Αλόννησος Προορισμός Αλόννησος;

LV24

Member
Μηνύματα
43
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Λονδίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Los Angeles
καλησπέρα σε όλους! Είμαι καινούρια στο forum. Πολύ καλό! Για καλοκαιρινές διακοπές τέλη Αυγούστου έως και αρχές Σεπτέμβρη (1η βδομάδα) ενδείκνυται η Αλόννησος; Δεν έχω ξαναπάει... Αξίζει; Για ξεκούραση και παραλίες... Ρομάντζα... Πού να μείνω, παραλίες απόμερες;;) Τι να επισκεφτώ; Γενικά είναι για ζευγαράκι;;;:)
Ευχαριστώ!
 

varsa

Member
Μηνύματα
1.291
Likes
128
Ονειρεμένο Ταξίδι
far away
Αλόννησος!

της Ηρώς Κουνάδη

«Θαλασσονήσι», από το αλς και νήσος, ονόμασαν οι αρχαίοι Έλληνες την Αλόννησο. Και της έμεινε. Απλοϊκό; Απλοϊκό. Δεν υπάρχουν και νησιά της στεριάς, άλλωστε. Της ταιριάζει, όμως. Όχι μόνο γιατί η γοητεία της είναι ανεπιτήδευτη, απλή, χωρίς κατασκευασμένα θέλγητρα, χωρίς γυαλιστερό promotion, χωρίς εξάρσεις, όπως ακριβώς και οι κάτοικοί της, αλλά και γιατί περισσότερο από κάθε άλλο νησί η Αλόννησος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα –είναι, μάλλον, περισσότερο θάλασσα και λιγότερο στεριά. Παράδοξο; Κι όμως.
Πέρα από τον πλουσιότερο βυθό της Μεσογείου –δεν είναι τυχαίο ότι οι αλοννησιώτες ψαράδες θεωρούνται οι πλέον τυχεροί του κλάδου τους– η Αλόννησος διαθέτει και το προνόμιο να αποτελεί το σημείο εισόδου του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου στην Ευρώπη, του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων, περισσότερο γνωστού ως μόνιμη κατοικία της γλυκύτατης μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus. Εδώ βρίσκονται τα κέντρα ερευνών και ενημέρωσης της Mom, από εδώ ξεκινούν και τα καραβάκια που κάνουν το γύρο του πάρκου, με την ελπίδα κάποια φώκια να έχει απομακρυνθεί λίγο από το σπίτι της, το ακατοίκητο νησάκι Πιπέρι, που αποτελεί τον πυρήνα του θαλάσσιου πάρκου και στο οποίο η προσέγγιση με οποιοδήποτε πλωτό μέσο είναι απαγορευμένη σε απόσταση μικρότερη των 3 μιλίων. Κάποιοι τυχεροί ορκίζονται ότι τις έχουν δει.

awww_in2life_gr_escape_destinations_articles_155948_302883_v9ccLcWBQvA_img_.jpg
Ακόμη, όμως, κι αν δεν ευτυχήσετε να γνωρίσετε τα μοναχικά πλασματάκια από κοντά –όχι, το όνομά τους δεν είναι τυχαίο, το πήραν γιατί δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικά, ούτε με το είδος τους, ούτε με τον άνθρωπο– σε καμία περίπτωση το ταξίδι σας στην Αλόννησο δε θα είναι άκαρπο. Οι εξωτικές παραλίες της, με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι το νερό, τα κατάφυτα δάση της, τα μονοπάτια που τα διασχίζουν, οι γραφικοί οικισμοί της και τα μοναδικά τοπία θα σας αποζημιώσουν. Κι αν δεν το κάνουν αυτά, θα το κάνουν σίγουρα οι τοπικές λιχουδιές, που άνετα μπορούν να συναγωνιστούν την καλύτερη γαστριμαργική εμπειρία που έχετε στο μυαλό σας, οι κάτοικοί της, που μακράν απέχουν από το δύστροπο χαρακτήρα των θαλάσσιων γειτόνων τους, και η χαλαρή, γαλήνια ατμόσφαιρα που αποπνέει και, αναπόφευκτα, μεταδίδει το νησί.

Το πλοίο δένει στο Πατητήρι, λιμάνι και μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, απ’ όπου ξεκινά και η κύρια οδική αρτηρία που διατρέχει την Αλόννησο σα ραχοκοκαλιά –πλην αυτής, ελάχιστοι δρόμοι είναι τσιμεντένιοι, πράγμα που σημαίνει ότι για να προσεγγίσετε τις πιο απομακρυσμένες παραλίες του νησιού θα χρειαστεί να διανύσετε αρκετά χιλιόμετρα, ευτυχώς σχετικά βατού, χωματόδρομου. Εδώ βρίσκεται το κέντρο ενημέρωσης της Mom, με ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες για τα παιδιά, καθώς και μία λιλιπούτεια παραλία με κρυστάλλινα, καταπράσινα νερά ακριβώς δίπλα (!) στο λιμάνι. Ο ίδιος ο οικισμός, αν και λίγο άναρχα δομημένος και σαφώς λιγότερο γραφικός από τη Χώρα, αξίζει να τον περπατήσετε, για τη γραφική του προκυμαία, τα ολάνθιστα μπαλκόνια των σπιτιών και τα γραφικά ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και τοπικές σπεσιαλιτέ πλάι στο κύμα.

awww_in2life_gr_escape_destinations_articles_155948_302889_7a9V7w5OMhU_img_.jpg
Η Χώρα, ή Αλόννησος, ή Παλιό Χωριό
, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, που εγκαταλείφθηκε μετά το σεισμό του 1965, και αριθμεί σήμερα λιγότερους από 30 μόνιμους κατοίκους, θα σας μαγνητίσει με τα στενά, πλακόστρωτα καλντερίμια της, τα πολύχρωμα σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές, την καταπράσινη πλατεία της και τη γαλήνη που αποπνέει –ακόμα και τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, όταν τα ταβερνάκια και τα café bar της σφύζουν από κόσμο, η ησυχία που επικρατεί είναι σχεδόν ονειρική. Ακόμη και αν δεν την επιλέξετε για τη διαμονή σας στο νησί –πράγμα που συνιστούμε ανεπιφύλακτα– θα της αφιερώσετε σίγουρα πολλά απογεύματα, για να δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ στις κατάφυτες αυλές των ταβερνών της, να περπατήσετε τα λιθόκτιστα σοκάκια της, κάνοντας συνεχώς στάσεις για να θαυμάσετε ένα ολάνθιστο μπαλκόνι, ένα παραδοσιακό αλώνι, έναν πέτρινο πύργο, ή το παλιό κάστρο στη δυτική πλευρά της.

Τον τίτλο του δυνατού σημείου του νησιού θα μπορούσαν να κλέψουν από τη Χώρα μόνο οι παραλίες. Βοτσαλωτές σχεδόν στο σύνολό τους –με την εξαίρεση της αμμουδερής Χρυσής Μηλιάς– με τα πεύκα να ακουμπούν στα κρυστάλλινα νερά, δίνοντάς τους το εξωτικό πράσινο χρώμα που παραπέμπει στις παραλίες του Ιονίου. Οι επιλογές αμέτρητες: από το δημοφιλή Άγιο Δημήτριο, μια «γλώσσα» βοτσαλωτής στεριάς μέσα σε μια εντελώς διάφανη θάλασσα, και την πανέμορφη Μηλιά, στο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας Κοκκινόκαστρο, με το βαθυκόκκινο βράχο που μοιάζει να βουτά στα νερά του, τα πιο low profile Γυάλια, Τσουκαλιά και Μικρό Μουρτιά και την «κρυμμένη» Μεγάλη Άμμο, οι παραλίες της Αλοννήσου προσφέρονται για όσες εξερευνήσεις σας επιτρέπουν ο χρόνος και οι αντοχές σας. Αν είστε φαν των ερημικών παραλιών, ζητήστε κατευθύνσεις από τους ντόπιους: σχεδόν όλοι έχουν ένα μυστικό παράδεισο δίπλα σε κάποια από τις διάσημες παραλίες να μοιραστούν μαζί σας.

Οι ευκαιρίες για εξερεύνηση, βέβαια, δεν εξαντλούνται στις παραλίες: ένα εκτενέστατο δίκτυο μονοπατιών διατρέχει το νησί, ενώνοντας τους οικισμούς του, περνώντας μέσα από κατάφυτα πευκοδάση, οδηγώντας σε απομονωμένες, απάτητες μικρές παραλίες και ξετυλίγοντας μπροστά στα μάτια των περιπατητών του ένα τοπίο μοναδικό, διαρκώς εναλλασσόμενο, που παρά τη στεριανή του φύση δίνει πάντα την εντύπωση ότι ακουμπά στη θάλασσα. Βοηθά σε αυτό και η θέα του απέραντου γαλάζιου πίσω από κάθε στροφή, ανάμεσα σε κλαδιά πεύκων, από σημεία αναπάντεχα –αλλά και το προαναφερθέν γεγονός ότι η Αλόννησος είναι περισσότερο θάλασσα και λιγότερο στεριά. Ένα από τα μονοπάτια αυτά οδηγεί στο βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, που οι ντόπιοι θα σας προτείνουν να επισκεφθείτε, για το ειδυλλιακό πευκοδάσος μέσα στον οποίο είναι κτισμένο, αλλά και την πανοραμική του θέα στους επιβλητικούς βράχους της δυτικής πλευράς του νησιού που από εδώ μοιάζει να αναδύεται απευθείας από το βυθό της θάλασσας.

awww_in2life_gr_escape_destinations_articles_155948_302895_X85L_C2Z12E_img_.jpg
Σε καμία περίπτωση δε θα φύγετε από την Αλόννησο αν δεν περάσετε ένα τουλάχιστον απόγευμα στη Στενή Βάλα, το γραφικό ψαροχώρι με τα ταβερνάκια που σερβίρουν εκπληκτικές ψαρολιχουδιές πλάι στα πολύχρωμα καΐκια που τις φέρνουν από την πιο πλούσια γωνιά της Μεσογείου, αν δε δοκιμάσετε την τύχη σας για μια συνάντηση με τις φώκιες, επιβιβαζόμενοι σε κάποιο από τα καραβάκια που πραγματοποιούν καθημερινά επισκέψεις στο θαλάσσιο πάρκο, αν δεν επισκεφθείτε το Μουσείο Αλοννησιώτικης Ιστορίας στο Πατητήρι, με τη μεγαλύτερη συλλογή ενάλιων αρχαιοτήτων και την άκρως ενδιαφέρουσα πτέρυγα της πειρατείας, όπου θα αισθανθείτε ότι μεταφερθήκατε στο κατάστρωμα του Μαύρου Μαργαριταριού, αν δεν ανακαλύψετε τουλάχιστον μία από τις μυστικές της παραλίες και αν δε δείτε το φεγγάρι να αναδύεται από τη θάλασσα από κάποιο μπαλκονάκι της Χώρας. Μετά από όλα αυτά, βέβαια, το πιθανότερο είναι πως δε θα θέλετε να φύγετε –όπως και η θάλασσα, η Αλόννησος ασκεί στους εξερευνητές της μια ακαταμάχητη έλξη, που εξηγείται μόνο αν αναλογιστεί κανείς ότι κανένα άλλο νησί στον κόσμο δε λέγεται «θαλασσονήσι».

Πώς θα πάτε
Με πλοίο ή ιπτάμενο δελφίνι από τον Άγιο Κωνσταντίνο ή το Βόλο –σε περίπου 5 ώρες με το πρώτο, δυόμισι ώρες με το δεύτερο. Η πλέον συμφέρουσα, όμως, επιλογή –τόσο από άποψη οικονομική, όσο και χρόνου– είναι το οχηματαγωγό Αχιλλέας από την Κύμη, κάθε Σάββατο και Τρίτη, που φτάνει στο Πατητήρι σε δύο ώρες και δέκα λεπτά.

Πού θα μείνετε
Εμείς ψηφίζουμε Χώρα –και συγκεκριμένα το κουκλίστικο Φαντασία House (τηλ.: 24240 65186, 6937716323), με το δίκλινο στα 45 ευρώ. Εξίσου καλές επιλογές είναι τα Χιλιαδρόμια (τηλ.: 24240 65814, από 60 ευρώ το δίκλινο) και Ανατολή Studios (τηλ.: 24240 65992, 6975703170). Οι πολυτελέστερες επιλογές Milia Bay (τηλ.: 24240 66032) και Atrium Hotel (τηλ.: 24240 65749) βρίσκονται εκτός Χώρας, στη Μηλιά και το Βότση αντίστοιχα, και προσφέρουν δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις απαραίτητες παροχές και ανέσεις, καθώς και πισίνες, σε τιμές που ξεκινούν από 115 και 120 ευρώ αντίστοιχα.

Πού (και τι) θα φάτε
Η Αλόννησος φημίζεται για την παραδοσιακή κουζίνα της, αλλά και τους θαλασσινούς μεζέδες της –από τους φρεσκότερους και νοστιμότερους που έχετε δοκιμάσει. Θα παραγγείλετε οπωσδήποτε τις παραδοσιακές πίττες –με μέτρο τα υπόλοιπα ορεκτικά, καθότι η τυρόπιτα και η χορτόπιτα Αλοννήσου είναι σε μέγεθος σχεδόν όσο μία πίτσα–, τον φρέσκο τόνο –που μακρινή μόνο συγγένεια έχει με αυτό που εμείς ονομάζουμε τόνο–, το μοσχαράκι μπουρέκι σε φύλλο κρούστας και τη στάμνα με κομματάκια μοσχάρι, αρακά και πατάτες –το αντίστοιχο με αυτό που θα λέγαμε «στο πήλινο».

Ειδικά για τα δύο τελευταία, εξαιρετική πρόταση αποτελεί η ταβέρνα Τζιτζιφιά, στο Πατητήρι. Εκπληκτικό και το Περί Ορέξεως στη Χώρα –εξαιρετικοί οι ρεβυθοκεφτέδες με γιαούρτι, όπως και τα σουτζουκάκια γιαουρτλού–, καθώς και η παρακείμενη Πανσέληνος, που προσφέρει «πειραγμένες» μεσογειακές γεύσεις, με χιτ το κοτόπουλο με ούζο και φέτα και τις γαρίδες καταΐφι με μπέικον και γλυκόξινη σάλτσα. Γνήσιες γεύσεις Αλοννήσου στο Φανάρι, φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινοί μεζέδες –must ο τόνος που λέγαμε– στην Ταβέρνα της Τασίας, και τα δύο στη Στενή Βάλα. Οι λάτρεις της σχάρας κατευθύνονται στο Κάστρο, στη Χώρα, για κρεατοφαγίς μέχρι τελικής πτώσης. Φρεσκοψημένες βάφλες για επιδόρπιο θα απολαύσετε στο μπαλκόνι του No Name στη Χώρα, με την εκπληκτική θέα στη θάλασσα, ενώ για θεϊκό σπιτικό παγωτό θα επιλέξετε μία από τις δύο Pagoteria, στη Χώρα και το Πατητήρι.
in2life.gr :(http://www.in2life.gr/escape/destinations/articles/155948/article.aspx?apg=2

και επισης:
http://www.travelstories.gr/showthread.php?t=1762
ευχομαι να σε βοηθησα...:cool:
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.019
Likes
1.554
Ονειρεμένο Ταξίδι
Novaya Zemlya
Δεν έχω μείνει στο νησί για να σου δώσω άλλες πληροφορίες αλλά πήγα πριν 3-4 χρόνια ημερήσια βόλτα από Σκιάθο αρχές Σεπτεμβρίου και το είδα πολύ ερημικό. Συγκριτικά δηλαδή αν η Σκιάθος είχε εκείνη την εποχή πληρότητα 60% και η Σκόπελος 40% η Αλλόνησος είχε 20%. Βλέπω παρακάτω υπάρχει post με πολλές πληροφορίες από το μέλος V.Z.
 

varsa

Member
Μηνύματα
1.291
Likes
128
Ονειρεμένο Ταξίδι
far away
ναι, στο αλλο ποστ εχω γραψει για αυτα που ειδα... αλλα το αρθρο ειναι ακριβες και τσεκαρισμενο... οσο για τις καλες παραλιες πρεπει να τις ψαξεις μεσα απο κατσικοδρομους... που ειναι ωραια εμπειρια!!!!!!!!!!!
ειναι νησι για εκλεκτους τουριστες και ζευγαρια...μετα το καψιμο του νησιου πριν χρονια απαγορευεται αυστηρα το ελευθερο καμπινγκ.
περυσι ειχε πληροτητα σχεδον 90% τελος αυγουστου, ψαχναμε και δεν βρισκαμε ξενοδοχειο...
 

Φαίη

Member
Μηνύματα
42
Likes
5
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου στην Ευρώπη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κούβα, Ταϊλανδη, Μεξικό
Κριμα πολυ κριμα πραγματικα που απαγορευτηκε το ελευθερο camping στην αλονησο!
Βεβαια φταινε οι απροσεχτοι κατασκηνωτες, γι αυτο στο Camping πρεπει να σεβεσαι και να προσεχεις τη φυση και μετα ολα τα αλλα!
Ξερεται αν υπαρχει οργανωμενο camping στην αλονησο?
 

Revol

Member
Μηνύματα
10
Likes
2
Ξερει κανεις τι λεει απο διασκεδαση η αλοννησος και να προτεινει κανενα μπαρακι με καλη μουσικη ή κανενα μεζεδοπωλειο με κανενα λαιβ?γενικα ψαχνω για ηρεμα πραγματα,λιγο πιο "εναλλακτικα",οποτε οποιος μπορει ας με κατατοπισει :)
 

nepyn

Member
Μηνύματα
12
Likes
3
Ήμουν πρόπερσι και δεν θυμάμαι ιδιαίτερα ονόματα μαγαζιών (εκτός απ το Χαγιατι ,καφετέρια /πιανομπαρ) πάντως μην ανησυχείς καθόλου, τηρουμένων των αναλογιών, υπάρχουν αρκετά ταβερνάκια/φαγαδικα για να επιλέξεις και κάποια συμπαθητικά "μπαράκια" στην Παλαιά Χωρα.Να δοκιμάσεις σίγουρα κι απ το παγωτατζιδικο που αναφερεται πιο πάνω.
Μπορείς να ρίξεις κι εδώ μια ματιά http://www.tripadvisor.com.gr/Restaurants-g189498-Alonnisos_Sporades.html#EATERY_OVERVIEW_BOX
 

marstay

Member
Μηνύματα
143
Likes
223
Επόμενο Ταξίδι
Ακυρώθηκε!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μαδαγασκάρη
Ξερει κανεις τι λεει απο διασκεδαση η αλοννησος και να προτεινει κανενα μπαρακι με καλη μουσικη ή κανενα μεζεδοπωλειο με κανενα λαιβ?γενικα ψαχνω για ηρεμα πραγματα,λιγο πιο "εναλλακτικα",οποτε οποιος μπορει ας με κατατοπισει :)
Το μπαράκι που θυμάμαι είναι το drunk seal, στο πατητήρι αν θυμάμαι καλά. Εκεί την είχαμε βγάλει θυμάμαι...
 

Revol

Member
Μηνύματα
10
Likes
2
ευχαριστω παιδια!να ρωτησω και κατι αλλο,οι παραλιες πως ειναι?βοτσαλακι ή πετρες?γιατι ο ενας μου λεει οτι εχει κοτρωνες και ο αλλος βοτσαλο..ε και οσο να ναι η κοτρωνα απ το βοτσαλο εχει μια διαφορα.:)αμμουδια παιζει καθολου?
 

marstay

Member
Μηνύματα
143
Likes
223
Επόμενο Ταξίδι
Ακυρώθηκε!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μαδαγασκάρη
Η μόνη παραλία που έχει άμμο είναι η χρυσή μηλιά και δεν με είχε ενθουσιάσει κιόλας μιας και ήταν πάρα πολύ ρηχή. Οι υπόλοιπες παραλίες έχουν πέτρα. Όχι το ψιλό βότσαλο που θα βρεις ας πούμε στη Λευκάδα, αλλά ούτε και τη κοτρόνα. Μία παραλία που είχα ξεχωρίσει ήταν το βύθισμα, με ωραίο μονοπατάκι και λίγο περπάτημα φτάνεις σε μία σχεδόν ερημική παραλία (και είχα πάει Αύγουστο). Η βλάστηση που οργιάζει σε όλο το νησί δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια. Το τοπίο είναι μοναδικό...
 

Revol

Member
Μηνύματα
10
Likes
2
Ευχαριστω πολυ!ειδα και κατι φωτο οποτε εχω κατατοπιστει.το οδικο δικτυο πως ειναι?γιατι θα παρω τη μηχανη μου για να γυρισω το νησι..ειναι κατσικοδρομοι ή παλευονται?(σορρυ για το πρηξιμο:rolleyes-80: )
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.648
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom