Ιορδανία Ισραήλ Κίνα Μιανμάρ (Βιρμανία) Νότια Κορέα Παλαιστίνη Αίγυπτος-Σουδάν-Ιορδανία-Ισραήλ-Σεούλ-Γουαμ-Παλάου-Μικρονησία-Χαβάη-Αυστραλία-Μυανμαρ-Η.Κοng-Λονδίνo

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Δυστυχώς λόγω της ελονοσίας δεν ήρθε στο Mrauk U, διάβασε ότι είναι η περιοχή με το πιο χοντρό πρόβλημα.
Δεν το πιστεύω…. μια τσάντα φάρμακα και δεν είχε μαζί του ένα σπρέι κουνουποδιωκτικό και χάπια Malarone? Α, να τον μαλώσεις :haha::haha::haha:
Και μη ξεχάσεις να τον φέρεις στα 10χρονα του φόρουμ
Α…ο "Α" θα αναφωνήσουν όλοι
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.314
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δεν το πιστεύω…. μια τσάντα φάρμακα και δεν είχε μαζί του ένα σπρέι κουνουποδιωκτικό και χάπια Malarone? Α, να τον μαλώσεις :haha::haha::haha:
Και μη ξεχάσεις να τον φέρεις στα 10χρονα του φόρουμ
Α…ο "Α" θα αναφωνήσουν όλοι
Είχε απ' όλα αλλά διάβασε ότι δεν είναι 100% αποτελεσματικά κι έχασε το καλύτερο ο δύσμοιρος, κι ήθελε να' ρθει.
Άστο, καλύτερα να μην έρθει σε καμιά συνάντηση, αν μάθε τι φωτό σήκωσα δε θα μου ξαναμιλήσει (ξανά!)...
 

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.280
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ονειρεμένο Ταξίδι
ρωσια
Εσυ μπορει να *δινεις* (με τρυφεροτητα)τον Α φιλο σου,εμεις ομως περναμε υπεροχα!Ευχαριστω,ευχομαι υγεια,φραγκα και πολλα τετοια ταξιδια!
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.318
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Εμένα πάντως με προβληματίζει το γεγονός ότι σε λίγο δεν θα έχεις πού να πας. Να δω τότε τι θα κάνεις. Θα παρακαλάς για ξενάγηση στη Σάμο (που δεν έχεις έρθει) και θα κάνω τον δύσκολο.

Αλήθεια το έχεις σκεφτεί αυτό?
 

ka8y

Member
Μηνύματα
66
Likes
311
Επόμενο Ταξίδι
Ισλανδία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Παταγονία
Αμα πιάσεις το Βορειο Αιγαίο έλα και Λήμνο
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.314
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Και ξαφνικά σκοτείνιασε, άρχισε να μπάζει νερό από παντού, όλα μούσκεμα, τρομερός αέρας, οι πιο δυνατοί κεραυνοί που έχω δει ποτέ μου έπεφταν ολόγυρα και μάλλον τα χρειάστηκα. Ο καπετάνιος πάντως ήταν μουσκίδι αλλά ψύχραιμός, όταν τον ρωτούσα αν θα φτάσουμε μου έλεγε "yes, yes", αν θα προσαράξουμε κάπου μέχρι να περάσει η θεομηνία "yes yes", στο τέλος την ψυλλιάστηκα και τον ρώτησα αν θα αφήσουμε τα κοκκαλάκια μας εδώ και πάλι "yes yes" μου είπε...
CIMG5200.JPG

Μετά από 3 ώρες συνεχόμενης καταιγίδας μπόρεσα να διακρίνω κάτι βουβάλια, ατάραχα. Συνεχίσαμε και φτάσαμε στο τιμημένο Mrauk U στις 2 το πρωί αντί για τις 7 το απόγευμα.
CIMG5206.JPG

Έπεσα για ύπνο σε ένα απίθανο αχούρι που βρήκα στην προβλήτα, που τύφλα να'χει η τρώγλη του Σουδάν μπροστά του. Το πρωί που ξύπνησα, με υποδέχθηκε ένα κατάλοιπο του φεστιβάλ νερού, που επιτέλους είχε τελειώσει πάντως.
CIMG5208.JPG

Πέραν των αρχαίων και λοιπών αξιοθεάτων, το πιο όμορφο πράγμα ήταν ότι μιλάμε για ένα χωριό ξεχασμένο από το χρόνο και από τον τουρισμό, αφού η πρόσβαση επιτράπηκε σχετικά πρόσφατα και μάλιστα μόνο αεροπορικώς μέχρι το Sittwe και μετά με κάποια σκυλοπνίχτρα, οπότε ελάχιστοι είναι οι τουρίστες που κάνουν τον κόπο να φτάσουν μέχρι μια περιοχή που εκτός όλων των άλλων είναι στο επίκεντρο των εθνοτικών συγκρούσεων και έχει σοβαρότερο πρόβλημα με την ελονοσία απ' ό,τι η μέση επαρχία της χώρας.

Έτσι οι πάντες συναλλάσσονται, τρώνε, χαιρετιούνται και περνάνε τη μέρα τους στο δρόμο, το δε νερό το προμηθεύονται από μια γούρνα στο κέντρο του χωριού.
CIMG5221.JPG
CIMG5222.JPG
CIMG5225.JPG
CIMG5239.JPG
CIMG5241.JPG

Και βέβαια στα περίχωρα υπάρχουν άπειροι ναοί, πιο εντυπωσιακοί από το πασίγνωστο Μπαγκάν για μένα, αφού προτιμώ την πέτρα από το τούβλο. Κακώς λέγεται "το άλλο Μπαγκάν" το Mrauk U, μάλλον το Bagan είναι το "άλλο Mrauk U". Δε θα κουράσω πολύ με φωτό ναών γιατί ήταν ατελείωτοι και τεράστιοι, σε κάποιους είχε χιλιάδες αγάλματα μέσα, τούνελ κλπ.
CIMG5285.JPG
CIMG5290.JPG
CIMG5302.JPG
CIMG5304.JPG
CIMG5309.JPG
CIMG5323.JPG
CIMG5217.JPG
 
Last edited:

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.314
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Τα περίχωρα δεν είναι άσχημα.
CIMG5326.JPG

Οι ναοί ατελείωτοι και με πάρα πολλή δουλειά στο εσψτερικό τους.
CIMG5353.JPG
CIMG5354.JPG
CIMG5367.JPG

Με σχεδόν κανένα σπίτι να μην έχει τρεχούμενο νερό, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τα ίδια πηγάδια που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους επί αιώνες.
CIMG5396.JPG
CIMG5397.JPG

Άπειροι ναοί σε βουκολικά τοπία. Για μένα θες δύο πολύ γεμάτες μέρες μόνο για τους ναούς.
CIMG5398.JPG

Σε κάποιους πιο μοντέρνους πάντως δε λείπει το κλασικό βουδιστικό κιτς.
CIMG5404.JPG

Την τρίτη μέρα είπα να πάω μερικές δεκάδες χιλιόμετρα παραπέρα, να επισκεφθώ μια μειονότητα στην οποία έχουν απομείνει κάποιες γηραιές κυρίες που έχουν τα πρόσωπά τους τατουαρισμένα. Ένας ντόπιος tour operator (αν μπορεί να ειπωθεί πως υπάρχει κάτι τέτοιο στην περιοχή, στα σπάργανα είναι ακόμη ο τουρισμός), μου ζήτησε 60$, χαχα. Τελικώς πήγα μόνος μου με περίπου 5$ συνολικά. Αρχικά πήρα μηχανάκι μέσα στο κρύο του χαράματος για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα...


CIMG5435.JPG


...μέχρι το λιμάνι. Το οποίο βασικά είναι η όχθη του ποταμού με μερικές πιρόγες.
CIMG5440.JPG


...μία εκ των οποίων με πήγε απέναντι για λίγα λεπτά του ευρώ.
CIMG5441.JPG

Όπου είχε διάφορα χωριά, όπου οι αγορές γίνονται ακόμη με ανταλλαγή προϊόντων και ζύγι.
CIMG5445.JPG
CIMG5446.JPG
CIMG5449.JPG
CIMG5451.JPG
CIMG5452.JPG
CIMG5465.JPG
 
Last edited:

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.314
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Αφού είδα ψαράδες...
CIMG5480.JPG
CIMG5481.JPG

κυρίες που έπλεναν ρούχα και σκεύη...
CIMG5482.JPG
...καπνίζοντας την πίπα τους...
CIMG5492.JPG

...βρήκα και το ποηθητό χωριό, μετά από συνεννόηση-καρούμπαλο.
CIMG5495.JPG

Βρέθηκε ένας δασκαλάκος με καλά Αγγλικά που τελικώς με πήγε να δω κάποιες από τις γιαγιάκες. Αν δεν ήταν η απομόνωση λόγω της απαγόρευσης πρόσβασης στους ξένους, φαντάζομαι πως το όλο σκηνικό θα είχε εμπορευματοποιηθεί πλήρως. Εγώ πάντως βρήκα μια κοινότητα κανονική, όπου οι άνθρωποι ζουν από τη δουλειά τους κι όχι επειδή ποζάρουν στους έτσι κι αλλιώς ελάχιστους επισκέπτες.

Κανείς δε φαίνεται να ξέρει το λόγο για τον οποίο τα πρόσωπα των γυναικών αυτών τατουαριζόντουσαν στην προεφηβική τους ηλικία. Είναι πάντως μια πρακτική που έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες και σύντομα θα χαθεί, αφού έχουν απομείνει ελάχιστες. Ιδού η πρώτη που αντίκρυσα.
CIMG5510.JPG

Κι από πιο κοντά...
CIMG5511.JPG

Εξαιρετικά φιλικοί όλοι, χάρη στο δασκαλάκο-διερμηνέα με κάλεσε και ο ντόπιος βουδιστής ιεροδιδάσκαλος να φάμε στο σπίτι του, από αυτά τα γεύματα με τα 16 πιατάκια...
CIMG5516.JPG
CIMG5524.JPG
CIMG5532.JPG
CIMG5535.JPG

Οι Βιρλαμνοί τρώνε τουλάχιστον 5 φορές τη μέρα, απ' ο,τι μου είπαν μάλιστα το αντίσοιχο "τι κάνεις, καλά;" δικό μας είναι το "έφαγες καλά;" εκεί. Καλές εντυπώσεις μου άφησε η κουζίνα της χώρας.
CIMG5545.JPG

Την τέταρτη μέρα ήρθε η ώρα να γυρίσω πίσω στο Sittwe με "πλοίο", προκειμένου να πάρω την πτήση της επιστροφής για τη Γιαγκόν. Είχα έρθει με μια βάρκα μόνος μου και τώρα έπρεπε να τη μοιραστώ με άλλους πενήντα, χωρίς καθόλου χώρο, παρότι οι άνθρωποι μου έδωσαν καρέκλα, εξαιρετικά ευγενείς πάντα οι Βιρμανοί.
CIMG5546.JPG

Τλεικά η μηχανή της βάρκας χάλασε, μείναμε στη μέση για πάνω από μια ώρα, άρχισα να ανησηχώ ότι θα τη χάσω την πτήση μου... Εξήγησα στους συνεπιβάτες μου για ποιο λόγο βιάζομαι με παντομίμες κι αυτοί μετη σειρά τους έκαναν νόημα σε όποια μηχανοκίνητη πιρόγα περνούσε για να με πάρει. Δυστυχώς κανείς δεν πήγαινε τόσο μακριά όσο το Sittwe (στο οποίο τελικώς -παρά τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης- θα μπορούσα να είχα πάει με λεωφορείο). Σε κάποια φάση δυο ντόπιοι κολύμπησαν μέχρι την όχθη για να μιλήσουν με τον ιδιοκτήτη μιας βάρκας μπας και με πάρει και δε χάσω την πτήση. Τελικώς πέρασε μια βάρκα που είχαν νοικιάσει δυο Γερμανοί. Όταν αποβιβλαστηκα για να μπω στη βάρκα τους όλοι οι ντόπιοι με χειροκρότησαν και μου ευχόντουσαν καλό ταξίδι, χαρούμενοι που δεν έχασα την πτήση μου... ενώ αυτοί έμειναν στη μέση του ποταμού περιμένοντας στωικά να δουν αν θα επισκευαστεί η μηχανή της βάρκας τους. Αξιολάτρευτοι.
CIMG5556.JPG

Προσοχή στους λεπτοδείκτες... μάλλον στην τύχη την έβαζαν την ώρα.
CIMG5558.JPG
CIMG5560.JPG

Δυο μέρες αργότερα έφυγα από τη Γιανγκόν, πετώντας για Χονγκ Κονγκ. Ατελείωτη η ακτογραμμή της χώρας, με έκανε να σκεφτώ την ατελείωτη δυναμική του τουρισμού, που σίγουρα θα απογειωθεί σύντομα. Οι 500.000 επισκέπτες ετησίως -εκ των οποίων πολλοί είναι βασικά οι εργαζόμενοι στις μυριάδες ΜΚΟ με multiple entries- είναι ελάχιστοι για μια χώρα που εύκολα μπορεί να γίνει η νέα Ταϊλάνδη. Στην πτήση της επιστροφής έκατσα με ένα βρετανοϊταλικό ζευγάρι που πλέον είχαν έρθει να ανοίξουν την πρώτη αγγλόφωνη ανεξάρτητη εφημερίδα στη χώρα. Σε μια χώρα που αλλάζει και δε μετάνιωσα που πρόλαβα να τη δω όπως είναι ακόμη.
 
Last edited:

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.314
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
ΤΟΠ-5 Βιρμανίας
1. Οι ναοί του Μράουκ Ου, το χωριό και οι κοινότητες
2. Το Μπαγκάν
3. To χωριουδάκι στο τρεκ
4. Η εκδρομή πέριξ της λίμνης Ίνλε
5. Τα περίχωρα του Μανταλάι με τους ναούς, τους ορυζώνες κλπ

Γενικώς η χώρα είναι ένα παράθυρο στο παρελθόν, στο πώς ήταν η ΝΑ Ασία πριν από κάποιες δεκαετίες και αυτό είναι το βασικό της αξιοθέατο για μένα, μαζί με τους ανθρώπους της, πάνω από ναούς, τρεκ και φύση.

Ωραία η Βιρμανία, αλλά είχα διάθεση για μια μεγάλη πόλη, μοντέρνα, διαφορετική. Πάμε Χονγκ Κονγκ!
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ειρηνικος ..παντου
Ουφ ,ουφ,ουφ......ειμαι η Κλεοπατρα και μολις τελειωσα!
Λογω διακοπων ειχα χασει πολλα επεισοδια και μου βγηκε η γλωσσα στο διαβασμα.
Χειμαρρωδης ,οπως παντα,πολυ παραστατικες φωτογραφιες...εννοειται καμια σχεση αυτο που εβλεπα στην Αυστραλια ..με αυτο που ειδα στην Βιρμανια.Κριμα και την ειχα πιο ψηλα την Αυστραλια.Οι ναοι της Βιρμανιας ειναι καταπληκτικοι...δηλ αν αυτοι ειναι λιγοι ...τοτε οι ναοι των Ταιλανδη-Λαος-Καμποτζη πως ειναι?
 

Masbass

Member
Μηνύματα
113
Likes
184
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μαδαγασκάρη
μπήκα να διαβάσω γι Αυστραλία που θα πάω σε δυο εβδομάδες και τελικά το πήρα μονορούφι απ την αρχή. Πολύ ενδιαφέρον ταξίδι και όντως θέλει ποικιλία για να μη κουραστείς παίρνοντας σβάρνα γειτονικές χώρες με πάνω κάτω παραπλήσιες εικόνες. Επειδή δεν κατάλαβα καλά, είπες οτι πήρες ΚΤΕΛ απο Alice Springs μέχρι Darwin (πόσες μέρες και κόστος περίπου; ) κι εκεί έκανες tour μ εκείνο το βανάκι με τη μπαγκαζιέρα και τον οδηγό/ξεναγό/ξυλοκόπο/μάγειρα (επίσης, πόσες μέρες ήταν το tour και πόσο κόστισε περίπου; ). Χωρίς να έχω πατήσει ακόμα πόδι στην Αυστραλία την έχω χωρίσει σε τρια ταξίδια: Ένα στα νοτιοανατολικά που θα πάω τώρα (Sidney + Μelbourne + μικρές μονοήμερες στην ακτή), ένα στα νότια και νοτιοδυτικά (Adelaide + Kangaroo Island + Perth) κι ένα στα βόρεια (Darwin ... και μετά τι; ). Γενικά προς τα βόρεια δεν έχω βρει κατι να με τραβηξει για τοσες μερες. Θα μου πεις, πηγαινε πρωτα, δες πως ειναι, αν σ αρεσει κλπ και μετα βλεπεις αφου πας και το νοτιο-νοτιοανατολικο ταξιδι. Ε και αυτο το tour με το βανακι φαινεται πολυ ενδιαφερον. Στον βράχο στο κέντρο δε με βλεπω καν να πηγαινω, ισως σε συνδιασμο με κατι αλλο, γενικα οπως τα λες το περιμενω: ε να ενας μεγαλος βραχος στη μεση του πουθενα, οκ, και τωρα τι;
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.115
Μηνύματα
880.692
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom