Κούβα Επαιτεία και πορνεία στην Κούβα

Manos

Member
Μηνύματα
261
Likes
283
Η Αβάνα έχει μια μικρή πληγή και αυτή είναι οι «Χινετέρος». Αυτοί δηλαδή που προσκολλώνται στους τουρίστες και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθούν να απομυζήσουν χρήματα.

Πριν πω λεπτομέρειες σχετικά με αυτά θα ήθελα να επισημάνω κάτι: Οι τουριστικοί οδηγοί παρουσιάζουν τα πράγματα πολύ πιο τραγικά από ο,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ούτε τόσους πολλούς Χινετέρος συνάντησα, ούτε τόσο φορτικοί είναι.

Και επίσης, δεν συνάντησα τόση πορνεία όση περίμενα σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν διεθνώς για την Κούβα. Όλα αυτά είναι μύθοι κατά τη γνώμη μου. Θα σας μεταφέρω αντικειμενικά αυτά που είδα.

Όμως λάβετε υπόψη σας και μια καθοριστική παράμετρο. Παντού στον κόσμο, αν κυκλοφορείς φορώντας χρυσό Rolex, μπλουζάκι Lacoste και παπούτσια Timberland, και γενικότερα δείχνεις ευκατάστατος, έχεις κάνει τον εαυτό σου στόχο του κάθε μικροαπατεώνα. Αν έχεις «ρίξει» στη φαρδιά τσέπη του παντελονιού σου καμιά πεντακοσαριά ευρώ, είναι σίγουρο πως στο πρώτο «στρίμωγμα» στην αγορά, θα τα χάσεις. Θέλω να πω με λίγα λόγια πως – και εδώ – θα πρέπει να επικρατεί ο «κοινός νους» και να είμαστε μετρημένοι. Αν εσύ είσαι ψώνιο και σου αρέσει «να δείχνεσαι» και να γίνεσαι μαγνήτης για κλέφτες και πόρνες, ε τότε δεν φταίει η καημένη η Κούβα αλλά το ξερό σου το κεφάλι.

Στην Κούβα, όταν περπατάει ένα ζευγάρι τουριστών στο δρόμο, ελάχιστοι το ενοχλούν. Που και που ακούς κάποιον να προτείνει «Σιγκαρ σερ;» ή «Τάξι» και το χειρότερο είναι κάτι «μάνες με το μωρό στην αγκαλιά» που σου ζητιάνε να τους αγοράσεις λίγο γάλα για το παιδάκι τους. Δεν είδα καθόλου παιδάκια να ζητιανεύουν και δεν δυσκολεύτηκα να απαλλαγώ από οποιαδήποτε ζητιάνα.
Μετά από μερικά μέτρα, σε παρατούν στην ησυχία σου.

Αλλά χρειάζεται και σε αυτό ο «κοινός νους». Αν περπατάς και σε κοντοστέκεσαι συνέχεια, δίνεις μικρότερο στόχο. Αν έχεις τη μεγάλη φωτογραφική σου μηχανή στην τσάντα της και τη βγάζεις μόνο για να φωτογραφίζεις, δίνεις και πάλι μικρότερο στόχο.

Δεν έχω σκοπό να κάνω καμία πολιτική κουβέντα σε αυτό το thread, αλλά πρέπει να ειπωθεί κάτι: Σε μια χώρα που οι μισθοί είναι λίγα ευρώ το μήνα, είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο, να αναπτύσσεται η επαιτεία και η πορνεία, σε χώρους που κινούνται οι τουρίστες με τα πορτοφόλια που περιέχουν όσους μισθούς θα πάρει ένας εγχώριος σε 10 χρόνια! Ας μην μας εκπλήσσει το γεγονός και ας μην το ενθαρρύνουμε. Αν σας κολλήσει ένας ζητιάνος, προσπαθήστε να τον αποφύγετε χωρίς να του δώσετε χρήματα και μάλιστα CUC. Αν το κάνετε, ενισχύετε τον φαύλο κύκλο της επαιτείας που – σε μεγάλο βαθμό – χαλάει την εικόνα αυτής της υπέροχης πόλης.

Μια μικρή αύξηση των ενοχλητικών υπάρχει όταν κυκλοφορεί κάποιος μόνος του. Ειδικά οι γυναίκες θα «ακούσουν» διάφορα, αλλά τίποτα το τραγικό. Μπορεί όμως κάποιοι να ενοχληθούν. Ας είστε προετοιμασμένοι.
 

Attachments

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.614
Likes
50.258
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ, ποτέ δεν ίσχυε.
 

pmaria

Member
Μηνύματα
90
Likes
44
λοιπον εγω εχω αντιθετη αποψη. το 2002 πηγα στην αβανα (και γενικα κουβα) και απο εμπειρια εχω να πω οτι δεν απαγορευται μεν, αλλά αν καποιος ντοπιος επαιρνε στο κατοπι τουριστα, ή αν καποιος τουριστας συνομιλουσε πολλη ωρα με ντοπιο περπατωντας στην πολη, τοτε διακριτικα η αστυνομια εκανε νοημα στο ντοπιο να αποχωρησει. μας ετυχε (μονο στην αβανα, οχι σε αλλη πολη).
πιστευω οτι δεν ηθελαν να μιλανε πολυ οι ντοπιοι για την κατασταση σε ξενους και ηταν και ενας τροπος προστασιας των τουριστων απο τις μικροαπατεωνιες.
επαιτεια και πορνεια τοτε υπηρχε πολυ εντονη. οχι ομως με τροπο ενοχλητικο ή χυδαιο. μια δυο αρνησεις ηταν αρκετες. αλλωστε παντα παραμονευει καποιος αστυνομικος.
η αισθηση ασφαλειας που σου εδινε (τοτε τουλαχιστον) η αβανα ηταν πολυ μεγαλυτερη απ'οτι σε ευρωπαικες πρωτευουσες.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.614
Likes
50.258
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
πιστευω οτι δεν ηθελαν να μιλανε πολυ οι ντοπιοι για την κατασταση σε ξενους και ηταν και ενας τροπος προστασιας των τουριστων απο τις μικροαπατεωνιες.

Το πρώτο όχι (θα ήταν αδύνατον άλλωστε), το δεύτερο ναι. Αλλά και το δεύτερο εχει υποχωρήσει τόσο διότι πολύ απλά η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει αλλάξει τόσο που η ενόχληση από τους γνωστούς επιτήδειους έχει μειωθεί πολύ.

Μιλάς με όποιον θες, όσο θες, κοιμάσαι και χορεύεις μένεις όπου θες. Το βρίσκω αδύνατον να μην πιάσεις κουβέντα (για ώρες) με τους ντόπιους, ειδικά για την πολιτική κατάσταση, γενικά γουστάρουν πολύ να μιλάνε, από τους ταξιτζήδες, πωλητές, καλλιτέχνες και τους φοιτητές μέχρι τον κόσμο στην παραλιακή και τους μπάρμεν. Η ιδέα ότι κάποιο αόρατο χέρι απαγορεύει στον κόσμο να μιλάει με τους ξένους είναι σουρεαλιστική. Αν κάτι σε κουράζει είναι το πόσοι θέλουν να μιλήσουν μαζί σου κι όχι το αντίθετο. Για όποιον μιλάει Ισπανικά η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη διότ αντί για τους απατεώνες που σε πλησιάζουν, μπορείς να μιλήσεις με όποιον επιλέξεις εσύ, άρα μιλάς με το 99% των νορμάλ ανθρώπων κι όχι με το παρασιτικό 1% που ζει ενοχλώντας τον τουρίστα. Οι τελευταίοι πια (ακόμη και σεημασμένοι, οι ίδιοι είνια πάντα στην ίδια πιάτσα, η ίδια ψεύτικη ζητιάνα έξω από το Φλοριντίτα, ο ίδιος απατεωνας νομισμάτων στη Πλατεία των Όπλων κλπ) είναι πια πιο λάσκα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.498
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom