Κίνα Κάτω από τη σκιά του συντρόφου Μάο.

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751

Κάτω από τη σκιά του συντρόφου Μάο.

Κεφάλαιο 1

Η Απόφαση για το ταξίδι


Στα μέσα του Οκτώβρη, συναντήθηκα με ένα φίλο σε αγαπημένο μας στέκι – οινοθήκη πίνοντας Pinot Noir. Το αγαπημένο θέμα συζήτησης αφορά στο ποια θα είναι τα ταξίδια μας τους επόμενους τρεις - τέσσερις μήνες. Στο πρώτο μπουκάλι Pinot Noir προσδιορίσαμε τις γενικές κατευθύνσεις, στο δεύτερο μπουκάλι Pinot Noir και ενώ είχαν προστεθεί και άλλοι φίλοι στην παρέα, θυμηθήκαμε την ταινία «Πλαγίως» του Αλεξάντερ Πέιν, στο τρίτο μπουκάλι Pinot Noir καταλήξαμε σε τέσσερα συγκεκριμένα ταξίδια, ενώ στο τέταρτο μπουκάλι Pinot Noir λήφθηκε η απόφαση για τη σειρά και την ημερομηνία των ταξιδιών.

Έτσι αποφασίστηκε πρώτο και πιο κοντινό ταξίδι για τη Ρουμανία από 6 έως 9 Νοεμβρίου 2014 (την ιστορία την έχω ξεκινήσει, αλλά δυστυχώς δεν την έχω ολοκληρώσει λόγω φόρτου εργασίας και ενδιάμεσων ταξιδιών). Πάντως μέχρι να την συνεχίσω όποιος βρεθεί στη Ρουμανία να πίνει μπύρα CIUC αφιλτράριστη.

Στη συνέχεια βρέθηκα Βόρεια Ελλάδα (ανατολική Μακεδονία και Θράκη), ενώ το δεύτερο και επίσης κοντινό (λιγότερο όμως) ταξίδι στο εξωτερικό ήταν Τελ Αβίβ (την ιστορία την έχω ολοκληρώσει, επειδή φοβόμουν ότι πιθανή καθυστέρησή της θα την δημιουργούσε ανεπίκαιρη, λόγω πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή).

Ακολούθησε και η απόφαση για τα μεγαλύτερα ταξίδια.

Επί τόπου κλείστηκαν τα αεροπορικά εισιτήρια και για τα τέσσερα ταξίδια.

Μετά από τα ταξίδια στη Ρουμανία και στο Ισραήλ, όπου τα πέρασα υπέροχα, έφυγα αυθημερόν - μετά από την άφιξή μου από Τελ Αβίβ - για ένα τριήμερο στα Χανιά. Επιστρέφοντας ύστερα από τρεις ημέρες, μου προέκυψε ταξίδι στο Μόναχο. Το ταξίδι ήταν επαγγελματικό, όμως επιμηκύνοντάς το κατά μία ημέρα, το μετέτρεψα εν μέρει και σε ταξίδι αναψυχής.

Επειδή τις ημέρες των Χριστουγέννων δεν είχα προγραμματίσει ταξίδι, έφυγα για ένα απρογραμμάτιστο Road Trip στην Ευρώπη, η ταξιδιωτική ιστορία του οποίου είναι στα τελειώματα. Μάλλον θα είχε ολοκληρωθεί, αλλά ας όψεται η gallery του φόρουμ, όπου μέσω αυτής ανέβαζα τις φωτογραφίες στο κείμενό μου.

Το τρίτο ταξίδι, το οποίο προγραμματίσαμε στην οινοθήκη ήταν αυτό στην Κίνα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν πολύ φθηνά. Όμως η πρόκληση είναι μεγάλη! Θα ήθελα να δω, τι τρώνε, τι πίνουνε και γενικά πως ζούνε στην Κίνα.

Τα αεροπορικά εισιτήρια κλείστηκαν με SAS, μέσω Κοπεγχάγης και συγκεκριμένα:

ATH – CPH SK0778 06-02-2015 13.50 - 16.15
CPH – PEK SK0995 06-02-2015 21.05 – 13.05

και επιστροφή:

PEK – CPH SK0996 16-02-2015 15.35 – 18.35
CPH – ATH SK0777 17-02-2015 08.40 – 13.00

Κάπως έτσι, το Σάββατο 07-02-2015, κατά το βραδάκι, βρέθηκα κάτω από τη σκιά του συντρόφου Μάο.

1.1.JPG


1.2.JPG


 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751
Κεφάλαιο 2

Η Οργάνωση του ταξιδιού


Λόγω συνεχών ταξιδιών και φόρτου εργασίας, είχε φθάσει μια εβδομάδα πριν από το ταξίδι και δεν είχα αποφασίσει (ούτε είχα σκεφθεί για το πρόγραμμα του ταξιδιού).

Τότε κλείνω ξενοδοχείο για την πρώτη νύχτα στο Πεκίνο. Επίσης αρχίζω να καταστρώνω ένα γενικό πρόγραμμα στο μυαλό μου, πρόγραμμα το οποίο έπρεπε να συγκεκριμενοποιήσω άμεσα, ώστε να κλείσω τις πιθανές εσωτερικές πτήσεις.

Με το δεδομένο, ότι ο χρόνος ήταν περιορισμένος, αποφασίσαμε ότι μετά την πρώτη διανυκτέρευση στο Πεκίνο, θα φεύγαμε για τέσσερις διανυκτερεύσεις στη Σαγκάη και θα επιστρέφαμε για τέσσερις διανυκτερεύσεις στο Πεκίνο. Μπόνους στον εαυτό μου, (σε ένα καλοπερασάκια όπως είμαι – και δεν μπορώ ν’ αλλάξω) θα ήταν η τελευταία διανυκτέρευση της εκδρομής, στην αγαπημένη μου Κοπεγχάγη.

Το ξενοδοχείο το οποίο είχα επιλέξει για την πρώτη νύχτα στο Πεκίνο, το είχα επιλέξει με κριτήριο να είναι κοντά στην είσοδο της απαγορευμένης πόλης και κατ’ επέκταση κοντά στο βαρύτατο (1,50 τόνου!) πορτραίτο του συντρόφου Μάο.

2.1.JPG


Είχα, λοιπόν, επιλέξει το Hotel Kapok (Forbidden City), το πιο κοντινό στους προαναφερθέντες στόχους μου, ώστε να αξιοποιήσω, τις λίγες ώρες τις οποίες θα έμενα αρχικά στο Πεκίνο.

Στη συνέχεια έκλεισα την εσωτερική πτήση Πεκίνο – Σαγκάη με την China Eastern Airlines. Αποφασίσαμε ότι η επιστροφή στο Πεκίνο θα γινόταν με τραίνο, ώστε να είχαμε άποψη και των δύο μέσων μαζικής μεταφοράς. Τα εισιτήρια του τραίνου δεν ήταν δυνατό να εκδοθούν ηλεκτρονικά, οπότε τη δράση αυτή την αφήσαμε για την Κίνα και συγκεκριμένα για τη Σαγκάη.

Οφείλω να επισημάνω ότι τα αεροπορικά εισιτήρια, εξασφαλίστηκαν σε λογικές τιμές. Π.χ. το εισιτήριο Αθήνα – Κοπεγχάγη - Πεκίνο με επιστροφή κόστισε γύρω στα 520 ευρώ, ενώ η εσωτερική πτήση Πεκίνο – Σαγκάη κόστισε περίπου 90 ευρώ.

Δύο ημέρες πριν από την αναχώρηση έκλεισα και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία

Στη Σαγκάη έκλεισα το Les Suites Orient, Bund Shanghai, για τέσσερις διανυκτερεύσεις, το οποίο βρίσκεται στο Bund. Πάντα ή μάλλον από τότε που είχα διαβάσει για Σαγκάη, είχα δει τη Σαγκάη, είχα δει και ταινίες για τη Σαγκάη, ήθελα να μείνω στο Bund. Η επιλογή μου αυτή, αποδείχθηκε κορυφαία.

Στο Πεκίνο έκλεισα το Beijing Prime Hotel Wangfujing, για τέσσερις διανυκτερεύσεις.

Στην Κοπεγχάγη έκλεισα το Copenhagen Plaza, για μία διανυκτέρευση.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα θα το καταστρώναμε επί τόπου.

Την προηγούμενη ημέρα της αναχώρησης άφησα για service την Giulietta μου, στην εταιρία χρονομίσθωσης, με την οποία συνεργάζομαι. Το απόγευμα με ειδοποιούν ότι το αυτοκίνητο δεν θα είναι έτοιμο. Μου το αντικαθιστούν με ένα δίλιτρο Passat.

Τέλος πάντων το πρωί της Παρασκευής 06-02-2015, εγώ, η χειραποσκευή μου και η φωτογραφική μου μηχανή, είμαστε πανέτοιμοι για το ταξίδι στην Κίνα.
 

Attachments

Last edited:

soudianos

Member
Μηνύματα
3.700
Likes
6.314
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Πολύ καλή ενημέρωση η οργάνωση του ταξιδιού σου, περιμένουμε και τις εκεί κινήσεις σου. Βέβαια όσο και να λιάζει ο Μάο σκιά δεν έχει σήμερα...Την είχε τότε που ήμουν και και που τη αισθάνθηκα βαριά πάνω μου...
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751
Κεφάλαιο 3

Το Ταξίδι του πηγαιμού


Ξεκίνησα από το σπίτι μου κατά τις 09.30πμ και σε λιγότερο από δύο ώρες άφηνα το Passat στο parking του αεροδρομίου. Προχωρήσαμε προς το lounge της Aegean, για ελαφρύ γεύμα και κρασάκι.

Κατά τις 13.30 πήγαμε προς την πύλη. Επιβιβαστήκαμε και απογειωθήκαμε.

Την προκαθορισμένη ώρα το Α 319 της SAS προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης.

3.1.JPG


Είχαμε σχεδόν πέντε ώρες αναμονή στο πανέμορφο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Τα ξύλινα δάπεδα δημιουργούν απίστευτη θαλπωρή για χώρο αεροδρομίου. Όμως το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης το είχα απολαύσει αρκετές φορές. Τρέχω γρήγορα, παίρνω ένα ταξί και κατευθύνομαι προς το κέντρο της πόλης.

3.2.JPG


Η διεύθυνση που έδωσα στον ταξιτζή ήταν μονολεκτική:
Nyhvan.

Ήθελα να βρεθώ το ταχύτερο στην προκυμαία, η οποία είναι η πιο αγαπημένη μου περιοχή στην Κοπεγχάγη. Η Κοπεγχάγη είναι μια πόλη η οποία έχει επιλύσει το κυκλοφοριακό. Το αεροδρόμιο είναι σχετικά κοντά στην πόλη, οπότε σε 15 περίπου λεπτά είχαμε φθάσει στο Nyhvan. Περπατήσαμε στην προκυμαία

3.3.JPG


3.4.JPG


3.5.JPG


έως το τέλος της προκυμαίας, όπου και η βασιλική σκηνή της Δανίας. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τον κεντρικό πεζόδρομο

3.6.JPG


3.7.JPG


Περπατήσαμε αρκετά, όμως ο χρόνος είναι αμείλικτος. Έτσι από την πλατεία όπου βρίσκεται το παλάτι, πήραμε ένα ταξί και επιστρέψαμε στο αεροδρόμιο. Περάσαμε τους ελέγχους και όταν φθάσαμε στην πύλη, η επιβίβαση στο Α 340 είχε ξεκινήσει.

Μετά από εννέα περίπου ώρες ομαλής πτήσης, το αεροπλάνο της SAS είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Πεκίνου.

3.8.JPG
 
Last edited:

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751
Κεφάλαιο 4

Λίγες ώρες στο Πεκίνο

Το αεροδρόμιο του Πεκίνου είναι σύγχρονο. Από το τέρμιναλ που αποβιβαστήκαμε, χρησιμοποιήσαμε τραίνο για να φθάσουμε στο χώρο παραλαβής των αποσκευών. Εγώ είχα απλή χειραποσκευή και τη φωτογραφική μου μηχανή, με τη λογική «κάλλιο πέντε και στο χέρι …», όμως τα άλλα δύο μέλη της παρέας είχαν μεγάλη αποσκευή. Αυτό όπως αποδείχθηκε ήταν μεγάλο λάθος, αφού και οι δύο παρέλαβαν τις αποσκευές τους τραυματισμένες. Το πρόβλημα επιλύθηκε κατά την επιστροφή μας, με αλλαγή αποσκευών, αλλά αυτό βέβαια είναι ένα άλλο θέμα το οποίο δεν αφορά στην παρούσα ιστορία.

Με όλα αυτά χάσαμε κάποιο χρόνο και η ώρα είχε φθάσει 14.30, όταν πήραμε ταξί για να μας πάει στο ξενοδοχείο μας. Είχα έτοιμο στο τηλέφωνο, το mail της απάντησης – επιβεβαίωσης του booking για την κράτηση στο ξενοδοχείο, όπου έγραφε τη διεύθυνση και στα κινέζικα. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί δεν υπάρχει Κινέζος ταξιτζής ξενόγλωσσος. Στην προηγούμενη πρόταση μπορεί να σβηστεί η λέξη ταξιτζής και η πρόταση να εξακολουθεί να ισχύει, με εξαίρεση κάποιων στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων και κάποιων νέων ανθρώπων που σου πιάνουν συζήτηση στο δρόμο για την εξάσκηση των αγγλικών τους.

Πέσαμε σε μποτιλιάρισμα, πιθανώς λόγω Σαββάτου μεσημεριού,

1.JPG


με αποτέλεσμα να πλησιάζει σχεδόν η ώρα 16.00, όταν φθάσαμε στο ξενοδοχείο μας. Όπως έχω προαναφέρει, είχα επιλέξει το Hotel Kapok (Forbidden City), το πιο κοντινό στην είσοδο της απαγορευμένης πόλης και στο πορτραίτο του συντρόφου Μάο, ώστε να αξιοποιήσω, τις λίγες ώρες τις οποίες θα έμενα αρχικά στο Πεκίνο.

Ανεβάζω γρήγορα την αποσκευή στο δωμάτιο, κάνω ένα σύντομο ντους και εξορμώ προς την απαγορευμένη πόλη, με όπλα τη φωτογραφική μηχανή, τη βιντεοκάμερα, το χάρτη που μου είχαν δώσει στη ρεσεψιόν και το βιβλίο μου για το Πεκίνο.

Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο, είδα την απαγορευμένη πόλη ή μάλλον την ανατολική πύλη της η οποία είναι πάντα κλειστή.

2.JPG


Προχωράμε προς την απαγορευμένη πόλη, γνωρίζοντας ότι έχει κλείσει, όμως θέλαμε να έχουμε μια πρώτη, έστω και εξωτερική, έστω και μακροσκοπική εικόνα.

Περπατώντας δίπλα στην παγωμένη τάφρο, μεγάλου πλάτους 52 μέτρων,

3.JPG


η οποία περιβάλλει την απαγορευμένη πόλη, ακούσαμε ένα κρότο σαν έκρηξη. Ήταν τμήμα του πάγου το οποίο έλιωνε.

Κατευθυνόμαστε νότια και φθάνουμε προς τη μεσημβρινή πύλη, την πύλη εισόδου. Γνωρίζαμε ότι αυτή είχε κλείσει, λόγω ώρας.

4.JPG


Βγήκαμε και συνεχίσαμε το περπάτημα κατά μήκος της παγωμένης τάφρου.

5.JPG


Ήθελα να βρεθώ γρήγορα στην πλατεία Τιέν Αν Μεν η οποία ήταν δίπλα και νοτιότερα. Όμως οι αποστάσεις στο Πεκίνο δεν είναι «παίξε – γέλασε». Κατάφερα να βρω ταξί. Το ταξί στην Κίνα είναι πολύ φθηνό, αλλά το να το βρεις είναι πολύ δύσκολο. Ταξί μπορείς να βρεις στο αεροδρόμιο ή στο ξενοδοχείο μετά από κλήση. Δεν υπάρχουν πιάτσες ταξί, ή για να ακριβολογώ αυτές που υπάρχουν είναι λίγες. Όταν προσπάθησα να σταματήσω ταξί δεν τα ήξερα όλα αυτά. Άλλωστε η απόσταση η οποία έπρεπε να διανύσουμε ήταν μικρή, σχετικά με την απεραντοσύνη του Πεκίνου. Πάντως ήμουν τυχερός. Βρήκα ταξί, όταν κατέβηκε ο επιβάτης του. Δεν είχα καταλάβει ότι αυτός θα είναι ο κανόνας, με τις εξαιρέσεις τις οποίες ανέφερα παραπάνω. Το ταξί μας αφήνει στη μέση περίπου της πλατείας Τιέν Αν Μεν.

Κοίταξα προς το μνημείο των ηρώων

6.JPG


Και προς το μαυσωλείο του συντρόφου Μάο

7.JPG


Και όπως γυρίζω το βλέμμα μου παρατηρώ μακριά τον σύντροφο Μάο ή μάλλον το βαρύτατο (1,50 τόνου) πορτραίτο του. Εκατέρωθεν του πορτραίτου υπάρχουν δύο επιγραφές. Η μία αναφέρει «Ζήτω η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας» και η δεύτερη – διεθνιστική - αναφέρει «Ζήτω η ενότητα των λαών του κόσμου».

8.JPG


9.JPG


Το πορτραίτο του συντρόφου Μάο, έχει τοποθετηθεί στο σημείο από το οποίο ο σύντροφος Μάο την 01-10-1949 διακήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Επισημαίνεται ότι όταν το πορτραίτο του συντρόφου αποσύρεται για συντήρηση, τοποθετείται - αντικαθίσταται άμεσα ένα παρόμοιο.

Όπως βλέπω το πορτραίτο μεγαλοπρεπές, το συσχετίζω αυθόρμητα στο μυαλό μου με τον τίτλο της ταινίας του Χίτσκοκ (ή μάλλον όπως είχε αποδοθεί ο τίτλος αυτής στα ελληνικά) «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων». Προχωράω με βήμα ταχύ προς το πορτραίτο του συντρόφου, ώστε να βρεθώ το ταχύτερο κάτω από τη σκιά του συντρόφου Μάο.

Το κρύο είναι τσουχτερό. Η θερμοκρασία είχε πέσει κάτω από τους -8 βαθμούς Κελσίου. Όμως δεν πτοούμαστε. Άλλωστε το κρύο το αντέχω. Με τη ζέστη έχω κάποιο πρόβλημα. Συλλογίζομαι ότι έχω γεννηθεί σε λάθος χώρα. Προχωράμε προς το πορτραίτο του συντρόφου Μάο. Αγοράζω ένα επαναστατικό καπέλο με το αστέρι της επανάστασης. Ο στόχος διπλός. Ο πρώτος λόγος είναι να προστατευτώ από το κρύο, ο δεύτερος λόγος όμως είναι σπουδαιότερος. Να φωτογραφηθώ με αυτό κάτω από το πορτραίτο του συντρόφου Μάο.

Όμως, όπως έχω προαναφέρει, το Πεκίνο δεν είναι παίξε – γέλασε σχετικά με τις αποστάσεις. Το να διασχίσεις ένα δρόμο στην Τιέν Αν Μεν δεν είναι εύκολο. Θα περπατήσεις αρκετά για να βρεις μια κάτω διάβαση, του με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας δρόμου. Στη συνέχεια θα περάσεις από έλεγχο. Όμως μετά έρχεται η ανταμοιβή. Βρίσκεσαι κοντά στο πορτραίτο του συντρόφου Μάο. Βρίσκεσαι κοντά στο εμβληματικό σημείο που γράφτηκε μεγάλο μέρος της ιστορίας του 20ου αιώνα, κυρίως για την Κίνα αλλά και κατ' επέκταση για όλο τον πλανήτη.

Κάπως έτσι,το Σάββατο 07-02-2015, κατά το βραδάκι, βρέθηκα κάτω από τη σκιά του συντρόφου Μάο.

10.JPG


Αφού μείναμε αρκετή ώρα κάτω από τη σκιά του συντρόφου Μάο, περιπλανηθήκαμε αρκετά στα ανατολικά της απαγορευμένης πόλης. Κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε ότι θα μείνουμε νηστικοί, αφού στην Κίνα το ωράριο των εστιατορίων διαφέρει αρκετά από το ελληνικό. Το ωράριο των καταστημάτων εστίασης στην Κίνα είναι χειρότερο (για εμάς) και από αυτό της κεντρικής Ευρώπης.

Με αυτές τις σκέψεις μπήκαμε σε ένα εστιατόριο (μάλλον χαμαιτυπείο), για να φάμε αυθεντικό κινέζικο φαγητό. Το φαγητό το συνοδεύσαμε με μπύρα και ένα απόσταγμα με πολύ ισχυρούς βαθμούς αλκοόλ το οποίο άρεσε μόνο σε μένα. Στο μαγαζί αυτό άρχισα να καταλαβαίνω ότι στο ταξίδι αυτό θα έχουμε πρόβλημα συνεννόησης. Ευτυχώς στον κατάλογο είχαν φωτογραφίες των φαγητών και κάτι καταλάβαμε. Αυτοί δεν ήξεραν ούτε ελληνικά (προφανώς), ούτε αγγλικά και εμείς δεν γνωρίζαμε τα κινέζικα (δυστυχώς).

010.JPG


11.JPG


11.JPG


12.JPG


Πάντως πληρώσαμε κάτω από πέντε ευρώ το άτομο.

Στη συνέχεια περπατήσαμε στη νυχτερινή αγορά,

13.JPG


14.JPG


φτάσαμε στην οδό Wangfujing και περπατήσαμε στον πεζόδρομο, αυτής της κεντρικής οδού του Πεκίνου.

Το κρύο ήταν τσουχτερό, η ώρα ήταν περασμένη, το ταξίδι που είχαμε κάνει ήταν μεγάλο, την επόμενη ημέρα το πρωί είχαμε πάλι αεροπορικό ταξίδι προς Σαγκάη, οπότε αποφασίσαμε να πάμε προς το ξενοδοχείο μας για ένα τελευταίο κρασί.

Όταν ήπιαμε το μπουκάλι ανεβήκαμε στα δωμάτια μας.

Το πρωί ξυπνήσαμε αναγκαστικά νωρίς, πήγαμε για πρωινό, κατεβάσαμε τις αποσκευές μας, πήραμε ταξί, δυσκολευτήκαμε αρκετά στη συνεννόηση (άγνωστος ο όρος airport), και καταφέραμε να κατευθυνθούμε προς το αεροδρόμιο, όταν με τα χέρια μας κάναμε την κίνηση φτερών πτηνού όταν πετάει. Έτσι βρεθήκαμε πάλι στο αεροδρόμιο του Πεκίνου. Η Σαγκάη μας περίμενε. Σαγκάη – αμαρτωλή πόλη - ερχόμαστε!
 
Last edited:

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751
Κεφάλαιο 5

Άφιξη και πρώτη ημέρα στη Σαγκάη


Το ταξί έφθασε γρήγορα στο αεροδρόμιο του Πεκίνου, αφού πρώτα ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες συνεννόησης, με τη μέθοδο της παντομίμας. Ήταν Κυριακή πρωί, έτσι δεν αντιμετωπίσαμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της προηγούμενης ημέρας. Η πτήση μας ήταν προγραμματισμένη για τις 11.00 πμ και εμείς είμαστε στο αεροδρόμιο από τις 09.00 πμ. Αυτό μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε διάφορα τραγελαφικά για τη νοοτροπία μας, όπως η παρακάτω σκηνή,

1.JPG


2.JPG


όπου οι κομισάριοι είχαν στήσει τους υπαλλήλους στη σειρά και έδιναν αυστηρές οδηγίες.

Από το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο του Πεκίνου το Α 330 της China Eastern Airlines απογειώθηκε στην προκαθορισμένη ώρα και ύστερα από δύο ώρες, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σαγκάης. Έτσι την Κυριακή το πρωί της 08-02-2015 και ώρα 13.00 είμαστε στο αεροδρόμιο της Σαγκάης.

Προχωρήσαμε γρήγορα προς την έξοδο και πήραμε ένα ταξί.

3.JPG


Για τους λόγους τους οποίους εξήγησα στο προηγούμενο κεφάλαιο είχα έτοιμο στο τηλέφωνο το mail της απάντησης – επιβεβαίωσης του booking για την κράτηση στο ξενοδοχείο όπου έγραφε τη διεύθυνση και στα κινέζικα.

Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να φθάσεις στον προορισμό σου.

Όπως έχω προαναφέρει σε προηγούμενο κεφάλαιο για τη Σαγκάη είχα κλείσει το ξενοδοχείο Les Suites Orient, Bund Shanghai, για τέσσερις διανυκτερεύσεις, το οποίο βρίσκεται στο Bund. Πάντα ή μάλλον από τότε που είχα διαβάσει για Σαγκάη, είχα δει τη Σαγκάη, είχα δει και ταινίες για τη Σαγκάη, ήθελα να μείνω στο Bund. Η επιλογή μου αυτή αποδείχθηκε κορυφαία. Ο κύριος λόγος φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες, οι οποίες έχουν ληφθεί από το δωμάτιό μου.

4.JPG


5.JPG


Από τα δύο μεγάλα παράθυρα του δωματίου μου ήταν απρόσκοπτη η θέα προς το Bund, τον ποταμό Χουανγκπού, τα αποικιακά κτίρια και κυρίως απέναντι από το ποτάμι προς τον πύργο της τηλεόρασης και τους ουρανοξύστες του Πουτόνγκ.

Το δωμάτιο ήταν και εσωτερικά υπέροχο με το ξύλινο δάπεδο, το γραφείο με τον υπολογιστή, τον καναπέ, το μεγάλο άνετο κρεβάτι, την κουνιστή πολυθρόνα μπροστά στο ένα μεγάλο παράθυρο, το μεγάλο και ιδανικό μπάνιο κλπ. Όλα αυτά αλλά κυρίως η ασυναγώνιστη θέα, μου δημιούργησαν τη βεβαιότητα ότι έκανα την καλύτερη επιλογή. Συλλογίστηκα ότι η διαίσθησή μου στις κρατήσεις μέσω booking ακόμα και την τελευταία στιγμή - με πίεση χρόνου - έχει προοδεύσει κατακόρυφα.

Όμως όσο ωραίο και να είναι το δωμάτιο, έπρεπε να βγω έξω. Έριξα μια τελευταία ματιά από το παράθυρο.

6.JPG


Ο κόσμος στο Bund είχε αρχίσει να πυκνώνει, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία. Το Bund είναι το βασικό ορόσημο της Σαγκάης. Είναι η προκυμαία η καρδιά της αποικιακής Σαγκάης, περιστοιχισμένη από τη μία πλευρά από μεγαλόπρεπα αποικιακά κτίρια (κυρίως τράπεζες αλλά και δύο –τρία ξενοδοχεία) τα οποία αποτέλεσαν τα σύμβολα της δυτικής κυριαρχίας, όταν η Σαγκάη ήταν χωρισμένη σε ζώνες, ενώ από την άλλη πλευρά από τον ποταμό Χουανγκπού. Ο ποταμός Χουανγκπού μήκους 110km από τις πηγές του, στη λίμνη Τιανσάν έως την εκβολή του στον ποταμό Γιανγκτσέ σε απόσταση 28km από τη Σαγκάη είναι συναρπαστικός, στο τμήμα το οποίο διέρχεται μέσα από την πόλη, όπως ήδη είχα παρατηρήσει.

Βγήκα λοιπόν τον πρώτο περίπατο στη Σαγκάη, την κολασμένη πολιτεία κατά τον μεγάλο στοχαστή μας Νίκο Καζαντζάκη.

Ο Καζαντζάκης στο έργο του «Ταξιδεύοντας Ιαπωνία-Κίνα» αναφέρει:
«Πυκνή ομίχλη πλάκωσε, το βαπόρι σφυρίζει αλαφιασμένο. Όλοι γερμένοι, κοιτάζουμε να διαπεράσουμε την ομίχλη και να δούμε πίσω την ξακουσμένη, την κολασμένη Σαγκάη. Κοιτάζω το χάρτη. Σαν παρδαλό τέρας, είναι χωρισμένη σε ζώνες. Κόκκινη ζώνη η διεθνής Σαγκάη, πράσινη η γαλλική, κίτρινη η κινεζική. Όταν για πρώτη φορά, στα 1843, ανοίχτηκε το λιμάνι τούτο στους ξένους, η Σαγκάη ήταν ένα άθλιο ψαροχώρι, κυκλωμένη από τέλματα και καλάμια. Ήρθαν οι άσπροι με τη δαιμονικιά τους δράση: βάθυναν τον ποταμό, έχτισαν προκυμαίες, ίδρυσαν φάμπρικες τράπεζες..

Ο πρώτος λοιπόν περίπατος στη Σαγκάη ξεκίνησε από την προκυμαία, δηλαδή το Bund.

Το Bund είναι ένα τεχνητό ανάχωμα (αγγλοϊνδικός όρος για το ανάχωμα από λάσπη) το οποίο είχε προφανώς κατασκευαστεί για να προστατεύσει τα κτίρια, τα οποία ήταν η οικονομική ζωή της προεπαναστατικής Σαγκάης. Άλλωστε στον περίπατό μου αναγνώρισα και άλλα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία αποδείκνυαν ότι στο παρελθόν η περιοχή είχε πληγεί από πλημμύρες.

Έκανα μια μεγάλη και πολύωρη βόλτα στο Bund, για να θαυμάσω τα αποικιακά κτίρια από τη μια και τους ουρανοξύστες του Πουτόνγκ από την άλλη. Το Πουτόνγκ είναι η περιοχή απέναντι από τον ποταμό Χουανγκπού, όπου τα τελευταία 25-30 χρόνια έχει καταστεί το οικονομικό κέντρο της Κίνας και έχουν χτιστεί ουρανοξύστες Η θέα και των δύο, δημιουργούσε μια θαυμαστή αντίθεση. Με μια ματιά μεταφερόσουν δύο αιώνες πίσω ή μπροστά.

7.JPG


8.JPG


Οι πρώτες επίγειες φωτογραφίες προς Χουανγκπού και Πουτόνγκ. Αν παρατηρήσατε το κτίριο με την τετράγωνη οπή και το οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν το υψηλότερο κτίριο της Ασίας, αυτό είχε σχεδιαστεί με κυκλική οπή. Κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι συνειδητοποίησαν ότι αυτό θα θύμιζε τη σημαία της Ιαπωνίας, οπότε τροποποίησαν την κυκλική οπή σε τετραγωνική οπή.

Κατόπιν η φωτογραφική μηχανή κατευθύνεται προς τα αποικιοκρατικά κτίρια, στην αριστερή πλευρά του Bund (όπως περπατούσαμε).

9.JPG


Στη φωτογραφία αυτή φαίνεται το κτίριο της Τράπεζας Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης, η οποία είχε χτιστεί το έτος 1921 και είχε τον τίτλο του ωραιότερου κτιρίου στην Ασία. Στη συνέχεια στην προκυμαία και συγκεκριμένα στο διπλανό κτίριο

10.JPG


φαίνεται το κτίριο του τελωνείου, από τα χαρακτηριστικά αποικιοκρατικά κτίρια της Σαγκάης. Συλλογίζομαι ότι δεν ήταν τυχαίο το ότι στην περιοχή της Σαγκάης ανδρώθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Αφήνω αυτές τις σκέψεις και παρατηρώ γύρω μου. Το ρολόι στην οροφή του κτιρίου, μου θύμισε το Big Ben.

Ο περίπατος στο Bund μου φαίνεται υπέροχος.

Πάντως παντού βλέπεις υψωμένη τη σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

11.JPG


Το κτίριο με την πυραμοειδή μορφή στη στέγη του είναι το Peace Hotel ένα κτίριο ορόσημο της Σαγκάης.

Παρά το κρύο η κίνηση στο Bund συνεχιζόταν αμείωτη.

12.JPG


Τα πλεούμενα στον ποταμό Χουανγκπού φωτίζονται αντίστοιχα με τα έντονα φώτα στην απέναντι όχθη του ποταμού, στο Πουτόνγκ.

13.JPG


14.JPG


Αφού προχωρήσαμε αρκετά, περάσαμε τη γέφυρα εκβολής του παραπόταμου Suzhou creek,

15.JPG


Κατευθυνθήκαμε προς το λιμάνι. Το κρύο ήταν τσουχτερό. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να γυρίσουμε προς τα πίσω και συγκεκριμένα προς το εμπορικό κέντρο της Σαγκάης, ώστε την πρώτη ημέρα να έχουμε μια γενική εικόνα και όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική του κέντρου της πόλης.

Έτσι επιστρέψαμε προς το Bund, παρατηρώντας σε πρώτο πλάνο το Μνημείο των Ηρώων του Λαού, με φόντο τους ουρανοξύστες του Πουτόνγκ.

16.JPG


Λόγω του τσουχτερού κρύου αφήσαμε το Bund και περάσαμε απέναντι, όπου είμαστε πιο προστατευμένοι. Κατευθυνθήκαμε προς την κεντρική οδό Nanjing, κάθετη του Bund, ρίχνοντας μια ματιά στο Πουτόνγκ.

17.JPG


Αφήσαμε λοιπόν την προκυμαία στο ύψος του Peace hotel και αρχίσαμε να ανηφορίζουμε την οδό Nanjing. Η οδός Nanjing είχε έντονους φωτισμούς, ως αυτούς που συναντάς σε μία ανατολική μητρόπολη.

18.JPG


Άλλωστε κατά τη Βικιπαίδεια η Σαγκάη είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη στη γη.

Κάποια στιγμή πεινάσαμε και σε μια πάροδο της Nanjing, είδαμε πολλά εστιατόρια. Επιλέξαμε ένα. Καθίσαμε σε ένα μεγάλο τραπέζι (το μεγαλύτερο του καταστήματος - καταγωγίου) στο οποίο το κεντρικό σκέλος είχε τη δυνατότητα κυκλικής κίνησης, ώστε ο καθένας να βάζει στο πιάτο του ότι θέλει από τα κοινόχρηστα πιάτα. Το σύστημα αυτό μου άρεσε γιατί σου έδινε τη δυνατότητα να δοκιμάσεις από όλα τα πιάτα (ποικιλία), σύστημα το οποίο εφαρμόζουμε άτυπα και στην Ελλάδα, όχι όμως σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

19.JPG


20.JPG


Το φαγητό το συνοδεύσαμε με υπέροχο κόκκινο κινέζικο κρασί.

21.JPG


Μετά το τέλος του φαγητού συνεχίσαμε να περπατάμε κατά μήκος της κεντρικής οδού Nanjing. Ο φωτισμός ήταν φαντασμαγορικός.

22.JPG


23.JPG


Ενώ στις παρόδους παρατηρούσες την απόλυτη παρακμή.

24.JPG


Εμείς προχωρήσαμε κατά μήκος της οδού Nanjing

25.JPG


έως την πλατεία του λαού, οπότε επειδή και η ώρα ήταν προχωρημένη αρχίσαμε το δρόμο της επιστροφής κατηφορίζοντας προς το Bund.

Εκεί αφού ήπιαμε το τελευταίο ποτό της ημέρας, θαυμάζοντας την απέναντι θέα και το ολόγιομο φεγγάρι

26.JPG


27.JPG


Έριξα μια τελευταία ματιά προς το Bund

28.JPG


και προς τους απέναντι ουρανοξύστες του Πουτόνγκ

29.JPG


30.JPG


και κατευθύνθηκα προς το ξενοδοχείο μου.

Στο δωμάτιό μου, αν και η ώρα ήταν πολύ προχωρημένη και αν και προερχόμενος από τρεις συνεχείς πτήσεις, πριν κοιμηθώ απόλαυσα για αρκετή ώρα τη θέα,

31.JPG


σκεπτόμενος την οργάνωση της επόμενης ημέρας. Η ημέρα (Κυριακή 08-02-2015 ) ήταν απολαυστική. Ανοίγω το mini – bar και ένα μπουκαλάκι ουίσκι κυλάει προς το χέρι μου. Η θέα από τον 18ο όροφο προς το Bund, προς το ποτάμι και προς τους ουρανοξύστες του Πουτόνγκ, γίνεται απολαυστικότερη.

32.JPG
 
Last edited:

soudianos

Member
Μηνύματα
3.700
Likes
6.314
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Aυτή λπν είναι η σημερινή Σαγκάη!! Το 72 μόνο σοβιετικού τύπου πολυκατοικίες υπήρχαν Τέλειες οι φωτό σου
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751
Κεφάλαιο 6

Η δεύτερη ημέρα στη Σαγκάη και η οργάνωση του λοιπού ταξιδιού

Η πρώτη ημέρα στη Σαγκάη (Κυριακή 08-02-2015) κύλισε πολύ ευχάριστα. Η δεύτερη όμως ημέρα (Δευτέρα 09-02-2015), ημέρα κατά την οποία δεν είχαμε πτήση ύστερα από τρεις ημέρες συνεχόμενων πτήσεων, ήταν και ημέρα καθήκοντος.

Ρίχνω μια ματιά από το ένα παράθυρο. Η θέα με αποζημιώνει.

001.JPG


Έπρεπε, όμως, να οργανώσουμε το υπόλοιπο ταξίδι. Συγκεκριμένα έπρεπε κατ’ αρχήν να βρούμε εισιτήρια τραίνου για την Πέμπτη 12-02-2015, για την επιστροφή μας στο Πεκίνο. Επίσης μου είχε κολλήσει η έμμονη ιδέα να επισκεφθούμε την πόλη Σουτσόου, αφού βρισκόμαστε τόσο κοντά (απέχει γύρω στα 50 km από τη Σαγκάη). Οι οδηγοί (lonely planet, explorer, top 10 κλπ) που είχαμε, ανέφεραν ότι η χρονική απόσταση Σαγκάης - Σουτσόου με το λεωφορείο είναι δύο ώρες, ενώ με το τραίνο είναι 25 λεπτά. Η μεγάλη διαφορά της ώρας μου προξένησε έκπληξη. Άρα και γι’ αυτή τη διαδρομή, η επιλογή του τραίνου ήταν μονόδρομος.

Διαβάσαμε στο lonely planet, ότι η έκδοση εισιτηρίου θα είναι δύσκολη. Επίσης διαβάσαμε ότι ένα από τα λίγα σημεία από τα οποία μπορούσαμε να εκδώσουμε εισιτήρια – εκτός των έξι σιδηροδρομικών σταθμών, όπου λόγω πολυκοσμίας στη Σαγκάη, η έκδοση εισιτηρίων είναι γολγοθάς - ήταν και ένα σημείο στη γαλλική συνοικία. Τότε θυμήθηκα τον Καζαντζάκη ο οποίος είχε αναφέρει:
Σαν παρδαλό τέρας (ΣΣ η Σαγκάη), είναι χωρισμένη σε ζώνες. Κόκκινη ζώνη η διεθνής Σαγκάη, πράσινη η γαλλική, κίτρινη η κινεζική.

Εμείς, λοιπόν, θα πηγαίναμε στην πράσινη ζώνη. Άλλωστε θέλαμε να επισκεφθούμε τη γαλλική συνοικία. Ήταν το τρίτο σημείο στη Σαγκάη μετά το Bund και την οδό Nanjing, το οποίο θα επισκεπτόμαστε οπωσδήποτε.

Όμως το πρωί καθυστέρησα να ξεκινήσω. Είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο αποφεύγω τα ταξιδιωτικά γραφεία. Θέλω να εφαρμόζω το πρόγραμμά μου. Κι ας πάω σε λιγότερα αξιοθέατα από αυτά τα οποία παρέχουν τα πρακτορεία στους πελάτες τους. Ένα όμως ζήτημα είναι σίγουρο. Ότι σε εμένα θα έχουν εντυπωθεί πολλαπλάσιες εικόνες. Άρα κατ’ ουσία θα έχω περισσότερες εμπειρίες και κατ’ επέκταση θα έχω δει σαφώς περισσότερα θέματα και μάλιστα αυτά που ενδιαφέρουν εμένα και όχι κάποιον τουριστικό πράκτορα. Επίσης δεν χάνω χρόνο στο να με τραβολογούν οι τουριστικοί πράκτορες, σε υποτιθέμενα εργοστάσια μεταξιού ή σε λοιπά καταναλωτικά σημεία, ώστε αυτοί να λάβουν την προμήθειά τους και εγώ να χάνω τον πολύτιμο χρόνο του ταξιδιού μου.

Το πρωινό στο ξενοδοχείο ήταν υπέροχο, στη συνέχεια ανέβηκα στο δωμάτιο για ένα σύντομο ντους, καλέσαμε ταξί, το ταξί μας πήγε στη γαλλική συνοικία και εύκολα με τη βοήθεια του lonely planet, βρήκαμε το γκισέ έκδοσης εισιτηρίων.

2.JPG


Όμως από κει αρχίζουν τα προβλήματα (ευτυχώς μικρά).

Το πρώτο και γνωστό πρόβλημα είναι ότι οι Κινέζοι μιλούν μόνο κινέζικα. Αυτό άλλωστε το είχαμε ήδη ζήσει. Ευτυχώς όμως είχαμε αρχίσει με ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία την εξάσκηση μας στην τέχνη της παντομίμας. Σας υπενθυμίζω ότι για να φθάσουμε αεροδρόμιο κάναμε τις κινήσεις του πτηνού. Με αυτόν τον τρόπο της παντομίμας, ο οποίος είχε αρχίσει να μας αρέσει καταφέρναμε να συνεννοηθούμε τα βασικά. Γενικά η συνεννόηση με τους Κινέζους μας δημιουργούσε μεγάλη ευθυμία. Επίσης μεγάλη ευθυμία μας δημιουργούσαν και οι πανηγυρισμοί των Κινέζων όταν σε καταλάβαιναν (ή νόμιζαν ότι σε καταλάβαιναν).

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν δέχονταν πιστωτική κάρτα, δεν είχαν την υποδομή για να πληρωθούν τα εισιτήρια με πιστωτική κάρτα. Αυτό, το δεύτερο πρόβλημα θεωρήσαμε ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Όμως ο τύπος μέσα από το γκισέ κούνησε το κεφάλι του απογοητευτικά, ενώ με το χέρι του, μας έδειξε το ωράριο λειτουργίας του μικρού παραρτήματος. Ώρα 12.00 κλείνει και ανοίγει στις 13.00 έως τις 17.30. Ρίχνω μια ματιά στο τηλέφωνό μου και βλέπω ότι παρά την πρωινή μας χαλάρωση, η ώρα δεν έχει ξεπεράσει τις 11.30. Προσπαθώ να του πω ότι προλαβαίνουμε και ο άνθρωπος απαντά επίσης, με παντομίμα, όχι!.

Τρέχω γρήγορα να βρω τράπεζα. Πιστεύω ότι στη γαλλική συνοικία θα βρω εύκολα τράπεζα. Όμως η γραφειοκρατία είναι απίστευτη. Για να καταφέρω να πάρω 500 ευρώ σε γουάν (επίσημα ρενμίνμπι – δηλαδή το νόμισμα του λαού), μου έβγαλαν δύο φωτογραφίες, μου σκάναραν το διαβατήριο, τη βίζα μέσα στο διαβατήριο, μου σιδέρωσαν τα 50ευρα, μου έδωσαν τα ρενμίνμπι (γουάν) και ,,, με άφησαν ελεύθερο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως όλα τα χαρτονομίσματα και των 100, και των 50, και των 20, και των 10 και των 5 και του 1 γουάν (ρενμίνμπι) είχαν την προσωπογραφία του συντρόφου Μάο.

f1.JPG


Με όλα αυτά είχαν περάσει πάνω από τρία τέταρτα της ώρας και ο άνθρωπος στο γκισέ έκδοσης εισιτηρίων τραίνου είχε προφανώς φύγει. Κάτι ήξερε από τη γραφειοκρατία των τραπεζών, γι’ αυτό μας είχε απογοητεύσει με τα νοήματά του. Τέλος πάντων σε λιγότερο από μια ώρα θα άνοιγε και πάλι το γκισέ.

Για να ξεκουραστούμε πήγαμε σε ένα καφέ απέναντι από το αμερικανικό προξενείο. Η περιοχή ήταν γεμάτη από προξενεία. Οι φύλακες μας έκαναν νεύμα να μην φωτογραφίζουμε.

3.JPG


Η ώρα πέρασε και πάμε προς το γκισέ έκδοσης εισιτηρίων του τραίνου με τα διαβατήρια στα χέρια. Είχαμε μάθει πλέον το μάθημά μας. Κατ’ αρχήν επικεντρωθήκαμε στα εισιτήρια προς Πεκίνο. Με τα πολλά και αφού προσπαθούσαμε να δείξουμε τα δρομολόγια που μας ενδιέφεραν στους πίνακες και στον υπολογιστή και ο άνθρωπος έφερε μια νέα γυναίκα η οποία γνώριζε στοιχειωδώς αγγλικά, ο πρώτος και βασικός στόχος επετεύχθη. Είχαμε στα χέρια μας, εισιτήρια για την Πέμπτη 12-02-2015 το μεσημέρι και ώρα 15.00 από Σαγκάη με άφιξη στο Πεκίνο ώρα 19.52. Για πληροφοριακούς λόγους αναφέρω ότι τα εισιτήρια Α θέσης κοστίζουν γύρω στα 940 γουάν και της Β θέσης κοστίζουν γύρω στα 550 γουάν. Μετά την επιτυχία αυτή καταφέραμε να εκδώσουμε εισιτήρια μετ’ επιστροφής για Σουτσόου για την Τετάρτη 11-02-2015, με αναχώρηση από Σαγκάη ώρα 11.00πμ, άφιξη στη Σουτσόου ώρα 11.25 και αναχώρηση από Σουτσόου ώρα 17.00 και άφιξη στη Σαγκάη ώρα 17.25. Τα εισιτήρια αυτά κόστισαν 40 γουάν κατ’ άτομο μετ’ επιστροφής. Έτσι οι προσπάθειές μας στέφτηκαν με 100% επιτυχία, εάν μάλιστα συνυπολογιστεί, ότι στα χέρια μας μαζί με τα εισιτήρια, είχαμε και ένα πρόχειρο χαρτάκι στο οποίο αναγραφόταν στα κινέζικα το όνομα και η διεύθυνση του κάθε σταθμού του τραίνου αναχώρησης από τη Σαγκάη. Έχω προαναφέρει ότι η Σαγκάη διαθέτει έξι σιδηροδρομικούς σταθμούς. Από άλλο σιδηροδρομικό σταθμό έφευγε το τραίνο για Σουτσόου και από άλλο σιδηροδρομικό σταθμό έφευγε το τραίνο για Πεκίνο.

Μετά από αυτή την επιτυχία μας συνεχίσαμε την εξερεύνηση στη γαλλική ζώνη. Κοντά στο γκισέ των εισιτηρίων για το τραίνο ανακαλύψαμε μια μπυραρία τη Shanghai Brewery.

4.JPG


5.JPG


Σκεφθήκαμε ότι θα ήταν μια καλή εναλλακτική λύση για το βράδυ, για να αλλάξουμε και λίγο από τα κινέζικα φαγητά και γενικότερα από τα κινέζικα εστιατόρια. Επίσης είδαμε και ορισμένες άλλες επιλογές μπαρ και ρεστοράν για το βράδυ

6.JPG


και στη συνέχεια περπατήσαμε κατά μήκος των οδών Χουάι χάι και Φουσίνγκ.
Ο καιρός ήταν ιδανικός για περπάτημα, όπως και όλες τις υπόλοιπες ημέρες στην Κίνα. Συνεχίσαμε τον περίπατο

7.JPG


βλέποντας παντού τις ετοιμασίες για την κινέζικη πρωτοχρονιά.

8.JPG


Κάπου παρατηρήσαμε την παρακάτω πινακίδα,

9.JPG


Από αυτή την πινακίδα καταλαβαίνετε τι συμβαίνει με τα κορναρίσματα στους δρόμους της Κίνας.

Συνεχίσαμε το περπάτημα και φθάσαμε στο Φουσίνγκ παρκ. Εκεί ξεκουραστήκαμε παρατηρώντας τους Κινέζους στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

10.JPG


11.JPG


Το πάρκο Φουσίνγκ ήταν ιδιωτικός κήπος, τον οποίον αγόρασαν οι Γάλλοι το έτος 1908. Τότε ήταν γνωστό ως γαλλικό πάρκο, με στοιχεία κλασσικού παρισινού κήπου. Το 1949 η επαναστατική κυβέρνηση το μετονόμασε στη σημερινή του ονομασία, η οποία σημαίνει αναβίωση. Νότια και πλησίον του πάρκου ήταν η κατοικία του συντρόφου Τσου Εν Λάι κατά τη δεκαετία του 1940, όταν αυτός ηγείτο του ΚΚΚ Σαγκάης.

Στο πάρκο ξεκουραστήκαμε αρκετά, όμως έπρεπε να φύγουμε. Ο στόχος μας ήταν σαφής. Να επισκεφθούμε το σπίτι, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η πρώτη εθνική σύνοδος του ΚΚΚ.

12.JPG
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751
Κεφάλαιο 7

Η συνέχεια της δεύτερης ημέρας στη Σαγκάη και η επίσκεψη στον οίκο της Πρώτης Εθνικής Συνόδου του ΚΚΚ


Προχωρήσαμε πολύ γρήγορα προς τον προορισμό μας και θα προχωρούσαμε ακόμα γρηγορότερα αν γνωρίζαμε ότι το σπίτι όπου πραγματοποιήθηκε η Πρώτη Εθνική Σύνοδος του ΚΚΚ, κλείνει γύρω στις 15.00.

Σ’ αυτό το σπίτι στη γαλλική ζώνη της Σαγκάης,

1.JPG


πραγματοποιήθηκε στις 23-07-1921 μια ιστορική συνάντηση των εκπροσώπων των κομμουνιστικών πυρήνων της Κίνας. Στόχος της σύσκεψης ήταν η δημιουργία εθνικού ενιαίου κομμουνιστικού κόμματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συμμετείχαν 12 εκπρόσωποι με τον σύντροφο Μάο Τσετούνγκ. Κάνω έναν πρόχειρο υπολογισμό και εξάγω το συμπέρασμα ότι ο σύντροφος Μάο ήταν τότε 28 ετών.

2.JPG

(η φωτογραφία είναι από την αίθουσα του μουσείου στον πρώτο όροφο, όπου υπάρχουν τα ομοιώματα των συντρόφων – όρθιος και καθοδηγητής είναι ο σύντροφος Μάο)

Η αστυνομία τους ανακάλυψε και οι εκπρόσωποι αναγκάστηκαν να διαφύγουν με μια βάρκα στη λίμνη Ναν, στο Τσετσιάνγκ.

3.JPG

(η φωτογραφία είναι από την αίθουσα του μουσείου στον πρώτο όροφο,όπου είχε έκθεση με οπτικοακουστικό υλικό)

Φθάσαμε στο σπίτι-μουσείο, πάμε να αγοράσουμε εισιτήρια, αλλά μας δίνουν εισιτήρια δωρεάν. Για να μπεις δηλαδή στο μουσείο απαιτείται εισιτήριο, αλλά αυτό είναι δωρεάν. Μπαίνουμε γρήγορα μέσα και συναντάμε το πρώτο μνημείο

4.JPG


Ανεβήκαμε στον όροφο, όπου είχε έκθεση με οπτικοακουστικό υλικό, Εγώ αφοσιώθηκα αρκετή ώρα σε μια ταινία με το ιστορικό του ΚΚΚ. Στη συνέχεια κοίταζα τις φωτογραφίες

5.JPG

(η φωτογραφία απεικονίζει το σπίτι στο οποίο βρισκόμαστε και όπως φαίνεται από την πρώτη φωτογραφία του παρόντος κεφαλαίου δεν έχει αλλοιωθεί)

Παρακάτω παρατηρήσαμε φωτογραφίες συντρόφων οι οποίοι συμμετείχαν στην πρώτη σύνοδο

6.JPG

( ο σύντροφος Μάο σε ηλικία 28 ετών)

7.JPG

( ο σύντροφος Μάο και άλλοι τρεις σύντροφοι που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη)

8.JPG

(οι συμμετέχοντες στη συνδιάσκεψη σύντροφοι)

ενώ σε μια αίθουσα υπήρχαν τα ομοιώματα των συμμετεχόντων σ’ αυτήν την πρώτη εθνική σύνοδο του ΚΚΚ.

9.JPG

(ομοιώματα των εκπροσώπων)

10.JPG

(ο σύντροφος Μάο)

Στην έξοδο αγόρασα διάφορα αναμνηστικά, όπως το κόκκινο βιβλίο τις σκέψεις του συντρόφου Μάο, κονκάρδες

11.JPG


και λοιπά αναμνηστικά.

Μετά τις αγορές κατεβήκαμε και προχωρήσαμε προς την έξοδο, αφού το μουσείο είχε κλείσει.

12.JPG


Πριν από την έξοδο ένας φρουρός διαισθανόμενος το ενδιαφέρον μου και τον ενθουσιασμό μου, με σταμάτησε και μου ξεκλείδωσε την πόρτα της αίθουσας, όπου είχε γίνει η πρώτη εθνική σύνοδος του ΚΚΚ. Η αίθουσα αυτή είναι στο ισόγειο του κτιρίου.

13.JPG


Πανευτυχής με τα λάφυρά μου στο χέρι, ή μάλλον σε μια επαναστατική σακούλα, ρίχνω μια τελευταία ματιά στο σπίτι

1.JPG


στο οποίο γράφτηκε η ιστορία του 20ου αιώνα για την Κίνα, αλλά και για μεγάλο τμήμα του πλανήτη. Στη συνέχεια επιστρέφω λίγα μέτρα πίσω, όπου όταν ερχόμαστε είχα δει πεζόδρομους εκατέρωθεν της κεντρικής οδού, με μπαράκια. Ήθελα να ξεκουραστώ και να ρίξω μια ματιά στο βιβλίο με τις σκέψεις του συντρόφου Μάο.

Αφού κάναμε βόλτες στους πεζόδρομους, όπου είχαν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του νέου έτους

14.JPG


15.JPG


16.JPG


17.JPG


καταλήξαμε σε ένα ισπανικό μπαράκι, το estado puro,

18.JPG


19.JPG


παραγγείλαμε ένα μπουκάλι κόκκινο ισπανικό κρασί και εγώ άνοιξα αμέσως το κόκκινο βιβλίο και μελέτησα τις σκέψεις του συντρόφου Μάο.

20.JPG


21.JPG


22.JPG


23.JPG


24.JPG

(εδώ προφανώς θα καταγγέλεται, ο σοβιετικός ρεβιζιονισμός και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός)

απόλαυσα το κρασάκι μου, ξεκουράστηκα και γενικά έπλεα σε πελάγη ευτυχίας, συλλογιζόμενος ότι ακόμα και ένας αναθεωρητής ή ακόμα χειρότερο αυτός να είναι ταυτόχρονα και λικβινταριστής είναι δυνατό να γίνει ευτυχής, έχοντας στα χέρια του, τις σκέψεις του συντρόφου Μάο.

Η δεύτερη ημέρα (Δευτέρα 09-02-2015) στη Σαγκάη, κυλάει υπέροχα και εγώ πίνοντας το κρασάκι μου είμαι ευτυχής και χαλαρώνω.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751
Κεφάλαιο 8

Η πανδαισία των χρωμάτων και το τέλος της δεύτερης ημέρας στη Σαγκάη


Όταν βγήκαμε από το μπαρ είχε σκοτεινιάσει. Ο φωτισμός λόγω της επερχόμενης πρωτοχρονιάς ήταν εορταστικός,

1.JPG


πολύ φτωχότερος βέβαια σε σχέση με αυτόν της κεντρικής Ευρώπης τον οποίο είχα απολαύσει, πρόσφατα, από τα Χριστούγεννα έως και την Πρωτοχρονιά (βλ. σχετική ιστορία μου «Έτσι χωρίς πρόγραμμα…»).

Προχωρήσαμε προς τον πλησιέστερο σταθμό του μετρό της Σαγκάης, προκειμένου να πάμε προς την παλιά πόλη (στην κινέζικη ζώνη, στα χρόνια που αναφέρει ο Καζαντζάκης). Ο σταθμός αυτός του μετρό ήταν υπερπολυτελής. Όταν βγαίνουμε από το μετρό, ύστερα από μία στάση, περπατάμε λίγο και βρισκόμαστε στην παλιά πόλη.

2.JPG


Ο φωτισμός τόσο των κτιρίων όσο και των κοινόχρηστων χώρων ήταν εντυπωσιακός.

Τελικά η επιλογή μας να περπατήσουμε και νύχτα (είχαμε προγραμματίσει ότι την επόμενη ημέρα οι περιηγήσεις μας στη Σαγκάη θα ξεκινούσαν από εδώ) στην παλιά πόλη αποδείχτηκε σοφή.

3.JPG


Απολαύσαμε σε όλο τους το μεγαλείο την πανδαισία των χρωμάτων.

4.JPG


5.JPG


Περιπλανηθήκαμε αρκετά, έως ότου φθάσαμε στο τεϊοποτείο Χουσιντίνγκ, ένα πανέμορφο κτίριο, μέσα σε λιμνούλα κατασκευασμένο το 1784, από εμπόρους βαμβακιού.

6.JPG


Το υπέροχο αυτό κτίριο έγινε τεϊοποτείο στο τέλος του 19ου αιώνα. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια καλή στάση για ξεκούραση και ένα τσάι. Προχωρήσαμε προς το κτίριο

7.JPG


8.JPG


μέσω της γέφυρας με φορέα τεθλασμένη γραμμή (τύπου ζιγκ-ζαγκ).

9.JPG
(η φωτογραφία είναι από το εσωτερικό του κτιρίου)

Σύμφωνα με τις κινέζικες δοξασίες η γέφυρα σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ, προστατεύει το κτίριο από τα κακά πνεύματα, τα οποία προχωρούν μόνο σε ευθείες και όχι σε τεθλασμένες γραμμές, γιατί δεν μπορούν να στρίψουν στις γωνίες.

Μπήκαμε μέσα στο τεϊοποτείο και παραγγείλαμε τσάι. Το τσάι μας το έφεραν με διάφορα συνοδευτικά.

10.JPG


Το εσωτερικό του τεϊοποτείου ήταν πολύ ατμοσφαιρικό

11.JPG


ενώ και η θέα προς τον εξωτερικό χώρο ήταν υπέροχη

12.JPG


13.JPG


Βγαίνουμε προς τα έξω από μια άλλη γέφυρα επίσης με φορέα τεθλασμένης γραμμής και παρατηρούμε το κτίριο από μια άλλη οπτική γωνία.

14.JPG


Προχωράμε έξω από την παλιά πόλη και αρχίσαμε να ψάχνουμε για ταξί, προκειμένου να επιστρέψουμε στη γαλλική ζώνη και να πάμε στη μπυραρία Shanghai Brewery (βλ. σχετικές φωτογραφίες στο κεφ. 6) την οποία είχαμε σταμπάρει από το πρωί. Ταξί δεν βρίσκαμε με τίποτα. Κάποια στιγμή σταματάει κάποιος – με ΙΧ – μας ρωτάει που θέλουμε να πάμε, του δείχνουμε στο χάρτη και αυτός ζητάει 80 γουάν (για διαδρομή που με το επίσημο ταξί κοστίζει 25 έως 30 γουάν). Επειδή αποφεύγω να συνεργάζομαι με λαμόγια, του απαντάω με γαλλικά, και του κλείνω βροντερά την πόρτα. Σκέφτομαι ότι το ξενοδοχείο μου είναι πολύ κοντά, η μπυραρία κλείνει πολύ αργά, οπότε είναι ευκαιρία να περάσω από το ξενοδοχείο να κάνω ένα σύντομο ντους, να αφήσω τη σακούλα με τις πολύτιμες αγορές μου (σκέψεις του συντρόφου Μάο κλπ) και να καλέσω ταξί από το ξενοδοχείο. Εν τω μεταξύ ο ταξί-πειρατής μας προσεγγίζει πάλι και ζητάει 60 μετά 50 και μετά 40 γουάν. Τον στέλνω πάλι εκεί που τον είχα στείλει πριν λίγο και προχωράμε προς το ξενοδοχείο.

15.JPG


Ανεβαίνω στον 18ο όροφο στο δωμάτιό μου. Ρίχνω μια ματιά από το παράθυρο και βλέπω ένα σκάφος της γραμμής – ολόφωτο – να ετοιμάζεται για αναχώρηση.

16.JPG


Κάνω ένα σύντομο ντους, ρίχνω μια τελευταία ματιά από το παράθυρο,

17.JPG


κατεβαίνω στη ρεσεψιόν και ζητώ να μου καλέσουν ταξί και να μου γράψουν στα κινέζικα τη διεύθυνση της μπυραρίας Shanghai Brewery. Η ώρα είχε φθάσει 23.00, αλλά στη μπυραρία, το πρωί, μας είχαν πει ότι έκλεινε πάρα πολύ αργά.

Φθάσαμε στη μπυραρία, οι μπύρες παράγονται εκεί. Μπορούσες να παραγγείλεις από ποτήρι του μισού λίτρου, έως 2λιτρη κανάτα (η πλέον συμφέρουσα επιλογή). Στην Κίνα βρισκόμαστε, οπότε παραγγείλαμε την Pilsner του λαού (People’ s Pilsner).

18.JPG


Ήταν πολύ καλή επιλογή. Όση και να πιείς δεν σε φουσκώνει. Και το φαγητό ήταν επίσης υπέροχο, ενώ έμεινα ικανοποιημένος και με τη μουσική, αφού έπαιζε λάτιν αλλά και αφρικάνικα κομμάτια. Ήταν μια μικρή παρένθεση δυτικού τρόπου ζωής, ύστερα από μερικές ημέρες στην Κίνα. Ήταν η μοναδική παρένθεση, ή μάλλον αυτή και το μεσημεριανό μπαράκι μετά την επίσκεψη στο σπίτι – μουσείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνοδος του ΚΚΚ.

Επιστρέψαμε πολύ αργά στο ξενοδοχείο. Τα μεσάνυχτα είχαν περάσει προ πολλού. Η Δευτέρα 09-02-2015 είχε τελειώσει. Είχε μπει εδώ και αρκετή ώρα η Τρίτη 10-02-2015. Όμως δεν είχα διάθεση να κοιμηθώ. Τα ηχητικά του δωματίου έπαιζαν χαμηλόφωνα υπέροχη jazz μουσική. Κάθισα στην κουνιστή πολυθρόνα μπροστά από ένα από τα παράθυρα του δωματίου μου και απολάμβανα τη μουσική και τη θέα. Η ημέρα που πέρασε, η δεύτερη ημέρα στη Σαγκάη ήταν γεμάτη, όμως εγώ δεν είχα διάθεση να κοιμηθώ.

19.JPG
 
Last edited:

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.751
Κεφάλαιο 9

Το ξεκίνημα της τρίτης ημέρας στη Σαγκάη


Το πρωί της Τρίτης 10-02-2015 ξυπνάω χαλαρά και η πρώτη μου ενέργεια είναι να κοιτάξω από το παράθυρο.

1.JPG


Βλέπω άλλη μια όμορφη ημέρα να έχει ξημερώσει στη Σαγκάη. Η κίνηση στο Bund είναι αραιή, ενώ σε αντίθεση η κίνηση στο ποτάμι είναι πυκνή.

2.JPG


3.JPG


4.JPG


Κατεβαίνω για πρωινό, συνεχίζοντας να είμαι χαλαρός, παρατηρώντας απέναντι το Bund και το ποτάμι.

5.JPG


Βγαίνουμε από το ξενοδοχείο και ξεκινάμε με ένα μικρό περίπατο στην προκυμαία.

6.JPG


7.JPG


8.JPG


9.JPG


10.JPG


Η προκυμαία (Bund) είναι η μόνη περιοχή στην που γλυτώνεις από τα συνεχή κορναρίσματα.

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε (προφανώς εν μέσω κορναρισμάτων) προς την παλιά πόλη όπου είμαστε το προηγούμενο βράδυ, με σκοπό να δούμε την παλιά πόλη και ημέρα, αλλά κυρίως να επισκεφθούμε και τους κήπους Γιου. Τόσο η παλιά πόλη, όσο και οι κήποι Γιου ήταν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο. Όπως προχωρούσαμε μου έκανε εντύπωση ένα κατάστημα εστίασης

11.JPG


12.JPG

(άξιο παρατήρησης τα άπειρα ρολόγια ηλεκτρικού στον τοίχο.)

13.JPG

(άξιο παρατήρησης τα καλώδια και η βρωμιά πάνω από την εξώπορτα του καταστήματος.)

Μετά τις παρατηρήσεις αυτές, η έκπληξή μου έγινε μεγάλη όταν ο ένας της παρέας δήλωσε ότι το μεσημέρι θέλει να γευματίσει σ’ αυτό το εστιατόριο. Ο πόθος του βέβαια δεν πραγματοποιήθηκε γιατί όταν επιστρέψαμε το απόγευμα (κατά τις 16.00), το κατάστημα είχε μετεξελιχθεί σε μανάβικο!!!

Επίσης όλες αυτές τις ημέρες στην Κίνα εντύπωση μας είχε κάνει και η επένδυση στο τιμόνι και στο μπροστινό τμήμα, στα μηχανάκια και στις βέσπες για την προστασία από το κρύο.

14.JPG


Προχωρώντας προς την παλιά πόλη και τους κήπους Γιού, συναντήσαμε μία από τις πολλές υπαίθριες αγορές.

15.JPG


16.JPG


Φθάσαμε στην παλιά πόλη.

17.JPG


Εκεί μας προσεγγίζει κάποιος, ο οποίος προσπαθούσε να μας πείσει να περάσουμε από καταστήματα. Δεν είχε προτίμηση, πρότεινε οποιοδήποτε κατάστημα. Δεν του δίνουμε σημασία, αυτός όμως συνεχίζει να μας ακολουθεί.

Περπατήσαμε, ήταν όμορφα,

18.JPG


19.JPG


αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι το βράδυ με την πανδαισία των χρωμάτων ήταν όλα πιο μαγικά. Ο «φίλος μας» συνεχίζει να μας ακολουθεί και να προσπαθεί να μας πείσει να μπούμε σε κάποιο – οποιοδήποτε κατάστημα. Εγώ του αγριεύω οπότε προσκολλάται σε άλλο μέρος της παρέας.

Προχωρώντας φθάσαμε στο τεϊοποτείο Χουσιντίνγκ.

20.JPG


Ο «φίλος μας» συνεχίζει να μας ακολουθεί, ή μάλλον να ακολουθεί τον έναν από την παρέα. Η κοσμοσυρροή ήταν ισχυρή.

21.JPG


22.JPG


23.JPG


Κάθε ημέρα που περνούσε στη Σαγκάη κυκλοφορούσε όλο και περισσότερος κόσμος. Κυρίως προερχόταν από εσωτερικό τουρισμό λόγω της γιορτής της κινέζικης πρωτοχρονιάς. Ο «φίλος μας» συνεχίζει να μας ακολουθεί.

Αποφύγαμε γρήγορα την πολυκοσμία και προχωρήσαμε προς τους κήπους Γιου.

Η τρίτη ημέρα στη Σαγκάη (Τρίτη 10-02-2015) ξεκίνησε ομαλά και αρκετά χαλαρά.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.181
Μηνύματα
883.248
Μέλη
38.892
Νεότερο μέλος
Petr23

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom