Καταστροφη αρχαιων μνημειων.

sezar7

Member
Μηνύματα
748
Likes
606
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Η καταστροφή του αρχαίου ναού της Παλμύρας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ

Δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν την καταστροφή του ναού του Βήλου, ενός κτιρίου-κοσμήματος της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, στη συριακή έρημο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο ΟΗΕ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την καταστροφή του κύριου κτιρίου του ναού του Βήλου καθώς και μιας σειράς κιόνων» που τον περιέβαλε, ανέφερε το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR), αφού συνέκρινε δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν πριν από και μετά την έκρηξη.











Σε μια δορυφορική φωτογραφία που είχε ληφθεί την 27η Αυγούστου εικονίζεται καθαρά ο ναός, μια τετράγωνη δομή που περιέβαλαν κίονες, η ανέγερση του οποίου είχε ολοκληρωθεί τον δεύτερο αιώνα. Σε ένα στιγμιότυπο που ελήφθη σήμερα όμως, είναι ορατοί μόνο μερικοί κίονες στο άκρο του αρχαίου ναού.

Αυτή ήταν η δεύτερη καταστροφή ενός ναού στην Παλμύρα που διέπραξε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) μέσα σε μία εβδομάδα.

Την 23η Αυγούστου το ΙΚ είχε καταστρέψει ολοσχερώς με εκρηκτικά τον ναό του Βάαλ-Δία, ανατινάσσοντας τον σηκό, το εσωτερικό τμήμα του ναού, ενώ οι κίονες που τον περιέβαλαν κατέρρευσαν.

Εκείνη η καταστροφή, την οποία επιβεβαίωσε την Παρασκευή η UNITAR επίσης βάσει της σύγκρισης δορυφορικών φωτογραφιών του διάσημου ναού της Παλμύρας, καταδικάστηκε με έντονο τρόπο από την UNESCO, η οποία έκανε λόγο περί ενός «εγκλήματος πολέμου».

Μία εβδομάδα πριν από την καταστροφή του ναού του Βάαλ-Δία, το ΙΚ είχε αποκεφαλίσει τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Ασάαντ.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ θεωρούν τα προϊσλαμικά θρησκευτικά έργα, κυρίως τα αγάλματα, ειδωλολατρικά.
http://www.theguardian.com/world/vi...ty-palmyra-isis-archive-video?CMP=embed_video

http://www.news.gr/kosmos/alles-hores/article/234835/fotografies-apodeixeis-h-katastrofh-toy-arhaioy
 
Μηνύματα
257
Likes
685
Επόμενο Ταξίδι
Πράγα
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Πείτε με καχύποπτο αλλά έχω μερικές απορίες:
Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται να έχει μικρύνει μετά την έκρηξη η περίφραξη του χώρου και δεν έπρεπε από την έκρηξη να έχει σχηματισθεί έστω ένας μικρός κρατήρας? και τα υλικά απομακρύνθηκαν μέχρι πετραδάκι, λες και κάποιος σκούπισε το χώρο. Παρακάτω οι σκληροί μαχητές του ΙΚ τοποθετούν τα εκρηκτικά με πεδιλάκι parex και πιο κάτω τα υλικά μετά την έκρηξη δεν μοιάζει να προήλθαν από αρχαίους κίονες, πιο πολύ προς τσιμεντένια δείχνουν.
 

sezar7

Member
Μηνύματα
748
Likes
606
Όλη η αλήθεια πίσω από την καταστροφή της Παλμύρας

Ο πραγματικός λόγος που καταστρέφουν οι τζιχαντιστές την Παλμύρα
03/09/201517:17
Εκτύπωση

0
SHARES
FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
«Αρχαία από την Παλμύρα πωλούνται ήδη στο Λονδίνο» αποκαλύπτει στον Ρόμπερτ Φίσκ η Γαλλο-Λιβανέζα αρχαιολόγος Joanne Farchakh - Καταστρέφουν τα μνημεία για να μην υπάρχουν αποδείξεις των κλοπών - Οι καταστροφές γίνονται με μέθοδο για να ανέβει η αξία τους στην αγορά των αρχαιοκαπήλων της Ευρώπης
Για όσους είχαν ακόμα την απορία για ποιο λόγο το ISIS καταστρέφει με τόση μανία και -εσχάτως- με αρκετή επιμέλεια τα αρχαία μνημεία των περιοχών που κατακτά, ο γνωστός Άγγλος δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ έχει την απάντηση που όλοι υποψιαζόμαστε: το κέρδος.



Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αγγλική εφημερίδα Indepentent, ο κατ' εξοχήν γνώστης των θεμάτων της Μέσης Ανατολής επικαλείται την μαρτυρία μιας πολύ γνωστής προσωπικότητας στους χώρους της. Την Γαλλο-λιβανέζα αρχαιολόγο Joanne Farchakh η οποία δίνει μια νέα εξήγηση για όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.



Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, το ISIS αρχικά επιλέγει τους στόχους με βάση την αξία τους όπως έχει καθοριστεί από διεθνείς αγοραστές. Και αφαιρεί από το εκάστοτε μνημείο ότι έχει αξία: αγάλματα, τις ανάγλυφες παραστάσεις ακόμα και τις ζωγραφιές και τα ψηφιδωτά. Στην συνέχεια με ενδιάμεσο σταθμό την Τουρκία τα διοχετεύουν στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντικείμενα από την Παλμύρα πωλούνται ήδη στο Λονδίνο. Ενώ και σε ολόκληρη την Ευρώπη κυκλοφορούν αρχαία αντικείμενα και αγάλματα από αρχαία μνημεία που έχουν καταστρέψει οι Τζιχαντιστές στην Συρία και στο Ιράκ. Δεν είναι πια στην Τουρκία όπου ήταν ο πρώτος τους σταθμός. Τώρα πια βρίσκονται σε αγορές της Ευρώπης, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη στον στρατό του ISIS.



Το χειρότερο είναι ότι αφού πάρουν ότι θεωρούν πολύτιμο, στην συνέχεια καταστρέφουν ολοκληρωτικά το μνημείο, για να κρύψουν την κλοπή. Καταστρέφουν τα στοιχεία, ώστε κανείς να μην ξέρει τι έχει κλαπεί πριν, αλλά και τι έχει ταφεί μέσα στα συντρίμια μετά την καταστροφή. Γι' αυτό και οι μέθοδοι που ακολουθούν είναι αυτές της ολοκληρωτικής καταστροφής ενός μνημείου, εκ θεμελίων, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία απόδειξη.

Η κυρία Farchakh έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια στις αρχαίες πόλεις της Μέσης Ανατολής, εξετάζοντας πόλεις όπως η Σαμάρα στο Ιράκ (όπου υποτίθεται ότι ξεκίνησε ο ανθρώπινος πολιτισμός), ενώ έχει καταγράφει σχεδόν όλες τις καταστροφές στην Συρία από το 2011. Γνωρίζει πλέον πολύ καλά τις κινήσεις του ISIS και έχει αποκρυπτογραφήσει τις πρακτικές τους.



Όπως λέει: «Η μέθοδός τους έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησαν τις καταστροφές. Στην αρχή ήταν άνθρωποι με σφυριά και σκεπάρνια και μεγάλους γερανούς. Όλα γίνονταν γρήγορα. Μα αυτό δεν έφερνε παρά λίγα λεπτά δημοσιότητας. Τώρα πια με την Παλμύρα έχουμε μία κλιμάκωση του δράματος. Δεν την καταστρέφουν όλη μαζί, αν και θα μπορούσαν».

«Γκρεμίζουν ένα ένα τα μνημεία, σκότωσαν τον αρχαιολόγο al-Asaad, γκρέμισαν τον ναό του Μπάαλ, και έπεται συνέχεια. Λειτουργούν πλέον με τα δεδομένα του θεάματος. Και εκμεταλλεύονται κάθε δυνατότητα που τους δίνεται για να ανεβάσουν την αξία του εμπορεύματος».



«Όσο πιο πολύ διαρκεί η καταστροφή, τόσο πιο ψηλά πηγαίνουν οι τιμές στις διεθνείς αγορές των αρχαιοκαπήλων. Κάθε αρχαιότητα που βγαίνει από την Παλμύρα είναι ανεκτίμητη, κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Και η αγορά είναι εκεί για να τα δώσει. Πληρώνοντας τεράστια ποσά στους φανατικούς Ισλαμιστές να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο κερδίζοντας ολοένα και περισσότερα από αυτό».

 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.680
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom