Βέλγιο Ολλανδία Βέλγιο - Ολλανδία: εμπειρίες ύστερα από ταξίδι

paefstra

Member
Μηνύματα
12.919
Likes
40.746
σ'ευχσριστώ paefstra για τη συμβουλή σου.δεν αποκλείω και το ενδεχόμενο να μείνουμε στη Γάνδη το τελευταίο βράδυ.
Κοίτα, οι περισσότεροι την ξεπετάνε σε μισή μέρα, ενώ από άποψη μουσείων και τέχνης έχει να προσφέρει τόσα και περισσότερα από τη Μπριζ ( μη χάσεις το Altarpiece) Και κρίμα να χάσεις ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και βραβευμένο πρόγραμμα αστικού νυχτερινού φωτισμού http://www.visitgent.be/en/ghent-light?context=tourist
Φυσικά θα θυσιάσετε καμια ώρα πρωινού ύπνου για την αναχώρηση....
 

Gandalf

Member
Μηνύματα
14
Likes
12
Σ' ευχαριστούμε πολύ ikarialover για τις πληροφορίες σου!

Καλά να περάσετε όσοι τις επισκεφθείτε!
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.919
Likes
40.746
Στο site των Βελγικών σιδηροδρόμων είδα ότι μπορώ να κλείσω εισιτήρια για μετακίνηση εντός της χωρας από πριν. Δεν ξέρω αν μπερδεύομαι, αλλα κατάλαβα ότι επιλέγω μόνο για τη μέρα του ταξιδιού, όχι την ώρα. Έχει νόημα να μπω στη διαδικασία, ή να κλείσω από κει, ακόμη κι αν είναι Πάσχα;
 

thch81

Member
Μηνύματα
92
Likes
70
Στο site των Βελγικών σιδηροδρόμων είδα ότι μπορώ να κλείσω εισιτήρια για μετακίνηση εντός της χωρας από πριν. Δεν ξέρω αν μπερδεύομαι, αλλα κατάλαβα ότι επιλέγω μόνο για τη μέρα του ταξιδιού, όχι την ώρα. Έχει νόημα να μπω στη διαδικασία, ή να κλείσω από κει, ακόμη κι αν είναι Πάσχα;
Πριν 2 χρόνια που είχα βρεθεί εκεί τις μέρες του Πάσχα, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, παρ' όλο που δεν είχα κλείσει νωρίτερα τα σιδηροδρομικά εισητήρια . Τα μόνα που είχα κλείσει μερικές μέρες πριν ήταν αυτά από Βρυξέλλες για Λουξεμβούργο μετ' επιστροφής. Αλλά και πάλι δεν κέρδισα κάτι ,καθώς ούτε φθηνότερα εισητήρια βρήκα και το τρένο είχε πολλές κενές θέσεις.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.919
Likes
40.746
Επέστρεψα και μοιράζομαι τις εντυπώσεις μου, γιατί βαριέμαι να γράψω ιστορία:
Επισκέφτηκα Γάνδη, Μπρίζ και Αμβέρσα σε 4 μέρες. Δεν έβαλα καθόλου τις Βρυξέλλες στο πρόγραμμα.
Μείναμε Γάνδη, μετά από επιμονή της φίλης μου ότι είναι πολύ τουριστικά στη Μπριζ.
Μπριζ
Πράγματι, η τουριστίλα της Μπριζ πασχαλιάτικα μου προκάλεσε τρομερό εκνευρισμό. Ερχόμενη από την χαλαρότητα της Γάνδης, κάπως μου φάνηκαν τα τόσα σουβενιράδικα και τα υπερτιμημένα φαγάδικα. Μιλάμε για ορδές κόσμου στο κέντρο. Στο Belfort δεν μπορεσα να ανεβώ γιατί είχε τεράστια ουρά και δεν θα έχανα όλη τη μέρα μου εκεί. Ανέβηκα στης Γάνδης που είχε και ασανσέρ, γιατί είμαι λίγο τεμπελόσκυλο. Στη Markt είχαν στήσει κανονικό λούνα παρκ με αλογάκια. Είδα κι έπθα να βγάλω καμια φωτογραφία της προκοπής καί έφυγα τρέχοντας. Πιστεύω ότι μια καθημερινή θα ήταν καλύτερα τα πράγματα.
Παρόλα αυτά, είναι μια πανέμορφη πόλη, που την απολαμβάνεις αν απομακρυνθείς απ' το κέντρο, και επιστρέφεις όταν φύγει ο συρφετός.
Περί τέχνης, αν και όλο το ζωολογικό πάρκο συγκεντρώνεται στην Onze- Lieve- Vrouwekerk, τελικά είναι απάτη, καθώς πληρώνεις εισιτήριο για να μη δεις τα έργα τέχνης που είναι καλυμμένα με πάνελ και το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας είναι καλυμμένο με νάυλον. Θα επισημάνω ότι πολύ πιο γνήσια εμπειρία της Φλαμανδικής τέχνης αποκτάς στις πιο υποτιμημένες St.- Jakobskerk και Sint- Walburgakerk, που είναι έξω από το τρομακτικά τουριστικό κομμάτι και απολαμβάνεις τα έργα των Φλαμανδών, όχι και τόσο ήσσονων όμως στο φυσικό τους χώρο και με ελάχιστους επισκέπτες.
Το Groeningen Museum απλά συγκλονιστικό, από μόνο του λόγος για να πας στην πόλη. Έμεινα άφωνη με τους γνωστούς πρώιμους φλαμανδούς, αν και τα σύγχρονα έργα μου φάνηκαν αδιάφορα.
Για τα υπόλοιπα αξιοθέατα που έχουν πει οι περισσότεροι δεν θα συμπληρώσω κάτι.
Γάνδη.
Μια κούκλα, η πιο cool. Τρως καλά, κοιμάσαι ήσυχα, και απολαμβάνεις κανονικούς ανθρώπους στη Graslei and Koronlei. Βοήθησε κι ο καιρός, αλλά πραγματικά στην πόλη αυτή έχεις υπέροχες ευκαιρίες να χαλαρώσεις πλάι στο ποτάμι ή στην Korenmarkt. Πήγα και ξαναπήγα να δω το Altarpiece του Van Eyek στον Καθεδρικό του St. Bavo. Νωρίς το πρωί έχει λιγότερη ουρά και κόσμο στο χώρο. Για το Belfry τα είπαμε, έχει ασανσέρ, και είναι πολύ ωραίο αυτό. Θα σήμειώσω έναν πολύ αξιόλογο χώρο τέχνης, δείγμα της καταπληκτικής αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα, το Vooruit, που έγινε σύμβολο του σοσιαλιστικού αγώνα του Μεσοπολέμου. Σήμερα είναι χώρος συναυλιών, θέατρο και έχει ένα υπέροχης αισθητικής καφέ- εστιατόριο που μαζεύει τους πιο ιντελλεκτουέλ τύπους της πόλης και έχει νοστιμούτσικο φαγητό.
Περί φαγητού, να πω πως το καλύτερο το έφαγα στο Du Progres, που αν και είναι στο μεσαιωνικό και τουριστικότερο κέντρο, το φαγητό τους δεν παίζεται. Τιμαί λογικόταται, σε σχέση με τη Μπριζ, αλλά κράτηση απαραίτητη γιατί πάνε και όλοι οι ντόπιοι.
Αμβέρσα
Πήγα από περιέργεια και δεν ενθουσιάστηκα και πολύ. Μισή μέρα ήταν αρκετή και δεν θα την παρέτεινα για κανένα λόγο. Παρόλα αυτά αξίζει να πάς και μόνο να δεις τον σιδηροδρομικό της σταθμό, ένα εξαίσιο κτίριο. Λένε οομορφότερος σιδηροδρομικός σταθμός της Ευρώπηςκαι πρέπει να έχουν δίκιο.
Πήγα στο Rubens House, εντυπωσιακότατο αρχιτεκτονικά, ενώ ο Ρούμπενς είναι πολύ "ιταλός" για τα γούστα μου. Όμως όλα τα λεφτά ήταν ο Καθεδρικός Onze Lieve Vrouwe της πόλης, που χρησιμοποιθείται πλέον ως μουσείο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του μουσείου. Μέσα υπάρχει τεράστια συλλογή από altarpieces των γνωστών φλαμανδών αλλά και άφθονος Ρούμπενς. Τόσο που αν κάποιος δεν έχει την περιέργεια να δει το εντυπωσιακότατο σπίτι του, μπορεί να πάει μόνο στον Καθεδρικό. Η εικόνα με τα altarpieces αναρτημένα στη σειρά είναι συγκλονιστική, αλλά αν κάποιος πιστεύει ότι θα επισκευθεί ναό, αυτή η ατμόσφαιρα δεν υπάρχει πια. Είναι μουσείο.
Πάλι θα σταθώ σε ένα μπαρόκ ναό που δεν είναι τόσο κεντρικός, αλλά έχει αξιόλογα έργα και σχεδιάστηκε μερικώς από τον Ρούμπενς, τον St Carolus Borromeus. To παρεκκλήσι δεξιά καθώς μπαίνεις είναι ένα κόσμημα, με εντυπωσιακή διακοσμητική χρήση του πολυτελούς μαρμάρου στους τοίχους.
Από την Αμβέρσα μου άρεσε πολύ η κεντρική πλατεία, αλλά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της είναι η γειτονιά των παλαιοπωλών. Εναλλακτικά μαγαζάκια είτε από νέους σχεδιαστές είτε φαγάδικα, που συναντάς τη νεολαία και τους ανήσυχους κατοίκους της πόλης και πάντως δεν βούλιαζαν από τουρισμό. Εκεί και φάγαμε, γιατί τα τουριστάδικα του κέντρου ήταν κάπως απωθητικά, είχαν ακόμη και κράχτες.
Εν γένει, ήταν ένα ταξίδι που το απόλαυσα πάρα πολύ και θα το ξαναέκανα. Με τις μπύρες δεν το' χω, με τις σοκολάτες το' χω περισσότερο και το απόκτημά μου ήταν από τον Yuzu με γεύση wasabi ή μουστάρδας ή λεμονιού (εντάξει, τα κλασικα τα βρίσκω και στο Leonidas εδώ) http://worldchocolateguide.com/shop/yuzu/
Για τα πρακτικά των μετακινήσεων,. κάθε Πάσχα το weekend return εισιτήριο παρατείνεται για 3 μέρες και ήταν φοβερή ευκαιρία για ημερήσιες. Επίσης βγάλαμε την κάρτα των 10 διαδρομών της De Lijn για τραμ και λεωφορεία που χρησιμοποιείται και στις 3 πόλεις, χρεώνοντας ένα ευρώ τη διαδρομή . Αν και μου αρέσει το περπάτημα, δεν κάνω άσκοπο περπάτημα. Όταν δε μπορούσα να πάρω τα πόδια μου το βράδυ, ένα τραμάκι ήταν σωτήριο.
 
Last edited:

makisg

Member
Μηνύματα
4.712
Likes
14.779
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
δηλαδή paefstra μου προτείνεις να αλλάξω τη διαμονή μου από τη Μπρύζ να την κάνω στη Γάνδη???
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.919
Likes
40.746
Η εμπειρία μου ήταν στην καρδιά του Πάσχα και πιστεύω ότι καθημερινή θα είναι καλύτερα. ΟΛΟΙ εκμεταλλεύονται τα φθηνά εισιτήρια του σαβατοκύριακου και συρρέουν. Θα ήθελα να είχα μείνει ένα βράδυ στη Μπρυζ, αλλά σε μη τουριστική μέρα. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να πετύχετε κάτι τέτοιο, να μείνετε Μπριζ. Εγώ πάντως, δεν το μετάνιωσα που έμεινα Γάνδη τέτοιες μέρες τόσο φορτωμένες με κόσμο. Ή να μείνετε λίγο έξω από το κέντρο και να χρησιμοποιείτε τα λεωφορειάκια για να μην περπατάτε πολύ. Εγώ από άγνοια θα είχα κλείσει στο κέντρο και δεν λέει. Θα πρέπει να την ψάξετε αρκετά με το φαγητό επίσης γιατί είναι σκέτη τουριστίλα τα κεντρικά.
Πάντως το ότι επιστρέφαμε σε μια γαλήνια πόλη ήταν πολύ ανακουφιστικό μετά από τοση βαβούρα, όποτε σκεφτείτε τις προτεραιότητές σας και αποφασίζετε.
 
Last edited:

paefstra

Member
Μηνύματα
12.919
Likes
40.746
Είναι πολύ κέντρο. Είδα κάτι πανέμορφα bed and breakfast πιο έξω, προς τους ανεμόμυλους σε παραδοσιακά σπίτια . Αν το ήξερα, θα είχα κλείσει προς τα εκεί. Μη σας πάρω στο λαιμό μου, πήγα και σε δύσκολη μέρα, μπορεί να είναι καλύτερα όταν πάτε εσείς που θα φεύγουν οι τουρίστες του Σαββατοκύριακου.
Μην ξεχάσω κάτι ακόμη, 2 φορές την ώρα έχει εξπρές τρένο για Γάνδη και Βρυξέλλες και μια φορά το αργό που πάει από όλα τα χωριά. Πήρα το αργό από το αεροδρόμιο γιατί δεν το πρόσεξα και τα νεύρα μου έγιναν κορδελάκια.
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.712
Likes
14.779
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
 

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
το ξενοδοχείο που έκλεισα στη Μπρύζ είναι αυτό.
http://www.booking.com/hotel/be/aragon.html?aid=400000; από Κυριακή μεσημέρι μέχρι Τρίτη μεσημέρι.
Μάκη αν θες δες και αυτό http://www.hotel-koffieboontje.be/nl_BE/brugge/index.php είναι στο στενό πλαγίως του Belfry 20μ από την κεντρική πλατεία. Εμείς μείναμε εκεί πέρσι τον Ιανουάριο και μείναμε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Στην τιμή έχει και πρωινό.. Πάντως εμείς πήγαμε νεκρή σεζόν από Κυριακή ως Τρίτη πρωί και εκτός από την Κυριακή μέχρι το μεσημέρι που γινόταν χαμός μετά επικρατούσε πολύ ησυχία. Το βράδυ ειδικά ψιλονέκρωνε νωρίς!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.492
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom