Τουρκία Εις τον Πόντο

Μηνύματα
152
Likes
1.104
Καλά σε έκανε καμάκι ο υπερκούκλος Burak και τον απέφυγες?
inanmıyorum

Φίλη μου, μακάρι να 'ταν αυτός, το συζητάμε; Ο άγνωστος σωσίας του άντε να του έμοιαζε κατά ένα 50 % και τελικά ο άνθρωπος να 'θελε να μου πει κάτι πάρα πολύ απλό και άσχετο, αλλά ξέρεις… σε μας τις γυναίκες μας αρέσει να μπλέκουμε τον μύθο με την πραγματικότητα, ειδικά όταν η πραγματικότητα μας δίνει και λίγο το πάτημα αυτό. H συνταγή είναι γνωστή: παραμορφωτικά ροζ γυαλιά που φοράμε από γεννησιμιού μας, και πολύ τούρκικο σήριαλ…:)
 

Maria Mavr

Member
Μηνύματα
87
Likes
50
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Φίλη μου, μακάρι να 'ταν αυτός, το συζητάμε; Ο άγνωστος σωσίας του άντε να του έμοιαζε κατά ένα 50 % και τελικά ο άνθρωπος να 'θελε να μου πει κάτι πάρα πολύ απλό και άσχετο, αλλά ξέρεις… σε μας τις γυναίκες μας αρέσει να μπλέκουμε τον μύθο με την πραγματικότητα, ειδικά όταν η πραγματικότητα μας δίνει και λίγο το πάτημα αυτό. H συνταγή είναι γνωστή: παραμορφωτικά ροζ γυαλιά που φοράμε από γεννησιμιού μας, και πολύ τούρκικο σήριαλ…:)
Πράγματι έτσι είναι, ονειροπόλες στο φουλ!! :icon_redface: Περιμένουμε και τη συνέχεια όμως ε? Ως Πόντια κι εγώ είμαι περίεργη να δω ποιες περιοχές επισκέφθηκες και κυρίως πόσες φορές θα με κάνεις να δακρύσω με αυτά που θα περιγράφεις (όπως συνέβει και σε άλλη ιστορία που περιέγραφε τον Πόντο όπου πραγματικά, πλάνταξα!!!!). Αναμένουμε!!!
 

nena

Member
Μηνύματα
867
Likes
470
Ταξίδι-Όνειρο
greenland-φεροε-svalbard
Live your myth in Istanbul...

Αφανείς ήρωες σε έργο για δύο: πρωταγωνίστρια η Ιβάννα και σε πρώτο ανδρικό ρόλο ένας γοητευτικός μελαχρινός άνδρας, που σαν κάτι να της θύμιζε

...
Ivanna θα σε παρακαλούσα μιας κ τραβας τουρκους σταρ αν βρεθει μπροστα σου ο ozcan deniz να του δωσεις το τηλεφωνο μου, το fax, τη διευθυνση, το email μου κτλ.
Είναι με διαφορα ο πιο γοητευτικος αντρας που εχω δει!
Πες μου ποτε θα πας Πολη ξανα για να ραψω το νυφικο μου :haha:
πολύ ωραια η ιστορια σου περιμενουμε με αγωνια τη συνεχεια!
 
Μηνύματα
152
Likes
1.104
Kορίτσια και λοιποί αναγνώστες, για να λυθεί η παρεξήγηση, δυστυχώς δεν επρόκειτο για τον γνωστό star, ούτε για κάποιον άλλον ανθυποstar. Πάμε γιαβάς γιαβάς να αλλάξουμε θέμα...

Ημέρα 2η.
Στη συνέχεια της αυτοκινητοβόλτας μας, περνώντας τη μεγάλη γέφυρα που συνδέει το ευρωπαϊκό με το ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, πατήσαμε ρόδα στη νέα ήπειρο!



Η βόλτα μας συνεχίστηκε όλο ευθεία, παραλιακά, χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Μάλλον όχι, από ένα σημείο και μετά είχαμε βάλει πλώρη για την τοποθεσία Tuzla, που είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στις ταμπέλες.

'Ωσπου πέσαμε σε κίνηση και αναταραχή, πραγματικό αναβρασμό. Για όλα ήταν υπεύθυνος, ποιος άλλος; ο συνήθης ύποπτος, ο απόλυτος σταρ των ημερών...




Το φαν κλαμπ του ήταν πραγματικά τεράστιο, μιλιούνια κατέφταναν απ' όλες τις μεριές, επιστρατεύοντας ό,τι πούλμαν υπήρχε και δεν υπήρχε, με μέγα χορηγό τον δήμο Κωνσταντινουπόλεως. Λαϊκό προσκύνημα, που θύμιζε τις πάλι ποτέ εποχές της "Αλλαγής"...

100_2388.jpg

Ο πρώτος διδάξας


Αχ σαν κάτι να μου θυμίζει αυτό, λίγους μήνες μετά στην Ελλάδα...


Το κέφι κι ο ενθουσιασμός του πλήθους ξεχείλιζε απ' όλες τις μπάντες,
συνεπαίρνοντάς μας κι εμάς


Σχεδόν άλαλες, αποσβολωμένες τολμώ να πω, παρακολουθούσαμε τον κακό χαμό, όλο παλμό, που γινόταν τριγύρω μας. Ένα φορτηγάκι με δύο χαμογελαστούς μπαρμπάδες μέσα, μας προσπέρασε με 10 χιλιόμετρα την ώρα κι ο ένας τους τείνοντας το χέρι προς το μέρος μας, μάς χάρισε το συλλεκτικό τούτο καπελίνο Erdogan, που βρώμαγε ψαρίλα!



Η λεωφόρος είχε κλείσει ασφυκτικά από μποτιλιάρισμα, όχι αυτοκινήτων, αλλά ανθρώπων...




'Ολες οι ηλικίες, όλα τα φύλα (σχεδόν), όλα τα στάιλινγκ (με το τουρκομπαρόκ να πρωτοστατεί, φυσικά), είχαν συρρεύσει για να χειροκροτήσουν τον Great Leader της γείτονος, που κατέβαινε αυτή τη φορά για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Λίγο ακόμα και θα έβγαζαν ταπεράκι και θα έκαναν πικ νικ στη νησίδα.
(Μπορεί και πράγματι να το έκαναν). Ωραίοςςςς...


Το όνομα τοποθεσίας Τούζλα κάτι μας θύμιζε, γιατί το είχαμε ξανακούσει άλλες δύο φορές. Την μια λόγω του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία -η εν λόγω Τούζλα βρίσκεται στη Βοσνία Ερζεγοβίνη- και την άλλη λόγω της ομώνυμης παραλίας στον νομό Καβάλας, όπου και απολαμβάνουν τα μπάνια τους οι ντόπιοι, αλλά κι οι εγχώριοι επισκέπτες. Καιρός λοιπόν να ανακαλύψουμε και την Τούζλα Τουρκίας! (που μόλις τότε μάθαμε για την ύπαρξή της.)

Ας αφήσουμε λοιπόν την όμορφη τοποθεσία, καρέ καρέ, να μας ξεδιπλώσει τα μυστικά της.


Όσο οι ταμπέλες με την ένδειξη Tuzla πληθαίνουν, τόσο η αγωνία κορυφώνεται...



Το τοπικό, φιλόξενο hotel, παρέχει όλα τα κομφόρ! Διαθέτει καφετέρια, αλλά και havuz...


(= πισίνα, για τους αδαείς)


Αν μη τι άλλο, η βόλτα στους τουρκικούς δρόμους μπορεί με λίγη φαντασία και πολύ συσχετισμό, να εξελιχθεί σε ευχάριστο μάθημα τουρκικών άνευ διδασκάλου!



Οδεύοντας προς τα έγκατά της, διαπιστώσαμε ότι η Tuzla διαθέτει ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη (όπως γράφει κι η ταμπέλα, tersan = ταρσανάς = καρνάγιο!)



Άλλη μια άποψη του καρνάγιου


Η Τούζλα έχει και οικισμό, όπως μάθαμε αργότερα από το ίντερνετ, όμως δυστυχώς δεν τον συναντήσαμε στη βόλτα μας.
http://www.tuzla.bel.tr/foto-galeri/80/2/photogallery.aspx

Η παλιά ονομασία της Τούζλα ήταν Ακρίτας, κι οι κάτοικοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους Ελληνικής καταγωγής, μέχρι το 1922 που έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Η μεγαλύτερη ατραξιόν της περιοχής: οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Formula 1, που δημιουργήθηκαν το 2005.

Η περίσταση, έπειτα από όλη τούτη την κοπιαστική βόλτα, και μετά το σοκ της προεκλογικής συγκέντρωσης Ερντογάν, σήκωνε καφεδάκι, αραλίκι και συνεδρίαση για τα επόμενα πλάνα του τυχάρπαστου οδοιπορικού μας. Τι Lonely Planet, Trip Advisor και συναφείς ταξιδιωτικοί οδηγοί;.. Στην περίστασή μας ο καλύτερος συμβουλάτορας ήταν ο ίδιος ο δρόμος -που ευτυχώς δε χρειάστηκε να τον οργώσουμε ιδιαίτερα, για να βρούμε αυτό το "διαμάντι"


Η ντόμπρα του μέρους κραύγαζε από παντού, με σημαδούρα-κράχτη ένα μαγκάλι που είχαν βγάλει οι μαγαζάτορες στην πρόσοψη κι είχε ντουμανιάσει όλη τη γύρω περιοχή...

Η επιλογή του μέρους μας έβγαλε ασπροπρόσωπες -αλίμονο!- γιατί τα έσπαγε, μέσα κι έξω:

Ως είθισται στην Τουρκία, το πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ σε περίοπτη θέση



Ο καφενές διέθετε κάποιους αλλόκοτους κοινόχρηστους χώρους, που θύμιζαν πιο πολύ κατοικία παρά καφενείο, όλοι στολισμένοι με περίεργα, χρωματιστά τούλια κι αποκριάτικες γιρλάντες. Ποιος ξέρει, ίσως να φιλοξενούσε δεξιώσεις, γάμους και βαφτίσια..;


Καταγοητευμένες από την σύντομη γνωριμία με την Τούζλα, κι αποκαμωμένες από την δεύτερη ολοήμερη περιπλάνησή μας στην Πόλη, παίρνουμε, γιαβάς γιαβάς, τον δρόμο της επιστροφής...
 
Μηνύματα
152
Likes
1.104
Ημέρα 3η. Έχοντας βάλει τα καλύτερα στο τέρμα, η πραγματική μας εξόρμηση στις τουρκικές ασφάλτους τώρα ξεκινά! Χωρίς αυτές τις μουσικάρες, το ταξίδι μας δε θα μπορούσε ποτέ να 'ναι το ίδιο. Ταίριαζαν απόλυτα με το τοπίο και την σκληρή, άγονη αύρα του μέρους, που άρχιζε σιγά σιγά να μας αποκαλύπτεται και να μας σαγηνεύει...


( Όπως πάντα εύστοχη παρατήρηση της Ξερξούσκα: η τρομερή ομοιότητα κι η συνωνυμία μεταξύ αυτών των δύο, δε μπορεί να είναι τυχαία )

onkapak.jpg

Erkin Koray (rock star Τουρκικής καταγωγής) (Κων/πολη 1941 - )

korahs.jpg

Αδαμάντιος Κοραής (Σμύρνη 1748 - Παρίσι 1833)






Πρώτη στάση στο ποντιακό οδοιπορικό μας η Σαφράμπολη, μια πόλη διατηρητέα και προστατευόμενη από την Unesco από το 1994. Το πιο ονομαστό τοπικό προϊόν δεν είναι άλλο από το σαφράν, που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην περιοχή, χαρίζοντας και το όνομά του και στην πόλη (που στα Βυζαντινά χρόνια είχε την ονομασία Θεοδωρούπολη.) Οι Έλληνες πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν από εδώ, ίδρυσαν μετά τον ξεριζωμό την ομώνυμη Σαφράμπολη Νέας Ιωνίας, στην Αθήνα.


Οι πρώτες εντυπώσεις από το νεόκτιστο μέρος της Σαφράμπολης είναι μάλλον αποθαρρυντικές, αν είσαι ανυποψίαστος για το τι θα επακολουθήσει. Προχωρώντας όμως προς τα ενδότερα και αντικρίζοντας τα πρώτα σπίτια στο κλασικό, Σαφραμπολίτικο στυλ και το σήμα της Ουνέσκο, αντιλαμβάνεσαι ότι τώρα αρχίζει το καλό...

101_6434.jpg

Μέχρι κι οι στάσεις των λεωφορείων, υπακούουν και συμβαδίζουν με τους κανόνες της παραδοσιακής, τυπικής Σαφραμπολίτικης αρχιτεκτονικής.





χανόμαστε στα σοκάκια της παλιάς πόλης και φτάνουμε



...στο τουριστικό παζάρι, χαζεύοντας τα πάσης φύσεως μπιχλιμπίδια. Τα τυπικά σπιτάκια της Σαφράμπολης, ήταν πλέον φανερό ότι αποτελούσαν το σύμβολο της πόλης, όπως και το πιο χαρακτηριστικό σουβενίρ. Το παζάρι θύμιζε έντονα Μοναστηράκι, λόγω πραμάτειας και στυλ, αλλά φυσικά και λόγω των (πιο διακριτικών και λιγότερο κάγκουρων) επίμονων κραχτών έξω από τα μαγαζάκια. Αναπόφευκτο σύμπτωμα, όπως και σε κάθε παζάρι που σέβεται τον εαυτό του.

101_7612 (1).jpg

Το τρελό παντοφλίνο με την Hello Kitty που θα 'θελε πολύ να το περπατήσει κι η Ιβάννα, όμως δε το εντόπισε πουθενά στο παζάρι (ωιμέ!..)




Το γιουσουρούμ της Σαφράμπολης είχε λογιώ λογιώ εκπλήξεις: εκτός από την σπεσιαλιτέ του, τα διάφορα προϊόντα με βάση το σαφράν, υπήρχαν παντού σαπουνάκια με αρώματα που δεν τα 'βρισκες ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα: όπως λ.χ.το σαπούνι με άρωμα maydanoz!
(για την ιστορία, κάποτε στο Bodrum είχαμε εντοπίσει και σαμπουάν για την τριχόπτωση με άρωμα σκόρδο...)




Λίγο αργότερα στάση για μερακλίδικο καφέ στη χόβολη σε μια μικρή ημισκεπαστή πλατεΐτσα. Εκεί το βράδυ ακούγονται πενιές σε κατανυκτικό κλίμα κι οι παρέες νωχελικά πίνουν το τσάι τους.



Η Σαφράμπολη αποτελούσε ήδη από τον 13ο αιώνα σταθμό των καραβανιών, που πηγαινοέρχονταν από τη Δύση στην Ανατολή. Αποφασίσαμε λοιπόν κι εμείς να πορευτούμε στα βήματα των παλιών περιηγητών, σαν άλλοτε, κι έτσι αρχίσαμε να αναζητούμε στέγη στα διάφορα πανδοχεία- ξενώνες που βλέπαμε πάνω στον κεντρικό δρόμο. Τα ονόματα ορισμένων από αυτά ήταν ιδιαιτέρως οικεία και καλλιτεχνικά, όπως (Πέπη)"Çesmeli" και (Νικήτας)"Çakiroglu", όμως δυστυχώς δεν είχαν διαθεσιμότητα. Και τα δύο ήταν χαρακτηριστικά σπιτάκια, τα οποία διατηρούσαν, μέσα κι έξω, αναλλοίωτο, το στυλ της οθωμανικής εποχής. Όμως με την τρίτη (και καλύτερη) προσπάθεια, έμελλε να πετύχουμε το μελλοντικό μας κατάλυμα για εκείνη τη βραδιά, το φιλόξενο κονάκι του Zafer...



Ο Zafer λοιπόν! Τι όμορφο όνομα, αλήθεια. Κι απόλυτα ταιριαστό με την Σαφράμπολη, φλερτάρει με το λογοπαίγνιο, γιατί Zafferano στα ιταλικά, σημαίνει σαφράν! Κατά πάσα πιθανότητα δεν παίζει να το 'ξερε ούτε ο ίδιος, ούτε ο νονός του...



Ο Zafer μας υποδέχτηκε μετά του κολλητηριού του, ντυμένος σε απαλούς χρωματισμούς, σαν πράσινο ζαφείρι. Προσπαθούσε να είναι όσο το δυνατόν πιο επικοινωνιακός, πόζαρε μαζί μας σε φωτογραφίες (από μόνος του, χωρίς να του το ζητήσουμε), το πάλευε, αλλά μάταια, γιατί κατά δήλωσή του "my English is very small, but my Turkish is very big". Δεν εγκατέλειπε όμως. 'Ηθελε να μας καλοδεχτεί και να μας ευχαριστήσει στο φιλόξενο, παραδοσιακό κονάκι του. Μας οδήγησε για τσαγάκι και κουβεντούλα (μονόλογο) στον όμορφο bahçe του κονακίου του, και συνέχισε non stop: " Yunanistan, ε; Έχω έρθει στην Ελλάδα, στην Καβάλα. Çok güzel!"

Η Πάμελα από τη μεριά της, του είπε ότι η καταγωγή της είναι Ποντιακή, από ένα χωριό της Τραπεζούντας. Ο Ζάφερ κατάλαβε και έγνεψε σιωπηλά, γράφοντας στον αέρα 1922 με το δάχτυλό του...
 
Last edited:

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Η ιστορία είναι ότι πρέπει για απογευματινό τσάι, το ύφος και οι οπτικοακουστικές επιλογές ...και οι παντόφλες όλα τα λεφτά, keep driving
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.005
Likes
40.907
( Όπως πάντα εύστοχη παρατήρηση της Ξερξούσκα: η τρομερή ομοιότητα κι η συνωνυμία μεταξύ αυτών των δύο, δε μπορεί να είναι τυχαία )

View attachment 129847
Erkin Koray (rock star Τουρκικής καταγωγής) (Κων/πολη 1941 - )

View attachment 129848
Αδαμάντιος Κοραής (Σμύρνη 1748 - Παρίσι 1833)
Α στο καλό σου , πνίγηκα :haha:.
 

Sotiria Dram

Member
Μηνύματα
11
Likes
42
Ημέρα 3η. Έχοντας βάλει τα καλύτερα στο τέρμα, η πραγματική μας εξόρμηση στις τουρκικές ασφάλτους τώρα ξεκινά! Χωρίς αυτές τις μουσικάρες, το ταξίδι μας δε θα μπορούσε ποτέ να 'ναι το ίδιο. Ταίριαζαν απόλυτα με το τοπίο και την σκληρή, άγονη αύρα του μέρους, που άρχιζε σιγά σιγά να μας αποκαλύπτεται και να μας σαγηνεύει...


( Όπως πάντα εύστοχη παρατήρηση της Ξερξούσκα: η τρομερή ομοιότητα κι η συνωνυμία μεταξύ αυτών των δύο, δε μπορεί να είναι τυχαία )

View attachment 129847
Erkin Koray (rock star Τουρκικής καταγωγής) (Κων/πολη 1941 - )

View attachment 129848
Αδαμάντιος Κοραής (Σμύρνη 1748 - Παρίσι 1833)






Πρώτη στάση στο ποντιακό οδοιπορικό μας η Σαφράμπολη, μια πόλη διατηρητέα και προστατευόμενη από την Unesco από το 1994. Το πιο ονομαστό τοπικό προϊόν δεν είναι άλλο από το σαφράν, που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην περιοχή, χαρίζοντας και το όνομά του και στην πόλη (που στα Βυζαντινά χρόνια είχε την ονομασία Θεοδωρούπολη.) Οι Έλληνες πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν από εδώ, ίδρυσαν μετά τον ξεριζωμό την ομώνυμη Σαφράμπολη Νέας Ιωνίας, στην Αθήνα.


Οι πρώτες εντυπώσεις από το νεόκτιστο μέρος της Σαφράμπολης είναι μάλλον αποθαρρυντικές, αν είσαι ανυποψίαστος για το τι θα επακολουθήσει. Προχωρώντας όμως προς τα ενδότερα και αντικρίζοντας τα πρώτα σπίτια στο κλασικό, Σαφραμπολίτικο στυλ και το σήμα της Ουνέσκο, αντιλαμβάνεσαι ότι τώρα αρχίζει το καλό...

View attachment 129849
Μέχρι κι οι στάσεις των λεωφορείων, υπακούουν και συμβαδίζουν με τους κανόνες της παραδοσιακής, τυπικής Σαφραμπολίτικης αρχιτεκτονικής.





χανόμαστε στα σοκάκια της παλιάς πόλης και φτάνουμε



...στο τουριστικό παζάρι, χαζεύοντας τα πάσης φύσεως μπιχλιμπίδια. Τα τυπικά σπιτάκια της Σαφράμπολης, ήταν πλέον φανερό ότι αποτελούσαν το σύμβολο της πόλης, όπως και το πιο χαρακτηριστικό σουβενίρ. Το παζάρι θύμιζε έντονα Μοναστηράκι, λόγω πραμάτειας και στυλ, αλλά φυσικά και λόγω των (πιο διακριτικών και λιγότερο κάγκουρων) επίμονων κραχτών έξω από τα μαγαζάκια. Αναπόφευκτο σύμπτωμα, όπως και σε κάθε παζάρι που σέβεται τον εαυτό του.

View attachment 129850
Το τρελό παντοφλίνο με την Hello Kitty που θα 'θελε πολύ να το περπατήσει κι η Ιβάννα, όμως δε το εντόπισε πουθενά στο παζάρι (ωιμέ!..)




Το γιουσουρούμ της Σαφράμπολης είχε λογιώ λογιώ εκπλήξεις: εκτός από την σπεσιαλιτέ του, τα διάφορα προϊόντα με βάση το σαφράν, υπήρχαν παντού σαπουνάκια με αρώματα που δεν τα 'βρισκες ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα: όπως λ.χ.το σαπούνι με άρωμα maydanoz!
(για την ιστορία, κάποτε στο Bodrum είχαμε εντοπίσει και σαμπουάν για την τριχόπτωση με άρωμα σκόρδο...)




Λίγο αργότερα στάση για μερακλίδικο καφέ στη χόβολη σε μια μικρή ημισκεπαστή πλατεΐτσα. Εκεί το βράδυ ακούγονται πενιές σε κατανυκτικό κλίμα κι οι παρέες νωχελικά πίνουν το τσάι τους.



Η Σαφράμπολη αποτελούσε ήδη από τον 13ο αιώνα σταθμό των καραβανιών, που πηγαινοέρχονταν από τη Δύση στην Ανατολή. Αποφασίσαμε λοιπόν κι εμείς να πορευτούμε στα βήματα των παλιών περιηγητών, σαν άλλοτε, κι έτσι αρχίσαμε να αναζητούμε στέγη στα διάφορα πανδοχεία- ξενώνες που βλέπαμε πάνω στον κεντρικό δρόμο. Τα ονόματα ορισμένων από αυτά ήταν ιδιαιτέρως οικεία και καλλιτεχνικά, όπως (Πέπη)"Çesmeli" και (Νικήτας)"Çakiroglu", όμως δυστυχώς δεν είχαν διαθεσιμότητα. Και τα δύο ήταν χαρακτηριστικά σπιτάκια, τα οποία διατηρούσαν, μέσα κι έξω, αναλλοίωτο, το στυλ της οθωμανικής εποχής. Όμως με την τρίτη (και καλύτερη) προσπάθεια, έμελλε να πετύχουμε το μελλοντικό μας κατάλυμα για εκείνη τη βραδιά, το φιλόξενο κονάκι του Zafer...



Ο Zafer λοιπόν! Τι όμορφο όνομα, αλήθεια. Κι απόλυτα ταιριαστό με την Σαφράμπολη, φλερτάρει με το λογοπαίγνιο, γιατί Zafferano στα ιταλικά, σημαίνει σαφράν! Κατά πάσα πιθανότητα δεν παίζει να το 'ξερε ούτε ο ίδιος, ούτε ο νονός του...



Ο Zafer μας υποδέχτηκε μετά του κολλητηριού του, ντυμένος σε απαλούς χρωματισμούς, σαν πράσινο ζαφείρι. Προσπαθούσε να είναι όσο το δυνατόν πιο επικοινωνιακός, πόζαρε μαζί μας σε φωτογραφίες (από μόνος του, χωρίς να του το ζητήσουμε), το πάλευε, αλλά μάταια, γιατί κατά δήλωσή του "my English is very small, but my Turkish is very big". Δεν εγκατέλειπε όμως. 'Ηθελε να μας καλοδεχτεί και να μας ευχαριστήσει στο φιλόξενο, παραδοσιακό κονάκι του. Μας οδήγησε για τσαγάκι και κουβεντούλα (μονόλογο) στον όμορφο bahçe του κονακίου του, και συνέχισε non stop: " Yunanistan, ε; Έχω έρθει στην Ελλάδα, στην Καβάλα. Çok güzel!"

Η Πάμελα από τη μεριά της, του είπε ότι η καταγωγή της είναι Ποντιακή, από ένα χωριό της Τραπεζούντας. Ο Ζάφερ κατάλαβε και έγνεψε σιωπηλά, γράφοντας στον αέρα 1922 με το δάχτυλό του...
Φοβερή γραφή, ιστορική ενημέρωση, συνειρμοί και γλωσσικές αντιστοιχίσεις απίστευτες (Zafer ...σαν πράσινο ζαφείρι, zafferano=σαφράν!, ), χιούμορ που ...φυσάει, χαμογελάω σα χαζοχαρούμενο όσο διαβάζω (η οικογένεια περνάει και με λοξοκοιτάει, δε ξέρω τι περνάει απο το μυαλό τους για τη νοητική μου κατάσταση)...Περιμένω συνέχεια....
 
Μηνύματα
152
Likes
1.104
@interted, @paefstra, να σας ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά για την παρέα που μου κρατήσατε την τελευταία μου βραδιά στην Κων/πολη, όταν διάβαζα τις υπέροχες ιστορίες σας

http://www.travelstories.gr/community/threads/Οι-γάτες-της-Πόλης.46713/

http://www.travelstories.gr/communi...Πόλη-για-3-μέρες-και-θα-γίνεις-περδίκι.41093/

τη δεύτερη φορά που πήγα, μόνη, συνοδεία μπυρονιών.....

@paefstra πωωω εγώ να δεις, έμεινα όταν η Ξ. μου επισήμανε την ομοιότητα πριν λίγες μέρες, κι απορώ πώς δεν το είχαμε σκεφτεί πιο πριν, γιατί είμαστε φαν του εν λόγω καλλιτέχνη....

@interted γίνε αν θες λίγο πιο συγκεκριμένος, γιατί τα αγγλικά μου είναι λίγο καλύτερα από του Ζάφερ :haha: και δεν είμαι να διαβάζω κατεβατά

@Sotiria Dram χεχεχε και που να το ζεις κιόλας, real time! Πάντως ονόματα Ζάφερ, πράσινο ντύσιμο και λοιπά δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μου, όντως υπήρξαν και δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας για τις ανάγκες του στόρυ ;)
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Ο Τόμας Τζέφερσον τον αποκαλεί Adamantios Coray, (αν ο Τζέφερσον ήξερε να κλίνει ελληνικά ονόματα - λέμε τώρα - θα έλεγε ِAntamantie Coray) και στην συλλογή με τα γράμματα που έστειλε ο Κοραής από το Παρίσι ο τίτλος είναι Koray’s letters written from Paris. Koray νομίζω στα Τούρκικα σημαίνει φεγγάρι στο χρώμα της στάχτης.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Εγώ πάντως που είμαι άνθρωπος της κουλτούρας και της τέχνης κόλλησα σ'αυτό (βασικά έσκασα στα γέλια:D)
Τα ονόματα ορισμένων από αυτά ήταν ιδιαιτέρως οικεία και καλλιτεχνικά, όπως (Πέπη)"Çesmeli" και (Νικήτας)"Çakiroglu"
Ειδικά για την Πέπη:D

Για να δούμε τι επιφυλάσει η συνέχεια!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.777
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom