ΗΠΑ Όταν οι άλλοι έψηναν αρνί εγώ άκουγα μουσική (ή Πάσχα 2015 στη Νέα Υόρκη)

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732

Όταν οι άλλοι έψηναν αρνί
εγώ άκουγα μουσική


(ή Πάσχα 2015 στη Νέα Υόρκη)​



Κεφάλαιο 1

Εισαγωγή

Και τι μουσική! Τη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης. Είδα, άκουσα μεγάλες μπάντες και μεγάλους μουσικούς τις νύχτες μου στη Νέα Υόρκη.

Αλλά η ιστορία ξεκινάει πιο νωρίς. Την εβδομάδα την προηγούμενη από τη Μεγάλη.

Είχα γυρίσει πρόσφατα από Κίνα. Δεν ήθελα άμεσα άλλο μεγάλο ταξίδι. Βέβαια ενδιάμεσα έκανα ένα εντός της Ευρώπης ταξίδι, ενώ είχα προγραμματισμένο και ένα άλλο ταξίδι στη Γερμανία για τις 25-04-2015. Παρ’ όλο που δεν ήθελα άμεσα ένα άλλο μεγάλο ταξίδι αυτό το οποίο θα σας περιγράψω μου προέκυψε. Θα ήταν αναληθές να δηλώσω ότι αποφεύγω τα ταξίδια, αφού θέλω μεγάλα ταξίδια. Άλλωστε το αεροπλάνο είναι το μόνο μέσο που τρέχει πιο γρήγορα από το άγχος μου.

Το Πάσχα ήθελα ένα ταξίδι. Ήθελα ένα απλό ταξίδι. Όπως έβλεπα, θα ήταν ένα ανοργάνωτο Road Trip στην Ευρώπη, όπως αυτό το οποίο σας είχα περιγράψει από τα Χριστούγεννα έως την Πρωτοχρονιά. Ήταν όμως τελευταίες ημέρες και οι τιμές των εισιτηρίων είχαν απογειωθεί. Τα εισιτήρια για Βρυξέλλες (προκειμένου να ολοκληρώσω το χριστουγεννιάτικο Road Trip), προς Εδιμβούργο (για Road Trip στα αποστακτήρια) και προς Δουβλίνο ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ.

Όπως έψαχνα η ματιά μου έπεσε στην αξία των εισιτηρίων για Νέα Υόρκη. Η τιμή της Turkish airlines ήταν ελκυστική. Το να πας Νέα Υόρκη με 450 ευρώ ήταν τιμή ελκυστική. Ήταν λίγο μεγαλύτερη τιμή από αυτή των ευρωπαϊκών προορισμών. Έτσι την τελευταία στιγμή προέκυψε άλλο ταξίδι.

Αντί για Ευρώπη
Νέα Υόρκη.

Και τι Νέα Υόρκη. Δεν θα πήγαινα με σκοπό να γυρίζω τα διάφορα αξιοθέατα. Ο στόχος μου ήταν ένας και συγκεκριμένα η μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης.

Έτσι έκλεισα άμεσα τα εισιτήρια, μια εβδομάδα πριν από την αναχώρηση. Αμέσως μετά επιλέγω δίσκους blues και jazz και βάζω στο στερεοφωνικό. Οι μελωδίες μου πλημμυρίζουν τ’ αυτιά. Βάζω και ένα ποτήρι Cardhu. Αισθάνομαι ευτυχής για την επιλογή μου. Κάθομαι πάλι μπροστά στον υπολογιστή μου και ψάχνω τι συγκροτήματα θα παίζουν στα γνωστά club της Νέας Υόρκης (Blue Note, BBKing, Terra Blues, Birdland, Iridium κλπ). Είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα και κάνω και μερικές κρατήσεις.

Την κράτηση ξενοδοχείου την άφησα σε δεύτερη φάση. Άρχισα να παρακολουθώ τιμές. Μου έκανε τρομερή εντύπωση η διακύμανση των τιμών μέσα στο 24ωρο. Τις μεσημεριανές ώρες (Ελλάδας) – δηλαδή πρωινές ώρες στη Νέα Υόρκη οι τιμές των ξενοδοχείων απογειώνονταν. Μετά τις 11.00 το βράδυ, δηλαδή μετά τις 4.00 το μεσημέρι σε ώρα Νέας Υόρκης, οι τιμές κατέρρεαν κατά 30% έως και 50% κατά περίπτωση. Έως και μία ημέρα πριν την αναχώρηση προσπαθώ να κλείσω ξενοδοχείο στο Μανχάτταν. Οι τιμές ήταν ιδιαίτερα ακριβές και μου φαίνονταν ακριβότερες αφού τις συνέκρινα και με αυτές του πολυήμερου τελευταίου ταξιδιού μου στην Κίνα.

Είχα κλείσει τα αεροπορικά εισιτήρια, είχα κλείσει και κάποια club με live μουσική και την τελευταία νύχτα πριν από την αναχώρηση έκλεισα και ξενοδοχείο, σε πολύ καλύτερες τιμές από τις προηγούμενες ημέρες. Προφανώς το έκλεισα αργά (μετά τα μεσάνυχτα σε ώρα Ελλάδας). Ενδιάμεσα είχα κάνει και αίτηση για ESTA, η οποία απαντήθηκε σε δευτερόλεπτα.

Κάπως έτσι βρέθηκα στη Νέα Υόρκη για να ακούσω μουσική!

1.JPG


2.JPG


3.JPG


Η ιστορία μου θα είναι συνοπτική. Εν αντιθέσει με την Κίνα, για τη Νέα Υόρκη υπάρχουν πολλές ιστορίες και φωτογραφίες. Άλλωστε δεν πήγα κυρίως για τα αξιοθέατα, αλλά για τη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης. Και όχι μόνο. Το πρόγραμμα θα είχε και λίγο ΝΒΑ. Κάθε μπασκετόφιλος οφείλει να κάνει ένα πέρασμα από το Madison Square Garden. Και τι πέρασμα. Όχι μόνο να δει τους τελευταίους των τελευταίων για εφέτος Νιου Γιορκ Νικς, αλλά να τους δει απέναντι στους Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούμπο!

Φύγαμε λοιπόν για λίγο μπάσκετ και πολύ μουσική. Φύγαμε για τη Νέα Υόρκη.

 
Last edited:

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
θα ήταν αδιακρισία να σε ρωτήσω ποιους καλλιτέχνες είδες;;;; Επειδή ακούμε jazz μουσική και έχουμε παρακολουθήσει και κάποιες συναυλίες στο εξωτερικό όπως και στη Ν.Υόρκη γι'αυτό το λόγο ρωτάω!
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Προς giannoula.

Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά έχω μπλέξει. Το Σάββατο τα χαράματα πετάω για Γερμανία και οι εκκρεμότητες τρέχουν.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και για τις πληροφορίες πριν από το ταξίδι, Η ερώτησή σου προφανώς δεν είναι αδιάκριτη και οι καλλιτέχνες που είδα θα αναφέρονταν στη συνέχεια της ιστορίας. Επιγραμματικά τους αναφέρω και τώρα:

Roy Hargrove (Blue Note – τρομπετίστας)

Donald Harrison (Blue Note – σαξοφωνίστας)

Bobby Radcliff trio (Terra Blues)

Mary Bridget Davies με δεκαμελή μπάντα (blues φωνητικά - BB King club)

Arturo O’ Farrill με εικοσαμελή μπάντα (αφρολάτιν jazz - Birdland)

Δυστυχώς είχα μόνο πέντε νύχτες ελεύθερες, αφού μία αφιερώθηκε στο ΝΒΑ και στη συνέχεια στα μπαρ, η άλλη ήταν η πρώτη νύχτα που όταν φτάσαμε οι ορχήστρες είχαν τελειώσει, ενώ την τελευταία νύχτα θα ήμασταν οριακά. Έτσι έβγαλα δύο νύχτες στο Blue Note, και από μία στο ΒΒ Κing, Birdland και Terra Blues. Λόγω έλλειψης χρόνου δεν πήγα στο Iridium αλλά και σε άλλα club. Δεν πειράζει άλλη φορά. Πάντως στη συνέχεια (μετά τις 01.00) βρίσκαμε ωραία μπαράκια.

Μετά την παρένθεση αυτή ας συνεχίσω τη συνοπτική μου ιστορία.




Κεφάλαιο 2

Το ταξίδι, η άφιξη και οι πρώτες νυχτερινές βόλτες.

Ως συνήθως φτάσαμε καθυστερημένοι στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Προχωρήσαμε προς την πύλη επιβιβαστήκαμε στο Α 321 της Turkish Αirlines

1.JPG


το οποίο ξεκίνησε με 20λεπτη καθυστέρηση, την περισσότερη όμως τη μείωσε με τη διαδρομή και την απότομη προσγείωση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Η ώρα αναμονής της πτήσης που είχα επιλέξει ήταν μικρή (περίπου 85 λεπτά) και επειδή το αεροπλάνο είχε και τη μικρή καθυστέρηση και δεν προσέγγισε σε φυσούνα (οπότε πήγαμε στο κτίριο του αεροδρομίου με λεωφορείο), έχασα πολύτιμη ώρα από το χρόνο τον οποίο προόριζα να την αράξω και να πιω τα ποτά μου στο υπέροχο lounge του Ατατούρκ. Επιβιβαστήκαμε τελευταίοι στο Α 330 της Turkish Αirlines.

2.JPG


Το αεροπλάνο απογειώθηκε εμπρόθεσμα

3.JPG


4.JPG


περνώντας πάνω από

5.JPG


Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιρλανδία, συνέχισε το ταξίδι του πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και στη συνέχεια περνώντας από τη Νέα Γη και το Χάλιφαξ του Καναδά, καθώς και από τη Βοστώνη των ΗΠΑ

6.JPG


προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.

Το αεροπλάνο καθυστέρησε αρκετά (πάνω από μισή ώρα) στο αεροδρόμιο, μέχρι να προσεγγίσει σε φυσούνα, οπότε μέχρι να ολοκληρωθούν οι τυπικοί έλεγχοι εισόδου,

7.JPG


η ώρα είχε προχωρήσει αρκετά τείνοντας προς μεσάνυχτα.

Βγήκαμε γρήγορα έξω από το αεροδρόμιο και πήραμε άμεσα ταξί για το ξενοδοχείο μας.

8.JPG


Το ξενοδοχείο μας ήταν πολύ κοντά στην Times Square, οπότε κάναμε άμεσα check in, προμηθευτήκαμε χάρτη του Μανχάτταν και εξορμήσαμε στην πόλη. Παρ’ όλο ότι η ώρα ήταν προχωρημένη (μετά τις 01.30πμ) τα φώτα στην Times Square, στην 7η λεωφόρο, στην οδό Broadway, στην 8η λεωφόρο και στην 42η οδό, ήταν τέτοια τα οποία σου δημιουργούσαν την ανάγκη να φορέσεις γυαλιά ηλίου.

9.JPG


10.JPG


11.JPG


12.JPG


13.JPG


14.JPG


15.JPG


16.JPG


17.JPG


Δυστυχώς ο χρόνος είναι αμείλικτος. Ρίχνω μια ματιά στο φωτεινό ρολόι

18.JPG


και η ώρα ήταν 02.27πμ. Συνεχίζουμε κάτω από τα φώτα του Broadway

19.JPG


μέχρι που βρίσκουμε ένα μπαράκι να ξεκουραστούμε και να δροσιστούμε με ένα κοκτέιλ μανχάτταν.
 

Panos_65

Member
Μηνύματα
506
Likes
1.170
Ωραίες οι πρώτες φωτογραφίες!
Πολύ καλή επίσης και η "εικονογραφημένη" περιγραφή.
 

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
Αχχχ.. Ωραία πράγματα Gelf!!! Με ταξίδεψες με τις φωτογραφίες σου και μέσω της jazz νοερά! Eιδικά το Birdland το είχα λατρέψει, εκεί είδαμε και τον Gary Peacock πολύ γνωστό κοντραμπασίστα! Εύχομαι να ξαναπάς γιατί ως λάτρης της ποιοτικής μουσικής οφείλεις μια επίσκεψη στο Iridium!
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.571
Είμασταν και εμείς το Πάσχα στην Ν.Υ. και πολύ μου αρέσει που βλέπω και την δική σου εμπειρία! Ωραία φαίνεται η Times Square έτσι άδεια! Περιμένω την συνέχεια..
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.013
Likes
6.395
@gelf και μεις μουσική ακούγαμε όταν ψήναμε το αρνί, κλαρίνα μέχρι το απόγευμα και το βράδυ για να χαλαρώσουμε κάτι τέτοια ανάμεσα σε άλλα!
Περιμένουμε συνέχεια στη μουσική ιστορία.

 

rena1988

Member
Μηνύματα
294
Likes
139
Επόμενο Ταξίδι
Ζανζιβάρη (11/2021)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περου
Αχ τι μου θύμισες τωρα!!! Εχει ενα μηνα που επέστρεψα και εμενα και γω πολυ κοντα στην times square! Τί ομορφη πολη! Πάντα τετοια !
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.693
Likes
6.667
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική Ναμιμπια
ωραίος !! Πάντα τέτοια !
 

galoz

Member
Μηνύματα
446
Likes
659
@gelf και μεις μουσική ακούγαμε όταν ψήναμε το αρνί, κλαρίνα μέχρι το απόγευμα και το βράδυ για να χαλαρώσουμε κάτι τέτοια ανάμεσα σε άλλα!
Περιμένουμε συνέχεια στη μουσική ιστορία.

Τον απολαύσαμε στη Πράγα πριν από 3 χρόνια...
 

Joanna29

Member
Μηνύματα
107
Likes
175
Επόμενο Ταξίδι
Εδιβουργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη ξανά κ ξανά
Ναι αυτή είναι η Νεα Υόρκη!!!!!!!! Μπραβο σου πραγματικα....Περιμένω την συνέχεια..
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.


Κεφάλαιο 3

Μια μικρή ημερήσια βόλτα και το βράδυ επιτέλους BlueNote.


Αργήσαμε να κοιμηθούμε και όταν ξυπνήσαμε το πρωί είδαμε τη Νέα Υόρκη συννεφιασμένη.

1.JPG


Μετά από ένα σύντομο πρωινό στο ξενοδοχείο βγαίνουμε στους δρόμους. Περνώντας από την 8η λεωφόρο συναντάμε το κτίριο των New York Times.

2.JPG


Προχωρήσαμε προς τον πλησιέστερο σταθμό μετρό και αγοράσαμε από μία εβδομαδιαία metrocard (περίπου 30 USD). Η κάρτα αυτή έκανε την τέλεια απόσβεση αφού χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του 7ημέρου.

Στο σημείο αυτό ας επισημανθούν ορισμένα ζητήματα για τη ρυμοτομία και το κυκλοφοριακό του Manhattan. Όπως είναι γνωστό εκτός από το Lower Manhattan, το υπόλοιπο Manhattan διαθέτει μια ορθολογική ρυμοτομία με λεωφόρους (Avenue), σχεδιασμένες κατά μήκος, εκτεινόμενες δηλαδή στο μέγιστο μήκος από Νότο προς Βορά και αριθμούμενες από Ανατολή προς Δύση και οδούς (street), σχεδιασμένες κατά πλάτος, εκτεινόμενες από Ανατολή προς Δύση και αριθμούμενες από Νότο προς Βορά.

Το Μανχάτταν κατά τις ώρες από 09.00 έως 20.00 συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Δημιουργείται μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα κυρίως στις οδούς και πολύ λιγότερο στις λεωφόρους. Είναι προφανές ότι έτσι έχουν ρυθμίσει το οδικό κυκλοφοριακό τους σύστημα και κατά την άποψή μου η ρύθμιση αυτή είναι επιτυχής.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ως άνω το ταχύτερο μέσο μεταφοράς κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι το μετρό, στη συνέχεια το ταξί και τελευταίο το λεωφορείο. Κατά τη νύχτα είναι προτιμότερο το ταξί, λόγω μη ύπαρξης κυκλοφοριακού προβλήματος.

Έτσι εξηγείται η μεγάλη χρησιμότητα της metrocard όπου εκτός από την ταχύτητα στις μετακινήσεις σου προσφέρει και αδιάλειπτη είσοδο στο cult metroτης Νέας Υόρκης.

3.JPG


5.JPG


Πάντως μουσική άκουγες παντού και κυρίως στο cult metro.

4.JPG


Κάναμε μια μεγάλη βόλτα στο Άπερ Ουέστ Σάιντ και καταλήξαμε στο Lincoln Center το οποίο δημιουργήθηκε με την κατασκευή – μεταφορά της Μετροπόλιταν Όπερα Χάουζ και της Φιλαρμονικής κατά τη δεκαετία του 1950 για την αναζωογόνηση του τμήματος αυτού του δυτικού Μανχάτταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ουέστ Σάιντ Στόρι του μεγάλου συνθέτη Λέοναρντ Μπερνστάιν διαδραματιζόταν στους πάλαι ποτέ φτωχικούς δρόμους αυτής της περιοχής.

Στη συνέχεια περπατώντας κατά μήκος της οδού Brodway (της μόνης οδού που διαφεύγει από τον κάνναβο),

6.JPG


κατευθυνόμενοι νότια και ελαφρώς ανατολικά φτάσαμε στην πλατεία Κολόμβου,

7.JPG


8.JPG


9.JPG


στο νοτιοδυτικό άκρο του Central Park. Μπήκαμε λίγο στο Central Park για να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε.

10.JPG


Στη συνέχεια, προχωρήσαμε πάλι κατά μήκος της οδού Brodway, έως την Times Square.

11.JPG


Είδαμε ακόμα και διαφημίσεις για ταξίδια στη γνώριμή μας πλέον Κίνα.

12.JPG


Κάναμε μία ακόμα στάση στο Hard Rock

13.JPG


όπου ξεκουραστήκαμε και δροσιστήκαμε με μερικές μπύρες.

Κάποια στιγμή βγήκαμε έξω στο υπερφωτισμένο Broadway.

14.JPG


15.JPG


Συνεχίσαμε τον περίπατο, οπότε παρατηρούμε μια νταλίκα σαν αυτές που βλέπουμε στις αμερικάνικες ταινίες.

16.JPG


Αφού εξερευνήσαμε το Midtown Manhattan, αποφασίσαμε να πάμε για φαγητό. Επιλέξαμε το Strip House Midtown (44η οδός, μεταξύ 5ης και 6ης λεωφόρου), το οποίο την περίοδο αυτή θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία steak της πόλης, σύμφωνα και με σχετικά δημοσιεύματα των New York Times.

17.JPG


Επέλεξα φιλέτο και δύο μπουκάλια Syrah από την Columbia valley μια καθαρά αμπελουργική περιοχή των ΗΠΑ.

18.JPG


Το φαγητό ήταν πράγματι καλό, αλλά το κρασί ήταν πανάκριβο, αφού το φθηνότερο μπουκάλι κόστιζε 120 $, ενώ το ακριβότερο κάποια χιλιάδες δολάρια.

Και επί τέλους έφτασε η ώρα που περίμενα. Blue Noteκαι Donald Harrison. Donald Harrison ο 55χρονος σαξοφωνίστας και θεωρούμενος ως the King της Nouveau Swing. Απίστευτη μουσική, εκπληκτικός συνδυασμός jazz, blues Νέας Ορλεάνης με άφρο στοιχεία και στοιχεία χορευτικής μουσικής. Μεγάλη απόλαυση να ακούς τη μπάντα αυτή.

Μετά τις 01.00 το πρωί κατηφορίσαμε προς Σόχο για ένα τελευταίο ποτό. Αργά μετά τις 03.00πμ, επιστρέφοντας με ταξί προς το ξενοδοχείο μας, σταματήσαμε δίπλα απ’ αυτό σε μία μπυραρία

19.JPG


για την ανακεφαλαίωση της ημέρας και τον προγραμματισμό της επόμενης.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.499
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom