Ιορδανία Ισραήλ Κίνα Μιανμάρ (Βιρμανία) Νότια Κορέα Παλαιστίνη Αίγυπτος-Σουδάν-Ιορδανία-Ισραήλ-Σεούλ-Γουαμ-Παλάου-Μικρονησία-Χαβάη-Αυστραλία-Μυανμαρ-Η.Κοng-Λονδίνo

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.313
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Γιατί: Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν είχα καμία τεράστια καούρα να πάω στην Αυστραλία. Ας πούμε, η γειτονική Νέα Ζηλανδία ανέκαθεν μου φαινόταν πολύ πιο ελκυστικός προορισμός. Από την ώρα όμως που έπρεπε να κάνω “μεταβολή” για να επιστρέψω στην Ασία και τη Βιρμανία, η Αυστραλία ήταν μια φτηνή επιλογή (από Χαβάη για Αυστραλία το oneway ήταν πάνφθηνο δεδομένης της απόστασης) με το έξτρα κίνητρο ότι δεν είχα πάει ποτέ.

Πού: Με μόλις δύο εβδομάδες στα χέρια μου και χωρίς τη δυνατότητα οδήγησης αυτοκινήτου, ήθελα να δω μια μεγάλη πόλη (επιλέχθηκε η Μελβούρνη ατί του Σίδνεϋ και λόγω Δευκαλίωνα), μια μικρότερη (Darwin διότι ήταν κοντά σε εθνικά πάρκα και βόλευε για τη φτηνή πτήση για Βιρμανία), οπωσδήποτε το RedCenter (ως σημείο ενδιαφέροντος για τους Αβορίγινες και με ιδιαίτερη φύση) και τα εθνικά πάρκα του Βορρά (ως “άγρια φύση”).

Πώς κινήθηκα: Στη Μελβούρνη έφτασα αεροπορικώς, πήρα εσωτερική πτήση για το RedCenter, από κει λεωφορείο για Darwin, το οποίο και χρησιμοποίησα ως βάση για την επίσκεψη με οργανωμένη εκδρομή στα βόρεια εθνικά πάρκα. Στη Μελβούρνη έμεινα σε hostel λόγω κόστους, στο RedCenter μέναμε σε σκηνές ή sleepingbag, ομοίως και στα εθνικά πάρκα, ενώ στο Darwin έμεινα σε ένα ξενοδοχειάκι.

Τι μου άρεσε: Το πόσο πολιτισμένο κράτος είναι η Αυστραλία, η οργάνωσή τους, ο σεβασμός στη φύση, στο διαφορετικό, η ευγένειά τους και ταυτόχρονα το πόσο straightforward είναι όλα, η ποικιλία στο φαγητό και η πολυπολιτισμικότητα.

Τι δεν μου άρεσε: Το απίστευτο κόστος (σοκ και δέος), η τραγική κατάσταση των σύγχρονων Αβορίγινων, με απογοήτευσε η φύση, μηδέν ατμόσφαιρα για μένα το Uluru, ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση το Kakadu και τα λοιπά, δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα οι ξένοι τουρίστες της Αυστραλίας, ενω και οι δύο ξεναγοί στις δυο οργανωμένες εκδρομές θα μπορούσαν να είναι αισθητά καλύτεροι. Το κλίμα του Darwin επιεικώς απαράδεκτο.

Απρόοπτα: Δεν μπορώ να πω πως συνέβη κάτι το αξιοσημείωτο.

Τι έκανα σωστά: Έψαξα να δω αν οι επιλογές μου για τους προορισμούς ήταν λάθος, αν υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσε να με εντυπωσιάσει περισσότερο στη χώρα και νομίζω πως όχι. Συγκριτικά με το πόσο ακριβή είναι η χώρα, οι ολιγοήμερες οργανωμένες εκδρομές που πήρα ήταν καλές.

Τι έκανα λάθος: Δεν ξέρω αν έκανα λάθος, τα μέρη που είδα ήταν αυτά που ήθελα, απλά νομίζω πως η χώρα δεν έχει και τόσα πολλά να παρουσιάσει. Νομίζω είναι μια εξαιρετική χώρα για να ζει κανείς, αλλά μάλλον μέτρια για να επισκεφθεί κανείς.

Θα ξαναπάω; Ε ναι, είναι πάρα πολλά αυτά που δεν έχω δει, νομίζω όποτε πάω στη Νέα Ζηλανδία θα περάσω ξανά από την Αυστραλία, να δω το Σίδνεϋ, άκουσα ωραία πράγματα για το kangarooisland, μια περιέργεια για την Τασμανία (όχι Τανζανία, πήγαμε!) την έχω... Αλλά ενθουσιασμένος με αυτά που είδα, δεν είμαι.

Αξιολόγηση:



· Φύση: 5 Την πιάνει τη βάση, αλλά περίμενα κάτι πολύ παραπάνω. Τοπία μη μοναδικά και ακόμη και στην “κατηγορία τους” δεν ξεχωρίζουν σε σχέση με αυτά άλλων χωρών, τεράστιο κομμάτι αχανούς ερήμου πάει “χαμένο”, γενικώς δεν τρελάθηκα.

· Αρχαιολογία: 2 Εντάξει, δεν περίμενα να δω ούτε το Μεξικό ούτε την Ελλάδα, αλλά όχι κι έτσι. 50.000 χρόνια πολιτισμού αποτυπώνονται απλά σε μερικές σπηλαιογραφίες της κακιάς ώρας. Πολύ κάτω από τη βάση.

· Αρχιτεκτονική: 3 Κάποια κτίρια είναι όμορφα, αλλά μια τόσο νέα χώρα δύσκολα θα είχε εξαιρετική αρχιτεκτονική κληρονομιά.

· Άνθρωποι: 9 Πάρα πολύ ωραίοι, ακομπλεξάριστοι, ευγενέστατοι αλλά και χωρίς πολλά φρου-φρου οι Αυστραλοί. Ειλικρινά εντυπωσίαστηκα.

· Κόστος: 1 Ε, πανάκριβα. Ρε λεβέντες, 30 ευρώ για να κοιμηθώ σε κοιτώνα hostel; Το φαγητό πολύ πιο λογικό, αλλά τα υπεραστικά λεωφορεία τραζίκ και γενικώς μιλάμε για χώρα-φαρμακείο (οι τιμές του μεφιαλωμένου νερού επιεικώς απαράδεκτες).

· Ασφάλεια: 9 Πολύ ασφαλής η χώρα, σε όλα τα επίδεδα.

· Μοναδικότητα: 6 Λίγο οι Αβορίγινες, λίγο κάποια ιδιαίτερη φύση ή το “φυλακισμένο” παρελθόν της χώρας, μια σχετική διαφορετικότητα την έχει.

· Αυθεντικότητα: 5 Δεν είναι ότι είναι υπερτουριστικοποιημένη η χώρα, αλλά της λείπει “ψυχή”, παράδοση, κληρονομιά.

· Φαγητό: 7 Ωραία πράγματα τρώει κανείς και οι επιλογές κουζίνας είναι άπειρες. Επιπλέον είναι πανεύκολο να βρει κανείς υγιεινές τροφές σε μια χώρα όπου η υγεία αποτελεί βασική προτεραιοτητα, είναι μουρλοί οι Αυστραλοί με τον υγιεινό τρόπο ζωής.

· Ποικιλία: 5 Πράγματα έχει να κάνει δεις, αλλά λίγη η αρχαιολογία, απογοητευτική η φύση και κάποια από αυτά που προσφέρει (ποτό, πάρτυ, παραλίες σερφ) δεν με πολυενδιαφέρουν.

ΣΥΝΟΛΟΝ: Έλαβον 52, δηλαδή πάτωσε, ισοβαθμώντας στην 72η θέση. Δεν μειώνει σε κάτι τα θετικά που είδα και δε θα με πείραζε καθόλου να την επισκεφθώ ξανά , αλλά δε βρήκα και κάτι που να με έκανε να πω γουάου.
 
Last edited:

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
μια περιέργεια για την Τανζανία την έχω...
Τασμανία θες να πεις. Η Τανζανία βρίσκεται στην Αφρική :p

Κατά τα άλλα νομίζω πήρες μια πολύ καλή ιδέα - δε βλέπω όμως να αναφέρεις τίποτα για τις πάστες που φάγαμε...
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.313
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Τασμανία θες να πεις. Η Τανζανία βρίσκεται στην Αφρική :p

Κατά τα άλλα νομίζω πήρες μια πολύ καλή ιδέα - δε βλέπω όμως να αναφέρεις τίποτα για τις πάστες που φάγαμε...
Σωστά, Τασμανία. Στην Τανζανία έχω πάει προ πολλού...

Έρχονται και οι πάστες, στο φωτορεπορτάζ...
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.702
Likes
11.130
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ανταρκτική
Πολύ με χαροποιεί το review σου για Αυστραλία! :)
Δεν μου έχει γεννηθεί κανένα ενδιαφέρον να την επισκεφτώ, κάτι που παραξενεύει όλους όσους το αναφέρω, ενώ αντίστοιχα κι εμένα η Νέα Ζηλανδία ανέκαθεν μου φαινόταν πιο θελκτική.
Από όσα λες νιώθω ότι δικαιώνομαι! :p Αν και βέβαια γούστα είναι αυτά.
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.313
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Άφιξη στη Μελβούρνη απογευματάκι, ευχάριστη έκπληξη η έλλειψη κίνησης και τα αρκετά ευρωπαϊκά κτίρια.
CIMG3143.JPG

Ένα θέμα με το λογοπαίγνιο το έχουν οι Αυστραλοί.
CIMG3144.JPG

Και κάποια στοιχεία κιτς, αν και η πόλη μόνο από τον τουρισμό δε ζει.
CIMG3145.JPG
Με το απερίγραπτο κόστος των καταλυμάτων και το ευρώ να έχει πιάσει ναδίρ, θυμήθηκα τα νιάτα μου κι έμεινα σε κοιτώνα hostel. Τα εξυπνακίστικα σλόγκαν δεν έλειπαν, αλλά οι υπηρεσίες πραγματικά εξαιρετικές.
CIMG3147.JPG

Αυτό με τα λογοπαίγνια πάλι...
CIMG3148.JPG


Το επόμενο πρωί, με άψογο καιρό, ξεχύθηκα σαν εμετός να δω την πόλη. Ήθελα να κλείσω και κάποια 3-4ήμερη εκδρομή για το Red Rock (βασικά για το βράχο Uluru και τα γύρω-γυρω), πράγμα το οποίο έγινε εύκολα και γρήγορα: στην κεντρική πλατεία, μέσα στα (κρατικά) γραφεία τουριστικών πληροφοριών όπου πρώτα παίρνεις όσες πληροφορίες θες από άρτια καταρτισμένους εγραζόμενους, στο υπόγειο υπάρχουν 4-5 (ιδιωτικά) πρακτορεία που συστεγάζονται, οπότε μπορείς να συγκρίνεις υπηρεσίες και τιμές. Ιδιωτικό και δημόσιο μαζί σε αγαστή συνεργασία για το καλό του τουρίστα... να δω πότε θα το δω και αλλού αυτό... Απέναντι, εκκλησία που με αφίσα καλωσορίζει τους πρόσφυγες.
CIMG3149.JPG

Μάλλον πέρασε κι ο Σαμαράς κι από τη Μελβούρνη και τους έφερε δωρεάν wifi, το χει ψάξει...
CIMG3150.JPG

Σε κάποια στενάκια τα γκραφίτι είναι εντυπωσιακά.
CIMG3158.JPG

Πολύ πράσινο, μπόλικη άπλα.
CIMG3162.JPG
CIMG3163.JPG

Και πίσω από τη βρυσούλα για να πιεις νερό, έχει βρυσάρα για να γεμίσεις το μπουκάλι σου, σε μια χώρα που το νερό είναι πανάκριβο μάλιστα. Μπράβο τους.
CIMG3165.JPG


CIMG3170.JPG
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.313
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Το πρώτο μουσείο στο οποίο πήγα, είναι το Μουσείο Μετανάστευσης. Με εντυπωσίασε, οπότε θα σταθώ λίγο σε αυτό. Αρχικά μου άρεσαν οι επικριτικές γελοιογραφίες.
CIMG3185.JPG
CIMG3186.JPG

Μετά η αναδρομή στις απαράδεκτες μεταναστευτικές πολιτικές του παρελθόντος.
CIMG3187.JPG

Είχε και οθονίτσες όπου μπορούσεςε να πληκτρολογήσεις τη χώρα που σε ενδιέφερε, οπότε και έβλεπες μια παρουσίαση του ιστορικού της μεταναστευσης από τη συγκεκριμένη χώρα, με στατιστικές, φωτογραφικό υλικό, εξαιρετικά ενδιαφέρον.
CIMG3189 - copia.JPG
CIMG3191.JPG

Όπως στα περισσότερα σοβαρά μουσεία του κόσμου, τα εκθέματα είναι διαδραστικά. Μπορείς να ζουλήξεις, να πιάσεις, να ακούσεις, να νιώσεις, όχι να διαβάζεις μουγγές και κούφιες λεζάντες. Π.χ. στο ομοίωμα καραβιού μεταναστών μπορούσες να δοκιμάσεις το κρεβάτι στο οποίο ταξίδευαν επί μήνες οι άνθρωποι, να δεις τι έτρωγαν, να μυρίσεις τις μυρωδιές κλπ.
CIMG3193.JPG

Από τα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα διαδραστικής φύσεως ήταν ένα βίντεο στο οποίο, αφού λάμαβνες συγκεκριμένες οδηγίες, έπαιρνες συνέντευξη από πιθανούς πρόσφυγες/μετανάστες. Τα κριτήρια με τα οποία θα επέλεγες αν γίνονται δεκτοί στη χώρα ήταν συγκεκριένα (αν είναι θύματα δίωξης, αν η ειδικότητά τους αφορά τη χώρα φιλοξενίας, η κατάσταση της υγείας τους κλπ) και στη συνέχεια πέλεγες αν θα τους έδινες άσυλο/βίζα διαμονής ή όχι, οπότε και ο υπολογιστής σου εξηγούσε αν η επιλογή σου είναι σωστή ή όχι με βάση τα κριτήρια της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Αυστραλίας. Το έπαιξα δύο φορές, την πρώτη έδωσα άδεια παραμονής σε μια Κινέζα που εμφανώς το δικαιούταν (και δέχτηκα συγχαρητήρια διότι πληρούσε τα κριτήρια) και τη δεύτερη ξαναέδωσα βίζα σε μια οικογένεια Νοτιαφρικανών που εμφανώς δεν τα πληρούσε, οπότε και ο υπεύθυνος της οθόνης με ξέχεσε ευγενέστατα. Απίστευτα ενημερωτικό και ήταν πολύ όμορφο να βλέπεις παιδάκια να μαθαίνουν παίζοντας, μαζί τους κι εγώ.
CIMG3196.JPG

Εξαιρετικά βίντεο, προσωπικές ιστορίες και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή μεταναστών πριν γίνουν δεκτοί στην Αυστραλία, που εξηγεί και τους λόγους της μετανάστευσής τους.
CIMG3200.JPG
CIMG3201.JPG

Έκανα και το τεστ "αυστραλότητας" που κάνουν οι μετανάστες όταν αιτούνται ασυτραλέζικη υπηκοότητα, 24/25 έπιασα. Δώστε μου διαβατήριο τώρα...
CIMG3202.JPG
CIMG3203.JPG

Βγήκα από το μουσείο ενθουσιασμένος αλλά και προβληματισμένος. Αν κάνουμε ένα μουσείο μεταναστών στην Ελλάδα, τι θα δείχνουμε; Την Αμυγδαλέζα;

Άρχισα να περπατάω κατά μήκος του ποταμού, όπου είχε -Σαββατοκύριακο γαρ- πολιτιστικές δραστηριότητες. Παιδιά και γονείς εντελώς διαφορετικής προέλευσης γιόρταζαν τη διαφορετικότητά τους: οι Βραζιλιάνοι έδειχναν σάμπα, οι Ινδοί πώς φτιάχνεται το κάρι, οι Αφρικάνοι τους χορούς τους και όλοι συμμετείχαν με τους παρουσιαστές/ανιματέρ να είναι εξαιρετικά καλοί στο ρόλο τους.
CIMG3211.JPG
Η φάση είναι ότι με το πέρας της δραστηριότητας μοίραζαν φυλλάδια στα οποία εξηγούσαν πώς χρηματοδοτήθηκε το συγκεκριμένο δρώμενο (πόσα λεφτά δόθηκαν από σπόνσορες, πόσα πήραν οι χορευτές, τι έδωσε ο Δήμος της Μελβούρνης για ρέυμα, διακόσμηση κλπ) και συμπλήρωνες το αν είχες παρατηρήσεις/αντιρρήσεις για το πώς δαπανήθηκαν τα χρήματά σου ως Αυστραλός φορολογούμενος. Μας αντιγράφουν συνεχώς πια αυτοί οι καγκουροφάγοι...

Πιο πέρα είχε μπαζάρ όπου δοκίμαζες φαγητό από όλες τις ηπέιρους, παρακολουθούσες παραδοσιακούς χορούς κλπ.
CIMG3216.JPG
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.313
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Άσχημη πόλη δεν τη λες...
CIMG3219.JPG
CIMG3221.JPG

Ωραία και η εθνική πινακοθήκη...
CIMG3225.JPG

Όπου γονείς και παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν χρησιμοποιώντας και την τεχνολογία. Όχι σαν κάτι άλλες πινακοθήκες που σου λένε μην ακουμπάς, μη μιλάς, μη ρωτάς, μην κλάνεις, "σσσσς!!". Τα μουσεία είναι για τους επισκέπτες, όχι για θηριοδαμαστές.
CIMG3229.JPG
CIMG3231.JPG

Μετά πέρασα από το Μέγατο Μουσικής, όπου μπήκα να ρωτήσω τι συναυλίες έχουν. Δυστυχώς η τελευταία διαθέσιμη είχε ξεκινήσει προ πολλού και η επόμενη ήταν την ημέρα της αναχώρησής μου. Με είδε που απογοητεύτηκα όμως ο νεαρός, μου είπε "περιμένετε δυυ λεπτά να δω τι μπορώ να κάνω" επειδή "είναι κρίμα να φύγετε από την πόλη μας χωρίς να δείτε έστω μια παράσταση" κι επέστρεψε με ένα εισιτήριο (αξίας 91$ παρακαλώ), το οποίο και μου χάρισε... για την παράσταση που είχε αρχίσει. Μου είπε να μην ανησυχώ κι ότι παρότι είχε ξεκινήσει η παράσταση, η ταξιθέτρια θα μου έδειχνε τη θέση μου. Ψιλοντράπηκα, είμαι κι από αυτούς που αντιπαθούν όσους έρχονται καθυστερημένοι σε θέατρα και κινηματογράφους... Η ταξιθέτρια πάλι ήταν όλο χαμόγελα, μου ζήτησε συγγνώμη που...δεν πρόλαβα όλη την παράσταση και στο τέλος του επόμενου κομματιού μου έδειξε τη θέση μου, όπου οι συμπαριστάμενοι με καλωσόρισαν με χαμόγελα. Εμένα, τον τζαμπατζή backpacker με τη βερμουδοκατάσταση, που έφτασε και μια ώρα καθυστερημένος. Ρε τι άνθρωποι είναι αυτοί... Αν πάω στο Μέαγρο Μουσικής της Αθήνας χύμα, καθυστερημένος, με βερμούδα και μπλουζάκι ταλαιπωριακού και τους ρωτήσω αν μπορώ να μπω, τι θα μου κάνουν ακριβώς; Βρωμοαυστραλοί, όταν εμείς χτίζαμε τον Παρθενώνα αυτοί τρώγαν βελανίδια, απολίτιστοι να' ούμε...
CIMG3233.JPG

Να πούμε και δυο λόγια για την παράσταση: είχε να κάνει με τη μάχη της Gallipoli στην Τουρκία που οι Αυστραλοί τη γιορτάζουν λόγω της συμμετοχής τους (και των Νεοζηλανδών). Μάλιστα πριν κάποια χρόνια είχα βρεθεί στην Τουρκία για την Anzac Day και ήταν εντυπωσιακός ο αριθμός των παραβρικσομένων εξ Ωκεανίας. Σε αντίθεση με κάτι γραφικά τύπου "κορόιδο Μουσολίνι", "σας σκίσαμε, σας πατήσαμε κλπ", η παράσταση ήταν σύζευξη δύο μουσικών συγκροτημάτων, ένα ντόπιο κι ένα τούρκικο, με ταυτόχρονη μετάφραση των στίχων και φωτογραφικό υλικό από τα θύματα και τους αγωνιστές και των δύο πλευρών και με έμφαση στη φρίκη που προκάλεσε και στις δύο πλευρές η μάχη και το πώς μπορούν να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, ενώ είχε και ιστορίες των επιζησάντων κι από τις δύο πλευρές.

Ωραία η κουλτούρα, αλλά πήγα και στο ασιταικό κομμάτι να φάω αυτό που μου αρέσει: ασιατική κουζίνα. Πάπια με γεύση λεμόνι και ρύζι με καρύδα και lemongrass, σε καλές τιμές το φαγητό στην Αυστραλία.
CIMG3236.JPG

Δε με χάλασε καθόλου και η μίξη μοντέρνας και παλιότερης αρχιτεκτονικής.
CIMG3238.JPG

Μεγάλος ο ανταγωνισμός στα εστιατόρια, πολύ καλή η ποιότητα, ορισμένα μενού και οι παρουσιάσεις είναι πρωτότυπα.
CIMG3239.JPG

Περίεργα κτίρια.
CIMG3240.JPG

Μετά πήγα και σ' εκείνο τον πύργο/ουρανοξύστη απ' όπου βλέπεις όλη τη Μελβούρνη από ψηλά. Το χάιλάιτ είναι υποτίθεται ένα διάφανο/γυάλινο κουτί, στο οποίο μπαίνεις και ξαφνικά εξαφανίζεται το πάτωμα και βλέπεις από κάτω το χάος. Γνώμη μου: τζάμπα τα (ουκ ολίγα) λεφτάκια που κοστίζει, άλλους τους είδα ενθουσιασμένους πάντως.
CIMG3248.JPG
CIMG3250.JPG

Εγώ με βάση τους μισθούς της Αυστραλίας, μια χαρά τις είδα τις τιμές στα σπίτια. Βέβαια άμα είσα έξω από το χορό, όλα εύκολα φαίνονται.
CIMG3256.JPG

Καζίνο -ΤΕΡΑΣΤΙΟ- μέσα στον ιστό της πόλης, δε μου φάνηκε καλή ιδέα. Τουλάχιστον είχαν αφίσες πάνω σε ΚΑΘΕ κουλοχέρη που σε απέτρεπε -και καλά- από το να το παρακάνεις.
CIMG3262.JPG
CIMG3263.JPG

Την επόμενη πήγα στο μουσείο για τους Αβορίγινες, που με απογοήτευσε. Κάποιες καλές ζωγραφιές και φωτογραφίες, αλλά πέραν τούτου, λίγα πράγματα.
CIMG3272.JPG

Η φάση είναι ότι όντως τους πιστεύω ότι θα ανοίξει στις 12.01 συνεχώς.
CIMG3275.JPG

Και μετά πήγα και στο τεράστιο μουσείο, του οποίου το όνομα δε θυμάμαι, το οποίο με απογοήτευσε ακόμη περισσότερο. Ήταν ένα πολυθεματικό μουσείο, που είχε να κάνει με από ανθρωπογεωγραφία και βιολογία, μέχρι θετικές επιστήμες και αρχιτεκτονική. Μάλλον στα καλά μουσεία πήγα την πρώτη μέρα. Το φωτογραφικό υλικό για την ιστορία της πόλης πάντως είχε ενδιαφέρον.
CIMG3302.JPG

Χειρότερη διάταξη σε εκθέματα ζώων δεν έχω ξαναδεί... Σα μαγαζί με παπούτσια δεν είναι η διαρρύθμιση;
CIMG3309.JPG

Ναι ρε! Σοκοφρετα, ΙΟΝ αμυγδάλου, ΝΟΥΝΟΥ και ΕΛΜΑ στην Ωκεανία, αυτά είναι!
CIMG3311.JPG

Το βράδυ έφαγα με τον κύριο Δευκαλίωνα (ωραίο το ιταλικό), τα είπαμε, έμαθα για τη ζωή/προσαρμογή στη χώρα και κατέληξα στο ότι η Μελβούρνη παίζει να μην έχει τα ατελείωτα αξιοθέατα, αλλά έχει φοβερή ποιότητα ζωής. Κοινώς είναι μια α΄πό αυτές τις πόλεις που δεν είναι για να τις επισκέπτεσαι, αλλά για να ζεις σε αυτές. Στα συν το power ελληνικό προάστιο όπου πίνεις φραπεδούμπα και τρως...pontikaki. Κατά τις δύο το πρωί βρίσκεις και τραίνο να σε πάει στο κέντρο φτηνά και ασφαλώς, εξαιρετικές οι συγκοινωνίες στην πόλη, ούτε ένα ταξί δεν πλήρωσα.
CIMG3313.JPG
CIMG3314.JPG
CIMG3316.JPG


Έφυγα από τη Μελβούρνη με εξαιρετικές εντυπώσεις. Σκέφτηκα ότι αν έτσι είναι το θεωρητικά πιο αδιαφορο κομμάτι από τα 3 της Αυστραλίας που είχα επιλέξει, στα άλλα δύο θα πάθαινα την πλάκα μου. Αμ δε...
 
Last edited:

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.313
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Προσγείωση στο Uluru, στη μέση της αυστραλέζικης ερήμου κι άρχισαν οι προειδοποιήσεις.
CIMG3326.JPG

Περιμένοντας τις αποσκευές, οι οθόνες παίζουν πολύ Αβορίγινες και δημιουργούν προσδοκίες.
CIMG3327.JPG

Είχα κλείσει από τη Μελβούρνη μια τριήμερη -πάμφθηνη για τα δεδομένα της χώρας- εκδρομή. Η πρώτη στάση ήταν η θέα του ιδίου του Uluru, που είναι και το icon της χώρας. Πάντα αναρωτιόμουν τι το φοβερό έχει ο τεράστιος βράχος στη μέση του πουθενά. Απάντηση δεν πήρα, σε αντίθεση με τους backpackers που συνταξίδευαν μαζί μου, δε με ενθουσίασε κιόλας. Είναι ένας βράχος. Και είναι μεγάλος. Α, είναι και κόκκινος. ΟΚ.
CIMG3331.JPG

Κοντά εκεί είχε ένα κέντρο ενημέρωσης για τους Αβορίγινες, για τους οποίους ο χώρος είναι ιερός και υποτίθεται πως τους ανήκει. Είχα πολλές προσδοκίες από το μέρος.
CIMG3336.JPG

Μέσα είχε κάποιες μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό, κάποια βίντεο και δυο-τρία εκθέματα σχετικά με την μακρά ιστορία των Αβορίγινων, που έχουν εκδιωχθεί από το χώρο για να στοιβαχθούν στον πολιτισμό των "κοινοτήτων". Δεν το βρήκα τρομερά ενημερωτικό, απογοητεύτηκα.
CIMG3340.JPG

Κι έπειτα είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε γύρω από τον ιερό βράχο. Οι μύγες ήταν τόσες που είχες δύο επιλογές: ή να κουνάς συνέχεια τα χέρια σου μπροστά από το πρόσωπό σου, ή να φορέσεις δίχτυ μελισσοκόμου, όπως έκαναν κάοιοι. Απίστευτα εκνευριστική κατάσταση, δε θα ξαναδιαμαρτυρηθώ για τις μύγες της Αφρικής. Άνοιξα βήμα για να απομακρυνθώ από τους άλλους και να απολαύσω την εμπειρία, αλλά το τοπίο δεν μου "άφησε" κάτι.
CIMG3348.JPG
CIMG3354.JPG

Κι αυτός ο λεβέντης ήταν ο ξεναγός-οδηγός μας. Πρώην μεταλλωρύχος, με μάλλον μηδαμινές γνώσεις περί της κουλτούρας των Αβορίγινων, συμπαθής αλλά "λίγος". Πάντως και μια ξεναγός-οδηγός του άλλου γκρουπ άλλης εταιρείας που είδα, έλεγε ακριβώς τα ίδια. Λίγες πληροφορίες, σαν ποιηματάκι. Ο δικός μας είχε και εφηβική φραεολογία του στιλ "λοιπόν εδώ ήταν οι Αβορίγινες, που ήταν δικός τους αυτό να' ουμε, αλλά τους το πήραν οι λευκοί, οπότε δεν πάνε και πολύ καλά, ψιλοχάλια δηλαδή η κατάστασή τους, δεν ξέρουν τις παραδόσεις τους, οπότε δεν ξέρουμε και πολλά για την ιστορία, μερικοί δε γνωρίζουν ούτε πότε γεννήθηκαν, ο βράχος είναι καρατεράστιος όπως βλέπετε, γιέα, αυτός είναι βράχος, όχι αστεία, λοιπόν και οι Αβορίγινες την έχουν βαμμένη, δε λέει η φάση". Πείτε με αυστηρό αλλά νόμισα ότι μου έκανε ξενάγηση ο "βασικά καλησπέρα σας" και θα έβγαινε το κωλόπαιδο ο Κυριάκος, Κούλα.
CIMG3378.JPG

Πήγαμε να δούμε και κάποιες βραχογραφίες, τις οποίες περίμενα με ανυπομονησία. Απογοήτευση. Κι αυτοί οι Αβορίγινες, 50.000 χρόνια πολιτισμό, κάτι καλύτερο θα μπορούσαν να έχουν σκαρφιστεί. Εννοείται πως στο Red Center δεν βλέπεις κανέναν εξ αυτών, είναι στους καταυλισμούς που έφτιαξε η αυστραλέζικη κυβέρνηση.
CIMG3381.JPG

Όλα κι όλα πάντως, το δείπνο ήταν εξαιρετικό. Και για να λέμε και τα σωστά, ο ξεναγός ήταν και οδηγός και μάγειρας κι έκοβε και ξύλα, έπλενε και τα πιάτα, πολλή δουλειά.
CIMG3411.JPG

Στη δύση του ηλίου κάπως πιο inspiring ήταν το τοπίο αλλά δεν τρελάθηκα κιόλας. Μια αίσθηση κενού μου έμεινε, του στιλ "γι' αυτό ήρθα μέχρι εδώ;".
CIMG3427.JPG

Το επόμενο πρωί αφύπνιση νωρίς αλλά ο λεβέντης ο ξεναγός άργησε κανά μισάωρο να σηκωθεί, οπότε ξεκινήσαμε μάλλον υπερβολικά αργά για να δούμε την ανατολή σε ένα φαράγγι. Καλούτσικο το τρεκ στο φαράγγι, αλλά την ανατολή τη χάσαμε. Ψιλοανεύθυνος ο ξεναγός, είχε πλακώσει τις μπύρες το πρηγούμενο βράδυ και ροχάλιζε μέχρι που τον ξύπνησα εγώ.
CIMG3456.JPG

Α ναι, έτσι κοιμόμασταν. Βολικά ήταν και δεν μας τσίμπησε κανένας σκορπιός.
CIMG3477.JPG

Πουλάνε κάτι προϊόντα στην έρημο...
CIMG3479.JPG

Οι κουλ ταμπελίτσες δίνουν και παίρνουν.
CIMG3481.JPG
CIMG3482.JPG

Ιδού και το λεωφορείο.
CIMG3484.JPG
 
Last edited:

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.313
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Οι δρόμοι ατελείωτοι κι ερημικοί. Σε κάποιο σημείο σταματήσαμε για νακόψουμε ξύλα για να έχουμε φωτιά για το φαγητό το βράδυ. Πάλι πολλή δουλειά από τον ξεναγό, πτώμα ήταν το παιδί: οδήγηση,κόψιμο ξύλο, να τα δέσει στην οροφή, ξανά οδήγηση, να φτιάξει φωτιά, να μαγειρέψει, να πλύνει, να καθαρίσει και στις 5 το πρωί πάλι αφύπνιση. Ανεπαρκής ναι, τεμπέλης όχι, δύσκολη δουλειά.
CIMG3486.JPG
CIMG3492.JPG
CIMG3493.JPG

Πήγαμε για άλλο φαράγγι την επόμενη, πάλι άργησε να ξυπνήσει ο λεβέντης...
CIMG3499.JPG

Το τοπίο θύμιζε έντονα Μπουρκίνα Φάσο.
CIMG3510.JPG


Καλύτερο φαράγγι αυτό.
CIMG3521.JPG


Ακόμη και μέσα στην έρημο, βασικές εγκαταστάσεις για κατασκηνωτές υπήρχαν.
CIMG3526.JPG

Κάναμε και στάση σε μια φάρμα, όπου είδαμε κάποια ζωάκια, μάλλον θλιβερό το θέαμα, ιδού ένα ντίνγκο.
CIMG3537.JPG

Δεν τρελάθηκα με την εκδρομή. Ευτυχώς ακολουθούσε νέα εκδρομή στο βορά, κοντά στο Ντάργουιν, όπου θα είχε νέα τοπία και πολύ περισσότερα σημεία αβοριγινικού ενδιαφέροντος. Πήρα λεωφορείο από το μάλλον αδιάφορο Alice Springs προς το βορρά, που κράτησε πάνω από 16 ώρες, τουλάχιστον ήταν άνετο και η ανατολή του ηλίου δεν ήταν και χάλια. Οι λίγοι Αβορίγινες που είδα στην πόλη αναχώρησης πάντως ήταν μεθυσμένοι και η εικόνα τους θλιβερή.
CIMG3551.JPG
 
Last edited:

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Τρομερό dejavu έπαθα. Μια η Μπουρκίνα όπως είπες, που ήταν και καλύτερη γιατί δεν υπήρχε ψυχή ζώσα, μια κι ο μονόλιθος Ben Amira στη Μαυριτανία όπου κι εκεί είμασταν κατάμονοι, δεν νομίζω ότι ο διαβοήτος μονόλιθος Uluru θα μου προσέθετε κάτι. Ωραία χρώματα ανατολής όμως.
παιδί κουμπί ο ξεναγός…
ΥΓ αυτό το lubricant έπρεπε να το φέρεις :haha::haha::haha: μετά τα φωσφορίζοντα προφυλακτικά υπάρχουν και λιπαντικά; τι μαθαίνει κανείς...
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.313
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ένα από τα πολύ απογοητευτικά θεάματα και στο Alice Springs αλλά κυριως στο Darwin είναι η θλιβερή κατάσταση των Αβορίγινων. Δεν είδα ούτε έναν να εργάζεται. Όλοι στα πάρκα, σαν αστεγοι, μονίμως μεθυσμένοι, με εμφανή προβλήματα ένταξης στο κοινωνικό σύνολο. Διάβασα και μου είπαν πως το κράτος τους δίνει σπίτια, αλλά λίγο βοηθά αυτό ένα λαό που έχασε την ταυτότητά του και τον τρόπο ζωής του. Ακόμη χειρότερα, τα χρήματα που παίρνουν τα χρησιμοποιούν για αλκοόλ. Είναι εύκολο να υποθέσει κανείς πως είναι θύματα κακοποίησησς αλλά στις δύο περιπτώσεις που είδα αστυνομικούς να χειρίζονται αντικοινωνικές συμπεριφορές Αβορίγινων (εκτόξευση μπουκαλιών, φτύσιμο περαστικών κλπ), ήταν εξαιρετικά ευγενείς, ενώ και στο λεωφορείο και σε ένα εστιατόριο οι "λευκοί" Αυστραλοί ήταν εξαιρετικά υπομονετικοί με Αβορίγινες που δε σεβάστηκαν την ουρά, αγνοούσαν τι είναι το checkin ή με τον τύπο που ούρησε πάνω στο τραπέζι κάποιων πελατών. Η Αυστραλία ως κράτος είχε ΤΡΑΓΙΚΕΣ και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ συμπεριφορές απέναντι στους αυτόχθονες, αλλά πλέον ό,τι κι αν κάνουν δυστυχώς το παιχνίδι της ενσωμάτωσής τους στην κοινωναία φαίνεται να έχει χαθεί. Δεν έχω διαβάσει εκτεταμένα πάνω στο θέμα, αλλά η εικόνα ήταν τόσο χτυπητή, που θα ήταν παράλειψη να μην τη σχολιάσω, παρότι είμαι σίγουρος πως υπάρχουν περισσότερες οπτικές πάνω σε ένα θέμα από αυτή που βλέπει επιδερμικά ένας περαστικός χαζοτουρίστας.
CIMG3555.JPG

Τα ζήλεψα τα σούπερ μάρκετ της Αυστραλίας... Υγιεινό φαγητό, τρομερή ποικιλία, κουζίνες και πρώτη ύλη από όλον τον πλανήτη σε μια ήπειρο στη μέση του πουθενά.
CIMG3557.JPG
CIMG3558.JPG

Στο Darwin έκατσα δυο μέρες περιμένοντας να πάρω το επόμενο τουρ για τα εθνικά πάρκα του βορά, δηλαδή Kakadu και τα πέριξ. Έφαγα καλά, αν και το απίστευτα ζεστό και υγρό κλίμα ήταν challenging ακόμη και για κάποιον που ζει χρόνια στην Καραϊβική.
CIMG3559.JPG

Αααχ, superfoods all over.Τι κίνοα, τι μαύρο ρύζι, βιολογικές σουπιές, οι πιογευστικές σαλάτες που έφαγα σε όλο το ταξίδι και για καπάκι τίγκα στα βιετναμέζικα, ταϊλανδέζικα, ινδικά στην πιο ασιατική πόλη της χώρας.
CIMG3560.JPG

Υπάρχει κι ελληνική εκκλησία. Αδιάφορο θα έλεγα αν δεν είχε μέσα κάτι που πραγματικά για πρώτη φορά με έκανε να πιστέψω ότι ναι, ίσως υπάρχει Θεός: κλιματισμός! Στις 4 το μεσημέρι...παράδεισος.
CIMG3563.JPG

Έφτασε η μέρα που ήρθε το βανάκι να με πάρει για την εκδρομή. Για άλλη μια φορά οι συνταξιδιώτες ήταν κυρίως αγγλόφωνοι που έκαναν working holiday (τρελή μπίζνα για την Αυστραλία αυτό το scheme), κάποιοι Γερμανοί, ένα ζευγάρι Ισραηλινών που έκανε RTW trip (ο τυπάς είναι φόλα μπασκετόφιλος, βρεθήκαμε με τα παιδιά και στο Χονγκ Κονγκ κι έχουμε επικοινωνία ακόμη) και κάποιοι ακόμη. Η ατμόσφαιρα φιλική, αλλά πάλι η ξεναγός μου χάλασε τη σούπα. Δεν ξέρω αν με εκνεύρισαν περισσότερο τα "γιούχουουουου" που πετούσε κάθε 5 λεπτά ("and now it;s time for swimmy-swimmy, yuppy-yuppy, yahoooooooooo") ή το ότι έδειχνε νευρωτικά επιθετική ανά φάσεις και αδιάφορη/ανεύθυνη σε άλλες. Σε μια χώρα με καταπληκτικούς ανθρώπους, και οι δύο ξεναγοί/οδηγοί ήταν απογοήτευση, μπορεί να έπεσα στις περιπτώσις, μπορεί και να είναι κακοπληρωμένη η δουλειά στην Ασυτραλία (και σίγουρα είναι δύσκολη, κάθε μέρα στήνεις κατασκήνωση, μαγειρεύεις, πλένεις, καθαρίζεις, οδηγείς και την επομένη ξανά το ίδιο μέσα στην έρημο). Τέσπα, κάπως έτσι ήταν το βανάκι, στο τρέιλερ έμπαιναν πιάτα, κτασαρόλες, βαλίτσες, sleeping bags κλπ. Ενδιαφέρον τρόπος οργανωμένου τουρισμού.
CIMG3567.JPG

Το τουρ περνούσε από 3-4 εθνικά πάρκα όπου τα βασικά ενδιαφέροντα ήταν οι κροκόδειλοι, οι βραχογραφίες των Αβορίγινων,η φύση (άπειροι καταρράκτες για να κάνεις μπάνιο, πρέπει να πήγαμε σε 4 διαφορετικούς) και η πανίδα (wallabies, πουλάκια, τερμίτες, αράχνες και άλλα ζωντανά).
CIMG3570.JPG
CIMG3571.JPG

Στο κυριότερο από τα σημεία συγκέντρωσης βραχογραφιών δεν μπορέσαμε να πάμε επειδή είχε βρέξει και είχε...20 εκ νερό. "Δεν περνάνε τα τζιπ από το νερό" είπε η άλλοτε ξινή, άλλοτε γιούχου αχαχούχα ξεναγός μας, ... και τότε πέρασαν δυο τζιπ! "το δικό μας δεν μπορεί πάντως!", απεφάνθη η μανδάμ.
CIMG3578.JPG

Πήγαμε σε ένα άλλο πάντως και ήταν εμφανώς καλύτερες οι βραχογραφίες, χωρίς να είναι και η Καπέλα Σιξτίνα. Κάπου έβλεπες ξεκάθαρα καγκουρό...
CIMG3585.JPG

...και κάπου αλλού "προικισμένους" κυρίους.
CIMG3597.JPG

Από κάποια σημεία και πέρα, υπήρχε πολύ περισσότερο νερό, άρα και πράσινο.
CIMG3611.JPG

Και μια άλλη μέρα πήγαμε σε έναν υδροβιότοπο για ναδούμε πτηνά και κροκόδειλους.
CIMG3624.JPG


Η φύση σε κάποια σημεία ήταν πανέμορφη.
CIMG3628.JPG
CIMG3640.JPG
 
Last edited:

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.313
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Μετά από αρκετή αναζήτηση, εμφανίστηκε κι ο κροκόδειλας.
CIMG3646.JPG

Δεν μπορώ να πω ότι συμμερίστηκα και τον ενθουσιασμό των υπολοίπων, έχω δει κροκόδειλους άπειρους στη ζωή μου, αλλά η φύση ήταν όμορφη. Και δεν είχε και μύγες/κουνούπια κλπ όπως στο κέντρο της ηπέιρου.
CIMG3647.JPG

Ο πρώτος -και μοναδικός-εγραζόμενος Αβορίγινας που είδα ήταν ο καπετάνιος, εξαιρετικό παλικάρι. Πολύ καλός και ο ξεναγός/crocospotter, με πολλές γνώσεις και αξιοσημείωτη διάθεση.
CIMG3657.JPG
CIMG3668.JPG

Στην κατασκήνωση όπου κοιμηθήκαμε στο έδαφος σε υπνόσακους, πάλι έπαθα την πλάκα μου με τις υποδομές τους: ζεστό νερό, ντουσιέρες, μέχρι και wifi είχαν οι θεούληδες, στη μέση του πουθενά.
CIMG3675.JPG

Κι έφαγα σα βόδι, αφού είχε και γκριλ...
CIMG3677.JPG

Την άλλη μέρα πήγαμε για τρεκ, πέσαμε και σε κάτι βουβάλια.
CIMG3678.JPG

Διασχίσαμε γεφυρούλες...
CIMG3681.JPG

Και μέσα σε 2 μέρες πήγαμε σε 6 καταρράκτες, κολυμπήσαμε στους 4. Μάλλον ανέυθυνα η γιουχουξεναγός πηδούσε χωρίς προφυλάξεις από τα βράχια, προσκαλώντας και τους υπολοίπους να το κάνουν, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού. Το έκανα, πλάκα είχε, αλλά αν ήμουν στη θέση της θα έτρεμα για την ευθύνη, ειδικά για τους 2-3 50άρηδες. Ένας εκ των οποίων ήταν Βρετανός που ερχόταν στην Αυστραλία για 7η φορά διότι είναι "η εντυπωσιακότερη χώρα στον κόσμο". Γούστα είναι αυτά.... Περού, Ινδία, Αιθιοπία, Ιαπωνία, Γουατεμάλα, Βολιβία, Ελλάδα, Μεξικό, Νεπάλ, Ινδονησία, με διαβάζετε και γελάτε, το ξέρω...
CIMG3688.JPG

17 μέρες στην Αυστραλία, ένα καγκουρώ δεν είδα. Τουλάχιστον έσωσαν την παρτίδα τα wallabies.
CIMG3690.JPG
CIMG3693.JPG

Eνδιαφέρον έχουν και οι τερμίτες, κάποιοι σχηματίζουν "καθεδρικούς"...
CIMG3700.JPG

...και κάποιοι άλλοι κάτι φωλιές που μοιάζουν με ταφόπλακες.
CIMG3701.JPG


Για μένα που είναι ευλογία το μπάνιο σε γλυκό νερό και το σκαρφάλωμα, η επίσκεψη σε διαφορετικούς καταρράκτες μέσω τρεκ ήταν πολύ ωραία εμπειρία.
CIMG3707.JPG
CIMG3710.JPG

Σε μερικά μονοπάτια πάντως είχαμε και απρόσκλητους επισκέπτες...
CIMG3713.JPG
CIMG3714.JPG
CIMG3723.JPG

Αυτό εδώ ήταν 6-7 σκαλωτές "πισίνες" από μικρούς καταρράκτες με φοβερό ρεύμα που σε προκαλούσε να κολυμπήσεις κόντρα.
CIMG3729.JPG

Τελευταίο βράδυ στο Darwin. Από την επόμενη πηγαίνω στη χώρα για την οποία είχα τις μεγαλύτερες προσδοκίες: Βιρμανία.
CIMG3733.JPG
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.115
Μηνύματα
880.690
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom