Καταστροφη αρχαιων μνημειων.

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.542
Likes
8.031
UNESCO: Έγκλημα πολέμου η καταστροφή αρχαίων ασσυριακών μνημείων από το Ι.Κ.
Ισοπεδώνει με μπουλντόζες τα ερείπια της αρχαίας πόλης Νιμρούντ
Η UNESCO κατήγγειλε και εξίσωσε με έγκλημα πολέμου την καταστροφή με μπουλντόζες από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος της ιστορικής τοποθεσίας Νιμρούντ, αρχαιολογικού κοσμήματος του βορείου Ιράκ, ενώ ανακοίνωσε ότι προσέφυγε για το ζήτημα στον ΟΗΕ.

«Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε. Η εσκεμμένη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα πολέμου και καλώ όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς αξιωματούχους της περιοχής να αντιταχθουν σ' αυτή τη νέα βαρβαρότητα», έγραψε σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της Unesco, Ιρίνα Μπόκοβα.

Η Ιρίνα Μπόκοβα δήλωσε ότι προσέφυγε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ζήτημα και κάλεσε το σύνολο της διεθνους κοινότητας να ενώσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει την καταστροφή.

«Η πολιτιστική αποκάθαρση που διεξάγεται στο Ιράκ δεν φείδεται ουδενός: έχει στόχο τις ανθρώπινες ζωές, τις μειονότητες και συνοδεύεται από τη συστηματική καταστροφή της χιλιετούς κληρονομιάς της ανθρωπότητας», πρόσθεσε η κ. Μπόκοβα.

Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος άρχισε την Πέμπτη να καταστρέφει τα ασσυριακά ερείπια της Νιμρούντ, μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση από τους τζιχαντιστές βίντεο στο οποίο καταστρέφουν προϊσλαμικά γλυπτά ανεκτίμητης αξίας στο βόρειο Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος «κατέλαβε εξ εφόδου την ιστορική τοποθεσία της Νιμρούντ και άρχισε να την καταστρέφει με μπουλντόζες», ανακοινωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων του Ιράκ στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.
Η πόλη της Νιμρούντ, η οποία ιδρύθηκε πριν από 3.300 χρόνια, ήταν άλλοτε πρωτεύουσα της ασσυριακής αυτοκρατορίας. Βρίσκεται στις όχθες του Τίγρη, σε αποσταση περίπου 30 χλμ. από τη Μοσούλη, τη μεγάλη πόλη του βόρειου Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τον περασμένο Ιούνιο από το Ισλαμικό Κράτος.
Οι τζιχαντιστές πιστεύουν ότι τα αγάλματα και οι τάφοι ευνοούν την ειδωλολατρεία.
http://www.naftemporiki.gr/story/92...astrofi-arxaion-assuriakon-mnimeion-apo-to-ik
http://www.naftemporiki.gr/video/92...edonei-ton-politismo-ton-assurion-stin-kalxou
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Για να μαθαίνουμε για τι κληρονομιά μιλάμε...
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=150203

Κατ'εμέ θα έπρεπε τα μνημεία να προστατευθούν και από τα μουσεία να έχουν μεταφερθεί οι αρχαιότητες
 

dim kyr

Member
Μηνύματα
2.064
Likes
6.294
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μπαγκλαντες
Εδώ δεν μιλάμε μόνο για μια καταστροφή, αλλά και για μια κατάφωρη προσβολή της ιστορίας του ανθρώπινου γένους, η οποία μάλιστα δεν μπορεί να διορθωθεί. Διανύουμε ημέρες μίσους, και σκοταδισμού. Και δυστυχώς η φαυλότητα επικρατεί σε όλους τους τομείς: από την καταστροφή αρχαίων αποδείξεων της υπάρξης ανθρώπινου πολιτισμού έως τα πεδία του αθλητισμού, της ισότητας των φύλων, το φυσικό περιβάλλον, την παιδεία, κλπ.
Δεν χρειάζεται να είσαι ο Μαθουσάλας για να αντιληφθείς ότι ημέρα με την ημέρα ο κόσμος χωρίζεται σε στρατόπεδα, φανατίζεται , διαχωρίζεται και οι όποιοι πολιτισμοί "τσιμεντώνονται" και αντί να ερθουν πιο κοντα -στο όνομα του σεβασμού της διαφορετικότητας- απομακρύνονται , αποστασιοποιούνται, φανατίζονται και χτυπούν τα τυμπανα του πολέμου. Και το πιο δόλιο χαρακηριστικό της παραπάνω αντιπαράθεσης , είναι ότι η καθε φατρια θέλει με κάθε τρόπο να επιβληθεί στην άλλη: Η συνύπαρξη θεωρείται δείγμα υποχωρησης και απιστίας στα δογματα που πρεσβεύουν. Τι κι αν αυτό ορίζεται ως η τελειότερη αντιφατικότητα, αφού ένα πολύ σημαντικό δειγμα πολιτισμού είναι και η αποδοχή του διαφορετικού?
Τελικά μάλλον η ιστορία κάνει αέναους κύκλους απο τον Μεσαίωνα στο σκοταδισμό και το αντίστροφο.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.355
Likes
9.276
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Χαμός στην Ιταλία:
Χαμος, καταστροφη, κατακλυσμος, θεομηνια..οτι μπουρδα θελει ο καθε δημοσιογραφισκος του γκουγκλ γραφει για να ελκυσει την προσοχη. Δεν χρειαζεται να τα γραφουμε κι εδω.
Μια ηδη παλια ειδηση για αρχικα με νομισμα 8 εκ. Ο προηγουμενος ρωσος ενα γραμμα το πληρωσε 20χιλ . Ε αμερικανες με αλλα τοαα θα καθαρισουν
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.767
Likes
18.143
Εις το όνομα του Αλλάχ, του Παντοδύναμου, του Ελεήμονος (χαχα)
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.542
Likes
8.031
Έκκληση της Συρίας να σωθεί η Παλμύρα από τους τζιχαντιστές

Μάχη για να υπερασπιστούν την αρχαία Παλμύρα, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, δίνουν σύροι στρατιώτες.

Σύροι αξιωματούχοι καλούν τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει την πόλη, καθώς φοβούνται ότι θα επαναληφθούν οι καταστροφές του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Ιράκ.

Έντονη ανησυχία εκφράζει και η UNESCO.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε την Πέμπτη επίθεση στο Ταντμούρ, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Παλμύρα.

Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων και μουσείων κάλεσε τον συνασπισμό που τελεί υπό αμερικανική ηγεσία να επεκτείνει τους βομβαρδισμούς, ώστε να θέσει στο στόχαστρό του μαχητές του ISIS που θα φτάνουν στην Παλμύρα.

Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι εάν η τρομοκρατική οργάνωση καταλάβει την πόλη, τότε θα πρόκειται για «καταστροφή» και προειδοποίησε ότι η είσοδος του Ισλαμικού Κράτους στην Παλμύρα θα οδηγήσει στην καταστροφή ναών, ερειπίων και ταφικών μνημείων.

Το ISIS δείχνει αποφασισμένο να καταστρέψει όλα τα πολιτιστικά μνημεία του Ιράκ και της Συρίας. Τον Μάρτιο έκανε τον γύρο του κόσμου ένα βίντεο, όπου μέλη του Ισλαμικού Κράτους ισοπέδωναν με μπουλντόζες τη Νιμρούντ -επίθεση που η UNESCO καταδίκασε ως «έγκλημα πολέμου»-, ενώ κατέστρεψαν μνημεία στην Χάτρα.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της UNESCO δήλωσε θορυβημένη από τις εξελίξεις στη Συρία.

Η Ιρίνα Μπόκοβα είπε ότι η Παλμύρα -διάσημη για τα 2.000 ετών ερείπια- δεν θα έπρεπε να τεθεί στο στόχαστρο στρατιωτικής δραστηριότητας.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ότι οι τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς» είπε η Μπόκοβα. «Κάλεσα χθες όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προστατεύσουν την Παλμύρα και να την αφήσουν εκτός της στρατιωτικής τους δραστηριότητας» είπε και τόνισε ότι η Παλμύρα αποτελεί «έναν αναντικατάστατο θησαυρό για τους σύρους πολίτες και για τον κόσμο».

Η ιστορική αξία της Παλμύρας (240χλμ βορειοανατολικά της Δαμασκού) είναι ανεκτίμητη, καθώς φιλοξενεί τα ερείπια μιας μεγάλης πόλης, μιας από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού του αρχαίου κόσμου.

Η αρχιτεκτονική της συνδυάζει τα ελληνορωμαϊκά στοιχεία με τις ντόπιες παραδόσεις και με επιρροές από την Περσία.

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231408191
 

kalove

Member
Μηνύματα
436
Likes
1.637
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
Λόγια, λόγια, λόγια....
Ο Α ανησυχεί, ο Β διαμαρτύρεται, ο Γ κάνει συμβούλια, ο Δ συσκέψεις, αλλά όλοι στο ίδιο έργο θεατές. Απλώς θεατές.
Ας κάνουν κάτι επιτέλους...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.115
Μηνύματα
880.697
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom