Ουγγαρία Βουδαπέστη, όμορφη και φθηνή

sotoscivil

Member
Μηνύματα
67
Likes
217
Επόμενο Ταξίδι
????
Ταξίδι-Όνειρο
road trip στις ΗΠΑ
Καλησπέρα, επισυνάπτω τις σημειώσεις μου για Βουδαπέστη που δεν είναι τπτ άλλο από πληροφορίες που βρήκα στον οδηγό αλλά και σε αυτό το site για να βοηθήσω και άλλους όπως βοηθήθηκα και εγώ, δεκτές κάθε είδους ερωτήσεις

Ξεκινάμε την όμορφη βόλτα με την πορεία 1 στην παλαιά πόλη της Βούδας η οποία περικλείεται από τα τείχη παλαιού καταστραμμένου κάστρου σε ένα λόφο ύψους 60 μέτρων. Το κάστρο που προϋπήρχε κατασκευάστηκε από τον Βασιλιά Μπέλα, μετά την επιδρομή των Μογγόλων, και καταστράφηκε από τους Τούρκους και τα χριστιανικά στρατεύματα μετά. Αυτό που έχει ουσιαστικά απομείνει είναι τα τείχη. Ακολουθώντας την πορεία 1 θα ξεκινήσουμε από
• την εκκλησία του Αγίου Ματθία (κατασκευασμένη το 1541, έγινε τζαμί από τους Τούρκους, σχεδόν ισοπεδώθηκε κατά την απελευθέρωση της Βούδας και ξαναχτίστηκε από τους Φραγκισκανούς αδελφούς. Άξια αναφοράς είναι
o η πύλη της Μαρίας (η πλαϊνή είσοδος όπου φαίνεται σε ανάγλυφο η απεικόνιση της ανάληψης της Παρθένου Μαρίας)
o η μπαρόκ Παρθένος (ομώνυμο άγαλμα)
o Τάφος του βασιλιά Μπέλα
• Συνεχίζουμε με την δρόμο των λόρδων (ανακατασκευασμένα κτίρια μπαρόκ μεσαιωνικά αντίγραφα παλαιών κτιρίων. Στον αριθμό 9 βρίσκεται η είσοδος του λαβύρινθου όπου οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν εκτεταμένο συγκρότημα κελαριών, υπόγειων πηγών και σπηλαίων που εκτείνονται κάτω από τον λόφο του Πύργου.
• Στην κεντρική πλατεία της Αγίας τριάδας θα δούμε τον τύμβο προς τιμή των θυμάτων της πανώλης
• Θα θαυμάσουμε την θέα του Δούναβη από τον προμαχώνα των ψαράδων (για μερικά από τα μπαλκόνια του πληρώνεις extra, έχει εκεί και ένα ωραίο καφέ με τρομερή θέα)
• Το μουσείο φαρμακολογίας του χρυσού αετού (φαρμακείο που ιδρύθηκε το 1688 και εκθέτει φαρμακευτικά αντικείμενα από την εποχή της αναγέννησης
• Την πλατεία της πύλης της Βιέννης καθώς και άλλα όμορφα μπαρόκ κτίρια
Την παραπάνω περιοχή την προσεγγίζουμε με το λεωφορείο 16 από την κλαρκ ενταμ στην ντις τερ αλλά και με τελεφερίκ (Σίκλο) από την κλαρκ ενταμ τερ στην σεντ ντγιερντι τερ. (το τελεφερίκ έχει 5,5 ευρώ, λίγο πεταμένα λεφτά αφού από τα σκαλιά σε 10 λεπτά είσαι πάνω)
o Για καφε σταματησαμε σε ένα γωνιακο καφενειο, το γνωστο καφε Miro που εχει στους τοιχους του τους πινακες του γνωστου καλλιτεχνη Miroκαι γενικα είναι προσεγμενο μαγαζακι.
o ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ: οι Λαβύρινθοι της Βουδας. Είχα διαβάσει οτι στην περιοχή της Βούδας υπάρχει ένα άρτιο υπόγειο δαιδαλώδες σύστημα στοών και μου φάνηκε ενδιαφέρον. Είχα διαβάει επίσης στην ανάλογη σελίδα ότι μετά τις 6 το απόγευμα (και μεχρι τις 7.30 που κλείνει) σβήνουν τα φώτα και τριγυρνάς εκει μέσα με ένα λαδοφάναρο. Μου φάνηκε εκτός απο ενδιαφέρον,λοιπόν, και ανατριχιαστικο. Παιδευτήκαμε λίγο να το βρούμε οπότε θα βοηθήσω όσο μπορώ....Βγαίνοντας από την πίσω πλευρά του ανακτόρου (προσπερνώντας το τελεφερίκ και το ιστορικό μουσείο) συνεχίζουμε ευθεία και με τη βοήθεια του Τουτατή και της Ίσιδας, έχοντας και κανα χάρτη βρίσκουμε ολο ευθεία την οδό Uri...στο σαιτ έχει και χάρτη αναλυτικό και βοήθεια σας....έχει 2-3 εισόδους οπότε προσοχή) Παρόλαυτα το βρήκαμε και κατεβήκαμε κάτω...Στο βάθος της εισόδου και πριν τα εισιτήρια έχει δωρεάν ζεστά ροφήματα οπότε ήπιαμε λίγο τσαγάκι να πάρουμε τα πάνω μας.
Η είσοδος είχε 1500 φιορίνια (5.5 ευρω) και μας έδωσαν το λαδοφάναρό μας για να ξεκινήσουμε. Ηταν τέλειο!!! Εαν δεν είστε υψοφοβικοί, κλειστοφοβικοί, φοβικοί γενικότερα, το συνιστώ όπως και δήποτε....έψαχνες απο δω....έψαχνες απο κει....παντού σκοτάδιααδιέξοδα....μονοπατάκια....είχε σε κάποιες αίθουσες και διάφορα ψιλοεκθεματάκια και μετά ξανά πήχτρα σκοτάδι. Είναι γύρω στα 2 χιλιόμετρα περπάτημα. Βρηκαμε και τον λαβυρινθο και αν κ το εισιτηριο δεν ηταν κ παμφθηνο ειπαμε να το δοκιμασουμε. Αν ειστε κλειστοφοβικοι μην το δοκιμασετε. Σαν εμπειρια, ειχε τη πλακα της,δεν είναι κατι που το συναντας συχνα. Δεν φοβασαι για την ακριβεια αλλα νιωθεις ότι εισαι κατω από τοσα μετρα στη γη, με διαφορους διαδρομους γυρω σου, και σε ορισμενα σημεια πληρες σκοταδι.. σε δε καποια αλλα σημεια, ηταν τετοιο το βαθος και το κρυο που η ανασα σου εβγαινε αχνη και κρυωνες για τα καλα!αν εχετε ορεξη για περιπετεια αξιζει να περιηγηθείτε.
o

Νοτιότερα στον ίδιο λόφο βρίσκεται η εθνική πινακοθήκη και άλλα μουσεία μέτριου ενδιαφέροντος που αξίζουν μόνο εάν έχουμε στην διάθεση μας πολύ χρόνο.

o Νοτιότερα από την προηγούμενη περιοχή βρίσκεται ο λόφος Γκέλερτ και Ταμπάν ύψους 140 μέτρων από όπου έχεις πανοραμική θέα όλη την πόλη. Αποφασίσαμε να πάμε λοιπόν στο Gellert Hegy για το οποίο είχα ακούσει τόσα πολλά. Το συγκεκριμένο μέρος είναι ένας λόφος (ο μοναδικός μάλλον) δίπλα στο Ανάκτορο της Βούδας από τον οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα, να επισκεφθεί το οχυρό της Citadella και να δει τα αγάλματα του Gellert (ενας μοναχός που τον σκότωσαν παγανιστές απ' ότι μάθαμε), το σύμβολο της ελευθερίας (το άγαλμα μιας γυναίκας) και γενικότερα να περπατήσει μεχρι κάτω τις γέφυρες. Είχα διαβάσει ότι το μόνο λεωφορείο που πάει μέχρι πανω ειναι το 27 και μιας και υπηρχε πολύ περπάτημα αποφασίσαμε να το πάρουμε. Πήραμε λοιπόν το τραμ 61 μεχρι το Moricz Zsigmond korter και από κει το λεωφορείο 27 μέχρι το σημείο το λόφου στο οποίο πάει συγκοινωνία. Από εκεί το κόψαμε με τα πόδια. Η πλευρά της Βούδας γενικά δεν ήταν όσο γραφική ήταν η πλευρά της Πέστης όσο βρισκόσουνα εκτός της περιοχής τους κάστρου. Τα σπίτια θύμιζαν περισσότερο κομμουνιστικές εργατικές Η θέα πάντως σου έκοβε την ανάσα ομολογώ!!! Citadella και ο λοφος Gellért, καλυτερα να κατέβετε στη σταση Móricz Zsigmond körtér της γραμμης 4 και να παρετε το 27 λεωφορειο κ να πειτε στον οδηγο να κατεβετε στη σταση cittadela. Μετα είναι δεκα λεπτα περπατημα. Η αληθεια είναι πως τη νυχτα είναι λιγο αποκοσμα αλλα η θεα σε αποζημιώνε


o Σημαντικότερο Hotspot είναι το ξενοδοχείο Γκέλερτ και το περίφημο συγκρότημα λουτρών του που κατασκευάστηκε από τους Οθομανούς. Αφού χαζέψουμε την επιβλητική είσοδο του ξενοδοχείου και την αίθουσα εισόδου, από πίσω θα μπορέσουμε να απολαύσουμε λουτρά όπως εσωτερικά λουτρά με δεξαμενές με νερό με διαφορετικές θερμοκρασίες, σάουνα και ατμόλουτρα, πισίνα με μηχανισμό κυμάτων αλλά και ανοικτές θερμές δεξαμενές με ιαματικά νερά. Gellert. Έχω την εντύπωση ότι τα λουτρά γκέλερτ δεν είναι μεικτά οπότε πάνε ξεχωριστά άνδρες γυναίκες..(με τραμ Νο 47 ή 49). Μέχρι να ενημερωθούμε για τα ισχύοντα προγράμματα και να βγάλουμε εισιτήρια (απίστευτα αργή εξυπηρέτηση), έγιναν τα νεύρα μας κορδονάκια, ια όσους δεν έχουν επισκεφθεί, αλλά ενδιαφέρονται να επισκεφθούν αυτά τα λουτρά , προτείνω να έχουν μαζί τους μαγιό, πετσέτα, ( για να αποφύγουν τις επιπλέον χρεώσεις ), σαγιονάρες (γιατί δεν παρέχουν) και ζεστά ρούχα για μετά.(ειδικά αν είναι χειμώνας). Παρά τις παραπάνω αδυναμίες αυτών των λουτρών, εμείς -τελικά – το απολαύσαμε. Προσωπικά, κολύμπησα με την ψυχή μου σε μια ωραία πισίνα (26ο Κελσίου), έκανα aqua aerobic, μπήκα στην μικρή πισίνα με το ζεστό νερό(36ο) για χαλάρωμα, έκανα υδρομασάζ με το τρεχούμενο νερό μιας κρήνης με κεφάλι λέοντα και τέλος ένα μισάωρο μασαζ με αρωματικά έλαια. Βγήκαμε όλοι έξω …καινούριοι.




• Το ξενοοδοχείο με τα λουτρά βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου ενώ γειτονικά βρίσκεται η εκκλησία του σπηλαίου που ίσως να αξίζει την επίσκεψη. Πάνω στο, λόφο είναι το πάρκο ταμπάν που αξίζει η βόλτα ενώ βορειότερα από τα λουτρά γκέλερτ είναι τα αυθεντικά τούρκικα λουτρά Ρατς και Ρούντας (ιδανικά για ρευματοπάθειες).
• Α, ο λόφος, η περιοχή, τα λουτρά κτλ λέγονται Γκέλερτ προς τιμήν του μάρτυρα επίσκοπου που μαρτύρησε στην πόλη (τον έκλεισαν σε ένα βαρέλι και το κύλισαν από τον λόφο μέχρι τον Δούναβη, καλή φάση! ) αξίζει γειτονικά στα λουτρά να θαυμάσουμε και το θεόρατο μνημείο Γκέλερτ το οποίο είναι ορατό από όλα τα σημεία της πόλης και το βράδυ φωταγωγημένο είναι πανέμορφο.


 Πολύ κοντά στην απέναντι όχθη είναι η κεντρική του αγορά όπου μπορείς να φας αλλά και να ψωνίσεις (σαλάμια, πάπρικα κτλ Κυριαρχούν βέβαια τα περίφημα σαλάμια Ουγγαρίας και οι μικρές κόκκινες πιπερίτσες από τις οποίες φτιάχνεται η πάπρικα. Το βλέμμα μας όμως πέφτει σε κάτι μικρές «ψωμένιες» μπουκίτσες που και λόγω της ώρας (είχε πάει 9 το πρωί, ώρα για κολατσιό) κάνουν τα στομάχια μας να γουργουρίζουν. Οι μπουκίτσες αυτές λέγονται Pogacsa και μπορεί να τις βρει κανείς σε διάφορες παραλλαγές. Εμάς μας άρεσαν καλύτερα αυτές με γεύση τυριού. Αφού είδαμε όλα τα ζαρζαβατικά και τα σαλαμοειδή της αγοράς, είπαμε να ανέβουμε και στο δεύτερο όροφο όπου βρίσκονται πολλά τουριστικά καταστήματα και μικρά φαγάδικα όπου μπορείς κανείς να δοκιμάσει τοπικές λιχουδιές. Τα τουριστικά όμως ανοίγουν μετά τις 10 το πρωί) Great Market Hall το οποίο φυσικά και επισκεφτήκαμε και πήραμε πολλά ήδη από Αλλαντικά (Σχεδόν κανένα δε μας άρεσε και δώσαμε γύρω για 60€ και οι 2, οπότε προσοχή γιατί δεν είναι και πολύ στα γούστα μας και κυρίως αποφύγετε κάτι αλλαντικά από άλογο και τέτοια περίεργα στο Market Hall για να αγοράσουμε λουκάνικα και σοκολάτες MilkaΕμείς πήγαμε για να αγοράσουμε 4-5 είδη σαλαμιών που είχαμε βάλει στο μάτι από την πρώτη μέρα άλλα και διάφορες γεύσεις από σοκολάτες Milka που δε τις βρίσκεις στην Ελλάδα και εκεί τις αγοράσαμε 0.90 ευρώ!! Η αγορά προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από πάγκους σε τρεις ορόφους. Οι περισσότεροι από τους πάγκους στο ισόγειο έχουν ρέατα,αλαντικά,γλυκά,καραμέλες,καρυκεύματα,και οινοπνευματώδη ποτά.Ο δεύτερος όροφος έχει κυρίως εστιατόρια και αναμνηστικά σουβενιρ.Το περίπτερο με τα Lángos, θεωρείται ότι είναι το καλύτερο στην αγορά, βρίσκεται σε αυτόν τον όροφο, και σερβίρει τα τηγανητά σνακ lángos σε αλμυρές και γλυκές παραλλαγές.Το υπόγειο περιλαμβάνει ένα σούπερ μάρκετ, ψαραγορά, και μεγάλη ποικιλία από τουρσιά Η αγορά αυτή αποτελείται από το ισόγειο που έχει ένα σωρό μαγαζιά που πουλάνε σαλάμια, λουκάνικα, καπνιστά κρέατα, λαχανικά, κρασιά, πάπρικα και άλλα μπαχάρια τους. Λόγω χειραποσκευής αγόρασα μόνο το γνωστό σαλάμι τους, λίγη καυτερή πάπρικα και σαφράν. Τιμές από κανονικές εώς υψηλές. Στον πάνω όροφο υπήρχαν ένα σωρό σουβενίρς και μαγαζάκια όπου μπορούσες να ξαποστάσεις και να τσιμπήσεις κάτι "βρώμικο" στα γρήγορα με τη συνοδεία κρασιού ή μπύρας.


Βόρειο από την περιοχή της πορεία 1, μπορούμε να κάνουμε την βόλτα μας δίπλα στον Δούναβη, (πορεία 3) από την γέφυρα των αλυσίδων μέχρι και την πλατεία Μπατιάνι (έχει την καλύτερη θέα απέναντι στο κοινοβούλιο, πολύ όμορφο το θέαμα ειδικά βράδυ)με hotspot την εκκλησία της Αγίας Άννας το εσωτερικό της οποίας αξίζει να επισκεφτούμε.
Περνάμε τώρα από την ανατολική πλευρά του Δούναβη, στην περιοχή της Πέστη όπου ακολουθώντας την πορεία 4 αφού περάσουμε την γέφυρα των αλυσίδων θα δούμε
• απέξω το ανάκτορο Γκρέσαμ (πανέμορφο αρ νουβό κτίριο) που τώρα είναι το 5αστερο ξενοδοχείο 4 season, εάν δεν φάμε πόρτα ας το δούμε και πως είναι μέσα
• άλλα πανέμορφα αρ νουβό κτίρια όπως το ανάκτορο Ντέσλερ και το ξενοδοχείο radison beke αλλά και το πανεπιστήμιο της κεντρικής Ευρώπης (έχει ιδρυθεί από τον Τζορτ Σόρος και δέχεται σπουδαστές από όλες τις πρώην κουμουνιστικές χώρες)
• την βασιλική του Αγίου Στεφάνου στα οποία αξίζει να δώσουμε την προσοχή μας στην αγία τράπεζα (εκεί έχουν άγαλμα του Αγίου Στεφάνου που ήταν και ο πρώτος τους Βασιλιάς αλλά και σκηνές από την ζωή του, γενικά έχουν κόλλημα με τον Άγιο Στέφανο), την αγία δεξιά του χείρα (μουμιοποιημένο μπράτσο του βασιλιά Αγίου Στεφάνου) καθώς και γενικότερα τον εσωτερικό διάκοσμο του ναού. (μπορείς και να πληρώσεις extra εισιτήριο για να ανέβεις και να δεις τη θέα από εκεί, δεν πολύ λέει αφού με τόσους λόφους η πόλη προσφέρει καλύτερη θέα) Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, (Στέφανος ο πρώτος βασιλιάς της Ουγγαρίας 975-1038), είναι ένα από τα δύο ψηλότερα κτίρια της Βουδαπέστης. Έχει ύψος 96 μέτρα, ακριβώς όσα και το κοινοβούλιο..Η ισότητα αυτή συμβολίζει ότι τα κόσμια με τα πνευματικά έχουν την ίδια σημασία. Στον Άγ. Στέφανο, όπως και σε άλλες εκκλησίες, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μια συναυλία «κλασικής» μουσικής. Βγαίνοντας λοιπόν από το ναό υπήρχαν διάφορα διαφημιστικά έντυπα με το πρόγραμμα των συναυλιών που θα γίνονταν τις επόμενες μέρες.
• η κρατική όπερα όπου το κεντρικό κλιμακοστάσιο το φουαγιέ και το βασλικό θεωρείο αξίζουν την προσοχή μας (να το ψάξουμε να παρακολουθήσουμε καμία κρατική παράσταση) Αφού ευχαριστηθήκαμε το καφεδάκι μας και το γλυκάκι μας πήγαμε προς την Κρατική Όπερα για ξενάγηση. Έχει κάθε μέρα ξενάγηση στις 15:00 και 16:00 και το κόστος είναι 2900HUF +400HUF αν θες να τραβήξεις φωτογραφίες! Επίσης μετά την ξενάγηση έχει ένα mini concerto των 5 λεπτών με extra 600HUF. Άξιζε σαν εμπειρία! . Στη συνέχεια πήγαμε στην κρατική όπερα (Magyar Allami Operahaz) για να εξασφαλίσουμε και για αυτή την ξενάγηση εισιτήρια. Στάση μετρό Μ1 Opera στην λεωφόρο Andrassy. Ώρες ξενάγησης σε διάφορες γλώσσες στις 15 και στις 16. Είσοδος 2900 HUF + 500 HUF για να βγάλεις φωτογραφίες. Tip: Επειδή το εισιτήριο είναι ακριβούτσικο, αν και αξίζει κατά τη γνώμη μου, μπορείτε να παρακάμψετε την ξενάγηση και να κλείσετε εισιτήρια για να παρακολουθήσετε όπερα, μπαλέτο ή ότι άλλη παράσταση έχει (είναι πολύ οικονομικά, ξεκινούν από 500 HUF μέχρι ....) και έτσι να δείτε το εσωτερικό της πραγματικά πολύ όμορφης όπερας με λιγότερα χρήματα. Εμείς προτιμήσαμε να κάνουμε την ξενάγηση για να μάθουμε και τίποτα. και το site για το πρόγραμμα των παραστάσεων και κρατήσεων Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και κατευθυνθήκαμε προς την όπερα για την ξενάγηση. Η όπερα αυτή αποτελεί πιστό αντίγραφο της όπερας της Βιέννης, στο πιο μικρό της. Στην πρόσοψή της υψώνονται αγάλματα, ενώ στο εσωτερικό μπορούμε να θαυμάσουμε έργα ούγγρων καλλιτεχνών. Στην κεντρική αίθουσα κρέμεται ένας πολυέλαιος βάρους 3000 κιλών. Η είσοδος από το φουαγιέ διακοσμείται από τοιχογραφίες των 9 μουσών, πολυτελείς πολυελαίους και χρυσαφένιες οροφές μέχρι το βασιλικό θεωρείο που φιλοξενεί γλυπτά-σύμβολα των 4 φωνών της όπερας.
Hungarian State Opera - Ticket information
• θα περπατήσουμε στην οδό andrasy που είναι ο δρόμος με τους οίκους μόδας κτλ, κάτι σαν ξεπεσμένα Ιλίσια πεδία Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στη λεωφόρο Andrassy και περπατήσαμε την περιοχή από την όπερα μέχρι την πλατεία των ηρώων (Hosok ter). Πρόκειται για μια πλατιά λεωφόρο που πήρε το όνομά της από πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος μετέτρεψε τη Βουδαπέστη σε σύγχρονη μητρόπολη. Η περιοχή αυτή θυμίζει τα Ηλίσια Πεδία στο Παρίσι, εξού και ο χαρακτηρισμός το Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης. Εδώ βρίσκονται κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, ακριβά καταστήματα και μερικά από τα πιο πλούσια σπίτια της Βουδαπέστης. Η Λεωφόρος Antrassy που χρονολογείται από το 1872 και αποτελεί μέρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.Ο ιστορικός αυτός δρόμος είναι γεμάτος με υπέροχα νεο-αναγεννησιακά αρχοντικά και μονοκατοικίες.Είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς δρόμους της Βουδαπέστης, με ιστορικά καφέ, εστιατόρια, θέατρα, και πολυτελή καταστήματα
• και θα καταλήξουμε στο κοινοβούλιο που είναι το μεγαλύτερο κτίριο της χώρας (νεογοτθικό αριστούργημα του 1836 μήκους 268 μέτρων, ύψους 96 μέτρων με 691 αίθουσες) Μην παραλείψουμε να δούμε την αίθουσα εθνοσυνέλευσης και τον πανέμορφο τρούλο που στηρίζεται σε κολώνες διακοσμημένες με αγάλματα ηγετών της χώρας. Για είσοδο στο κοινοβούλιο πρέπει να κλείσουμε ξενάγηση (εάν δεν βρούμε αγγλικά, κλείνουμε σε άλλη γλώσσα για να το δούμε τουλάχιστον), βλέπεις σε ένα μισάωρο 2 αίθουσες, κατά γενική ομολογία αξίζει, να ψάξουμε από πριν εισιτήρια από το internet να γλυτώσουμε ουρές κτλ Α, στις 11.30 και στις 12.30 γίνεται κάθε μέρα αλλαγή φρουράς, μπορούμε να το δούμε..Πάμε λοιπόν στην πρώτη ουρά (υπήρχαν δυο ουρές: στη μια καθόσουν και περίμενες μέχρι να έρθει η σειρά σου για να μπεις στο χώρο που έβγαζες τα εισιτήρια και στη δεύτερη περίμενες να έρθει ο ξεναγός, την ώρα που έλεγε το χαρτάκι/εισιτήριο που σου είχαν δώσει, για να σε οδηγήσει/ξεναγήσει στο εσωτερικό του κτιρίου) και μόλις έρχεται η σειρά μας παίρνω και την ταυτότητα της αδερφής μου, διασχίζω τον προαύλιο χώρο και κατευθύνομαι στο χώρο που βγάζουν τα εισιτήρια (η είσοδος στο Κοινοβούλιο είναι δωρεάν για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Εκεί τους λέω τι ώρα, σε τι γλώσσα και για πόσα άτομα θέλω να κλείσω ξενάγηση και αφού δίνω στην υπάλληλο το διαβατήριο μου και την ταυτότητα της αδερφής μου, μου δίνει ένα χαρτάκι που λέει την ώρα που αρχίζει η ξενάγηση και μου επισημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στο σημείο απ’ όπου ξεκινάνε τα γκρουπ για την ξενάγηση (εκεί δηλαδή που ήταν η δεύτερη ουρά, ακριβώς πίσω από τη στήλη που είναι αφιερωμένη στην επανάσταση του 1956) περίπου δέκα λεπτά πριν από την ώρα που έλεγε το χαρτί. το Κοινοβούλιο «μαγεύει» και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη της Βουδαπέστης με τις διαστάσεις του και την εξωτερική του όψη, το εσωτερικό του τον αφήνει άφωνο. Μαρμάρινες σκάλες στρωμένες με κόκκινα χαλιά, βελούδινοι καναπέδες, νωπογραφίες, πίνακες ζωγραφικής… παντού χρώμα, χρυσός και πολυτέλεια!!! Σε κάθε γωνιά, διάδρομο, τοίχο, αίθουσα, κολώνα μας περιμένει μια μικρή έκπληξη, μια διαφορετική διακοσμητική πινελιά. Η κατασκευή του ουγγρικού κοινοβουλίου αποφασίστηκε όταν, μετά το συμβιβασμό της με την Αυστρία (1867) και τη δημιουργία μιας Δυαδικής Μοναρχίας, η Ουγγαρία απέκτησε ένα μεγαλύτερο βαθμό ανεξαρτησίας καθώς και δικό της Σύνταγμα. Το Κοινοβούλιο, δείγμα της οικονομικής ευρωστίας της Ουγγαρίας στα τέλη του 19ου αιώνα, χτίστηκε μεταξύ 1884 και 1902 και είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά από τα κοινοβούλια της Ρουμανίας και της Αργεντινής. Την περίοδο που κτίστηκε όμως ήταν το μεγαλύτερο κοινοβούλιο και το πιο φιλόδοξο και δαπανηρό αρχιτεκτονικό έργο της εποχής του.Στην αίθουσα αυτή, ακριβώς κάτω από τον τρούλο, βλέπουμε μέσα σε μια γυάλινη προθήκη τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας: το βασιλικό στέμμα, το σκήπτρο και το ξίφος τα οποία ανήκαν στον Ίστβαν Α΄ (μετέπειτα Άγιο Στέφανο), πρώτο εστεμμένο βασιλιά της Ουγγαρίας. Ο ξεναγός μας εξηγεί ότι το στέμμα, εθνικό σύμβολο της Ουγγαρίας από το 1000 μ.Χ, χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1916 και ότι μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εκλάπη και κατέληξε στις Ηνωμένες Πολιτείες απ’ όπου επεστράφη στο ουγγρικό κράτος το 1978. Επίσης μας λέει ότι το βασιλικό στέμμα «ταξίδεψε» πολύ όλους αυτούς τους αιώνες, καθώς η πρωτεύουσα αλλά και τα εδαφικά όρια της χώρας άλλαζαν διαρκώς και ότι σε κάποια από αυτές τις μετακινήσεις του το στέμμα έπεσε, γι’ αυτό και ο σταυρός στην κορυφή του είναι γυρτός. Αν δεν μπορέσετε να κλείσετε για την αγγλόφωνη ξενάγηση, κλείστε με άλλη γλώσσα.Τουλάχιστον θα δείτε!Υπάρχουν δυο ουρές. Η μια είναι για αυτούς που περιμένουν να κλείσουν θέση και η άλλη για αυτούς που έχουν ήδη το "εισιτήριο" και περιμένουν για να μπουν μέσα. Στην πρώτη ουρά η αστυνομία επιτρέπει σε ένα άτομο κάθε φορά να διασχίσει το προαύλιο του Κοινοβουλίου, να μπει μέσα και να πάει να πάρει το χαρτάκι που λέει την ώρα που πρέπει να βρίσκεσαι στην άλλη ουρά για να παρακολουθήσεις την ξενάγηση.
• Παπούτσια στον Δούναβη συγκινητικό, είναι παραποτάμια λίγο πριν το κοινοβούλιο Λίγο παρακάτω κατά μήκος του Δούναβη, είδαμε τα μπρούτζινα παπούτσια, ένα συγκινητικό μνημείο εις ανάμνηση των εβραίων που σκοτώθηκαν από φασίστες κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου. Οι εβραίοι είχαν διαταχθεί να βγάλουν τα παπούτσια τους και αμέσως μετά τους πυροβόλησαν στην άκρη του Δούναβη, ώστε να πέσον τα σώματά τους στο ποτάμι.


o γειτονικά στην όπερα βρίσκεται το νέο και αμφιλεγόμενο μουσείο τρόμου:
Το μουσείο του τρόμου. Το σπίτι αυτό, στέγασε διαδοχικά τα γραφεία του ουγγρικού εθνοσοσιαλιστικού κόμματος κατά την περίοδο 1937-1944, τις φυλακές του ναζιστικού καθεστώτος το 1944, και μετέπειτα τα γραφεία και τις φυλακές των μυστικών υπηρεσιών του κομμουνιστικού καθεστώτος κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960.Σε όλο το μουσείο ακούς μια κατατονική μουσική, και σε πολλές αίθουσες, ακούς και βλέπεις σε μόνιτορ, αφηγήσεις ανθρώπων που μαρτύρησαν σ’ αυτούς τους χώρους. Σύμφωνα με το φυλλάδιο που μας έδωσαν στην είσοδο, το μουσείο αυτό που εγκαινιάστηκε μόλις το 2002, υπάρχει για να μας θυμίζει τους άνδρες και γυναίκες που βασανίστηκαν και θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής και κομμουνιστικής δικτατορίας.
Ομολογώ ότι στην αρχή ψάρωσα. Θέλεις η μουσική; Θέλεις οι αφηγήσεις μικρών παιδιών που λέγανε κάτι σα, «μα γιατί σκοτώσατε τον πατέρα μου»;
Θέλεις τα ματωμένα ρούχα και προσωπικά αντικείμενα στα δωμάτια βασανιστηρίων; Ο λαβύρινθος φτιαγμένος από σαπούνια που είχαν γραμμένα ονόματα δολοφονημένων Εβραίων; Το μουσείο όμως δεν παρουσιάζει απλώς όπως οφείλει τα γεγονότα. Παίρνει ιδεολογικά θέση απέναντί τους.
Ταυτίζει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό, και εξισώνει τον Μαρξ και τον Λένιν, με τους μετέπειτα δικτάτορες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ουγγαρίας,




o γειτονικά στην πορεία 4 αλλά και στην πορεία 5 ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΟΥΜΕ στην πλατεία βοροσμάρτι, να επισκεφθούμε το καφέ το διάσημο Gebreud καφέ. Το Gebreud είναι ένα από τα πιο παλιά καφέ στη Βουδαπέστη και είναι λες και μπαίνεις σε άλλη εποχή. Έχει υπέροχα γλυκά και ωραία σοκολάτα Βιεννουάζαχαροπλαστείο Gerbeaud που αν και άνοιξε για πρώτη φορά το 1858 πήρε το όνομά του από τον Ελβετό παρασκευαστή σοκολάτας Gerbeaud ο οποίος το πήρε λίγα χρόνια αργότερα. Η διακόσμηση είναι χλιδάτη: πολυέλαιοι, βαριές βελούδινες κουρτίνες, «χρυσοποίκιλτα» ταβάνια.

Νοτιότερα στην κεντρική Πέστη θα περπατήσουμε την διαδρομή 5. Σημαντικότερα σημεία επίσκεψης είναι
• φυσικά η οδός Βάτσι (ο από πολύ παλιά πιο εμπορικός δρόμος της πόλης, πεζοδρομημένος σε ένα τμήμα του αξίζει την βόλτα μας)
• η ενοριακή εκκλησία της Παλαιάς πόλης
• πανέμορφες πλατείες όπως η Βιγκάντο, η Γιόζεφ Ντάντο κτλ
• γειτονικά της πορείας 5 είναι και το ουγγρικό εθνικό μουσείο και άλλα μουσεία μέτριου ενδιαφέροντος
• Α, μην ξεχάσουμε και δεν παρεκκλίνουμε από την πορεία μας για να δούμε την μεγάλη εβραική συναγωγή (η μεγαλύτερη στην Ευρώπη) και να γυρίσουμε στην Εβραική συνοικία η μεγάλη συναγωγή (Nagy Zsinagoga) στην οδό Dohany, κοντά στη στάση Μ2 Astoria. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναγωγή στην Ευρώπη και τη δεύτερη όλου του κόσμου. SOS ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ καθώς όπως λέει και η παροιμία Κίνησε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι κι ήταν η μέρα Σάββατο... Είναι χτισμένη σε ρομαντικό στυλ, με χρωματιστά ροζ τούβλα και με έντονα οριεντάλ στοιχεία. Το κτίριο είναι πολύ μεγάλο και στο ίδιο συγκρότημα στεγάζονται το Ουγγρικό Εβραϊκό μουσείο και διάφορα άλλα μνημεία των Εβραίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη, για το μουσείο πληρώνεις 1600 HUF.
Τελευταία περιοχή προς εξερεύνηση στο κέντρο της πόλης είναι η περιοχή γύρω από το πάρκο Βαροσλίγκετ (γειτονικά σχετικά στο ξενοδοχείο μας). Ξεκινάμε την πορεία μας από το πάρκο όπου:
• θαυμάζουμε το πανέμορφο μπαρόκ κάστρο Βάινταχούντιαντ το οποίο είναι φάτσα στην λίμνη του πάρκου και πρόκειται για ένα παραμυθένιο κτίριο που προβάλει ανάμεσα στα δέντρα στο εσωτερικό του οποίου λειτουργούν περίπτερα που δείχνουν την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής της χώρας (παπαρίτσα φαίνεται λίγο αυτό) Το κάστροΒάινταχουνιαντ (Vajdahunyad vára) μοιάζει να είναι το τέλειο σκηνικό για το παγοδρόμιο που λειτουργεί τους χειμωνιάτικους μήνες στο πάρκο και μας εντυπωσιάζει με τα διαφορετικά στυλ κατασκευής του. Κατασκευάστηκε από το 1896 έως το 1908 με αφορμή την επέτειο των 1000 χρόνων από την ίδρυση της Ουγγαρίας και συνδυάζει διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Σε ένα από τα κτίρια που αποτελούν αυτό το συγκρότημα στεγάζεται και το μεγαλύτερο Μουσείο Γεωργίας στην Ευρώπη.
μπορούμε να κάνουμε το μπάνιο μας στα λουτρά Σετσένιι το οποίο είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα ιαματικών λουτρών στην Ευρώπη (τα νερά του είναι τα βαθύτερα και θερμότερα στην πόλη, οι πηγές πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία ενώ οι 3 υπαίθριες πισίνες είναι καυτές για αυτό και τις επισκέπτονται όλο τον χρόνο Τα αποδυτήρια δεν ήταν σε τόσο καλή κατάσταση όσο τα gellert baths που είχαμε επισκεφτεί. Αφού βάλαμε τα μαγιώ, βγήκαμε στον εξωτερικό χώρο, από τον οποίο περνάς έτσι κι αλλιώς, για να πας στις εσωτερικές πισίνες. Ευτυχώς, εκείνη τη μέρα είχε 6 βαθμούς και ήλιο, επομένως μπορούσες για λίγο να αντέξεις γυμνός το κρύο, μέχρι δηλαδή να φτάσεις στην εξωτερική πισίνα με 38 βαθμούς και να βουτήξεις μέσα. Δίπλα είχε άλλη μια πισίνα μεγαλύτερη για κολύμπι και παραδίπλα άλλη μια με 36 βαθμούς, με τζακούζι και ένα κυκλικό "κτίσμα" στη μέση της πισίνας με δυνατή ροή νερού, που έτσι κι έμπαινες σε γύρναγε το νερό γύρω γύρω. Αυτό ήταν το πιο διασκεδαστικό, γιατί ήταν ο ένας πίσω από τον άλλον, κάποιοι έχαναν την ισορροπία τους και έπεφτε ο ένας πάνω στον άλλον και είχε γέλιο.
Οι εσωτερικές πισίνες ήταν χειρότερες από εκείνες στα gellert, πολύ μικρές, τίγκα στον κόσμο, κολυμπήθρες του Σιλωάμ. Το ίδιο και οι σάουνες. Γεμάτες από κόσμο, η πόρτες ανοιγόκλειναν συνεχώς με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία στο σωστό επίπεδο. Γι'αυτό και μετά από την πρώτη γρήγορη εξερεύνηση, αφήσαμε εντελώς τον εσωτερικό χώρο.
Αλλωστε, οι εξωτερικές πισίνες ήταν πιο ατμοσφαιρικές, είχαν περισσότερο νέο κόσμο και όσο βράδυαζε φωτίζονταν πανέμορφα. Το ευτράπελο είναι ότι στο μέσα-έξω καταφέραμε κάποια στιγμή να χαθούμε κι επειδή έπρεπε κάποια στιγμή να βρούμε ένα από τα άτομα της παρέας για να φύγουμε, θέλαμε να κάνουμε μια ανακοίνωση. Κι αφού ρωτήσαμε καμμιά δεκαριά άτομα που γυρνούσαν εκεί για να επιβλέπουν και δε μιλούσαν αγγλικά για να συνεννοηθούμε, βρήκαμε μια κοπέλα που μιλούσε και μας είπε ότι έπρεπε να πληρώσουμε 500 φιορίνια για να κάνουμε την ανακοίνωση. Την κάναμε φυσικά, αλλά μετά, αφού βρεθήκαμε, είπαμε να μη φύγουμε και να συνεχίσουμε στην πισίνα με το τζακούζι και το γύρω-γύρω όλοι, και τελικά μείναμε μέχρι τις 8κ μισή. Δεν έκλεισαν στις 7 γιατί κάθε Σάββατο έχουν πάρτι μετά μουσικής στις εξωτερικές πισίνες. Sesenai Απαραίτητη στάση στα λουτρά Szechenyi. Ταξίδι στη Βουδαπέστη χωρίς να επισκεφτείς κάποιο λουτρό της, θεωρείται μεγάλη παράλειψη. Εμείς είχαμε μαζί μας τα δικά μας μαγιό, σκουφάκια, σαγιονάρες και πετσέτες, αλλά μπορείς να νοικιάσεις και από εκεί αν θες. Επίσης, προτιμήσαμε μα πάρουμε καμπίνα για να αλλάξουμε για να είμαστε πιο άνετοι και πληρώσαμε είσοδο 3850 HUF ο καθένας. Με το που μπήκαμε πάθαμε ένα μικρό σοκ από τον πολύ κόσμο. Ήταν βλέπετε Κυριακή και μάλιστα Κυριακή του Πάσχα γι' αυτούς. Πιστεύω με λιγότερο κόσμο η εμπειρία θα ήταν απίστευτη. Παρόλα αυτά αν και είμαι λίγο σιχασιάρα, δεν ένιωσα ούτε στιγμή άσχημα ή άβολα. Τα λουτρά Szechenyi έχουν 3 υπαίθριες πισίνες με διαφορετικές θερμοκρασίες η καθεμιά, αρκετές εσωτερικές, σάουνα και άλλες υπηρεσίες σπα. Τα δοκιμάσαμε όλα, εκτός των εσωτερικών λουτρών γιατί μύριζαν έντονα, φαντάζομαι όχι μόνο λόγω κόσμου αλλά και λόγω των μεταλλικών στοιχείων που περιέχουν τα νερά. Μύριζαν έντονα κάτι σαν θειάφι. Έχω επίσης την εντύπωση ότι είναι και χλωριωμένες οι πισίνες, τουλάχιστον κάπως έτσι μύριζε. Ήταν αξέχαστη και ταυτόχρονα αναζωογονητική εμπειρία
o
• στο πάρκο βρίσκεται και μουσείο καλών τεχνών το οποίο φαίνεται ψιλό ενδιαφέρων αφού έχει έργα πολλά του Ελ Γκρέκο, πικάσο, Ραφαήλ, Βελάσκεθ και Γκόγια (ίσως και να αξιζει η επίσκεψη εάν μας μείνει χρόνος από τις πισίνες)
• να περπατήσουμε στην οδό Ερμίνα βόρεια του πάρκου για να θαυμάσουμε επαύλεις της εποχής
• το μνημείο της χιλιετίας στην πλατεία των ηρώων για να τιμήσουν το 1896 όπου έκλεισαν 1000 χρόνια ιστορίας (οι Ούγγροι υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοι των Μαγυάρων, ένα μογγολικό φύλλο που έφτασε στην ανατολική Ευρώπη στα τέλη της πρώτης χιλιετίας). Άλλα μογγολικά φύλλα στην Ευρώπη για να θυμόμαστε είναι οι Φίνοι της Φιλανδίας και φυσικά και οι Τούρκοι που πριν ανακατευτούν με τους άραβες ήταν μία φυλή από τα σύνορα Κίνας Μογγολίας (αυτά φαίνονται και στις γλωσσικές συγγένειες των τριών χωρών, βλέπε για παράδειγμα ότι υπάρχει πόλη Τούρκου στην Φιλανδία που είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας και λέγεται έτσι αφού Τούρκοι λέγονταν οι πρώτοι Μογγόλοι, ένα όνομα το οποίο σχετικά πολύ αργά οικειοποιήθηκαν οι σημερινοί Τούρκοι. Για περισσότερα στο Λαοί της Ευρώπης του Βασίλη Ραφανίδα (άντε ανοίχτε και κανένα βιβλίο ρεεεεεεε) Την πλατεία κοσμεί το Μνημείο της Χιλιετίας, δυο ημικυκλικές κιονοστοιχίες με τα μπρούτζινα αγάλματα διαφόρων Ούγγρων βασιλιάδων και εθνικών ηρώων, ενώ στο κέντρο της πλατείας στέκει μια στήλη ύψους 36 μέτρων με το άγαλμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ που κρατά το στέμμα του Αγίου Στεφάνου. Σύμφωνα με το θρύλο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στον ύπνο του Ίστβαν Α΄ (μετέπειτα Αγίου Στεφάνου) το 1000 μ.Χ., προτείνοντάς του να στεφθεί βασιλιάς και να προχωρήσει στον εκχριστιανισμό της χώρας. Εκείνος ακολούθησε τις υποδείξεις του, στέφθηκε βασιλιάς και οργάνωσε το κράτος με βάση το ευρωπαϊκό φεουδαρχικό σύστημα, θέτοντας τα θεμέλια του σύγχρονου κράτους της Ουγγαρίας και μετατρέποντάς την σε ένα από τα σημαντικότερα Βασίλεια της Μεσαιωνικής Ευρώπης. Στη βάση της στήλης βρίσκεται το μνημείο των Ηρώων στη μνήμη όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία της Ουγγαρίας
• .
• υπάρχει και ένα ζωολογικός κήπος μέτριου ενδιαφέροντος
Όλα τqπαραπάνω βρίσκονται στο πάρκο της πόλης το ένα δίπλα στο άλλο.
α


Λίγο βορειότερα του βούδα υπάρχει το αστικό νησί της Μαργαρίτας που αξίζει τον περίπατό μας. ο νησάκι της Μαργαρίτας (Margit-sziget). Το νησί αυτό θεωρείτε όαση για τους κατοίκους της Βουδαπέστης, 2. 5 χλμ μες το πράσινο, με διάφορα πράγματα να κάνει ο καθένας εκεί. Από διαδρομές για τζόκινγκ που φτάνουν τα 5 χλμ, 2 πισίνες, κήπους κι τεράστια έκταση πρασίνου, που ο καθένας μπορεί να κάνει εκεί πικ νικ, να κάτσει να διαβάσει ένα βιβλίο ή έστω να κάνει ένα 2ώρο υπνάκο. Έχει τρομερά ποδηλατοαυτοκινητάκια, να νοικιάσουμε να κάνουμε βόλτα, έχει πολύ γέλιο Ξεκούραση για τόνωση δυνάμεων κ βουρ παλι βολτα στη Πεστη και συγκεκριμενα στο νησι της Μαργαριτας. Εκει μπορειτε να νοικιασετε ειτε ποδηλατο ειτε τρικυκλο ειτε 4τροχα με πολλες θεσεις για πεταλι, γιατι αν δε θελετε να γυρισετε το νησακι πεζοι, αξιζει μια βολτα του με αυτά.εμεις Πηραμε 3κυκλο ποδηλατο (2 ατομα κανουν πεταλι) και ευχαριστηθηκαμε τη βολτα μας στο πανεμορφο αυτό νησι, καταπρασινο και γεματο πανεμορφους κηπους. Εκει μη παραλειψετε στην εισοδο του δεξια να δειτε καποια Dancingwaters, όπως λεγονται, που είναι πιδακες νερου που χορευουν με τη μουσικη αναλογως. Το προγραμμα είναι ανα ωρα αλλα ηταν υπεροχο!! Μπαινοντας κατευθυνθηκαμε στο σημειο που νοικιαζε με το μισαωρο ¨ποδηλατο-αυτοκινητακια¨ που κανουν πεταλι δυο ατομα για να γυρισουμε το νησακι. Ειχαν παρα πολύ πλακα.

Ξεκινάς από το νότιο άκρο και κατευθύνεσαι μέχρι το βόρειο και στην διαδρομή αυτή θα δεις
• το μνημείο της εκατονταετηρίδας προς τιμήν των 100 χρόνων ένωσης της Βούδας και της Πέστης
• το συγκρότημα της ολυμπιακής πισίνας καθώς και κρήνες και υδατοδεξαμενές, μνημεία προστατευόμενα από την unesco
• στο νησί υπάρχουν πολλά καφενεία και περίπτερα για ποτό και ξεκούραση
• πανέμορφο μέρος ο ιαπωνικός κήπος στα βόρεια του νησιού ενώ υπάρχουν και εκεί ιαματικά λουτρά τα palatines strand τα οποία είναι τα πιο δημοφιλή στην πόλη αν και τα καλύτερα κατά γενική ομολογία είναι αυτά του ξενοδοχείου Gellert



Για μάσα - ποτό
o δεν χάνεις για κανένα, ΚΑΝΕΝΑΝ λόγο να φας στο fatal στον δρόμο vaci. Το προτείνουν όλοι, μα όλοι, οι μερίδες του είναι εξωφρενικά μεγάλες, μία μεγάλη πρόκληση για τους άνδρες της παρέας. Είναι σε ένα υπόγειο κελάρι και τα ΣΠΑΕΙ!! Σούπα γκουλάς, κρέατα και κοτόπουλα, χαμός!!
o Kαι ότι λέγαμε για φαΐ, Sir Lancelot (facebook), Φανταστικό ιπποτικό μέρος, εντελώς διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει... το φαγητό πολύ καλο και η τιμή του περίπου 10 euro κατά άτομο. Έχει show με ιππότες. Στη συνεχεια πηγαμε για φαγητο σε ένα εστιατοριο που ειχαμε δει κ ειχε γελιο, SirLancelot λεγεται και ειχαμε διαβασει σχετικα καλες κριτικες. Είναι λιγο μπουντρουμι, υπογειο αλλα το στυλ του είναι ότι σε ταξιδευει στην εποχη των ιπποτων και γενικα εχει ωραια ψητα κρεατα. Φαγαμε γκουλας και ένα πιατο με πατατες κ σουβλακι με λουκανικο κ κρεας. Ωραια ηταν , όχι όμως κατι το εξαιρετικο. Σαν εμπειρια εχει τη πλακα της Το βραδυ από ότι ακουσαμε εχει κ σοου με ιπποτες κτλ. Το μαγαζί λέγεται Sir Lancelot και είναι από τα καλύτερα μέρη που έχω φάει ποτέ μου! Όλο το σκηνικό είναι λες και βρίσκεσαι στον μεσαίωνα, σερβιτόροι και σερβιτόρες ντυμένοι ανάλογα, σπαθιά,τόξα,δόρατα και λάβαρα στους τοίχους, live μουσική με φλογέρα και ένα έγχορδο όργανο και φαγητό χωρίς πιρούνια!! Οπότε φάγαμε με τα χέρια! Άλλη εμπειρία! Σε κάποια φάση έσβησαν τα φώτα και βγήκε μια κοπέλα και μας έκανε ένα show με φωτιές! Μετά ήρθε μια άλλη και χόρευε κατά μήκος των τραπεζιών και μετά βγήκαν 2 τύποι και ξεκίνησαν την ξιφομαχία!!! Πολύ όμορφη εμπειρία! Για όσους τους αρέσει αυτό το στυλ θα ξετρελαθούν!! Και ειδικά για μεγάλες παρέες είναι ότι καλύτερο! Τιμές λίγο τσιμπημένες αλλά άξιζε και το κάθε HUF!! στα 20 euro το άτομο!Η ιστοσελίδα του μαγαζιού είναι αυτή: www.sirlancelot.hu και η οδός Podmaniczky #159 κατά trip advisor
o φαγητό και πολύ μπύρα στην μπυραρία Kaltenberg Sorozo. Την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα. Έχει και ζωντανή μουσική με βιολιά. #495 στα 2200
o Να πάμε Κυριακή σε ναό να ακούσουμε εκκλησιαστικό πιάνο, τα σπάει
o Carpatia #163 (ίσως πιο τσιμπημένο από τα προηγούμενα με ζωντανή μουσική, βιολιά κτλ κτλ, κανα 25αρι το άτομο)
o Κοντά στο ξενοδοχείο μας new York, για την καλύτερη σοκολάτα (έχει και φαγητό) σε ένα μέρος που θα νιώσεις πραγματικά σαν βασιλιά (όλα τα προηγούμενα είναι καθαρά κεντρικά σε αντίθεση με αυτό που είναι πιο κοντά στο ξενοδοχείο μας) #125 Μετά την ξενάγηση φύγαμε και πήγαμε για ένα καφεδάκι στο Cafe New York ( ίσως το καλύτερο καφέ στην Βουδαπέστη). Νομίζεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε παλάτι! Οι σερβιτόροι είναι κουστουμάτοι όλοι και φαίνεται ότι είναι πολύ high class μαγαζί! Ακριβούτσικα θα έλεγα αλλά άξιζε όλα του τα λεφτά!! Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο παίρνει και από κάποιο βραβείο!
o Περίπου ίδιο στυλ και το certral #133 στο κέντρο, όχι τόσο κυριλέ αλλά πιο φθηνό με ωραία γλυκά ενώ το βράδυ για φαγητό έχει και ζωντανή μουσική, όχι τσιγγάνικη αλλά κλασσική, από τα δύο προτιμάμε το new york
o Café Kor #73, καλές κριτικές, ίσως πιο τσιμπημένο, στο κέντρο
o Για ένα ποτό – μπύρα, μην χάσουμε το Szimpla, άπαιχτο: είναι ουσιαστικά μια μονοκατοικία με αυλή και μπαλκόνια,είσοδος κανονική δεν υπήρχε, είχε κάτι πλαστικές λωρίδες που κρέμονταν και περνούσες ανάμεσά τους, έμπαινες σε έναν σκοτεινό διάδρομο, σε δεύτερες λωρίδες κ μετά βρισκόσουν στον "εσωτερικό" χώρο. Ηταν self service, η διακόσμηση ήταν ό,τι μπορούσες (ή δεν μπορούσες) να φανταστείς και ήταν ένα μέρος σαν...περατζάδα, ερχόταν δηλαδή κάποιος με το σκύλο του, έβλεπε την παρέα του, έφευγε, ερχόταν κάποια με σακούλες γεμάτες μπαχαρικά κ βοτάνια που δεν καταλάβαμε αν τα είχε αγοράσει ή τα πουλούσε, γενικά επικρατούσε ένα κλίμα ευχάριστο και πολύ χύμα. Οι τιμές, όπως και σε όλα τα μπαρ που πήγαμε ήταν εξωφρενικά καλές. Για 5 ποτήρια κρασί και 1 ποτήρι τεκίλα δώσαμε 9 ευρώ! ΓΙΑ ΠΟΤΟ:!!!! Το μαγαζί που πήγαμε λέγεται Szimpla Kert (SZIMPLA) και βρίσκεται στο χώρο ενός παλιού κτηρίου με διαμερίσματα. Καταλαμβάνει όλο το χώρο (ισόγειο, όροφο, μπαλκόνια, αυλή), με προστατευτικά από πάνω και σόμπες μέσα για το κρύο, μια τζαζ μπαντα (αν και συνήθως έχει dj μου είπαν), φοβερή εσωτερική διακόσμηση και χαμηλές τιμές (350 φιορίνια μια μπυρα=1.3 ευρω)Επειδή υπάρχουν 2-3 szimpla ξαναλεω οτι εμείς πήγαμε στο szimpla kert...(μπειτε στο images να δειτε!!!) Κάτι σαν το Ταυ στο Μοναστηράκι (και καλα) αλλά 1000000 φορές καλύτερο...για όσους φυσικά ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους διασκέδαση. Εάν είστε Κυριακή στη Βουδαπέστη και μένετε κοντά στην εβραική Συναγωγή μη παραλείψετε να πεταχτείτε στο Szimpla Kert (το μπαρ που αναφέρω την πρώτη ημέρα) το οποίο κάθε Κυριακή μετατρέπεται σε υπαίθρια λαική αγορά απο μικροπωλητές που πωλούν τα πάντα: απο τυρί, μανιτάρια, μούρα, τουρσιά (το νοστιμότερο τουρσί που έζω δοκιμάσει ποτέ το πήρα απο μια κυρία εκει πυο δεν ήξερε καν αγγλικά), ψωμί και οτι άλλο μπορέιτ ενα φανταστείτε. Και εμάς μας το είπε η κοπέλα που μας νοίκιασε το σπίτ
o Kazhmir #93, πολύ καλή επιλογή για φαγητό Το kazimir. Ότι και να πω είναι λιγο. Παπιες, χηνες, ζεστο γκουλας, μετα από τοσο κρυο πραγματικα ενθουσιαστηκαμε. Αφου μεχρι να φυγουμε δεν φαγαμε πουθενα αλλου. Αφου λοιπον φαγαμε του σκασμου (σε πολύ οικονομικες τιμες)
o Paprika #58 ΠΟΛΎ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΟ ΜΑΣ Το βράδυ πεινασμένοι καθώς ήμασταν από όλη την μέρα και μετά από ένα τσεκ στην εφαρμογή του Tripadvisor καταλήξαμε να πάμε να φάμε σε ένα παραδοσιακό μαγαζί με το όνομα Paprika! Από τις καλύτερες επιλογές που έχουμε κάνει ever! Παρόλο που δεν είχαμε κάνει κράτηση (ναι, είναι καλό αν έχεις κάνει ήδη κράτηση) και το μαγαζί ήταν φίσκα, στα 5 λεπτά μας είχαν βρει τραπέζι και μας βόλεψαν! Η ατμόσφαιρα πολύ ζεστή (νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιον αχυρώνα κάποιας άλλης εποχής), το φαγητό απίστευτο και πολύ χορταστικό και η τιμή ελάχιστη!!Το μαγαζί μπορείτε να το τσεκάρετε στο ίντερνετ www.paprikavendeglo.hu και η οδός είναι VII. Dozsa Gyorgy ut 72. Πολύ εύκολα προσβάσιμο! Ακολουθούν και φωτός για να καταλάβετε! Αυτό που φαίνεται στο κατσαρολάκι είναι Goulash! Πεντανόστημο! Αυτό με τη σάλτσα είναικοτόπουλο με σως 3 τυριών συνοδευόμενο με σπιτικές τυροκροκέτες! Απλά ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!! Και το τελευταίο κάτι σαν το δικό μας ψαρονέφρι! Και όλα αυτά με 25 euro!
o σταθμο Deak Ferenc Ter δίπλα έχει μαγαζάκια για junk food που κατά γενική ομολογία δεν αξίζουν αφού και ακριβά και ψιλό σάπια είναι
o For Sale Pub για τρομερή σούπα γκουλας και μια διακόσμηση που δεν υπάρχει: #159
o
o
διάφορες χρήσιμες πληροφορίες
o δεν αλλάζεις χρήματα στο αεροδρόμιο γιατί σε κατακλέβουν παρά μόνο σε ανταλλακτήρια μέσα στο κέντρο που λόγω ανταγωνισμού, οι τιμές είναι καλύτερες
o εισιτήρια: 300HUF: Μόνο στο μετρό και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μόνο για απόσταση 3 στάσεων.Μπορείς να αλλάξεις γραμμή αλλά δεν πρέπει να ξεπεράσεις τις 3 στάσεις. Ισχύει για μισή ώρα, 350HUF: Ισχύει για μια διαδρομή μόνο. Χωρίς αλλαγές σε άλλο μέσο. Μόνο στο μετρό μπορείς να αλλάξεις γραμμή! 450HUF αν το προμηθευτείς από τον οδηγό., 530HUF: Για μια διαδρομή μόνο αλλά μπορείς να αλλάξεις οποιοδήποτε μέσο (λεωφορείο,τραμ,τρόλει και μετρό) μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου., 1650ΗHUF: 24ωρη κάρτα για όλα τα μέσα., 4150HUF: 72ωρη κάρτα για όλα τα μέσα.,4950HUF: Εβδομαδιαία κάρτα για όλα τα μέσα.
o Για κάτι το διαφορετικό: αμφίβιο (!!!!!) λεωφορείο για βόλτα στα αξιοθέατα της Βουδαπέστης από σε γη και θάλλασα, η τιμή λίγο τσουχτερή στα 28 ευρώ από ότι είδα στο ίντερνετ αλλά μπορεί και να αξίζει, προς διερεύνηση..


 Must η βραδινή βόλτα στο Δούναβη!!! )))
 Δίπλα στο Μarriott, την έχω σημειώσει πάνω στον χάρτη, βρίσκεται μια ορθόδοξη εκκλησία που την είχαν ιδρύσει Έλληνες έμποροι. Είπαμε να πάμε να ρίξουμε μια ματιά. Και όντως ήταν εκεί, γεμάτη Έλληνες και ούγγρους ορθόδοξους που είχαν έρθει να γιορτάσουν την Ανάσταση. Ακούσαμε τη λειτουργία μισά στα ούγγρικα και μισά στα ελληνικά και μετά το Χριστός Ανέστη βγήκαμε έξω στην πλατεία μπροστά από την εκκλησία να ευχηθούμε ο ένας στον άλλο. Έτσι, μπήκαμε και στο κλίμα!
 σουβενίρ ( ΠΡΟΣΟΧΗ Οι τιμές έχουν μεγάλες διαφορές από μαγαζί σε μαγαζί, μπορεί το ίδιο πράγμα να το βρείτε σε πολλές τιμές γιαυτό ψάξτε το καλά πριν το αγοράσετε)!
o SOS: Και μια λεπτομέρεια ασήμαντη ή σημαντική: τα λουτρά Kiraly είναι τα μοναδικά που μαζεύουν γκέι κόσμο!Με ότι αυτό συνεπάγεται!Πληροφορία προς όλες τις κατευθύνσεις!
 Δοκιμαστε τα γνωστα σουβλιστα τσουρεκια , ένα παραδοσιακο γλυκο της περιοχης, που ψήνεται σε κάρβουνα και μετα τυλίγεται ειτε με κανέλλα, ειτε με κακάο ειτε με ορισμένες άλλες γεύσεις. Επίσης να φας langos Με λουκάνικο στην κεντρική αγορά,πολύ ωραία σάντουιτς-βόμβες θερμίδων στα ξύλινα περίπτερα της Deak Ferenc Ter.Κάποια απ αυτά είχαν και πολύ δελεαστικά γλυκά
 Προσοχή στις τσάντες σας όταν περπατάτε σε κεντρικούς δρόμους κ ιδίως στη Vaci utca.
 Να πληρώνετε καλύτερα σε φιορινια,συμφερει περισσοτερο παρα σε ευρω.
 Απέναντι από το New York café το καλύτερο ανταλλακτήριο
 Rudas baths και πήγαινε Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ μετά τις 22:00 μένουν ανοιχτά έως τις 04:00, είναι πολύ ωραία εμπειρία. στα Rudas baths είχαμε κάνει βραδυνό μπάνιο -(ήταν απο τις 10 το βράδυ έως τις 4 το πρωί)- υπέροχη εμπειρία!
 Η κρουαζιέρα στον Δούναβη με την εταιρία Legenda
 Εκτός από goulash , να φάτε paprikas που είναι κρέας μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με σάλτσα από πάπρικα και μπορεί να είναι είτε χοιρινό, είτε μοσχάρι, είτε κοτόπουλο. Επίσης κάτι ζυμαρικά χειροποίητα nokedli τα λένε Sp και οπωσδήποτε langos L και κατά τη γνώμη μου όσο πιο ελαφρύ χωρίς πολλά υλικά τόσο το καλύτερο.Προσωπικά προτίμηση τυρί, σάλτσα, σκόρδο...Τέλος να πιείτε palinka λικέρ P σε ότι γεύση θέλετε και μπόλικη μπύρα Dreher φυσικά...
ΜΜΜ

Εισητήρια
Single ticket : 320 HUF. Ισχύει για μία συνεχή διαδρομή χωρίς αλλαγή, στα BKK Zrt. λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ, σιδηροδρόμους σε όλο το μήκος των γραμμών και για τον HEV προαστιακό σιδηρόδρομο εντός των διοικητικών ορίων της Βουδαπέστης. Κατά τη διάρκεια του χρόνου ισχύος μπορείτε να αλλάξετε τις γραμμές εντός του μετρό και του υπόγειου δικτύου (γραμμές μετρό 1, 2 ή 3). Δεν έχετε δικαίωμα για διακοπή του ταξιδιού ή για μετ’επιστροφή. Στις γραμμές του μετρό το εισιτήριο πρέπει να επικυρωθεί πριν από την έναρξη του ταξιδιού και σε άλλα οχήματα, αμέσως μετά την επιβίβαση ή αφού το όχημα έχει ξεκινήσει. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για 60 λεπτά μετά τν επικύρωση, και για τα νυχτερινά για 120 λεπτά.

Single ticket bought on the spot : 400 HUF. Είναι το ίδιο απλό εισητήριο που το κόβεις στον οδηγό και είναι λίγο ακριβότερο.
transfer ticket : 490 HUF. Ισχύει για ένα ταξίδι με μία αλλαγή για τα BKK Zrt. λεωφορεία, τραμ, μετρό, τρόλεϊ, σιδηρόδρομο σε όλο το μήκος των γραμμών αλλά για τον HEV προαστιακό μόνο εντός των διοικητικών ορίων της Βουδαπέστης. Εκτός από την αλλαγή αυτή δεν σας δίνει το δικαίωμα να διακόψετε το ταξίδι ή να το χρησιμοποιήσετε για τη διαδρομή της επιστροφής. Το εισιτήριο πρέπει να επικυρωθεί δύο φορές, όταν ξεκινάτε το ταξίδι σας στο ένα άκρο και όταν αλλάζετε στο άλλο άκρο, με εξαίρεση τις αλλαγές μεταξύ των γραμμών του μετρό (γραμμές μετρό 1, 2, 3). Όταν επικυρωθεί στο μηχάνημα είναι έγκυρο για 90 λεπτά (για τα νυχτερινά 120 λεπτά), μέσα σε αυτό και για 60 λεπτά μετά τη δεύτερη επικύρωση. Όταν η δεύτερη επικύρωση γίνεται στην είσοδο του σταθμού του μετρό, αυτό ισχύει για 60 λεπτά, ακόμη και αν το σύνολο της διαδρομής υπερβαίνει τα 90 λεπτά. Όταν η δεύτερη επικύρωση γίνεται στα νυχτερινά είναι έγκυρο για επιπλέον 120 λεπτά.

Metro Section Ticket : 260 HUF. Ισχύει για το μετρό για μια σύντομη διαδρομή μέχρι και 3 στοπ για 30 λεπτά μετά από την επικύρωση. Δεν έχετε το δικαίωμα να διακόψετε το ταξίδι ή να το χρησιμοποιήσετε μετ’επιστροφής. Μέσα στο χρονικό διάστημα ισχύος μπορείτε να αλλάξετε τις γραμμές εντός του δικτύου του μετρό (γραμμές 1, 2 και 3), αλλά αυτό ισχύει μόνο για 3 στάσεις συνολικά (δηλαδή 3, 2 +1 ή 1 +2 στάσεις).

24-hour travel card : 1550 HUF. Ισχύει για όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς και για απεριόριστες διαδρομές από τις 0:00 έως 24:00 για την ημέρα που αναγράφεται στο εισιτήριο.

72-hour travel card : 3850 HUF. Ισχύει για όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς και για απεριόριστο αριθμό διαδρομών για 72 ώρες από την ώρα και ημερομηνία που αγοράστηκε.

7-day travel-card : 4600 HUF. Εκδίδεται στο όνομα του κατόχου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από ένα άτομο.Δεν είναι μεταβιβάσιμα. Το όνομα του κατόχου πρέπει να αναγράφονται σε αυτό με στυλό και με κεφαλαία γράμματα.Το κάνετε επιτόπου στο εκδοτήριο.

Δέσμίδα με 10 single tickets : 2800 HUF. Συμφέρει οικονομικά απ’ότι αν αγοράσετε τα απλα εισητήρια μεμονομένα.

Στο μετρό οι ελεγκτές βρίσκονται πριν τις σκάλες και πρέπει να δείχνεις μονίμως το εισιτήριο σου.Αν δεν θέλετε να μπλέξετε με τα εισητήρια και να κάνετε κάτι λάθος είναι προτιμότερο να βγάλετε την κάρτα των 24 ή 72 ωρών ή των 7 ημερών να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.Εμείς αν και ήμασταν εκεί 5 μέρες βγάλαμε μια 7ήμερη κάρτα μιας και χρησιμοποιήσαμε πολύ τα μμμ και τα 16 ευρω που κοστίσε έκαναν απόσβεση αυτές τις 5 μέρες.
Γνωρίζοντας την Βουδαπέστη με το τραμ
Ένας πολύ βολικός και ωραίος τρόπος γνωριμίας με την πόλη είναι το τραμ.Το δίκτυο είναι άριστο και καλύπτει τις σημαντικότερες περιοχές.

ΤΡΑΜ 2
Στην Jaszai Mari ter είναι η αφετηρία του τραμ Νο 2 κοντα στην γέφυρα της Μαργαρίτας και κάνει τέρμα στη Kozvagohid. Περνά απο τα βασικά αξιοθέατα και κανει τις παρακάτω στάσεις:

-Szalay utca που βρίσκεται το Κοινοβούλιο,
-Kossuth Lajos ter στο κοινοβούλιο που είναι και το μετρό Μ2,
-Szechenyi Istvan ter στην Roosevelt Ter που είναι η γέφυρα των αλυσίδων και το παλάτι ξενοδοχείο Gresham Four Seasons ενώ λίγα βήματα από κει είναι η Βασιλική του Αγιου Στεφάνου,
-Eotvos ter δημοφιλή περιοχή για περίπατο,σε κοντινή απόσταση είναι το Cafe Gerbeaud στην πλατεία Voeresmarty Ter καθώς και από τη σταση που κανει το τραμ αμεσως μετα στη
-Vigado ter που είναι και το Vigado Concert Hall,
-Marcius 15 στη γέφυρα της Ελισάβετ που έχει θέα τον λόφο Gellert,
-Fovam ter που βρίσκεται η κεντρική αγορά και αρχίζει η Vaci utca ο κύριος εμπορικός πεζοδρομος της πόλης, και η γέφυρα της Ελισάβετ,
-Zsil utca, την Boraros ter την Haller utca την Millenniumi Kulturaalis Kozpontμε το εθνικό θέατρο και το παλάτι των τεχνών και το τέρμα Kozvagohid. Απο την Kzvagohid με τον προαστιακό HEV (Η6) 50χλμ είναι το δημοφιλες θέρετρο Rackeve.

Η διαδρομή του τραμ 2
BKV Zrt. Map

Αναχωρούν από την Βούδα στη Moszkva ter ( μετρό Μ2 Szell Kalman ter ) και περνουν από τη γέφυρα της Μαργαρίτας και διασχίζουν την Grand Boulevardστην Πέστη και επιστρέφουν στην πλευρά της Βούδας μεσω της γέφυρας Petőfi. Το τέρμα του τραμ #4 είναι στη Ujbuda-kozpont και το τραμ # 6 φτάνει στη Moricz Zsigmond korter.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.333
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Σε ευχαριστούμε πάάάρα πολύ για τον κόπο που έκανες να φτιάξεις έναν τόσο κατατοπιστικό και ακριβή οδηγό:)
Θα τον αξιοποιήσω σίγουρα όταν θα βρεθώ στην Βουδαπέστη.

Έχω όμως μια απορία: Τι εννοείς όταν λές "πορεία 1, 4 & 5"; :shock:
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.016
Likes
40.988
Άνοιξα βιβλίο όπως προετρεψες, αλλά τον Βασίλη Ραφανιδα δεν τον βρήκα ως συγγραφέα. Μόνο τον Βασίλη Ραφαηλίδη.
 

sotoscivil

Member
Μηνύματα
67
Likes
217
Επόμενο Ταξίδι
????
Ταξίδι-Όνειρο
road trip στις ΗΠΑ
Άνοιξα βιβλίο όπως προετρεψες, αλλά τον Βασίλη Ραφανιδα δεν τον βρήκα ως συγγραφέα. Μόνο τον Βασίλη Ραφαηλίδη.
μάλλον φταίει το οτοκορεκτ, τον Βασίλη Ραφαηλίδη εννοούσα:)

Σε ευχαριστούμε πάάάρα πολύ για τον κόπο που έκανες να φτιάξεις έναν τόσο κατατοπιστικό και ακριβή οδηγό:)
Θα τον αξιοποιήσω σίγουρα όταν θα βρεθώ στην Βουδαπέστη.

Έχω όμως μια απορία: Τι εννοείς όταν λές "πορεία 1, 4 & 5"; :shock:
Είναι οι πορείες που είχα φτιάξει στον χάρτη, χμμμ ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή να βάλω σκαναρισμενο μια κοπια του χάρτη
 
Last edited by a moderator:

marabu

New Member
Μηνύματα
1
Likes
0
κατατοπιστικότατος...

Σε ευχαριστούμε πάάάρα πολύ για τον κόπο που έκανες να φτιάξεις έναν τόσο κατατοπιστικό και ακριβή οδηγό:)
Θα τον αξιοποιήσω σίγουρα όταν θα βρεθώ στην Βουδαπέστη.

Έχω όμως μια απορία: Τι εννοείς όταν λές "πορεία 1, 4 & 5"; :shock:

αν ανέβαζες και τους χάρτες θα βοηθούσε πολύ, ευχαριστώ
 
Last edited by a moderator:

Nicolas

Member
Μηνύματα
192
Likes
442
Επόμενο Ταξίδι
......
Ταξίδι-Όνειρο
Καραϊβική
Μπραβο,εντυπωσιακός οδηγος! Οταν μπορεσεις ανεβασε και τον χαρτη για να είναι πλήρης, να σαι καλα ;)
 

EleniPa42

Member
Μηνύματα
48
Likes
24
θα ήταν πολύ χρήσιμο να ανέβαζες το χάρτη αν μπορούσες.
Φεύγω για Βουδαπέστη σε μία εβδομάδα και θα με βοηθούσες πολύ.
Έχω κλείσει σε airb'n'b. Θα σας γράψω εντυπώσεις
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.294
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom