The official off-topic v4. ®

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

tripakias

Member
Μηνύματα
7.988
Likes
12.053
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως. Είναι εξαιρετικά γοητευτικό όταν ανακαλύπτεις τα δάνεια, αντιδάνεια κλπ από άλλες γλώσσες.
Προσφάτως σε ινδική ταινία έπιασα τη λέξη χαμπερ, αμέσως καταλαβα ότι είναι δάνειο από τα αραβικά εκτενώς χρησιμοποιούμενο σε όλη τη περιοχή: στα φαρσί, στα τουρκικά κι από κει στα νεοελληνικά (χαμπάρια)
Δεν είναι τυχαίο πόση σημασία δίνουν άλλοι λαοί σ'αυτό. πχ οι Ισλανδοί ποτέ δεν εισάγουν νέους όρους στη γλώσσα τους χωρίς να επεξεργαστούν τα ισοδύναμά τους στην ήδη υπάρχουσα. Κάθε καινούργια αγγλική λέξη οφείλει να περάσει από Εθνική Επιτροπή, η οποία ερευνά να βρει την κοντινότερη προς αυτή λέξη στη γλώσσα με την οποία είναι γραμμένες οι σάγκες.
Οι Ισλανδοι που δεν εισαγουν αγγλικες λεξεις χωρις εγκριση ειχαν εισαγει τις αγγλικες τραπεζες χωρις εγκριση. Και κατα τη χρεωκοπια τρωγαν ισλανδικες λεξεις. Ελεος, ο κοσμος εχει αλλα προβληματα για να δινει τοσο μεγαλη σημια στις λεξεις. Ειδικα στην Ελλαδα του σημερα.
 

jousis

Member
Μηνύματα
542
Likes
1.278
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλα
Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως.
Κατακορύφως γουρούνι...κατακορύφως.
Θα σε πιάσει στο στόμα της η paefstra και δεν θα σε σώζει τίποτα... :D

Είχε πέσει φάπα (1η δέσμη) για το οριζόντια, κατακόρυφα και κάθετα...
(όχι σε εμένα φυσικά, εγώ απο τότε ήμουν grammar nazi)
 

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.531
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Φτηνή κριτική και φτηνό σχόλιο για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Συμφωνώ με τον Γιανναρά και κράξτε με όσο θέλετε.
Ακριβώς επειδή πρόκειται για σημαντικό θέμα ασκώ τη συγκεκριμένη κριτική στο άρθρο του "πολύ" κυρίου Γιανναρά. Σαν ακαδημαϊκός λοιπόν θα έπρεπε να το προσεγγίσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία και σοβαρότερη επιχειρηματολογία και όχι να συγχέει τη θεσμοθέτηση του μονοτονικού με τα γκρίκλις, χρησιμοποιώντας απ' τον τίτλο κιόλας (μη) λέξη χρυσαυγίτικης αισθητικής, ίσως με σκοπό να τσιγκλήσει το εθνικό συναίσθημα... αλήθεια ποιου; Και χωρίς δόση ρεαλισμού να εμπλέκει και τη μικρασιατική καταστροφή...
Η χρήση της γλώσσας λοιπόν περνάει από το εθνικόμετρο-ελληνόμετρο του κ. Γιανναρά. Τι εξυπηρετεί κάτι τέτοιο; Εδώ κάνουμε "αμάν" να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα και αντί οι "πνευματικοί" άνθρωποι να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία, αυτοί βάζουν κι αλλά εμπόδια.
Ούτε κι εμένα θα μου άρεσε, αγαπητέ Μπαμπαντούμα, να μου αλλάξουν τον τρόπο γραφής της γλώσσας μου (αν ήσουν και λίγο προσεκτικότερος θα παρατηρούσες πως χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα τόνους όχι από τυπολατρεία αλλά επειδή πιστεύω πως έτσι γίνονται πιο κατανοητά αυτά που γράφοντας θέλω να πω) αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να ασκώ κριτική στον οποιονδήποτε εκφέρει δημόσιο λόγο.
Κι όσο για την τελευταία σου πρόταση, ο παθητικοεπιθετικός τρόπος δεν ωφελεί απλά προδιαθέτει -αρνητικά- τον συνομιλητή, όμως εγώ είμαι και λιγάκι αναίσθητη.;)
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.934
Likes
40.783
Αντιστάσεις που στηρίζονται στη γνώση της γραμματικής και του συντακτικού (που είναι της αρχαίας - και εδώ εντοπίζεται κυρίως η συμβολή και αξία της)
αλλά στην άλωση και τον εκφυλισμό της γλώσσας (αυτής που εσύ αποκαλείς νεο-ελληνική) επειδή δεν υπήρχαν οι αντιστάσεις που έπρεπε - με κύριο υπεύθυνο το εκπαιδευτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του. Αντιστάσεις που στηρίζονται στη γνώση της γραμματικής και του συντακτικού (που είναι της αρχαίας - και εδώ εντοπίζεται κυρίως η συμβολή και αξία της), της ετυμολογίας (ανύπαρκτη η διδασκαλία της) και του πλούτου των λέξεων (συνώνυμα, κλπ.). Αλλά, όταν οι σημερινοί γονείς ελάχιστα απ' αυτά έχουν διδαχθεί, οι δάσκαλοι προέρχονται από το ίδιο σύστημα, τι περιμένουμε να μάθουν τα παιδιά και από ποιόν; Απ' το σχολείο, απ' τα βιβλία ή απ' το ιντερνετ και τα κινητά; Και πώς να μιλάνε;
Αυτό είναι το παράδοξο :εδώ και πολλά χρόνια ο Μπαμπινιώτης πέτυχε την εισαγωγή της διδασκαλίας της αρχαίας από την Α Γυμνασίου και μάλιστα ώρες και ώρες εβδομαδιαία- περισσότερες από τα Νέα Ελληνικά. Ευτυχώς που τον απομάκρυναν από το ΥΠΕΠΘ γιατί κατά καιρούς πετούσε στρακαστρούκες για διδασκαλία κι από το δημοτικό. Κι όμως τα παιδιά (όχι όλα, όπως και παλιά) δεν μιλούν καλύτερα τη νεοελληνική (όρος αποδεκτός από όλους τους γλωσσολόγους- όχι δικός μου). Και όλη μέρα να τους διδάσκουμε αρχαία, πάλι δεν θα το πετύχουμε.
Όπως και να το κάνουμε, όταν πριν 30 χρόνια ήσουν "προσοντούχος" ως απόφοιτος Γυμνασίου,ήταν σημαντική και η γνώση της ετυμολογίας ή των συνωνύμων που γέμιζαν ένα μάλλον φτωχό αναλυτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο σε μιά απλή κοινωνική πραγματικότητα. Όσο πιο σύνθετη γίνεται αυτή, τόσο φορτώνονται με γνώσεις τα ελληνόπουλα που θα μπορούσαν να αναζητήσουν με οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης από το pc τους. Καί για να ολοκληρωθεί το πάρτι, δεν υπάρχει καμιά μέριμνα να αποκτήσουν τα κριτικά εργαλεία επεξεργασίας όλου αυτού του όγκου γνώσεων που συσσωρεύουν.
Προσωπικά, όπως λέει κι ο @taver, θα υποστήριζα τη μείωση των αρχαίων αντισταθμίζοντας τις ώρες αυτές με αντικείμενα που προάγουν την κριτική σκέψη. Άμα ζοριστείς να σκεφτείς αντί να παπαγαλίσεις τους αρχαίους με το ζόρι, μπορεί να μιλήσεις και καλύτερα τη νεοελληνική (στην οποία όλοι σκεφτόμαστε, όχι την αρχαία).
Δεν συνεχίζω γιατί δεν θα συμφωνήσουμε- βλέπω τη γλώσσα ως ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της πραγματικότητας και χωρίς να παίρνει τη γνώμη θεολόγων, όπως του αρθρογράφου.
 
Last edited:

pigi_dikaiou

Member
Μηνύματα
550
Likes
521
Επόμενο Ταξίδι
......
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αγιο Ορος
Σήμερα και η κουτσή Μαρία της παροιμίας είναι δημοτικίστρια.Παλαιότερα εχρειάζετο και θάρρος και ηρωισμός να είσαι δημοτικιστής. Σήμερα χρειάζεται ηρωισμός να ισχυριστείς πως δεν είσαι. Κρίμα που δεν έχω πρόχειρα μερικά κείμενα σε όλες τις γλωσσικές αποχρώσεις. Θα βλέπατε, ότι εκείνος που κέρδισε είναι η αναρχία, η απώλεια κάθε αισθήματος φραστικής ενότητας και χρωματισμού, κυρίως και προπαντός η μοναδική και παντοδύναμη μούσα των Νεοελλήνων: η ευκολία. Αυτής, όχι της δημοτικιστικής ιδέας προσήλυτοι είναι τα πλήθη των δημοτικιστών, οι δάσκαλοι που φαντάζονται πως έτσι δεν χρειάζονται τίποτα γλωσσικό να διδάσκουν στα παιδιά, αυτοί που φέρουν βαρέως το ζυγό κάθε γραμματικής και κάθε λογικής, όλοι εκείνοι, που δεν κατάλαβαν, ότι το γράφειν, σε οιονδήποτε γλωσσικό τύπο, αποτελεί τέχνην, που δεν αποκτάται παρά με κόπο, προσοχή και αίσθηση του πρέποντος.
Τάδε έφη Συκουτρής.... για όσους ενδιαφέρονται να τον γνωρίσουν.
 

penthesilia

Member
Μηνύματα
108
Likes
16
Επόμενο Ταξίδι
Μόναχο
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΖΑΝΖΙΒΑΡΗ
Το θεμα που εθιξε ο Γιανναρας ηταν η καταργηση των τονων και δεν νομιζω αυτος να ηταν ο λογος που η γλωσσα "φτωχαινει". Αν υπηρχε το πολυτονικο εκει να δεις μπαχαλο με τους τονους που θα γινοταν απο τους μαθητες. Και κατα την αποψη μου η γλωσσα δεν φτωχαινει αλλα αλλαζει.

Προσωπικα δεν με απασχολει καθολου να γνωριζω την ετυμολογια των λεξεων. Γιατι και να τη μαθω οι συνομιλητες μου δεν θα την ηξεραν. Με λιγα λογια αν και μ' αρεσει να ακουω καποιον να αναλυει την ιστορια της καθε λεξης, το θεωρω σαν την αχρηστη πληροφορια της ημερας.

Μπορει τα οσα γραφω να σου φαινονται πεζα. Σκεψου ομως πως αμα ηταν τοσο σημαντικη η γλωσσα για τις ζωες των ανθρωπων, ουτε θα χανοταν, ουτε θα αλλαζε. Ο ανθρωπος πλεον εχει αλλα πραγματα στο κεφαλι του απο το να σπαταλα χρονο για να μαθει την προελευση της καθε λεξης.

Το επιχειρημα πως η γλωσσα σε κανει καλυτερο ανθρωπο ειναι τοσο ακυρο οσο τα αντιστοιχα πως τα ταξιδια σε κανουν καλυτερο ανθρωπο, η πιστη σε κανει καλυτερο ανθρωπο κλπ. Αρες μαρες κουκουναρες δηλαδη, καλα τα ειπε η @emouli .
βαρ βαρ βαρ βαρ...
 
  • Like
Reactions: GTS

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ονειρεμένο Ταξίδι
α του Κενταύρου
Κι όσο για την τελευταία σου πρόταση, ο παθητικοεπιθετικός τρόπος δεν ωφελεί απλά προδιαθέτει -αρνητικά- τον συνομιλητή, όμως εγώ είμαι και λιγάκι αναίσθητη.;)
Δεν κατάλαβα σε ποιάν αναφέρεσαι - αν και δεν έχει τόση σημασία. Σε κάθε περίπτωση, πουθενά και σε κανέναν δεν ήθελα να επιτεθώ (αν κάποιος, κάπου, εισέπραξε κάτι τέτοιο από τα γραφόμενά μου, ζητώ συγγνώμη, δεν ήταν αυτές οι προθέσεις μου). Και γι αυτόν τον λόγο δεν απαντώ σε κάποια σχόλια και σταματώ την κουβέντα εδώ.
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ονειρεμένο Ταξίδι
α του Κενταύρου
Σκεψου ομως πως αμα ηταν τοσο σημαντικη η γλωσσα για τις ζωες των ανθρωπων...
Το επιχειρημα πως η γλωσσα σε κανει καλυτερο ανθρωπο...
Να σε δω να περιγράφεις με νοήματα την ιδανική ψαρόσουπα και τι στον κόσμο!
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.115
Μηνύματα
880.692
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom