Σπιτια ανα τον κοσμο

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.473
Likes
7.936
Λοιπον, τωρα τελευταια εχω ψιλοκολλησει με μια εκπομπη στο Travel Channel που λεγεται "International House Hunters". Οπως αναφερει και ο τιτλος προκειται για ατομα που μετακομιζουν απο την Αμερικη σε αλλη χωρα και αναζητουν σπιτι εκει ενω εμεις παρακολουθουμε την τελικη τους επιλογη απο τα 3 επικρατεστερα που τους βρηκε ο μεσιτης.

Το ενδιαφερον δεν ειναι τοσο η ιδια η αναζητηση οσο το γεγονος οτι μεσα απο τη διαδικασια ευρεσης σπιτιου βλεπεις ποσο διαφορετικη φιλοσοφια εχει ο καθε λαος για το σπιτι που κατοικει, ποσο διαφορετικες αναγκες θελει αυτο να του καλυπτει και κατ' επεκταση ποσο διαφορετικες συνηθειες εχει ο καθε λαος.

Για παραδειγμα οι Αμερικανοι δυσκολευονται πολυ να προσαρμοστουν στα λιγα τετραγωνικα των διαμερισματων στις ευρωπαικες πολεις ή στα ακομη πιο μικροσκοπικα, και χωρις εξωτερικο χωρο, διαμερισματα των ιαπωνικων πολεων. Χαρακτηριστικο ειναι οτι τα υπνοδωματια στις ευρωπαικες και ιαπωνικες πολεις τους φαινονται τοσο μικρα που το μεγεθος τους θυμιζει περισσοτερο δωματιο-γκαρνταρομπα. Αλλα προαπαιτουμενα για τους αμερικανους, εκτος απο τους τεραστιους εσωτερικους χωρους, ειναι η υπαρξη εξωτερικου χωρου, να υπαρχει κουζινα γκαζιου, να ειναι επιπλωμενο (δεν τους ενδιαφερει καθολου να διαλεξουν οι ιδιοι επιπλα και να βαλουν την προσωπικη τους πινελια), ενω τελος, εντυπωση μου προκαλει οτι ακομα και για μεσαιου μπατζετ σπιτια θεωρουν αυτονοητη την υπαρξη πισινας. Για ολα αυτα, αν και αρχικα δηλωνουν οτι θελουν να ζησουν στο κεντρο μιας ευρωπαικης πολης για να νιωσουν τη "ευρωπαικη κουλτουρα", τελικα καταληγουν σε ενα ασχετο προαστιο που ομως βρισκουν σπιτι που να πληροι ολα τα παραπανω.

Αλλα συμπερασματα που βγαζει κανεις ειναι:
- οι Ταυλανδοι, οι Μαλαισιανοι και αλλοι Ασιατες της ευρυτερης περιοχης δεν εχουν καν φουρνο γιατι εκτος του οτι δεν μαγειρευουν ψητα φαγητα, συνηθιζουν να γευματιζουν εξω (αλλωστε οι αγορες βριθουν απο παγκους με φρεσκομαγειρεμενο και φθηνο φαγητο).
- οι Ασιατες, και πολυ συχνα και οι Σκανδιναβοι, βγαζουν τα παπουτσια τους πριν μπουν στο σπιτι (τι να λεμε τωρα.... αγαπω απλα!!)
- οι Αγγλοι συνηθιζουν να εχουν στο μπανιο τους μοκετα (παρελαση μικροβιων!)
- στη Γερμανια τα περισσοτερα σπιτια, δεν παρεχουν επιπλα κουζινας και ειναι υποχρεωμενος ο ενοικιαστης να κουβαλησει και να τοποθετησει ντουλαπια, παγκους κλπ.


Τι αλλο θα μπορουσατε να συμπληρωσετε εσεις?
Ειδικα οι ελληνες του εξωτερικου θα μπορουσαν να μας δωσουν μια καλη εικονα...
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
- οι Ταυλανδοι, οι Μαλαισιανοι και αλλοι Ασιατες της ευρυτερης περιοχης δεν εχουν καν φουρνο γιατι εκτος του οτι δεν μαγειρευουν ψητα φαγητα, συνηθιζουν να γευματιζουν εξω (αλλωστε οι αγορες βριθουν απο παγκους με φρεσκομαγειρεμενο και φθηνο φαγητο).
.
Δεν ξέρω πώς και από πού προέκυψε αυτό το συμπέρασμα και πόσο ασφαλές είναι. Μια εύλογη απορία είναι ότι εφόσον δεν μαγειρεύουν, πώς προέκυψε π.χ. η περίφημη Ταυλανδέζικη κουζίνα; Επίσης, νομίζω ότι η άποψη ότι δεν μαγειρεύουν ψητά φαγητά είναι λάθος. Η προσωπική μου εμπειρία στις χώρες και στις αγορές της περιοχής λέει ότι τα ψητά καταλαμβάνουν ένα σημαντικότατο κομμάτι της διατροφής τους και καλύπτουν πολύ μεγαλύτερη γκάμα απ'ότι γνωρίζουμε εις τας Ευρώπας (βλέπε π.χ. σουβλάκια αυγών ορτυκιών, μπάμιες, φτερούγες κοτόπουλου, συκωτάκια πουλιών, και άλλα πολλά που άμα τ' ακούσουν ορισμένοι θα σουφρώσουν τη μύτη τους - το λιγότερο! ). Είτε μιλάμε για σταθερές μονάδες (εστιατόρια) είτε για κινητές (πάγκοι και υπαίθρια μπάρμπεκιου). Δεν ξέρω τι είδους εξοπλισμός θεωρείται στάνταρ σ' ένα διαμέρισμα π.χ. της Μπανγκόκ ή της Σαϊγκόν, αλλά σε πολλά σπίτια της επαρχίας που είδα το εσωτερικό τους - σε χώρες της Ν.Α. Ασίας - παντού υπήρχε φωτιά και κατσαρολικά. Πώς θα ήταν δυνατόν να είναι διαφορετικά - άλλωστε - αφού, όσο φτηνό κι αν είναι το φαγητό έξω, δεν παύει να είναι ακριβότερο απ' το να το ετοιμάζεις στο σπίτι.
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.473
Likes
7.936
Τα τυπικα ταυλανδεζικα σπιτια κλπ (κι οχι αυτα που εχουν αμερικανικες προδιαγραφες), που εχουν προβληθει στην εκπομπη δεν ειχαν φουρνο για ψητα φαγητα, δεν ειπα οτι δεν ειχαν εστιες (κοινως "ματια").
Ωστοσο, κι αυτο μου το επιβεβαιωσαν και ντοπιοι που ειχα συζητησει μαζι τους, προτιμουν να τρωνε απεξω γιατι και φρεσκομαγειρεμενο ειναι το φαγητο και, οσο κι ακουγεται παραξενο, τους ερχεται πιο φθηνα απο το να μαγειρεψουν.
Τωρα για το πως προεκυψε η περιφημη ταυλανδεζικη κουζινα δε νομιζω οτι εχει να κανει με το ποσοστο των νοικοκυριων που μαγειρευουν.
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.873
Likes
26.674
Τι αλλο θα μπορουσατε να συμπληρωσετε εσεις?
Ειδικα οι ελληνες του εξωτερικου θα μπορουσαν να μας δωσουν μια καλη εικονα...
Για παραδειγμα οι Αμερικανοι δυσκολευονται πολυ να προσαρμοστουν στα λιγα τετραγωνικα των διαμερισματων στις ευρωπαικες πολεις
Όχι μόνο οι Αμερικανοί.Κι εγώ δυσκολεύτηκα υπερβολικά στην αλλαγή του μεγέθους
αλλά με τον καιρό προσαρμόζεσαι.
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.021
Likes
12.107
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Οπως λεει ο panpan και οι Ελληνες πιστευω δυσκολευομαστε στα μικρα σπιτια των ευρωπαικων μεγαλουπολεων. Πχ η γαλλικη νομοθεσια οριζει ως ελαχιστο οριο αξιοπρεπους διαβιωσης για ενα ατομο τα 9 τ.μ. , για δυο τα 16 τ.μ. και +8 τ.μ. (νομιζω) για καθε επιπλεον ατομο. Τα παριζιανικα σπιτια (του κεντρου και οχι μονο) εχουν τα ακολουθα χαρακτηριστηκα:

- Η μοκετα ειναι το συνηθεστερο δαπεδο. Ενω στο μπανιο χρησιμοποιειται πολυ συχνα ο μουσαμας.
- W.C. ξεχωριστο δωματιο απο το μπανιο, το οποιο εχει μπανιερα ή ντουζιερα και νιπτηρα (πολλες φορες 2 νιπτηρες). Τα δυο δωματια συνηθως δεν συνδεονται μεταξυ τους. Στα στουντιο συνηθως ειναι ολα μαζι ή το ντους μεσα στο υπνοδωματιο ή το W.C. εξω απο το σπιτι στο διαδρομο.
- Εντοιχισμενη ντουλαπα ή αποθηκακι που χρησιμοποιειται ως αποθηκευτικος χωρος στην εισοδο. Εκει μεσα συνηθως τοποθετειται και ο πινακας του ηλεκτρικου ρευματος οπου εκπληξη προκαλει η ελλειψη προστατευτικου καλυματος.
- Στην κουζινα απαραιτητο ειναι το φουρνακι μικροκυματων αλλα οχι ο φουρνος που στα μισα και παραπανω σπιτια απουσιαζει. Κι αν υπαρχει συνηθως θα ειναι μινι ή αν ειναι κανονικος θα ειναι ξεχωρος απο τις εστιες. Σπανια θα δεις ηλεκτρικη κουζινα οπως την ξερεις στην Ελλαδα.
- Μπαλκονι πρεπει να ψαξεις πολυ για να βρεις. Κι αμα βρεις μαλλον δεν θα χωρας.
- Οπως και ανσασερ ειναι τυχη να εχεις.
- Το απλωμα των ρουχων γινεται μεσα στο σπιτι, εκτος κι αν εχεις στεγνωτηριο (που δεν ειναι εξτρα συνηθες).
- Υπαρχει σχεδον παντα μια εισοδος στο πεζοδρομιο οπου ανοιγει με ψηφιακο κωδικο και σε βαζει μεσα σε ενα συγκροτημα πολυκατοικιων. Μετα η μια ή δυο πορτες εισοδου για την πολυκατοικια σου ξεκλειδωνουν με αλλους κωδικους ή μαγνητικα κλειδια. Επειτα μπορεις με το κλειδι σου να ανοιξεις το διαμερισμα σου.
- Δεν υπαρχει εξοδος διαφυγης σε περιπτωση πυρκαγιας και γι αυτο το Παρισι εχει θρηνησει αρκετα θυματα.
- Η επιπλωση εχει τα μαυρα της τα χαλια. Ειτε θα ναι παλια, ειτε κακογουστα, ειτε επιπλα ποιοτητας ΙΚΕΑ. Αλλα σχεδον κανεναν δεν τον πολυαπασχολει αν το σπιτι του αρεσει στους αλλους. Νταξ υπαρχουν και καποια πραγματικα ωραια (πχ το δικο μου!!!)
- Τα ενοικια ειναι πολυ ακριβα αλλα τα αλλα εξοδα ειναι παμφηνα.
- Οι περισσοτερες δεν καθαριζουν το σπιτι τους. Τη συγκεκριμενη δουλεια την αναλαμβανουν οικιακοι βοηθοι, εργαζομενοι εταιριων καθαρισμου ή οι φυλακες των συγκροτηματων.

Αμα θυμηθω κι αλλα θα σου πω.
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.674
Likes
16.384
Πως μπορώ να πάω σ' αυτό το χωριό να κάνω τον Κινέζο;;


Πάμπλουτος Κινέζος έχτισε πολυτελή σπίτια για όλους τους συγχωριανούς του


Ο επιχειρηματίας Ξιόνγκ Σουιχούα είπε ότι πλέον έχει τόσα χρήματα
που δεν ξέρει τι να τα κάνει..



http://www.protothema.gr/world/arti...uteli-spitia-gia-olous-tous-sughorianous-tou/
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.021
Likes
12.107
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Δηλαδη τα περισσοτερα νοικιαζονται επιπλωμενα;
Οχι. Γενικα μιλουσα για την επιπλωση των γαλλικων σπιτιων. Πολλα ομως ειναι και τα επιπλωμενα (ή ημιεπιπλωμενα) που νοικιαζονται. Ειδικα σε οσους θελουν να νοικιασουν σπιτι λιγοτερο απο 1 ετος (ή 9 μηνες για φοιτητες) ειναι αδυνατο να βρουν σπιτι μη επιπλωμενο. Ετσι κι αλλιως ειναι δυσκολο να νοικιασεις σπιτι χωρις γαλλο εγγυητη ο οποιος θα πρεπει να εχει μηνιαιο σταθερο εισοδημα (εργαζομενος με συμβαση αοριστου χρονου δηλαδη, CDI) τουλαχιστον 3 με 4 φορες μεγαλυτερο απο το ενοικιο του σπιτιου ή να ειναι επιχειρηματιας με ετησιο εισοδημα (τα τελευταια χρονια) που να ειναι περιπου πενταπλασιο του ετησιου ενοικιου.

Τα σκουπιδια μαζευονται σε ειδικους χωρους;
Οχι, τα σκουπιδια πεταγονται σε χωριστους καδους, αναλογα με το το υλικο τους (χαρτι, πλαστικο, γυαλι και τα υπολοιπα), που βρισκονται στο αιθριο του συγκροτηματος και καθε βδομαδα συγκεκριμενη ωρα) ο φυλακας τους βγαζει στο πεζοδρομιο, οπου περνα η σκουπιδιαρα και τα μαζευει.
Σε καποια προαστια εχω δει μαγαλα υπογεια κοντεινερ οπου πετας τα σκουπιδια απο μια τρυπα που εχει στο πεζοδρομιο και καθε μερικες μερες περναει γερανος τα σηκωνει και τα αδειαζει στα ειδικα οχηματα που ακολουθουν.
 

babaduma

Member
Μηνύματα
5.052
Likes
7.801
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.767
Μέλη
38.882
Νεότερο μέλος
aggelostzava

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom