Κάρπαθος Κάρπαθος: Ακριτική και Μοναδική

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Πολύ καλή δουλειά! Καλό θα ήταν να βάζατε και την ελληνική γλώσσα! Επίσης, νομίζω έχει ένα θεματάκι στο κλείσιμο της εφαρμογής (έχω το HTC One)! Σε ένα μήνα περίπου θα είμαι στο νησί σας για διακοπές και με αυτά που διαβάζω, νομίζω ότι η μια βδομάδα δε μου φτάνει! :)
A...να'σαι καλά! Έχουμε ρίξει αρκετή δουλειά, δυστυχώς όμως δεν προλάβαμε ακόμη άλλες γλώσσες. Αλλά μέσα στο χειμώνα θα δουλέψουμε τα ελληνικά, ιταλικά και τουλάχιστον ακόμη μία γλώσσα. Το ίδιο κινητό έχουμε, η εφαρμογή επίτηδες δεν κλείνει για να μη σας αφήνει σε ησυχία, ενημερώνεται συνεχώς... Επίσης, ιδίως εσύ (εμείς) με τέτοια κινητάρα, δεν πρέπει να αγχωνόμαστε καθόλου. Η έξοδος γίνεται κανονικά πατώντας να βγείς στο μενού.

Όσον αφορά το νησί, η μία εβδομάδα είναι οριακή... Τα προλαβαίνετε, αλλά είναι τεράστιο, δεκάδες παραλίες κλπ, οπότε θα τρέξετε λίγο :)

Θα χαρώ πολύ να σας βοηθήσω όπου θελήσετε!!
 

efiVa

Member
Μηνύματα
51
Likes
9
Επόμενο Ταξίδι
????
Ονειρεμένο Ταξίδι
Cuba
_antonis_ να σε ενημερώσω ότι κατέβασα την εφαρμογή σου και πραγματικά είναι αξιοζήλευτη!!!!Πραγματικά πολλές πληροφορίες και με εικόνες! Και το διάβασα τυχαία σε ένα άλλο site ως την καλύτερη εφαρμογή για νησιά! Πραγματικά μπράβο κ σε σένα και στους φίλους σου!
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
_antonis_ να σε ενημερώσω ότι κατέβασα την εφαρμογή σου και πραγματικά είναι αξιοζήλευτη!!!!Πραγματικά πολλές πληροφορίες και με εικόνες! Και το διάβασα τυχαία σε ένα άλλο site ως την καλύτερη εφαρμογή για νησιά! Πραγματικά μπράβο κ σε σένα και στους φίλους σου!
Πραγματικά είναι απολύτως συγκινητικό να βλέπεις ότι οι κόποι σου πιάνουν τόπο... ιδίως όταν ήδη ασχολούμαι με πολλά και δε μου περίσσευε χρόνος! Ευχαριστώ πολύ!

υ.γ. Ελπίζω να τη χρησιμοποιήσεις και στην πράξη ;)
 

chgeorge

Member
Μηνύματα
6
Likes
0
Σε μια βδομάδα περίπου θα είμαι Κάρπαθο και θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για το βόρειο τμήμα του νησιού. Κάπου διάβασα ότι για να φτάσεις μέχρι Τρίστομο, πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο και να κάνεις μια πεζοπορία τριών ωρών περίπου. Ισχύει; Αξίζει; Να σημειώσω ότι δεν έχω πρόβλημα με την πεζοπορία (το αντίθετο μάλιστα), απλώς θα ήθελα να οργανώσω κατάλληλα το πρόγραμμά μας.
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Πόσες μέρες θα μείνεις; Έχεις δυο τρόπους να πας. Έιτε αφήνεις το αυτοκίνητο στην Αυλώνα και από εκεί πεζοπορία γύρω στις τρεις ώρες, είτε με καΐκι, όταν έχει εκδρομή από Πηγάδια ή Διαφάνι. Επιλογές υπάρχουν, απλά να δούμε αν αξίζει αναλόγως τις μέρες που έχετε. Αυτοκίνητο θα έχετε;
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Θα μείνουμε μια βδομάδα και θα έχουμε αυτοκίνητο.
Καλημέρα!
Έχετε βγάλει πρόγραμμα εβδομάδας; Νομίζω είναι ''too much'' να χωρέσετε και το τρίστομο σε μια εβδομάδα... Και υπάρχει και η εναλλακτική της Σαρίας, που πηγαίνουν πιο συχνά καραβάκια και είναι επίσης υπέροχα! Μόνο που δεν έχεις την ευκαιρία της πεζοπορίας, αφού είναι νησάκι και πάς υποχρεωτικά με το καραβάκι, όμως μπορείς να περιπλανηθείς εκεί, αφού η μία απο τις πρώτες αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, βρισκόταν εκεί, η αρχαία Νίσυρος (Σαρία), που υπάρχουν αρχαία σπίτια, τάφοι κλπ . Δεν ξέρω πόσο θέλετε να το φορτώσετε το πρόγραμμα...
 

chgeorge

Member
Μηνύματα
6
Likes
0
Επέστρεψα από Κάρπαθο και ήρθε η ώρα να γράψω τις εντυπώσεις μου!

Η Κάρπαθος είναι ένα μεγάλο νησί και συγκεκριμένα το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων, μετά τη γειτονική Ρόδο. Πρόσβαση υπάρχει μέσω πλοίων της γραμμής και μέσω αεροπλάνων. Μάλιστα, ο αεροδιάδρομος είναι ένας από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια, με μήκος άνω των 2 χιλιομέτρων!

Προτιμήσαμε να την επισκεφθούμε με αεροπλάνο, μιας και η διαφορά στο χρόνο πρόσβασης είναι τεράστια. Μια ώρα περίπου με το αεροπλάνο από Αθήνα και περίπου 18 ώρες με το καράβι από Πειραιά!

Η διαμονή μας διήρκεσε 6 γεμάτες μέρες (Ιούλιος 2014) και οι προσωπικές μου εντυπώσεις είναι οι εξής:
  • Οι Καρπαθιώτες είναι απίστευτα καλοί άνθρωποι!
Μου έκανε τρομερή εντύπωση το πόσο καλοσυνάτοι, ευγενικοί, ομιλητικοί και… ψαγμένοι (!!!) είναι, σε κάθε περιοχή του νησιού, ακόμα και στο απομακρυσμένο Τρίστομο των 2 μόνιμων κατοίκων! Σχεδόν όλοι έχουν σχέση με ΗΠΑ, Καναδά ή Αυστραλία. Μπορείτε να πιάσετε κουβέντα μαζί τους επί παντός επιστητού… Από την αρχιτεκτονική των σπιτιών μέχρι το ΔΝΤ και από τα τοπικά εδέσματα μέχρι το ποιος είναι ο προορισμός του ανθρώπου στον κόσμο! Στα Πηγάδια ξεχωρίσαμε τον Πάρη (έχει φωτογραφείο, δίπλα στο μπαρ Ανώι) και τον Μηνά (έχει το κατάστημα madeinkarpathos.com). Στο Απέρι, η κ. Σοφία και η κ. Άννα έγιναν χαλί να τις πατήσουμε! Μας ξενάγησαν στα σπίτια τους που το καθένα αξίζει να λέγεται λαογραφικό μουσείο! Και στο τέλος μας φόρτωσαν με ένα σωρό χειροποίητα σιροπιαστά γλυκα! Στο Τρίστομο θα βρείτε τον Μανώλη, έναν άνθρωπο που κυριολεκτικά με τα χέρια του έχει χτίσει πολλά σπιτάκια και ένα εκκλησάκι στο πουθενά! Σε σημείο που δεν έχει ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε σταθερό τηλέφωνο, ούτε σήμα κινητής τηλεφωνίας!
  • Οι τουρίστες είναι όλοι σχεδόν ξένοι
Λόγω του ότι η Κάρπαθος είναι ένα εξαιρετικά απομακρυσμένο νησί και η πρόσβαση σε αυτό είναι είτε δαπανηρή είτε χρονοβόρα, οι Έλληνες τουρίστες είναι ελάχιστοι. Ειδικά για τους οικογενειάρχες, η Κάρπαθος είναι απαγορευτική. Στη μια βδομάδα που γυρίσαμε το νησί, ζήτημα αν βρήκαμε 5-6 Έλληνες τουρίστες. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν κυρίως Σκανδιναβοί και Ιταλοί. Αυτό που δε μου άρεσε όμως ήταν που αρκετές καφετέριες απασχολούσαν επίσης αλλοδαπούς σερβιτόρους σε σημείο να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε μαζί τους στα ελληνικά!
  • Οι τιμές είναι τσιμπημένες
Το κύριο τοπικό έδεσμα, οι μακαρούνες, σε καμία περίπτωση δεν άξιζε για 7-9 ευρώ. Ενδεικτικά, το τζατζίκι το βρίσκαμε 4-5 ευρώ και τη χωριάτικη σαλάτα 5-7 ευρώ. Ένα μπουκαλάκι νερό (500ml) από σουβλατζίδικο κόστιζε 0,70 ευρώ! Είσοδος στο αρχαιολογικό μουσείο (3 μικρές αίθουσες) 3 ευρώ. Δυο ξαπλώστρες με ομπρέλα 5-6 ευρώ (εννοείται μαύρα). Τιμή βενζίνης 1,91 – 1,98 ευρώ. Πλήρες γεύμα σε εστιατόριο/ταβέρνα έβγαινε περίπου 15 ευρώ το άτομο.
  • Σχεδόν όλες οι παραλίες είναι ημιοργανωμένες
Και ως γνωστόν, η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Όλες σχεδόν οι παραλίες έχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχουν ντουζιέρες και δεν έχουν καλαθάκια για απορρίμματα. Αν χρησιμοποιήσετε τις ξαπλώστρες, απλώς θα περάσει ένας περίεργος για να βγάλει ένα καλό (μαύρο) μεροκάματο. Καλύτερα να έχετε μαι δική σας ομπρέλα και να στρώσετε δυο πετσέτες από κάτω. Η Άπελλα, που θεωρείται η καλύτερη παραλία της Καρπάθου (είχε ψηφιστεί και η καλύτερη της Μεσογείου, αλλά προσωπικά έχω δει και πολύ καλύτερες), είναι μισή με ομπρέλες και η άλλη μισή χωρίς. Έχει πολύ δύσκολο πάρκινγκ της ώρες αιχμής, ενώ διαθέτει μόνο ένα εστιατόριο (ο θεός να το κάνει), στο μενού του οποίου βρίσκονται μόνο κρεατικά, ζυμαρικά και αυγά! Δε δέχθηκα να καθίσω, όσο όμορφη θέα και να είχε! Την καλύτερη παραλία (προσωπική άποψη πάντα) τη βρήκα στον Διακόφτη, κάτω από το αεροδρόμιο, όπου για να φτάσετε θα χρειαστεί να οδηγήσετε 1-2 χιλιόμετρα σε χωματόδρομο. Παρόλο που φυσάει ασταμάτητα, δεν έχει καθόλου κύμα! Ήσυχη, καθαρή παραλία με καθαρότατα νερά. Για να είμαι ακριβής, είναι δυο παραλίες, που χωρίζονται με μια φυσική προέκταση της ξηράς. Προτιμήστε αυτή που βρίσκεται στα αριστερά, την πιο μακρινή από το χώρο πάρκινγκ.
  • Η Όλυμπος είναι υπερεκτιμημένη
Αξίζει να την επισκεφθείτε, να περπατήσετε στα σοκάκια της, να φάτε σε κάποια ταβέρνα, να βγάλετε φωτογραφίες μοναδικά τοπία και να συνομιλήσετε με τους ντόπιους. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν αξίζει δηλαδή να την επισκεφθείτε ξανά ή -πόσο μάλλον- να μείνετε!
  • Ο δρυμός δεν είναι και τόσο δρυμός
Το βόρειο τμήμα του νησιού υποτίθεται ότι αποτελεί εθνικό δρυμό. Αποφασίσαμε να περπατήσουμε το κομμάτι Αυλώνα – Τρίστομο, μια απόσταση περίπου 15 χλμ κατηφόρας στο πήγαινε και άλλα 15 χλμ ανηφόρας στο έλα (περίπου 5 ώρες γεμάτες περπάτημα)! Χοντρικά, περιμέναμε δυο πράγματα: Πρώτον, η διαδρομή να ήταν κάτι σαν περίπατο σε δάσος και, δεύτερον, ο προορισμός μας να είχε απάτητες, καθαρές παραλίες. Και στα δυο αποτύχαμε παταγωδώς στις προβλέψεις μας! Σε όλο το μήκος και πλάτος της διαδρομής η βλάστηση ήταν χαμηλή και τα δέντρα ανύπαρκτα. Το μονοπάτι στρωμένο με πέτρες και βράχια. Όσο για τον προορισμό μας… αληθινή χωματερή! Κι όμως! Τόνοι σκουπιδιών διάσπαρτοι σε όλο το μήκος και πλάτος του Τριστόμου! Απίστευτη βρομιά! Σκουπιδότοπος με τα όλα του! Η θάλασσα γεμάτη φουσκάλες! Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω μπάνιο! Ακόμη κι αν περπατήσετε λίγο μακρύτερα, μήπως και βρείτε κάτι καθαρότερο, θα γελαστείτε! Μπορεί μια σαμπρέλα φορτηγού ή μια σπασμένη ξαπλώστρα να σας έχει προλάβει σε εκείνο το σημείο! Όπως ανέφερα και παραπάνω, θα βρείτε ένα εκκλησάκι, του Ταξιάρχη Μιχαήλ, μέσα στο οποίο υπάρχει και βιβλίο επισκεπτών. Ο Μανώλης (αν τον βρείτε), θα σας φιλοξενήσει λίγο στο σπίτι του και θα σας φιλέψει ό,τι έχει. Σε εμάς έδωσε από ένα μπουκάλι βρόχινο (!) νερό. Να σημειώσω ότι, παρόλο που η διαδρομή ήταν κουραστική και το θέαμα αποκαρδιωτικό, δε μετανιώσαμε που πήγαμε. Η εμπειρία ήταν μοναδική.

Εν κατακλείδι, θα ξαναπήγαινα στην Κάρπαθο μόνο και μόνο για τους ανθρώπους της!
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Εν κατακλείδι, θα ξαναπήγαινα στην Κάρπαθο μόνο και μόνο για τους ανθρώπους της!
Ε, αυτό δεν περίμενα να το ''ακούσω''!!!

υ.γ. Για την παραλία Άπελλα θα διαφωνίσω... Είναι απίστευτη παραλία, προσωπικά τη θεωρώ την καλύτερη του νησιού (απο τις 90 περίπου που διαθέτουμε συνολικά) και ακόμη και σήμερα πρίν δω το ποστ, διάβαζα ένα άρθρο κάποιου Online περιοδικού που την έχει Νο4 της Ελλάδας. Παρ' ολ' αυτά, ο Διακόφτης που ανέφερες δεν πάει καθόλου πίσω, αλλά μιλάμε για άλλου είδους παραλία. Η μία έχει βαθειά γαλάζια νερά, με βότσαλο, σε εντελώς άγριο τοπίο σε ένα δάσος, η άλλη είναι σε ένα ξερό σημείο, με ψιλή άμμο, τυρκουάζ νερά και -όπως φάνηκε προτιμάς τις ξαπλώστρες- με καμιά 15ριά όλες κι όλες. Επίσης, κατά τη γνώμη μου, δε θα ήθελα να υπάρχει ούτε αυτή η μία και μοναδική ταβέρνα στα Άπελλα. Δε θα ήθελα να υπάρχει άσφαλτος και μ'άρεσε η εποχή που δεν υπήρχε ούτε μία ξαπλώστρα! Βέβαια, στο βωμό του τουρισμού, όλα άλλαξαν... όπως και τα γούστα φυσικά διαφέρουν.
Απλά να βάλω μια φωτογραφία, να φαίνεται για ποιά παραλία μιλάμε:
(δε νομίζω πως το πέτυχα...)

http://ppcdn.500px.org/40645878/c9c4ad0e7a988174478365c2b257ab5feb852e13/2048.jpg
 

chgeorge

Member
Μηνύματα
6
Likes
0
Οι ξαπλώστρες δε μου αρέσουν καθόλου! Μακάρι να μην υπήρχαν σε καμία παραλία! Όπως είπα, αυτά είναι προσωπικά γούστα. Μου αρέσουν οι ήσυχες, μικρές, ερημικές παραλίες και όχι οι μεγάλες, οργανωμένες. Στην Άπελλα καθίσαμε στο δεύτερο μισό της, που δεν έχει ομπρέλες. Αλλά κι εκεί κάθε τρεις και λίγο έρχονταν και άραζαν καραβάκια, ξεφορτώνοντας εκατοντάδες τουρίστες και δημιουργώντας μεγάλη φασαρία! Ανάλογες περιπτώσεις με Λευκό και Αμμοπή, όπου μετά βίας βρίσκαμε διάδρομο να περπατήσουμε ανάμεσα στους τουρίστες που ξεροψήνονταν με τις ώρες!

Αντιθέτως, ωραίες παραλίες είχα βρει στην Ικαρία (Νας, Νάνουρας, Σεϊχέλες και φυσικά οι δυο παραλίες στο Δράκανο). Εκεί θα πήγαινα μόνο για τις παραλίες! :)
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Οι ξαπλώστρες δε μου αρέσουν καθόλου! Μακάρι να μην υπήρχαν σε καμία παραλία! Όπως είπα, αυτά είναι προσωπικά γούστα. Μου αρέσουν οι ήσυχες, μικρές, ερημικές παραλίες και όχι οι μεγάλες, οργανωμένες. Στην Άπελλα καθίσαμε στο δεύτερο μισό της, που δεν έχει ομπρέλες. Αλλά κι εκεί κάθε τρεις και λίγο έρχονταν και άραζαν καραβάκια, ξεφορτώνοντας εκατοντάδες τουρίστες και δημιουργώντας μεγάλη φασαρία! Ανάλογες περιπτώσεις με Λευκό και Αμμοπή, όπου μετά βίας βρίσκαμε διάδρομο να περπατήσουμε ανάμεσα στους τουρίστες που ξεροψήνονταν με τις ώρες!

Αντιθέτως, ωραίες παραλίες είχα βρει στην Ικαρία (Νας, Νάνουρας, Σεϊχέλες και φυσικά οι δυο παραλίες στο Δράκανο). Εκεί θα πήγαινα μόνο για τις παραλίες! :)
Εντάξει, πήγες στις πιο ''in'' παραλίες. Ήταν αναπόφευκτο να μη βρείς εκατοντάδες τουρίστες... Δεν πήγες πχ Άγιο Μηνά, Νάτι, Φορόκλι, Άγιο Γεώργιο, Σικέλαος, στις μικρές παραλίες αριστερά απο τη Δματρία (το γράφω στην περιγραφή του application) και πολλές άλλες.

Πάντως πραγματικά με χαροποιεί που ακούω ότι κάποιος θα ερχόταν για τους ανθρώπους, όταν η συντριπτική πλειοψηφία προτιμάει το νησί για τις παραλίες και είναι σα να μην υπάρχουμε... :)
 

Krazykat

Member
Μηνύματα
268
Likes
543
Πάντως πραγματικά με χαροποιεί που ακούω ότι κάποιος θα ερχόταν για τους ανθρώπους, όταν η συντριπτική πλειοψηφία προτιμάει το νησί για τις παραλίες και είναι σα να μην υπάρχουμε... :)
Όντως οι άνθρωποι είναι καθοριστικοί στο τι εντυπώσεις αποκομίζει κανείς από κάθε μέρος - νομίζω όλοι μας έχουμε αντιπαθήσει ή λατρέψει νησιά επηρεασμένοι από τη συμπεριφορά των ντόπιων και κυρίως εκείνων στο χώρο του τουρισμού, με τους οποίους έχουμε μοιραία πάρε-δώσει. Π.χ. για μένα στην πρώτη κατηγορία ανήκει η Σκιάθος, στη δεύτερη οι Λειψοί. Όμως για την Κάρπαθο νομίζω θα συμφωνήσω με τον Αντώνη, ότι το μεγάλο ατού είναι οι παραλίες και θα προσθέσω τη φυσική ομορφιά του νησιού αλλά και την αρχιτεκτονική και το παραδοσιακό χρώμα. Προσωπικά τις παραλίες της Καρπάθου τις κατατάσσω στις κορυφαίες του Αιγαίου με πρώτο το Διακόφτη. Επίσης θεωρώ την Όλυμπο πολύ ιδιαίτερο χωριό, θα ξαναπήγαινα ευχαρίστως. Γούστα είναι αυτά βέβαια, αλλά νομίζω ότι η Κάρπαθος έχει πολύ ψωμί για τον επισκέπτη και θα τη συνιστούσα ανεπιφύλακτα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.730
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom