Βιετνάμ Λάος Ταϊλάνδη Ταυλάνδη-Λάος-Βιετνάμ - μικρή σύνοψη

GTS

Member
Μηνύματα
6.764
Likes
18.069
Άχαρη η επιστροφή μετά από 21 μέρες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα πολλά και ανάμεικτα. Το μυαλό μου μπορεί να έχει επιστρέψει αλλά το σώμα μου είναι ακόμα εκεί (jetlag γαρ). Συνοπτικά:

-Μπανγκόκ: παλιά ερωμένη, η φοβερή ασιατική μεγαλούπολη, εκεί που το παλιό συναντά το νέο με εντυπωσιακό τρόπο. Θες εκπληκτικούς ναούς, παραδοσιακό τρόπο ζωής, φοβερό street food? Θες αστραφτερά mall, φουτουριστικό σκηνικό με ουρανοξύστες και υπέργεια τρένα, χλιδάτα skybar? Τα χει όλα και συμφέρει.

-Vientiane: η κουκλίστικη πρωτεύουσα του Λάος με διεύψευσε ευχάριστα, αξίζει σίγουρα ένα πέρασμα από εκεί, έστω και μιας ημέρας. Εντυπωσιακοί ναοί, μια πανέμορφη στούπα, αποικιακή αρχιτεκτονική (με μια μίξη σοσιαλιστικής πολυκατοικίας), ωραία ζωή στο ποτάμι με ντόπιους.

-Luang Prabang: Ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία η εκπληκτική της τοποθεσία, μια χερσόνησος υπερυψωμένη ανάμεσα σε δυο ποτάμια (το ένα ο μέγας Μεκόνγκ), με εντυπωσιακή τροπική φύση, μπουτίκ αρχιτεκτονική (ούτε ένα άσχημο κτίριο εντός κέντρου, όλα μια μίξη λαοτιανής και γαλλικής αρχιτεκτονικής), με 33 ναούς να συνωστίζονται σε ένα μικρό όσο και εντυπωσιακό σκηνικό. Από την άλλη, δε μπορεί να μη μου τριβελίζει το μυαλό από τη πρώτη στιγμή που την αντίκρυσα, ότι το χωριό (χωριό είναι παρά πόλη) φλερτάρει έντονα με το χαρακτηρισμό μιας καλοστημένης tourist trap. Απουσία σπιτιών ντόπιων εντός του κέντρου και γενικά ντόπιας ζωής εντός των τειχών, ψιλο-θλιμμένες φάτσες εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα, η πρωινή τελετή με τους μοναχούς στον κεντρικό δρόμο να είναι η πιο αηδιαστική και άθλια "ατραξιόν" που έχω δει ποτέ. Φαγητό μέτριο (σημαντικό για μένα). Σε μικρή απόσταση βέβαια από την καλογυαλισμένη "πραγματικότητα", το πραγματικό Λάος: βουκολικά σκηνικά, φτωχός κόσμος αγροτών, με πολύ χαμόγελο, αγνό και άδολο.

-Hanoi: Εδώ τα πράγματα μπλέκουν....είτε το μισείς είτε το λατρεύεις. Για μένα, είναι η Μεγάλη Κυρία της Άπω Ανατολής, μια μεθυστική μίξη του παλιού με το παλιό, μια παλιά συνοικία που σε προκαλέι να χαθείς στα στενά της όπου συνωστίζονται μυριάδες μηχανάκια, όπου ατμοί αναδύονται από χιλιάδες κατσαρόλες και γουόκ με street food που κινείται από το άθλιο στο γκουρμέ, με ατμοσφαιρικούς μικρούς ναούς όπου σε ζαλίζει η μυρωδιά από τα στικάκια και τις ψαλμωδίες ηλικιωμένων κυριών, με πανύψηλα δέντρα να αγκαλιάζουν τα αποικιακά κτίρια, όπου μυριάδες έμποροι κάνουν αυτό που κάνουν επί χιλιετίες κι όπου περιμένεις ένα χέρι να σε τραβήξει ξαφνικά σε κάποιο καταγώγι για μια μπύρα και τζόγο για το ποια ακρίδα θα πηδήξει πιο μακριά....τη πρώτη νύχτα που το αντίκρισα ήθελα να φύγω, την τελευταία δεν ήθελα.

-Halong Bay: για μένα, το πιο αδιάφορο κομμάτι του μικρού μου ταξιδιού στο Βιετνάμ. Ωραίο πλοίο, ωραίο σκηνικό (έχουμε δει και καλύτερα), ωραίο φαγητό, μια ωραία, χαζο-χαρούμενη τουριστική κρουαζιέρα. Πας γιατί "έτσι πρέπει", αλλά αν σε ρωτήσουν αν ξαναπάς, μάλλον λες "μια φορά μονάχα φτάνει".

-Hoi An: Αααααχχχχχχχχχχχχχχ....έρωτα μπαμπέση και ζημιάρη, έρωτα, θεέ μου, σκανταλιάρη (copyright αφοί Χαϊτίδη). Εντάξει, η παλιά πόλη είναι ένα υπερθέαμα ανακαινισμένων κτιρίων, όπου είναι είτε μουσεία, είτε σουβενιράδικα και μπουτίκ, είτε εστιατόρια και γουστόζικα καφέ. Ένα μουσείο με έντονη εμπορική χροιά δηλαδή. Αλλά ρε παιδιά, είναι το κάτι άλλο. Σαν να παίρνεις ένα ιταλικό ή γαλλικό χωριό, μέσα σε σκηνικό από ένα ελληνικό νησί κι όλο αυτό μαζί να το τοποθετείς στο Βιετνάμ...μάλλον μπουρδολογώ, αλλά η φαντασμαγορία που ονομάζεται Χόι Αν, δε μπορεί να περιγραφεί, πρέπει να το ζήσεις. Φοβεροί ναοί, φοβεροί! Γαμάτη αρχιτεκτονική. Το βράδυ, ατμόσφαιρα ΟΝΕΙΡΟ με τις εκατοντάδες πολύχρωμες lanterns (δε μπορώ σκεφτώ την ελληνική λέξη σόρρυ), το ποτάμι με τις βάρκες να λικνίζονται, μια local market απίστευτη και αυθεντικότατη, με street food που κινείται στα όρια αστεριών μισελέν και μπουτίκ εστιατόρια σε απίστευτα καλαίσθητα κτίρια με ανεμιστήρες να στριφογυρνάνε σε ψηλά ταβάνια κι όπου σου σερβίρουν δημιουργίες που συγκρίνονται ανετότατα σε ποιότητα και φαντασία με όσα σε έχουν απογειώσει σε Ιταλία και Γαλλία.
Χόι Αν, από τα ωραιότερα μέρη στο κόσμο κατά την ταπεινότητά μου. Ναι, είναι τουριστικό, προφανώς!
tip: νοικιάστε ποδήλατα και χαθείτε στις γύρω εξοχές. Ορυζώνες, νεροβούβαλοι, παγόδες-μοναστήρια, νερο-φοίνικες, χωριά, Βιετνάμ.....ΈΡΩΤΑΣ (@babaduma κάτι ήξερε ο παλιός που είναι αλλιώς;)).

-Koh Kood: αντί άλλων σχολίων...

...γιατί πολλά είπαμε και τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Εσείς ακόμα ψάχνεστε για Πουκέ, πι-πι και Σαμούι? Ξανασκεφτείτε το και πηγαίντε δείτε το γρήγορα, πριν η κάθε παραλία αποκτήσει πάνω από τα 5-6 άτομα που κατά μέσο όρο την απολαμβάνουν σήμερα στην υψηλή περίοδο.
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.542
Likes
12.340
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ν. Αμερική
Δεν πιστεύω να πιστεύεις ότι ξεμπέρδεψες μαζί μας τόσο γρήγορα! :bleh:
Δώσε τροφή για σκέψη στον λαό και άσε τις συνόψεις.:xalara:

Καλώς ήρθες...
 
  • Like
Reactions: GTS

alma

Member
Μηνύματα
3.714
Likes
14.998
Συμφωνώ. Θέλουμε κι άλλες λεπτομέρειες, φωτογραφίες και πληροφορίες.....:clap:
 
  • Like
Reactions: GTS

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.607
Likes
50.231
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
GTS μπορείς να μας κάνεις μια σύγκριση των τριών χωρών (και Καμπότζη ή Βιρμανία αν έχεις πάει) σε επίπεδο:
φύση
αρχαιολογία
αρχιτεκτονική
κόστος
αυθεντικότητα (μη τουριστικότητα)
μοναδικότητα (ότι αυτό που βλέπεις εκεί δεν το βλέπεις αλλού)
κόσμος
φαγητό
ασφάλεια
ποικιλία αξιοθεάτων
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.571
Καταπληκτική η παραλία που παραθέτεις!
Η περιγραφή σου για το Hoi An με έκανε πολύ περίεργη και ψάχνοντας είδα καποιες φοβερές φωτογραφίες.. Λογικό να είσαι ενθουσιασμένος! Περιμένουμε υλικό και από σένα!
 
  • Like
Reactions: GTS

babaduma

Member
Μηνύματα
5.050
Likes
7.793
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ονειρεμένο Ταξίδι
α του Κενταύρου
tip: νοικιάστε ποδήλατα και χαθείτε στις γύρω εξοχές. Ορυζώνες, νεροβούβαλοι, παγόδες-μοναστήρια, νερο-φοίνικες, χωριά, Βιετνάμ.....
Αυτό! Ηθελημμένα ή αθέλητα. 1χλμ. έξω απ' την πόλη. Εκεί που λες "που είμαι τώρα;". Εκεί που θα δεις ένα παγκάκι μ' ένα ζευγαράκι (έφηβα, σχολεία αρρένων-θηλέων), απομεσήμερο, να κρατιούνται τρυφερά απ' το χεράκι, να κάνουν ένα μίνι πικ-νικ, τα ποδήλατα αφημένα δίπλα στο δέντρο, να περιμένουν το φέρρυ (βαρκούλα) που φτάνει στη σκάλα 200μ. μακρυά, για να τους περάσει στην απέναντι όχθη του ποταμού, στα σπίτια τους.

Και τα τζιτζίκια. Ναι, αυτά τα τζιτζίκια του ελληνικού καλοκαιριού, να μη σταματούν την υπνωτιστική τους συναυλία κι εσύ να χάνεσαι, να χάνεις την αίσθηση του χρόνου, απλά να κάθεσαι εκεί και να κοιτάς, να χαμογελάς, να χαιρετάς, να μην φωτογραφίζεις κάν και να μην καταλαβαίνεις πότε νύχτωσε και πρέπει να βρεις το δρόμο να γυρίσεις.

Έρωτας λέμε!
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.764
Likes
18.069
GTS μπορείς να μας κάνεις μια σύγκριση των τριών χωρών (και Καμπότζη ή Βιρμανία αν έχεις πάει) σε επίπεδο:
φύση
αρχαιολογία
αρχιτεκτονική
κόστος
αυθεντικότητα (μη τουριστικότητα)
μοναδικότητα (ότι αυτό που βλέπεις εκεί δεν το βλέπεις αλλού)
κόσμος
φαγητό
ασφάλεια
ποικιλία αξιοθεάτων
Καταρχάς καλο ταξιδι και να μας γραφεις (σοβαρα το λεω:)).
Τετοια συγκριση και τοσο αναλυτικη δε μπορω να κανω, για τον απλουστατο κι αντικειμενικο λογο οτι ναι μεν εχω φαει σχεδον 80 μερες σε 5 ταξιδια στη Ν.Α Ασια, αλλα εχω δει κυριως επιλεγμένα μερη και τα highlights και δεν εχω κατσει π.χ. 2-3 βδομαδες σε μια χωρα ωστε να την ξεψαχνισω καπως. Βεβαια, απο την αλλη εχω μια ιδεα για το τι προσφέρει πανω κατω ο καθε προορισμος, αλλα οπωσδηποτε αυτη θα ειναι ατελης. Καμποτζη ας πουμε εχω κατσει 4 μερες στο Siem Reap βλέποντας τους μεγαλειωδεις ναους, τιποτε αλλο.
Παρολα αυτα, ισως κατσω να γραψω μια μικρη συνοψη για καθε χωρα, τι βασικο εχει να προσφερει, γιατι ολες εχουν κατι διαφορετικο να προσφερουν κι οποιος θελει μπορει να προσθεσει η να διορθωσει τα γραφομενα με βαση τις δικες του εμπειριες, εχουμε αλλωστε πολλους λατρεις της περιοχης εδω μεσα:)
Κι οχι αδικα να προσθεσω...
 

kougis

Member
Μηνύματα
328
Likes
210
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Ταυλάνδη-Λάος-Βιετνάμ ή Ταυλάνδη-Μαλαισία-Σινγκαπούρη?
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.675
Μέλη
38.807
Νεότερο μέλος
elendim7576

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom