Ανασκαφές πλούσιες σε ευρήματα

paefstra

Member
Μηνύματα
13.006
Likes
40.910
Περί Αμφίπολης... από μια φιλη αρχαιολόγο

Στο πανεπιστήμιο οι καθηγητές μου με δίδαξαν ότι στη διάρκεια μιας ανασκαφής διατυπώνουμε πολλές υποθέσεις και πολλά ερωτήματα, που τα αφήνουμε ανοιχτά μέχρι να τελειώσει η ανασκαφή ή έστω να χουμε επαρκή δεδομένα. Δεν προσπαθούμε να «φορτώσουμε» αυτό που σκάβουμε με την «υποχρέωση» να επιβεβαιώσει τις αρχικές υποθέσεις μας. (Κι ας μην το τηρούν βέβαια κάποιοι από αυτούς τώρα, αλλά αυτά θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή...)
Ένας άλλος μεγάλος δάσκαλος, που δεν τον πρόλαβα, είχε πει ότι «στην αρχαιολογία ό,τι είναι λογικό δεν είναι και πραγματικό» (πλέον η ρήση ισχύει και για τη σύγχρονη ζωή, γιατί μη μου πείτε ότι είναι λ.χ. λογικό να μας κυβερνάνε αυτοί που μας κυβερνάνε, αλλά κι αυτό είναι άλλο θέμα).
Με οδηγό αυτά τα δύο, ας πάμε στον τάφο της Αμφίπολης. Για να πούμε την αλήθεια μεταξύ μας: με τις σημερινές μας γνώσεις αρχαιολογίας, αν αυτές τις Καρυάτιδες μας τις έφερναν στο γραφείο από κατάσχεση, οι περισσότεροι θα τις τοποθετούσαμε στην αρχαϊστική γλυπτική του 1ου αι. π.Χ. και εξής. Το νωρίτερο να λέγαμε 2ο αι. π.Χ. Αν μας έλεγαν για ένα μνημείο που έχει μαρμάρινη επένδυση σε πώρινους τοίχους, θα λέγαμε ότι σε αυτή την τεχνική επιδόθηκαν κατεξοχήν οι Ρωμαίοι. Αν μας λέγανε για ένα κυκλικό τύμβο τέτοιου μεγέθους, θα σκεφτόμασταν ότι είναι πολυάνδριο. Αν μας λέγανε ότι βρίσκουν ταφικούς θαλάμους γεμάτους χώμα, θα λέγαμε ότι είναι συλημένοι είτε τώρα είτε στην αρχαιότητα -πόσο μάλλον αν βρίσκουμε τρύπες από τις οποίες χωράει ένας άνθρωπος σε κάθε διαφραγματικό τοίχο.
Αν μας έβαζαν σε προφορική άσκηση στο πανεπιστήμιο τάφο που έχει τη μορφή μακεδονικού, αλλά αποτελείται από 3 ή περισσότερους θαλάμους που καθένας έχει το δικό του πρόπυλο με Σφίγγες και Καρυάτιδες, μαρμάρινη οροφή και μαρμάρινες επενδύσεις, θα λέγαμε ότι ίσως κάποιος σημαντικός ντόπιος, που δεν έζησε την εποχή που φτιαχνόταν το μακεδονικό στυλ, αλλά αργότερα, θέλησε να παραγγείλει έναν τάφο που να μιμείται τους μακεδονικούς για λόγους μεγαλοπρέπειας, ενσωματώνοντας ετερόκλητα στοιχεία -και αυτός ο συγκρητισμός από μόνος του θα μας οδηγούσε σε νεότερη χρονολόγηση.
Αν μας έλεγαν ότι ο τάφος έχει μεγαλοπρεπείς θύρες χωρίς θυρώματα (σαν να είναι στοά με πρόπυλα ανοιχτή για να την επισκεφτείς), αλλά μπροστά από κάθε τέτοια θύρα έχει έναν στιβαρό τοίχο που δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτήν, θα σκεφτόμασταν κατευθείαν ότι πρόκειται για τοίχους που φτιάχτηκαν σε δεύτερη φάση, για να το σφραγίσουν ή για να στηρίξουν, κι όχι όταν πρωτοχτίστηκε το μνημείο (αν θες να κλείσεις τις θύρες, όταν πρωτοχτίζεις το μνημείο, το «λογικό» είναι να βάλεις θυρόφυλλα, όχι να φτιάξεις άλλο τοίχο).
Αν μας τα έλεγαν όλα αυτά μαζί για ένα μνημείο, θα λέγαμε να τελειώσει η ανασκαφή και να δούμε οπωσδήποτε την κεραμική μέσα και έξω από τον τάφο! Γιατί όλα τα παραπάνω θα ήταν τα «λογικά», όμως μόνο η ανασκαφή θα μας έδειχνε αν ήταν και «πραγματικά».
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί έτσι γίνεται κατανοητή η σημασία του ανασκαφικού «κόντεξτ» (που λέγαμε και στο Αθήνησι). Γίνεται κατανοητό γιατί είναι σημαντικό το μνημείο (εδώ βάζω και τον Τύμβο, γιατί πιστεύω ότι θα υπάρχουν κι άλλα σημαντικά ευρήματα αν ανασκαφεί ολόκληρος). Γιατί η «λογική» μας σε αυτή την περίπτωση καθορίζεται από τις ως τώρα γνώσεις μας, που βασίζονται στα ως τώρα ευρήματα. Κάθε ανασκαφή ενός τέτοιου μνημείου μπορεί να μας ανατρέψει όσα ως τώρα θεωρούσαμε δεδομένα. Μόνο που, πριν φτάσουμε να ξαναγράψουμε τα βιβλία αρχαιολογίας, καλό είναι πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να έχουν παρουσιαστεί όλα τα ευρήματά της σε μια σύνθεση.
Στην υπόθεση της Αμφίπολης από την αρχή γίνονται δύο λάθη, που το ένα φέρνει το άλλο. Το πρώτο λάθος είναι όλες οι υποθέσεις που γίνονται, και πρέπει να γίνονται για να επιβεβαιωθούν ή να αναιρεθούν στην πορεία μιας ανασκαφικής έρευνας (συμπεριλαμβανομένης και της χρονολόγησης, της μη σύλησης κ.λπ.), βγαίνουν ως Δελτία Τύπου και αναπαράγονται ως απόλυτες αλήθειες με έναν απόλυτα αντιεπιστημονικό τρόπο (που απλώς υπογραμμίζεται από τα συνεχή λάθη των δελτίων Τύπου με την «επιστημονικοφανή» γλώσσα). Και αυτόν τον αντιεπιστημονικό τρόπο τον επιβάλλει το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού (και ο πρωθυπουργός, βέβαια, αλλά αυτά τα χουμε ξαναπεί).
Το δεύτερο λάθος, απόρροια του πρώτου, είναι ότι η αμφισβήτηση κάποιου από αυτά τα στοιχεία (της χρονολόγησης, της απόδοσης σε ιστορικό πρόσωπο κ.λπ.) θεωρείται αυτομάτως ότι είναι αμφισβήτηση της αξίας του μνημείου! Για μας τους αρχαιολόγους, και θα πρεπε και για όλους, τα μνημεία δεν έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη αξία με βάση το αν είναι νεότερα, αλλά με βάση τις ιστορικές και άλλες πληροφορίες που κουβαλάνε. Κι εδώ θα επικαλεστώ την άποψη της Ο. Παλαγγιά, που είπε στα ΝΕΑ ότι, αν η άποψή της ότι το μνημείο είναι ρωμαϊκό και συνδέεται με τη μάχη των Φιλίππων είναι σωστή, το μνημείο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, καθώς συνδέεται με τη μία από τις δύο μάχες που έκριναν το μέλλον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Όποιος τόλμησε να πει ότι είναι νωρίς για το σαξές στόρυ του πρωθυπουργού (Έλληνας νεκρός του 4ου αι. π.Χ. που θα αποδείξει την ελληνικότητα της Μακεδονίας), αντιμετωπίστηκε περίπου ως προδότης! Όποιος τόλμησε να πει ότι δεν είναι σωστό ο πρωθυπουργός να εξαγγέλλει ότι «σε 15 μέρες ανοίγει ο τάφος», αντιμετωπίστηκε ως αντιπολιτευόμενος ή σφετεριστής της ανασκαφής. Όποιος επέμενε να μην συντάσσεται με την «υπέροχη γλυπτική του 4ου αι. π.Χ.» και τα «προτεταμένα χέρια», ακόμη και χωρίς να μιλάει, αντιμετωπίστηκε ως ζηλιάρης. Κι όποιος επέμενε ότι «ανοιχτή ανασκαφή» δεν σημαίνει να ταΐζουμε τον κόσμο προσδοκίες και ψευτο-επιστημονισμό μέσω των μίντια, αντιμετωπίστηκε ως οπισθοδρομικός. Για αυτή την αντιστροφή της πραγματικότητας, ναι, πράγματι, χρειαζόταν «επικοινωνιακός σύμβουλος». Όμως, το χώμα εκδικείται.
Σήμερα πού βρισκόμαστε; Οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε θα τελειώσει η ανασκαφή έχει πάει περίπατο. Ο πρωθυπουργός στη σημερινή του δήλωση ξέχασε την ελληνικότητα και μίλησε για «διεθνές μνημείο». Η Γενική Γραμματέας πριν 3 μέρες είπε στους δημοσιογράφους ότι μιλάμε για «κοσμοπολίτη ή κοσμοπολίτες» και ότι πιθανώς να υπάρχει διατάραξη από την αρχαιότητα. Η «επικοινωνιολόγος» σιωπά στο τόσο θορυβώδες μέχρι πρότινος προφίλ της.
Ένα μνημείο «φορτώθηκε» με τόσες προσδοκίες (να είναι ο τάφος του Αλέξανδρου, να αναστηλώσει το εθνικό μας φρόνημα και άλλα πολλά), που στο τέλος κινδυνεύει το ίδιο κοινό που ως χτες ξεροστάλιαζε στις οθόνες, να «απογοητευτεί» από το μνημείο. Ποιος θα τους εξηγήσει τότε ότι δεν τους απογοήτευσε το μνημείο, αλλά οι προσδοκίες που ορθώθηκαν γύρω από αυτό για λόγους που καμία σχέση δεν είχαν με την επιστημονική έρευνα; Όλοι αυτοί που για λόγους πολιτικούς, τηλεθέασης, προσωπικής προβολής, ή κατοχύρωσης θέσης εκμεταλλεύτηκαν έτσι το μνημείο, σε ποιον θα ρίξουν τότε το φταίξιμο; Πιστέψτε με, όχι πάνω τους, είναι συνηθισμένοι να ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους...
Κοντός (;) ψαλμός αλληλούια
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.659
Likes
50.484
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Kαι τον Τσένγκις Χαν να βρούνε έκει μέσα
α) η διαφήμιση για τη χώρα είναι απλά τεράστια
β) δεν παύει να είναι φανταστική ανακάλυψη.

Αυτό που δεν έχω διαβάσει είναι συνήθως πόσο χρόνο (χρόνια) χρειάζεται ώστε μια τέτοια ανασκαφή να γίνει πλέον επισκέψιμη για το κοινό. Δηλαδή θα μπορέσω να το δω σε 2-3 χρόνια, σε 5, σε 10;
 

mel

Member
Μηνύματα
359
Likes
200
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Λοιπόν όποιος ενδιαφέρεται στο zougla ξεκίνησαν σήμερα εκπομπές με ζωντανές συνδέσεις και αναλύσεις ειδικών .

Live εκπομπή για τις εξελίξεις στην Αμφίπολη
Παρακολουθήστε ζωντανά την εκπομπή ΕΔΩ

Τι ανέφεραν διεθνούς φήμης Ιταλοί αρχαιολόγοι στο zougla.gr για τα ευρήματα στον λόφο Καστά.

Τι μας δείχνει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης από την πρώτη στιγμή των ανασκαφών ;

Μπορεί να είναι ο τάφος ενός στρατηγού ή βασιλιά της εποχής ;

Ο τύμβος Καστά είναι τάφος, κενοτάφιο ή πολυάνδριο ;

Γιατί ο νομός Σερρών κινεί το ενδιαφέρον των αρχαιοκάπηλων ;

Αλήθειες και ψέματα για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι τηλεθεατές έχουν τη δυνατότητα να σχολιάζουν και να ρωτούν κατά τη διάρκεια στης εκπομπής στο email: [email protected] ή στο τηλέφωνο 211-5550500

Σήμερα στις 14.00-16.00 στην τηλεόραση της Ζούγκλας
Πηγή: http://www.zougla.gr/media/article/simera-stis-1400--ta-mistika-tis-amfipolis
Kαι τον Τσένγκις Χαν να βρούνε έκει μέσα
α) η διαφήμιση για τη χώρα είναι απλά τεράστια
β) δεν παύει να είναι φανταστική ανακάλυψη.

Αυτό που δεν έχω διαβάσει είναι συνήθως πόσο χρόνο (χρόνια) χρειάζεται ώστε μια τέτοια ανασκαφή να γίνει πλέον επισκέψιμη για το κοινό. Δηλαδή θα μπορέσω να το δω σε 2-3 χρόνια, σε 5, σε 10;
Γιώργο, κάποιος μη ειδικός είπε πως μπορεί να ανοίξει και την άνοιξη. Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν κι από την κατάσταση του μνημείου. Πχ τώρα συνάντησαν πρόβλημα στον 30 θάλαμο. Αν αυτό δεν αποτελέσει εμπόδιο και διανοιχτεί κανονικά, λογικά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
 

mel

Member
Μηνύματα
359
Likes
200
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Γιατί; Τι σχέση έχει αυτό; Δηλαδή σνομπάρεις αρχαιολόγους κλπ; Δε σου είπα να δεις τον ίδιο τον τριαντ. Τέλος πάντων...αν έχεις βρει άλλη καλύτερη πηγή αλλά που να μιλούν ζωντανά ΕΙΔΙΚΟΙ, πες τη μας. :) Μιλούν αρχαιολόγοι του ΑΠΘ, άλλοι από Αγγλία (ένας Έλληνας συγκεκριμένα που δουλεύει σε αγγλικό Πανεπιστήμιο) και αυτά τα σνομπάρουμε επειδή είναι στη ζουγκλα; Τρομερό...
 
Last edited:

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
paefstra said
''Με οδηγό αυτά τα δύο, ας πάμε στον τάφο της Αμφίπολης. Για να πούμε την αλήθεια μεταξύ μας: με τις σημερινές μας γνώσεις αρχαιολογίας, αν αυτές τις Καρυάτιδες μας τις έφερναν στο γραφείο από κατάσχεση, οι περισσότεροι θα τις τοποθετούσαμε στην αρχαϊστική γλυπτική του 1ου αι. π.Χ. και εξής.''
Η Τιβερίου που συμφωνεί με την πρώιμη χρονολόγηση δεν είναι τυχαία και δεν θα ρίσκαρε τη φήμη της για να κάνει πλάτες σε καμία Περιστέρη και καμιά Παναγιωταρέα

''Αν μας έλεγαν για ένα μνημείο που έχει μαρμάρινη επένδυση σε πώρινους τοίχους, θα λέγαμε ότι σε αυτή την τεχνική επιδόθηκαν κατεξοχήν οι Ρωμαίοι.''
Υπάρχει τουλάχιστον ένας με μαρμάρινη επένδυση στη Σταυρούπολη (Κομνηνά)

"Αν μας λέγανε για ένα κυκλικό τύμβο τέτοιου μεγέθους, θα σκεφτόμασταν ότι είναι πολυάνδριο.''
πράγματι, αλλά αυτοί οι τύμβοι δεν κρύβουν στο εσωτερικό τους μνημεία που είναι ή μιμούνται μακεδονικούς τάφους.

''Αν μας λέγανε ότι βρίσκουν ταφικούς θαλάμους γεμάτους χώμα, θα λέγαμε ότι είναι συλημένοι είτε τώρα είτε στην αρχαιότητα -πόσο μάλλον αν βρίσκουμε τρύπες από τις οποίες χωράει ένας άνθρωπος σε κάθε διαφραγματικό τοίχο.''
Όλοι το λένε ότι είναι συλημένος, η ανασκαφέας απλώς κρατά τα προσχήματα για να μη κατηγορηθεί ότι προτρέχει

''Όποιος τόλμησε να πει ότι είναι νωρίς για το σαξές στόρυ του πρωθυπουργού (Έλληνας νεκρός του 4ου αι. π.Χ. που θα αποδείξει την ελληνικότητα της Μακεδονίας)''
Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που περιμένει από ένα τάφο να αποδείξει την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας. Αν ο Σαμαράς έχει τέτοιες αγωνίες προφανώς είναι δικό του πρόβλημα και των ψηφοφόρων του.

τέλος, φωτό από τα μνημεία που η Παλαγγιά θεωρεί ανάλογα της Αμφίπολης
250px-Roma-mausoleo_di_augusto.jpg




ttRoyalMauritanianMaus.jpg


Και οι δύο πλευρές έχουν ισχυρά επιχειρήματα, δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι η επιπολαιότητα των κυβερνώντων μας οδηγεί την ελληνική αρχαιολογία σε τέτοιο διεθνή διασυρμό

 

Attachments

mel

Member
Μηνύματα
359
Likes
200
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Κι ενώ όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στον Λόφο Καστά, όπου συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι τεχνικές εργασίες για την υποστήλωση του τρίτου θαλάμου, όλο και περισσότεροι ιστορικοί και αρχαιολόγοι καταθέτουν την δική τους άποψη για το ποιος τελικά βρίσκεται στον τύμβο.
Τα σενάρια για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν έχουν αποσυρθεί εντελώς από το τραπέζι, καθώς κάθε ημέρα ακούγεται και μια καινούρια άποψη που θέλει τον μεγάλο Έλληνα στρατηλάτη να βρίσκεται θαμμένος στο μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

«Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας αναμένεται να λυθεί τις επόμενες ημέρες και όλα να τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τεράστια αυτή κυκλική κατασκευή που βρίσκεται κάτω από ένα αρχαιοελληνικό ανάχωμα», σημειώνει για την Αμφίπολη, ο Αμερικανός καθηγητής κλασικών σπουδών Τζέιμς Ρομ του πανεπιστημίου Bard και συγγραφέας του βιβλίου: Το φάντασμα στο θρόνο: Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου και ο πόλεμος για το στέμμα και την αυτοκρατορία».
«Οι είσοδοί του "φρουρούνται" πρώτα από ένα ζευγάρι σφίγγες, στη συνέχεια από στήλες με τη μορφή γυναικών που έχουν υψωμένα τα χέρια τους σε στάση αποτροπής προς τους εισβολείς. Κάτω από αυτά κρύβεται ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας, το οποίο μπορεί να λυθεί τις επόμενες λίγες ημέρες ή μπορεί να δυσκολέψει τον... ύπνο των ειδικών για δεκαετίες, καθώς η σπουδαία ανακάλυψη στην περιοχή των αρχαίων Μακεδόνων, το έθνος που κάποτε κυβέρνησε ο Μ. Αλέξανδρος, έχει επιτευχθεί», συνεχίζει.
«Η κατασκευή που τώρα κρατά αμείωτο το σασπένς στην Ελλάδα, αλλά και όλον τον κόσμο βρίσκεται στην αρχαία Αμφίπολη, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, σε μία περιοχή που κυβερνήθηκε από τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο, κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Η Αμφίπολη ήταν βασική ελληνική πόλη και προπύργιο της μακεδονικής αυτοκρατορίας, αλλά σήμερα η περιοχή είναι σχεδόν έρημη. Στα λιβάδια που βόσκουν κοπάδια, κάτω από το λόφο που ονομάζεται Καστά, -και που τώρα φυλάσσονται υπό στρατιωτικό κλοιό- βρίσκεται ένα από τα πιο αινιγματικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στην περιοχή του Αιγαίου», προσθέτει ο καθηγητής.
«Σε σχήμα κύκλου και αχανές στο μέγεθος, το κτίριο κάτω από το λόφο έχει ονομαστεί τύμβος λόγω έλλειψης μίας καλύτερης ετικέτας. Τα κυκλικά κτίσματα, αν και σπάνια στην αρχαιότητα, μερικές φορές χρησιμοποιούντο για βασιλικές ταφές, αλλά κανείς άλλος δεν πλησίασε στο μέγεθος και την κλίμακα του συγκεκριμένου: 500 μέτρα περίμετρο και περικυκλωμένος από εξαιρετικά χτισμένο μαρμάρινο τοίχο. Στο κέντρο της κορυφής της οροφής κάποτε στεκόταν ένας λέοντας που αρκετό καιρό πριν μετακινήθηκε από την περιοχή, αλλά παραμένει δείγμα ότι ο τύμβος πιθανώς "φιλοξενεί" έναν σπουδαίο στρατηγό ή βασιλιά. Η χρονολογία του μνημείο, σύμφωνα με αναλύσεις από το λέοντα και την τοιχοποιΐα, προσδιορίζεται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα πΧ, τις δεκαετίες μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, το 323πΧ», σημειώνει.

«Μόνο ο Αλέξανδρος θα μπορούσε να άξιζε ένα τόσο μεγαλόπρεπο και ακριβό τόπο ανάπαυσης - βεβαίως είναι γνωστό ότι το λείψανο του στρατηλάτη βρίσκεται σε άλλη περιοχή αφού εκλάπη από τον Πτολεμαίο, τον μακεδόνα βασιλιά της Αιγύπτου, και ενταφιάστηκαν στην Αλεξάνδρεια. Αλλά αν αληθεύει ο θρύλος ότι ο Πτολεμαίος αντικατέστησε του Μ.Αλεξάνδρου με ένα άλλο, το σπουδαιότερο λείψανο όλου του κόσμου, μπορεί να ληφθεί υπόψη. Επίσης, τα λείψανα του πατέρα και του γιου του Αλέξανδρου, πιστεύεται ευρέως ότι είναι οι ένοικοι των δύο τύμβων που ανακαλύφθηκαν κατά τη δεκαετία του 1970 στη Βεργίνα, την περιοχή που κάποτε ήταν η βασιλική πρωτεύουσα», υπογραμμίζει το άρθρο.
«Ωστόσο, αυτά βρίσκονται ακόμη στο επίκεντρο συζητήσεων, ένας γρίφος ο οποίος προσθέτει ακόμη μεγαλύτερο σασπένς γύρω από την Αμφίπολη. Το γεγονός ότι στους τάφους της Βεργίνας δεν έχουν βρεθεί επιγραφές είναι επίσης ένα περίπλοκο -και ίσως αμφιλεγόμενο- σύνολο στοιχείων που πρέπει να αναλυθούν προτού εξαχθούν συμπεράσματα. Η Αμφίπολη, ακόμη και αν το περιεχόμενό της δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο σύλησης, τότε ενδέχεται να αποκαλύψει ένα ή περισσότερα σώματα που δεν θα είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν. Το θέμα θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο, αν -όπως κάποιοι εκτιμούν- τελικά έχει ταφεί ο γιος του Αλέξανδρου, που σκοτώθηκε στην Αμφίπολη περίπου στο 308 πΧ. Κάτι τέτοιο θα ρίξει την αμφιλεγόμενη ανάλυση των τάφων της Βεργίνας σε πλήρη αποδιοργάνωση», καταλήγει ο καθηγητής.
Μεγαλύτερος και από το Stonehenge o Τύμβος

Το μέγεθος του τύμβου και τα εκπληκτικά μέχρι τώρα ευρήματα τον κατατάσσουν στα μεγαλύτερα ταφικά μνημεία του κόσμου
Το μέγεθος του μνημείου, η εμφανής τάση του «ιδιοκτήτη» να επιδείξει τον πλούτο και την ισχύ του, τα από κάθε άποψη εκπληκτικά ευρήματα, αλλά και η ένταση των συζητήσεων που πυροδοτεί διαρκώς είναι τα στοιχεία που καθιστούν την ανασκαφή στον λόφο Καστά κυριολεκτικά μοναδική και άνευ προηγουμένου. Ακόμη και σε διεθνές επίπεδο.
Πολλοί έσπευσαν να πάρουν ακόμα και τη μεζούρα. Το μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης είναι σχεδόν διπλάσιο και από το Stonehenge, οι διαστάσεις του θυμίζουν μνημεία της Αιγύπτου ή ακόμη και αρχαίους ναούς, αν μιλήσει κανείς για τα δεδομένα μνημείων στην ελληνική χερσόνησο.
Υπάρχει κι άλλη πόρτα στον τρίτο θάλαμο;

Τα προβλήματα στη θολωτή στέγη οι ειδικοί τα αποδίδουν στην έντονη καταπόνηση που προκάλεσαν οι μεγάλου ύψους επιχώσεις που σχηματίζουν τον τύμβο.Τίποτα, λοιπόν, δεν μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την αντιστήριξη-υποστύλωση του θαλάμου.
Το ερώτημα αν βρέθηκε πόρτα στον τρίτο θάλαμο έμεινε αναπάντητο. «Μπορεί να καταστράφηκε ή μπορεί να μην είχε» απαντούν αρχαιολόγοι, ενώ στην παρατήρηση των γεωλόγων της ομάδας ότι τα αμμώδη φυσικά ιζήματα που περιέχουν απολιθώματα από όστρακα μαρτυρούν «ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη», άλλοι επιστήμονες επιμένουν πως: «πρέπει να χρονολογηθούν» και ότι «η διαδικασία χρονολόγησης μπορεί να είναι μεγαλύτερη της ανασκαφής». Για το ίδιο το μνημείο, στις φωνές που αμφισβητούν τη χρονολόγησή του, η ομάδα της κ. Περιστέρη εμμένει στην άποψη ότι «δεν χρονολογείται σε καμία περίπτωση μετά το 300 π.Χ.».
Η ίδια η ανασκαφέας σε επιστολή τηςαπάντηση στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ζητεί: «Ως συνάδελφος αρχαιολόγος και υπεύθυνη ανασκαφέας, πρι ν προβεί τ ε σε ανακοινώσεις που αφορούν την ανασκαφική μου έρευνα στην παραπάνω θέση, να φροντίζετε να επικοινωνείτε προηγουμένως μαζί μου έτσι ώστε να έχετε τη σωστή εικόνα της ανασκαφής».
Πηγή φωτογραφίας : theamphipolistomb.com


Πηγή:
http://www.newsbomb.gr/politismos/s...mono-o-megas-alexandros-tha-axize-tetoio-tafo
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.873
Likes
26.676
Την πεποίθηση ότι το ανασκαφικό έργο στον τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, αφορά μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. εξέφρασε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας σε δημοσιογράφους.....
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231348753
 

mel

Member
Μηνύματα
359
Likes
200
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
«Δεν είναι ρωμαϊκός ο τάφος αλλά λαμπρός μακεδονικός ξεχωριστός μοναδικός. Αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ο πΧ αιώνα και υπάρχουν αποδείξεις.


Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 15:23 - Newsbomb Τελευταία ανανέωση: Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 16:04

«Βάλαμε τα κλάματα όταν είδαμε τα κεφάλια από τις Καρυάτιδες» λέει η αρχαιολόγος. Όλα τα νέα λεπτό προς λεπτό από την απεσταλμένη Μαρία Γιαχνάκη
Για έναν τάφο που δεν μοιάζει με τους παραδοσιακούς μακεδονικούς αλλά είναι άλλου τύπου μακεδονικού, τον οποίο μάλιστα τον χαρακτηρίζει λαμπρό, κάνει λόγο η επικεφαλής της ανασκαφής στο λόφο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη.
"Δεν ειναι ρωμαϊκός ο τάφος αλλά λαμπρός μακεδονικός ξεχωριστός μοναδικός. Αυτός ο τάφος μάς εκπλήσσει διαρκώς και ακόμη έχουμε να πούμε πολλά. Εχει πολύ δουλειά ακόμη" ανέφερε η αρχαιολόγος, επισημάνοντας πως πρόκειται για πολλά ευρήματα, τα οποία χρειάζονται πολύ μελέτη.

«Αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ο πΧ αιώνα και υπάρχουν αποδείξεις. Γι αυτό είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή για οτιδήποτε άλλο» είπε επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη χρονολόγηση του τάφου στην αρχαία Αμφίπολη.

Η ίδια μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε τη συγκίνησή της για τη στιγμή που αντίκρισαν τα κεφάλια των Καρυάτιδων, αποκαλύπτοντας όλοι οι αρχαιολόγοι έβαλαν τα κλάματα.
«Ηταν πολύ συγκινητικές οι στιγμές που ζήσαμε και που ζούμε καθημερινά ακόμη και τώρα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως σταθήκαμε μπροστά σε αυτά τα ευρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η αρχαιολόγος τόνισε πως "η έρευνα των αρχαιολόγων δεν πρέπει να μένει στα συρτάρια πρέπει να δημοσιεύεται".
Την ίδια στιγμή, η κ. Περιστέρη υποστήριξε πως "αυτή η ανασκαφή γίνεται όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά και για το καλό αυτού του τόπου σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος".


Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα έγινε αυτοψία, με τους τεχνικούς να κρίνουν πως πρέπει να μελετηθεί νέο μοντέλο υποστύλωσης με ειδικά όργανα.
Και όλα αυτά, εν αναμονή νέων ανακοινώσεων που αναμένονται, ίσως και εντός της ημέρας.


Πηγή: http://www.newsbomb.gr/politismos/s...gia-lampro-makedoniko-tafo-mila-i-k-peristeri
 

mel

Member
Μηνύματα
359
Likes
200
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες στην Αμφίπολη



Από την πρώτη στιγμή που οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη έφεραν στο φως τις Καρυάτιδες, η εξαιρετική τέχνη τους είχε προκαλέσει ενθουσιασμό. Πλέον όμως, το μεγαλείο των δύο γλυπτών αποκαλύφθηκε σε όλη του τη λαμπρότητα, καθώς με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης μπροστά στο δεύτερο διαφραγματικό τοίχο στον τύμβο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες.

Οι δύο Καρυάτιδες έχουν ύψος 2,27 μ., φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις, φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Οπως αναφέρει η νέα ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι Καρυάτιδες στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33 μ. και πλάτους 0,68 μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30 μέτρων. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68 μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

Η πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων δεν είναι η μοναδική, καθώς στον τρίτο θάλαμο εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. στο βόρειο τοίχο του, με τον γεωτρητικό δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με χειροκίνητο γεωτρύπανο.

Σοβαρές ενδείξεις για τέταρτο θάλαμο

Νωρίτερα, η Λίνα Μενδώνη είχε αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τέταρτο θάλαμο στο μνημείο. Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, μιλώντας την Κυριακή το πρωί στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», τόνισε ακόμη ότι τα ευρήματα του μνημείου «θα απασχολήσουν για πολλά χρόνια τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα».

Θα μπουν στον τρίτο θάλαμο από την αρχαία είσοδο

Παράλληλα με την αποκάλυψη των Καρυάτιδων, συνεχίζονται τα έργα αντιστήριξης και υποστήλωσης, καθώς οι ανασκαφείς προετοιμάζουν την είσοδό τους στον τρίτο θάλαμο του μνημείου.

Η διεπιστημονική ομάδα αποφάσισε τελικά να μην επιχειρήσει να μπει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά από την αρχαία είσοδο. Κάτι που σημαίνει ότι πριν γίνει οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.

Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε για να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του. Την ίδια ώρα, οι ανασκαφείς απομακρύνουν χώμα από το δεύτερο θάλαμο, προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν μεγαλύτερες δοκούς αντιστήριξης και υποστήλωσης του τρίτου χώρου, ενώ θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο θάλαμο.

Η ομάδα έκανε και μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.





Πηγή: http://www.meteo-news.gr/2014/09/apokalyftikan-oloklires-oi-karyatides-stin-amfipoli.html
 

mel

Member
Μηνύματα
359
Likes
200
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Τελείως τυχαία (χάρη στη Γαλλίδα βασικά που έχει τρέλα με την Ελλάδα και γι'αυτό έκανε και σελίδα) έμαθα μια διεύθυνση που έχει όλες τις εξελίξεις με πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε μεγάλο μέγεθος ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ. Και σκέφτομαι... εδώ σε αυτό το φόρουμ όλοι δίνουν πληροφορίες για άλλες χώρες... πχ τις προάλλες κάποιος έλεγε σε θέμα για το Λονδίνο "εννοείται ότι πρέπει να πας και στο Στόουνχεντζ" και σκέφτομαι "ο τύμβος της Αμφίπολης είναι μεγαλύτερος κι από το Στόουνχεντζ κι από άλλα μέρη, όπως αποδείχτηκε, το ίδιο θα πρέπει κάποιος ξένος να πει και για την Αμφίπολη". Ξέρω, αφελής σκέψη αλλά πάντα υπάρχει η ανάγκη. Και σκέφτομαι λοιπόν, όπως υπάρχουν αφιερώματα για άλλα μέρη, μήπως να αξιοποιούσε κάποιος που ανήκει στη συντακτική ομάδα και αυτό; Η σελίδα είναι εδώ και θα πρότεινα τουλάχιστον όσοι έχετε επαφές με ξένους να τους την προωθήσετε για να ενημερώνονται κι αυτοί καλύτερα: http://www.theamphipolistomb.com/caryatids
Υγ. α με την ευκαιρία η σελίδα της Γαλλίδας για την Ελλάδα είναι αυτή: https://www.facebook.com/IncroyableGrece?fref=ts
Έκανε κι άλλες μικρότερες σελίδες (πχ για την Κρήτη, τη Σαντορίνη...) αλλά αυτές θα τις ανακαλύψετε, αν πάτε στην κύρια. Σημείωση: όλα τα κάνει αφιλοκερδώς, δεν είναι επαγγελματικές οι σελίδες της.

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg View attachment 64668 View attachment 64668
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.807
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom