Τουρκία Σμύρνη:η Ευρωπαία βασίλισσα της Ανατολής (Αυγ 2014)

Danae82

Member
Μηνύματα
60
Likes
305
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
2.5 ώρες μόνο κάνατε από Σμύρνη Pamukkale; Τα τουριστικά λεωφορεία κάνουν 4! Εμείς πήραμε λεωφορείο από Selcuk και κάναμε 3 ώρες και στην επιστροφή πήραμε τρένο (πάλι ως Selcuk) και έκανε και αυτό 3 ώρες ενώ αν συνεχίζαμε ως Σμύρνη ήταν 4 ώρες..
Στο Pamukkale βγάλαμε τις ωραιότερες φωτογραφίες του ταξιδιού.. Βλέπω και τις δικές σου και είναι πανέμορφες! Δε πέσατε σε πάρα πολύ κόσμο.. Εμάς γινόταν χαμός (και πήγαμε απ'τις 8 το πρωί!) Καλά στην πισίνα με τους κίονες γινόταν το έλα να δεις! Ο άντρας μου μπήκε, εγώ όχι!
Στο χωριό Sirince δεν είδαμε το σχολείο, εκεί που μας άφησε το dolmus ήταν οι ταβέρνες και τα μαγαζιά με τα σουβενίρ.. Κρίμα δε το ξέραμε.. Ούτε θυμόμουν τις αναφορές του στα "Ματωμένα χώματα" αλλά πάνε και 15 χρόνια από τότε που το διάβασα.. :)
Αχ τι κρίμα, ήταν πολύ ωραία και εκεί όπως είδες είχαν αφήσει κάποια ελληνικά απομεινάρια !
Ναι, με το αμάξι γλυτώσαμε πολύ χρόνο και κόπο μια εβδομάδα που κάτσαμε!
Συμφωνώ για τις φωτό και εμείς ολόκληρη φωτογράφιση κάναμε εκεί !
:cool:;):):D
 

Danae82

Member
Μηνύματα
60
Likes
305
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Αφού περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού, μπορείτε να επισκεφθείτε την τοπική αγορά (εκτός από κλασικά souvenir θα βρείτε πολλά και φθηνά χειροποίητα σαπούνια και καταπληκτικά κρασιά σε πολύ καλές τιμές) και έπειτα να καταλήξετε για φαγητό σε ένα από τα ταβερνάκια του (εμείς κάτσαμε σε αυτό που βρίσκεται στον κορυφή της αγοράς, κοντά στην ελληνική εκκλησία), στα οποία κρέμονται οι κλασικές κόκκινες πιπεριές, τις οποίες αποξηραίνουν (χαρακτηριστική εικόνα Τουρκίας).

Το χωριό για όσους επιθυμούν διαμονή είναι γεμάτο πέτρινους ξενώνες (συνήθως αναπαλαιωμένα ελληνικά σπίτια).

Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη στο ορεινό αυτό χωριό (θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε Τουρκία...) !


Την επόμενη ημέρα θα κάναμε ένα διάλειμμα από την ξενάγηση, καθότι ήταν Αύγουστος και κάνουν τις πιο δυνατές εκπτώσεις!

Έτσι, ξεκινήσαμε για ένα εκπτωτικό εμπορικό κέντρο, το Optimum Outlet, στο οποίο δεν θα σας πω ψέματα...περάσαμε αρκετές ώρες!

Υπερσύγχρονο, με χώρους για shopping, εστίαση και διασκέδαση !

Εάν πάτε για ψώνια σε τέτοιου είδους αγορά, να είστε σίγουροι ότι στις ευρωπαϊκές και γενικά ξένες μάρκες δεν θα βρείτε τρελές προσφορές.

Οι Τούρκοι πλέον παράγουν τα πάντα, οπότε χτυπάνε την τιμή στα ξένα προϊόντα για να προτιμάει ο ντόπιος τα εγχώρια (το τσεκάραμε και μετά από επισκέψεις σε τοπικά super market).

Τις πραγματικές προσφορές λοιπόν θα τις βρείτε σε τουρκικές ετικέτες π.χ. να βρείτε το αντίστοιχο zarra να ψωνίσετε, τα αντίστοιχα lapin στα παιδικά, τα αντίστοιχα laura ashley για το σπίτι (μια τέτοια περίπτωση είναι τα English Home ).


Θα βρείτε τα πάντα !

p.s. και από φαγητό τα γνωστά...ξεκοίλιασμα !

100_0780.JPG
100_0783.JPG
100_0788.JPG
100_0792.JPG
IZMIR (70).jpg
IZMIR (71).jpg


 
Last edited by a moderator:

Danae82

Member
Μηνύματα
60
Likes
305
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
To ιστορικό Kemeralti Bazaar (στην ομώνυμη συνοικία), το οποίο επισκεφθήκαμε την επόμενη ημέρα το πρωί συνδυάζοντας ξενάγηση με ψώνια, μαζί με το γραφικό Kizlaragasi Han Bazaar (συνοικία Kemeralti), είναι 2 πανέμορφες αγορές που θα σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή.
Εκεί θα βρείτε από χαλιά, λευκά είδη, σαπούνια, δερμάτινα, κοσμήματα και κάθε λογής σουβενίρ σε διαπραγματεύσιμες τιμές.

Το παζάρι είναι χωρισμένο ανά κατηγορία προϊόντων και έτσι δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου.

Επίσης στο Kizlaragasi Han Bazaar, θα βρείτε και το Hisar Μοsque (Χισάρ Τζαμί), το οποίο είναι το παλαιότερο τζαμί της πόλης και αποτελεί ένα από τα ορόσημα της. Λόγω της περίτεχνης διακόσμησής του, αξίζει να το επισκεφθείτε και εσωτερικά.

Θα πιείτε τέλειο ελληνικό καφέ ή τσάι, θα βρείτε καταπληκτικό Dondurmanli Irmik Helvasi (χαλβάς με παγωτό καϊμάκι) και θα φάτε τέλειο κεμπάπ με Ayran !

Εναλλακτικά σας προτείνω ανεπιφύλακτα και σάντουιτς με μπακαλιάρο, το οποίο αν και κρεατοφάγος το εκτίμησα ιδιαιτέρως !


Βγαίνοντας από το παζάρι θα πέσετε πάνω στην πλατεία Κοnak Square, όπου θα συναντήσετε ένα άλλο ορόσημο της πόλης, το Izmir Saat Kulesi (δηλαδή τον Πύργο του Ρολογιού της Σμύρνης), το οποίο βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της:

100_0794.JPG
100_0795.JPG
100_0804.JPG
100_0805.JPG
100_0807.JPG
100_0808.JPG
100_0811.JPG
100_0824.JPG
IZMIR (76).jpg
IZMIR (330).jpg
IZMIR (344).jpg
100_0827.JPG
100_0828.JPG
100_0830.JPG
IZMIR (326).jpg
IZMIR (329).jpg
100_0844.JPG
 
Last edited by a moderator:

Vegerazaros

Member
Μηνύματα
1.464
Likes
2.061
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ελβετία ξανά
Μπραβο !...πολυ ομορφα και σωστα τα περιγραφεις, θα γινει χρήσιμος οδηγός για Σμυρνη. Ελειπε απο εδω μεσα!
 

Danae82

Member
Μηνύματα
60
Likes
305
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Επιστρέφοντας στην Πούντα ( Αλσαντζάκ με τη σημερινή ονομασία -Alsancak-), περιοχή στην οποία μέναμε και θεωρώ ότι σίγουρα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον ένα πέρασμα (τρελό hot spot για διασκέδαση, ψώνια, γεμάτο διατηρητέα κτίρια και εκκλησίες, μοναδικής αρχιτεκτονικής όπως, το Μουσείο Ατατούρκ, το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο Σμύρνης, το Μουσείο Σιδηροδρόμων, το Kulturpark -ένα τεράστιο συγκρότημα εγκαταστάσεων από πάρκα που συχνά φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικά δρώμενα- και τον σιδηροδρομικό σταθμό του Αλσαντζάκ), σας συστήνω να κάνετε μια στάση στα βιβλιοπωλεία Kitapsan ( Διεύθυνσηk.şehit Cd. No: 48 Alsancak / ΣΜΥΡΝH), όπου θα βρείτε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο που σας επισυνάπτω (eski kartpostallarda izmirin karsiyakasi nezih basgelen) , με παλιές καρτ ποστάλ/εικόνες της Σμύρνης γεμάτο λησμονιά και συγκίνηση (αυτό και εάν είναι δυνατό souvenir), έναντι 13,50 τούρκικων λυρών:

thumbnail.jpg
 
Last edited by a moderator:

Danae82

Member
Μηνύματα
60
Likes
305
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Μπραβο !...πολυ ομορφα και σωστα τα περιγραφεις, θα γινει χρήσιμος οδηγός για Σμυρνη. Ελειπε απο εδω μεσα!
Χαίρομαι και σε ευχαριστώ πολύ, γιατί ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι και μια πόλη την οποία σαν Έλληνας θεωρώ ότι αξίζει να την επισκεφτείς και με το παραπάνω !
;)
 
Last edited:

Danae82

Member
Μηνύματα
60
Likes
305
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Επόμενη απογευματινή στάση (και λέω απογευματινή γιατί αξίζει να πάτε πριν το ηλιοβασίλεμα) είναι το πασίγνωστο Asansör (Ασανσέρ της Σμύρνης, 10-15 λεπτά με αμάξι από Πούντα), για να θαυμάσετε πόσο μπροστά ήμασταν από τότε :D

Το Ασανσέρ είναι ένας πύργος 51 μέτρων με δύο ανελκυστήρες, ο οποίος χτίστηκε το 1907 (οδός Mithapasa) με τούβλα που εισήχθησαν από τη Μασσαλία, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στην περιοχή Χαλίλ Ριφάτ Πασά, καθώς οι διερχόμενοι έπρεπε να ανεβούν 155 σκαλοπάτια.
Η θέα είναι συγκλονιστική και στην φτάνοντας στην κορυφή μπορείτε να τη συνδυάσετε με καφέ, ποτό ή φαγητό!


Στο δρόμο σας για το Ασανσέρ θα συναντήσετε το τούρκικο χαμάμ Karatas Hosgor Hamami (Karatas Mevki Mithat Pasa Cad. 360. Sok. No:10 Konak Merkez, Konak, Σμύρνη), στο οποίο μια επίσκεψη επιβάλλεται !

Παίρνοντας την παραλιακό οδό (η οποία σου θυμίζει τραγικά την Ποσειδώνος), θα καταλήξουμε στο συγκρότημα (mall,ξενοδοχείο,κινηματογράφος) Οzdilek, στην περιοχή του Μπάλτσοβα, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά εμπορικά κέντρα στην πόλη (ανοιχτό κάθε μέρα 10.00-22.00).

Η περιοχή είναι σαν την παραλιακή της Αθήνας, γεμάτη ζωή με αίθρια και όχι μόνο cafe, bar και εστιατόρια.

Εμείς όμως εκεί, πήγαμε για έναν άλλο λόγο...
εκεί βρίσκεται ένα από τα καλύτερα spot /ορθάδικο για μύδι γεμιστό με πιλάφι (Serkan Hamza -ναι κι όμως έχει ιστοσελίδα, τόσο διάσημος-)!

Σου δίνουν πιατάκια πλαστικά και υγρά μαντηλάκια (βέβαιααα τέτοια οργάνωση)!

Οι Τούρκοι στρώνουν κάτω στο γκαζόν δίπλα στη θάλασσα για να τα απολαύσουν σε στυλ πικ νικ, οπότε έτσι κάναμε και εμείς!

Δεν έχω φάει πιο γευστικό μύδι στη ζωή μου και πάμφθηνο!


Στην παραλία επίσης εκεί μπροστά, μπορείτε να ελευθερώσετε στον ουρανό τεράστια φωτεινά φανάρια.

Διαφορετική εμπειρία :cool:

IZMIR (77).jpg
IZMIR (80).jpg
IZMIR (81).jpg
IZMIR (82).jpg
IZMIR (83).jpg
IZMIR (84).jpg
IZMIR (101).jpg
IZMIR (112).jpg
IZMIR (113).jpg
IZMIR (114).jpg
IZMIR (124).jpg
IZMIR (126).jpg
IZMIR (127).jpg
IZMIR (128).jpg
IZMIR (130).jpg
IZMIR (132).jpg
100_0850.JPG
100_0851.JPG
100_0852.JPG
100_0855.JPG
IZMIR (133).jpg
IZMIR (136).jpg
IZMIR (138).jpg
Asansor_2.JPG
 
Last edited by a moderator:

Danae82

Member
Μηνύματα
60
Likes
305
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
H επόμενη ημέρα θα μας βρει περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης, στο δρόμο για το παραλιακό Çeşme (Τσεσμέ), το οποίο απαραιτήτως θα συνδυάσετε με τα Alaçatı (Αλάτσατα ), τα οποία σε μεταφέρουν σε νησιώτικο σκηνικό.

Τα Αλάτσατα βρίσκονται στη χερσόνησο της Ερυθραίας και ιδρύθηκαν από Έλληνες μετανάστες τον 17ο αιώνα ενώ πήραν το όνομά τους από το αρχαίο « άλας-αλάτι ».

Σήμερα θα δείτε ένα από τα πιο σύγχρονα παραλιακά θέρετρα γεμάτο αρχοντικά -αντιγραφή των Σμυρναίικων-, το οποίο συμπεριλαμβάνει κάποια από τα πιο ακριβά ακίνητα της Τουρκίας (θα δείτε διαφορετικό κόσμο να κυκλοφορεί εκεί -όλη την καλή τούρκικη κοινωνία και όχι μόνο-).

Παραδοσιακά αρχοντικά, γουστόζικες μπουτίκ, καταστήματα με χειροποίητα αντικείμενα, παραδοσιακοί ξενώνες, cafe με δροσερούς κήπους με παραδοσιακά εδέσματα (μπουρέκια, ελιές, ντόπια τυριά και γλυκά του κουταλιού) αλλά και μπαρ σε κυκλαδίτικο λευκό και μπλε που ανακατεύονται με μπουκαμβίλιες, είναι οι εικόνες που κυριαρχούν παντού .

Τι ομορφιά !

Για shopping: εκεί θα βρείτε από art κοσμήματα, διακοσμητικά αλλά και souvenir (θα βρείτε μια κλειστή στοά/μικρή αγορά, οπού εκεί είναι τα φθηνότερα σε range τιμών για όλα τα γούστα). Σίγουρα πιο ακριβή αγορά από τις κλειστές στο κέντρο. Θυμίζει αρκετά την προσεγμένη αγορά της Σαντορίνης.

Extra info: μπορείτε να πάτε και για μπάνιο ή για windsurfing

p.s. Αξίζει για διαμονή (αχ να είχαμε ένα εξοχικό εκεί ) !


Hot spot οι διάσημοι μύλοι της (όπου βρήκαμε και πάρα πολλές νύφες να φωτογραφίζονται) :

IZMIR (183).jpg
Tsesme 1.jpg
100_0866.JPG
100_0867.JPG
100_0868.JPG
100_0870.JPG
100_0871.JPG
100_0873.JPG
100_0875.JPG
100_0876.JPG
IZMIR (172).jpg
IZMIR (173).jpg
IZMIR (175).jpg
IZMIR (177).jpg
IZMIR (218).jpg
IZMIR (219).jpg
IZMIR (220).jpg
IZMIR (221).jpg
IZMIR (226).jpg
IZMIR (179).jpg
IZMIR (180).jpg
IZMIR (183).jpg
100_0880.JPG
100_0881.JPG
IZMIR (187).jpg
IZMIR (188).jpg
IZMIR (189).jpg
IZMIR (207).jpg
IZMIR (208).jpg
IZMIR (215).jpg
IZMIR (216).jpg
 
Last edited by a moderator:

Danae82

Member
Μηνύματα
60
Likes
305
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Το κοσμποπολίτικο Çeşme (Τσεσμέ) στην χερσόνησο της Ερυθραίας, που πριν την Μ.Κ. ονομαζόταν Κρήνη (το σημερινό της όνομα σημαίνει ''βρύσες'') και βρίσκεται απέναντι από τη Χίο (θα δείτε να εκτελούνται πολλά θαλάσσια δρομολόγια μεταξύ Τσεσμέ και Χίου), είναι ένας από τους αγαπημένους παραθεριστικούς προορισμούς των κατοίκων της Σμύρνης (μαζί με το Κουσάντασι και το Μπόντρουμ -Αλικαρνασσός-).

Αξιοθέατα της πόλης είναι το γενοβέζικο κάστρο, το Καραβάν Σεράι, ο παραλιακός δρόμος, η μαρίνα (εκεί γίνεται πραγματικά χαμός από κόσμο, χλιδή και καταστήματα) και ο πρώην μητροπολίτικος ναός του Αγίου Χαραλάμπους.

Πολυσύχναστο και πιο κοσμικό από το Αλάτσατα (το οποίο βρήκαμε πιο γραφικό/παραδοσιακό), αξίζει σίγουρα να το επισκεφθείτε και αυτό.

Πάντως μην εκπλαγείτε εάν στο Τσεσμέ ή στα Αλάτσατα, πάρει κάπου το αυτί σας ελληνικά από κανέναν παππού ;)

Info: Εδώ θα βρείτε πιο μοντέρνα βραδινή ζωή σε σχέση με τα Αλάτσατα
Στην περιοχή επίσης, υπάρχουν περίπου είκοσι αμμώδης ακρογιαλιές (άλλες ελεύθερες και άλλες οργανωμένες)


Και ο επίλογος της βραδιάς !

Αν και τουριστικά θα βρείτε πολύ καλό φαγητό!
:)

IZMIR (233).jpg
IZMIR (250).jpg
IZMIR (234).jpg
IZMIR (238).jpg
IZMIR (243).jpg
IZMIR (247).jpg
IZMIR (248).jpg
100_0883.JPG
 
Last edited by a moderator:

Danae82

Member
Μηνύματα
60
Likes
305
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Την επόμενη ημέρα λοιπόν επιστροφή στα ψώνια, με επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο/outlet Forum Bornova (στην ομώνυμη περιοχή, δίπλα στα ΙΚΕΑ, ανοιχτό κάθε μέρα 10.00-22.00).

Και εδώ ισχύει, ότι ισχύει σε όλα τα καταστήματα της Σμύρνης, outlet και μη: ευκαιρίες θα βρείτε σε τούρκικες ετικέτες και όχι σε ευρωπαϊκές.


Και για να κλείσω το θέμα με τα εμπορικά κέντρα, πολύ κοντά στον Πύργο του Ρολογιού της Σμύρνης, είναι και το Konak Pier (Atatürk Caddesi No:19 35250 Konak – Σμύρνη), δίπλα στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης (ανοιχτό 10.00-22.00).

Άλλα διάσημα εμπορικά είναι: Agora, Burda AVM, EgePark,KIPA (αλυσίδα), Palmiye, Park Bornova, Selway BALCOVA και ΥΚΜ.


Το απογευματάκι εάν θέλετε να αλλάξετε σκηνικό, μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο στο καταπράσινο πάρκο KulturPark, το οποίο βρίσκεται στην Πούντα (Αλσαντζάκ) και χρησιμοποιείται εκτός των υπολοίπων και σαν εκθεσιακό κέντρο, φιλοξενώντας κάθε χρόνο διεθνούς φήμης εκδηλώσεις (περιλαµβάνει µικρές λίµνες, ζωολογικό κήπο, ταβέρνες και µόνιµα περίπτερα εκθετών).

IZMIR (154).jpg
IZMIR (155).jpg
IZMIR (157).jpg
IZMIR (158).jpg
IZMIR (159).jpg
IZMIR (161).jpg
IZMIR (167).jpg
IZMIR (168).jpg
IZMIR (169).jpg
IZMIR (170).jpg
IZMIR (320).jpg
IZMIR (321).jpg
IZMIR (323).jpg
IZMIR (345).jpg
IZMIR (347).jpg
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.675
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom