Ιταλία Αποριες για Rωμη & Φλωρεντια

DiTravel

Member
Μηνύματα
114
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου...
Καλησπέρα κι από μένα!

Εδώ και χρόνια διαβάζω με πάθος τις ιστορίες και πληροφορίες του forum για ταξίδια που έκανα ή ονειρεύομαι να κάνω. Μόλις έγινα μέλος και ίσως καταφέρω να διηγηθώ κι εγώ μια ταξιδιωτική ιστορία κάποια στιγμή.

Προς ο παρόν και για να είναι εντός topic, σχεδιάζω κι εγώ ένα ταξίδι στην Ιταλία με τον καλό μου τα Χριστούγεννα, συγκεκριμένα 24 έως 31 Δεκεμβρίου. Σκεφτόμουν να πάω Ρώμη για 3 -4 μέρες και τις υπόλοιπες να τις μοιράσω μεταξύ Φλωρεντίας και γύρω περιοχών (Σιένα, Πίζα ίσως, χωριά της Τοσκάνης, Βενετία;) και να φύγω από Μιλάνο για Αθήνα.

Θα ήθελα λοιπόν όποιος γνωρίζει να με συμβουλεύσει. Είναι εφικτό αυτό που λέω; Είναι καλύτερα να κάνω αυτές τις διαδρομές με τρένο ή να νοικιάσω αυτοκίνητο;

Σίγουρα δεν θα δω τα πάντα σ' αυτές τις περιοχές αλλά θα ήθελα να πάρω μια καλή γεύση!Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να μου δώσει τα φώτα του;;;
 

nikpyrgos

Member
Μηνύματα
62
Likes
13
Επόμενο Ταξίδι
Ποιος ξερει...?
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Κοιταξε,αν αποκλεισεις τη Βενετια και την Pisa ειναι εφικτο,δηλαδη εγω σκεφτομαι μια διαδρομη Ρωμη-Siena-San Gimignano-Φλωρεντια-Μιλανο,και αν προλαβεις πας και μια εκδρομη στη Lucca απο τη Φλωρεντια...Εδω που τα λεμε δηλαδη ειναι πολλα τα μερη για 8 μερες...Μιλανο θελετε να πατε οπωσδηποτε?Αν το αφησετε και πατε Ρωμη-Φλωρεντια θα ειναι πιο καλο,ολα τα υπολοιπα ειναι εκει αναμεσα σε αυτες τις δυο πολεις...και θα δειτε αρκετα!Και κατα τη γνωμη μου νοικιαστε αμαξι...
 

nera_gr

Member
Μηνύματα
816
Likes
193
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Και πάλι με βρίσκει σύμφωνη ο nikpyrgos. Καλύτερα Ρώμη και μετά το γύρο της Τοσκάνης με αυτοκίνητο και άσε το Μιλάνο για άλλη φορά. Μετά από την ομορφιά της Τοσκάνης μάλλον θα σε απογοητεύσει. Είναι εφικτές οι διαδρομές που αναφέρεις αλλά είναι κουραστικό και ανούσιο κατά τη γνώμη μου τόσο τρέξιμο χωρίς λόγο.

Το άλλο που θα μπορούσες να κάνεις -αν θέλεις οπωσδήποτε να δεις Μιλάνο και Βενετία- θα ήταν να πας εκεί απευθείας με τρένο από Ρώμη, αφήνοντας την Τοσκάνη για να την απολαύσεις με ηρεμία μια άλλη φορά. Νομίζω όμως ότι οι περισσότεροι εδώ θα σε συμβούλευαν να μείνεις Τοσκάνη.
 

sofie

Member
Μηνύματα
6
Likes
0
καλησπέρα!

πήγα Ιταλία πέρισυ το καλοκαίρι οπότε τα έχω φρέσκα να στα πω!
Καταρχήν, θεωρώ ότι για 8 μέρες δεν είναι και τόσο εφικτό να οργώσεις την Ιταλία από πάνω ως κάτω (δεν θα το ευχαριστηθείς κιόλας). Θα σου πρότεινα να πας Ρώμη, Φλωρεντία και μια ημερήσια Σιέννα (προειδοποιώ!!!Σιέννα δεν πήγα και σε όσους το είπα με κράξανε. είναι από τις ομορφότερες πόλεις, προσπάθησε να πας εστω για 1 μέρα).

Θα σου πρότεινα να μετακινηθείς από την 1 πόλη στην άλλη με τραίνο. Μόλις κλείσεις ημερομηνίες, μπες στο site της trenitalia (κάπως έτσι λέγεται η εταιρεία τρένων στην Ιταλία) να κλείσεις εισητήρια online. Πέρισυ εαν έκλεινες σε κάποια δρομολόγια 1-2 μήνες πριν είχε και μέχρι 40% εκπτωση.
Προσωπικά η Ρώμη μου άρεσε πιο πολύ από την Φλωρεντία. Στην Φλωρεντία το ιστορικό κέντρο είναι πολύ μαζεμένο, οπότε νομίζω 2 μέρες είσαι οκ για να την δεις, και θα έχεις άλλες 4 μέρες Ρώμη και 2 μέρες για ημερήσιες Σιέννα/σε μικρές πόλεις της Τοσκάνης.

Στην Ρώμη: πάρε τουριστικό οδηγό με καλό χάρτη. Δες το Βατικανό (θέλει μια μέρα από πρωί μέχρι απόγευμα), τη βίλα Μποργκέζε, το Κολοσσαίο (προσωπικά πιστεύω ότι δεν αξίζει να μπεις και μέσα), το Πάνθεον, την πλατεία Ναβόνα. Πάρε ένα παγωτό (ναι, οι Ιταλοί εννοείται πως τρώνε παγωτό το χειμώνα) και κάτσε στο πλάγια της Φοντάνα ντι Τρέβι και φυσικά κάτσε στα σκαλιά της Σκαλινάτα (Πιάτσα ντι Σπάνια) να πιείς έναν ωραίο καπουτσίνο - αν φυσικά δε βρέχει. Στην Βία Κοντότι θα κάνεις και ένα ωραίο οφθαλμόλουτρο στις βιτρίνες της Prada και της Dior (αααχχχ). Και τέλος, μην ξεχάσεις να πας στην Τραστέβερε, μια περιοχή της Ρώμης (συνορεύει με Βατικανό) πολύ γραφική, με πολύ όμορφα ρεστοράν και μπαράκια.

Διαδικαστικά: μετακινήσεις με λεωφορεία και μετρό, βολεύει πολύ (ειδικά η κεντρική γραμμή 64 περνάει από πολλά κεντρικά σημεία). Πάρε μια εβδομαδιαία κάρτα μετακινήσεων (νομίζω έκανε 16 ευρώ) να ξεμπερδέψεις.
Φαγητό: εμείς τρώγαμε κατά κύριο λόγο από μαγαζιά που παραγγέλνεις πίτσα "με το γραμμάριο" (ουσιαστικά διαλέγεις πίτσα και μέγεθος κομματιού, το ζυγίζουν και πληρωνεις). Ψάξε να βρεις έναν πολύ ωραίο παραδοσιακό φούρνο στην περιοχή Campo de Fiori (έχει ωραίο παζάρι κιόλας) βρες έναν μικρό παραδοσιακό φούρνο (Roscioli, Where we are), είτε το πιστεύεις είτε όχι εκεί φάγαμε τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ λαζάνια και τη νοστιμότερη πίτσα.

Αυτά τα λίγα, γενικά θα σου έλεγα να μην προσπαθήσεις να χωρέσεις σε 8 μέρες 1000 πράγματα, επέλεξε τα καλύτερα για να το απολαύσεις και να μην έχεις να θυμάσαι μόνο ποδαρόδρομο και κούραση. Καλά να περάσεις!
 

DiTravel

Member
Μηνύματα
114
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου...
Σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες. Η αλήθεια είναι ότι Μιλάνο και Βενετία έχω πάει, ο φίλος μου όχι. Δεν θέλουμε να πάμε οπωσδήποτε εκεί, αφού σίγουρα προτιμάμε να δούμε την Τοσκάνη, απλά βρήκα πολύ φτηνή επιστροφή από Μιλάνο. Και σκεφτόμουν ότι θα τρώγαμε πολύ χρόνο για να γυρίσουμε Ρώμη για την επιστροφή (μπορεί να λέω και βλακείες, δεν ξέρω τις αποστάσεις).

Όσον αφορά στα τρένα ή αυτοκίνητο, από Ρώμη για Φλωρεντία και περιοχές Τοσκάνης, μ' ενδιαφέρει τόσο η το λιγότερο χάσιμο χρόνο στη διαδρομή όσο και το οικονομικό. Για παράδειγμα διάβασα ότι μπορείς να νοικιάσεις αυτοκίνητο για 5 μέρες με 115 ευρώ. Από την άλλη το τρένο μόνο για Φλωρεντία είναι κάπου 40 ευρώ το άτομο.

Στις σελίδες www.firenzesantamarianovella.it, Ferrovie dello Stato - Homepage δεν μπορώ να βρω τα δρομολόγια καθώς πρέπει να βάλεις συγκεκριμένες ονομασίες σταθμών (που δεν γνωρίζω). Έβαλα αυτές που βρήκα δηλαδή, Roma Termini και Stazione di Firenze Santa Novella, αλλά δεν τα αναγνωρίζει.

Επιπλέον, η ξαδέρφη μου που δουλεύει σε τράπεζα μου είπες πως η συγκεκριμένη σελίδα πρέπει να είναι χακαρισμένη γιατί έχουν πολλά κρούσματα από εκεί, οπότε καλύτερα να μην τα κλείσω online.

Αν τελικά είναι πιο σύντομα να γυρίσω Ρώμη για την επιστροφή, θα το κάνουμε έτσι και θα αφήσουμε Μιλάνο-Βενετία για κάποια άλλη φορά.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.364
Likes
9.288
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Στις σελίδες Ferrovie dello Stato - Homepage δεν μπορώ να βρω τα δρομολόγια καθώς πρέπει να βάλεις συγκεκριμένες ονομασίες σταθμών (που δεν γνωρίζω). Έβαλα αυτές που βρήκα δηλαδή, Roma Termini και Stazione di Firenze Santa Novella, αλλά δεν τα αναγνωρίζει.

Επιπλέον, η ξαδέρφη μου που δουλεύει σε τράπεζα μου είπες πως η συγκεκριμένη σελίδα πρέπει να είναι χακαρισμένη γιατί έχουν πολλά κρούσματα από εκεί, οπότε καλύτερα να μην τα κλείσω online.
η σελίδα είναι από τις πλέον εύχρηστες.δεν χρειάζεται να βάλεις ονόματα σταθμών, μόνο πόλεων και αν χρειαστεί θα σου ζητήσει να διαλέξεις σταθμό αλλιώς θα σου βγάλει από όλους της πόλης. αρκεί βέβαια να ξέρεις πώς γράφονται σωστά τα ονοματα των πολεων. κ στα αγγλικά γίνεται φυσικά.
Ferrovie dello Stato - Homepage
να πεις στην ξαδέλφη σου ότι είναι πιο πιθανό να έχει "χακαριστεί" η τράπεζά τους. αστεία πραγματα.
 

sofie

Member
Μηνύματα
6
Likes
0
Η επίσημη σελίδα τρένων στην ιταλία είναι αυτή
Trenitalia - HomePage

Από εκεί κλείστα για να είσαι σίγουρη! Όσο για τα δρομολόγια, η διαδρομή Ρώμη-Φλωρεντία είναι πολύ πιο σύντομη από την Φλωρεντία-Μιλάνο!!! Καμία σχέση! Όσο για τα εισητήρια, υπάρχει το πρωί (πολύ νωρίς όμως) τρένο από Ρώμη για Φλωρεντία και πάλι πίσω το απόγευμα που δεν είναι το πιο γρήγορο (alta velocita που κάνει 1,5 ώρα και κοστίζει 80 ευρώ πήγαινε-έλα) αλλά κάνει τη διαδρομή σε 2,5 ώρες και κοστίζει αν θυμάμαι καλά 56 ευρώ πήγαινε-έλα. Αυτό είχαμε χρησιμοποιήσει εμείς και ήταν η καλύτερη λύση!

Όσο για τη λύση του αυτοκινήτου δε θα στο σύστηνα (ψαξτο περισσότερο), γιατι:
α) Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος περιορισμός στα χιλιόμετρα , πάνω από κάποιο όριο πληρώνεις εξτρα (όπως κ στην Ελλάδα άλλωστε). Οι αποστάσεις που σου είπα (Ρώμη-Φλωρεντία-Ρώμη συν οι γύρω εκδρομές) είναι πολύ μεγάλες (κουραστικές+δαπανηρές).
β)Θα έχεις μεγάλο πρόβλημα με το παρκινγκ, τόσο μέσα στη Ρώμη όσο και στη Φλωρεντία.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.364
Likes
9.288
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Είναι καλύτερα να κάνω αυτές τις διαδρομές με τρένο ή να νοικιάσω αυτοκίνητο;
για Τοσκάνη το ΙΧ ειναι η καλύτερη λύση. και η πιο οικονομική. την περίοδο που λες έχει περίπου 25Ε την ημέρα. με απεριόριστα χιλιόμετρα. autoeurope.
Όσο για τα δρομολόγια, η διαδρομή Ρώμη-Φλωρεντία είναι πολύ πιο σύντομη από την Φλωρεντία-Μιλάνο!!! Καμία σχέση! Όσο για τα εισητήρια, υπάρχει το πρωί (πολύ νωρίς όμως) τρένο από Ρώμη για Φλωρεντία και πάλι πίσω το απόγευμα που δεν είναι το πιο γρήγορο (alta velocita που κάνει 1,5 ώρα και κοστίζει 80 ευρώ πήγαινε-έλα) αλλά κάνει τη διαδρομή σε 2,5 ώρες και κοστίζει αν θυμάμαι καλά 56 ευρώ πήγαινε-έλα. Αυτό είχαμε χρησιμοποιήσει εμείς και ήταν η καλύτερη λύση!
"ήταν" η καλύτερη λύση..τώρα τα πρωινά είναι όλα frecce των 44Ε το άτομο εκτός αν κλείσεις καιρό πριν όπως είπες στο προηγούμενο ποστ σου. το ιντερσίτυ των 3.15' δεν συνιστάται. η διαδρομή Ρώμη-Φλωρεντία είναι συντομότερη μόνο κατά 10' από την Φλωρεντία-Μιλάνο.
 

nera_gr

Member
Μηνύματα
816
Likes
193
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Όσο για τη λύση του αυτοκινήτου δε θα στο σύστηνα (ψαξτο περισσότερο), γιατι:
α) Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος περιορισμός στα χιλιόμετρα , πάνω από κάποιο όριο πληρώνεις εξτρα (όπως κ στην Ελλάδα άλλωστε). Οι αποστάσεις που σου είπα (Ρώμη-Φλωρεντία-Ρώμη συν οι γύρω εκδρομές) είναι πολύ μεγάλες (κουραστικές+δαπανηρές).
β)Θα έχεις μεγάλο πρόβλημα με το παρκινγκ, τόσο μέσα στη Ρώμη όσο και στη Φλωρεντία.
Δεν είναι και τόσο μεγάλες. Ρώμη-Φλωρεντία είναι λιγότερο από 300 χλμ. Κουραστικό είναι μόνο αν το κάνεις με επιστροφή την ίδια μέρα. Αλλιώς είναι μια χαρά, και σίγουρα αξίζει πολύ περισσότερο να πας με αυτοκίνητο παρά με τρένο. Αξίζουν επίσκεψη ένα σωρό μικρά ή μεγάλα μεσαιωνικά χωριουδάκια που θα βρείτε στο δρόμο. Δε συγκρίνεται. Μεγάλο πρόβλημα με το πάρκινγκ στη Ρώμη δε θα έχεις, γιατί δε θα έχεις αμάξι. Θα το νοικιάσετε τη μέρα που θα ξεκινήσετε για Τοσκάνη. Επίσης στην Τοσκάνη έξω από κάθε χωριό ή πόλη υπάρχουν πάρκινγκ με πληρωμή για να αφήσεις το αυτοκίνητο. Έχει ξανααναφερθεί.
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Η εξοχή της Τοσκάνης θέλει οπωσδήποτε αυτοκίνητο. Αλλιώς δεν ευχαριστιέσαι σωστά την περιοχή.

Νομίζω πάντως, ότι επειδή το αυτοκίνητο και δε χρειάζεται μέσα στη Φλωρεντία και υπάρχει θέμα (και κόστος) με το πάρκινγκ και το δακτύλιο, η καλύτερη περίπτωση είναι διαμονή 2΄μέρες στη Φλωρεντία και μετά ενοικίαση του αυτοκινήτου για εξερεύνηση της εξοχής. Η παράδοση του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει στο αεροδρόμιο που θα επιλέξετε για την επιστροφή σας.
 

DiTravel

Member
Μηνύματα
114
Likes
22
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Ο γύρος του κόσμου...
Ευχαριστώ πολύ!Το πιθανότερο είναι ότι θα νοικιάσουμε αυτοκίνητο από τη Ρώμη προς Τοσκάνη για να έχουμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε λίγο την περιοχή.
 

black mamba

Member
Μηνύματα
297
Likes
84
Επόμενο Ταξίδι
Αθήνα (!!!)
Ταξίδι-Όνειρο
ΗΠΑ
Πριν από δύο χρόνια έκανα μια εκδρομή στη Β. Ιταλία. Βρήκα τη μετακίνηση ανάμεσα στις πόλεις με το τρένο πολύ άνετη και ξεκούραστη. Αυτοκίνητο νοικιάσαμε όταν έχοντας σαν βάση τη Φλωρεντία κάναμε εκδρομές στην Τοσκάνη. Αν πάντως σκοπεύεις να νοικιάσεις αυτοκίνητο π.χ από Ρώμη και να το παραδώσεις αλλού, θα σου κοστίσει ακριβότερα.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.188
Μηνύματα
883.371
Μέλη
38.895
Νεότερο μέλος
tsala

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom