Tzoυμέρκα

Giwrgos10

Member
Μηνύματα
219
Likes
926
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κάτι ΜΗ τουριστικό
Kαλησπέρα σας.
Ήρθε η ώρα να ανοίξω κι εγώ το πρώτο μου τόπικ, εξιστορώντας τις εμπειρίες μου από το τριήμερο που περάσαμε στα μαγευτικά Τζουμέρκα στην αλλαγή του χρόνου. Να σημειώσω απλά, ότι κρατάμε εδώ και λίγο καιρό μαζί με την οικογένεια που κάνουμε τα ταξίδια μας, ένα σάιτ όπου καταγράφουμε εμπειρίες, φωτογραφίες κτλ. Κάνω copy paste λοιπόν από το σάιτ μου και σας το παραθέτω

Ξεκινήσαμε παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2016 με προορισμό το πανέμορφο βλάχικο κεφαλοχώρι, τους Καλαρρύτες. Για να φτάσουμε στο χωριό, αφού περάσαμε τα Ιωάννινα, βγήκαμε από την Εγνατία Οδό, στην έξοδο προς Κατσικά κι έπειτα ακολουθήσαμε πινακίδες για Κουτσελιό, Χαρακόπι, Κέδρος, Πετροβούνι, Ποτιστικά, Παλαιοχώρι, Προσήλιο, Μυστρά και τελικά στον προορισμό μας, τους Καλαρύτες.Το ταξίδι μας από Θεσσαλονίκη κράτησε σε χαλαρούς ρυθμούς, 4 περίπου ώρες. 50 χλμ είναι ο δρόμος αφού βγήκαμε από την Εγνατία, με αρκετές στροφές, που αν δεν είσαι προσεκτικός με τη σήμανση, εύκολα χάνεσαι. Κι ενώ ανηφορίζουμε, η θέα των μαγευτικών Καλαρρυτών στη πλαγιά των Αθαμανικών Ορών μας αφήνει με ανοιχτό το στόμα. Μια χούφτα πέτρινα σπιτάκια σε γκρι απόχρωση μέσα στο πουθενά, είναι μια εικόνα που προσωπικά θα μου μείνει αξέχαστη.Να σημειώσω επίσης ότι το χωριό πέρα από ανηφοριές και κατηφοριές, έχει όλα τα σοκάκια του από πέτρα, ενώ τα αυτοκίνητα τα σταθμεύεις στη μια από τις δυο εισόδους του. Διανυκτερεύσαμε για 3 μέρες στον ξενώνα του κυρίου Ναπολέων εδώ. Είκοσι μέτρα από τον ξενώνα, ο κύριος Ναπολέων και η γυναίκα του Λαμπρινή, διατηρούν ένα υπέροχοπαντοπωλείο καφενείο, από τα πιο όμορφα και γραφικά στην Ελλάδα. Να σημειώσω επίσης ότι οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται στους 10 τη περίοδο του χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι αυξάνονται κοντά στους 100.
Το επόμενο μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε όσοι ταξιδέψετε στη περιοχή, είναι η Ιερά Μονή Κηπίνας.
Το μοναστήρι αυτό, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών νότια των Καλαρρυτών, χτίστηκε το 1212, ενώ πριν την είσοδο, πρέπει να διασχίσεις μια κρεμαστή, κινητή έως και σήμερα ξύλινη γέφυρα η οποία είχε φτιαχτεί έτσι για να παρεμποδίζει τους επίδοξους επιδρομείς να εισβάλλουν στο εσωτερικό του, μιας και δημιουργείται κενό 4 μέτρων στον γκρεμό όταν σηκώνεται. Τη μια από τις τρεις ημέρες που μείναμε στη περιοχή, επισκεφθήκαμε και το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι. Τα Πράμαντα ή η Πράμαντα όπως συνηθίζεται να λέγεται,έχει πληθυσμό γύρω στους 1500-2000 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων. Δεσπόζει στο κέντρο του χωριού η πανέμορφη πλατεία, με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής να είναι το στολίδι των Πραμάντων. Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται ο υπεραιωνόβιος πλάτανος(φυτεύτηκε το 1856) καθώς και η πολύ γνωστή βρύση του «Αράπη». Φάγαμε ωραία και σε καλές τιμές κρεατικά, στην ταβέρνα του «Μπούτζα» απέναντι από τον εκκλησία. Αρνητική εντύπωση μας έκανε που μέσα στο όλο Χριστουγεννιάτικο κλίμα, ο δήμος είχε βάλει έναν μικρό στάβλο στην πλατεία με 2 μικρά πόνυ για να ῾διασκεδάζουν῾τα μικρά παιδιά. Πέρα απ’ αυτό ωραία και τα Πράμαντα, μέρος που πρέπει να επισκεφθεί όποιος ταξιδέψει προς τα μέρη αυτά.
Για να δικαιολογήσουμε και τον τίτλο της σελίδας, αν και λίγο extreme για οικογένεις με μικρά παιδιά, πολύ έντονη εμπειρία, είναι το μονοπάτι που συνδέει τους Καλαρρύτες με το Συρράκο. Δυο χωριά που είναι αντικριστά το ένα με το άλλο, αλλά λόγω της χαράδρας που παρεμβάλεται ανάμεσα τους, το οδικό δίκτυο απαιτεί έναν μικρό κύκλο 18 χλμ για να πας από το ένα χωριό στο άλλο. Υπάρχει όμως μια πεζοπορική διαδρομή που όποιος την τολμήσει θα ανταμειφθεί. Σε χαλαρό τέμπο διαρκεί περίπου 1:30 ώρα. Η θέα μάς μαγεύει, η φωτογραφική μηχανή παραμένει συνέχεια ανοιχτή να αποθανατίζει το μεγαλείο της χαράδρας. Η δύναμη του νερού και του αέρα, σμίλεψαν τόσο όμορφα τον τόπο, στο βάθος το Συρράκο, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα, είναι μόλις μια ανάσα μακριά, όμως για το φτάσουμε, πρώτα κατεβαίνουμε μέχρι τον πάτο του φαραγγιού και πιάνουμε το νερό του ποταμού Χρούσια που είναι παραπόταμος του Καλαρρυτικού. Από εδώ και πέρα αρχίζει το ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής. Περνάμε την γέφυρα και με προσοχή αρχίζει η ανάβαση καθώς υπάρχουν σημεία γλυστερά αλλά και σημεία απερίφραχτα σε μεγάλο ύψωμα. Η άφιξη μας στο Συρράκο μας ανταμείβει. Πανέμορφο χωριό μέσα στην φύση , από τα λίγα κατά τη γνώμη μου που έχουν διατηρήσει στο ακέραιο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Στο Συρράκο όπως και στους Καλαρρύτες δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και θα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο σας έξω από το χωριό. Θα το γνωρίσετε περπατώντας στα γραφικά του πέτρινα καλντερίμια. Φάγαμε στην ταβέρνα Σταυραετός πολύ ωραία κρεατικά, δίπλα από την πλατεία. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά και όμορφα γεφύρια όπως το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Κλείνοντας να τονίσω ότι τα Τζουμέρκα είναι από τα μέρη που όλοι πρέπει να πάνε για κάποιες μέρες της ζωής τους. Από τις ωραιότερες ταξιδιωτικές μου εμπειρίες, από τις πιο ωραίες εικόνες φύσης και τοπίων.
Tι άλλο έπρεπε να δούμε αλλά δεν είχαμε αρκετό χρόνο:

  • Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου: Βρίσκεται στο Βουργαρέλι. Εδώ κηρύχτηκε η επανάσταση εναντίον των Τούρκων στην περιοχή των Τζουμέρκων. Στο εσωτερικό του ναού θα δείτε τοιχογραφίες του 1714 κι ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο.
  • Σπήλαιο Ανεμότρυπα
    Κοντά στα Πράμαντα, ανακαλύφτηκε το 1960. Πρόκειται για την κοίτη υπόγειου ποταμού, του οποίου η στάθμη έχει διαφοροποιηθεί τρεις φορές.
  • Γέφυρα της Πλάκας
    Στην περιοχή υπάρχουν πολλά γεφύρια, αλλά αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό ( 1866 ), καθώς είναι το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της χώρας. Πάνω στον Άραχθο ποταμό, μέχρι το 1913 αποτελούσε σύνορο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κράτους.
  • Λοιπά αξιοθέατα: Το Λαογραφικό Μουσείο του Παντελή Καράλη στην Κυψέλη, η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, το πέτρινο γεφύρι της Πολιτσάς, το μοναστήρι της Τσούκας κοντά στο χωριό Λάζαινα, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στους Καλαρίτες, το μοναστήρι της Βύλιζας κοντά στο Ματσούκι, οι καταρράκτες τόσο στο χωριό Καταρράκτης όσο και στα Θεοδώριανα ( καταρράκτες της Σούδας ) είναι ακόμη μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής.
* Την 1η Φεβρουαρίου του 2016, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, με το τρίτο μεγαλύτερο τόξο στην Ευρώπη, κατέρευσε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Γίνονται ενέργειες από την πολιτεία αλλά και από πρωτοβουλία απλών πολιτών για την αναστήλωση του.
e3ef90_1b95218550e04197ac08e388ee6a7465.jpg
e3ef90_3d378d4fb07d4c178e1ac51c5366ad26.jpg

 

Attachments

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ειρηνικος ..παντου
Ακριβως ουτε παραγγελια να το ειχα πανω που παω να ανοιξω νεο θεμα .
Ευχαριστω για τις προτασεις σου.
Σκεφτομαι να εκδραμω στα Τζουμερκα το τριημερο της 25ης και ψαχνω χωριο αλλα και ξενωνα για να μεινω,οποτε θα ηθελα τις προτασεις οσων εχουν παει και ξερουν τα χωρια.Τα κριτηρια επιλογης μου ειναι 2:
1. να μεινω σε ενα χωριο καπου στη μεση ωστε να ειναι σχετικα προσβασιμα τα λοιπα χωρια και τα Συρρακο-Καλαρυτες.Για παραδειγμα τα Θεοδωριανα ειναι πολυ ακρη προς το νομο Τρικαλων και δεν εξυπηρετουν.
2. Ο ξενωνας να ειναι μεσα σε χωριο ή εστω κοντα σε χωριο που να εχει τουλαχιστον 2-3 ταβερνες και καμια καφετερια να φας κατι το βραδι και να μην κλειστεις στο ξενοδοχειο.Δηλ. να μην ειναι το χοτελ εντελως στην ερημια .
Ευχαριστω.
 

Giwrgos10

Member
Μηνύματα
219
Likes
926
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κάτι ΜΗ τουριστικό
Noμίζω τα Πράμαντα είναι η καλύτερη επιλογή. Και από άποψη γεωγραφικού σημείου αλλά και γτ είναι το χωριό με τους περισότερους κατοίκους στη περιοχή, τα πιο πολλά μαγαζια. Ξενοδοχείο δε ξέρω να σου προτείνω αλλα λογικα θα εχεις πολλες επιλογές εκει
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ειρηνικος ..παντου
ΑΕχω ηδη κλεισει πριν απο μια βδομαδα αλλα κ τοτε στα Πραμαντα δεν εβρισκα με τιποτα. Τελικα εκλεισα στους Μελισσουργους που ειναι πεντε χιλ απο τα Πραμαντα. Ο ξενωνας ειναι μεσα στα ελατα..... Ελπιζω να μην μας φανε οι λυκοι. Θα ποσταρω κι αλλα σαιτ με ξενωνες για ατομα που ενδιαφερονται μελλοντικα.
 

LIDA

Member
Μηνύματα
449
Likes
229
Μόλις γυρίσαμε από Τζουμέρκα. Μείναμε στα Πράμαντα, το οποίο είναι κεφαλοχώρι αλλά χωρίς καμία ιδιαίτερη ομορφιά. Αντίθετα το Συρράκο και οι Καλαρύτες ειναι σαφώς γραφικά χωριά, αλλά χωρίς πολλούς ξενώνες..Πέρα από όλα αυτά που ειπώθηκαν αξίζει μια επίσκεψη στο σπήλαιο στην Ανεμότρυπα που δεν το πιάνει το μάτι σου αλλά έχει τις ιδιαιτερότητές του. Επίσης, ανάμεσα στο Μοναστήρι της Κηπίνας και τους Καλαρύτες, σταματήστε στο Γεφύρι της Κουϊάσας, προχωρήσετε παραποτάμια , περάστε την σιδερένια γέφυρα και μίλις φτάσετε στον μύλο (τύπου μύλος) πηγαίνετε από πίσω και στρίψτε αριστερά. Προχωρήστε ακόμη λίγο και θα βρεθείτε σε ένα πολύ ομορφο τοπίο με το ποτάμι να σχηματίζει μια λίμνη. Συνόλο διαδρομης πήγαινε έλα 50 λεπτά.
 

RiNaNa

New Member
Μηνύματα
3
Likes
1
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ρώμη
καλημέρα κόσμε! κλείσαμε δωμάτια μέσω κοινωνικού τουρισμού στο Συρρακο για την πρωτοχρονιά (έπρεπε να το κλείσουμε μέχρι 31 Αυγούστου αλλιώς τα εισιτήρια πάνε χαμένα). λέμε να πάμε 5 βράδια να αλλάξουμε χρόνο εκεί με τον άντρα μου φέτος. ξέρετε αν θα έχει καθόλου κόσμο εκείνη την περίοδο??
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.163
Όσο γι αυτό, μην ανησυχείς. Πάει η εποχή που ο Συρράκος ξέμενε τον χειμώνα με μοναδικό κάτοικο ... τον φύλακα του χωριού (το πρόλαβα έτσι το 1995!).

Τώρα πια, εδώ και κάτι χρόνια, χριστούγεννα-πρωτοχρονιά οι ξενώνες γεμίζουν και το χωριό ζωντανεύει. Το ίδιο και οι Καλαρρύτες στην απεναντι πλευρά της χαράδρας.
Καλά να περάσεις. Άμα αγαπάς τη Φύση και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τότε πας στο σωστό μέρος.
 

Giwrgos10

Member
Μηνύματα
219
Likes
926
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κάτι ΜΗ τουριστικό
Kι αν είστε και αθλητικοί τύποι πεταχτείτε μια βόλτα στους Καλαρρύτες(με το πόδι εννοώ)
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Απίστευτα τοπία, γραφικά χωριά αλλά χάλια δρόμοι.Προσοχή στην οδήγηση και καλύτερα να οδηγείτε μόνο όσο έχει ακόμα το φως της ημέρας.Το βραδάκι και στο χωριό βολτούλες καλά είναι.
 

isabelle

Member
Μηνύματα
902
Likes
4.163
Απίστευτα τοπία, γραφικά χωριά αλλά χάλια δρόμοι.Προσοχή στην οδήγηση και καλύτερα να οδηγείτε μόνο όσο έχει ακόμα το φως της ημέρας.Το βραδάκι και στο χωριό βολτούλες καλά είναι.
Σωστή σε όλα, απλά νοιώθω την ανάγκη να μετριάσω λιγάκι τον χαρακτηρισμό "χάλια" για τους δρόμους, μην τρομάξουμε και τους φίλους μας! Το λοιπόν: δρόμοι στενοί και με άπειρο στροφιλίκι, αλλά πάντως ασφαλτοστρωμένοι (έστω και με αρκετές λακούβες) και πάντως βατοί για όλα τ' αυτοκίνητα. Το διευκρινίζω, επειδή σε εποχές όχι και τόσο μακρινές (λιγότερο από 20ετία) στο Συρράκο και στους Καλαρρύτες έφτανες μόνο με 4χ4 (και ορισμένες φορές ούτε καν με αυτά) καθώς η πρόσβαση γινόταν από κάτι απίστευτους χωματοκαρόδρομους. Ένδοξα χρόνια!
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Σωστή σε όλα, απλά νοιώθω την ανάγκη να μετριάσω λιγάκι τον χαρακτηρισμό "χάλια" για τους δρόμους, μην τρομάξουμε και τους φίλους μας! Το λοιπόν: δρόμοι στενοί και με άπειρο στροφιλίκι, αλλά πάντως ασφαλτοστρωμένοι (έστω και με αρκετές λακούβες) και πάντως βατοί για όλα τ' αυτοκίνητα. Το διευκρινίζω, επειδή σε εποχές όχι και τόσο μακρινές (λιγότερο από 20ετία) στο Συρράκο και στους Καλαρρύτες έφτανες μόνο με 4χ4 (και ορισμένες φορές ούτε καν με αυτά) καθώς η πρόσβαση γινόταν από κάτι απίστευτους χωματοκαρόδρομους. Ένδοξα χρόνια!

Σωστά άσφαλτος υπάρχει απλώς με λακούβες όπως λες κι εσύ και πέτρες σε πολλά σημεία του δρόμου. Επίσης στενοί δρόμοι-Προσοχή στους γκρεμούς....Το τόνισα γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα θρηνούμε συχνά θύματα από απρόσεχτους οδηγούς, ενώ με λιγότερη ταχύτητα και περισσότερη προσοχή θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αρκετά ατυχήματα.
Φέτος αρχές του χρόνου ήμασταν εκεί...λίγο έξω από το χωριό Συρράκο στο στενό δρόμο βρεθήκαμε δύο αυτοκίνητα αντικρυστά αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα..με προσοχή περνούσαμε και οι δυο...ένα κοπάδι βόδια ανάμεσα μας είχαν "μουλαρώσει" και παρά τα κορναρίσματα δεν πήγαιναν πουθενά...πέρασε πολύ ώρα για να αποφασίσουν να φύγουν.:haha:

Πάντως τα Τζουμέρκα έχουν απίστευτη φύση, αυθεντικότητα και προσφέρουν κάποιες επιλογές για καφέ-φαγητό, χωρίς να έχουν αλλοιωθεί από την τουριστίλα άλλων περιοχών...Είναι γραφικά και υπέροχα!!!!!!!!!!!!!!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.663
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom