Νορβηγία η χώρα με τις καλύτερες συνθήκες ζωής

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

chriskar83

Member
Μηνύματα
33
Likes
11
Επόμενο Ταξίδι
USA....
Δεν ξέρω τι ποιότητα ζωής παρέχει η Νορβήγια. Δεν έχει τύχει να την επισκεφτώ ακόμη (από Σκανδιναβικές χώρες έχω πάει στη Σουηδία). Αλλά ξέρω ότι η Νορβηγία αποτελεί μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση χώρας. Με μόνο σχεδόν 5 εκατομμύρια κατοίκους ευτύχησε να είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους. Οι Νορβηγοί ήταν πάντα μεγάλοι ναυτικοί. Παράλληλα η παραδοσιακή ενασχόληση ήταν η αλιεία με την παραγωγή ρέγκας, μπακαλιάρου. Η βιομηχανική επανάσταση στηρίχθηκε στην φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από τα πολλά φράγματα και νερά που υπάρχουν στην χώρα.

Όμως η μεγάλη άνθηση της οικονομίας σημειώθηκε από την δεκαετία του 70 όταν άρχισε να γίνεται η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας. Ξαφνικά η χώρα από απλώς εύπορη έγινε πάμπλουτη. Και ο πλούτος αυτός δεν βρέθηκε συγκεντρωμένος στα χέρια κάποιων σεΐχηδων.
Αντίθετα, το Νορβηγικό Κράτος φρόντισε να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό fund στο οποίο τοποθετείται όλο το πλεόνασμα από την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το fund αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή του κόσμου και παρόλο που έχασε μέρος της αξίας του με την πρόσφατη οικονομική κρίση η αξία του φθάνει στα 240 δις Ευρώ (για σύγκριση το εξωτερικό χρέος του Ελληνικού Δημοσίου είνα 282 δις Ευρώ).
Κάνοντας μία διαίρεση χοντρά - χοντρά μπορούμε νε πούμε ότι σε κάθε Νορβηγό αναλογεί ένα ποσό 40.000 Ευρώ που είναι επενεδεδυμένο σε μετοχές και ομόλογα εταιρειών όλου του κόσμου ενώ ο Έλλήνας πολίτης εκτός από το ατομικό τους χρέος έχει και 25.000 Ευρώ χρέος για λογαριασμό του κράτους.

Φανταστείτε εμείς οι Έλληνες, ο καθένας μας, να είχε 40.000 Ευρώ σε μετοχές στην τράπεζα, είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε ζητήσει να μας καταβληθούν.
Εεεεε, οι Νορβηγοί δεν καταλαβαίνουν τίποτε: και φόρο πληρώνουνε (από την υψηλότερη φορολογία στον κόσμο) και τις δουλειές τους αξακολουθούν να τις κάνουνε κανονικά.

Παρόλο τον πλούτο η Νορβηγία εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικές εταιρείες στους ακόλουθους κλάδους:
Ναυτιλία και όλοι οι συνοδευτικοί της κλάδεοι (ναυπηγεία, παραγωγή ηλεκτρονικών πλοίων, μπογιές, εταιρείες διαχείρισης κλπ ,κλπ)
Άντληση πετρελαίου (η Statoil παρέχει τεχνογνωσία για κατασκευή εξεδρών άντλησης, άντληση από μεγάλα βάθη, σωληνώσεις μεταφοράς κλπ)
Τηλεπικοινωνίες (η telenor ήταν μέχρι πρόσφατα βασικός μέτοχος της Cosmote).

Αλλά το εντυπωσιακώτερο όλων είναι ότι το Νορβηγικό κράτος δεν επαναπαύεται. Δεν λέει δηλαδή ότι έχει λεφτά για τον κάθε πολίτη και από εκεί και πέρα....Μεγάλη μαγκία της ήταν και ότι δεν εντάχθηκε στην Ε.Ε., οπότε μπορεί να καθορίζει την οικονομική της πολιτική μόνη. Σκέπτεται και προνοεί για την μετά το πετρέλαιο εποχή. Πλέον σήμερα ρίχνει το βάρος της στις Α.Π.Ε με έμφαση στα φωτοβολταικά. Ποια, η Νορβηγία; Ενώ εδώ στο Ελλαδιστάν ακόμη ψάχνουμε να βρούμε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο!!

Έρχεται αργά η γρήγορα ο καιρός που θα πάρω τον δρόμο της ξενιτιάς...Μερικές εκκρεμότητες μείνανε....και αφήστε τους άλλους να λένε ότι ζούνε στην Ελλάδα την ωραιότερη χώρα του κόσμου...Μόνο για καλοκαιρινές διακοπές αξίζει κάποιος να έρχεται εδώ!!!!!
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Δε συντονιζόμαστε εμείς που είμαστε έτοιμοι για όξω μπας και βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον;
 

ksiaisi

New Member
Μηνύματα
1
Likes
1
Dva Scra είσαι με κάνεις και γελάω να είσαι καλά!! έχεις ακούσει το όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια?? Σου ταιριάζει ταμάλα!!! Άκου όμως κάτι δεν είναι παράξενο αυτό που λες και άλλοι τριτοκοσμικοί λαοί έχουν παρόμοιες παρηγοριές για την ΚΑΤΑΝΤΙΑ τους!!! Πρόσφατα γύρισα από ταξίδι στην Αφρική και έλεγαν τα ίδια!! Είναι η κλασική νοοτροπία ότι όλα είναι μαύρα και εν τέλει ο πόνος σε κάνει πιο σοφό!! Για λαούς ημικανίβαλους στον ειρηνικό όπως εμείς κάτι τέτοιο είναι λογικό καθώς είμαστε μοιρολατρικός λαός (άλλωστε γιαυτό και τόσο αγαπάμε τα τούρκικα σίριαλ)!! Άλλωστε είναι πιο εύκολο να βρίσκεις ''νόημα'' σε ένα ελάττωμα, από το να το λύνεις. Η αποποίηση ευθυνών και η ωραιοποίηση παρακμών είναι ταλέντο μας.

Έτσι αρκούμαστε στους φτωχικούς μύθους που έχουμε πλάσει για να μας συντηρούν. Πάμε λίγο να αναλύσουμε με λογική τα παράλογα που λες... Λοιπόν ζουν στην κοσμάρα τους λες, μμμμ δεν μου λες μήπως είμαστε ο τελευταίος λαός του κόσμου που μπορεί να κάνει τέτοια παρατήρηση??!!!! μήπως ένα πλήθος μπουζουκομεθίστακων όπου όλη τους η ζωή ήταν δανεική χλίδα, και πιάτα να σπάνε σε πίστα με άφωνους ''τραγουδιστές'' να κάνουν στίχους σε τραγούδια την νοοτροπία που εσύ κάνεις κείμενο, είναι ο τελευταίος που έχει τέτοιο δικαίωμα αν έστω και λίγο σέβεται τον εαυτό του.. Λες πώς δεν έχουν προβλήματα οικονομικά και πολιτικά να λύσουν.. Πρώτον για να μην έχουν προφανώς κάποια στιγμή μπήκαν στην διαδικασία να τα λύσουν, δεύτερον μαθαίνουν από πολύ μικρά παιδιά να λύνουν ΜΟΝΟΙ τους προβλήματα και να παίρνουν την ζωή στα χέρια τους και γιαυτό μετά τα 18 η πλειοψηφία έχει απογαλακτιστεί οικονομικά από τους γονείς τους. Στη συνέχεια καλούνται να λύσουν ένα σωρό προβλήματα στην επαγγελματική τους ζωή, καθώς δεν είναι τυχαία οι πιο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΊ λαοί, τέλος από μικρά είναι τίνγκα στις δραστηριότητες από αθλητικές έως καλλιτεχνικές και κοινωνικές, και επίσης λαμβάνουν μέρος από νιάνιαρα στην επίλυση των οικογενειακών προβληματισμών και η γνώμη τους λαμβάνεται υπόψη από τους γονείς, όπως και μαθαίνουν να αποταμιεύουν και να είναι αυτάρκεις με τα οικονομικά τους!!! όλα αυτά από μικρά!!!

Θες να πεις πώς η νεολαία μας είναι τίνγκα στον προβληματισμό και στην ενεργητικότητα?? ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ για πάνε σε ένα ελληνικό γυμνάσιο ή λύκειο να δεις την ανία σε όλο της το μεγαλείο και την έλλειψη παιδείας και σεβασμού προς κάθε τι!!!

Μιλάς για αυτοκτονίες.. Θες μήπως να επανεξετάσεις για το πια είναι η πρώτη χώρα σε αυτοκτονίες?? Πέτυχες διάνα και πάλι είμαστε εμείς... Όσο για τις αυτοκτονίες που προφανώς αναφέρεσαι φυσικά και είναι το μεγαλύτερο μέρος ένας μεγάλος μύθος που επικράτησε και έγινε πραγματικότητα στο να το πιστεύουμε όπως στο μεσαίωνα πιστεύανε ότι ο ήλιος γυρίζει γύρο από την γη... Δεύτερον ναι υπάρχει κάποια αύξηση σχετικά με άλλες χώρες στις αυτοκτονίες και αυτό οφείλεται στο ότι είναι ανήσυχος λαός με έντονη εσωτερική ψυχοσύνθεση με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγούνται σε προσωπικά και υπαρξιακά αδιέξοδα!! Όμως αν μελετούσες λίγο πιο αναλυτικά το θέμα θα είχες διαβάσει επίσης πως αυτό όσο μακάβριο και αν φαίνεται αποτελεί πλεονέκτημα για έναν λαό καθώς μαρτυρά τον πλούτο της ψυχοσύνθεσης του και το επίπεδο της νοημοσύνης του!! Όσο πιο εφυής είσαι τόσο πιο πιθανόν είναι να έχεις πλούτο και ποικιλομορφία στην ψυχοσύνθεση σου και άρα τόσο πιο πιθανό να βρεθείς σε υπαρξιακά και εσωτερικά ερωτήματα και πιθανός αδιέξοδα!!! Παράδειγμα τα ζώα έχουν μηδαμινές αυτοκτονίες παρόλο που ζουν μια κολασμένη ζωή!! Είναι αυτό που λέμε για κάποιον πολύ βλάκα, ότι η ηλιθιότητα τον προστατεύει από το να αυτοκτονήσει όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη!!! Για αυτό άλλωστε ένας αγράμματος βοσκός σε ένα παλιοχώρι αποκλείεται να αυτοκτονήσει ακόμη και αν η ζωή του είναι τόσο άθλια όσο ο στάβλος που καθαρίζει κάθε πρωί, αντίθετα ένας κάτοικος μίας μεγαλούπολης ο οποίος έχει πολύ πιο ανεπτυγμένους ορίζοντες και μόρφωση, άρα και πιο σύνθετη ψυχοσύνθεση μπορεί να αυτοκτονήσει ακόμη και αν πολλά πράγματα του πάνε καλά!!! Έτσι και αυτοί οι λαοί σαν πιο προηγμένοι έτη φωτός από τα χαμένα νησιά των ωκεανών με κανίβαλους κατοίκους, στα οποία ανήκουμε, είναι λογικό να παρουσιάζουν τέτοια φαινόμενα. (Βλέπεις δεν προτιμούν να λύσουν τα αδιέξοδα τους τραγουδώντας ''μερακλίδικα'' παρακμιακά τραγούδια και σπάζοντας πιάτα)!!!!!

Τέλος λες με περίσσια κλασσική μαγκιά κομπλεξικού αποτυχημένου, ότι θα συνεχίσεις να θαυμάζεις τα επιτεύγματα τους από μακριά!!! Φυσικά έπεσες στη παγίδα να παραδεχθείς πώς τα επιτεύγματα τους είναι για ΘΑΥΜΑΣΜΟ!! Δεύτερον φυσικά και θα κάνεις όσα προείπες καθώς για να ζήσεις στις ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ κοινωνίες τους απαιτείται να μεταλλαχτείς από συνδετικό κρίκο πιθήκου ανθρώπου σε υπεράνθρωπο, κάτι που απαιτεί ΚΟΠΟ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΠΑΤΑΞΗ ΕΓΩΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ, ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ μετά από ΈΝΤΟΝΗ ΑΝΆΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΎ!!! Κάτι τέτοιο απαιτεί πολύ ισχυρό πνεύμα και παλικαριά... Εμείς έχουμε μάθει στο βόλεμα και στο μπάλωμα ως πρόχειρη λύση!!

ΦΥΣΙΚΑ γνωρίζεις πως αυτοί οι λαοί διόλου νοιάστηκαν για να μην το πω πιο λαϊκά για το εάν εσύ θα τους ΘΑΥΜΆΖΕΙΣ από μακριά ή από κοντά!!!!! Ούτε συ άλλως κάποια στιγμή όλο και κάποιο παιδί, αδέλφι, γονιός, συγγενής, ή και εσύ εν τέλει θα πάτε προς τα εκεί ΌΤΑΝ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΚΟΥΡΑ ΕΔΩ!!! Κλασσική ψευτομαγκιά.. το παίζω πατριώτης αλλά με τα πρώτα σύννεφα πάω έξω και έχω και το θράσος να βρίζω και να θάβω το χέρι που με τάιζε!! Αντιθέτως αυτοί έκατσαν και έλυσαν τα προβλήματα τους στον τόπο τους μετατρέποντας κρύα μέρη σε παραδείσους!! Δύσκολη λύση μεν αλλά και με θεμέλια και σταθερότητα!!!
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.013
Likes
6.395
Αυτούς τους Νορβηγούς δεν τους χωνεύω καθόλου, έχουν εκεί τα black metal συγκροτήματα και μιλάνε για υπαρξιακά προβλήματα, εσωστρέφεια, καίνε εκκλησίες και αυτοκτονούν. Μα είναι πράγματα αυτά;
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Νεκρανάσταση τόπικ πενταετίας! Μήπως τελικά να το κλειδώνουμε το φόρουμ τον Αύγουστο;

62824186.jpg
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.585
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom