Ινδία Από την… Αλαπούτσα στο Μουνάρ (by hydronetta & Rosa)

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
αυτη η ιστορια με ξεσηκωσε ρενα ...κοιταξα αποψε τα εισιτηρια,,670 απο Αθηνα -Βομβαη-Αθηνα βαλε και αλλα 120 Αθηνα Χανια....κατι ψηνεται κατι ψηνεται....περιμενω απαντηση απο τους αλλους της παρεας ρενα....
κανονισε να ψηθει καλα και σωστα..γυρνα το πανω κατω.τα εισιτήρια ειναι δεδομένα.οσο για του εσωτερικου θα τα βρουμε φθηνα απο τώρα..ψηστο τώρα που γυρίζει!!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Καλά εσείς πριν να ολοκληρώσω την ιστορία κανονίσατε κιόλας το ταξίδι;
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Καλά εσείς πριν να ολοκληρώσω την ιστορία κανονίσατε κιόλας το ταξίδι;
ναι βρε αλλα περιμένω να ολοκληρωθει για να δώ που δεν έχω πάει.. στη βραση κολλαει το σιδερο γουρουνι μου!!
 

thgr

Member
Μηνύματα
362
Likes
288
Ταξίδι-Όνειρο
Χαβάη
Εκρηκτική η ιστορία σου... για πολλούς λόγους! Μπράβο που επιλέξατε κάτι τόσο ξεχωριστό. Αναμένω τη συνέχεια :)
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.506
Likes
7.699
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
Καλά εσείς πριν να ολοκληρώσω την ιστορία κανονίσατε κιόλας το ταξίδι;
αμε ..αμε... ηλθαν και οι οι οδηγοι εφτασαν και οι πρωτες προσφορες... αλλα το παω βημα βημα οπου πας σε ακολουθω και το συμπληρωνω...αυριο τηλε για βιζα....και οπως καταλαβαινεις ιστορια δεν θα γραψουμε γιατι μετα απο εσας ολα τα αλλα απλα οδοντοκρεμεςςςςς
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Incredible India

Η Ινδία είναι μια ταξιδιωτική περίπτωση... των άκρων: ή την αγαπάς ή την μισείς. Αδιάφορη πάντως, άχρωμη και κυρίως άοσμη δεν δικαιούσαι να την πεις παρά το πολιτισμικό σοκ.
Όσο λοιπόν ενδιαφέρον έχουν τα μνημεία και... οι αυτοκινητόδρομοί της, άλλο τόσο έχουν κι οι κάτοικοί της. Παρακινδυνευμένο να αποπειραθείς να περιγράψεις ένα λαό όταν η επαφή μαζί του περιορίζεται σε ολιγοήμερα ταξίδια. Πειρασμός όμως, στον οποίο θα υποκύψω γράφοντας δυό λόγια για το έμψυχο δυναμικό της υπέροχης αυτής χώρας. Δεν αποτελεί δοκίμιο πάνω στην ψυχοσύνθεση ή τις συνήθειες των Ινδών. Στο διαδίκτυο μπορείτε να αναζητήσετε όσα άπειρα έχουν γραφεί από τους ίδιους αλλά κι αλλοδαπούς. Απλώς χαριτωμένα θα αναφερθώ σε κάποια πράγματα που μας έκαναν εντύπωση ή μας διασκέδασαν! All about Incredible India!
Ινδός από ινδό διαφέρει. Κι αυτό γιατί η Ινδία δεν αποτελεί ένα ομοιογενές εθνοτικά κράτος σάμπως η Κορέα.
29 γλώσσες στην ινδική επικράτεια που καθεμιά τη μιλά πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμος. Ινδουιστές, μουσουλμάνοι, χριστιανοί, βουδιστές, τζαϊνιστές, σιχ… Ένα πολύχρωμο συνονθύλευμα εθνοτήτων με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες κι αναπόφευκτα κουλτούρες.
Εντούτοις κάποια πράγματα παραμένουν σχεδόν κοινά, τόσο που να προσδίδουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον όρο “Ινδός”.

Η γλώσσα του σώματος
Οι ινδοί λοιπόν σαν κι εμάς κι αντιθέτως με τους ιάπωνες, χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος. Το ενδιαφέρον είναι ότι αποφεύγουν να λένε “όχι” για να μη σε κακοκαρδίσουν. Καταφεύγουν σε εναλλακτικούς τρόπους να πουν “μπορεί και ναι μπορεί και όχι” αφήνοντάς σε μετέωρο στην απορία σου. Αυτό το επιτυγχάνουν με μια χαρακτηριστική χορευτική κίνηση του κεφαλιού που λικνίζεται πέρα δώθε σαν το εκκρεμές. Αυτό λοιπόν το κούνημα του κεφαλιού μας στοίχειωσε στην Ινδία: ότι και να ρωτάγαμε, οι περισσότεροι κουνούσαν σιβυλλικά το κεφάλι τους χωρίς να αρθρώνουν κουβέντα.
Δια του λόγου το αληθές:

(Κατάλληλο για όλες τις παντρεμένες)

Και μια εξήγηση του γιατί οι Ινδοί κουνάνε το κεφάλι (κι έτσι από τη γυμναστική δεν παθαίνουν ποτέ αυχενικό):

(Κατάλληλο για παντρεμένες, επιθυμητή η συζυγική συναίνεση)

Το κακό είναι ότι κατάντησε και μεταδοτικό αναμεταξύ μας, με το travelogato πρωτεργάτη να το διασκεδάζει δεόντως:
«Να πάμε να δούμε...;» περα δωθε το κεφάλι γι’ απάντηση.
«Να παραγγείλουμε να φάμε.....;» ξανα περα δωθε το κεφάλι γι’ απάντηση.
«Θα με ρουφιανέψεις στον άντρα μου άθλιο γουρούνι;». Εδώ ήταν σειρά μου να κουνήσω το κεφάλι αινιγματικά αλλά χαμογελώντας σαρδόνια.

Εμφάνιση
Aκόμη κι αν δεν έχετε πάει στην Ινδία, ινδούς θα έχετε συναπαντήσει. Απίθανο ως τουρίστες, σίγουρα ως μετανάστες. Ο ολίγον μπρονζάτος (κατά Berlusconi) με το κορακίσιο μαλλί δεν είναι απαραίτητα ινδός. Μπορεί να σας προκύψει πιθανότερα κοντογείτονας πακιστανός.
Μορφόσογο σε γενικές γραμμές δεν τους λες. Βέβαια ένα δις κόσμος είναι και τα γονίδια έχουν συνωμοτήσει ώστε να υπάρξουν και συλλεκτικά κομμάτια σε περιορισμένα αντίτυπα.
Αυτά όμως ήδη γίνονται ανάρπαστα στις πασαρέλες, σε αφίσες ή στα σελουλόιντ του Bollywood.

(Aυστηρώς ακατάλληλη για παντρεμένες)

Σε αντίθεση με την απολλώνια γοητεία των ελλήνων που ενσαρκώνεται πλέον σε ποικιλία χρωμάτων, εκεί τα πράγματα είναι πιο ομοιόμορφα: πχ ξανθό γαλανομάτη ινδό κομμάτι δύσκολο να συναντήσετε. Ευτυχώς η ομοιογένεια δεν φτάνει στα επίπεδο των ιαπωνοκινεζοκορεατών.
Ποικιλία και σε μεγέθη θα βρείτε. Κάποιοι καλοζωισμένοι, οι περισσότεροι όμως από τα κόκκαλα βγαλμένοι. Αναπόφευκτο αφού το ένα ζώον ιερόν, το άλλο μιαρόν, η λέξη κρέας σπανίζει στο ινδικό διαιτολόγιο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επιδόσεις στις ξένες γλώσσες
Σειρά έχουν τα ινδοαγγλικά. Σαν τα γαλλοαγγλικά ή τα ελληνοαγγλικά έχουν κι αυτά το ιδιαίτερο ηχόχρωμά τους. Όχι ότι τους καταλαβαίνεις απόλυτα, αν ειδικά τα μιλάνε και γρήγορα.
Μπορεί να μην είναι ευφάνταστα όπως τα αγγλικά των ελληνοκαμακίων: (πχ «Do you have weather for a coffee?”), αλλά από ευρηματική γραμματοσυντακτική δομή δεν φείδονται. Δια του λόγου το αληθές:

(Κατάλληλο για όλες τις παντρεμένες)

Τα αγγλικά πάντως είναι ευρέως διαδομένα (αλλοίμονο με τόσα χρόνια βρεττανικής επικυριαρχίας) και τα χρησιμοποιούν κι αναμεταξύ τους αν προέρχονται από διαφορετικές γωνιές της χώρας και δεν μπορούν να συνεννοηθούν αλλοιώς.
Αν δείτε ινδική ταινία, διάσπαρτες λέξεις αλλά κι ολόκληρες αγγλικές φράσεις ξεπηδάνε κάθε λίγο και λιγάκι μέσα στη ροή του λόγου. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες λέξεις στο λεξιλόγιό τους; Είναι μόδα κατά πως κάνουν οι ομιλούντες τα νεοελληνικά; Αδυνατώ να απαντήσω.

Σεμνότης
Οι ινδοί είναι φειδωλοί στις δημόσιες διαχύσεις.
Μπορεί το ηλιοβασίλεμα στην Κεράλα να ξυπνάει και σ’αυτούς το ρομαντισμό ή ακόμα και το ζώον αλλά να μπαλαμουτιαστούν και ν’αρχίσουν να φιλιούνται ηδιπαθώς δημοσίως είναι καθ’ολα μη πρέπον. Κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν και να σεβαστούν νεόνυμφα ζεύγη στα ντουζένια τους που αποφάσισαν να περάσουν εκεί τον μήνα του μέλιτος απαρνούμενα Κούβες, Μαυρίκιους, Μπαλιά κι άλλα τέτοια κοκοφοινικοεξωτικά.
Το ίδιο ισχύει και στις κοινωνικές επαφές. Μπορεί οι άντρες μεταξύ τους να περπατάνε ακόμα και χέρι χέρι, αλλά με μια γυναίκα σπανίως θα ανταλλάξουν ασπασμούς κι ζουμπιχτούς εναγκαλισμούς όπως συμβαίνει στις τραβελστορικές συναντήσεις.

Dressing code
Αχ αυτά τα γυναικεία ινδικά σάρι… Αιθέρια, κομψά, γεμάτα θηλυκότητα. Τα λατρέψαμε όλοι μας κι οι φακοί των μηχανών μας…

Παρά τη μπίχλα, καθαριότης
Παρά την δημοσίαν μπίχλαν δια την οποία ως γουρούνι τους επιδοκιμάζω, οι ινδοί τηρούν σχολαστικά κάποιους κανόνες.
Τα πόδια θεωρούνται ακάθαρτα στην Ινδία, κι έτσι σαν θα βρεθείτε καλεσμένος σε σπίτι επιβάλλεται να βγάλετε τα παπούτσια. Φροντίστε να μην φοράτε τρυπημένες κάλτσες με το μεγάλο δάκτυλο να χάσκει, καθώς και πολυκαιρισμένα αθλητικά υποδήματα ώστε να τους πάρει η μπόχα της ποδαρίλας και να έχουν να μας σχολιάζουν ως αγροίκους μετά.
Μην ξεχνάτε ότι η ινδική κουζίνα επιβάλλει να τρώς με τα ακροδάκτυλα του δεξιού χεριού. Ως εκ τούτου τα χέρια πρέπει να είναι πεντακάθαρα. Τα μαχαιροπήρουνα είναι για το μαγείρεμα και το σερβίρισμα. Άντε στις βούτες να χρησιμοποιήσεις για βοήθεια και λίγο ψωμί nan.
Ποτέ δε μην προσφέρετε κάτι σε ινδό με το αριστερό χέρι. Θεωρείται η χειρίστη προσβολή καθώς με το αριστερό πλένονται μετά τον απόπατο κι έτσι θεωρείται κι αυτό ακάθαρτο.

Αυτοί και οι ξένοι
Οι ινδοί μπορεί να φαίνονται στωικά απόμακροι, εντούτοις δείχνουν ενδιαφερον για τους ξένους. Δεν είναι παράδοξο να σου ζητήσουν ή να αποδεχτούν πρόθυμα να φωτογραφηθείς μαζί τους. Συχνά σου χαμογελούν αυθόρμητα ή σε ανταπόδοση (κουνώντας και το κεφάλι). Αυτό βέβαια δεν τους απαγορεύει να σε παρατηρούν επίμονα από τη κορφή ως τα νύχια ή αν σπάσει ο πάγος να αρχίσουν τις ερωτήσεις: είσαι παντρεμένος, έχεις παιδιά, γιατί δεν παντρεύεσαι. Δεν θεωρείται αδιακρισία. Η έννοια της ατομικότητας έχει διαφορετική διάσταση εκεί.
Έμποροι και επαίτες μπορεί να γίνουν φορτικοί (φαινόμενο εντονότερο στις τουριστικότερες περιοχές).
Πάντως όσους ταξιδιωτικούς πράκτορες χρησιμοποιήσαμε για υπηρεσίες υπήρξαν συνεπέστατοι σε ότι συμφωνήθηκε και μάλιστα πάντα στην ώρα τους!

Χάρε Κρίσνα
Ακόμα κι αν είστε άθεοι, αγνωστικιστές, χριστιανοί φονταμενταλιστές κλπ κλπ μην ξεχνάτε ότι οι ινδοί (ασχέτως θρησκεύματος) παίρνουν πολύ στα σοβαρά τα ιερά και όσιά τους και καλόν είναι να σεβόμαστε τις αρχές που διέπουν τους χώρους αυτούς και να μην τους αντιμετωπίζουμε ως μνημεία και μόνο.
Κανόνας απαράβατος λοιπόν βγάζετε τα παπούτσια σας. Ακόμα και στο ναό Karni Mata με τα ποντίκια, που σουλατσέρνουν, τρώνε, αφοδεύουν και κατουράνε ολούθε. Αμα σας πέσουν στη σειρά πολλοί ναοί θα οικτίρετε τον εαυτό σας που φορέσατε σπορτεξ και είστε αναγκασμένοι να δένετε και να λύνετε κορδόνια συνεχώς. Ένα πεδιλάκι αποδεικνύεται ευκολότερη λύση.
Μπορεί δε αναλόγως εποχής να βράζει ο τόπος αλλά επιβάλλεται το σεμνό ντύσιμο: φανελάκια, σορτσάκια ξεχάστε τα.
Φωτογραφίζετε διακριτικά. Ξεχάστε τις selfies αγκαζέ με τον ινδουιστή ασκητή που ανυπομονείτε να ανεβάσετε πάραυτα στο facebook.

It’s all about Bollywood!!!
Απορώ με την εγχώρια αγορά που οι σχολές χορού μονοπωλούνται από τα λάτιν (κάποια θα με μουντάρει το βλέπω), που όλοι τρέχουν να κάνουν ζούμπες, ρούμπες, ταε μπο κι άλλα συνώνυμα, ενώ... απλά υπάρχει το Βοllywood!
Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ το θεωρώ την ύψιστη χορευτική εκτόνωση και άψογη γυμναστική με υποκριτικές πινελιές!!
Aν δεν σας έπεισα, η έμπνευση στο youtube είναι ατέλειωτη.


Long live...
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Τι να πω ρε άνθρωπέ μου!
Τι έρευνα, τι ρεπορτάζ είναι αυτό?
Τα ταξίδια σου και οι ιστορίες σου αποκτούν άλλη διάσταση.ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ!
 

zmaria

Member
Μηνύματα
1.335
Likes
1.201
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη (αμήν)
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα,Περού,Ν.Αφρική
Incredible India

Απορώ με την εγχώρια αγορά που οι σχολές χορού μονοπωλούνται από τα λάτιν (κάποια θα με μουντάρει το βλέπω), που όλοι τρέχουν να κάνουν ζούμπες, ρούμπες, ταε μπο κι άλλα συνώνυμα, ενώ... απλά υπάρχει το Βοllywood!

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ το θεωρώ την ύψιστη χορευτική εκτόνωση και άψογη γυμναστική με υποκριτικές πινελιές!!
Δεν καταλαβαίνω σε ποια αναφέρεσαι :D πάντως θα μπορούσες να προσπαθήσεις (σκληρά ομολογουμένως) να την πείσεις με μια Bollywood αλά γουρουνιού αναπαράσταση! Στην συνάντηση ας πούμε. Αμέ, αμέ.
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.472
Likes
7.935
Όπως μου αρεσει να παρατηρω ανθρώπους στα ταξίδια μου, ετσι μου αρεσει και να διαβαζω για τις συνήθειες τους και τις γνωμες/εντυπωσεις αλλων ταξιδιωτών... Και είναι πολύ ωραιο που ενσωματώνεις τετοια κεφαλαια στις ιστοριες σου!!

Υ.Γ.1 Η κινηση του κεφαλιου που σημαινει "yes" μου θυμιζει κατι σκυλάκια που βαζουν μερικοι ταξιτζήδες στο παρμπρίζ , αυτά που κουνανε το κεφαλι τους :p
Υ.Γ.2 Πως να είναι ομορφάντρες όταν ολη την ομορφια την πηρε ο Ρουβας της Ινδιας? ε? ε?


roshaaaaaaaaan.jpg
 

Krazykat

Member
Μηνύματα
268
Likes
543
@hydronetta, για μια ακόμη φορά πολλά συγχαρητήρια από μια αταξίδευτη που ανυπομονεί να σε γνωρίσει στην προσεχή τραβελστορίτικη συνάντηση! Την Αλαπούτσα πολλοί αγάπησαν, την επιμέλεια κειμένου ουδείς - βλέπω πως η προτροπή προς αυτοακρωτηριασμό διέλαθε της προσοχής των εξεχόντων συμφορουμιτων:

Τα πόδια θεωρούνται ακάθαρτα στην Ινδία, κι έτσι σαν θα βρεθείτε καλεσμένος σε σπίτι επιβάλλεται να τα βγάλετε.
:haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.168
Μηνύματα
882.715
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom