Τουρκία Εντυπώσεις από την Κωνσταντινούπολη

Dimitris-D

Member
Μηνύματα
73
Likes
33
http://tixamperiaapothnpolh2.blogsp...howComment=1416597359373#c1546695000285596792

Τα πνεύματα επιστρέφουνε τις νύχτες
φωτάκια από αλύτρωτες ψυχές
κι αν δεις εκεί ψηλά στις πολεμίστρες
θα δεις να σε κοιτάζουνε μορφές

Και τότε ένα παράπονο σε παίρνει
και στα καντούνια μέσα σε γυρνά
η Πόλη μια παλιά αγαπημένη
που συναντάς σε ξένη αγκαλιά

Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο
αλλάζουνε εντός μου τα σύνορα του κόσμου

Την βρήκα στις στροφές των ποιημάτων
με τις βαριές χανούμισσες να ζει
και ρίχνω μες στο στόμα των αρμάτων
την κούφια μου αλήθεια τη μισή

Καλησπέρα σας
Εχουν περάσει 4 ωριτσες που γυρίσαμε
Τα συναισθήματα και τωρα αλλά και κατά την διάρκεια των καθημερινών περιηγήσεων μας στην Πόλη ανάμεικτα
Τον μεγάλο περίπατο 12,5 χιλιομετρων που περιγράφεται στο μπλογκ τον καναμε την πρώτη μέρα στην Πόλη μαζί με τον συγγραφεα κι ότι λέει κι εννοεί το τραγούδι του Νίκου Ζούδιαρη και τραγουδα ο Αλκίνοος το νοιώσαμε
Μετά από 6 ημέρες τόσο έντονων συναισθημάτων αλλά και φοβούμενος πως θα δυσαρεστήσω κάποια μέλη προς το παρόν δεν θα σχολιάσω θεματα που αφορουν φαγητό-γλυκό-συμπεριφορών των ντόπιων κι άλλα πολλά
Την δευτερη μέρα ο μετρητής έγραψε 22 περιπου χιλιόμετρα..................
 

pgouv

Member
Μηνύματα
37
Likes
8
Η περιοχή στο πατριαρχείο κτλ έχει πολλες ανηφόρες.
Για τον περίπατο και πέριξ που αναφέρει ο Dimitris στο πατριαρχείο και στην εκκλησία Βλαχερνών μας έλεγαν ότι δεν αξίζει να τον κάνουμε εμμέσως. Δλδ φράσεις "δεν έχει τίποτα" , "είναι τζαμι". Γενικά πήγαμε μέχρι Eyup με πλοίο και απο εκεί κατεβήκαμε. Κάναμε λάθος και ανεβήκαμε απο πίσω και όχι διπλα απο το τελεφερικ. Αξίζει και μια βόλτα και γύρω απο το τζαμί εκεί και είχε πολύ καλό φαγητό.

Μουσεία
Όσο αφορά τα μουσεία πήγα σε αρκετά ,υπάρχουν όμως πολλά μικρότερα πάρα πολλα θα έλεγα. Το τοπκαπι ήταν κάπως αδιάφορο θα έλεγα και το εστιατόριο δεν είχε τιμές. Ρωτόντας για μια τυρόπιτα την χρεώναν 6 ευρώ - 20 λίρες!
Γενικά είχε σα μικρά μουσεία παντού με κατσαρόλες, ρούχα κτλ απο σουλτάνους.
Το ντολμαμπαχτσε ήταν πιο ωραίο και έβλεπες το τουρκομπαροκ.
Το αρχαιολογικό αξίζει την επισκεψη όπως και των μωσαικών . Στο τελευταίο δυστυχώς δεν έχουν σωθεί χωρίς μεγάλες ζημιες.Το μουσείο μωσαικών έχει πρόσβαση απο το arasta bazar. Τέλος υπάρχει και προς το τέλος του κηπου Gullhane το μουσείο τεχνολογίας και είχε μερικά ενδιαφέρονται πραγματα.

Τζαμιά
Τα τζαμιά απο μέσα δεν είχαν μεγάλες διαφορές.Αξίζει να είστε σε ώρα προσευχής για την εμπειρία. Στο σουλειμαν τζαμί πήγαμε απο το δρόμο που έχει απο πίσω Vefa αλλά πρέπει η περιοχή να είναι κάπως υποβαθμισμένη καθώς έβλεπες φτώχια και πολλα σπίτια σαν να έχουν βομβαρδιστεί.
https://maps.yandex.com/?text=vefa&...741446~spn:91.2861105479701,58.71550708558254

Απο αξιοθέτα πάρα πολλά. Γενικά χρειάζεται ένας χάρτης και αυτός που δίνουν στα ξενοδοχεία είναι παλαιος. Στο sultanahmet υπηρχε ένα stand που είχε χάρτη μετρό και πολης. Υπάρχει πλεον μετρο που σε πάει και ασιατική πλευρά.

Φαγητό
Απο φαγητό γενικά ήταν καλό και φτηνό αλλά μόνο μακριά απο τουριστικά. Στα τουριστικά που φάγαμε 1 φορά ήταν πολύ μέτριο αλλα και ακριβό. Γενικά έχει άπειρα εστιατόρια αλλα ότι ειναι κοντά πχ sultanahmet τραμ ηταν ακριβό πολυ. Κακή ήταν και η συμπεριφορά εκεί των μαγαζατόρων. Ενας μας κοροιδευε στα τούρκικα μας και παρότι ζητήσαμε κάτι συγκεκριμένο ήθελε έβαζε πραγματα χωρις να του τα ζητήσουμε. Εφτιαχνε πιάτα κτλ παρότι του ζητήσαμε πακέτο ένα κεμπαπ. Φυσικά και τα αρνήθηκα και δεν ειπε μετα τίποτα και προσπαθούσε να τα πουλήσει στους άλλους. Επίσης ενας άλλος την άλλη φορά είχε βάλει και καλά έκπτωση που μας είχε υποσχεθεί ,δλδ έλεγε discount 10% χωρις να έχει κάνει. Στο cyia sofrasi δε μας έφερε 20 λίρες ρέστα και έπρεπε να του τα ζητήσουμε 2 φορές.
Επίσης γενικά σε πολλά μέρη προσπαθούσαν να σε κλέψουν στα ρέστα. Πήγαμε και στα κλασικά όπως ειπα sofrasi, gani gani και σε γενικές γραμμές είναι καλά. Το gani gani είναι πιο μακριά απο το χαμο της istiklal αλλα είχε κυριως τουρίστες. Το φαγητό του ήταν καλό.Απο καθαριότητα φαινόταν καθαρό αλλά για παραδειγμα κάναν πράγματα που εμείς τα θεωρούμε βρώμικα. Δηλαδη οταν ηταν να βάλει τα πιρούνια στο τραπέζι τα άφησε στο πάτωμα χωρις χαρτοπετσέτα και τα ξαναέβαλε πάνω και η τουαλέτα βρώμαγε πάρα πολυ και είχε πράσινη μουχλα ένα σιφώνι.
Πιο μακρία απο τα κεντρικά γενικά φάγαμε πολυ καλα και δε πάθαμε τίποτα.
Απο γλυκά δοκιμάσαμε μπακλαβαδες απο πολλά μερη.Το saray είναι καλό αλλά πέτυχα και μερικούς που ξενερώναν γιατι μαζί με τα γλυκά έχει και ντονέρ γύρο και αηδίασαν!. Το προφιτερολ inci δε μου αρεσε εμένα αλλα φαινεται πως εχει καλά υλικά. Στο karakoy gulloglu που δεν έχει αλυσίδα καθώς και ενα αλλο που δε θυμάμαι τώρα έφαγα καλό μπακλαβα.

Όσο αφορά τις μετακινήσεις δεν υπάρχουν όπως εδώ εκδοτήρια μόνο μηχανήματα και security ώστε να πληρώσουν όλοι. Παρότι είχε συχνά τραμ μετρό , μπορεί και ανα 2 λεπτά ανα περισταση ήταν συνήθως γεμάτα ασφυκτικά. Μερικές φορές το τραμ πήγαινε πολυ γρηγορα και επειδή μερικά αυτοκινητα μπαίναν στις γραμμές του τραμ ή πεζοί είχε ως αποτέλεσμα αποτομα φρεναρίσματα που δε τα έχω βιώσει ποτε σε ΜΜΜ. Επίσης στο μετρο οι πόρτες δεν αστιευονταν και αν ήταν να κλείσουν θα έκλειναν και δεν ανοιγαν για κανενα λογο! Όπως και στα λεοφωρία η πόρτα ανοιγε καμια φορά πρωτου σταματήσει. Οι συρμοί γενικά και στο τραμ ήταν σε άριστη κατασταση χωρίς γκραφίτι μέσα στο βαγόνι και χαραγμένα τζάμια. Επίσης όλοι πληρωναν και ποτε κανεις δε μου ζητιάνευσε σε μετρό κτλ.

Αυτά προς το παρών.
 

Dimitris-D

Member
Μηνύματα
73
Likes
33
Από αυτό λοιπόν το βήμα θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την δική μας εμπειρία από το ταξίδι μας στην Πόλη.

Αρκετές μέρες πριν ξεκινήσουμε κατανόησα από όλα όσα διαβασα εδώ αλλά και σε άλλα σάητ ότι έπρεπε να είμαστε αρκετά εως πολύ προσεκτικοί περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια,τους δρομους,και τα αξιοθέατα στην Πόλη.

Η πτήση με την Ετζήαν θαυμασια και φτάνοντας στον έλεγχο διαβατηρίων-ταυτοτήτων η πρώτη επαφή μας με αγέλαστους αμίλητους αστυνομικούς παρ όλο που τους καλημερήσαμε στην γλώσσα τους και με χαμόγελο αυτοί ουτε ένα μειδίαμα.

Πηραμε την βαλίτσα μας και κατευθηνθήκαμε προς την έξοδο όπου υποτίθετε θα μας περίμενε ο άνθρωπος του ξενοδοχείου με το αυτοκινητο του ξενοδοχείου να μας μεταφερει εκεί.

Ετσι είχαμε συμφωνησει και μάλιστα επειδη θα διαμεναμε πάνω από 3 νυχτες εκει μας το προσφεραν δωρεάν στελνοντας μου με ημεηλ την φορμα να συμπληρωσω στοιχεια-πτήση κλπ για να μου ξαναστειλουν πίσω επιβεβαίωση και το σημειο εντος του Ατατουρκ που θα περιμενε ο οδηγός με σχετικη ταμπελίτσα.

Κολοκυθια νερόβραστα

Περιμεναμε περιμεναμε περιμεναμε ωσπου αρχίσαμε να κόβουμε βόλτες ψαχνοντας εμεις μπας και βρουμε-δουμε κατι

Πραγματι μετα από μιση ωρα αναζητησεων βλεπει η συζηγος σε ασχετο σημείο από το σημειο του ραντεβου (μεγαλο περίπτερο της Vodafoneκαι το μοναδικο!!!)ένα χαρτί Α4 αναμεσα σε άλλα που κρεμόντουσαν σαν λαχεία το όνομα της κι έναν τύπο κακομοιρούλη να καθεται εκει διπλα.

Με φωναζει και παω κι εγω σε εκεινο το σημείο και με τα φτωχα αγγλικά του τυπου και την βοηθεια του λεξικου στο ταμπλετ για τουρκικά καταλαβαινω ότι δεν ειχαν ερθει από το ξενοδοχειο αλλά ειχαν αναθεσει την μεταφορα μας σε γραφειο το οποιο γραφειο όμως ειχε μπουκαρει να μεταφερει κι αλλους ταξιδιωτες από άλλες χωρες κι άλλες πτησεις που εφταναν διαφορετικές ωρες και σε διαφορετικά σημεια της Πόλης

Πρωτο κρουσμα λοιπόν τουρκικής φερεγγυοτητας και αοριστίας.

Κινητό τηλεφωνο λοιπόν και τηλεφωνημα στο ξενοδοχείο των 4 αστερων που ειχα μπουκαρει και ζητώντας τον μανατζερ μπας και γνωρίζει στοιχειωδη αγγλικά(άλλο δράμα κι αυτό)και αφού τον στόλισα δεόντως του ξεκαθαρισα πως αν δεν φυγουμε για εκεί στα επόμενα 5 λεπτά θα φυγω μονος μου και θα παω σε άλλο ξενοδοχείο (φυσικά ειχα φροντισει από Ελλάδα να έχω αλλα 2 ξενοδοχεια εναλακτικη λυση)

Και ωοοο το θαυμα αμεσως μολις εκλεισα εγω κτυπησε το κινητο του τουρκου και επιβιβαστηκαμε στο βαν αναχωρώντας

Στην αρχη της δοαδρομης ο οδηγός παιρνει τηλεφωνο καπου και στο διαλογο του ακουω 2-3 φορες την λεξη «τακσιμ»

Προσπαθω να συνενοηθώ και του λεω ότι παμε ΤΑΔΕ ξενοδοχειο Γιοκ μου λέει «τακσιμ νερεντε κλπ» Γιοκ του λεω ΤΑΔΕ ξενοδοχειο θα μας πας και καπακι παλι τηλεφωνο στο ξενοδοχειο δευτερο στόλισμα περνανε 5-10 λεπτα χτυπαει το κινητο του οδηγου και τελικα μας πηγε στο ξενοδοχειο.

Φτανοντας αφηνω την βαλίτσα στο χωρο που φυλανε τις αποσκευες με σκοπό να ξεκινησω το προγραμμα μας αλλά πριν φυγω ψιλιασμενος για τα καλά πλέον ρωτάω πιο δωματιο μας εχουν διαθεσει για να εισπραξω την απαντηση ότι ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ κι ότι θα το μαθαινα όταν θα γυριζα το απόγευμα

Καπου εκεί ξεχύλισε το ποτήρι και κατευθύνομαι στον βαλιτσοχώρο να παρω την βαλίτσα και να φυγω

Παλι μαγικά ανοιξαν πόρτες βγηκαν μανατζερ και μου δηλωσαν πως θα έχω ένα από τα καλυτερα δωματια τους γεγονος που τους αμφισβήτησα κατάμουτρα μεχρι που αναγκαστηκαν να με πανε να το δω και να μου δωσουν την καρτα-κλειδί

Ξενοδοχειο 4 αστερων παρακαλώ !!!!!!!

Γιατί επρεπε να συμβούν όλα αυτά ακομα σημερα δεν ξερω αφου ξεκάθαρα ειχα μπουκαρει με ξεκαθαρους ορους και 2 μηνες νωριτερα

Γενικά ολες τις μερες παρατηρουσα και στην ρεσεψιον και στην αιθουσα πρωινού και στους χωρους γενικοτερα πρόσωπα σκυθρωπά αγελαστα και βαριεστημενα

Μια από τα ιδια όπου κι αν κατσαμε για να φαμε να πιουμε καφε στα καταστηματα που μπαιναμε για να δουμε ρουχα η τουριστικά ειδη

Ενας αχρωμος ακεφος λαός που ηταν ολοφανερο πως ότι εκανε το εκανε σαν αγγαρεία

Την απάντηση-εξήγηση την πήρα την τεταρτη μερα από τον ιδιοκτητη βιοτεχνιας κομπολογιών που βρηκαμε εξω από την «σκεπαστή(γδάρσιμο τουριστών)αγορά» στην διαδρομη μας προς το τζαμί του Σουλειμάν (ένα πραγματικο στολιδι αρχιτεκτονικης)

Και η απαντηση ηταν απλή

Ολοι αυτοί η κάθε λογης κι επαγγελματος τουρκοι με τους οποίους ερχομαστε σε επαφη εμεις οι τουριστες περνάνε κριση οικονομική μεσω της κρισης που κτυπησε τον υπολοιπο κοσμο με αποτελεσμα να εχουν πεσει κατακορυφα οι δουλειες τους οι εισπραξεις τους οι μισθοι των εργαζομενων κλπ

Και δυστυχως πάρα πολλοί από δαυτους προσπαθουν να κανουν αρπαχτές θεωρώντας ότι με αυτόν τον τροπο θα ισοφαρίσουν την χασουρα τους κανοντας παράληλα ζημιά σε εμας τους υπόλοιπους που προσπαθουμε με τιμιους τροπους να δουλεψουμε όπως πχ ριχνοντας τις τιμες κλπ

Επισης τεραστιος αριθμος μεταναστων λογω των τριγυρω εμπολεμων καταστασεων δουλευει γιαενα κοματι ψωμι τροπος του λεγειν τιναζοντας την πιατσα εργασιας στον αερα
 

Dimitris-D

Member
Μηνύματα
73
Likes
33
Το ξενοδοχείο ηταν το PEAK hotel
Πολύ καλό ξενοδοχείο όντως από άποψης υποδομης εγκαταστασεων πλουσιου πρωινού άριστο δωμάτιο στον εβδομο όροφο που μου έδωσαν τελικά αφού μου είπαν την στιγμή που μου εδιναν το κλειδί πως το κάνουν επειδη ειναι μεγαλοψυχοι άνθρωποι και στο τσακ η γυναίκα μου σε επιφυλακή γνωρίζοντας το ταπεραμέντο μου με το ένα χερι παίρνει το κλειδί και με το άλλο με τραβαει μακρυά δευτερολεπτα πριν του γυρισω μια ανάστροφη οπου θα χορευε καρσιλαμά!!!!!!
Ακριβώς οπως σας τα λέω χωρις την παραμικρη υπερβολή
Αυτο φυσικά ηταν και η τελευταια μας επαφη με το προσωπικό γενικοτερα Απλά μπαιναμε και βγαιναμε τις υπολοιπες μερες Και στο τσεκ άουτ ειχα δωσει στην υπέροχη καλοσυνάτη καμαριερα ενα σημειωμα να το δωσει στον μανατζερ να ειναι στις 12 στον γκισέ για τον λογαριασμό κι ετσι και εγινε
Και φυσικά το μπαξις το πηρε μονο η καμαριερα με την καλοσυνη και το χαμογελο της
ΓΕΝΙΚΩΣ οπου κι αν βρεθήκαμε με πολυ πιο ένταση την Ιστικλαλ η οδό του Περα(εκτός απο την συνοικία του ΕΓΙΟΥΠ που την περπατησαμε πολυ να "ζησουμε" στο πετσί μας το βαθύ ισλαμ διοτι εκει ειναι η ΜΕΚΚΑ της Πόλης) δεν προλαβαιναμε να κανουμε 10 βηματα χωρίς να μας πλησιασουν αστεγοι ζητιανευοντας η τουρκοι για να μας πουλήσουν σβουρες μπιχλιμπίδια κομπολόγια χρυσαφικά χαλιά και διαφορα τουρς
Και μεχρις ενος σημειου να το καταλαβω στο Εμινονου και στο Καρακόυ η στην γεφυρα του Γαλατά αλλά θεωρω απαράδεκτο αυτό το αισχος να συμβαίνει στην καρδια και περιξ του Σουλταναχμετ.
Καποιες φορες μας ακολουθησαν μεχρι κι εκατο και πλεον μετρα και καθε τρις και λίγο να κατεβαζουν την τιμή.
Φυσικά και τις αγορές μας ΔΕΝ ΤΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ουτε στην σκεπαστη ουτε στην αιγυπτιακή αγορά όπου καταγδέρνουν τον κοσμακη που μασαει απο την πολυ προβολή τους
Συμβουλή από καρδιας σε όσους θελησουν να με διαβασουν είναι να κανουν τις αγορές τους στην υπαιθρια αγορά του ΕΜΙΝΟΝΟΥ που βρισκεται:
Μπαινοντας στο Γιενι τζαμί απο την κεντρικη πορτα στο Εμινονου και βγαινοντας απο την δεξια μπηκαμε στην αιγυπτιακη αγορά στο ένα σκελος του Γ που σχηματιζει και προχωρησαμε ευθεια οπου σε λιγα μετρα και 2 στενα πιο πάνω μπηκαμε στην υπαιθρια αγορα τους
Διπλάσια σε εκταση απο την σκεπαστη και με τιμες στο 1/3 προς τα κατω εννοειτε αγορασαμε υπεροχα πραγματα Μιλάμε για αγορά από καρφίτσα μεχρι σομπες-στοφες εργαλεια ηλεκτρικά σπιτιου-κηπου κλπ Ενα υπαιθριο Πρακτικερ και Ικεα μαζί απο ποικιλια
Ειδικά αν μπορεσετε να εντοπισετε τις 3-4 εισοδους απο τα Χάνια που υπάρχουν εκεί και μπητε μεσα και τα τριγυρισετε ειναι γεματα βιοτεχνιες που κατασκευαζουν ολα τα προιοντα που πουλιουντε στα μαγαζια θα αγορασετε σε εξευτελιστικες τιμες.
Στο ενα ειδικά που μπηκαμε εμεις θα προσπαθησω να αναρτησω φωτο της εισοδου του
Μιλάμε για ενα χανι 400 ετων που καποτε φιλοξενουσε κοιμιζε ταϊζε 3000 ατομα μαζι με τα ζωα τους και τις αμαξες-κάρα τους
Ενδεικτικά αγορασαμε εκεινες τις γυαλινες μπάλες που κρεμαμε απο ψηλά η με ρεσω μεσα ή με λαμπακι να φωτιζουν στο μεγεθος που εξω και στην σκεπαστη τα βρισκαμε 100 λιρες μονο με 20 λιρες κι ενω δεν ειχαμε σκοπό να φερουμε σε κοντινους συγγενεις και κολητους φιλους καποια αναμνηστικά τελικά λογω εξευτελιστικων τιμων σε συγκριση με τα τουριστικα μαγαζια ξεσκιστηκαμε στις αγορές.
Στο ιδιο Χανι μπορειτε να ανεβαιτε στην οροφη του και να δειτε η να βγαλετε πανοραμικες φωτο όλη την Πόλη και τον Βοσπορο αρκει να δειξετε προς τα πανω σε εναν εκει μεσα να σας δειξει την πόρτα για την οροφή
Οι ανθρωποι σε αυτην την αγορά πιο φιλικοι πιο αγνοι χωρις την πονηραδα και την μαγκιά ναι την μαγκια των εμπορων της σκεπαστης τουριστίλας αγορας!
 

Dimitris-D

Member
Μηνύματα
73
Likes
33
Γεματη η Πόλη από ανταλακτηρια αλλά ΣΑΦΩΣ καλυτερες τιμες ιδιες με αυτες των ΑΤΜ καποιες μερες και καλυτερες δινουν τα ανταλακτηρια κοντα και μεσα στο Εμινονου και στο Καρακου
Πιο πονηρεμενοι στα ανταλακτηρια κοντα στην Τακσιμ ή στην Ιστικλαλ και φυσικα στο Σουλταναχμετ όπου αντικρυσα τα γκρουπ να οδηγουντε εκει και δαγκωνόμουν
Δεν ειναι τεραστιες οι διαφορες σε ποσά 100-200 ευρω αλλά απο εκει και πανω ναι ειναι σαφως εμφανεις
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ ΚΑΡΤ (ασυζητητί)
κακά τα ψεματα για τον ψαγμενο τουριστα που θέλει να μετακινηθεί και να τα δει "όλα" σε μια περιοδο 5-6 ημερών πηγαινοντας οπως εμεις σαν ζευγαρι το ποσο που θα δαπανηθεί ειναι αρκετά ζουμερό σε σχεση με τα γενικά εξοδα
Μονιμως σε τραμ(ιστικλαλ)τραμ(τουνελ)τραμ επιφανειας γραμμη Τ1 τραμ(funikuler Ταξιμ-Καμπατας)χτυπουσα 2,15 το πρωτο 1,45 το δευτερο για την συζηγο σε καθε μεσο καθε φορά και 1,5 και οι 2 στα λεωφορεία.
Ομως βρισκομασταν συνεχως σε μετακινησεις και συγκριτικά αν τις κανετε με ταξι σιγουρα ΔΕΝ θα ειστε πιο κερδισμενοι Ζουμερα τα εξοδα αλλά και πάλι συμφερουν τα ΜΜΜ
Ευτυχως που παντου εχουν μηχανες να γεμιζουν την καρτα Απλα την ακουμπας επανω στην οθονη (ΔΕΝ χρειαζεται καν να ακουσεις αγγλικά)σε δευτερολεπτα αναβει η σχισμη που βαζεις το χαρτονομισμα στην γεμιζει σου δειχνει ποσα ειχες και ποσα εχεις και τελος
Εκει που εχει αφετηρια το παλιο τραμ της Ιστικλαλ οχι απο την μεριά της Ταξιμ αλλά απο την άλλη σε αποσταση 30 μετρων ειναι και η αφετηρια του τραμ ΤΟΥΝΕΛ που σε κατεβαζει στο Καρακόυ
Αναμεσα στις 2 αυτες αφετηριες ειναι η σταση SHISANE του μετρο που σε παει η προς το Γιενικαπί ή προς τις αριστοκρατικες συνοικιες και τα μεγαλα εμπορικά κεντρα
Από αυτο το σημειο που βρισκοντε τα παραπανω αν βρεθειτε μπορειτε να κατηφορησετε γυρω στα 150-200 μετρα την οδο Galip Dede και θα βρεθητε στον Πυργο του Γαλατά κι αν θελησετε να κατηφορησετε ακομα θα βρεθειτε στο Καρακόυ
Καρακόυ=η πλευρα του λιμανιου απο την μερια της περιοχης Μπεγιολγλου οπυ ειναι η Τακσιμ και η Ιστικλαλ και αρχιζει η γεφυρα του Γαλατά προς την περιοχή Εμινονου
Τον πυργο του Γαλατα δεν θα σας συνιστουσα να τον δειτε ανηφοριζοντας απο Καρακόυ προς τα πανω γιατι θα σας βγει η γλώσσα 5 πιθαμες
Την Ιστικλαλ τη περπατησαμε πανω κατω 2 φορές και γενικώς ο Θεός σιχάθηκε εμας κι εμεις την Ιστικλαλ από πλευρας ποιότητας κόσμου και εμπορων-εστιατοριων-ζαχαροπλαστειων
Ναι οκευ συναισθηματικά αντικρυσαμε τα παλε ποτε Ελληνικης ιδιοκτησιας κλασσικα κτηρια αλλά απο κει και μετα μακρυα κι αλάργα την ανεβοκατεβαιναμε με το τραμ
Σχεδον καθε 2-3 ωρες καποιο επισοδειο με ντοπιους η αστυνομια πανω κατω συνεχως μαζι με την τουριστικη-δημοτική αστυνομια αντικρυσαμε σκηνες απείρου κάλους και μπολικη κλωτσοπατινάδα απο το σουρουπο προς το βραδακι ειδικά καποια που ξεμειναμε οξω αργουτσικα
Οι μαγαζατορες φαγητοζαχαροκαταστασεων βλέπανε στην μουρη μας λιρες ή ευρω κι οχι ανθρωπους που πηγαν να επισκεφτουν την χωρα τους
Ζηταω μενου "το μενου ειμαι εγώ" μου απαντά με ύφος "αη στο διακοφτό" του λεω και φευγουμε
Μπαινω στο MADO για παγωτο και ρωταω για 2-3 γευσεις εισπρατω ειρωνια του κερατα λες και είναι θεοί του παγωτου και δεν σηκωνει ερωτησεις εκει μπαινεις και τρως η δεν μπαινεις αλλά τρελος με το παγωτο καθησα και παραγειλαμε 4-5 γευσεις
Ε λοιπόν οτι χρωμα κι αν ειχε αυτο που δοκιμαζαμε γευση δεν ειχε καμμια η ηταν αδιαφορη
Αν φατε παγωτο στου ΤΙΛΛΑ στη Φιλαδελφεια τοτε ελατε να μου γραψετε
Προφιτερολ
Αν φατε προφιτερολ απο τον ΑΝΔΡΙΑ στην Ελλάδα του ΙΝΣΙ θα σας φανει ενα πραγμα σαν τσιρλιο που ισως καποτε να ηταν προφιτερολ
Και φυσικά εκτος του οτι με το ζορι η καθολου να μας φερουν καταλογους (καλα άλλο δράμα αυτο με τα ρέστα και τις τιμες ή που μας εφερναν τον λογαριασμο σε ενα ασπρο χαρτι που εγραφε το ποσον κι οχι απο ταμειακη κι αν δεν απειλουσαμε με το να βγαζω το κινητο να φωναξω αστυνομια δεν τον εφερναν)δοκιμασαμε γενικως 11 διαφορετικα πιατα τους απο κεμπαπια κοφτεδια κλπ
Για κάποιον Ελληνα που έχει μεγαλώσει με μικρασιατική κουζινα λογω καταγωγης απο παππου γιαγια και γνωσεων της μητερας αυτης της κουζινας και διαχρονικά εχει φαει παμπολες φορες στην Ελλάδα Πολίτικη κουζινα ειτε σε σπιτια ειτε σε εστιατορια ειτε σε μεζεδοπωλεία θα έβαζε σε όλα αυτα τα πολυδιαφημησμενα μαγαζια ενα τεραστιο ΜΗΔΕΝ οπως φυσικά κι εμεις και θα αναζητουσε γευσεις και φαγητο σε πιο απομερα απομακρυσμενα μαγαζια φαγαδικα μακρυα απο τα τουριστικά σημεια
Στο ΜΙΚΛΑ στον 18ο οροφο του Περα χοτελ εδωσα 50 λιρες συνειδητα για 2 ποτηρια κρασι αλλά η θέα απο εκει το βραδακι ειναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ και αξιζει να δει καποιος οπωσδηποτε Και το κρασακι πολυ καλό παρεπιπτοντως
 

Dimitris-D

Member
Μηνύματα
73
Likes
33
Μετανοιώσαμε που χασαμε χρόνο και χρήμα για την επίσκεψη στο βλαχοτουρκομπαροκ Ντολμαμπαχτσε Μια επισκεψη στο περιβαλοντα χώρο του που ειναι δωρεαν και η θέα του εξωτερικα ειτε με περιπατο ειτε απο την κρουαζιερα του Βοσπόρου με την υπέροχη ετειρεια DENTUR AVRASIA που οι καπετάνιοι της σε περνάνε σε απόσταση αναπνοής απο τις παραλίες του Βοσπόρου και με ξεναγηση στα αγγλικα δωρεαν σε αντιθεση με ολες τις αλλες που απλως χαραζουν μια ροτα κι ανεβοκατεβαινουν ειναι αρκετη
Το κτηριο τεραστιο αξιζει πολλά αρχιτεκτονικώς εξωτερικά και απογοητευτικά εσωτερικως
Αφηστε δε που εχουν σηκώσει και ψηλά τον αμανέ και νομίζουν ότι δειχνουν δεν ξερω κι εγω τι κι εχουν ολοι εκει μεσα ενα υφος 1000 καρδιναλίων
Μας γκρουπαραν σε ενα πολυεθνικο γκρουπ οπου αναμεσα τους μερικοι Ιταλοί
Μια Ιταλίδα δεν ηξερε γρι αγγλικά και διαμαρτυροταν συνεχως απαιτωντας να της τα πουν ιταλικά κι ενω απαγορευοταν γραπτως και με πινακιδες αλλά και ρητως οι φωτογραφισεις παντελως αυτη με το κινητο της τραβουσε και δωστου βιολί
καποια στιγμη πλησιαζει ενας αρχιφυλακας την ξεναγο που μας ειχε αναλαβει και της λέει (μας το μετεφρασε αυτη)στα τουρκικα οτι αν δεν σταματησει να τραβαει φωτο η Ιταλιδα θα διακοψεο το τουρ και θα μας βγαλει εξω
Παιρνω αναποδες και της λεω με αναλογο υφος και τονο κι εγω να του πει να τα αφησει αυτα που εμαθε και ξερει κι αν γουσταρει να παρει την Ιταλίδα και να την βγαλει εξω γιατι οι υπολοιποι δεν φταιξαμε σε κατι
Του το ειπε δεν του το ειπε παντως κατι του ειπε το βουλωσε κι αυτος λουφαξε και η Ιταλίδα και συνεχισαμε το τουρ βλέποντας τις χεστρες τα κρεβατια τα τραπεζια και τους καναπεδες του καποτε παλατιου Την σκαλα,το στολισμενο ταβανι της μεγαλης αιθουσας υποδοχης επισημων καλεσμενων και τους πολυελαιους τους ειχαμε δει απο τα πρωτα 15 λεπτα κι επι 45 λεπτα βλέπαμε κρεβατια νιπτηρες χεστρες σομπες καρεκλες καναπεδες του 19ου αιωνα σε μια παρουσιαση σαν να ηταν μνημεια αρχαιοτητος
Την πατησαμε αλλά δεν βαριεστε το παθημα εγινε μαθημα
Σχεδον μια απο τα ίδια στις 3-4 αιθουσες του Τοπ-Καπί όπου κακοφωτισμενα μεσα σε κατι κουτια στους τοιχους βγαλαμε τα ματια μας για να τα δουμε εχουν καποια αντικειμενα φορεσιες και χρυσα που φορουσαν οι Σουλτανοι και οι Σουλτανες συν ενα διαμαντι η ζαφειρι πολυδιαφημησμενο
καπου αλλου κατι κατσαρολια και κουζινικά σκευη
Κολοκυθια με την ριγανη δηλαδη
Ναι αξιζει χωρις να πληρωσεις ουτε μια λιριτσα να μπεις ελευθερα απο την πρωτη πύλη και να περιηγηθεις στους χωρους και να δεις χωρις να μπεις στην εισοδο την επομενη πληρώνοντας και φυσικά επειδη την πατησαμε εμεις να μην πληρωσεις στο εστιατοριο-καφετερια τους 6-8 ευρω για να φας κατι ΑΝΟΣΤΟ προχειρα και συν άλλα τοσα για εναν καφε νεροπλυμα και σε νεροποτηρο παρακαλω οχι σε φλυτζανι !!!!!!!!!!!!!!!
Επίσης αν θελησει κανεις να συγκρινει το Μπλε τζαμι με το Σουλεϊμανιγιέ το Μπλέ ωχριά μπροστα στο Σουλεϊμανιγιέ το οποίο ειναι πανεμορφο και απαράμιλης αρχιτεκτονικης Ενα πραγματικο στολίδι της κουλτουρας τους
Γιατι τωρα διαφημηζουν και προωθουν τον κοσμακη στο Μπλε δεν ξερω απλά υποθετω...........
Μεσα στα οσα διαβασα απο τις εμπειριες σας στα ταξιδια σας ενα ηταν για το σε τι ποσοστο μεγαλυτερο η μικροτερο κυκλοφορει η μαντηλα στην Ανατολικη πλευρα η στην δυτικη
Παρα πολυ απλά το ιδιο και στις 2 αρκει να ξερει που να παει ο καθεις μας και το άλλο ειναι που ειναι προτιμοτερη η διαμονη
Εγω ενοιωσα στο πετσι μου οτι ειναι σαφως ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ η καθημερινοτητα(τιμες φαγητων-ποτων-γλυκων αγορων)και γενικώς πολύ τουριστιλα στο Σουλταναχμετ ανεξαρτητα απο το κοστος διαμονης με δευτερη την περιοχη Μπεγιογλου-Ιστικλαλ-Τακσιμ και σαφως φθηνοτερα στις περιοχες Εμινονου-Καρακόυ
Κατι αναλογο συμβαινει και ανατολικά Οσο πιο κοντα και μεσα στην MODA και στην περιοχη που περικλειει ο κυκλος που κανει το απο εκει Τραμ ειναι πανακριβα Οσο απομακρυνεσαι μερικα στενα και δρομους ομαλοποιειτε η κατασταση για καθε τι φαγωσιμο η αγορες
 
Μηνύματα
257
Likes
685
Επόμενο Ταξίδι
Πράγα
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Dimitris-D διαβάζοντας όσα έγραψες για την Πόλη θέλω να σου πω ότι το μόνο θετικό που γράφεις, ήταν η πτήση της agean άρα φτάνοντας εκεί έπρεπε να επιστρέψεις αμέσως με πτήση της για να έχεις περάσει καλά...και βέβαια σε όλες τις πόλεις με τουρισμό στο κέντρο δεν θα φας καλά, φάε μουσακά-λάστιχο στο κέντρο της Αθήνας ή ψώνισε σε κεντρική αγορά και μετά τα λέμε!Όσο για τα φαγητά και τα γλυκά(τελείως υποκειμενικά αυτά που γράφεις), τις αποδείξεις, τα δυσάρεστα του ξενοδοχείου σας κλπ φυσικά αυτά είναι εξαιρέσεις...έχω πάει 2 φορές στην Κων/πολη-και πολλοί φίλοι μου-και δεν μας έτυχαν αυτά.Αυτό όμως που με τρέλανε είναι ότι την αισχροκέρδεια στο τέλος την ευχαριστήθηκες...50 λίρες για δυο ποτήρια κρασί αλλά είχε θέα...εκεί έπρεπε να βγάλεις το κινητό και να καλέσεις την policia!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Μια ερώτηση. Τι ακριβώς περίμενες να δεις εσωτερικά στο Ντολμαμπαχτσε?
Δεν ξέρω αν σνομπάρεις το συγκεκριμένο παλάτι ή γενικά τα παλάτια γιατί σε όποιο παλάτι και να πας κάτι ανάλογο θα δεις. Τα υποτιμιτικά σχόλια του τύπου βλέπαμε χέστρες κτλ δεν στέκουν.
Καλά κάνεις και μας λες τις εμπειρίες σου και την άποψή σου αλλά νομίζω πως πηγαίνοντας κάπου πρέπει να έχουμε τη λογική του που πάμε και τι θέλουμε να δούμε. Και φυσικά να έχουμε τα μάτια μας και το μυαλό μας ανοιχτό για να δούμε και να πάρουμε τα θετικά από ένα ταξίδι μας.
 

Dimitris-D

Member
Μηνύματα
73
Likes
33
Εντελώς όμως υποκειμενικά και συμφωνα με τα γουστα μου τις καταβολές μου τις γαστρονομικες εμπειριες μου που τις εξηγω και πως και τι εχω μετρο συγκρισης
Αλωστε και ποιανού φίλου η φίλης απο εδω μεσα δεν ειναι υποκειμενικά???
Ειρωνευτικα εγω καποιον η τον σνομπαρα η τον κατηγορησα για κατι????
Τι προσπαθεις να μου πεις δεν καταλαβαινω
Εσυ δεν βλέπεις καμμιά διαφορά από το να κατσω να μου τον "φορέσει" ο τουρκος με το ζόρι από το να κάτσω να τον φάω επειδη γουσταρω????
για τον μπακλαβα λεω μην παρεξηγηθω κιολας
Οσο για το γιατι πηγα και γιατι δεν εφυγα θα το δεις παρακατω αν θελεις κι αν σε ενδιαφερει
Κι αν εξηγησα το τι ακριβως μας συνεβει το εκανα για να προστατευτουν ισως αλλοι ταξιδιωτες οσο αφορα τα ξενοδοχεια και τις υποσχεσεις-προσφορες τους

οκευ λοιπόν
Οσο αφορά το Ντολμαμπαχτσε στην 1 ωρα περιηγηση στο κυριως κτηριο γιατι τα επομενα 45 λεπτα ειναι στο χαρεμι του (ξεχωριστο τουρ που αν θελει καποιος το πληρωνει ξεχωριστα)η αν το πληρωσει εξ αρχης εχει καλυτερη τιμη
Στην 1 ωρα περιηγησης λοιπόν του κυριως κτηριου στα πρωτα 15 λεπτα ειδαμε τα κατα διεθνη ομολογια αξιοθεατα τους πολυελαιους δηλαδη την σκαλα και το ταβανι στην μεγαλη αιθουσα υποδοχης
Στα υπολοιπα 45 λεπτα βλεπαμε τις τουαλέτες τα κρεβατια τις καρεκλες τις σομπες τα τραπεζια και κατι λαχανι και ροζ πιάνα
Επαναλαμβανω εντελως υποκειμενικά Εξωτερικα ειναι πανεμορφο με εξαιρετικη αρχιτεκτονικη και μετριοτατους κηπους
Εσωτερικά ΕΝΤΕΛΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ να με φυλαει ο θεος απο το να επιλέξω να αντικρυσω ξανα τετοιο πράγμα
 
Last edited by a moderator:
Μηνύματα
257
Likes
685
Επόμενο Ταξίδι
Πράγα
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Εντελώς όμως υποκειμενικά και συμφωνα με τα γουστα μου τις καταβολές μου τις γαστρονομικες εμπειριες μου που τις εξηγω και πως και τι εχω μετρο συγκρισης
Αλωστε και ποιανού φίλου η φίλης απο εδω μεσα δεν ειναι υποκειμενικά???
Ειρωνευτικα εγω καποιον η τον σνομπαρα η τον κατηγορησα για κατι????
Τι προσπαθεις να μου πεις δεν καταλαβαινω
Εσυ δεν βλέπεις καμμιά διαφορά από το να κατσω να μου τον "φορέσει" ο τουρκος με το ζόρι από το να κάτσω να τον φάω επειδη γουσταρω????
για τον μπακλαβα λεω μην παρεξηγηθω κιολας
Οσο για το γιατι πηγα και γιατι δεν εφυγα θα το δεις παρακατω αν θελεις κι αν σε ενδιαφερει
Κι αν εξηγησα το τι ακριβως μας συνεβει το εκανα για να προστατευτουν ισως αλλοι ταξιδιωτες οσο αφορα τα ξενοδοχεια και τις υποσχεσεις-προσφορες τους
Δεν ειρωνεύομαι, ούτε κατηγορώ ή σνομπάρω,επισημαίνω ότι το μόνο που βρήκες θαυμάσιο είναι η πτήση, απο τα γραφόμενά σου προκύπτει και όταν γράφεις δημόσια να περιμένεις κριτική...και αν πιέζουν για αγορές είναι το παζάρι έτσι, δεν είναι ζόρι και ο καθένας κάνει την επιλογή του πως θέλει τον μπακλαβά.
 

Dimitris-D

Member
Μηνύματα
73
Likes
33
ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ
===========
Βλαχέρνες
Παναγιά Βλαχερνών
Γονατιστοί κανουμε την προσευχη μας πίνουμε το αγίασμα και παιρνουμε την ευλογία του Μητροπολίτη Μας εδωσε και αγιασμα και φεραμε στην Ελλάδα
Μονή Πέτρου και Μάρκου
Τείχη Βλαχερνών
Πύλη Καλλιγαρίας
Παλάτι Πορφυρογέννητου
Θεοδοσιανά Τείχη
Μονή της Χώρας
Παμμακάριστος
Μονή εν Τρούλλω
Φατίχ
Μουχλιώτισσα
Μεγάλη του Γένους
Σύνορα Μπαλάτ, επιστροφή
ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
===============
Χαλκοπράτεια
Θεράποντας
Σαμψών
Μαγναύρα
Οδηγήτρια
Θεοδοσία
Οικουμενικό Πατριαρχείο
Φανάρι
Εγιούπ
Κεράτιος
Τουνέλ
ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ
============
Πρωί 8:40 το πλοιο απο Kabatas με την κρατική SEHIR HATLARI και στις 10:00 ειμασταν στην Πριγκηπο
Ανηφορησαμε μεχρι το πλατωμα με το ρολόι όπου αριστερά ειναι το πλατωμα που περιμενουν οι αμαξες ή αλοιώς παετόνια η κατα την ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ μου αποψη κατι κάρα που οι παπουδες μας που τα χρησιμοποιησαν πολύ δεν θα κουβαλουσαν ουτε πατατες
Σε τετοια οικτρη κατασταση τα εχουν
Γερικα άλογα που τα λυπήθυκε η ψυχη μας σκισμενα καθισματα ασυντηρητα αμαξίδια ξεφτισμενες τεντες σκουριασμενα σιδερα
παρ όλο που βρωμοκοπουσε η ατμοσφαιρα μεχρι και τα φαγαδικα πολύ εντονα απο την καβαλίνα απο την οποία δεν γλυτωνεις θα την πατήσεις καποια στιγμη αν θελησεις να κανεις περιπατο πεζος
Περπατησαμε λιγο περιξ και αναμεσα τους μπας και δουμε κανενα παετονι της προκοπης κι οντως ειδαμε 2-3 απο τα 30-40 και θελησαμε να ανεβουμε σε ενα απο αυτα αλλά δεν μας αφησαν γιατι επρεπε να παρουμε το πρωτο στη σειρα
Σεβομενοι την σειρα τους ξεκινησαμε να απομακρυνθουμε και να ανηφορισουμε με τα ποδια προς τον Αη Γιωργη οταν ενας νεαρος με τραβηξε απο το μανικι και μου εδειχνε το παετονι που επιλεξαμε εξ αρχης.
Μπηκα σε μια διαδικασια τραγικης συνενοησης να του εξηγησω πως θελαμε να κανουμε την μεγαλη βολτα και οχι την μικρη διοτι εχουν και αυτοι εκει 2 βολτες μια μικρη και μια μεγαλη με αναλογη χρεωση ΒΓΑΛΜΕΝΗ απο το αναλογο υπουργειο συγκοινωνιων τους και που εχει σχεδιαγραμμα και συγκεκριμενες τιμες για θερινη περιοδο κι αλλη για χειμερινη
Πριν φυγω ειχα μπει ειχα διαβασει κι εκτυπώσει τον καταλογο τους.
63 λιρες για την μικρη βολτα 73 λιρες για την μεγαλη
Μου ζητουσε 80 λιρες για την μικρη κι 100 για την μεγαλη
Μου τα ελεγε τουρκικα η μου εδειχνε με τα δαχτυλα
Του βγαζω κι εγω τον εκτυπωμενο καταλογο στα τουρκικα και καπου εκει του κοπηκε ο τσαμπουκας και ξεκινησαμε
καναμε την μιας ωρας βόλτα κι αφου ειχαμε απομακρυνθει καμμια 200 μετρα και 5-6 στενα απο το λιμανι μπηκαμε σε μια κομωπολη φαντασμα οπου μεχρι ψηλά τον λοφο του Αη Γιωργη αντικρυζαμε τα παλια Ελληνικης ιδιοκτησιας αρχοντικα πληρως εγκαταλελειμενα και μερικα συντηρημενα που φαινοταν οτι καποιοι επρεπε να ζουν εκει
Από ανθρώπους ουτε ψηχή ζωσα δεν συναντησαμε και η ωρα πλησιαζε 11 το πρωί μεχρι που γυριζοντας πισω και κοντα εκει στα 150 με 200 μετρα ξαναειδαμε ανθρωπους και ζωή
Γενικά ολη η ζωή στην Πριγκηπο περιστρεφεται γυρω απο το λιμανι εκτος απο τον μηνα Αυγουστο που ζωντανευει ελαφρως και πιο περα το νησι
Κλασσικά στην παραλία τα τουριστικά αφαιμακτηρια στημενα στην παραταξη σαν στρατιωτακια και ο χωρος να σε πνιγει η μυρωδια της καβαλίνας
Φυγαμε για τον λιμενοβραχιωνα και με το πρωτο πλοιο της επιστροφης οπου φυγει φυγει κι επιστροφη στο λιμανι Καμπατας οπου φαγαμε πολυ νοστιμα προιόντα απο εναν φουρνο και μπηκαμε στο πλοιο για την κρουαζιερα του βοσπορου
Πλοιο που περνουσε σε αποσταση αναπνοης απο τα αξιοθετα και μπορουσες να κατεβεις σε οποιο λιμανι ηθελες και με το ιδιο εισητηριο να μπεις στο επομενο πλοιο τους να ξανακατεβεις αλλου και τελικα να γυρισεις πισω με το τελευταιο τους
Κατεβηκαμε σε 2-3 λιμανακια ηπιαμε καφε πηραμε το επομενο και γυρισαμε Ευτυχως αυτη η βολτα μας ανεβασε την ψυχολογια απο την στενοχωρια μας απο την κατασταση που αντικρυσαμε στην Πριγκηπο που καποτε ανθουσε μια Ελληνικη κοινωνια
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.785
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom