Εκεί βρίσκονται αρχαίες βραχογραφίες ηλικίας 14.000 ετών Ισπανία: Ανοίγει ξανά το σπήλαιο Αλταμίρα π

sezar7

Member
Μηνύματα
748
Likes
606
22 χρόνια θα πρέπει να περιμένει όποιος θέλει να δει τους προϊστορικούς βίσονες - Μόνο 192 οι τυχεροί που θα δουν από κοντά την Καπέλα Σιξτίνα της παλαιολιθικής τέχνης
Τις «πύλες» του αναμένεται να ανοίξει μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια το διάσημο σπήλαιο Αλταμίρα στην Ισπανία. Η αναμονή ήταν μεγάλη και μαζί της μεγάλωνε και ο αριθμός αυτών που θέλουν να το επισκεφθούν. Όμως το ισπανικό υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το μουσείο που βρίσκεται δίπλα στο σπήλαιο διάλεξαν μόνο 192 τυχερούς.



Από σήμερα θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα -ίσως- πολυτιμότερα προϊστορικά δείγματα τέχνης του κόσμου. Το σπήλαιο είχε κάθε ημέρα 3.000 επισκέπτες, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά να θαυμάσουν από κοντά την αρχαία τέχνη.

Η Καπέλα Σιξτίνα της παλαιολιθικής τέχνης, όπως χαρακτηρίζουν αρκετοί το σπήλαιο όπου βρίσκονται αρχαίες βραχογραφίες ηλικίας 14.000 ετών, ήταν κλειστό για το κοινό, καθώς οι ειδικοί φοβόντουσαν πως η υγρασία και οι μικροσκοπικοί μύκητες που εισάγονταν από την αναπνοή των επισκεπτών θα κατέστρεφαν το χρώμα.



Την ώρα που χιλιάδες τουρίστες περιμένουν να δουν από κοντά τις τοιχογραφίες του σπηλαίου, το ισπανικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε να επεκταθεί ο αριθμός των επισκεπτών, ώστε να δουν αν μπορούν τα αρχαία έργα ζωγραφικής να αντέξουν την αναπνοή του επισκέπτη και τα μικρόβια. Από τον Φεβρουάριο είχαν ξεκινήσει μικρές δοκιμαστικές επισκέψεις, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο έδειξαν πως «καμία σχέση δεν υπάρχει μεταξύ της παρουσίας επισκεπτών και ερευνητών και την απώλεια της χρωστικής» όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.



Συνολικά 192 είναι οι τυχεροί που θα μπουν στο σπήλαιο, σε γκρουπ των πέντε και για 37 λεπτά θα περιηγηθούν στα άδυτα του σπηλαίου, φορώντας ειδικό ρουχισμού και μάσκες οξυγόνου. Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν μια σειρά από βραχογραφίες, ηλικίας 14.000 ετών που εικονίζουν κόκκινους και κίτρινους βίσωνες, άλογα, ελάφια, ανθρώπους με κεφάλια ζώων και μυστηριώδη σύμβολα.



Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει τις βραχογραφίες ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1985 χαρακτηρίζοντάς τες ως «αριστουργήματα της δημιουργικής ιδιοφυίας και της πρώτης ολοκληρωμένης τέχνης του ανθρώπου». Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1868 στην περιοχή της Καλαμβρίας της Ισπανίας.











http://www.protothema.gr/culture/ar...-12-hronia-anoigei-xana-to-spilaio-altamira-/
 

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.531
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Πάντως τόσο το σπήλαιο-αντίγραφο όσο και το μουσείο στην Αλταμίρα είναι εξαιρετικά!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Επειδή έχω δει κάμποσες βραχογραφίες ανά τον κόσμο, κρίνοντας από τις φωτογραφίες είναι πραγματικά εξαιρετικές δεδομένης και της παλαιότητάς τους.
 

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.531
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Η επίσκεψη μου πάντως στο σπήλαιο-πιστό αντίγραφο της Αλταμίρα (μέχρι και η φωτογράφιση απαγορεύεται) με άφησε με το στόμα ανοιχτό. Δεν είναι μόνο ότι οι βραχογραφίες είναι πολλές, ότι αναπαριστούν εκτός από ζώα ακόμα και σκηνές κυνηγιού, αυτό που με εντυπωσίασε είναι η μικτή τεχνική που χρησιμοποιούσαν δηλ. σκάλιζαν τον βράχο και έδιναν στην εικόνα την αίσθηση της κίνησης. Προϊστορικό ανιμέισον!
Γενικά η βορεια Ισπανία έχει αρκετά σπήλαια με βραχογραφίες τα οποία μάλιστα είναι επισκέψιμα, με απαραίτητη κράτηση φυσικά.
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Έχω επισκεφτεί το αντίστοιχο στη Ν. Γαλλία στην περιοχή του Ντορντόν, το σπήλαιο-αντίγραφο Lascaux. Ήταν όνειρό μου από παιδί και δεν με απογοήτεψε. Ίσα ίσα. Περιμένω πως και πως να δω και αυτό (δεν έχω κανένα πρόβλημα για το αντίγραφο)
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.210
Likes
5.678
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλη η Νότια Αμερική
Δεν ξέρω τι μέρος των αυθεντικών τοιχογραφιών αναπαριστώνται στο μουσείο - αντίγραφο του σπηλαίου πάντως ήταν πραγματικά εντυπωσιακές και αξίζουν σίγουρα μια επίσκεψη. Τυχεροί αυτοί που θα δουν και τις αυθεντικές βραχογραφίες!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.114
Μηνύματα
880.827
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom