Ανεκτίμητες αρχαιότητες στο Ιράκ καταστρέφονται...

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ονειρεμένο Ταξίδι
Trobriand Islands...


Μοσούλη, Ιράκ

Ανεκτίμητες αρχαιότητες της Ασσυριακής εποχής κατέστρεψαν τζιχαντιστές στο Ιράκ, σύμφωνα με βίντεο του Ισλαμικού Κράτους που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Το βίντεο δείχνει άνδρες να καταστρέφουν αγάλματα στη Μοσούλη με βαριοπούλες ή τρυπάνια, λέγοντας ότι πρόκειται για σύμβολα ειδωλολατρίας.

Κάποια από τα αντικείμενα χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. Ανάμεσά τους φαίνεται πως βρίσκεται και ένας φτερωτός ταύρος -πρόκειται για μορφή μιας ασσυριακής θεότητας-, το οποίο χρονολογείται από τον 9ο αιώνα π.Χ.

Οι αρχαιότητες προέρχονταν από Μουσείο στη Μοσούλη -αρχαία Νινευή-, η οποία κατελήφθη από το Ισλαμικό Κράτος τον περασμένο Ιούνιο, δήλωσε πρώην εργαζόμενος του Μουσείου στο πρακτορείο Reuters.

«Ο προφήτης μάς διέταξε να ξεφορτωθούμε τα αγάλματα και τα λείψανα. Οι σύντροφοί του έκαναν το ίδιο όταν κατέλαβαν χώρες μετά από εκείνον» λέει άνδρας που εμφανίζεται σε βίντεο.
Η καταστροφή έρχεται μετά από την εισβολή τζιχαντιστών στην βιβλιοθήκη της Μοσούλης και το κάψιμο χιλιάδων σπάνιων χειρογράφων και παπύρων.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Al Rai του Κουβέιτ, Ελάιτζα Μάνιερ, οι ιθύνοντες της βιβλιοθήκης ισχυρίζονται πως καταστράφηκαν 112.709 χειρόγραφα και πάπυροι καθώς και πάνω από 8.000 βιβλία, πολλά εκ των οποίων ήταν εγγεγραμμένα στα ιστορικά ντοκουμέντα της UNESCO.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η ιρακινή αρχαιολόγος Λάμια αλ-Γκαϊλάνι είπε: «Δεν πρόκειται μόνο για την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Πρόκειται για πανανθρώπινη πολιτιστική κληρονομιά.

«Είναι ανεκτίμητα, μοναδικά. Είναι απίστευτο. Δεν θέλω να είμαι πια Ιρακινή» είπε, παρομοιάζοντας την καταστροφή με εκείνη αγαλμάτων του Βούδα από τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν.

Η ίδια είπε ότι εκτός από τα ασσυριακά αγάλματα της Νινευή και του Νιμρούντ, οι τζιχαντιστές φαίνεται να καταστρέφουν αγάλματα από την Άτρα την ελληνιστική πόλη στο βόρειο Ιράκ.

Υπάρχει μία φημολογία ότι τα αγάλματα που καταστρέφονται είναι ρέπλικες -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν θα μιλούσαμε για καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς- και ότι τα ανεκτίμητης αξίας πρωτότυπα πωλούνται στη μαύρη αγορά και αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης των τζιχαντιστών.

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231388624
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Να δούμε πόσα μνημεία θα προλάβουν να δουν οι επόμενες γενιές σε αυτό τον πλανήτη......
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
αμυαλοι.. χωρις αξιοπρεπεια και γνωση για την ιδια τη δικη τους ιστορια και κουλτουρα..
 

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ονειρεμένο Ταξίδι
Trobriand Islands...
Νέο έγκλημα των τζιχαντιστών, κατέστρεψαν τα ερείπια της Χάτρα



Βαγδάτη, Ιράκ
Μετά το έγκλημα της καταστροφής της αρχαία ασσυριακής πόλης Νιμρούντ στο βόρειο Ιράκ, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε ένα άλλο στολίδι του πολιτισμού της χώρας: την αρχαία πόλη Χάτρα.

Αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μοσούλη, μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν τα ερείπια της 2.000 ετών πόλης.
Ο αξιωματούχος είπε ότι σύμφωνα με υπαλλήλους του υπουργείου που βρίσκονται στην Μοσούλη (η πόλη βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των τζιχαντιστών), τζιχαντιστές κατεδάφισαν την Χάτρα το Σάββατο.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) στη Μοσούλη είπε σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν ξεκινήσει να καταστρέφουν την τοποθεσία με φτυάρια.

«Η πόλη της Χάτρα είναι πολύ μεγάλη και πολλά αντικείμενα της περιόδου βρίσκονταν προστατευμένα στην τοποθεσία» είπε ο Σαΐντ Μουαζίνι, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές έχουν ήδη πάρει τον χρυσό και το ασήμι που υπήρχε στη Χάτρα.

Η Χάτρα είναι ερειπωμένη πόλη που βρίσκεται στην περιοχή Αλ-Τζαζίρα του σημερινού βόρειου Ιράκ.

Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μεταναστεύουν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαθίστανται στην περιοχή της μελλοντικής Χάτρα. Το 3ο αιώνα η Χάτρα έχει ιδρυθεί ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών.

Υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην πόλη διακρίνονται οι επιρροές της ελληνικής κουλτούρας με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής) και είναι προστατευόμενο μνημείο κληρονομιάς της UNESCO.

Σοκ έχουν προκαλέσει οι καταστροφές που προκαλούν τζιχαντιστές στον πολιτισμό του Ιράκ. Αφού κατέστρεψαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο μουσείο της Μοσούλης την περασμένη εβδομάδα, ισοπέδωσαν με μπουλντόζες την πόλη Νιμρούντ, ένα ανεκτίμητης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας στολίδι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η καταστροφή της Νιμρούντ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την UNESCO να καταγγέλλουν ότι πρόκειται για «έγκλημα πολέμου».







http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231390888
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.115
Μηνύματα
880.692
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom