Βουδαπέστη - Οδηγός πόλης από Νίκο και Βάσω

nikosalx

New Member
Μηνύματα
4
Likes
10
Καλησπέρα σε όλους...

Επειδή σύντομα θα πάμε στην πανέμορφη Βουδαπέστη έχουμε φτιάξει τον παρακάτω οδηγό πόλης που ίσως φανεί χρήσιμος σε μελλοντικούς ταξιδιώτες.


ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ (ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΩ)

ΦΑΓΗΤΟ

1. Gundel : Πολυτελείας με βιολιά –έχει ενδυματολογικό κώδικα και είναι το πιο ακριβό παραδοσιακό εστιατόριο, οδός Allatkertikrt 2

2. Γραφικά ρομαντικά εστιατόρια στην καστρούπολη

3. Fatal– στην οδό Vaciutcaστο στενό Pinter, να δοκιμάσουμε γενικά Ουγγρικά πιάτα, Γκούλας, Κότσι, Πάπια, lougos, και κρέας Μπρασόι.

4. TokyoSushi– είναι 2 λεπτά από την ChainBridge, να φας Tokyocheese.

5. Onyx – πλατεία Vorosmorty.

6. TukoryEtterem, το έχει προτείνει Ούγγρος, βρίσκεται στην οδό Holdutca 15, πας με το μετρό μπλέ γραμμή στην στάση AranyJanosή κόκκινη γραμμή στάση KossuthTer(είναι πίσω από το Κοινοβούλιο)

7. Στην κεντρική αγορά αλλά όχι για να κάτσεις να φας είναι τουριστικά, για να δοκιμάσεις μικρομεζέδες. ΨωμάκιαPoyacsaτοπικά με διάφορες γεύσεις, αυτά του τυριού είναι νόστιμα.

8. Περιοχή Var, στην γύρω περιοχή του παλατιού στην Βούδα (BudavariPalota). είναι πολυτελής περιοχή με ακριβά μπαρ και κομψά εστιατόρια.

ΠΟΤΟ

1. Ruinbars – σε αποθήκες και παλιά κτήρια. Το πιο φημισμένο είναι το SzimplaKert. Δρόμος Kazinszy.

2. LivemusicbarAlcatrazστην οδό Nagydiolaκάθετη στην οδό Rakoczi.

3. Live music bar Old mans pubστηνοδό Akakfa utca κάθετηστηνοδό Rakoczi.

4. Club Moulin rouge στηνοδό Nagymezgo κάθετηνστην Andrassy – ανοιχτάΤετάρτη, Παρασκευή.

5. Εμπορικόκέντρο MammutστηνΒούδα (bar Jam και Dokk cafe).

6. Zsimpla μπυραρία,περιοχή Oktogon.


ΚΑΦΕ

1. Ζαχαροπλαστείο-καφέ Gerbeaud– να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε γλυκό somloi, ρόφημα σοκολάτα (φουντούκι). Έχει πάρα πολύ κόσμο! Είναι στο τέλος της οδού Vatciutca, πλατεία VorosmartyMihalyTer. Από εκεί ξεκινάει η γραμμή μετρό 1 – κίτρινη.

2. NewYorkCafé– στο ισόγειο του ξενοδοχείου Βoscolo στην λεωφόρο Erszebetkorut, κοντά στην πλατεία Blahaluisa. Είναι σαν να πίνεις καφέ το 1870…

3. LukacsCafé– Οδός Andrassyut 70 κατηφορίζοντάς από το μνημείο της χιλιετίας.

4. Πλατεία Ferenc Lisztter γιανεανικάκαφέόπως Karma (cafe-restaurant), Cactus (bar-restaurant).

5. Εμπορικό κέντρο Westendcitycenterστην Πέστη.

6. Εμπορικό κέντρο Mammutστην Βούδα (barJamκαι Dokkcafe).

7. Annacafeστην οδό Vatciutca – είναι περατζάδα.

8. CallasCafé δίπλα στην Όπερα, ανοιχτά 12.00-15.00 και 18.00-23.00, Andrassyut 20.

9. Central Café

10. Μικροσκοπικό καφέ Ruszwurmπου είναι το παλιότερο καφέ της πόλης. Είναι στην οδό Szentharomsaz utca 7. 10.00-19.00

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

· Λεωφορείο 200 E από αεροδρόμιο για τερματικό σταθμό KobanyaKispest όπου παίρνεις το μετρό (μπλε γραμμή Νο 3). Περίπου 60 minδιαδρομή. Αν αγοράσεις το εισιτήριο από την υπηρεσία ΒΚΚ είναι 350 F ενώ από τον οδηγό 450 F.

· Σε σταθμό μετρό να βγάλεις κάρτα απεριορίστων διαδρομών και να γράψεις το όνομα σου επάνω για να μην έχεις πρόστιμα (7 ημερών = 20 ευρώ).

· Να πάρεις οπωσδήποτε λεωφορείο hop-on/off. ToFullticketέχει 20 ευρώ για 2 μέρες και προσφέρει δωρεάν κρουαζιέρα στον Δούναβη το απόγευμα, ξενάγηση στα Ελληνικά και δωρεάν σούπα σε συγκεκριμένο εστιατόριο. Βλέπεις την πόλη από πάνω και όχι υπόγεια.

· Τράμ γραμμή 6 για το κέντρο της πόλης. Εισιτήρια βγάζεις από τα αυτόματα μηχανήματα που βρίσκεις σχεδόν σε όλες τις στάσεις ή από τα γραφεία πληροφοριών υπηρεσίας μεταφορών.

· Υπάρχουν 4 ακτοπλοϊκές γραμμές μερικές όμως λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι, αναχωρούν κάθε μία ώρα.

· Ποδήλατα MOL-Bubi. Μπορείς να κάνεις ένα Bubiπροφίλ στα μηχανήματα ενοικίασης ποδηλάτων (πληρώνεις για εγγύηση 25.000 Fκαι όταν επιστρέψεις το ποδήλατο παίρνεις τα λεφτά σου πίσω). Έχει κάρτα 24 ωρών και 1200 ποδήλατα σε όλο το κέντρο. Στοιχίζει 500 F.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Κλείσαμε δωμάτιο στο ξενοδοχείο Hotel Erzsébet City Center με τιμή 41,25 ευρώ το βράδυ. Βρίσκεται στο κέντρο της Πέστης, στην οδό Károlyi Mihály u. 11-15, στη στάση μετρό FerenciekTere(200 μέτρα από το ξενοδοχείο) που είναι στη γραμμή 3 (μπλε) του μετρό απ ευθείας από το αεροδρόμιο.

Address: Károlyi Mihály utca 11-15., 1053 Budapest, Hungary, Phone: +36 1 889 3746, Fax: +36 1 889 3763,E-mail: [email protected] , Website: www.danubiushotels.com/erzsebet

TIPS

· Walkingtours – είναι δωρεάν ξεναγήσεις από ντόπιους, υπάρχει site.

· Όχι taxi αλλά αν χρειαστεί να καλέσεις citytaxiκαι Fotaxi. Γενικά είναι πολύ ακριβά ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες πολύ καλές.

· Νερό μη ανθρακούχο είναι τα μπουκάλια με ροζ καπάκι.

· Αρχή οδού Vatciutcaκαι γωνία με οδό Soutcaανταλλακτήριο με καλή ισοτιμία.

· Να αγοράσουμε το κρασί που λέγεται το Αίμα του Ταύρου (bikaver) ένα από τα πιο δημοφιλή κρασιά της Ουγγαρίας καθώς και το κρασί TokajiAszuλευκό γλυκό.

· Η Budapestcard αξίζει αν θες να δεις μουσεία, πινακοθήκη κτλ. Έχει βέβαια 50%στον λαβύρινθο, στην περιοχή του προμαχώνα των αλιέων και στον ναό Mathias.

· Η Βουδαπέστη είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα.



ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Α. Περιοχή κάστρου στην Βούδα

· Ανάκτορο Κάστρου Βούδας (BudavariPalota). Λόφος του παλατιού. Να πας στον λαβύρινθο (budavarilabirintus) όπου είναι υπόγεια σκοτεινά, με υγρασία μέρη και πας με φαναράκι πετρελαίου. Να ανέβεις στο κάστρο με τα πόδια και όχι με το Τελεφερίκ γιατί είναι ακριβό και διαρκεί λίγο ενώ με τα πόδια έχει πολύ όμορφο μονοπάτι. Φτάνεις με το λεωφορείο 16 από τη στάση μετρό γραμμή 2 Moszkruter (προτελευταία στάση του Μ2). Μπορείς να πας επίσης με το λεωφορείο 16 Α και 116 που κινούνται μεταξύ του SzellKalmanterκαι του DiskzTer. Βρες την βεράντα από το μπροστινό μέρος του ανακτόρου για να απολαύσεις την εξαιρετική θέα της πόλης. Μπορείς να ανέβεις στο συγκρότημα με ασανσέρ από την πλατεία gyorgyter. Με το λεωφορείο 16 κατεβήκαμε στο τέρμα και στον δρόμο που κάνει τέρμα πήγαμε 200 μέτρα πίσω και στα δεξιά του δρόμου είναι η μια από τις δυο εισόδους του λαβύρινθου. Επίσης στην στάση αυτή του μετρό είναι και το τέρμα της γραμμής τράμ 4 και 6 που περνάει μέσα από το κέντρο της πόλης. Ανοιχτά 10.00-18.00 εκτός Δευτέρας που είναι κλειστά.

· Εθνική Πινακοθήκη-Magyar Nemzeti Galeria

· Ο πύργος των Ψαράδων – Halaszbastiaστην Βούδα. Μην πληρώσεις να ανέβεις με το ασανσέρ στην κορυφή γιατί η θέα είναι περίπου ίδια από όλα τα επίπεδα. Εκεί υπάρχουν 7 πύργοι, πολλά σκαλοπάτια και αμέτρητα μονοπάτια. Έχει πολύ ωραία θέα.

· Η Εκκλησία Matyas Templom.

· Οδοντωτός σιδηρόδρομος στους λόφους της Βούδας, λόφος Szechenyi ή περιοχή Normafa.


Β. Από Gellerd μέχρι το Rozsadomb.

· Λόφος Gellerd– είναι νότια από τον λόφο του κάστρου, στην κορυφή του είναι το μνημείο ελευθερίας (SzabadsagSzobor) και η cidadella.

· HCidadellaείναι στον λόφο Gellerdκαι έχει φανταστική θέα. Πας με το λεωφορείο 27 που ανεβαίνει τον λόφο, το παίρνεις από το MoriczZsigmondkorter. Η ανάβαση είναι δύσκολη χωρίς μεταφορικό μέσο. Αν είσαι στο ξενοδοχείο Gellerdαπέναντι υπάρχει το παρεκκλήσι της σπηλιάς.

· Το ξενοδοχείο Gellerdστην Βούδα έχει φοβερά Spaκαι δίπλα είναι το πολυτεχνείο.

· Το νησί της Μαργαρίτας - Margit-sziget είναι στην μεριά της Βούδας και πάει το λεωφορείο 26 ή πας από την γέφυρα της μαργαρίτας περπατώντας. Μπορείς επίσης μέσω της ημερήσιας κρουαζιέρας να επιλέξεις την 2ωρη βόλτα όπου σε πάει στο νησί και έχει στάση για βόλτα στο νησί.

· Τούρκικα λουτρά Rudas που βρίσκονται στην βάση του λόφου Gellert.

Γ. Περιοχή κοινοβουλίου.

· Το κοινοβούλιο – Lipotvaros. Μέσα μπαίνεις μόνο με ξεναγό (45 λεπτά), ανοιχτά μέχρι 14.00.(Λένε ότι για τους κατόχους διαβατηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης , η είσοδος είναι ελεύθερη αλλού λέει 6,5 ευρώ…). Πας με γραμμή 2 μετρό (κόκκινη ) και σταματάς στη στάση KossuthTer. Να αγοράσεις εισιτήριο από πριν γιατί γίνεται χαμός. Για να δεις το κοινοβούλιο από μακριά πέρνα στην απέναντι όχθη στην πλατεία Batthyany. Από εκεί με τα πόδια μπορείς να πάς στην πλατεία Ελευθερίας Szadadsag όπου βρίσκεται και το κτίριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

· Στάση Batthwanyγια να δεις το Κοινοβούλιο και τη γέφυρα από μακριά.

· Όπερα – Magyar Allami Operahaz. www.opera.hu. 3327914, Παραστάσεις μόνο Τρίτη και Κυριακή, γραφείο εισιτηρίων ανοιχτό έως τις 17.00 (αρχίζει η παράσταση). Δευτέρα κλειστό το γραφείο. Πας με γραμμή μετρό 1 (κίτρινη ή λεωφορείο 4).

· Η βασιλική του Αγ. Στεφάνου (ScentIstvanBasilika). Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Πόλης. Ένα από τα υψηλότερα κτίρια, πληρώνεις και ανεβαίνεις στην κορυφή του Πύργου όπου έχει καταπληκτική θέα. Η είσοδος είναι free γενικά.

Δ. Γύρω από το Belvaros = το κέντρο της Πέστης.

· Κρουαζιέρα στον Δούναβη. Υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε πρωινή και βραδινή και όσον αφορά την πρωινή έχει 1 ώρα και 2 ώρες και σε αυτήν των 2 ωρών σταματάει στο νησί της μαργαρίτας και κάνεις βόλτα. Τα πλοία φεύγουν από το Vigado Ter, προβλήτα 7.

· Βόλτα στην οδό Vaciutca.

· Βόλτα στον δρόμο Dunakorzo, ο δρόμος δίπλα στον Δούναβη.

· Περπάτημα ChainBridge

· Ψώνια στην Κεντρική αγορά – Nagycsarnok για souvenir, πας με το τρένο γραμμή 2. Η Κεντρική αγορά ανοίγει στις 10 για τα τουριστικά μαγαζάκια και κλείνει περίπου στις 16.00

· Τραμ νούμερο 2 κάνει όλη την παραλιακή διαδρομή από την μια μεριά έως την άλλη

· Η μεγάλη συναγωγή- NagyZsinagoga. Είναι στην Dohany street.

· Το εθνικό μουσείο (MagyarNemzetiMuseum)




Ε. Από το Oktogon μέχρι το Varosliget.

· Οδός Andrassyut. Η πιο κομψή οδός της Βουδαπέστης, είναι ίσια και πάει μέχρι το varosligetπου είναι το πάρκο της πόλης. Βόλτα στην Addrassyγια να δεις γιατί λέγεται η Βουδαπέστη το Παρίσι της Ανατολής

· Πλατεία των Ηρώων – HosokTere. Να δείτε το μνημείο της χιλιετίας που είναι μια στήλη με ύψος 36 μέτρα και το άγαλμα του αρχάγγελου Γαβριήλ. Πας με γραμμή μετρό 1 (κίτρινη) ή λεωφορείο 4, ατμοσφαιρικά τη νύχτα. Εκεί είναι το μουσείο Καλων Τεχνών και το Μέγαρο Τέχνης

· Το σπίτι του τρόμου Terrorhazaείναι ένα μουσείο αλλά γενικά λένε να μην πάμε.

· Varosliget είναι το πάρκο της πόλης, πίσω από την πλατεία Ηρώων. Εκει ξεχωρίζουν τα λουτρά Szechenyl(στεγάζονται στο κτιριο SzechenylGyogyfurdo), η τεχνητή λίμνη, ο ζωολογικός κήπος allatkertκαι το κάστρο vajdahunyadτο οποίο έχει την τεχνητή λίμνη.

· Πλατεία Lisztferenc, έχει café/bar και είναι μακρόστενη και δημοφιλές μέρος για να γνωρίσεις κόσμο.



ΣΤ. Εκτός Πόλης

· Aquincum(αρχαιολογικός χώρος στην πλευρά της Βούδας)

· Budai- hegyseg(λόφοι της Βούδας πίσω από την περιοχή του Κάστρου)

· Szoborpark (Πάρκο των αγαλμάτων)


Z.Εκδρομές

· Esztergom . Είναι στην καμπή του Δούναβη και ήταν η πιο σημαντική πόλη της χώρας. 56 χλμ από κέντρο

· Λίμνη Balaton. Αποκαλείται Θάλασσα της Ουγγαρίας, 89 χλμ από κέντρο

· Szentendre(Άγιος Ανδρέας), είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για εκδρομές εκτός πόλης, 19 χλμ από κέντρο

· Visegrad, ανεπανάληπτη θέα στο ποτάμι, 30 χλμ από κέντρο



Extras.

Εκκλησία Αγίας Άννας. Είναι μια από τις ωραιότερες μπαρόκ εκκλησίες της πόλης.

Εκκλησία του σπηλαίου. Είναι στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στην νότια πλευρά του λόφου Gellert.

Κοιμητήριο Kerepesi, κάτι μεταξύ πάρκου και υπαίθριου μουσείου.

Η βεράντα τουBaluaή Balna. Είναι στην όχθη του Δούναβη και γεμάτη από barμε θέα στον Δούναβη.

Λόφος Sasκαταλήγεις στην πανοραμική βεράντα και λόφος των Ρόδων. Το δεύτερο είναι στέκι των πλουσίων και είναι ωραία για ρομαντική απογευματινή βόλτα.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.542
Likes
8.031
Πολύ ωραία συγκεντρωμένες οι πληροφορίες σου για μελλοντικούς επισκέπτες της πόλης.
Ολα αυτά τα βρήκες στο διαδύκτιο,χωρις να έχεις πάει ακόμη;
 

nikosalx

New Member
Μηνύματα
4
Likes
10
Πολύ ωραία συγκεντρωμένες οι πληροφορίες σου για μελλοντικούς επισκέπτες της πόλης.
Ολα αυτά τα βρήκες στο διαδύκτιο,χωρις να έχεις πάει ακόμη;
Ναί...Θα πάμε σύντομα οπότε κάναμε την έρευνά μας...internet και ταξιδιωτικός οδηγός.
 

nikosalx

New Member
Μηνύματα
4
Likes
10
ξέχασα κάτι πολύ σημαντικό να αναφέρω....Κατεβάστε την εφαρμογή για το κινιτό σας από εδώ https://apkpure.com/budapest-metro/com.iridioestudios.budapestmetro. Είναι ένα προγραμματάκι που υπολογίζει πως θα πας από την στάση μετρό που είσαι σε μία άλλη στην Βουδαπέστη...Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει την ζωή μου εύκολη!!
 

Vegerazaros

Member
Μηνύματα
1.464
Likes
2.061
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ελβετία ξανά
Μολις γυρισουμε μεσα Μαρτιου θα ενημερωσουμε- διορθωσουμε τον οδηγο μας!!!! Βασω
Καρτες για τα ΜΜΜ μπορειτε να βγαλετε απο το αεροδρομιο μολις βγητε στην αιθουσα υποδοχης δεξια..υπαρχει κισε .... οπότε εχετε αμεσως κ την διαδρομη απο αεροδρομιο με το λεωφορειο 200Ε ,επισης ισχυει για τα τραμ..πχ 6
 

iopa22

Member
Μηνύματα
209
Likes
176
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λας Βεγκας-Νορβηγια
Καρτες για τα ΜΜΜ μπορειτε να βγαλετε απο το αεροδρομιο μολις βγητε στην αιθουσα υποδοχης δεξια..υπαρχει κισε .... οπότε εχετε αμεσως κ την διαδρομη απο αεροδρομιο με το λεωφορειο 200Ε ,επισης ισχυει για τα τραμ..πχ 6

Αυτή είναι η σωστη ενημερωση και ο σωστος οδηγος!!!
 

greg_thess

Member
Μηνύματα
993
Likes
547
Συγγνώμη κιόλας αλλά ποιος ο λόγος να φτιάξετε κάτι τέτοιο χωρίς καν να έχετε πάει;;Προτείνετε δηλαδή καφέ.εστιατόρια,εκδρομές κλπ χωρίς να τα έχετε δοκιμάσει ή δίνετε άλλου τύπου συμβουλές και βάζετε όρους όπως πρέπει,οπωσδήποτε,κλπ.
 

nikosalx

New Member
Μηνύματα
4
Likes
10
Συγγνώμη κιόλας αλλά ποιος ο λόγος να φτιάξετε κάτι τέτοιο χωρίς καν να έχετε πάει;;Προτείνετε δηλαδή καφέ.εστιατόρια,εκδρομές κλπ χωρίς να τα έχετε δοκιμάσει ή δίνετε άλλου τύπου συμβουλές και βάζετε όρους όπως πρέπει,οπωσδήποτε,κλπ.
Φίλε μου αν διαβάσεις παραπάνω θα δεις ότι από την έρευνα που κάναμε από το ίντερνετ φτιάξαμε αυτόν τον οδηγό πόλης και οι πληροφορίες είναι από άλλους που έχουν επισκευτεί την πόλη και έχουν άποψη. Με άλλα λόγια με βάση αυτόν τον οδηγό θα κινηθούμε εμείς στην πόλη...επίσης και η γυναίκα μου έγραψε ότι όταν γυρίσουμε θα διορθώσουμε/προσθέσουμε πληροφορίες στον οδηγό.

Αυτή είναι η σωστη ενημερωση και ο σωστος οδηγος!!!
Ευχαριστούμε για το update. Όταν γυρίσουμε θα προσθέσουμε αλλάξουμε πολλά...έχετε να προτείνετε κάτι άλλο, κάποιο tip??
 
Last edited by a moderator:
Μηνύματα
257
Likes
685
Επόμενο Ταξίδι
Πράγα
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
Εξαιρετικός οδηγός, όμως θα ήταν καλύτερα να τον δημοσιεύσετε μετά το ταξίδι προσθέτοντας την προσωπική σας εμπειρία. Επίσης, πόσο θα μείνετε στην πόλη? για να αποκτήσετε άποψη για όλα αυτά χρειάζεστε αντικειμενικά μεγάλο χρονικό διάστημα καθημερινού μαραθωνίου.Νομίζω, βάλατε το κάρο μπροστά από το άλογο.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.624
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom