Ουκρανία Πολωνία Φ Στσεμπζεσίνιε χζονστς μπζμι φ τζτσίνιε...

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Lublin – Kazimierz Dolny

Αφού ο χρόνος μου το επέτρεπε καταμεσήμερο πήρα το δισάκι μου και κούτσα κούτσα ξεφυσώντας και ιδρώνοντας κατευθύνθηκα προς τον σταθμό ΚΤΕΛ του Zamość όπου επικρατούσε ένα ψιλοχάος.
Eίχε ζέστη, που την επιδείνωνε η αναμονή μέσα στο λεωφορείο μέχρι την αναχώρηση. Aλλά παρακαλώ η εταιρεία που εκτελούσε το δρομολόγιο, μας είχε πριμοδοτήσει με wifi!
Ξεκινήσαμε και τα ίδια πληκτικά καταπράσινα τοπία ξεδιπλώθηκαν στο οπτικό μου πεδίο μέχρι να καλύψουμε τα 90 χλμ. ως τον σταθμό των ΚΤΕΛ στο Lublin. Μιας και ο σταθμός των λεωφορείων γειτνίαζε με το ιστορικό κέντρο της πόλης, αποφάσισα να βρώ ένα οικονομικό κατάλυμα εκεί ώστε να είναι εύκολες οι μετακινήσεις εκτός πόλεως.

Το Lublin διαφημίζεται ότι έχει μια από τις γραφικότερες παλιές πόλεις στην Πολωνία. Δεν ξέρω αν αυτό αποτελεί υπερβολή καθώς δεν έχω μέτρο σύγκρισης στη Πολωνία, πάντως προορισμό που να βουλιάζει από επισκέπτες δεν τον λες.

Φτάνοντας λοιπόν στον σταθμό των ΚΤΕΛ διέσχισα τη λεωφόρο που με χώριζε από την όμορφη ημικυκλική πλατεία όπου δέσποζε σε ύψωμα (πολύ πρωτότυπο για πολωνική πόλη) εξ’αριστερών κάστρο του Lublin με το Παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας. Το κάστρο του Lublin, όπου φτάνεις από τη παλιά πόλη μέσω μιας περίτεχνης πεζογέφυρας, ξαναχτίστηκε τον 19ο αιώνα σε νεογοτθικό στυλ (περισσότερο σε γαμήλια τούρτα μου έμοιαζε) και σήμερα στεγάζει μουσείο. Αν βρεθείτε εκεί αυτό που λέγεται ότι αξίζει είναι το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που έχει τοιχογραφίες του 1418 σε μια μοναδική μίξη δυτικών και βυζαντινών στοιχείων (ως βυζαντινολάτρης σκυλομετάνοιωσα που το αγνόησα).




Σε ύψωμα βρίσκεται και η Παλιά Πόλη του Lublin.
Τώρα ύψωμα... Μη φανταστείτε ανηφόρα. Η Ακρόπολη μπροστά της φαντάζει ανάβαση σε βουνό.


Μέσω της πύλης Grοtzka τρύπωσα στη Παλιά Πόλη. Αυτή είναι μια από τις αρχικές πύλες της πόλης που ξαναχτίστηκε το 1785. Στο παρελθόν, ήταν επίσης γνωστή ως εβραϊκή πύλη, καθώς χώριζε την εβραϊκή συνοικία από τη Παλιά Πόλη.






H ανωφερής ομώνυμη οδός Grotzka, περιβάλεται από μια σειρά παραδοσιακών κτηρίων κάποια από τα οποία είχαν πολύ ενδιαφέρουσες περίτεχνες προσόψεις.




Ανηφορίζοντας στ’αριστερά βρίσκεται η μικρή πλατεία Po Farze όπου βρίσκονται ερείπια των θεμελίων της εκκλησίας του Αγίου Μιχαήλ του 14ου αιώνα και προσφέρει τη καλύτερη θέα προς το κάστρο του Lublin.




Λίγα μέτρα πιο κει βρίσκεται η καρδιά της Παλιάς Πόλης του Lublin, η Πλατεία της Αγοράς (Rynek). Η πλατεία εκτός από τον εμπορικό της ρόλο (χώρος για μεγάλες εκθέσεις), χρησίμευσε κι ως τόπος για την απονομή του νόμου και για δημόσιες εκτελέσεις. Εκεί μπορούσε κανείς να βρει σπίτια, διαμερίσματα και καταστήματα πλουσίων εμπόρων που πουλούσαν υφάσματα, κοσμήματα, μπαχαρικά και όλα τα είδη πολυτελείας.




Το επιβλητικό κτίριο του Δικαστηρίου του Στέμματος (Παλιό Δημαρχείο) στέκει στη μέση της πλατείας. Σήμερα στεγάζει, μεταξύ άλλων γραφεία αλλά και αίθουσες για ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το κτήριο χτίστηκε το 1578 και ήταν το Ανώτατο Δικαστήριο για την ανώτερη τάξη στη περιφέρειας. Η παράδοση λέει ότι εδώ το 1637 έγινε η "δίκη του διαβόλου": ο διάβολος ο ίδιος παρενέβει σε μια μήνυση που έκανε μια φτωχή χήρα κατά ενός πλουσίου κι έκανε μια πιο δίκαιη ετυμηγορία από τους δικαστές αφήνοντας το αποτύπωμά του στην απόφαση του δικαστηρίου (σώζεται εντός του κτηρίου, δεν το είδα για να σας πω με τι μου μοιάζει)


Η πλατεία πλαισιώνεται κι αυτή με τη σειρά της με πολύ ενδιαφέρουσες κατοικίες καθώς τα χρόνια εκείνα είχαν μεράκι κατά πως φαίνεται:


Οικία Klonowica (πρώτη αριστερά)​


Οικία Konopnica​


Kamienica muzyków





Οικία Chociszewska




Παραδίπλα στέκει η Δομινικανή Βασιλική - Μοναστήρι του Αγίου Stanislas, μία από τις παλαιότερες εκκλησίες στο Lublin, χτισμένη γύρω από 1253. Ξαναχτίστηκε στη σημερινή της μορφή μετά από μια πυρκαγιά το 1575. Λιτή εξωτερικά πλην κλειστή για να επισκεφθώ το εσωτερικό της.​
Δεν παραπονούμαι όμως. Ο καθεδρικός ναός του Lublin, είχε και τις πύλες του ανοικτές και εξελισσόταν μια ακολουθία όπου μου έκανε εντύπωση η κοσμορυρροή. Είναι γνωστό βέβαια ότι η Πολωνία αποτελεί από τα προπύργια του Καθολοκισμού. Άλλωστε ευτύχισαν να κάνουν συντοπίτη τους κι έναν από τους πλέον λαοπρόβλητους Πάπες της σύγχρονης εποχής (γι’αυτό και γέμισαν τη χώρα με αδριάντες και αναμνηστικές πλακέτες όπου πάτησε το πόδι του).


Ο καθεδρικός ναός και το κοντινό Ιησουιτικό Κολλέγιο χτίστηκαν κατά τα έτη 1583-1605 και αργότερα ανακαινίστηκαν για να ενσωματώσουν μπαρόκ και κλασσικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Να περιφέρομαι ανάμεσα στο εκκλησίασμα φωτογραφίζοντας λεπτομέρειες δεν με έπαιρνε, οπότε αρκέστηκα στην γενική εντύπωση του χώρου. Άλλωστε με τόσους καθεδρικούς στην Ευρώπη που έχω δει τα έχω κάνει αχταρμά στο μυαλό μου….
Αυτό που δεν καταφερα να κάνω είναι να ανηφορίσω στο νεογοτθικό Τrinitarian Tower των 40 μέτρων, τμήμα του συμπλέγματος που προσφέρει μια υπέροχη θέα σε όλη την πόλη.


Από τη Πύλη της Κρακοβίας (Brama Krakowska) βγήκα πλέον από τα όρια της Παλιάς Πόλης. Η πύλη αποτελεί το αρχιτεκτονικό σύμβολο του Lublin, κι εδώ και αιώνες χρησίμευσε ως κύρια είσοδος στην Παλιά Πόλη. Ανεγέρθηκε στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα μαζί με τα οχυρωματικά τείχη. Αν και ανακαινίστηκε 3 αιώνες μετά με ιταλικές πινελιές, έχει διατηρήσει τα αρχικά γοτθικά στοιχεία του ανάμεικτα με αναγεννησιακά και μπαρόκ στοιχεία.



Απέναντι από την πύλη βρίσκεται το επιβλητικό οικοδόμημα του Νέου Δημαρχείου (Ratusz Nowy) του 19ου αιώνα. Δίπλα σε αυτό είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Πνεύματος του 1419


H πεζοδρομημένη Krakowskie Przedmieście είναι ο κύριος άξονας κέντρου της πόλης που οδηγεί από την Παλιά Πόλη μέσω της Πύλης της Κρακοβίας.




Εκεί υπάρχουν πολυάριθμα καταστήματα και καφετέριες όπου απόλαυσα μια παγωμένη πολωνική μπύρα σε πολωνικές πλέον τιμές, χαλαρώνοντας και οργανώνοντας στο μυαλό μου τα πλάνα της επόμενης μέρας: μια εκδρομούλα στο γοητευτική κωμόπολη Kazimierz Dolny πριν οδεύσω προς την πολωνική πρωτεύουσα ενδεικνυόταν.


Το γοητευτικό Kazimierz Dolny στις όχθες του ποταμού Βίστουλα, έχει γίνει ένας δημοφιλής προορισμός προσελκύοντας πλήθη επισκεπτών αλλά και καλλιτεχνών. Η πόλη έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Ιστορικό Μνημείο από το 1994 και γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της τον 16ο και το πρώτο μισό του 17ου αιώνα.

Για να φτάσω βέβαια εκεί, χρειάστηκε για ξαναπάω στον σταθμό των ΚΤΕΛ. Μου έδειξαν που παρκάρουν τα μινι-λεωφορεία για τον προορισμό μου, αλλά το πρόγραμμα αναχωρήσεων μου φαινόταν λίγο περίπλοκο και για σιγουριά θέλησα να ρωτήσω κάποιους που περίμεναν μαζί μου. Οι αναμένοντες λοιπόν κάλυπταν όλο το ηλικιακό φάσμα. Αρκεί να σας πώ ότι ούτε αγγλικά, ούτε κουτσα στραβά γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρώσικα, τίποτα μα τίποτα δεν μπορούσε να γκρεμίσει τον επικοινωνιακό τοίχο. Μόνο πολωνικά! Και με το “Φ Στσεμπζεσίνιε χζονστς μπζμι φ τζτσίνιε” που ήξερα στο Kazimerz Dolny δεν πας.Με τα πολλά βρέθηκε μία καλογραία που αντάλλαξε μερικές κουβέντες στα γαλλικά (όσα ξέρω και καταλαβαίνω), κι έτσι βρέθηκα να στρογγυλοκάθομαι στο σωστό λεωφορείο απολαμβάνοντας για μια ακόμη φορά τη γνωστή πληκτική διαδρομή: ευθείες και πράσινο.

Αναμφίβολα η πολίχνη είναι γραφικότατη, πνιγμένη στο πράσινο, με τα νερά του ποταμού Βιστούλα να αργοκυλούν δίπλα της.
Απόλαυσα μια χαλαρή βόλτα δύο ωρών, έχοντας στο νου μου ότι τα δρομόλογια επιστροφής στο Lublin ήταν και αραιά και σταματούσαν σχετικά νωρίς.






Εικόνες από τη κεντρική πλατεία του Kazimerz Dolny​




Kamienica pod św. Mikołajem i Krzysztofem
Τα δύο σπίτια χτίστηκαν το 17ο αιώνα κι έχουν πανομοιότυπη διάταξη μεν, διαφέρουν όμως στις προσόψεις όπου διακοσμούνται με ανάγλυφα από ανθρώπους, ζώα και φυτά. Οι ιδιοκτήτες, οι αδελφοί Mikołaj (Νικόλαος) και Krzysztof (Χριστόφορος), προσέθεσαν στη εξωτερική διακόσμηση και τους αντίστοιχους αγίους.


Kamienica Celejowska ή σπίτι του "Αγίου Βαρθολομαίου" λόγω του αγάλματος του αγίου στη δεξιά πρόσοψη (160ς; αι.)


Εικόνες της πολίχνης και του κάστρου στο βάθος


Ποταμός Βιστούλα




Ενοριακός ναός του Αγίου Βαρθολομαίου και του Ιωάννη του Βαπτιστή (1586-1589), με όργανο του 1620 και άμβωνα του 1615 άμβωνα


Ερείπια του κάστρου (14ος - 16ος αιώνας)​

Στη στάση του λεωφορείου έπρεπε να διαγκωνιστώ με πλειάδα άλλων τουριστών, καθώς το λεωφορείο ήταν μικρό και οι διαθέσιμες θέσεις λιγοστές. Όμως τα μαθήματα επιβίωσης σε ανάλογες συνθήκες στην Ελλάδα, πλέον με είχαν καταστήσει εξπέρ του είδους.
Επέστρεψα στο Lublin, μετεπιβιβάστηκα σε άλλο λεωφορείο και πήρα πια την άγουσα προς την πολωνική πρωτεύουσα.

Βαρσοβία σου’ρχομαι....
 
Last edited by a moderator:

greco

Member
Μηνύματα
1.147
Likes
3.320
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Γυρος Τουρκιας
Το Kazimierz Dolny το επισκεφθηκα πριν δυο χρονια σε μονοημερη απο Βαρσοβια.Σιγουρα ειναι ομορφο,το περιμενα ομως πιο γραφικο.Ανεβηκαμε και σ ενα λοφο οπου υπηρχαν 3 σταυροι και ειχε θεα προς την κεντρικη πλατεια.Δυο ωρες καθησαμε κι εμεις.Οι φωτογραφιες του Lublin το δειχνουν ιδιαιτερα γραφικο,ισχυει αυτο?Οσο για τους καθεδρικους,ποσο δικιο εχεις!Αναμενω Βαρσοβια...
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Οι φωτογραφιες του Lublin το δειχνουν ιδιαιτερα γραφικο,ισχυει αυτο?Οσο για τους καθεδρικους,ποσο δικιο εχεις!Αναμενω Βαρσοβια...
Eνδιαφέρον το Lublin αλλά για μονήμερη επίσκεψη κι όχι να ξετρελλαθείς. Βεβαια δεν ξέρω αν όντως υπερτερεί σε σύγκριση με άλλες γνωστότερες παλιές πόλεις της Πολωνίας.
Για τη Βαρσοβία έχουν ήδη γραφτεί αρκετά, η επίσκεψή μου μάλλον ήταν επιδερμική οπότε θα αρκεστώ σε φωτογραφίες κυρίως
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Μια μικρή γεύση από Bαρσοβία

Το πέρασμά μου από τη πολωνική πρωτεύουσα ήταν σύντομο. Σκάρτη μια ολόκληρη μέρα. Εσκεμμένα, φιλοδοξώντας μια μελλοντική επίσκεψη.
'Εχοντας καταλύσει σε ξενοδοχείο κοντά σε σταθμό τραίνου για να έχω απρόσκοπτη αναχώρηση προς το αεροδρόμιο, αποφάσισα να περπατήσω αρκετά στο σύγχρονο κομμάτι μέχρι τα βήματά μου να με φέρουν στην Παλιά Πόλη.

Επειδή έχουν γραφτεί αρκετά για την Βαρσοβία, θα αρκεστώ σε λίγες γενικές εντυπώσεις με οπτικό υλικό. Άλλωστε η πόλη έχει πολλά περισσότερα να δεις σε μια εκτενή ξενάγηση.

Τη Βαρσοβία την βρήκα πολύ ευχάριστη πόλη να εργάζεται και να κυκλοφορεί κανείς. Μεγάλες λεωφόροι, άριστη συγκοινωνία, φαρδιά πεζοδρόμια κι άφθονοι χώροι πράσινου παντού, καθαριότητα, τάξη σχεδόν γερμανικής αντίληψης.

Όσο κι αν θέλουν να το ξορκίσουν, το ογκώδες Παλάτι Πολιτισμού κι Επιστημών, έμπνευση του Στάλιν και δώρο του Σοβιετικού λαού στους πολωνούς, αποτελεί από τα πλέον γνωστά και πολυφωτογραφημένα μνημεία της πόλης.
Ο κατ’ουσίαν ουρανοξύστης, υπήρξε η στέγη των συναντήσεων του Πολωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος και η ξενάγηση για οιονδήποτε VIP επισκέπτη τα χρόνια εκείνα ήταν σχεδόν υποχρεωτική: Aπό τον Ho Chi Min ως το Σάχη Pahlavi. Κι όλοι οι διάσημοι καλλιτέχνες όπως οι Rolling Stones στη σκηνή του έδωσαν τις συναυλίες τους.


Παρά το πείσμα των κατοίκων της Βαρσοβίας να διαλυθεί στα εξ’ων συνετέθη ξορκίζοντας το παρελθόν, ο χώρος παρέμεινε ανέπαφος κι εμπλουτίστηκε εξωτερικά το 2000 με το ρολόι Millennium, καθιστώντας το το υψηλότερο πύργο του ρολογιού στον κόσμο.
Σήμερα στεγάζει συνεδριακό κέντρο, κινηματογράφους, θέατρα, εταιρείες και μουσείο. Και βέβαια είναι σημείο αναφοράς καθώς παρά τα νέα πολυόροφα κτήρια που ανεγέρθηκαν, αυτό σου δηλώνει τη παρουσία του σαν περιφέρεσαι στα τριγύρω στενά.


Περπατώντας αναζήτησα ίχνη του Εβραϊκού Γκέτο, που σχεδόν ισοπεδώθηκε μετά την εξέγερση της πολυπληθούς κοινότητας των εβραίων έναντι των Ναζί. Στον περίβολο μιας οικίας στην οδό Siena 55, υπάρχει μόνο ένα απομεινάρι του τείχους με μια αναμνηστική πλακέτα.


Η Παλιά Πόλη (Stare Miasto ή Starówka) αναπτύχθηκε το 13ο αιώνα και είναι η παλαιότερη συνοικία της Βαρσοβίας. Το 1939 υπέστη σοβαρές ζημιές από την Luftwaffe, για να μετατραπεί σε ερείπια το 1944.
Εντούτοις εύσημα πρέπουν στους Πολωνούς που φρόντισαν από τα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να επαναφέρουν τη Παλιά Πόλη στην πρότερη μορφή της. Όταν η ανοικοδόμηση ολοκληρώθηκε το 1984, η Παλιά Πόλη μπήκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως "ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας σχεδόν ολικής ανακατασκευής μιας έκτασης που καλύπτει την ιστορία της Βαρσοβίας από τον 13ο έως τον 20ο αιώνα."
Αν και «παλιά», εντούτοις ο επισκέπτης δεν πρέπει να ξεχνά ότι δεν παύει να είναι... faux.

Η Πλατεία του Κάστρου (Plac Zamkowy) είναι η πρώτη εικόνα της ανακατασκευασμένης Παλιάς Πόλης, σαν την πλησιάζει κανείς από το σύγχρονο κέντρο της Βαρσοβίας, εν μέσω ορδών άλλων επισκεπτών. Είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, που κυριαρχείται από την 22μετρη Στήλη του βασιλιά Zygmunt ΙΙΙ Vasa, που δεσπόζει πάνω από τα όμορφα παλιά σπίτια και το Βασιλικό Κάστρο. O Σιγισμούνδος (ελληνιστί) το 1596 μετέφερε την πρωτεύουσα από την Κρακοβία στη Βαρσοβία (άρα δεν ξέρω αν τον τιμούν τόσο στον πολωνικό νότο).







Kάπου στο βάθος ξεχωρίζει ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη, γοτθικού στυλ, που χτίστηκε το 14ο αιώνα. Είναι η παλαιότερη εκκλησία της Βαρσοβίας κι εδώ στέφθηκε και θάφτηκε ο τελευταίος βασιλιάς της Πολωνίας.


Περνώντας μέσα από τα στενά...




...κανείς φτάνει σύντομα στην καρδιά της Παλιάς Πόλης που είναι η Πλατεία της Αγοράς (Rynek Starego Miasta) με το συντριβάνι της γοργόνας στο κέντρο της και περιμετρικά κτήρια κάποια με εντυπωσιακές προσόψεις σε όψιμο αναγεννησιακό στυλ. Εκεί θα συναντήσει κανείς υπαίθριους καλλιτέχνες κι ένα μάτσο μαγαζιά με σουβενίρ ή ότι άλλο επιτάσσει η τουριστική βιομηχανία.












Μια σειρά από αμυντικά τείχη σηματοδοτούν τα όρια της Παλιάς Πόλης, με το κορυφαίο κομμάτι να είναι το Barbakan που χτίστηκε το 1548 και σήμερα χρησιμεύει ως γέφυρα μεταξύ του παλαιού και νέου τμήματος της πόλης.



H Νέα Πόλη (Νοwe Miasto) της Βαρσοβίας χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, βρίσκεται ακριβώς βόρεια της παλιάς πόλης και συνδέεται με αυτή με την οδό Freta που αρχίζει στο Barbakan. Όπως και η Παλιά Πόλη, έτσι και η Νέα Πόλη καταστράφηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο το 1954.


Κτήρια με όμορφες προσόψεις πλαισιώνουν τους δρόμους και τις πλατείες της, κι αυτό που μου άρεσε είναι ότι αποτελεί μια πιο ήσυχη γωνιά του ιστορικού κέντρου της Βαρσοβίας σε σχέση με την κοσμοσυρροή στην Παλιά Πόλη.









ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ολοκληρώνοντας την ταξιδιωτική ιστορία και συμμαζεύοντας λίγους μήνες μετά, τις εντυπώσεις αυτού του σύντομου ταξιδιού, θα έλεγα ότι απ’όλα τα μέρη που επισκέφθηκα το Lviv στην Ουκρανία μου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων κι απόλαυσα κάθε στιγμή εκεί. Ίσως γιατί στο μυαλό μας δεν αποτελεί προορισμό προτεραιότητας σε σχέση με άλλους πιο δημοφιλείς στη Ανατολική Ευρώπη κι έτσι αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη ακόμα και για τον ταξιδεμενο επισκέπτη.

Όσο για τη Πολωνία…ένα θα πω: Φ Στσεμπζεσίνιε χζονστς μπζμι φ τζτσίνιε…


Ιδέες πώς να αξιοποιήσετε μια αερογέφυρα μεταξύ κτηρίων… (Βαρσοβία)

ΤΕΛΟΣ​
 
Last edited by a moderator:

greco

Member
Μηνύματα
1.147
Likes
3.320
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Γυρος Τουρκιας
Σκαρτη μερα εμεινες στην πολη αλλα εντοπισες το εναπομειναν κομματι του τειχους-κατι το οποιο εγω δεν καταφερα σε 4 μερες παραμονης!Κι εμενα μου αρεσε πολυ το ¨νεο¨ κομματι της παλιας πολης και η αντιστοιχη πλατεια της πολυ γλυκια...Στο καφε μαλιστα της φωτο απο την οδο Freta ειχαμε κανει κι εμεις ενα μικρο διαλειμμα.Σ ευχαριστουμε!!!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Σκαρτη μερα εμεινες στην πολη αλλα εντοπισες το εναπομειναν κομματι του τειχους-κατι το οποιο εγω δεν καταφερα σε 4 μερες παραμονης!
Χρειάστηκε λίγη φαντασία να το εντοπίσω με τη…δεύτερη, ήταν πάνω στο δρόμο μου από το ξενοδοχείο στη Παλιά Πόλη κι έτσι είχα λυσσάξει να το βρω αφού ήταν μέσα στα πόδια μου.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.506
Likes
7.698
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
φωτογραφιες απαιχτες....ειναι η μηχανη? ειναι η τεχνικη σου? ειναι και τα δυο ..ετσι να σκαμε ολοι οι αλλοι...
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
φωτογραφιες απαιχτες....ειναι η μηχανη? ειναι η τεχνικη σου? ειναι και τα δυο ..ετσι να σκαμε ολοι οι αλλοι...
Σίγουρα μια καλή μηχανή βοηθάει. Ειδικά στις δύσκολες φωτογραφικά συνθήκες. Ακόμα περισσότερο ενα καλό πρόγραμμα επεξεργασίας (φώτισε τα σκοτεινα, σκοτείνιασε τα φωτεινά κλπ κλπ). Αλλά το καδράρισμα είναι θέμα φωτογράφου αποκλειστικά.
Πάντως υπάρχουν συμφορουμίτες με πολύ καλύτερες επιδόσεις, τόσο που τους ζηλεύω...
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.506
Likes
7.698
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
Σίγουρα μια καλή μηχανή βοηθάει. Ειδικά στις δύσκολες φωτογραφικά συνθήκες. Ακόμα περισσότερο ενα καλό πρόγραμμα επεξεργασίας (φώτισε τα σκοτεινα, σκοτείνιασε τα φωτεινά κλπ κλπ). Αλλά το καδράρισμα είναι θέμα φωτογράφου αποκλειστικά.
Πάντως υπάρχουν συμφορουμίτες με πολύ καλύτερες επιδόσεις, τόσο που τους ζηλεύω...
.....
.εγω που να κρυφτω που να κρυφτω η που να κανω εντατικα μαθηματα???????????????????
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.159
Μηνύματα
882.464
Μέλη
38.877
Νεότερο μέλος
Constansimota

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom