Πολωνία Πολωνία Πρωτοχρονιά 2014 (Κρακοβία - Βαρσοβία)

anassot

Member
Μηνύματα
26
Likes
38
Επόμενο Ταξίδι
Καλιφόρνια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ο γύρος του κόσμου

StellaG

Member
Μηνύματα
5
Likes
1
Γεια σας και από εμένα!:)

Έχω κλείσει εισιτήρια για 06/1, αλλά έχω αρχίσει να ανησυχώ για το κρύο.
Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος που έχει πάει τέτοιο καιρό; Είναι ανεκτό; Θα μπορούμε να κυκλοφορούμε άνετα για να δούμε τα αξιοθέατα ή θα μας καθηλώσει
στο ξενοδοχείο;

Τα φώτα σας παρακαλώ!:rolleyes-80:
 

STKF

Member
Μηνύματα
1.140
Likes
5.325
αλλά έχω αρχίσει να ανησυχώ για το κρύο.
Μην ανησυχείς από τώρα. Δεν υπάρχει λόγος. Περίμενε να δεις την πρόγνωση του καιρού, λίγες ημέρες πριν.

Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος που έχει πάει τέτοιο καιρό; Είναι ανεκτό;
Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι καιρό, θα κάνει από τώρα. Αξιόπιστη πρόγνωση θα έχεις λίγες ημέρες πριν.

Θα μπορούμε να κυκλοφορούμε άνετα για να δούμε τα αξιοθέατα ή θα μας καθηλώσει
στο ξενοδοχείο;
Με το κατάλληλο ντύσιμο, το κρύο δεν είναι πρόβλημα. Για να καθηλωθείτε στο ξενοδοχείο, θα πρέπει οι καιρικές συνθήκες να είναι τραγικές!
 

StellaG

Member
Μηνύματα
5
Likes
1
Μην ανησυχείς από τώρα. Δεν υπάρχει λόγος. Περίμενε να δεις την πρόγνωση του καιρού, λίγες ημέρες πριν.


Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι καιρό, θα κάνει από τώρα. Αξιόπιστη πρόγνωση θα έχεις λίγες ημέρες πριν.


Με το κατάλληλο ντύσιμο, το κρύο δεν είναι πρόβλημα. Για να καθηλωθείτε στο ξενοδοχείο, θα πρέπει οι καιρικές συνθήκες να είναι τραγικές!

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!!
 
Μηνύματα
36
Likes
8
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!!
Τελικά είχε πολύ κρύο;
Έχουμε κλείσει οικονομικά εισιτήρια με Ryanair τον Μάρτιο.
Σκέφτομαι να πάρω από αεροδρόμιο το modlin bus μέχρι το τέρμα στο κέντρο.
Μετά αν πάρουμε ταξί μέχρι το ξενοδοχείο στην παλιά πόλη συμφέρει οικονομικά;
Είμαστε 4 άτομα.
Εντυπώσεις γενικά;
 

binio_panp

Member
Μηνύματα
64
Likes
41
Επόμενο Ταξίδι
ΒΙΕΝΝΗ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Θα ταξιδεψουμε Βαρσοβια τον Δεκεμβριο με τις επταχρονες κορες μας, με το κρυο?? θα τα καταφέρουμε ? τα παιδιά εννοώ
 

DEP DEP

New Member
Μηνύματα
4
Likes
1
Αγαπητά μέλη του travelstories
Έχοντας ξοδέψει αρκετες ώρες διαβάζοντας τις περιγραφές των ταξιδιών σας και έχοντας βοηθηθεί πάρα πολύ από αυτές αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες μου από το τελευταίο ταξίδι στην Πολωνία διάρκειας μίας εβδομάδας (29/12/13 έως 05/01/14) το οποίο πραγματοποίησα μαζί με την κοπέλα μου Ελευθερία.
Η απόφαση να περάσουμε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μας εκεί πάρθηκε σχετικά αργά καθώς οι ημερομηνίες της άδειας μου βγήκαν 1 μήνα πριν και της Ελευθερίας ήταν συγκεκριμένες. Έχοντας επισκεφθεί αρκετές πόλεις της κεντρικής Ευρώπης σε αντίστοιχες περιόδους (Αμστερνταμ, Παρίσι, Βιέννη, Πράγα, Μόναχο, Βρυξέλλες, Λονδίνο) δυσκολευτήκαμε αρκετά να επιλέξουμε τον προορισμό των διακοπών μας. Μετά πό περιήγηση αρκετών ωρών στο διαδίκτυο, βλέποντας φωτογραφίες (Οι φωτογραφίες της Κρακοβίας ειδικά μου έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση. Απορούσα πως μου είχε ξεφύγει τόσο καιρό!) και διαβάζοντας τις ιστορίες σας στο travel stories καταλήξαμε στην Πολωνία. Στην επιλογή μας βοήθησαν λιγάκι οι αεροπορικές εταιρίες (οι τιμές των εισιτηρίων είχαν εκτοξευθεί) και οι χαμηλές τιμές ξενοδοχείων και όχι μόνο. Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε περισσότερα πράγματα γι αυτή τη χώρα και αποφασίσαμε να μοιράσουμε το χρόνο μας μεταξύ των 2 πρωτεύουσών της. Εδώ, αξίζει να σημειώσω πως δεν καταφέραμε να βρούμε ταξιδιωτικό οδηγό στα ελληνικά, οπότε αγοράσαμε τον EYEWITNESS TRAVEL στα αγγλικά.
Κλείσαμε λοιπόν εισιτήρια μετ'επιστροφής από Αθήνα για Βαρσοβία με AEGEAN.
(Κυρ, 29 Δεκ. - 08:30ATH - WAW

Κυρ, 05 Ιαν. - 10:50WAW - ATH)
Οι τιμές τσιμπημένες αλλά αυτά παθαίνει όποιος δεν προνοεί, ή δεν μπορεί να κλείσει πιο νωρίς...
(450 ευρώ, τουλάχιστον στην τιμή συμπεριλαμβάνονταν οι αποσκευές).
Επόμενο βήμα: Να νοικιάσουμε αυτοκίνητο? Η απόφαση ήταν εύκολη. Οι τιμές ενοικίασης σχετικά φθηνές(155 ευρώ για όλες τις μέρες, παραλαβή-παράδοση στο αεροδρόμιο), οι τιμές της βενζίνης χαμηλότερες από Ελλάδα (5 zl= 1,2 euro/λίτρο, 1euro=4,2 zloty) και πολλά από τα αξιοθέατα που θέλαμε να επισκεφθούμε ήταν εκτός πόλης.
Επόμενο βήμα: H εύρεση ξενοδοχείου. Πόσες μέρες να μείνουμε σε κάθε πόλη? Πού να κάνουμε πρωτοχρονιά? Εδώ, δυσκολευτήκαμε λιγάκι περισσότερο αλλά μια αποφασίσαμε μια σολομώντεια λύση. Μισές μέρες στην Κρακοβία και μισές στην Βαρσοβία. (Κυριακή έως Τετάρτη Κρακοβία, Τετάρτη μετάβαση Βαρσοβία και παραμονή εκεί ως Κυριακή πρωί.)
Πάντα μένουμε σε 4-5 αστέρων ξενοδοχεία και η Πολωνία δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Οι χαμηλές τιμές μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Μετά από πολυήμερη αναζήτηση επιλέξαμε το HILTON GARDEN INN στην Κρακοβία (http://www.booking.com/hotel/pl/krakow-hilton-garden-inn.el.html) 62 ευρώ δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και θέα στο κάστρο Wawel δέκα λεπτά από το κέντρο με τα πόδια και δωρεάν χώρος στάθμευσης.
και στο POLONIA PALACE στη Βαρσοβία. (https://www.booking.com/hotel/pl/poloniapalacewarsaw.el.html)
55 ευρώ δίκλινο δωμάτιο με πρωινό με θέα στο παλάτι του πολιτισμού δίπλα σε στάση μετρό.

Έχοντας οργανώσει τα περισσότερα, έφτασε επιτέλους η 29η Δεκεμβρίου! Φτάσαμε στο αεροδρόμιο δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση της πτήσης μας. Βλέπετε, η περιήγηση (και όχι μόνο) στα duty free είναι μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες της δεσποινίδος! Αγόρασε μερικά καλλυντικά ("καλά αρχίσαμε", έλεγα από μέσα μου) και στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο. Η πτήση διάρκειας 2:30 ωρών ήταν ξεκούραστη και το φαγητό αρκετά καλό. (δεν είχαμε φάει τίποτα από το πρωί!) Στις 1ο:05 (τοπική ώρα) είχαμε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας και μιάμιση αργότερα είχαμε παραλάβει το αυτοκίνητο και βρισκόμασταν καθοδόν για Κρακοβία. Το αυτοκίνητο ήταν ένα FIAT PANDA προηγούμενο μοντέλο, με 45000χλμ. Όχι το καλύτερο που έχω οδηγήσει αλλά οι τιμές της PANEK ήταν οι μισές των γνωστών εταιριών ενοικίασης αυτοκινήτων.
Το οδικό ταξίδι για Κρακοβία διήρκεσε 3 ώρες και 45 λεπτά περίπου. Ο καιρός ήταν μουντός και συννεφιασμένος ενώ κατά διαστήματα ψιλόβρεχε. Το οδικό δίκτυο δε θα το χαρακτήριζα το καλύτερο που υπάρχει. Εθνικές οδους με 2-3 λωρίδες ανά κατεύθυνση σπάνια συναντήσαμε και κυρίως κοντά στη Βαρσοβία. Το κύριο μέρος του οδικού δικτύου αποτελείται από δρόμους διπλής κατεύθυνσης.(κάτι σαν την εθνική οδό Πατρών -Κορίνθου χωρίς έργα, με το οδόστρωμα να είναι πάντως σε πολύ καλή κατάσταση.) Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι διαβάσεις στη μέση της εθνικής οδού άλλοτε με σήμανση και φανάρι(σε εθνικές οδούς με 2-3 λωρίδες ανά κατ/νση) και κάποιες φορές χωρίς φανάρι ή σήμανση (στις εθνικές οδους με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση) όπου οι πεζοί πετάγονται στη μέση του δρόμου αδιαφορώντας για αυτοκίνητα. Άλλη η οδική παιδεία των Πολωνών που σταματούσαν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και άλλη η δικιά μας που μέχρι να συνειδητοποιήσω τι γίνεται κόντεψα να φάω 2-3!
Έτσι, φτάσαμε στην Κρακοβία .Για την πόλη δεν θα πω πολλά. Ο ThanasisU2 τα έχει γράψει καλύτερα στον ταξιδιωτικό οδηγό που έχει παραθέσει. Το ξενοδοχείο ήταν πάρα πολύ καλό. Τα δωμάτια ευρύχωρα και με όλες τις ανέσεις ενώ από το παράθυρο ξεπρόβαλλε φωτισμένο το κάστρο Wawel. Αφήσαμε τις αποσκευές μας και αποφασίσαμε να κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Πήραμε το τράμ και κατευθυνθήκαμε προς την τεράστια μεσαιωνική πλατεία όπου δεσπόζει το Cloth Hall και η εκκλησία της St Mary. Ανάμεσά τους είχε στηθεί μια υπαίθρια χριστουγεννίατικη αγορά ( ένας από τους λόγους που προτιμήσαμε την Πολωνία καθώς μετά τα χριστούγεννα τέτοιου είδους αγορές κλείνουν σε όλη την κεντρική Ευρώπη.) Η πλατεία έσφυζε από κόσμο που έκανε την απογευματινή του βόλτα. Τα σπιτάκια στην αγορά είχαν τα πάντα, από στολίδια έως φαγητά. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προξένησαν τα κρέατα που έψηναν. Καθίσαμε λοιπόν σε έναν ξύλινο υπαίθριο πάγκο στους -2 βαθμούς και φάγαμε ψητό κρέας και ήπιαμε ζεστό κρασί. Η βόλτα μας συνεχίστηκε στα πλακόστρωτα στενά και αργότερα καταλήξαμε σε μια θαυμάσια μπυραρία (http://www.houseofbeerkrakow.com) όπου έγινε το στέκι μας για τις επόμενες ημέρες.
Την επόμενη ημέρα είχαμε αποφασίσει να επισκεφτούμε το Αουσβιτς και τα αλατορυχεία της Wieliczka καθώς την παραμονή της πρωτοχρονιάς θα ήταν ανοιχτά μόνο το πρωί. Είχαμε προνοήσει και κλείσει ηλεκτρονικά εισητήρια για τα αλατορυχεία με αγγλόφωνο ξεναγό (http://www.wieliczka-saltmine.com) εξαιτίας της αυξημένης κίνησης. Το πρωινό στο ξενοδοχείο ήταν καταπληκτικό ενώ προς εκπληξή μας η μέρα ήταν ηλιόλουστη. Η διαδρομή ευχάριστη μέχρι το Oswiecim, γνωστότερο με το γερμανικό του όνομα Auschwitz.Ξαφνικά όμως όσο πλησιάζαμε σ'αυτό το τρομέρο μέρος ένα βάρος μας πλάκωσε στην καρδιά. Πλήθος τουριστών βρισκόταν εκεί να αποδώσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα. Και μόλις περάσεις την πύλη με την επιγραφή "Arbeit mach frei" αισθάνεσαι μέρος της ιστορίας και μια βαθύτατη θλίψη γεμίζει την ψυχή σου. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε και το Auschwitz ΙΙ-Birkenau. Τα συναισθήματα παρόμοια ενώ σκηνές από την ταινία λίστα του Σίντλερ γύριζαν στο μυαλό μου. Η περιήγηση-φόρος τιμής κράτησε περίπου 3 ώρες. Ήταν μια δυνατή εμπειρία, όχι τόσο ευχάριστη σε ένα μέρος ντροπή για το ανθρώπινο γένος που σε κάνει να αναρωτιέσαι "ΓΙΑΤΙ?".
Επόμενος σταθμός το Wadovice. Γενέτειρα του πάπα Ιωάννη-Παύλου του Β΄. Η αγάπη των Πολωνών για τον πάπα είναι γνωστή οπότε δεν μας φάνηκαν παράξενα τα τόσα αγάλματα προς τιμή του.Είναι ένα πολύ ωραίο χωριό όμως δυστυχώς οι πληροφορίες που είχαμε για χριστουγεννιάτικη αγορά εκεί αποδείχτηκαν λανθασμένες και με απογοήτευση ξεκινήσαμε για τα αλατορυχεία της wieliczka. Φτάσαμε 5 λεπτά πριν την ώρα εισόδου και κυριολεκτικά προλάβαμε την τελαυταία στιγμή! Η εμπειρία μοναδική! Αξίζει τον κόπο και είναι ένα από τα must στην Κρακοβία. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με περισσότερες από 2.040 αίθουσες και 300 χλμ. στοές, που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες. Η ξενάγηση κράτησε 3 ώρες περίπου ενώ περπατήσαμε περίπου 3χλμ και κατεβήκαμε σε βάθος 135μ. Ένα πράγμα που μας έκανε εντύπωση είναι πως σε βάθος 100μέτρων περίπου είχε σήμα το κινητό!
Μετά από τη μοναδική αυτή εμπειρία επιστρέψαμε στην Κρακοβία όπου φάγαμε σε ένα ιταλικό εστιατόριο ( http://www.aquaevino.pl) κοντά στην πλατεία και μετά πήγαμε για μπύρα στο house of beer.
Επόμενο, πρωί, παραμονή Πρωτοχρονιάς αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το κάστρο της Wawel και να κάνουμε μια πρωινή βόλτα στην πόλη, τα μαγαζιά και της εκκλησίες της. Η πρωινή ομίχλη που επικρατούσε στο λόφο έδινε μια μαγευτική υπόσταση στο πρωινό. Περπατήσαμε απο το ξενοδοχείο και ανεβήκαμε στο λόφο που ήταν γεμάτος τουρίστες κυρίως Ρώσους και Γερμανους. Η εσωτερική αυλή ήταν πολύ όμορφη όπως και ο καθεδρικός αλλά να πω την αλήθεια το εσωτερικό του κτιρίου δεν μας εντυπωσίασε.(τσάμπα τα εισητήρια!) Κατεβήκαμε το λόφο και περπατήσαμε στους δρόμους της πόλης. Οι εκκλησίες πανέμορφες περιποιημένες και πάντα γεμάτες κόσμο που προσεύχεται.Θρησκευούμενος λαός οι Πολωνοί. Στην πλατεία είχε μαζευτεί πάρα πολύς κόσμος ενώ γινόταν και αγώνας δρόμου όπου οι διαγωνιζόμενοι φορούσαν αποκριάτικες στολές! Παράλληλα στο μισό κομμάτι της πλατείας είχαν στηθεί τα σκηνικά για τη συναυλία που θα γινόταν παραμονή πρωτοχρονιάς και οι προβες βρισκόταν εν εξελίξη.
Όμως τόσες μέρεσ στην Πολωνία δεν είχαμε δει ούτε μια νιφάδα χιονιού. Πρωτοχρονιά χωρίς χιόνια δε γίνεται και ευτυχώς κατάφερα να πείσω την Ελευθερία να πεταχτούμε μέχρι το Ζακοπάνε. Μετά από μιάμιση ώρα δρόμου φτάσαμε αλλά προς μεγάλη μας απογοήτευση δεν είχε χιονίσει ούτε εκεί! Τσάμπα δρόμος... Και σα να μην έφτανε αυτό, γινόταν πανικός από κόσμο. Διασχίσαμε το κεντρικό δρόμο που περνάει το Ζακοπάνε σε περισσότερο από μισή ώρα λόγω της κίνησης!Και αλλό τόσο για να γυρίσουμε και να παρκάρουμε! Στα μαγαζιά γινόταν πραγματικός πανικός! Με το ζόρι βρήκαμε να καθίσουμε κάπου να πιουμε ένα εσπρέσσο... Και μετά άλλη μιάμιση ώρα επιστροφή. Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο κατά τις 8 κατάκοποι. Ευτυχώς προλάβαμε να ξεκουραστούμε δυο ωρίτσες και κατά τις 11:00 κατεβήκαμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου για το ρεβεγιόν. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το ότι πολλοί Πολωνοί είχαν επιλέξει το ξενοδοχείο για να κάνουν ρεβεγιόν ενώ αντίθετα οι περισσότεροι τουρίστες βγήκαν έξω. Το φαγητό ήταν καταπληκτικό ενώ υπήρχαν δυο χώροι διασκέδασης. Ένας στον πρώτο όροφο με ντίσκο μουσική και ένας στο ισόγειο με ποπ τον οποίο προτίμησε η νεολαία. Πάντως και εκεί η Ελλάδα είχε την τιμητική της, καθώς πολλές φορές ο dj έβαλε ορχηστρικά χασαποσέρβικα και οι Πολωνοί χορευαν γύρω γύρω!
Παρόλο που ξενυχτήσαμε αποφασίσαμε να ξύπνήσουμε σχετικά νωρίς το επόμενο πρωί καθώς έπρεπε να κάνουμε checkout και να προλάβουμε να δούμε το karzimierz πριν φύγουμε. Μετά το πρωινό, περιηγηθήκαμε με τα πόδια στους άδειους δρόμους τη εβραϊκής συνοικίας, της πιο γραφικής συνοικίας της πόλης. Επισκεφτήκαμε μια μικρή συναγωγή καθώς η παλιά συναγωγή ήταν κλειστή και επιστρέψαμε στο ξενοχείο για να ξεκινήσουμε για Βαρσοβία.
3 και μισή ώρες κράτησε η επιστροφή η οποία μου φάνηκε λίγο πιο δύσκολη εξαιτίας της νύχτας και της ομίχλης. Παρκάραμε, τακτοποιηθήκαμε στο δωμάτιο και αποφασίσαμε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Το ξενοδοχείο στη Βαρσοβία καταπληκτικό και αυτό ενώ το πάρκινγκ κόστιζε 15ζλ/μέρα (4 ευρω περίπου). Απέναντι από το παράθυρο στέκονταν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων το παλάτι του πολιτισμού, ένα δώρο του Στάλιν προς τους Πολωνούς το οποίο μπορεί να μην χαίρει καθολικής εκτίμησης ως προς την ομορφιά του αλλά σίγουρα σου προκαλεί δέος. Είχαμε αρχίσει να πεινάμε και από την ρεσεπτιόν μας πρότειναν το ιταλικό εστιατόριο trattoria rucola (http://www.trattoriarucola.pl). Καταπληκτικό εστιατόριο ειδικά για τους λάτρεις του σκόρδου!Απίστευτο! Υπάρχουν 3 στην πόλη. Ενα στο Centrum, ένα στην παλιά πόλη και ένα στην περιοχή Saska kepa από την άλλη πλευρά του Βίστουλα. Παραγγείλαμε μακαρονάδες που τελικά τις έφαγα και τις δυο εγώ γιατί η Ελευθερία δεν τρώει σκόρδο. Την επόμενη φορά που πήγαμε πάντως ζήτησε χωρίς σκόρδο και της άρεσε πάρα πολύ.
Συνεχίσαμε το περπάτημα μέχρι την παλιά πόλη όπου δεν κυκλοφορούσε ψυχή, λόγω ημέρας. Ο στολισμός της πόλης ήταν εξαίσιος και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μοναδικά. Θα μπορούσε να συγκριθεί με το Παρίσι μόνο... Όταν βρίσκεσαι στην παλιά πόλη νιώθεις πως τα κτίρια κατασκευάστηκαν 2-3 αιώνες πριν και προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός πως κατασκευάστηκαν το 1970, ακριβές αντίγραφα αυτών που είχαν γκρεμίσει οι Γερμανοί το 1945. Επιστρέψαμε με τραμ και μετρό στο ξενοδοχείο.
Το επόμενο πρωί επισκεφθήκαμε το Παλάτι του Πολιτισμού. Ένα τεράστιο κτίριο με 114μ.ύψος,και 3288 δωμάτια.Αρχιτέκτονας ήταν ο Lw Rudniew. Ο 30ος όροφος,στεγάζει ένα μικρό καφέ και προσφέρει πανοραμική άποψη στη πόλη...απαιτεί είσοδο 18 ζλότι. Σήμερα στο κτίριο στεγάζονται το Μουσείο εξέλιξης, το τεχνολογικο μουσείο, θέατρα, κινηματογράφοι και στούντιο.
Συνεχίσαμε με περπάτημα ως την παλιά πόλη περνώντας την Novy Swiat, έναν από τους ωραιότερους δρόμους της πόλης με εμπορικά καταστήματα, εκκλησίες και νεοκλασικά κτίρια όπως το Πανεπιστήμιο της πόλης και το Προεδρικό Μέγαρο. Στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται η καρδιά του Σοπέν, ενός συνθέτη σύμβολο για την Πολωνία.Στο τέλος του δρόμου φτάσαμε στην τριγωνική πλατεία της παλαιάς πόλης όπου βρίσκονταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο δίπλα στο βασιλικό κάστρο.Μπροστά του ορθώνεται η στήλη του Zygmunt. Το κάστρο χτιζόταν από το 1589 ως το 1619,από τον βασιλιά Sigmund με σκοπό να μεταφέρει εδώ την πρωτεύουσα από τη Κρακοβία,που ήταν ως τότε. μεγάλο μέρος του κάστρου καταστράφηκε το 1939 από βομβαρδισμούς κατά της εισβολή των Γερμανών στη χώρα.Στη συνέχεια οι Γερμανοί λεηλάτησαν το κάστρο και έκλεψαν τα περισσότερα έργα τέχνης που είχαν απομείνει απ΄τους βομβαρδισμούς.Το 1944 κατά τη διάρκεια εξέγερσης κατά των Γερμανών,το κάστρο καταστρέφεται ολοσχερώς.
Μόλις το 1971 οι Πολωνοί αρχίζουν το κτίσιμο του κάστρου εκ νέου..και το 1974 το ρολόι του πύργου άρχισε να κτυπά ξανά.Οι εργασίες ανακατασκευής κράτησαν ως το 1984. Μετά την επίσκεψη στο κάστρο, επισκεφτήκαμε τον καθερδικό του Αγίου Ιωάννη και την εκκλησία των Ισουιτών. Περπατήσαμε ως το Barbican και τα τείχη της πόλης και επιστρέψαμε στην Rynek starego miasta, τη μεγάλη πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο της παλαιάς πόλης όπου είχε στηθεί παγοδρόμιο. Κάναμε πατινάζ για αρκετή ώρα και ξεκουραστήκαμε πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό κρασί στα ξύλινα σπιτάκια που είχαν στηθεί στην πλατεία. Το περπάτημα συνεχίστηκε στην νέα πόλη μέχρι το μνημείο της εξέγερσης της Βαρσοβίας και το μνημείο των ηρώων του γκέτου. Στη διαδρομή βρήκαμε αρκετά μαγάζια με χριστουγεννίατικα στολίδια και αναμνηστικά της πόλης. Η ώρα είχε περάσει και επιστρέψαμε στη Novy Swiat για μπύρα και πολωνικό φαγητό στο Bierhalle. (http://www.bierhalle.pl) Επίστρέψαμε κουρασμένοι με το μετρό στο ξενοδοχείο.
Οι 2 τελευταίες μέρες του ταξιδιού αφιερώθηκαν κατά κύριο λόγω στα ψώνια. Αρχίσαμε με το το εμπορικό κέντρο Zlote tarasy που βρίσκεται πίσω απ΄τον σιδηροδρομικό σταθμό και πολύ κοντά στο ξενοδοχείο.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της πόλης βραβευμένο για τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό σαν το εμπορικό κέντρο με τον καλύτερο σχεδιασμό της Ευρώπης!
Ακόμα και αν δεν σας ενδιαφέρουν τα ψώνια αξίζει μια επίσκεψη για το ίδιο το κτίριο, αλλά και για τα εστιατόρια και καφέ που έχει στο υπόγειο αλλά περισσότερο στον τελευταίο του όροφο, όπου μπορείτε να έχετε βασικά πρόχειρο και φτηνό φαγητό... Στη συνέχεια περπατήσαμε την Al. Jerozolimskie, κάναμε κάποιες από τις αγορές μας στο Vitcac (τσάντα Gucci, αν και οι τιμές ήταν ίδιες με Ελλάδα) και κατεβήκαμε μέχρι την plac Trzech krzyzy όπου βρίσκονται καταστήματα γνωστών οίκων μόδας. Κατευθυνθήκαμε προς την παλία πόλη όπου κάναμε ξανά πατινάζ και φάγαμε πίτσα και καρμπονάρα στο trattoria rucola. Επιστέψαμε στο ξενοδοχείο και ήπιαμε ένα ποτό στο μπαρ πριν πάμε για ύπνο.
Το Σάββατο, μια μέρα πριν την επιστροφή, αποφασίσαμε να δούμε και την άγνωστη πλευρά της Βαρσοβίας, τη λιγότερο τουριστική. Πήραμε το τραμ και κατευθυνθήκαμε ανατολικά του Βίστουλα στην περιοχή Praga. Γενικά, φαινόταν πιο φτωχή περιοχή και πλησίαζε περισσότερο στην εικόνα της Βαρσοβίας πριν το 1990. Εκεί βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος της πόλης ενώ εντύπωση μας έκανε ο ορθόδοξος ναός της Μαρίας της Μαγδαληνής. Καταλήξαμε στο Arkadia Mall ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά της κεντρικής Ευρώπης, όπου βρήκαμε αρώματα σε πολύ καλές τιμές.( εκπτώσεις έως 75%). Είχε ήδη νυχτώσει και μετά από φαγητό στο trattoria rucola γυρίσαμε στο ξενοδοχείο και ετοίμάσαμε τις βαλίτσες για επιστροφή.
Θα πάνε οι γονείς μέσα στον Αύγουστο και έχω αρχίσει να φτιάχνω το πρόγραμμά τους. Οι οδηγίες σου εξαιρετικές, με έχουν βοηθήσει!!
 

anassot

Member
Μηνύματα
26
Likes
38
Επόμενο Ταξίδι
Καλιφόρνια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ο γύρος του κόσμου
Θα πάνε οι γονείς μέσα στον Αύγουστο και έχω αρχίσει να φτιάχνω το πρόγραμμά τους. Οι οδηγίες σου εξαιρετικές, με έχουν βοηθήσει!!
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!Ελπίζω να περάσετε καλά!
 

chrisvek

Member
Μηνύματα
40
Likes
36
Επόμενο Ταξίδι
Βιέννη-Μπρατ-Βουδαπέστη
Καλησπέρα σας! Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Έχω προγραμματίσει εισιτήρια & ξενοδοχείο για Βαρσοβία απο τις 23/12/2017 -απόγευμα μέχρι 27/12/2017 βράδυ. Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις, μήπως και κάποιος θα μπορύσε να βοηθήσει. Να αναφέρω οτι ο λόγος επίσκεψης, είναι κυρίως αναψυχής μιας και τα τελευταία χρόνια συνδυάζω το ταξίδι και την φωτογραφία... Οι ερωτήσεις-απορίες:
  • Το αεροδορόμιο άφιξης είναι το Μόντλιν (μιας και είναι ιδανικό για τις low cost πτήσεις). Υπάρχει "εύκολη" μεταφορά με τα ΜΜΜ προς το κέντρο της Βαρσοβίας; Και εισιτήρια θα πρέπει να εκδόσω απο τώρα ή μπορώ και επιτόπου;
  • Σκεφτόμουν μια οδική εκδρομή προς την Κρακοβία. Αρχικά αξίζει; Δυσκολεύομαι λίγο με την ενοικίαση, μιας και στις ημερομηνίες που θέλω (24.12-26.12) είναι αργία η ημέρα παράδοσης. Προτείνετε κάποια συγκεκριμένη εταιρία, που να μπορώ να επικοινωνήσω τηλεφωνικά απο τώρα για κράτηση;
  • Σε περίπτωση που δεν επιλέξω την ενοικίαση, για την διαδρομή Βαρσοβία-Κρακοβία (αυθημερόν επιστροφή) υπάρχει τρένο απο όσο έχω δει. Αξίζει όμως;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 

Joanna

Member
Μηνύματα
195
Likes
57
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Καλησπέρα σας! Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Έχω προγραμματίσει εισιτήρια & ξενοδοχείο για Βαρσοβία απο τις 23/12/2017 -απόγευμα μέχρι 27/12/2017 βράδυ. Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις, μήπως και κάποιος θα μπορύσε να βοηθήσει. Να αναφέρω οτι ο λόγος επίσκεψης, είναι κυρίως αναψυχής μιας και τα τελευταία χρόνια συνδυάζω το ταξίδι και την φωτογραφία... Οι ερωτήσεις-απορίες:
  • Το αεροδορόμιο άφιξης είναι το Μόντλιν (μιας και είναι ιδανικό για τις low cost πτήσεις). Υπάρχει "εύκολη" μεταφορά με τα ΜΜΜ προς το κέντρο της Βαρσοβίας; Και εισιτήρια θα πρέπει να εκδόσω απο τώρα ή μπορώ και επιτόπου;
  • Σκεφτόμουν μια οδική εκδρομή προς την Κρακοβία. Αρχικά αξίζει; Δυσκολεύομαι λίγο με την ενοικίαση, μιας και στις ημερομηνίες που θέλω (24.12-26.12) είναι αργία η ημέρα παράδοσης. Προτείνετε κάποια συγκεκριμένη εταιρία, που να μπορώ να επικοινωνήσω τηλεφωνικά απο τώρα για κράτηση;
  • Σε περίπτωση που δεν επιλέξω την ενοικίαση, για την διαδρομή Βαρσοβία-Κρακοβία (αυθημερόν επιστροφή) υπάρχει τρένο απο όσο έχω δει. Αξίζει όμως;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Βαρσοβίας.. Εγώ μετακινήθηκα με το modlin bus, χωρίς να ταλαιπωρηθώ καθόλου.. Μπορείς να κλείσεις τα εισιτήρια από τώρα, θα τα βρεις πολύ οικονομικά.Μόλις βγεις από το αεροδρόμιο, ακριβώς απέναντι είναι η στάση.
Για Βαρσοβία - Κρακοβία, υπάρχει τρένο, μπορείς όμως να κλείσεις τα εισιτήρια ένα μήνα πριν το ταξίδι σου για Κρακοβία (τότε ανοίγει το σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων) και να βρεις φθηνά εισιτήρια.. Όσο το καθυστερήσεις, τόσο πιο πολύ θα ανέβουν οι τιμές. Νομίζω όμως ότι είναι λίγο σκότωμα να πας αυθημερόν.. αν υπολογίζεις και το χρόνο μεταβίβασης από και προς τους σταθμούς, χάνεις πολύ χρόνο.. Εκτός αν ξεκινήσεις πολύ νωρίς το πρωί και γυρίσεις αργά το βράδυ για να προλάβεις να κάνεις μια βόλτα στο κέντρο. Μην ξεχνάς και το κρύο που θα είναι αρκετό εκείνο το διάστημα, οπότε δεν μπορείς να γυρνάς συνέχεια έξω χωρίς συχνές στάσεις.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.585
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom