Τουρκία Κωνσταντινούπολη ... by foot

Action

Member
Μηνύματα
117
Likes
411
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυνησία

‘’Να σου πω και τα ευχάριστα, το χορευτικό μας θα πάει Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο, αν ακυρωθεί καμιά θεσούλα ψήνεσαι να πάμε;’’ .

Τη Μαρίνα τη γνώρισα τέλος Ιουνίου σε ένα tour στη Νότια Γαλλία – Νότια Ισπανία που συμμετείχα σαν ‘’εξωκοινοβουλευτικός’’ παράγοντας. Είχα προτείνει τότε ένα ημερήσιο tour στην ελεύθερη μέρα που είχαμε και ακολούθησε χωρίς να παραπονιέται για κούραση ιδιαίτερα. Το σκέφτηκα λίγο, η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στο τόπο δεν ήταν και ότι καλύτερο, διάβαζα στο forum συνεχώς ότι όλοι ακύρωναν τις διακοπές τους και ότι πια προσπαθούσαν να ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα, της είπα άσε να πλησιάσει η ημερομηνία και βλέπουμε. Τελικά όχι μόνο ελευθερώθηκαν κάποιες θέσεις αλλά κινδύνευε και η εκδρομή να μη γίνει. Πάντα ήθελα να πάω στη Πόλη, όμως αφού ήταν από τους πιο κοντινούς προορισμούς όλο και το άφηνα για αργότερα. Έμεινε στο φλου για αρκετό διάστημα όμως είχα αρχίσει να διαβάζω τις ιστορίες άλλων για να ενημερωθώ σχετικά μη και τυχόν... Ατελείωτες οι ιστορίες, τα βιώματα, οι πληροφορίες, οι διαμάχες. Κράτησα κάποιες σημειώσεις αρχικά και όταν πια εξοφλήσαμε και το πρακτορείο, άρχισα να ψάχνω πλέον σοβαρά (ταξιδιωτικούς οδηγούς, χάρτες κτλ κτλ). Τώρα θα μου πείτε και εύλογα τι τα ήθελες όλα αυτά κοπελιά;

Το φολκλορικό φεστιβάλ θα λάμβανε χώρα στο Saray, μία πόλη 2 ώρες περίπου έξω από τη Κωνσταντινούπολη. Η διαμονή ήταν εξολοκλήρου εκεί με δύο ημέρες μόνο επίσκεψη με ξενάγηση στη Πόλη. Η αρχική ιδέα ήταν να μας αφήσουν στη Πόλη τη δεύτερη ημέρα της ξενάγησης και να πάρουμε τη συγκοινωνία για να γυρίσουμε πίσω στο Saray 2 ημέρες μετά, τη τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, που έτσι κι αλλιώς θα συμμετείχε και η Μαρίνα στη παράσταση.

Άρχισα λοιπόν να ψάχνω το πώς της επιστροφής. Για αρχή με βοήθησε το google όσο μπόρεσε το καημένο κι αυτό και το μοναδικό αποτέλεσμα ήταν το εξής: http://www.rome2rio.com/s/Istanbul/Saray-Tekirdağ-Turkey δηλαδή δρομολόγια μέχρι το Cerkezkoy και μετά ταξί (για να διαπιστώσω αργότερα ότι υπήρχε τοπικός υπεραστικός σταθμός λεωφορείων μέσα στο χωριό και μάλιστα μεγάλος :rolleyes-80: ). Ο πιο γρήγορος τρόπος και πιο οικονομικός βέβαια ήταν να νοικιάσουμε αμάξι, όμως οι αμφιβολίες της Μαρίνας με έπεισαν ότι για δυο κορίτσια μόνα σε άγνωστο τουρκικό έδαφος ίσως να μην ήταν και τόσο καλή ιδέα. Έγραψα τότε σε 2-3 μέλη εδώ μήπως και γνώριζαν κάτι παραπάνω. Δε πήρα απάντηση προφανώς οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα. Το δικό μας πρακτορείο δε μπορούσε να μας βοηθήσει, έτσι έμεινε σε εκκρεμότητα, του τύπου, πάμε με το δικό μας γκρουπ την επίσκεψη στη Πόλη, ρωτάμε επιτόπου και αναλόγως πράττουμε. Βέβαια το θέμα λύθηκε 10 ημέρες πριν την αναχώρηση, όταν η Μαρίνα μου ανακοινώνει ότι εάν δεν έχω πρόβλημα θέλει να έρθει μαζί μας και ένας φίλος της από τη φωτογραφική ομάδα όπου είναι μέλος, μη γνωρίζοντας η ίδια ότι με τον Πάνο είμαστε παλιοί γνωστοί από το χορό (μικρή πόλη, όλοι γνωστοί). Συγκεντρωθήκαμε λοιπόν όλοι μαζί ένα βράδι με το κλείσιμο του μαγαζιού μου να δούμε τι θα κάνουμε πρωτίστως με τη διαμονή. Εκεί ο Πάνος μας ξεφουρνίζει ότι μιλούσε με τον υπεύθυνο το πρωί και αποφασίστηκε η πρώτη ημέρα της ξενάγησης να γίνει κανονικά, η δεύτερη όμως ημέρα να γίνει τη τελευταία του φεστιβάλ για να παραλάβουμε και την αντιδήμαρχο η οποία θα ερχόταν αεροπορικώς για τη τελετή λήξης, τουτέστιν (που έλεγε και ο Βογιατζής)
θα πηγαίναμε με το λεωφορείο του γκρουπ μας στη Πόλη και θα γυρίζαμε πάλι με αυτό στο Saray , χάρη της αντιδημάρχου. Άρα δε θα χρειαζόμαστε τη τοπική συγκοινωνία και το σημαντικότερο, η διαμονή μας σημειώνει αύξηση στις διανυκτερεύσεις με σύνολο 4 από 2 και καταλήγουμε με 5 ολόκληρες δικές μας, κατάδικές μας ημέρες για να σεργιανίσουμε. Γιούπιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!!!!!!!!!!

 
Last edited:

Action

Member
Μηνύματα
117
Likes
411
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυνησία
Να’μαστε λοιπόν στο λεωφορείο δώδεκα παρά κάτι, μπαίνουν τα πράγματα και η Μαρίνα καταφθάνει τελευταία και καταιδρωμένη. Η πρώτη μία ώρα περίπου περνά ευχάριστα, είχα να δω και το Πάνο καιρό, πες και πες μπήκαμε στην Ήπειρο. Μετά το φως εχάθη, για να επανέλθει με την ανατολή πια και τη καζούρα έτοιμη και από τους δυο, ότι και καλά κοιμόμουνα σε όλη τη διαδρομή και εκείνοι με προσέχανε λέει και τρίχες, συκοφαντίες, εντάξει ίσως κοιμήθηκα λίγο παραπάνω από εκείνους, τι το κάνανε τώρα θέμα με σχόλια στις φωτογραφίες του τύπου ‘’όσο εσύ κοιμόσουν’’ … (αν ξέρανε ότι φοιτήτρια μέχρι και στον ηλεκτρικό τα έκλεινα τα ματάκια μου για λίγο, δε θα με ξέπλενε ούτε ο Αχελώος που λένε και στο χωριό μου!!!)

Σύνορα επιτέλους, άντε να αρχίσουν να τεντώνονται οι καταταλαιπωρημένοι του ύπνου (!) και να αρχίσουν να σηκώνονται οι καθιστοί για να ξεπιαστούν.
DSCN3201.JPG
DSCN3201.JPG

Αφού φάγαμε καμιά ωρίτσα στα σύνορα (και βάλε πλάκα πλάκα) βγήκαμε στην εθνική. Εεεεε μετά, άρχισε να τρελαίνεται το gps. Δε καταλάβαμε τι θέμα είχε ακριβώς, αλλά για να βγούμε στο σωστό δρόμο για το Saray ακολουθήσαμε ένα άλλο αυτοκίνητο που ο ευγενέστατος οδηγός του προσφέρθηκε να μας βοηθήσει (υπόψιν πινακίδες πουθενά για τη συγκεκριμένη πόλη, παρά μόνο πολύ κοντά της – ''καημένη, ήθελες να οδηγήσεις σε αυτό το δρόμο εεε;'' σκεφτόμουνα, ''πάλι καλά που ακυρώσαμε την σκέψη για ενοικίαση αυτοκινήτου για την επιστροφή μας από τη Κωνσταντινούπολη τη τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, δε θα βρίσκαμε σίγουρα άκρη''). Φυσικά φωτογράφιζα ότι περνούσε και πετούσε με ενθουσιασμό, όταν κατάλαβα ότι θα έπρεπε να χαλαρώσω σιγά σιγά σεβόμενη τη ταλαιπωρία των υπολοίπων, που δε με κοιτούσαν με τον ίδιο ενθουσιασμό ομολογουμένως.
DSCN3210.JPG
DSCN3211.JPG
DSCN3213.JPG
DSCN3218.JPG

Άφιξη στο ξενοδοχείο, μετά από 2ο γύρο περιπλάνησης, μέσα στη πόλη αυτή τη φορά, με σωτήρα τον πολύ άξιο όπως αποδείχτηκε στη πορεία τούρκο συνοδό του Ελληνικού γκρουπ για το φεστιβάλ, όταν του τηλεφώνησε ο φαινομενικά ψύχραιμος οδηγός μας λέγοντάς του ότι έχουμε χαθεί (!).
DSCN3232.JPG
DSCN3223.JPG
DSCN3225.JPG
DSCN3226.JPG
DSCN3229.JPG

Εδώ να εξηγήσω ότι οι ομάδες που συμμετέχουν σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών φιλοξενούνται από το Δήμο που το διοργανώνει. Αυτό σημαίνει ότι κανονίζει ο Δήμος τα πάντα, ξενοδοχείο, φαγητό, δραστηριότητες, ξεναγήσεις, χορευτικό πρόγραμμα. Σε κάποια φεστιβάλ το γκρουπ συμμετέχει χρηματικά σε μικρό ποσοστό, σε άλλα όχι. Έτσι πας όπου σε πάνε, κοιμάσαι όπου σε βάζουν και τρως ότι σου δίνουν.
DSCN3249.JPG

να και ο επίσημος τούρκος συνοδός του γκρουπ μας, την επόμενη μας κατατόπισε πολύ καλά για να βρούμε το ξενοδοχείο εύκολα και μας έδωσε ότι πληροφορίες θεωρούσε εκείνος ότι θα έπρεπε να γνωρίζαμε ... δε τον διέκοψα ... που να εξηγούσα τώρα τις άπειρες σελίδες που έχουν γραφτεί για τη πόλη του στο forum
DSCN3250.JPG

δοκίμασα πρώτα τη σούπα, ρεβυθάδα, τέλεια. Πρώτα την έφαγα και μετά θυμήθηκα ότι θα έπρεπε να έχω μία αναμνηστική του δίσκου του φαγητού
DSCN3251.JPG

με αυτό το ξινόγαλο ξετρελάθηκα, απίστευτο σε γεύση και εξαιρετικά ελαφρύ. Ούτε ξέρω πόσα ήπια από δαύτα μέχρι να εγκαταλείψουμε τη χώρα
DSCN3253.JPG
DSCN3255.JPG
να και οι γείτονες στη τραπεζαρία
DSCN3254.JPG

Δεν είχε τίποτα το ιδιαίτερο να δείξει η συγκεκριμένη πόλη, είχε όμως δήμαρχο ικανότατο και πολύ δυναμικό που προσπαθούσε όσο μπορούσε.
DSCN3227.JPG

DSCN3231.JPG

DSCN3235.JPG

DSCN3236.JPG

υπήρχε μία συμπαθητική πλατεία ο μοναδικός χώρος συνάθροισης όπως όλα έδειχναν, με κάτι αρχαία στην άκρη για ντεκόρ, που κανείς δεν ήξερε να μας πει απολύτως τίποτα για αυτά. Είχαν βέβαια ταμπέλες όπως θα διαπιστώσετε, σιντριβάν για τη βρυσούλα, κτλ κτλ ... έφευγες απόλυτα καταρτισμένος θα έλεγα (!)
DSCN3237.JPG

DSCN3238.JPG

DSCN3239.JPG

DSCN3240.JPG

DSCN3243.JPG


τα παιδιά βρήκαν την αφίσα του φεστιβάλ και να στη μία φωτογραφία ο Βασίλης, δικός τους συνχορευτής, οι μηχανές πήραν φωτιά
DSCN3245.JPG

φτωχή η πόλη, αλλά τα μηχανήματα συναλλαγών των τραπεζών τελευταίας τεχνολογίας
DSCN3263.JPG


άνθρωποι που ψάχνουν στα χαλάσματα
DSCN3267.JPG

και ο ανύπαρκτος κατ'εμέ αλλά και για όλους τους δορυφόρους του πλανήτη υπεραστικός σταθμός λεωφορείων
DSCN3247.JPG

DSCN3260.JPG

DSCN3256.JPG

DSCN3261.JPG


Περιπλανηθήκαμε για λίγο πριν πέσουμε για ύπνο. Σε αργούς ρυθμούς η πόλη με αρκετά μέρη για φαγητό και γλυκίσματα παντός είδους. Έτσι μπήκαμε μέσα σε ένα ζαχαροπλαστείο για να πάρουμε κάτι στο χέρι. Έλα όμως που δεν είχαμε κάνει συνάλλαγμα ακόμη. Να επιμένουμε να τον πληρώσουμε σε ευρώ και να επιμένει να μας τα κάνει δώρο. Δε πειράζει πρέπει να έλεγε στη γλώσσα του, είναι λίγα, σας τα δωρίζω, να γλυκαθείτε από εμένα. Βασικά θέλω να σκέφτομαι ότι αυτό θα έλεγε και ότι δε μας έβριζε, γιατί χαμογελούσε συνεχώς ... λες; .... μπααα .... ας καληνυχτίσουμε το Saray, από αύριο στη Πόλη!!!
 

Attachments

Last edited:

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.812
Πολύ ωραία η ιστορία σου Action. Νεανική, πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα.
Θυμάμαι που μου είχες στείλει πμ και ρωτούσες για το Saray αλλά όπως το είπες, δεν απάντησα γιατί δεν ήξερα καν ότι υπάρχει σαν πόλη.
Περιμένουμε τη συνέχεια.
 

Action

Member
Μηνύματα
117
Likes
411
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυνησία
Πολύ ωραία η ιστορία σου Action. Νεανική, πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα.
Θυμάμαι που μου είχες στείλει πμ και ρωτούσες για το Saray αλλά όπως το είπες, δεν απάντησα γιατί δεν ήξερα καν ότι υπάρχει σαν πόλη.
Περιμένουμε τη συνέχεια.
Ευχαριστώ πολύ! όπως και το περίμενα! (η συνέχεια έχει πολλές γκάφες δικές μου φυσικά γιατί εγώ ήμουν υπεύθυνη για το που θα πάμε, τι θα δούμε και πότε / αφού δεν είχα ξαναπάει δε γνώριζα τις αποστάσεις και το χρόνο που χρειάζεσαι για το κάθε ένα - ενημερώθηκα όσο καλύτερα μπορούσα - το πλάνο μου βγήκε στο τέλος κατά 90% δε λέω, αλλά ένα γερμανικό παρατσούκλι το φορτώθηκα / σε γενικές γραμμές γελάσαμε πολύ περπατήσαμε πολύ και είδαμε πολλά, θα το ξαναέκανα) :)
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.812
η συνέχεια έχει πολλές γκάφες δικές μου φυσικά γιατί εγώ ήμουν υπεύθυνη για το που θα πάμε, τι θα δούμε και πότε
Πολύ ωραία! μας προετοιμάζεις για το τι θα ακολουθήσει!
Οι γκάφες και τα ωραία απρόοπτα είναι που μας μένουν τελικά μετά από ενα ταξίδι και τα θυμόμαστε μετά από χρόνια με μιά γλυκειά νοσταλγία.
Έχω μόνο μία απορία γιατί όσο και να προσπάθησα κάπου το έχασα. Τη διαδρομή την κάνατε αρχικά νομίζω με λεωφορείο, αλλά μετά γράφεις για gps και καταλαβαίνω ότι είχατε αυτοκίνητο. Ή κάνω λάθος?
 

Action

Member
Μηνύματα
117
Likes
411
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυνησία
Πολύ ωραία! μας προετοιμάζεις για το τι θα ακολουθήσει!
Οι γκάφες και τα ωραία απρόοπτα είναι που μας μένουν τελικά μετά από ενα ταξίδι και τα θυμόμαστε μετά από χρόνια με μιά γλυκειά νοσταλγία.
Έχω μόνο μία απορία γιατί όσο και να προσπάθησα κάπου το έχασα. Τη διαδρομή την κάνατε αρχικά νομίζω με λεωφορείο, αλλά μετά γράφεις για gps και καταλαβαίνω ότι είχατε αυτοκίνητο. Ή κάνω λάθος?
συγνώμη αν σας μπερδεύω, του λεωφορείου ήταν το gps, απλά βίωνα όλα τα καθέκαστα γιατί η θέση μου ήταν πίσω από τον οδηγό :)
 

Action

Member
Μηνύματα
117
Likes
411
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυνησία
Ημέρα 1η

Πρωινό ξύπνημα πακετάρουμε και στο λεπτό βρεθήκαμε στην αίθουσα του πρωινού. Μια και έχω αντικαταστήσει το καφέ, άρχισα να γεμίζω τη κούπα μου με τσάι, η οποία εξαφανίστηκε από τα χέρια μου εν ριπή οφθαλμού από τον υπεύθυνο, αφήνοντάς με να τον κοιτάω με το γνωστό βλέμμα της αγελάδας. Πριν προλάβω να τον ρωτήσω ‘’γιατί’’ μου γεμίζει μία άλλη, μισή τσάι, μισή νερό. Σε δευτερόλεπτα το μυαλό μου ταξίδεψε στη Σμύρνη όταν ο Ταχίρ με τη γυναίκα του (οικογενειακοί μας φίλοι) μας είχαν κάνει δώρο ένα διπλό τσαγιερό συνοδευόμενο με ένα σετ τσαγιού και τις υποδείξεις για το πώς να παρασκευάσουμε το τσάι που μόλις είχαμε αγοράσει. Θυμήθηκα λοιπόν, ότι στο κάτω τσαγιερό μπαίνει το νερό και στο πάνω οι κουταλιές του κρυσταλλικού τσαγιού, σε αναλογία ίση με τις κούπες που θα χρησιμοποιούσαμε. Όταν το νερό πάρει βράση, μετατρέπει το κρυσταλλικό τσάι σε υγρό με την υφή του μελιού. Έτοιμο να το πιείς είναι όταν ανακατέψεις το ένα μέσα στο άλλο. Επέστρεψα στη πραγματικότητα, τον ευχαρίστησα με ένα πλατύ πλατύ χαμόγελο, κάθισα και άρχισα πλέον να περιεργάζομαι τις σημειώσεις μου.
Είχα κάνει ένα πλάνο για το πώς θα κινηθούμε και τι θα επισκεφτούμε, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι περισσότεροι επισκέψιμοι χώροι κλείνουν μεταξύ 4 και 5 το απόγευμα. Χώρισα λοιπόν τις ημέρες σε 2 ζώνες, πρωί και απόγευμα. Το πρωί θα περιλάμβανε επισκέψεις σε μουσεία και λοιπά αξιοθέατα και το απόγευμα εξερεύνηση των διαφόρων περιοχών. Ο ένας ταξιδιωτικός οδηγός που είχα, περιείχε έτοιμους τρεις περιπάτους διάρκειας 1,5 ώρα ο καθένας. Μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον να προσαρμόσω τις βόλτες μας πάνω σε αυτούς. Δε γνωρίζαμε τι θα περιελάμβανε η ξενάγηση του πρακτορείου, άρα θα έπρεπε να είναι ελαστικό, αφαιρώντας από τις υπόλοιπες ημέρες όλα όσα θα βλέπαμε τη πρώτη. Λογικά, Αγιά Σοφιά και Πατριαρχείο ήταν τα must για ένα ελληνικό γκρούπ - και έτσι τα υπολόγισα κι εγώ - προσθέτοντας το Μπλέ Τζαμί που είναι απέναντι από την Αγιά Σοφιά και τη Βασιλική Κινστέρνα που είναι δίπλα της. Εξάλλου το ξενοδοχείο που είχαμε κλείσει βρίσκεται στη περιοχή Σουλτάναχμετ (ευγνωμονώ το forum γι’αυτό) άρα ότι έμεινε απ’έξω , θα το συμπληρώναμε μία από τις επόμενες ημέρες ως πρώτο και μετά θα ακολουθούσαμε το προσχεδιασμένο μας πρόγραμμα.
Επιβιβαστήκαμε λοιπόν στο λεωφορείο και ... αρχίσαμε και τις πλακίτσες πρωί πρωί
DSCN3272.JPG


Μπαίνοντας στη Κων/πολη μου έκαναν εντύπωση οι πολυκατοικίες – ουρανοξύστες που ξεφύτρωναν σε ολόκληρες συνοικίες. Η πόλη μεγάλωνε με απίστευτους ρυθμούς και έπρεπε να στεγάσει το πληθυσμό της. Προσωπική μου γνώμη και άποψη: περιποιημένες μεν, άσχημες δε.

DSCN3273.JPG

DSCN3275.JPG

DSCN3276.JPG

DSCN3278.JPG

DSCN3280.JPG


Ο τούρκος ελληνόφωνος ξεναγός μας με την ομπρέλα από το Ζωγράφειον. Το τι τρέξιμο έκανε αυτός ο άνθρωπος βρε παιδιά δε λέγεται, τα έλεγε όλα μια χαρά και κατανοητά, αλλά όταν ερχόταν η ώρα να προχωρήσει παρακάτω δε τον προλάβαινες (και δε του φαινότανε), σε περίπτωση που έμενες και λίγο πίσω για να πάρεις κάποια κλικ της προκοπής, δε θα άκουγες τι θα έλεγε, συνεπώς υπήρχε μόνο μία λύση: μηχανή ψηλά και τραβάς χωρίς να βλέπεις, άστα τι λήψεις έχεις ως αποτέλεσμα. Άσε το άλλο με τα ακουστικά. Ωραίο σύστημα και εξυπηρετικό πολύ δε λέω, ειδικά σε ανθρώπους σαν εμένα που χαζεύω με τη μηχανή μου δεξιά και αριστερά. Ο τύπος λοιπόν πρώτα μας μοίρασε τα εισιτήρια για την Αγιά Σοφιά και μετά μας παρέπεμψε στους φίλους του για να πάρουμε από ένα ακουστικό που δούλευε ασύρματα, συνδεδεμένο με το αντίστοιχο που φορούσε ο ίδιος στο κεφάλι του. 5 λίρες επιπλέον ο ένας. Εεε λοιπόν στην Αγιά Σοφιά δε τον έχασα στιγμή. Μετά τι τό'κανες...
DSCN3286.JPG

Όσο για το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας τελικά δεν είχα πέσει έξω και πολύ. Επισκεφθήκαμε λοιπόν τη Παναγιά των Βλαχερνών
DSCN3289.JPG

DSCN3292.JPG

DSCN3294.JPG

DSCN3299.JPG

DSCN3300.JPG

DSCN3309.JPG

DSCN3311.JPG

DSCN3316.JPG


το Πατριαρχείο
DSCN3318.JPG

DSCN3321.JPG

DSCN3324.JPG

DSCN3325.JPG

DSCN3329.JPG

DSCN3339.JPG

DSCN3342.JPG

την Αγιά Σοφιά (της έχουνε αλλάξει τα φώτα, δε θυμίζει εκκλησία πάντως)
DSCN3353.JPG

DSCN3364.JPG

DSCN3366.JPG

DSCN3377.JPG

DSCN3383.JPG

DSCN3388.JPG

DSCN3393.JPG

DSCN3396.JPG

DSCN3398.JPG


http://www.newsbomb.gr/bombplus/blo...o---stayroi-emfanizontai-mesa-stin-agia-sofia ;;;;;;;;;

DSCN3401.JPG

DSCN3404.JPG

DSCN3405.JPG

DSCN3411.JPG

DSCN3414.JPG

DSCN3419.JPG

DSCN3421.JPG

όλοι αναρωτιούνται γιατί ο τάφος του ανθρώπου που έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά σε αυτή την εκκλησία βρίσκεται μέσα της
DSCN3426.JPG

DSCN3431.JPG

DSCN3436.JPG

DSCN3497.JPG

DSCN3577.JPG

τη Βασιλική Κινστέρνα
DSCN3447.JPG
πάνω που είχα ευθυγραμμίσει μέσα στο κόσμο που δεν έλεγαν να κάνουν λίγο παραπέρα (εεεεε είμαστε κι άλλοι για φωτογραφίες και έχουμε έναν παλαβό που τρέχειιιιιιιι και εδώ δε φοράμε ακουστικά καλέ, ακούςςςςςςςς;;;;;;; ) πάνω στο κλικ έφαγα μια αγκωνιά, κατάλαβα ότι πιθανόν να το' χασα λιγάκι αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια
DSCN3448.JPG

DSCN3451.JPG

DSCN3454.JPG

DSCN3457.JPG


DSCN3459.JPG

DSCN3461.JPG

DSCN3463.JPG

το Μπλε Τζαμί (εντυπωσιακό απ'έξω, απογοήτευση μέσα)
DSCN3352.JPG

DSCN3445 (2).JPG

DSCN3465.JPG

DSCN3468.JPG

DSCN3471.JPG

DSCN3472.JPG

DSCN3476.JPG

DSCN3477.JPG

DSCN3480.JPG

DSCN3486.JPG

DSCN3488.JPG

DSCN3498.JPG

Στον ελεύθερο χρόνο λοιπόν εμείς τους αποχαιρετήσαμε και περιχαρείς πήραμε το δρόμο για το ξενοδοχείο, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που μας είχαν δοθεί
O Πάνος και η Μαρίνα. Τι ωραία που περπατάνε σε αυτή τη φωτογραφία! Έπρεπε να βγάλω μία ίδια τη τελευταία ημέρα, έπρεπε ...
DSCN3499.JPG
 
Last edited:

Action

Member
Μηνύματα
117
Likes
411
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυνησία
Το ξενοδοχείο λέγεται Otomman’s Elegance Hotel http://www.tripadvisor.com.gr/Hotel...-Reviews-Ottoman_Elegance_Hotel-Istanbul.html και το βρήκαμε σχετικά εύκολα. Η τοποθεσία του ιδανική. Μας βοήθησε πολύ το γεγονός ότι είναι ακριβώς ένα δρόμο πιο πάνω από αυτόν που βρίσκεται η Μικρή Αγιά Σοφιά. Μία κουκλίστικη μπουτίκ με μόνο επτά δωμάτια μοιρασμένα σε δύο ορόφους. Καθαρό, με κλιματισμό, πολύ όμορφα διακοσμημένο, χωρίς όμως ασανσέρ (θεωρώ πως δε το χρειάζεται) και το πιο σημαντικό τουλάχιστον για μένα, ησυχία. Από το στενάκι που βρίσκεται σπάνια περνούσε αυτοκίνητο και όμως είναι τόσο κοντά στο κέντρο (10’ με τα πόδια και είσαι στον Ιππόδρομο). Μου έκανε εντύπωση που η κουζίνα ήταν όλη μέρα ανοικτή και selfservis, για να φτιάξει κανείς κάτι πρόχειρο. Το εξαιρετικό πρωινό σερβιριζόταν στη μικρή βεραντούλα στο πίσω μέρος και είχε τόση ησυχία που πραγματικά νόμιζες ότι ήσουν στο σπίτι σου. Μόνο ένα παράπονο έχουμε γενικότερα από τα ξενοδοχεία που μείναμε στη Τουρκία σε αυτό το ταξίδι. Δεν αλλάζανε τα σεντόνια και τις πετσέτες , παρά μόνο όταν τους το είπαμε και εξυπηρετηθήκαμε αμέσως εννοείται. Το προτείνω ανεπιφύλακτα ως κατάλυμα, απλά όποιος αποφασίσει να πάει, να το έχει αυτό στο μυαλό του. Φυσικά τα κριτήρια επιλογής ξενοδοχείου ποικίλουν π.χ. αν θα σας άρεσε να έχετε θέα στο Βόσπορο ή να έχει βεράντα ή δε ξέρω κι εγώ τι άλλο, σίγουρα δε θα σας κάνει. Αν όμως χρησιμοποιείτε το ξενοδοχείο καθαρά για ξεκούραση όπως εγώ, θα μείνετε ευχαριστημένοι πιστεύω.
DSCN3500.JPG
DSCN4316.JPG
DSCN4316.JPG

DSCN4315.JPG

DSCN4311.JPG

DSCN4310.JPG

20150821_084546.jpg

20150821_084522.jpg

Στη γειτονιά υπάρχει minimarket, γυράδικο, ροκάδικο, φούρνος, ζαχαροπλαστείο, τουριστικά μαγαζιά (σημειώστε ότι είναι τα πιο φθηνά που βρήκαμε στη πόλη, μετά τα μικρομάγαζα στα στενά) και πολλά εστιατόρια.
Προτιμήσαμε ένα από αυτά το απόγευμα, αφού φρεσκαριστήκαμε και αποφασίσαμε να χαλαρώσουμε για απόψε και απλά να απολαύσουμε τη βόλτα μας εξευρευνώντας τη περιοχή μας.
Ακριβούτσικο θα έλεγα, μα το φαγητό του ήταν απίθανο, ειδικά το κοκκινιστό κοτόπουλο στο πήλινο.
DSCN3508.JPG

DSCN3509.JPG

Η δε ευγένεια των σερβιτόρων εμάς τις κυρίες μας σκλάβωσε. Μας βοήθησαν με τις καρέκλες τραβώντας τες για να καθίσουμε, μας άνοιξαν τις πετσέτες με αυτό τον τρόπο
DSCN3507.JPG

και μας σέρβιραν τα ποτά. Όλα ωραία προς στιγμήν και αρχίσαμε τη περιπλάνηση ανατολικά του Ιπποδρόμου με κατεύθυνση στο 7 HillsHotel.
DSCN3512.JPG

DSCN3513.JPG

DSCN3514.JPG

DSCN3516.JPG

Αγορά Arasta
DSCN3519.JPG

DSCN3521.JPG

DSCN3522.JPG

DSCN3523.JPG

DSCN3524.JPG

DSCN3526.JPG


Κάτι που θα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι ότι ο καταμερισμός των τραπεζιών γίνεται ανάλογα με το αν έχεις πάει για φαγητό ή για ποτό. Έτσι οι του φαγητού παίρνουν τα εξωτερικά τραπέζια φουλ θέα, οι του ποτού τα εσωτερικά. Όχι ότι δε σηκωθήκαμε εννοείται για να φωτογραφίσουμε τα μνημεία και τη θέα στο Βόσπορο. Εκπληκτική η θέα από εκεί πάνω όντως. Μπράβο σε όλους όσοι το πρότειναν.
DSCN3530.JPG

DSCN3531.JPG

DSCN3535.JPG

DSCN3536.JPG

Όσο για τη χρονοκαθυστέρηση στο φωτισμό της εκκλησίας το προσέξαμε, όπως επίσης προσέξαμε ότι δεν είναι φουλ φωτισμένη όπως το Μπλε Τζαμί.

Έχουν προβολείς μόνο στα πλάγια και άλλους 4, ένα για κάθε μιναρέ, δηλαδή πάλι τα δικά τους φωτίζουν.
DSCN3541.JPG

DSCN3542.JPG
 
Last edited:

Action

Member
Μηνύματα
117
Likes
411
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυνησία
Πλήρως ευχαριστημένοι και με το μυαλό γεμάτο εικόνες πήραμε το δρόμο για το σπίτι
DSCN3544.JPG

DSCN3546.JPG

DSCN3550.JPG

DSCN3549.JPG

DSCN3555.JPG

DSCN3556.JPG

κάνοντας μία βόλτα μέχρι το νότιο τμήμα της μεγάλης αγοράς, τη στήλη του Κωνσταντίνου και τα λουτρά Τσεμπερλίτας. Η πρώτη ημέρα είχε φτάσει στο τέλος της. Αποκοιμηθήκαμε με την σκέψη του μεγάλου παλατιού που θα ακολουθούσε την επόμενη.
DSCN3558.JPG

DSCN3559.JPG

DSCN3560.JPG

DSCN3563.JPG

DSCN3565.JPG

DSCN3569.JPG

DSCN3571.JPG

DSCN3572.JPG

DSCN3573.JPG
 

Action

Member
Μηνύματα
117
Likes
411
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυνησία
Ημέρα 2η

Το επόμενο πρωί το πρόγραμμά μας έλεγε Τοπ-Καπί και Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχοντας προετοιμαστεί για το τι θα αντικρύζαμε πάνω κάτω και έχοντας ακούσει ότι θα έπρεπε να περιμένουμε στην ουρά από 1,5 έως και 2 ώρες, με ανησύχησε το γεγονός ότι δεν είχαμε καταφέρει να ξυπνήσουμε αρκετά νωρίς. Σκεφτόμουν την ορθοστασία μέσα στον ήλιο, αλλά και το χρόνο που θα κυλούσε εις βάρος μας. Φτάνοντας λοιπόν στα ταμεία, ώρα 9, διαπιστώνουμε ότι δεν υπήρχε ουρά, απλά. ‘’Τυχεροί είμαστε’’ σκέφτηκα, βγάλαμε το full-pass και προχωρήσαμε.

Το Γενί Σαράι (νέο παλάτι) και κατόπιν Τοπ Καπί είναι ένα δαιδαλώδες συγκρότημα που αποτελείται από 4 κύρια προαύλια στο εσωτερικό των οποίων περιλαμβάνονται κτίρια, περίπτερα, λιμνούλες, κρήνες, κήποι. Δε θα επεκταθώ περισσότερο, όπως έκανα και για τα προηγούμενα αξιοθέατα, όπoιoς θέλει μπαίνει και διαβάζει αναλυτικά για το κάθε ένα. Αυτό όμως που θέλω να αναφέρω και με πίκρανε, είναι ότι από όσα είχα προετοιμαστεί να δω, επισκέψιμα δεν είχαν ούτε τα μισά. Δεν έχω ξαναπάει για να γνωρίζω τελικά τι βλέπεις και τι όχι, μονοπώλησε όμως τη συζήτησή μας αρνητικά. Μπορούσαμε πλέον να επισκεφτούμε τη περιοχή της κουζίνας με την έκθεση των σκευών, πιθανότατα τελειώσαν με τη συντήρηση και τις επισκευές, όμως φεύγοντας μας άφησε την αίσθηση ότι βλέπαμε το ίδιο μοτίβο σε επανάληψη και από ένα σημείο και μετά μας κούρασε. Συμφωνήσαμε στο τέλος ότι ίσως θα έπρεπε να είχαμε αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο αρχαιολογικό μουσείο που κλείνει μέσα του ιστορία αιώνων και να βλέπαμε το παλάτι πιο γρήγορα. Θα παραθέσω κάποιες φωτογραφίες και στη συνέχεια ένα 360 μοιρών tour από τους χώρους που είχα δει πριν πάω. Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι η διαφορά είναι αισθητή.
DSCN3574.JPG

DSCN3583.JPG

DSCN3584.JPG

DSCN3586.JPG

DSCN3590.JPG

Κουζίνα
DSCN3591.JPG

DSCN3595.JPG

DSCN3596.JPG

DSCN3598.JPG

DSCN3601.JPG

DSCN3605.JPG

Σερβίτσιο 2300 τεμαχίων (!)
DSCN3607.JPG

DSCN3610.JPG

DSCN3618.JPG

DSCN3620.JPG

DSCN3622.JPG

DSCN3625.JPG

DSCN3628.JPG

είπα κάτι στην αρχή για τις ουρές; στην αναμονή για την αίθουσα των κοσμημάτων. Εντυπωσιακά μεγάλο το διαμάντι του κουταλά, εντυπωσιακότατο το στιλέτο, μανδύα δεν είδαμε, θρόνους δεν είδαμε (τι μπορεί να κάναμε λάθος;)
DSCN3629.JPG

η θέα όμως από αυτή τη βεράντα της αίθουσας των κοσμημάτων ήταν μαγευτική
DSCN3632.JPG

DSCN3635.JPG

DSCN3636.JPG

Μέχρι εδώ είχαμε 3 ώρες παρά κάτι, διψούσαμε και ένα μικρό διάλειμμα πίνοντας ένα δροσιστικό χυμό ήταν ότι έπρεπε
DSCN3637.JPG

για να συνεχίσουμε στους προαύλιους χώρους και τα λοιπά κτίρια
DSCN3643.JPG

DSCN3646.JPG

DSCN3655.JPG

DSCN3659.JPG

DSCN3663.JPG

DSCN3665.JPG

DSCN3668.JPG

DSCN3675.JPG
η αίθουσα συνεδριάσεων των πασάδων
DSCN3683.JPG

DSCN3686.JPG

DSCN3688.JPG

τα δωμάτια των ευνούχων
DSCN3691.JPG

DSCN3700.JPG
DSCN3701.JPG

DSCN3704.JPG

DSCN3708.JPG

DSCN3709.JPG

DSCN3711.JPG

DSCN3712.JPG

DSCN3713.JPG

DSCN3714.JPG

DSCN3716.JPG

DSCN3717.JPG

DSCN3719.JPG

η κυρίως αίθουσα του χαρεμιού
DSCN3723.JPG

DSCN3726.JPG

DSCN3729.JPG

DSCN3731.JPG

DSCN3733.JPG

DSCN3734.JPG

βρυσούλες μέσα στο δωμάτιο (πέρα από το ζεν, χρειάζονται θα μου πεις, τόσες δραστηριότητες!!!)
DSCN3735.JPG

μέσα στο διαμέρισμα του σουλτάνου δεσπόζουν ακριβώς αντικρυστά 2 πανομοιότυπα κρεβάτια (είπαμε πολλές οι δραστηριότητες, μα δύο;;; ... υπερδραστήριος μου φαίνεται τούτος δω)
DSCN3736.JPG

DSCN3738.JPG

DSCN3737.JPG

DSCN3738.JPG

DSCN3739.JPG

όσο είδατε εσείς το fruit room άλλο τόσο το είδαμε κι εμείς
DSCN3741.JPG

DSCN3744.JPG

DSCN3742.JPG

DSCN3748.JPG

Φτάνοντας λοιπόν εδώ έτρεξα στο μπαλκόνι μπροστά να δω τη μεγάλη πισίνα και άρχισα να τη φαντάζομαι γεμάτη με νερό στολισμένη με λουλούδια στις άκρες και κορίτσια φορώντας τα ελάχιστα (!) να πλατσουρίζουν στα νερά, ενώ ο Σουλτάνος, που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί που στέκομαι τώρα εγώ, να σκέφτεται ''τι ωραία! και είναι όλες δικές μου! ... όπα... αυτή πότε τη πήραμε; δε τη ξέρω ... για πες να τη φέρουν να τη ξεναγήσω τη κοπέλα, μη μας πει και απολίτιστους ...''. Και όσο εγώ χαμογελούσα, οι άλλοι δύο της παρέας κατάκοποι είχαν αράξει σε ένα παγκάκι στον ίσκιο (ήδη είχαμε 5 ώρες παρά κάτι), με κοιτούσαν και συζητούσαν. Πήρα ένα ύφος μπλαζέ γιατί φαντάστηκα τι θα σχολιάζανε, αλλά πλησιάζοντάς τους, μου τό'πανε από μόνοι τους ''ναι για σένα λέγαμε, σε θέλουμε για τα μέρη σώματος, να ποζάρεις'' μα και εδώ δουλειά βρε φίλε, τι να πει κανείς! φωτογράφοι!
DSCN3746.JPG

DSCN3749.JPG

DSCN3750.JPG

DSCN3751.JPG

DSCN3752.JPG

Εάν έχετε φτάσει διαβάζοντας μέχρι εδώ, σημαίνει ότι σας ενδιαφέρει πολύυυυυυ! Κάντε ένα κόπο και ξεναγηθείτε λοιπόν όπως κι εγώ πριν πάω
http://www.360tr.com/34_istanbul/topkapi/english/
http://www.3dmekanlar.com/en/topkapi-palace.html
Enjoy !!!
 
Last edited:

Action

Member
Μηνύματα
117
Likes
411
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυνησία
Δύο ώρες από το χρόνο μας διαθέσαμε και στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Και ήταν λίγο! Πολύ λίγο θα έλεγα! Αρχίσαμε από το πρώτο κτίριο και μπαίνοντας το μάτι μου πήρε λοξά δεξιά ένα λέοντα από τη πομπική οδό της πύλης Ιστάρ της αρχαίας Βαβυλώνας, για να μπήξει βαθύτερα το μαχαίρι στη καρδιά μου λέγοντάς μου ‘’όλο λές ότι θά’ρθεις και θά’ρθεις, αλλά μας έχεις στη τελευταία τρύπα της φλογέρας, στο Βερολίνο είμαστε, όχι δα και στην Αμερική’’. Διαβάσαμε πέντε πράγματα, τους είπα κι εγώ ότι άλλο θυμόμουν, πολύ λίγα δηλαδή και σκόρπια και άρχισε η αιώνια συζήτηση της ‘’κλεψιάς’’. Η συζήτηση ξεκίνησε με τα δικά μας γλυπτά του Παρθενώνα, περιπλανήθηκε στην Αίγυπτο, αλλά μετά τα τελευταία γεγονότα στην Αρχαία Παλμύρα συμφωνήσαμε ότι ίσως τελικά ότι γίνεται να είναι για καλό.
 

Action

Member
Μηνύματα
117
Likes
411
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γαλλική Πολυνησία
Και ιδού
DSCN3757.JPG

DSCN3758.JPG

DSCN3761.JPG

DSCN3768.JPG

DSCN3769.JPG

DSCN3771.JPG

DSCN3772.JPG

DSCN3776.JPG

DSCN3787.JPG

DSCN3788.JPG

DSCN3791.JPG

Μπαίνοντας στο δεύτερο κτίριο από την είσοδο κατάλαβα ότι κάτι δε πήγαινε καλά. Μεγάλος ξύλινος διάδρομος με παραπετάσματα δεξιά – αριστερά, μόνο ένα πράγμα σήμαινε: κλειστή κάποια πτέρυγα λόγω δε ξέρω κι εγώ τι ….. πάλι!!! Ωχχχχχχχχχχχχχχ να μην είναι αυτή με τις σαρκοφάγους, please please please…. Και ήταν αυτή με τις σαρκοφάγους! Ελάχιστος κόσμος μέσα στο μουσείο (ήταν και ντάλα μεσημέρι) για να το ευχαριστηθούμε περισσότερο και η πιο σημαντική πτέρυγα κλειστή.
DSCN3799.JPG

DSCN3808.JPG

DSCN3813.JPG

DSCN3816.JPG

DSCN3822.JPG

DSCN3827.JPG

DSCN3833.JPG

DSCN3836.JPG

DSCN3839.JPG

DSCN3842.JPG

DSCN3843.JPG

DSCN3848.JPG

DSCN3852.JPG


DSCN3853.JPG

Βγαίνοντας ακολουθήσαμε αυτά τα βελάκια που όπως αντιλαμβάνεστε βρίσκονται έξω από το κτίριο ισλαμικής τέχνης και βρεθήκαμε ……….. στις τουαλέτες!!!!!!!! Που όταν τις θέλεις δε τις βρίσκεις τις αναθεματισμένες!!!!!!! Jesus!!!!!!!!!
DSCN3861.JPG

Όποιος έχει μπήξει τη βελόνα βουντού στο κουκλάκι που με απεικονίζει παρακαλώ πολύ να την αφαιρέσει το συντομότερο δυνατό!
Πεινασμένοι, κατάκοποι και μόνο εγώ η στριμμένη, αγανακτισμένη, με μάτι που γυάλιζε είπα ως άλλος Σβαντζενέγκερ : ‘’I’ll be back’’ και πήραμε το δρόμο της εξόδου.
Τα βελάκια λογικά οδηγούσαν σε δεύτερη από το πλάι είσοδο ανεβαίνοντας το μικρό μονοπατάκι στο πλάι (και τους είχα πει να με προσέχουν γιατί είμαι και ξανθιά) ή όλος ο τομέας αυτός να ήταν κλειστός; (γιατί από τη πορτούλα αυτή ούτε έμπαινε κανείς, ούτε έβγαινε όση ώρα τη περιεργαζόμασταν). Τα παιδιά όμως είχαν πάρει το δρόμο της εξόδου και δεν είχα το θάρρος να τους πω μήπως να δοκιμάζαμε να μπούμε κι εδώ. Ήδη δεν είχαν πολύ καλές διαθέσεις και είχαν αρχίσει να το δείχνουν και με το δίκιο τους.
Έφυγα με την αίσθηση του ανολοκλήρωτου, τόσο από το παλάτι, όσο και από το αρχαιολογικό μουσείο.
DSCN3862.JPG

DSCN3863.JPG

DSCN3864.JPG

DSCN3866.JPG

Εδώ που τα λέμε σκέφτηκα να πάρω μία για το σπίτι
DSCN3856.JPG

DSCN3857.JPG

Για την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης ούτε λόγος, περασμένες πέντε και 20 λίρες είσοδος … όχι … την άλλη φορά μαζί με τα υπόλοιπα.
DSCN3868.JPG

Και το μάθημα της ημέρας: Τοπ Καπί και Αρχαιολογικό Μουσείο δε πάνε μαζί την ίδια μέρα και ας είναι δίπλα δίπλα. Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν! o_O
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.585
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom