Δανία Σουηδία Φινλανδία Ευφορία στη Σκανδιναβία ή Σκανδιναβικό τουρλού! (Sto-Cop-Hel)

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
εγώ πάλι θα σου πρότεινα Γιάννη να διαβάσεις το νήμα για το που θα πάμε το 2016 και να προγραμματίσεις τα ταξίδια σου πριν από εμάς για να μας κάνεις τους οδηγούς για το πως να κινηθούμε και τι να δούμε.:haha::haha:
Επειδή εγώ είχα κάνει το ταξίδι αυτό καλοκαίρι, περίμενα πως και πως την δική σου περιγραφή για να δούμε πως είναι το φθινόπωρο η Σκανδιναβία.
Μπράβο βρε Γιάννη! Από την εισαγωγή και μόνο μας προετοιμάζεις για μιά άλλη συναρπαστική ιστορία by giannismits! Έχεις ανεβάσει ψηλά τον πήχυ!:clap:
Tέτοια λέτε και πως να σταματήσω να γράφω (τραβάτε με κι ας κλαίω):p
Μη με αγχώνετε μόνο:D

Πάντως τα χρώματα του φθινοπώρου εκεί πάνω είναι το κάτι άλλο.
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Γιάννη όπως πάντα η ιστορία σου εύχρηστη για όλους.:)
Και πέρασες πάλι τέλεια από ότι κατάλαβα. Με τα Capital control είχες κανένα θέμα; Π.χ. στο να κλείσεις μέσω ίντερνετ τα εισιτήρια για τις οδικές μεταφορές; Ή όλα δούλεψαν ρολόι;
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Γιάννη όπως πάντα η ιστορία σου εύχρηστη για όλους.:)
Και πέρασες πάλι τέλεια από ότι κατάλαβα. Με τα Capital control είχες κανένα θέμα; Π.χ. στο να κλείσεις μέσω ίντερνετ τα εισιτήρια για τις οδικές μεταφορές; Ή όλα δούλεψαν ρολόι;
Αlma τα αεροπορικά τα έκλεισα λίγο πριν ξεκινήσει το δράμα του καλοκαιριού τον Ιούνιο. Όλα τα υπόλοιπα εισιτήρια τρένων, κρουαζιέρας, bus κτλ τα έκλεισα πολύ αργότερα όταν ομαλοποιήθηκε η κατάσταση αφού ο Αλέξης έκλεισε την συμφωνία:D
Αύγουστο-Σεπτέμβρη τα έκλεισα.
Και εκεί οι κάρτες μου eurobank χρεωστική και πιστωτική λειτούργησαν κανονικά.
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ειρηνικος ..παντου
Mα τι καλή που είσαι. Αλλά όχι δεν νομίζω...λες?:D

Κλεοπάτρα μου..μα δεν ντρέπεσαι? Δεν κοκκινίζεις? Ρωτάς αν θα γράψω για Πορτογαλία?Μετεξεταστέα:D
http://www.travelstories.gr/community/threads/senhora-do-mar-Η-κυρά-της-θάλασσας-portugal.50725/

Χαίρομαι που οι ιστορίες μου σου είναι χρήσιμες και τις χρησιμοποιείς σαν οδηγούς. Άλλωστε κάτι τέτοιο θέλω κι εγώ:)Κάτι θα κάνω και με την Στοκχόλμη;)
Ax ...κυριε συγνωμη .....ειχα παει σε ενα παιδικο παρτυ και δεν προλαβα να διαβασω!!!
(κατι τετοια μου λενε κατι μαθητες μου που ερχονται μετα απο ΣΚ αδιαβαστοι στην ορθογραφια :haha::haha:)
Πρεπει να στρωθω στο διαβασμα!!!

ΥΓ Εκλεισα στο Γιαννακη (Iβαν ) και μου εστειλε και confirmation
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Χαίρομαι που οι ιστορίες μου σου είναι χρήσιμες και τις χρησιμοποιείς σαν οδηγούς. Άλλωστε κάτι τέτοιο θέλω κι εγώ:)Κάτι θα κάνω και με την Στοκχόλμη
Tο εκλαμβάνω ως δέσμευση! Έχω κλείσει εισιτήρια για Στοκχόλμη 9 Ιουνίου (θα πάμε δύο ζευγάρια) και ετοιμάζομαι πυρετωδώς γιατί ως συνήθως είμαι ο αρχηγός του γκρούπ :xalara: Ειδικά όταν ταξιδεύω μόνο με τον άντρα μου! Βασίζομαι σε σένα για να μη χάσω τη θέση μου σε τέτοιους δύσκολους καιρούς!!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Tο εκλαμβάνω ως δέσμευση! Έχω κλείσει εισιτήρια για Στοκχόλμη 9 Ιουνίου (θα πάμε δύο ζευγάρια) και ετοιμάζομαι πυρετωδώς γιατί ως συνήθως είμαι ο αρχηγός του γκρούπ :xalara: Ειδικά όταν ταξιδεύω μόνο με τον άντρα μου! Βασίζομαι σε σένα για να μη χάσω τη θέση μου σε τέτοιους δύσκολους καιρούς!!
E νομίζω μέχρι τα γεννέθλια μου (9 Ιουνίου) θα έχω τελειώσει την ιστορία :D Οπότε μην αγχώνεσαι.
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Μου άρεσε πάρα πολύ το βιντεάκι και κυρίως η μουσική του :):) Μπράβο!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Στοκχόλμη: Η αρχή! (περιοχή Norrmalm)

Όλα ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο Skavsta όπου φτάσαμε χωρίς καθυστέρηση στις 2 το μεσημέρι. Γρήγορα βγήκαμε από την αίθουσα αφίξεων και κατευθυνθήκαμε στην αφετηρία των λεωφορείων της flygbussarna. Της εταιρείας που θα μας μετέφερε μέχρι το κέντρο της Στοκχόλμης και συγκεκριμένα στον τερματικό σταθμό Cityterminalen στην οδό Klarabergsviadukten 72. Τα εισιτήρια τα είχα κλείσει από την σελίδα τους και τα είχα εκτυπώσει. http://flygbussarna.se/en/skavsta
Το κόστος μονής διαδρομής είναι γύρω στα 15 ευρώ (139 sek). Όπου sek η σουηδική κορώνα που ο υπολογισμός της ήταν εύκολος αφού 1 ευρώ είναι 9,2 κορώνες ή 1 κορώνα είναι 0,10 λεπτά του ευρώ. Επειδή πριν το ταξίδι είχα εξαντλήσει το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης 420€ είπα να μη μπλέξω με αναλήψεις και κάρτες γι’αυτό και από ανταλλακτήριο στην Αριστοτέλους (έχει πολλά καταστήματα και στην Αθήνα) έκανα ένα μεγάλο ποσό σε σουηδικές κορώνες και Δανέζικες. http://www.eurochange.gr/ Τις Σουηδικές κορώνες τις πήρα χωρίς προμήθεια (κάτι σαν προσφορά, δεν το έπιασα θα σας γελάσω) αλλά στις δανέζικες βάρεσε κανονικά με πολύ τσουχτερή προμήθεια. Σίγουρα είναι το πιο σοβαρό ανταλλακτήριο με πολλές υπηρεσίες και ευελιξία στις συναλλαγές. Πάντως δεν μας έφτασαν τα χρήματα και κάναμε πληρωμές και με χρεωστική χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το βόρειο κρύο αεράκι φυσούσε, ο καιρός ήταν έντονα συννεφιασμένος και μέσα σε ευφορία αναχωρήσαμε! Η διαδρομή που κάνει το λεωφορείο από το αεροδρόμιο μέχρι τη Στοκχόλμη είναι ’80 λεπτά και οθόνες μέσα μας ενημέρωναν για τη διαδρομή που διανύει το λεωφορείο και τι ώρα θα φτάσει. Όπως διαπιστώσαμε ο χρόνος άφιξης αντί να μειώνεται αυξανόταν που σημαίνει πως υπήρχε κίνηση και θα φτάναμε με μικρή καθυστέρηση γύρω στα 20 λεπτά+. Η διαδρομή ήταν όμορφη αν και μονότονη και αυτό που επικρατούσε στα τοπία δεν ήταν άλλο από το πράσινο. Δάση, δέντρα, εκτάσεις και διάσπαρτα κάποια ξύλινα σπιτάκια.

1page.jpg


Ήδη αρχίσαμε να μπαίνουμε στο κλίμα και κάναμε τα πρώτα μας σχέδια πως θα κινηθούμε αυτή την πρώτη μέρα χωρίς να χάσουμε χρόνο. Φτάνοντας στα προάστια της Στοκχόλμης ανυπομονούσαμε ακόμα περισσότερο επιτέλους να φτάσουμε. Οι γέφυρες, το πράσινο και η λιμνοθάλασσα έδιναν χαρακτήρα στα σχετικά αδιάφορα προάστια που περνούσαμε.

authentic IKEA!
Stockholm - Sweden-10.jpg

Stockholm - Sweden-12.jpg

Stockholm - Sweden-13.jpg

Stockholm - Sweden-14.jpg

2page.jpg

Stockholm - Sweden-19.jpg

Stockholm - Sweden-21.jpg


Σιδηροδρομικός σταθμός

Stockholm - Sweden-22.jpg


Και να 'μαστε Στοκχόλμη. Όπως έχω ξαναπεί αυτές οι πρώτες ώρες όταν ουσιαστικά αρχίζει το ταξίδι δεν τις αλλάζω με τίποτα. Όταν συνειδητοποιώ που ήρθα και τι θα δω, τις εμπειρίες που θα ζήσω, τις διαδρομές που έχω να κάνω. Είναι η αρχή και το μόνο που με νοιάζει είναι να ξεχυθώ στους δρόμους να δω τις πρώτες εικόνες και στην προκειμένη να γνωρίσω την φημισμένη πρωτεύουσα της Σουηδίας γνωστή ως βασίλισσα της Σκανδιναβίας, η πόλη ανάμεσα σε γέφυρες όπως μεταφράζεται η λέξη Stockholm.

Έτσι λοιπόν με δημοκρατικές διαδικασίες όπως πάντα άλλωστε αποφάσισα να αφήσουμε τις αποσκευές στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων ώστε να μη χάσουμε χρόνο. Εντός του τερματικού σταθμού έχει πολλές θυρίδες φύλαξης αποσκευών, στο πρώτο επίπεδο στην πύλη 4 και στο δεύτερο επίπεδο του σταθμού στην πύλη 14 και 15. Υπάρχουν ηλεκτρονικές οδηγίες κλειδώματος του ντουλαπιού, πληρωμής και κωδικού ξεκλειδώματος που είναι η απόδειξη, καθώς και τις διαστάσεις των επιτρεπτών αποσκευών γι’ αυτό και υπάρχουν θυρίδες medium, large και extra large για τις αντίστοιχες αποσκευές. Η φύλαξη είναι για 4 ή 24 ώρες και η πληρωμή γίνεται ΜΟΝΟ με πιστωτική κάρτα. ΌΧΙ χρεωστικές κάρτες. To site αναφέρει ότι το μηχάνημα δέχεται και τα κέρματα των 5 ή 10 sek αλλά να πω την αλήθεια εγώ δεν είδα κάποια υποδοχή για κέρματα. Εμείς για 4 ώρες σε large box που χώρεσαν 2 χειραποσκευές και 2 μικρότερες χρεώθηκα στην πιστωτική μου περίπου 8 ευρώ.
http://www.cityterminalen.com/en/Contact/Luggage-lockers1/

Ο Cityterminalen είναι ένας υπερσύγχρονος τερματικός σταθμός λεωφορείων που επικοινωνεί με τούνελ και κυλιόμενες σκάλες με τον σιδηροδρομικό σταθμό και τον σταθμό μετρό Τ-Centralen, και είναι μέρος του κτιρίου που στεγάζει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Στοκχόλμης. Στην πρώτη γνωριμία μας μαζί του μας φάνηκε χαοτικός και προσανατολιστήκαμε δύσκολα. Και πάνε από δω, και ρώτα από κει… Στην προσπάθειά μας να βγάλουμε μια άκρη βρεθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε στον σταθμό τρένων.

Cityterminalen
page.jpg


Σταθμός τρένων
page2.jpg


Από τις τουριστικές πληροφορίες στον σταθμό βγάλαμε τις 3ημερες κάρτες απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα μεταφοράς της Στοκχόλμης προς 230sek η μία δηλαδή 24 ευρώ. Δεν τη λες και φτηνή αλλά θα μου πεις τι είναι φτηνό σ’ αυτή τη χώρα για τα δικά μας δεδομένα? Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση! Και επειδή ξέρω πως θέλετε να μάθετε τι άλλες εναλλακτικές έχετε για τα εισιτήρια ορίστε:

-Τravelcard
24 ωρών (24 timmarsbiljett) - 115 sek (12€)
72 ωρών (72 timmarsbiljett) - 230 kr (24€)
Ισχύουν για τον επιλεγμένο αριθμό ωρών από τη στιγμή της πρώτης χρήσης. Όλες οι travelcard είναι για τις τρεις ζώνες ABC και ισχύουν και για τις διαδρομές ανάμεσα στα πορθμεία μεταξύ Slussen kajen, Skeppsholmen και Djurgarden. Οι κάρτες είναι μαγνητικές και πρέπει να χτυπάνε στα μηχανήματα στην είσοδο του μετρό, των λεωφορείων και των τραμ.

-Ενιαίο εισιτήριο ζώνης. Ισχύει για 75 λεπτά από την εκτύπωση του εισιτηρίου για διαδρομές σε δύο ζώνες και 120 λεπτά αν το εισιτήριο είναι και για τις τρείς ζώνες. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια απλής διαδρομής για ταξίδια σε μία, δύο ή τρεις ζώνες από τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.. ΔΕΝ μπορούν να αγοραστούν πάνω στο λεωφορείο.
• 1 zone: SEK36 (3,70€)
• 2 zones: SEK54 (5,65€)
• 3 zones: SEK72 (7,5€)

-SL Access credit (reskassa)
Η κάρτα ονομάζεται reskassa στα Σουηδικά και μπορείς να προσθέσεις μονάδες και πάλι ανάλογα τις ζώνες που θες. Επίσης μπορείς σε μια τέτοια κάρτα να φορτώσεις μια 24ωρη ή 72ωρη travelcard. Το ελάχιστο πιστωτικό που μπορείς να προσθέσεις στην κάρτα είναι 100 SEK (10,50€) έως και 1000 SEK. Το κόστος είναι αρκετά φτηνότερο από το απλό ενιαίο εισιτήριο:
• 1 zone: SEK25 (2,60€)
• 2 zones: SEK37,50 (3,90€)
• 3 zones: SEK50 (5,20€)
Απλά υπάρχει και ένα έξτρα κόστος για την αγορά της κάρτας που είναι 20 SEK.
Μην προβληματίζεστε για το ποια ζώνη να επιλέξετε γιατί είναι απίθανο ο επισκέπτης να βγει εκτός ζώνης Α. Ο χάρτης μεταφορών δείχνει τις ζώνες κάθε στάσης:

Rail network map.jpg


Να πω πως οι Σουηδοί είναι πολύ μπροστά και πολύ high tech, καθώς παρατήρησα ότι αγοράζουν και χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τα εισιτήρια για τα μέσα μεταφοράς μέσω του κινητού τους από το επίσημο app, τα οποία εισιτήρια σκανάρονται κανονικά στα μηχανήματα! Άντε σας έφτιαξα πάλι με τις πληροφορίες αλλά αρκετά με τα διαδικαστικά. Με τόση μελέτη που έχω κάνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς των χωρών της Ευρώπης σε λίγο θα πάω να ζητήσω δουλειά στον ΟΑΣΘ! Κρίμα να πάει τέτοιο ταλέντο και τόση εμπειρία τζάμπα!

Άντε να κάνουμε καμιά βόλτα στο κέντρο της Στοκχόλμης. Κινηθήκαμε στο κέντρο της σύγχρονης πόλης ανατολικά του Cityterminalen. Άλλωστε ήταν ήδη 16:30 οπότε δεν είχαμε πολλές ώρες στη διάθεση μας. Το κομμάτι αυτό της πόλης στο κέντρο ονομάζεται Norrmalm και είναι ας το πούμε το λιγότερο εντυπωσιακό. Όχι ότι δεν είναι όμορφο και δεν έχει πράγματα να δεις αλλά τα διαμάντια της βασίλισσας Στοκχόλμης βρίσκονται αλλού! Η πρώτη εντύπωση ήταν μια πόλης με κίνηση στα πεζοδρόμια και στους δρόμους. Γρήγορα διαπιστώσαμε πως είναι μια πολυπολιτισμική πόλη κάτι που δεν ήξερα να πω την αλήθεια. Έχει τόσους μετανάστες από όλες τις χώρες που δεν είναι υπερβολή να πω πως ο αριθμός τους είναι ισάξιος με τους σουηδούς! Επίσης γρήγορα καταλάβαμε πως υπάρχει τρελή ζητιανιά σε κάθε γωνιά από τσιγγανάρες! Είναι όμως τσιγγάνες σουηδέζες! Έχουν άλλο κύρος από τις δικές μας πώς να το κάνουμε :p αν και η αμφίεση είναι η κλασική!

Μπερδευτήκαμε λοιπόν με τους Σουηδούς τους μετανάστες και τους ζητιάνους και κάναμε την πρώτη μας βόλτα στο εμπορικό κέντρο της Σουηδικής πρωτεύουσας. Λίγα λόγια, πολλές εικόνες!

Οδός Klarabergsgatan λίγο μετά τον κεντρικό σταθμό. To μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Στοκχόλμης Ahlens City. Υπάρχει πρόσβαση στην ταράτσα για μια ωραία θέα της πλατείας Sergel, κάτι που το έμαθα εκ των υστέρων.


Εκκλησία της Αγίας Κλάρας / Klara kyrka
page3.jpg




Οδός Klara Sodra kyrkogata



Vattugatan


Η διαδρομή αυτή μας έβγαλε στον πιο διάσημο εμπορικό πεζόδρομο της πόλης. Την Drottninggatan. Ένας δρόμος ως επί το πλείστον για τους πεζούς με πάρα πολλά καταστήματα και εμπορικά κατά μήκος της διαδρομής καθώς και σουβενιράδικα. Ο δρόμος φτάνει μέχρι και την είσοδο της παλιάς πόλης στην γέφυρα Riksbron στο κοινοβούλιο.



Και λίγο μετά στα δεξιά ξεπροβάλει η κεντρική πλατεία της Στοκχόλμης Sergels torg (Torg=πλατεία). Η διάσημη πλατεία με σήμα κατατεθέν τον γυάλινο οβελίσκο ήταν δυστυχώς υπό ανακατασκευή και γύρω από το σιντριβάνι στον οβελίσκο υπήρχε εργοτάξιο. Άλλωστε η πλατεία και ο οβελίσκος υπήρξαν θέματα συζήτησης και επικρίσεων στη Σουηδία από την αρχή της κατασκευής τους. Η περιοχή νότια της πλατείας καταλαμβάνεται από το πολιτιστικό κέντρο Kulturhuset, που φιλοξενεί επίσης το Δημοτικό Θέατρο της Στοκχόλμης και την Τράπεζα της Σουηδίας. Μαζί με το υπόγειο εμπορικό κέντρο ανατολικά της πλατείας , τον Τ-Centralen σταθμό του μετρό και άλλες υπόγειες διαβάσεις, η Sergels Torg αποτελεί μέρος μιας συνεχούς υπόγειας δομής σχεδόν ένα χιλιόμετρο σε μήκος.

page4.jpg



Klarabergsgatan


Η πλατεία Sergels όπως και ο πεζόδρομος Drottninggatan μπορεί να μη λένε και πολλά από ομορφιά ούτε είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά είχαν αρκετή κίνηση, ζωή και η αγορά ήταν ανοιχτή. Πολλές βιτρίνες ήταν διακοσμημένες για το halloween καθώς και κάποια σημεία του πεζόδρομου.



DSC0003.jpg


Από την Drottninggatan γρήγορα βρεθήκαμε στα δεξιά μας στην Hotorget (Haymarket). Μια τετράγωνη πλατεία χαρακτηριστική για την υπαίθρια αγορά λουλουδιών, λαχανικών και φρούτων. Αν και 5 η ώρα και σούρουπο η αγορά ήταν ανοιχτή και γέμιζε χρώματα τη μικρή πλατεία. Το πιο χαρακτηριστικό κτίριο είναι το Stockholms Konserthus δηλαδή το Βασιλικό Μέγαρο Μουσικής της Στοκχόλμης ένα κτίσμα του 1926.

Επί το έργον!
Stockholm - Sweden-63.jpg





page5.jpg



Βασιλικό Μέγαρο Μουσικής / Stockholms Konserthus


Το γλυπτό του Ορφέα έξω από το Μέγαρο
page6.jpg


Το πίσω μέρος του Μέγαρου Μουσικής από την Kungsgatan



Ο καιρός αν και βαριά συννεφιασμένος φαινόταν πως δεν θα έριχνε βροχή αλλά το κρύο όσο βράδιαζε γινόταν πιο τσουχτερό. Μπορεί να είχε 8 βαθμούς όπως έγραφαν τα θερμόμετρα αλλά το σώμα σίγουρα ένοιωθε τουλάχιστον 4 βαθμούς χαμηλότερα. Η διαδρομή μας συνεχίστηκε επί της Kungsgatan. Μια σημαντική εμπορική λεωφόρος της πόλης ιδιαίτερα αριστοκρατική και επιβλητική με πιο εντυπωσιακό σημείο τους δύο πύργους Kungstorn (πύργοι του Βασιλιά) και τις δύο τοξοειδείς γέφυρες Malmskillnadsbron και τη Γέφυρα Regeringsgatan. Οι 60 μέτρων δίδυμοι πύργοι του 1924 ήταν μέχρι το 1945 τα ψηλότερα κτίρια της Σουηδίας.


page7.jpg


Δίπλα από την γέφυρα Malmskillnadsbron στα αριστερά κάτω από τους πύργους, είναι ένα μικρό στενό με σκαλοπάτια με το πολύ εύηχο και εύκολο όνομα Malmskillnadstrappan, που μας οδήγησε στον πάνω δρόμο Malmskillnadsgatan.




Μέσω της οδού Malmskillnadsgatan φτάσαμε στο S:t Johannes kyrkogard δηλαδή στο πάρκο του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία Sankt Johannes kyrka
page8.jpg




Tunnelgatan επί της Malmskillnadsgatan


Αυτό εδώ είναι το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη!



Η εντυπωσιακή νεο-γοτθική εκκλησία του 1890 χτισμένη με τούβλα
page9.jpg


page10.jpg


Στο πάρκο μπροστά από τον καθεδρικό υπάρχει και νεκροταφείο. Τι πως και γιατί δεν ξέρω!




Είχε βραδιάσει, η περιοχή παραήταν ήσυχη με νεκρική σιγή οπότε φύγαμε γρήγορα. Από τον ίδιο δρόμο βρεθήκαμε ξανά πάνω στην γέφυρα Malmskillnadsbron όπου η θέα στη λεωφόρο Kungsgatan ήταν εξαιρετική.



Μετά κατεβήκαμε και συνεχίσαμε επί της Kungsgatan μέχρι που φτάσαμε στην πλατεία Stureplan

page11.jpg


Η πλατεία Stureplan βρίσκεται στην αριστοκρατική συνοικία Ostermalm και είναι από τις πιο γκλαμουράτες πλατείες της Στοκχόλμης όπως και ολόκληρη η περιοχή. Θεωρείται σύμβολο πολυτέλειας και στυλ χαρακτηριστική για τα πολλά πανάκριβα καταστήμα, εστιατόρια και κλαμπ. Είναι από τις πιο θορυβώδεις και δημοφιλής περιοχές της high society της Στοκχόλμης!

Αριστερά στο κτίριο Arnoldhuset, βρίσκεται το Spy Bar ένα από τα πιο διάσημα μπαρ της Στοκχόλμης με v.i.p πελάτες




Επί της Birger Jarlsgatan




page12.jpg


Το τέλος του δρόμου μας έβγαλε μπροστά από το Βασιλικό δραματικό θέατρο Στην πλατεία Nybroplan και στο πάρκο Berzelii.



Στο πάρκο σε μια γωνιά είναι μια καντίνα που μας φώναξε να φάμε ένα σνακ. Τα σάντουιτς και τα πιάτα που είχε μέσο όρο κόστιζαν 7-9 ευρώ. Τζάμπα πράμα δηλαδή. Υπήρχε και ένα ψαροσάντουιτς πολύ νόστιμο με 35 κορώνες. Αλλά 4 ευρώ για δύο μπουκιές, ήθελες 5 τέτοια για να χορτάσεις!
Stockholm - Sweden-148.jpg


Αφού ικανοποιήσαμε λίγο την πείνα συνεχίσαμε τη διαδρομή για να καταλήξουμε πάλι στον Cityterminalen, να πάρουμε τις αποσκευές και να πάμε επιτέλους στο ξενοδοχείο.



Kungstradgarden


Το παλάτι όπως φαίνεται από την Gustav Adolfs Torg, την πλατεία μπροστά στην Βασιλική Όπερα



Η όπερα με σκαλωσιές


Συνεχίσαμε από την Regeringsgatan και μπήκαμε στο εμπορικό Gallerian γιατί ψάχναμε απεγνωσμένα τουαλέτα να κατουρήσει ο φίλος μου. Τι πρόβλημα κι αυτό το παιδί! Τελικά την ανάγκη του δεν την έκανε αφού δεν μπόρεσε να βρει τις τουαλέτες κι ας ρώτησε 5 ανθρώπους εκεί μέσα!
Stockholm - Sweden-155.jpg


Και λίγο μετά να σου πάλι η Sergels torg η κεντρική πλατεία με τον οβελίσκο





Το γυάλινο κτίριο Kulturhuset περιλαμβάνει εστιατόρια, εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες συναυλιών, κινηματογράφους, βιβλιοθήκες και από ψηλά έχει πολύ ωραία θέα προς την πλατεία. Το σκέφτηκα προς στιγμήν να ανέβουμε για έναν καφέ αλλά έπρεπε να πάμε και στο ξενοδοχείο. Πάντως το Kulturhuset το επισκέφτηκε εσωτερικά ο φίλος μου αφού τελικά εκεί κατούρησε!


Ξαλαφρωμένος αυτός, ξαλαφρωμένος κι εγώ που με είχε ζαλίσει νωρίτερα για τουαλέτα φτάσαμε λίγο μετά στις θυρίδες φύλαξης αποσκευών του Cityterminalen.
Και τρώμε μια φρίκη! Πάμε στη θυρίδα 15 που αφήσαμε τις αποσκευές μας η οποία είναι ανοιχτή και μέσα λείπουν οι βαλίτσες μας. Κατευθείαν το αίμα ανέβηκε στο κεφάλι μου και ερχόταν το εγκεφαλικό. Μα πως γίνεται αυτό, και τι έγινε, τις παραβίασαν, πάνε να καλέσεις τον υπεύθυνο και αλλά τέτοια ωραία και ευτυχώς δεν απευθυνθήκαμε σε κανέναν γιατί θα γινόμασταν ρεζίλι. Πολύ απλά λίγα μέτρα πιο μετά είχε και άλλες θυρίδες με το νούμερο 15 σε ντουλάπι! Αφού ανοίξαμε τη θυρίδα και μόνο που δεν αγκάλιασα τη βαλίτσα μου, κατεβήκαμε στον σταθμό του μετρό T-Centralen.

Πήραμε την πράσινη γραμμή Τ17,18,19 και 5 στάσεις μετά κατεβήκαμε στον σταθμό Fridhemsplan (εξυπήρετούσε και η μπλε γραμμή Τ10 και Τ11). Είμαστε στην περιοχή Kungsholmen και στον κεντρικό δρόμο St Eriksgatan στο 20 είναι το ξενοδοχείο μας το First Hotel Fridhemsplan ένα ωραιότατο και αξιοπρεπέστατο ξενοδοχείο στα μέτρα μας που για 2 διανυκτερεύσεις για ένα δίκλινο το έκλεισα 1700sek δηλαδή 184€ τέσσερις μήνες πριν!
https://www.booking.com/hotel/se/fridhemsplan.el

Η 3η διανυκτέρευση κλείστηκε σε διαφορετικό ξενοδοχείο στην ίδια γειτονιά! Μεσολαβούσε η κρουαζιέρα και δεν υπήρχε διαθεσιμότητα σ’ αυτό για τη μια διανυκτεύρευση τη μέρα που θέλαμε. Αυτό το ξενοδοχείο το προτείνω γιατί και καλή τιμή έχει για τα δεδομένα της Στοκχόλμης, και σταθμό μετρό κοντά που σε αφήνει στο κέντρο, και εξυπηρετικότατες γλυκύτατες ρεσεψιονιστ και πλούσιο πρωινό. Το δωμάτιο άνετο και το κρεβάτι υπεραναπαυτικό.

Μαζί με την ξεκούραση ήρθε και η πείνα όμως. Ο κεντρικός δρόμος St Eriksgatan έχει αρκετά ταχυφαγεία κυρίως μεταναστών καθώς και μαγαζιά τύπου today stores. Εμείς πήγαμε στο σούπερ μάρκετ ICA που κλείνει στις 11 το βράδυ. Το σούπερ μάρκετ όπως και όλα τα σουπερ μαρκετς της Στοκχόλμης είχε διάφορα κρύα σάντουιτς και πλούσιο salad bar με μεγάλη ποικιλία που γεμίζεις ότι θες ανάλογα το μέγεθος του μπολ που έπαιρνες. Σε πίνακα έγραφε τις χρεώσεις αλλά δεν καταλάβαμε φυσικά τίποτα οπότε είπαμε όσο βγει! Τα 8 ευρώ που κόστισε η σαλάτα δεν το λες φτηνό αλλά πρώτον συνειδητοποιήσαμε καλά που έχουμε έρθει, δεύτερον δεν μας φάνηκε και υπερβολικά ακριβή και τρίτον τουλάχιστον ήταν χορταστική και πάρα πολύ γευστική με ποιοτικά υλικά. Ενώ μια μπαγκέτα με γαρίδες και τίγκα στη μαγιονέζα ήταν μέτρια. Δύο σαλάτες, ένα σάντουιτς, 2 ψωμάκια και μια κόκα κόλα 23€. Οι τιμές στα προϊόντα με μια γρήγορη ματιά που έριξα μου φάνηκαν ελάχιστα πιο ακριβές από Ελλάδα. Βέβαια έβλεπα τις τιμές σε κορώνες οπότε δεν μπορούσα να υπολογίσω ακριβώς. Πάντως όχι μεγάλες διαφορές στα βασικά. Πάντως τα super markets και το street food γενικά είναι μια φτηνή λύση αν θες να τη βγάλεις οικονομικά σε τόσο ακριβή πόλη και ευτυχώς υπάρχουν τέτοιες επιλογές. Και όταν λέμε οικονομικά εννοούμε πως μέσος όρος ενός hot dog ή χάμπουργκερ ή οποιουδήποτε απλού σνακ κοστίζει 7 ευρώ.

Αυτά τα ολίγα από την πρώτη μας μέρα στη Σουηδική πρωτεύουσα. Η οποία σαν πρώτη εικόνα μας φάνηκε σε γενικές γραμμές ζωντανή πόλη αλλά βέβαια κινηθήκαμε στο σύγχρονο κέντρο την πιο πολύβουη περιοχή που όμως σε κάποια σημεία ήταν μέχρι και ερημική! Επίσης οι μοναδικοί με φωτογραφικές ήμασταν εμείς! Όπως ανέφερα πάρα πολλοί ζητιάνοι. Άραγε το κλασικό ζητιανιλίκι ''δωσε κάτι καλέ'' πώς να είναι στα σουηδικά? :D
Τα καλύτερα όμως έρχονται τη δεύτερη μέρα!
 
Last edited:

alexandra80

Member
Μηνύματα
300
Likes
1.577
Επόμενο Ταξίδι
Λιγουρία-Τοσκάνη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού-Βολιβία-Άνδεις
Στοκχόλμη - Η αρχή!

Όλα ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο Skavsta όπου φτάσαμε χωρίς καθυστέρηση στις 2 το μεσημέρι. Γρήγορα βγήκαμε από την αίθουσα αφίξεων και κατευθυνθήκαμε στην αφετηρία των λεωφορείων της flygbussarna. Της εταιρείας που θα μας μετέφερε μέχρι το κέντρο της Στοκχόλμης και συγκεκριμένα στον τερματικό σταθμό Cityterminalen στην οδό Klarabergsviadukten 72. Τα εισιτήρια τα είχα κλείσει από την σελίδα τους και τα είχα εκτυπώσει. http://flygbussarna.se/en/skavsta
Το κόστος μονής διαδρομής είναι γύρω στα 15 ευρώ (139 sek). Όπου sek η σουηδική κορώνα που ο υπολογισμός της ήταν εύκολος αφού 1 ευρώ είναι 9,2 κορώνες ή 1 κορώνα είναι 0,10 λεπτά του ευρώ. Επειδή πριν το ταξίδι είχα εξαντλήσει το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης 420€ είπα να μη μπλέξω με αναλήψεις και κάρτες γι’αυτό και από ανταλλακτήριο στην Αριστοτέλους (έχει πολλά καταστήματα και στην Αθήνα) έκανα ένα μεγάλο ποσό σε σουηδικές κορώνες και Δανέζικες. http://www.eurochange.gr/ Τις Σουηδικές κορώνες τις πήρα χωρίς προμήθεια (κάτι σαν προσφορά, δεν το έπιασα θα σας γελάσω) αλλά στις δανέζικες βάρεσε κανονικά με πολύ τσουχτερή προμήθεια. Σίγουρα είναι το πιο σοβαρό ανταλλακτήριο με πολλές υπηρεσίες και ευελιξία στις συναλλαγές. Πάντως δεν μας έφτασαν τα χρήματα και κάναμε πληρωμές και με χρεωστική χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το βόρειο κρύο αεράκι φυσούσε, ο καιρός ήταν έντονα συννεφιασμένος και μέσα σε ευφορία αναχωρήσαμε! Η διαδρομή που κάνει το λεωφορείο από το αεροδρόμιο μέχρι τη Στοκχόλμη είναι ’80 λεπτά και οθόνες μέσα μας ενημέρωναν για τη διαδρομή που διανύει το λεωφορείο και τι ώρα θα φτάσει. Όπως διαπιστώσαμε ο χρόνος άφιξης αντί να μειώνεται αυξανόταν που σημαίνει πως υπήρχε κίνηση και θα φτάναμε με μικρή καθυστέρηση γύρω στα 20 λεπτά+. Η διαδρομή ήταν όμορφη αν και μονότονη και αυτό που επικρατούσε στα τοπία δεν ήταν άλλο από το πράσινο. Δάση, δέντρα, εκτάσεις και διάσπαρτα κάποια ξύλινα σπιτάκια.

View attachment 135471

Ήδη αρχίσαμε να μπαίνουμε στο κλίμα και κάναμε τα πρώτα μας σχέδια πως θα κινηθούμε αυτή την πρώτη μέρα χωρίς να χάσουμε χρόνο. Φτάνοντας στα προάστια της Στοκχόλμης ανυπομονούσαμε ακόμα περισσότερο επιτέλους να φτάσουμε. Οι γέφυρες, το πράσινο και η λιμνοθάλασσα έδιναν χαρακτήρα στα σχετικά αδιάφορα προάστια που περνούσαμε.

authentic IKEA!
View attachment 135472
View attachment 135473
View attachment 135474
View attachment 135475
View attachment 135476
View attachment 135477
View attachment 135478

Σιδηροδρομικός σταθμός

View attachment 135479

Και να 'μαστε Στοκχόλμη. Όπως έχω ξαναπεί αυτές οι πρώτες ώρες όταν ουσιαστικά αρχίζει το ταξίδι δεν τις αλλάζω με τίποτα. Όταν συνειδητοποιώ που ήρθα και τι θα δω, τις εμπειρίες που θα ζήσω, τις διαδρομές που έχω να κάνω. Είναι η αρχή και το μόνο που με νοιάζει είναι να ξεχυθώ στους δρόμους να δω τις πρώτες εικόνες και στην προκειμένη να γνωρίσω την φημισμένη πρωτεύουσα της Σουηδίας γνωστή ως βασίλισσα της Σκανδιναβίας, η πόλη ανάμεσα σε γέφυρες όπως μεταφράζεται η λέξη Stockholm.

Έτσι λοιπόν με δημοκρατικές διαδικασίες όπως πάντα άλλωστε αποφάσισα να αφήσουμε τις αποσκευές στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων ώστε να μη χάσουμε χρόνο. Εντός του τερματικού σταθμού έχει πολλές θυρίδες φύλαξης αποσκευών, στο πρώτο επίπεδο στην πύλη 4 και στο δεύτερο επίπεδο του σταθμού στην πύλη 14 και 15. Υπάρχουν ηλεκτρονικές οδηγίες κλειδώματος του ντουλαπιού, πληρωμής και κωδικού ξεκλειδώματος που είναι η απόδειξη, καθώς και τις διαστάσεις των επιτρεπτών αποσκευών γι’ αυτό και υπάρχουν θυρίδες medium, large και extra large για τις αντίστοιχες αποσκευές. Η φύλαξη είναι για 4 ή 24 ώρες και η πληρωμή γίνεται ΜΟΝΟ με πιστωτική κάρτα. ΌΧΙ χρεωστικές κάρτες. Απ' ότι είδα ανέφερε ότι για μετρητά το μηχάνημα δέχεται μόνο τα κέρματα των 5 ή 10 sek αλλά να πω την αλήθεια δεν είδα κάποια υποδοχή. Εμείς για 4 ώρες σε large box που χώρεσαν 2 χειραποσκευές και 2 μικρότερες χρεώθηκα στην πιστωτική μου περίπου 8 ευρώ.

Ο Cityterminalen είναι ένας υπερσύγχρονος τερματικός σταθμός λεωφορείων που επικοινωνεί με τούνελ και κυλιόμενες σκάλες με τον σιδηροδρομικό σταθμό και τον σταθμό μετρό Τ-Centralen, και είναι μέρος του κτιρίου που στεγάζει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Στοκχόλμης. Στην πρώτη γνωριμία μας μαζί του μας φάνηκε χαοτικός και προσανατολιστήκαμε δύσκολα. Και πάνε από δω, και ρώτα από κει… Στην προσπάθειά μας να βγάλουμε μια άκρη βρεθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε στον σταθμό τρένων.

Cityterminalen
View attachment 135480

Σταθμός τρένων
View attachment 135481

Από τις τουριστικές πληροφορίες στον σταθμό βγάλαμε τις 3ημερες κάρτες απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα μεταφοράς της Στοκχόλμης προς 230sek η μία δηλαδή 24 ευρώ. Δεν τη λες και φτηνή αλλά θα μου πεις τι είναι φτηνό σ’ αυτή τη χώρα για τα δικά μας δεδομένα? Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση! Και επειδή ξέρω πως θέλετε να μάθετε τι άλλες εναλλακτικές έχετε για τα εισιτήρια ορίστε:

-Τravelcard
24 ωρών (24 timmarsbiljett) - 115 sek (12€)
72 ωρών (72 timmarsbiljett) - 230 kr (24€)
Ισχύουν για τον επιλεγμένο αριθμό ωρών από τη στιγμή της πρώτης χρήσης. Όλες οι travelcard είναι για τις τρεις ζώνες ABC και ισχύουν και για τις διαδρομές ανάμεσα στα πορθμεία μεταξύ Slussen kajen, Skeppsholmen και Djurgarden. Οι κάρτες είναι μαγνητικές και πρέπει να χτυπάνε στα μηχανήματα στην είσοδο του μετρό, των λεωφορείων και των τραμ.

-Ενιαίο εισιτήριο ζώνης. Ισχύει για 75 λεπτά από την εκτύπωση του εισιτηρίου για διαδρομές σε δύο ζώνες και 120 λεπτά αν το εισιτήριο είναι και για τις τρείς ζώνες. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια απλής διαδρομής για ταξίδια σε μία, δύο ή τρεις ζώνες από τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.. ΔΕΝ μπορούν να αγοραστούν πάνω στο λεωφορείο.
• 1 zone: SEK36 (3,70€)
• 2 zones: SEK54 (5,65€)
• 3 zones: SEK72 (7,5€)

-SL Access credit (reskassa)
Η κάρτα ονομάζεται reskassa στα Σουηδικά και μπορείς να προσθέσεις μονάδες και πάλι ανάλογα τις ζώνες που θες. Επίσης μπορείς σε μια τέτοια κάρτα να φορτώσεις μια 24ωρη ή 72ωρη travelcard. Το ελάχιστο πιστωτικό που μπορείς να προσθέσεις στην κάρτα είναι 100 SEK (10,50€) έως και 1000 SEK. Το κόστος είναι αρκετά φτηνότερο από το απλό ενιαίο εισιτήριο:
• 1 zone: SEK25 (2,60€)
• 2 zones: SEK37,50 (3,90€)
• 3 zones: SEK50 (5,20€)
Απλά υπάρχει και ένα έξτρα κόστος για την αγορά της κάρτας που είναι 20 SEK.
Μην προβληματίζεστε για το ποια ζώνη να επιλέξετε γιατί είναι απίθανο ο επισκέπτης να βγει εκτός ζώνης Α. Ο χάρτης μεταφορών δείχνει τις ζώνες κάθε στάσης:

View attachment 135482

Να πως επειδή οι Σουηδοί είναι πολύ μπροστά και πολύ high tech, καθώς παρατήρησα ότι αγοράζουν και χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τα εισιτήρια για τα μέσα μεταφοράς μέσω του κινητού τους από το επίσημο app, τα οποία εισιτήρια σκανάρονται κανονικά στα μηχανήματα! Άντε σας έφτιαξα πάλι με τις πληροφορίες αλλά αρκετά με τα διαδικαστικά. Με τόση μελέτη που έχω κάνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς των χωρών της Ευρώπης σε λίγο θα πάω να ζητήσω δουλειά στον ΟΑΣΘ! Κρίμα να πάει τέτοιο ταλέντο και τόση εμπειρία τζάμπα!

Άντε να κάνουμε καμιά βόλτα στο κέντρο της Στοκχόλμης. Κινηθήκαμε στο κέντρο της σύγχρονης πόλης ανατολικά του Cityterminalen. Άλλωστε ήταν ήδη 16:30 οπότε δεν είχαμε πολλές ώρες στη διάθεση μας. Το κομμάτι αυτό της πόλης στο κέντρο ονομάζεται Norrmalm και είναι ας το πούμε το λιγότερο εντυπωσιακό. Όχι ότι δεν είναι όμορφο και δεν έχει πράγματα να δεις αλλά τα διαμάντια της βασίλισσας Στοκχόλμης βρίσκονται αλλού! Η πρώτη εντύπωση ήταν μια πόλης με κίνηση στα πεζοδρόμια και στους δρόμους. Γρήγορα διαπιστώσαμε πως είναι μια πολυπολιτισμική πόλη κάτι που δεν ήξερα να πω την αλήθεια. Έχει τόσους μετανάστες από όλες τις χώρες που δεν είναι υπερβολή να πω πως ο αριθμός τους είναι ισάξιος με τους σουηδούς! Επίσης γρήγορα καταλάβαμε πως υπάρχει τρελή ζητιανιά σε κάθε γωνιά από τσιγγανάρες! Είναι όμως τσιγγάνες σουηδέζες! Έχουν άλλο κύρος από τις δικές μας πώς να το κάνουμε :-D αν και η αμφίεση είναι η κλασική!

Μπερδευτήκαμε λοιπόν με τους Σουηδούς τους μετανάστες και τους ζητιάνους και κάναμε την πρώτη μας βόλτα στο εμπορικό κέντρο της Σουηδικής πρωτεύουσας. Λίγα λόγια, πολλές εικόνες!

Οδός Klarabergsgatan λίγο μετά τον κεντρικό σταθμό. To μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Στοκχόλμης Ahlens City. Υπάρχει πρόσβαση στην ταράτσα για μια ωραία θέα της πλατείας Sergel, κάτι που το έμαθα εκ των υστέρων.


Εκκλησία της Αγίας Κλάρας / Klara kyrka
View attachment 135483



Οδός Klara Sodra kyrkogata



Vattugatan


Η διαδρομή αυτή μας έβγαλε στον πιο διάσημο εμπορικό πεζόδρομο της πόλης. Την Drottninggatan. Ένας δρόμος ως επί το πλείστον για τους πεζούς με πάρα πολλά καταστήματα και εμπορικά κατά μήκος της διαδρομής καθώς και σουβενιράδικα. Ο δρόμος φτάνει μέχρι και την είσοδο της παλιάς πόλης στην γέφυρα Riksbron στο κοινοβούλιο.



Και λίγο μετά στα δεξιά ξεπροβάλει η κεντρική πλατεία της Στοκχόλμης Sergels torg (Torg=πλατεία). Η διάσημη πλατεία με σήμα κατατεθέν τον γυάλινο οβελίσκο ήταν δυστυχώς υπό ανακατασκευή και γύρω από το σιντριβάνι στον οβελίσκο υπήρχε εργοτάξιο. Άλλωστε η πλατεία και ο οβελίσκος υπήρξαν θέματα συζήτησης και επικρίσεων στη Σουηδία από την αρχή της κατασκευής τους. Η περιοχή νότια της πλατείας καταλαμβάνεται από το πολιτιστικό κέντρο Kulturhuset, που φιλοξενεί επίσης το Δημοτικό Θέατρο της Στοκχόλμης και την Τράπεζα της Σουηδίας. Μαζί με το υπόγειο εμπορικό κέντρο ανατολικά της πλατείας , τον Τ-Centralen σταθμό του μετρό και άλλες υπόγειες διαβάσεις, η Sergels Torg αποτελεί μέρος μιας συνεχούς υπόγειας δομής σχεδόν ένα χιλιόμετρο σε μήκος.

View attachment 135484


Klarabergsgatan


Η πλατεία Sergels όπως και ο πεζόδρομος Drottninggatan μπορεί να μη λένε και πολλά από ομορφιά ούτε είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά είχαν αρκετή κίνηση, ζωή και η αγορά ήταν ανοιχτή. Πολλές βιτρίνες ήταν διακοσμημένες για το halloween καθώς και κάποια σημεία του πεζόδρομου.



View attachment 135485

Από την Drottninggatan γρήγορα βρεθήκαμε στα δεξιά μας στην Hotorget (Haymarket). Μια τετράγωνη πλατεία χαρακτηριστική για την υπαίθρια αγορά λουλουδιών, λαχανικών και φρούτων. Αν και 5 η ώρα και σούρουπο η αγορά ήταν ανοιχτή και γέμιζε χρώματα τη μικρή πλατεία. Το πιο χαρακτηριστικό κτίριο είναι το Stockholms Konserthus δηλαδή το Βασιλικό Μέγαρο Μουσικής της Στοκχόλμης ένα κτίσμα του 1926.

Επί το έργον!
View attachment 135497




View attachment 135487


Βασιλικό Μέγαρο Μουσικής / Stockholms Konserthus


Το γλυπτό του Ορφέα έξω από το Μέγαρο
View attachment 135488

Το πίσω μέρος του Μέγαρου Μουσικής από την Kungsgatan



Ο καιρός αν και βαριά συννεφιασμένος φαινόταν πως δεν θα έριχνε βροχή αλλά το κρύο όσο βράδιαζε γινόταν πιο τσουχτερό. Μπορεί να είχε 8 βαθμούς όπως έγραφαν τα θερμόμετρα αλλά το σώμα σίγουρα ένοιωθε τουλάχιστον 4 βαθμούς χαμηλότερα. Η διαδρομή μας συνεχίστηκε επί της Kungsgatan. Μια σημαντική εμπορική λεωφόρος της πόλης ιδιαίτερα αριστοκρατική και επιβλητική με πιο εντυπωσιακό σημείο τους δύο πύργους Kungstorn (πύργοι του Βασιλιά) και τις δύο τοξοειδείς γέφυρες Malmskillnadsbron και τη Γέφυρα Regeringsgatan. Οι 60 μέτρων δίδυμοι πύργοι του 1924 ήταν μέχρι το 1945 τα ψηλότερα κτίρια της Σουηδίας.


View attachment 135489

Δίπλα από την γέφυρα Malmskillnadsbron στα δεξιά κάτω από τους πύργους, είναι ένα μικρό στενό με σκαλοπάτια με το πολύ εύηχο και εύκολο όνομα Malmskillnadstrappan, που μας οδήγησε στον πάνω δρόμο Malmskillnadsgatan.




Μέσω της οδού Malmskillnadsgatan φτάσαμε στο S:t Johannes kyrkogard δηλαδή στο πάρκο του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία Sankt Johannes kyrka
View attachment 135490



Tunnelgatan επί της Malmskillnadsgatan


Αυτό εδώ είναι το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη!



Η εντυπωσιακή νεο-γοτθική εκκλησία του 1890 χτισμένη με τούβλα
View attachment 135491

View attachment 135492

Στο πάρκο μπροστά από τον καθεδρικό υπάρχει και νεκροταφείο. Τι πως και γιατί δεν ξέρω!




Είχε βραδιάσει, η περιοχή παραήταν ήσυχη με νεκρική σιγή οπότε φύγαμε γρήγορα. Από τον ίδιο δρόμο βρεθήκαμε ξανά πάνω στην γέφυρα Malmskillnadsbron όπου η θέα στη λεωφόρο Kungsgatan ήταν εξαιρετική.



Μετά κατεβήκαμε και συνεχίσαμε επί της Kungsgatan μέχρι που φτάσαμε στην πλατεία Stureplan

View attachment 135493

Η πλατεία Stureplan βρίσκεται στην αριστοκρατική συνοικία Ostermalm και είναι από τις πιο γκλαμουράτες πλατείες της Στοκχόλμης όπως και ολόκληρη η περιοχή. Θεωρείται σύμβολο πολυτέλειας και στυλ χαρακτηριστική για τα πολλά πανάκριβα καταστήμα, εστιατόρια και κλαμπ. Είναι από τις πιο θορυβώδεις και δημοφιλής περιοχές της high society της Στοκχόλμης!

Αριστερά στο κτίριο Arnoldhuset, βρίσκεται το Spy Bar ένα από τα πιο διάσημα μπαρ της Στοκχόλμης με v.i.p πελάτες




Επί της Birger Jarlsgatan




View attachment 135494

Το τέλος του δρόμου μας έβγαλε μπροστά από το Βασιλικό δραματικό θέατρο Στην πλατεία Nybroplan και στο πάρκο Berzelii.



Στο πάρκο σε μια γωνιά είναι μια καντίνα που μας φώναξε να φάμε ένα σνακ. Τα σάντουιτς και τα πιάτα που είχε μέσο όρο κόστιζαν 7-9 ευρώ. Τζάμπα πράμα δηλαδή. Υπήρχε και ένα ψαροσάντουιτς πολύ νόστιμο με 35 κορώνες. Αλλά 4 ευρώ για δύο μπουκιές, ήθελες 5 τέτοια για να χορτάσεις!
View attachment 135495

Αφού ικανοποιήσαμε λίγο την πείνα συνεχίσαμε τη διαδρομή για να καταλήξουμε πάλι στον Cityterminalen, να πάρουμε τις αποσκευές και να πάμε επιτέλους στο ξενοδοχείο.



Kungstradgarden


Το παλάτι όπως φαίνεται από την Gustav Adolfs Torg, την πλατεία μπροστά στην Βασιλική Όπερα



Η όπερα με σκαλωσιές


Συνεχίσαμε από την Regeringsgatan και μπήκαμε στο εμπορικό Gallerian γιατί ψάχναμε απεγνωσμένα τουαλέτα να κατουρήσει ο φίλος μου. Τι πρόβλημα κι αυτό το παιδί! Τελικά την ανάγκη του δεν την έκανε αφού δεν μπόρεσε να βρει τις τουαλέτες κι ας ρώτησε 5 ανθρώπους εκεί μέσα!
View attachment 135496

Και λίγο μετά να σου πάλι η Sergels torg η κεντρική πλατεία με τον οβελίσκο





Το γυάλινο κτίριο Kulturhuset περιλαμβάνει εστιατόρια, εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες συναυλιών, κινηματογράφους, βιβλιοθήκες και από ψηλά έχει πολύ ωραία θέα προς την πλατεία. Το σκέφτηκα προς στιγμήν να ανέβουμε για έναν καφέ αλλά έπρεπε να πάμε και στο ξενοδοχείο. Πάντως το Kulturhuset το επισκέφτηκε εσωτερικά ο φίλος μου αφού τελικά εκεί κατούρησε!


Ξαλαφρωμένος αυτός, ξαλαφρωμένος κι εγώ που με είχε ζαλίσει νωρίτερα για τουαλέτα φτάσαμε λίγο μετά στις θυρίδες φύλαξης αποσκευών του Cityterminalen.
Και τρώμε μια φρίκη! Πάμε στη θυρίδα 15 που αφήσαμε τις αποσκευές μας η οποία είναι ανοιχτή και μέσα λείπουν οι βαλίτσες μας. Κατευθείαν το αίμα ανέβηκε στο κεφάλι μου και ερχόταν το εγκεφαλικό. Μα πως γίνεται αυτό, και τι έγινε, τις παραβίασαν, πάνε να καλέσεις τον υπεύθυνο και αλλά τέτοια ωραία και ευτυχώς δεν απευθυνθήκαμε σε κανέναν γιατί θα γινόμασταν ρεζίλι. Πολύ απλά λίγα μέτρα πιο μετά είχε και άλλες θυρίδες με το νούμερο 15 σε ντουλάπι! Αφού ανοίξαμε τη θυρίδα και μόνο που δεν αγκάλιασα τη βαλίτσα μου, κατεβήκαμε στον σταθμό του μετρό T-Centralen.

Πήραμε την πράσινη γραμμή Τ17,18,19 και 5 στάσεις μετά κατεβήκαμε στον σταθμό Fridhemsplan (εξυπήρετούσε και η μπλε γραμμή Τ10 και Τ11). Είμαστε στην περιοχή Kungsholmen και στον κεντρικό δρόμο St Eriksgatan στο 20 είναι το ξενοδοχείο μας το First Hotel Fridhemsplan ένα ωραιότατο και αξιοπρεπέστατο ξενοδοχείο στα μέτρα μας που για 2 διανυκτερεύσεις για ένα δίκλινο το έκλεισα 1700sek δηλαδή 184€ τέσσερις μήνες πριν!
https://www.booking.com/hotel/se/fridhemsplan.el.html?aid=304142;label=gen173nr-15EgZnZW5pdXMyEmdpYW5uaXN2b3VsZ2FyYWtpc0ICWFhIM2IFbm9yZWZoXIgBAZgBCLgBBMgBBNgBA-gBAfgBApICAXk;sid=b8701573f56a6d9f94862f8fbc8d9563;dcid=2
Η 3η διανυκτέρευση κλείστηκε σε διαφορετικό ξενοδοχείο στην ίδια γειτονιά! Μεσολαβούσε η κρουαζιέρα και δεν υπήρχε διαθεσιμότητα σ’ αυτό για τη μια διανυκτεύρευση τη μέρα που θέλαμε. Αυτό το ξενοδοχείο το προτείνω γιατί και καλή τιμή έχει για τα δεδομένα της Στοκχόλμης, και σταθμό μετρό κοντά που σε αφήνει στο κέντρο, και εξυπηρετικότατες γλυκύτατες ρεσεψιονιστ και πλούσιο πρωινό. Το δωμάτιο άνετο και το κρεβάτι υπεραναπαυτικό.

Μαζί με την ξεκούραση ήρθε και η πείνα όμως. Ο κεντρικός δρόμος St Eriksgatan έχει αρκετά ταχυφαγεία κυρίως μεταναστών καθώς και μαγαζιά τύπου today stores. Εμείς πήγαμε στο σούπερ μάρκετ ICA που κλείνει στις 11 το βράδυ. Το σούπερ μάρκετ όπως και όλα τα σουπερ μαρκετς της Στοκχόλμης είχε διάφορα κρύα σάντουιτς και πλούσιο salad bar με μεγάλη ποικιλία που γεμίζεις ότι θες ανάλογα το μέγεθος του μπολ που έπαιρνες. Σε πίνακα έγραφε τις χρεώσεις αλλά δεν καταλάβαμε φυσικά τίποτα οπότε είπαμε όσο βγει! Τα 8 ευρώ που κόστισε η σαλάτα δεν το λες φτηνό αλλά πρώτον συνειδητοποιήσαμε καλά που έχουμε έρθει, τρίτον δεν μας φάνηκε και υπερβολικά ακριβή και τρίτον τουλάχιστον ήταν χορταστική και πάρα πολύ γευστική με ποιοτικά υλικά. Ενώ μια μπαγκέτα με γαρίδες και τίγκα στη μαγιονέζα ήταν μέτρια. Δύο σαλάτες, ένα σάντουιτς, 2 ψωμάκια και μια κόκα κόλα 23€. Οι τιμές στα προϊόντα με μια γρήγορη ματιά που έριξα μου φάνηκαν ελάχιστα πιο ακριβές από Ελλάδα. Βέβαια έβλεπα τις τιμές σε κορώνες οπότε δεν μπορούσα να υπολογίσω ακριβώς. Πάντως όχι μεγάλες διαφορές στα βασικά. Πάντως τα super markets και το street food γενικά είναι μια φτηνή λύση αν θες να τη βγάλεις οικονομικά σε τόσο ακριβή πόλη και ευτυχώς υπάρχουν τέτοιες επιλογές. Και όταν λέμε οικονομικά εννοούμε πως μέσος όρος ενός hot dog ή χάμπουργκερ ή οποιουδήποτε απλού σνακ κοστίζει 7 ευρώ.

Αυτά τα ολίγα από την πρώτη μας μέρα στη Σουηδική πρωτεύουσα. Η οποία σαν πρώτη εικόνα μας φάνηκε σε γενικές γραμμές ζωντανή πόλη αλλά βέβαια κινηθήκαμε στο σύγχρονο κέντρο την πιο πολύβουη περιοχή που όμως σε κάποια σημεία ήταν μέχρι και ερημική! Επίσης οι μοναδικοί με φωτογραφικές ήμασταν εμείς! Όπως ανέφερα πάρα πολλοί ζητιάνοι. Άραγε το κλασικό ζητιανιλίκι ''δωσε κάτι καλέ'' πώς να είναι στα σουηδικά? :D
Τα καλύτερα όμως έρχονται τη δεύτερη μέρα!
Υπέροχο ταξίδι,Γιάννη!!! Ελπίζω να το κάνω σύντομα... :) Και με οδηγό την ιστορία σου με τις σημαντικές πληροφορίες που μας δίνεις κάθε φορά... ;)
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Υπέροχο ταξίδι,Γιάννη!!! Ελπίζω να το κάνω σύντομα... :) Και με οδηγό την ιστορία σου με τις σημαντικές πληροφορίες που μας δίνεις κάθε φορά... ;)
Τhank you Aλεξανδρα.Το εύχομαι.Η πρώτη μέρα ήταν η πιο μέτρια. Λογικό αφού και ολόκληρη μέρα δεν ήταν και είδαμε το λιγότερο όμορφο κομμάτι της πόλης. Έχει τρελό ζουμί ακόμα;)
 

alexandra80

Member
Μηνύματα
300
Likes
1.577
Επόμενο Ταξίδι
Λιγουρία-Τοσκάνη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού-Βολιβία-Άνδεις
Τhank you Aλεξανδρα.Το εύχομαι.Η πρώτη μέρα ήταν η πιο μέτρια. Λογικό αφού και ολόκληρη μέρα δεν ήταν και είδαμε το λιγότερο όμορφο κομμάτι της πόλης. Έχει τρελό ζουμί ακόμα;)
Είμαι σίγουρη,αφού μας έκανες τέτοια αρχή,πόσο όμορφη ιστορία και εικόνες μας περιμένουν... :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.812
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom