Αποβαση Ελληνων σε Γεωργια και Αρμενια

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.770
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
Η συναντηση εγινε,οι ταξιδιωτες επεστρεψαν και η ιστορια θα συνεχιστει συντομα :) Επιστροφη στην Ελληνικη πραγματικοτητα ...
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.770
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
Πρωτη μερα στην Τιφλιδα

Πισω στην Αθηνα και στην αρχη της ιστοριας. Το σημειο συναντησης ειχε οριστει ηδη. Τεταρτη βραδυ 12 Οκτωβριου και ωρα 23:00 εννια τρελαμενοι AEGEEE-ιτες 4 αντρες και 5 γυναικες θα ξεκινουσαν ενα ταξιδι 10 ημερων σε ενα παντελως αγνωστο για αυτους προορισμο(εκτος απο την προεδραρα που ειχε κανει αναγνωριστικο ταξιδι 10 μερες νωριτερα) . Και ο προορισμος τους ?? Το cultural exchange meeting μαζι με τους ομοϊδεατες απο την AEGEE-Yerevan με ονομα "the sunniest in Europe meets the sunniest in Caucasus".

Λογω της απευθειας πτησης Αθηνα-Τιφλιδα απο την AEGEAN προτιμησαμε να παμε 2 μερες νωριτερα(οσοι μπορουσαμε) προκειμενου να δουμε λιγο και απο Γεωργια.Οπως προειπα και στο πρωτο μηνυμα το προγραμμα καλυπτε το 70% των εισιτηριων επομενως καποιοι προτιμησαν να πανε κατευθειαν στο Yerevan καθως η διαφορα του εισιτηριου (100+ ευρω) θα ηταν μικρη με την 70% επιστροφη .

Η πτηση Α3982 της AEGEAN ηταν καθ'ολα ηρεμη .... για οσους βρισκονταν στο πισω μερος του αεροσκαφους . Για οσους ειχαν την ατυχια να κατσουν απο την μεση και μπροστα δυσκολα να εκλεισαν ματι ενα δευτερολεπτο καθως η ορεξη μας ητανε στα υψη. Με τα πολλα φτασαμε στην Τιφλιδα 4:30 το πρωι,αλλα .... το πρωτο λεωφορειο για την πολη εφευγε στις 7 το πρωι επομενως το πλανο ηταν η ευρεση ενος καλου και ηρεμου spot και υπνος. Αφου η προεδραρα (λεγε με αλλιως Ζωη ή Life) ειχε μεριμνησει και για αυτο ξεκουρασαμε τα ματακια μας για 2 ωρες και μετα πηραμε το λεωφορειο 37 που μας κατευθυνε προς το κεντρο της πολης με εισιτηριο 0,5 λαρι (1 ευρω=2,15 ευρω). Και εκει πηραμε το πρωτο πολιτισμικο σοκ καθως το λεωφορειο ηταν της γραμμης και μπαινανε μεσα γεροι,νεοι,παιδια,σκυλια,γατια ο ενας πανω στον αλλον στα προθυρα της ασφυξιας . Το αποκορυφωμα ηταν μια κυρια ηλικιας 50+ με μενταγιον της Παναθας .. Δεν ξερω πως βρεθηκε στο λαιμο,προσπαθησα οσο πιο διακριτικα γινοταν να το απαθανατισω,αλλα το αποτελεσμα δεν ηταν και το καλυτερο ..


Το χοστελ που θα μεναμε ηταν το envoy hostel Envoy Hostel and Tours, Yerevan, Armenia[IMGA="envoy hostel"][/IMGA] ισως απο τα καλυτερα χοστελ που εχω μεινει στην Ευρωπη,οχι για τις τιμες ή για την καθαριοτητα του,αλλα για το απιστευτο σημειο της πολης στο οποιο βρισκοτανε. Στα ορια της παλιας πολης με την καινουρια,στην μεση του λοφου και 100 μετρα απο το Narikala fortress το τεραστιο μπαλκονι του σου προσεφερε ολη την πολη στο πιατο.


Καθ'οτι την Τιφλιδα την ειδαμε συνολικα και τις 2 φορες κατι λιγοτερο απο 30 ωρες θα αφησω την καλη και την πληρη περιγραφη στον Σπυρο. Οι γενικες εντυπωσεις που ειχαμε ηταν οτι αν καποιος ξεκινησει το ταξιδι του για την Γεωργια τα βασικα αξιοθεατα της Τιφλιδας τα εχει ξεπεταξει σε 1-2 μερες,ολη η ομορφια της χωρας κρυβεται στα βουνα της και οχι στην πρωτευουσα της.

Τα δρομολογια Τιφλιδα-Yerevan γινοντουσαν με τις παραδοσιακες Marshrutkes υπολειμματα της Σοβιετικης Ενωσης(ναι αυτα τα λεωφορειακια που εχουν θεσεις για 10 ατομα και μπαινουν μεσα αλλοι 30) . Εμεις καθοτι ημασταν 9,αλλα με πολλες αποσκευες μαζι μας προτιμησαμε να νοικιασουμε μια marshrutka μεσω του χοστελ. Ενα εχω να σας πω: Οι Γεωργιανοι οδηγοι ειναι ΤΡΕΛΟΙ πιο κεφαλαια δεν μπορω να το γραψω. Πιο τρελοι και απο τους Κρητικους. Ο "εθνικος δρομος" που συνδεει Τιφλιδα-Ερεβαν ειναι μιας λωριδας,χωρις διαζωμα εννοειται και με τους τρελους να παραμονευουν σε καθε στροφη. Ετσι ολα θυμιζαν κατι σαν τρενακι του τρομου. Ευτυχως μετα απο καμια ωρα φτασαμε στα συνορα Γεωργιας-Αρμενιας. Εκει υποχρεουσαι να κατεβεις και να περασεις τα συνορα πεζος και το βανακι σε περιμενει στην "αντιπερα οχθη". Μεχρι τις 31 Οκτωβρη η βιζα ειναι υποχρεωτικη για να μπεις στην Αρμενια την οποια και την βγαζεις στα συνορα,δεν χρειαζεται να την εχεις βγαλεις νωριτερα. Ετσι και αλλιως απο 1η Νοεμβρη του 2012 καταργειται οποτε οποιος ταξιδεψει προς τα εκει δεν θα εχει καποιο προβλημα. Ετσι μετα απο καποιες μικροκαθυστερησεις περασαμε στην Αρμενικη πλευρα και το ταξιδακι μας συνεχιστηκε για Ερεβαν .....!





 

mitnic

Member
Μηνύματα
92
Likes
481
Επόμενο Ταξίδι
Ουκρανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Οδικώς Ινδια, Βιετναμ
Καλώς ήρθατε από την μακρινή και εν πολλοίς άγνωστή Γεωργία.
Ελπίζουμε η όμορφή περιγραφή σου- αντίστοιχα και οι όμορφες φώτο- να έχει και συνέχεια... :)
Αλήθεια κυριολεκτείς λέγοντας " το λεωφορειο ηταν της γραμμης και μπαινανε μεσα γεροι,νεοι,παιδια,σκυλια,γατια ο ενας πανω στον αλλον στα προθυρα της ασφυξιας"
πώς αντιμετωπίζονται τα σκυλιά εκεί; ;)
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.770
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
Καλώς ήρθατε από την μακρινή και εν πολλοίς άγνωστή Γεωργία.
Ελπίζουμε η όμορφή περιγραφή σου- αντίστοιχα και οι όμορφες φώτο- να έχει και συνέχεια... :)
Αλήθεια κυριολεκτείς λέγοντας " το λεωφορειο ηταν της γραμμης και μπαινανε μεσα γεροι,νεοι,παιδια,σκυλια,γατια ο ενας πανω στον αλλον στα προθυρα της ασφυξιας"
πώς αντιμετωπίζονται τα σκυλιά εκεί; ;)
χρειαζομαι να βρω ενα χαλαρο 2ωρο για να γραψω την συνεχεια ..
Κυριολεκτω οτι μπαινανε οπως να ναι στις marshrutkes,εμεις καθομασταν γιατι ειχαμε μπει πρωτοι πρωτοι απο το αεροδρομιο,αλλα οι υπολοιποι ειδικα αυτοι που ηταν κοντα στις πορτες ηταν κυριολεκτικα στραπατσαρισμενοι..

Στο Ερεβαν που εκατσα κ μια βδομαδα δεν παρατηρησα πολλα σκυλια στο δρομο. Ειτε κατοικιδια ειτε αδεσποτα .. Βασικα αδεσποτα δεν ειδα ουτε ενα .. Τωρα βεβαια αυτο δεν ξερω κατα ποσο ειναι καλο ή οχι,ο καθενας βγαζει τα συμπερασματα του ..
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.770
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
Ο δρομος προς το Ερεβαν

Αφου περασαμε τα συνορα αρχισε το ταξιδι στα βουνα της Αρμενιας. Το τοπιο την πρωτη μια ωρα ηταν καταπρασινο και ο «εθνικος δρομος» μεταξυ Τιφλιδας και Ερεβαν κινουταν κατά μηκος ενός του ποταμου του οποιου το ονομα δεν το γνωριζω.


Μετα από λιγο όμως το τοπιο αλλαξε αποτομα κ αντικαταστηθηκε από μερη ξερα,χωρις βλαστηση,χωρις ιχνος καλλιεργειας και με την απορια πως εξασφαλιζουν την διαβιωση τους οι Αρμενιοι της υπαιθρου. Σπιτια κτισμενα στην λασπη,δυο πετρες χτισμενες η μια πανω στην άλλη και μια τσιγκινη σκεπη από πανω και that’s it.





Ο δρομος συνεχιζει να μην είναι καλος,αλλα τουλαχιστον αλλαξαμε οδηγο κ πηγαμε λιιιγο πιο ηρεμα. Μετα από κανα 3ωρο καναμε μια σταση στο Aparan κατω από την σκια του χιονισμενου ορους Aragats . Το σκηνικο ειχε αλλαξει καθοτι βρισκομασταν σε υψομετρο 1900 μετρων οποτε το μπουφανακι επιβαλλοταν. Η σταση μας ηταν ακρως εποικοδομητικη κ η πρωτη επαφη με την Αρμενικη κουζινα ακρως γευστικη. Σταματησαμε σε έναν φουρνο 2 οροφων με τα περισσοτερα φαγια να είναι παμφθηνα (ενδεικτικο ότι πηρα 4 ειδων πιτες κ πληρωσα με το ζορι 1 ευρω).


Η ατραξιον του φουρνου ηταν ο κτιστος ξυλοφουρνος που φτιαχνανε το ψωμι. Αφου πρωτα απλωνανε την ζυμη,την κολλουσαν στα πλαϊνα του εσωτερικου του ξυλοφουρνου,κλεινανε το καπακι για κανενα 5λεπτο και το ψωμι ηταν ετοιμο. 200 δραμια το κομματι (1ευρω= 525 δραμια).


Από εκει το Ερεβαν απειχε λιγο από μια ωρα και με το σκηνικο του καιρου σιγα σιγα να αλλαζει(επιτελους λιγο ηλιος!) φτασαμε στο Ερεβαν κατά τις 7 το απογευμα,τακτοποιηθηκαμε στο χοστελ που θα μεναμε για την επομενη βδομαδα και αφου αρπαξαμε μια Αρμενικη μπυρα(αθλια by the way) φυγαμε για το ματς του προκριματικου του Παγκοσμιου Κυπελλου μεταξυ Αρμενιας και Ιταλιας . Τι καλυτερο καλωσορισμα στο Ερεβαν από ένα χορταστικο ματς σε ένα γεματο γηπεδο;; Τελικο αποτελεσμα 1-3 υπερ της Ιταλιας.

afbcdn_sphotos_d_a.akamaihd.net_hphotos_ak_ash4_415715_4313207502351_1557077976_o.jpg


Η πρωτη μερα στην Αρμενια σιγα-σιγα εφτανε στο τελος της .Επομενη μερα Σαββατο και πρωτη μερα του προγραμματος ….
 

Earth Citizen

Member
Μηνύματα
2.859
Likes
7.077
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία, Λίμνες Καναδά
Σταματησαμε σε έναν φουρνο 2 οροφων με τα περισσοτερα φαγια να είναι παμφθηνα (ενδεικτικο ότι πηρα 4 ειδων πιτες κ πληρωσα με το ζορι 1 ευρω)
Άπαιχτος ο φούρνος! Τον αγαπώ!

...αφου αρπαξαμε μια Αρμενικη μπυρα(αθλια by the way) φυγαμε για το ματς του προκριματικου του Παγκοσμιου Κυπελλου μεταξυ Αρμενιας και Ιταλιας . Τι καλυτερο καλωσορισμα στο Ερεβαν από ένα χορταστικο ματς σε ένα γεματο γηπεδο;; Τελικο αποτελεσμα 1-3 υπερ της Ιταλιας.
Μπορεί να είναι και η πιο άθλια μπύρα που έχω πιει ποτέ! Το ματσάκι καλό ήταν (αν και δεν τρελάθηκα με το παιχνίδι της Ιταλίας), οι Αρμένιοι φίλαθλοι πολύ θερμοί αλλά πάντα κόσμιοι, φωνάζαμε κι εμείς τα συνθήματά τους :D
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.770
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
Τα γενεθλια του Ερεβαν

-Ρε συ Τερεζα γιατι εδω οι αντρες πηγαινουν αγκαζε;
Μετα το τελος του ματς Αρμενια-Ιταλια και καθως βγαιναμε εξω απο το γηπεδο για να παμε πισω στο χοστελ ειδα σε "ανησυχητικο" βαθμο οτι οι αντρες πηγαινανε δυο δυο ή και τρεις ή και τεσσερις μαζι αγκαζε.

-Εδω στην Αρμενια ειναι συνηθες φαινομενο οι αντρες να πηγαινουν αγκαζε γιατι ετσι δηλωνουν οτι πηγαινουν ολοι μαζι σαν ασπιδα.Αυτους τους ονομαζουνε "καρτου" (τωρα πως γραφεται στα Αγγλικα δεν εχω ιδεα).
Παντως το θεαμα γκεουλιζε κατ'εμε και χτυπησε καπως στο ματι.



Το Σαββατοκυριακο ερχοτανε και καθως η γιορτη της πολης πλησιαζε,ολοενα και περισσοτερο αυτο φαινοταν στον δρομο.Κεντρικες πλατειες να στολιζονται,happenings να ετοιμαζονται και γενικως μια ευχαρη διαθεση απο ολους στους δρομους του συνεχους ηλιολουστου Ερεβαν.
Ξημερωνει η Κυριακη λοιπον και παροτι μερικοι ημασταν σχεδον αϋπνοι ξεχυθηκαμε στους δρομους του Ερεβαν. Οι δρομοι κλειστοι για τα αυτοκινητα,οι πλατειες ΓΕΜΑΤΕΣ με κοσμο,ο καιρος για αλλη μια φορα βοηθησε παρα πολυ σε αυτο,happenings παντου με sports events,συναυλιες,επιδειξεις μοδας,δωρακια και ολα αυτα μεχρι αργα το βραδυ.
Τι γιορταζανε ακριβως;;; Τα 2794α γενεθλια του Ερεβαν. Καθε πρωτη ή δευτερη Κυριακη του Οκτωμβρη να γιορταζεται η ιδρυση της πολης(αραγε υπαρχει κατι αντιστοιχο σε καποια πολη της Ελλαδας; )









Ο κοσμος χαμογελαστος και ευδιαθετος,κατ'εμε καμια σχεση με τους ανθρωπους της Γεωργιας αλλα πιο "συντηρητικος". Μετα τις 11 οι δρομοι ερημωνουν,λιγα μπαρ λειτουργουν μετα τις 11 (ευτυχως ηταν διπλα στο χοστελ) και ακομα πιο λιγες ασυνοδευτες γυναικες.

Οι τιμες στο Ερεβαν ειναι λιγο πιο χαμηλες απο της Τιφλιδας σε ο,τι αφορα την εστιαση και τα μεσα μεταφορας. Πχ με 5 ευρω ετρωγες σε εστιατοριο πολυ καλα,Λιβανεζικο κεμπαμ με 1-1,5 ευρω και μπυρα με 1-1,5 ευρω επισης ;)

Τελειωσε και το Σαββατοκυριακο και το προγραμμα Δευτερας-Τριτης ηταν η επισκεψη στο Cafesijan center of arts,και σε ενα ακομα μουσειο,city tour και Τριτη Garni temple :) :)
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.770
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
το εγραψα ταχιστα γιατι βιαζομουνα και υπαρχουν κατι κεμπαμ αντι για κεμπαπ,κατι ξεχασμενα ρηματα :p Ζηταω συγχωρεση :) :)
 

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.770
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
Γενοκτονια των Αρμενιων

Με αφορμη την σημερινη μερα μνημης για την γενοκτονια των Αρμενιων θυμηθηκα την ξεχασμενη ιστορια της Αρμενιας . Για τους Αρμενιους ειναι μια ιστορια που ακομα τους ποναει καθως η διεθνης κοινοτητα δεν εχει επισημοποιησει την γενοκτονια . Ελαχιστες χωρες εχουν υπογραψει,απο τις πρωτες ηταν η Ελλαδα με τις υπογραφες του τοτε προεδρου της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλου και τα Πρακτικα της Βουλης που την επικυρωνουν να κοσμουν την εισοδο του Μουσειου που βρισκεται διπλα ακριβως απο το Μνημειο της Γενοκτονιας των Αρμενιων . Αναμεσα στις χωρες που αναγνωριζουν την γενοκτονια ειναι η Αργεντινη,η Ρωσια,η Ιταλια,40 πολιτειες της Αμερικης,αλλα οχι επισημως απο τις ΗΠΑ.

Καταρχην(δεν το ηξερα) αλλα ως ημερα μνημης των θυματων για την γενοκτονια των Αρμενιων εχει οριστει η 24η Απριλιου καθως στις 24 Απριλιου του 1915 οι Τουρκοι σκοτωσαν 800 Αρμενιους διανοουμενους οπως δασκαλοι,καλλιτεχνες,ιερεις ..

Το μνημειο της γενοκτονιας ειναι κτισμενο σε εναν λοφο λιγο εξω απο το Yerevan με την ονομασια tsitsernakaberd. Αποτελειται απο το 44 μετρων σιδερενιο μυτερο κονταρι που συμβολιζει την αναγεννηση της Αρμενιας μετα τον ξεριζωμο που υπεστησαν και διπλα ακριβως βρισκεται η ασβεστη φλογα του μνημειου κατω απο την σκεπη 12 πλακων που συμβολιζουν τις 12 χαμενες επαρχιες της Αρμενιας (Πηγη: wikipedia) Στην εισοδο του μουσειου υπαρχουν δεντρα φυτεμενα απο πρωθυπουργους χωρων,δημοσια προσωπα,ιερεις που εχουν επισκεφθει το μνημειο και εχουν αποδοσει φορο τιμης στο μνημειο.

Το μουσειο ειναι σχετικα μικρο,με 3 δωματια οπου υπαρχουν χαρτες,φωτογραφιες,πινακες αφιερωμενοι στην γενοκτονια,πολλα δημοσια εγγραφα .. Επισης υπαρχει ενα δωματιο με φωτογραφιες και αναφορες στην καταστροφη της Σμυρνης καθως αναμεσα στα θυματα της καταστροφης της Σμυρνης υπηρξαν και πολλοι Αρμενιοι .. Εχοντας την επισκεψη στο Αουσβιτς σχετικα φρεσκια(2 μηνες πριν) τα συναισθηματα ηταν ακριβως τα ιδια . Ριγος,θλιψη,αφορμη για μπολικη σκεψη και συνειδητοποιηση οτι δεν ειναι και τοσο παλια τα γεγονοτα για να ξεχαστουν καθως οπως εχει δειξει και η ιστορια εχουν επαναληφθει πολλες φορες.

Σιγουρα οποιον "βγαλει" ο δρομος στο Yerevan το μνημειο ειναι κατι που δεν πρεπει να χασει και να αποδωσει φορο τιμης στα θυματα του ξεριζωμου των Αρμενιων .

Edit: Αμα με αφησει το ιντερνετ θα μπορεσω να ανεβασω και περισσοτερες φωτογραφιες,προς το παρον εχει ορεξουλες και δεν με αφηνει.

 

Earth Citizen

Member
Μηνύματα
2.859
Likes
7.077
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία, Λίμνες Καναδά
Ορέστη μιας και κάποτε μου είχες ζητήσει ν' ανεβάσω φωτογραφίες, το κάνω τώρα ;)

Από τον εξωτερικό χώρο που βρίσκεται το μνημείο κι από τον εσωτερικό του μουσείου.

DSCN6155.JPG DSCN6157.JPG DSCN6163.JPG DSCN6164.JPG DSCN6166.JPG DSCN6169.JPG
 
Last edited by a moderator:

orestcrete

Member
Μηνύματα
2.593
Likes
9.770
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ονειρεμένο Ταξίδι
New Zealand
Μπραβο ρε συ life :) καταφερα να τις ανεβασω και εγω σημερα ..

Η ασβεστη φλογα των Αρμενιων



Τα πρακτικα της Βουλης με την υπογραφη του Κωστη Στεφανοπουλου για την αναγνωριση της Γενοκτονιας των Αρμενιων




Και ο πληθυσμος των Αρμενιων πριν και μετα το σχεδιο εξοντωσης τους απο τους Τουρκους .. Τα στοιχεια των Τουρκων κανουν λογω για 600000 νεκρους,αλλα οι Αρμενιοι εκτιμουν οτι ειναι πανω απο 1,5 εκατομμυριο οι νεκροι



 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.115
Μηνύματα
880.701
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom