Μαυριτανία Σενεγάλη Βίος λιτός (Μαυριτανία & Σενεγάλη)

Kanel28

Moderator
Μηνύματα
1.431
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
Εδιμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Πανέμορφες εικόνες, μαγικές, αγαπητό γουρουνάκι. Δεν έχω λόγια, :)
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.094
Likes
23.910
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Πανέμορφες φωτογραφίες, θαυμάσιο κείμενο (όπως πάντα).
Περιμένουμε τη συνέχεια.
 

ggonholidays

Member
Μηνύματα
574
Likes
1.164
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Γκαλαπάγκος
Γουρουνάκι οι φωτογραφίες σου είναι έργα τέχνης και η αφήγηση απολαυστική όπως πάντα!
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.730
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Είσαι μέσα στο μυαλό μου. Τις τελευταίες μέρες σκεφτόμουνα ότι μου έχει λείψει μια καινούργια ιστορία σου. Και τι καλύτερο από mama africa με υπέροχες φωτογραφίες. Σ' ευχαριστούμε!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.442
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Είσαι μέσα στο μυαλό μου. Τις τελευταίες μέρες σκεφτόμουνα ότι μου έχει λείψει μια καινούργια ιστορία σου. Και τι καλύτερο από mama africa με υπέροχες φωτογραφίες. Σ' ευχαριστούμε!
Η ιστορία προέκυψε όταν μετά από ένα χρόνο αξιώθηκα να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες του ταξιδιού. Επειδή συνειδητοποίησα ότι κάποια τοπωνύμια τα ξέχασα, προσέτρεξα στην ελεφάντιον μνήμη και τις σημειώσεις της Ισαβέλλας για να καλύψω τα κενά. Εκεί πάνω είπα μωρέ δεν γράφεις και μερικές κουβέντες. Άλλωστε είναι ένας προορισμός που δεν είναι στην λιστα ταξιδιωτικών προτεραιοτήτων και είναι ίσως άγνωστος για πολλούς. Επίσης και σαν υπενθύμιση ότι σαν μέλος ταξιδιωτικού φόρουμ δεν πρέπει να παψω να συνεισφέρω. Με ενδιαφέρει να μεταφέρω όσο είναι εφικτό μέσα από φωτογραφίες την αίσθηση περιορίζοντας το κείμενο στα απολύτως απαραίτητα.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.517
Likes
7.713
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
φωτο οπως παντα απαιχτες.....νασε καλα..
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.442
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Κεφ.3: Από τη Σενεγάλη στη Mαυριτανική Σαχάρα

Ωρα για αποχαιρετισμό στη Σενεγάλη καθώς ήταν το «ορεκτικό» πριν το "κυρίως πιάτο" του ταξιδιού που ήταν η Μαυριτανία.
Μέγας καημός η Μαυριτανία για τον υποφαινόμενο. Ένα χρόνο πριν το ταξίδι αυτό κανόνιζα να πάω κι όλα ήρθαν ανάποδα. Έμεινα αμανάτι με τη βίζα στο διαβατήριο. Aλλά όποιος επιμένει...

Ταξί λοιπόν μέχρι τα σύνορα, πλοιάριο για να διασχίσουμε τα υδάτινα σύνορα του ποταμού μεταξύ των δύο χωρών, διατυπώσεις επί διατυπώσεων με τους μαυριτανούς συνοριοφύλακες που απαιτούσαν να δουν και το περιεχόμενο των αποσκευών μας αλλά χωρίς να ξεκουνήσουν τον πισινό τους από τη καρέκλα.

IMG_4441.jpg

Στα σύνορα Σενεγάλης Μαυριτανίας αναμένοντας το πλοιάριο

Μετά ξεκίνησε το παζάρι.
Στη Σενεγάλη η υπομονή μας δοκιμάστηκε από την κουτοπονηριά και την αγαρμποσύνη των ντόπιων.
Ήταν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μέσου για να κινηθούμε προς την πρωτεύουσα Nouakchott που χτύπησαν κόκκινο. Η Ισαβέλλα επωμίστηκε το άχαρο έργο ως η μόνη εκ των τριών που κατείχε την γαλλικήν και μπορούσε να συνεννοηθεί άπταιστα. Αμφιβάλλω αν την έχω ξαναδεί ως μαινάδα να ωρυέται στους αυτόκλητους ή μη ταξιτζήδες και τον πολιτσμάνο νταβατζή τους που με ένα σωρό τερτίπια πάλευαν να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη και το πορτοφόλι ελαφρύτερο από αρκετά ευρώπουλα.
Η λύση με κάποιο τρόπο βρέθηκε κι οι ορμόνες του στρες επανήλθαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα, ειδικά όταν άρχισαν να ξετυλίγονται οι πρώτες εικόνες. Το τοπίο μεταμορφώθηκε.

IMG_4466.jpg


IMG_4472.jpg


IMG_4489.jpg


Το πράσινο έδωσε τη θέση του σε αμμόλοφους και μικρά χωριά χαμένα στο πουθενά με αιθέριες φιγούρες μέσα στα πολύχρωμα mulafa τους, το μακρύ πέπλο που καλύπτει όλο το γυναικείο κορμί. Τα σπίτια, άλλοτε σκηνές, άλλοτε απλές τετράγωνες κατασκευές σ’όλες τις αποχρώσεις της χρωματικής παλέττας να σπάνε τη μονοτονία του σκηνικού.
Και μαζί με τη φύση πήραμε και μια πρόγευση των συχνών μπλόκων της αστυνομίας....

IMG_4458.jpg


IMG_4479.jpg


IMG_4494.jpg


IMG_4496.jpg


Φτάνοντας στην πρωτεύουσα Nouakchott κι αφού εντοπίσαμε τον γουστόζικο ξενώνα μας, κινήσαμε ποδαράτοι για μια σύντομη γνωριμία με τη πόλη. Ομολογώ ότι σπάνια έχω βρεθεί σε πιό αδιάφορο μέρος, τόσο που να μην έχω καν τη λαχτάρα να σηκώσω τη φωτογραφική μηχανή και ν’απαθανατίσω κάτι από τη κίνηση και τους ανθρώπους. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα ότι άλλο χρόνο δεν θα της αφιερώναμε, ούτε καν στην επιστροφή.

IMG_4497.jpg

Το Τζαμί στη Nouakchott (μοναδικό αξιοθέατο που απαθανατίστηκε)


Πουρνό πουρνό την επομένη μας εμφανίστηκε ο Ζύντ.
Ήταν ο οδηγός που θα κουβάλαγε τις τύχες μας στα χέρια του για το υπόλοιπο του ταξιδιού.

IMG_4644.jpg


Λιγομίλητος, λίγο απόμακρος, ήρεμος σαν αρνί, πιστός μουσουλμάνος (με απαραίτητες τις στάσεις για προσευχή κατά μόνας). Ιnsallah!

IMG_4534.jpg


Σ’ενα πράγμα ήταν αμετακίνητος.
Έπρεπε να ακολουθείται με θρησκευτική ευλάβεια η ιεροτελεστία του τσαγιού οπωσδήποτε μετά τα γεύματα. Εκείνο το κασελάκι με όλο τον εξοπλισμό (γκαζιεράκι, μπρίκι κλπ κλπ) είχε την πρωτοκαθεδρία. Ρούπι δεν κουνούσε ο Ζυντ αν δεν ετοίμαζε το τσάι.

IMG_5674.jpg


Το τσάι στην Μαυριτανία είναι κοινωνικό γεγονός και δείγμα φιλοξενίας. Θεωρείται αγένεια να μην λάβεις μέρος.
Πράσινο τσάι, ζάχαρη και φύλλα μέντας είναι τα συστατικά του και σερβίρεται σε μικρά ποτηράκια. Το ζεστό τσάι χύνεται από ψηλά σε ποτηράκια για να δημιουργηθεί αφρός - μια διαδικασία που ονομάζεται ragwa και σερβίρεται σε 3 γύρους. Κάθε γύρος αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική όψη της ζωής.
Το πρώτο ποτηράκι είναι δυνατό και πικρό κι αντιπροσωπεύει το θάνατο.
Το δεύτερο είναι δυνατό και γλυκό κι αντιπροσωπεύει τον έρωτα.
Το τρίτο είναι κάτι ενδιάμεσο σε γεύση κι αντιπροσωπεύει τη ζωή.

Πριν αποχαιρετήσουμε τη πρωτεύουσα κάναμε δυο υποχρεωτικές στάσεις: η μία για να κάνουμε προμήθειες σε τρόφιμα αφού εμείς θα μαγειρεύαμε και η δεύτερη για να βγάλουμε ένα τεράστιο πάκο φωτοτυπιών των διαβατηρίων. Ηταν τα διαπιστευτήριά μας σε κάθε αστυνομικό μπλόκο στο δρόμο και σας διαβεβαιώ ήταν ουκ ολίγα.

IMG_4500.jpg


Η διαδρομή των 400 και βάλε χιλιομέτρων μέχρι τη πόλη του Atar στην καρδιά του οροπεδίου Adrar ήταν μια ατέλειωτη πληκτική ευθεία.

IMG_4501.jpg

Στάση για τι άλλο;... Τσάι!


Ευτυχώς λίγο πριν το Atar άρχισαν να ξεπηδούν διάσπαρτες κατάμαυρες βουνοκορφές και το τοπίο απέκτησε κάποιο ενδιαφέρον.

IMG_4507.jpg


IMG_4513.jpg


IMG_4520.jpg


Το Atar όμορφο δεν το λες, εντούτοις ούτε αδιάφορο σαν την Nouakchott: η κυκλική πλατεία με το υπαίθριο παζάρι, τα σκονισμένα στενά με τα παιδιά να τιτιβίζουν ατέρμονα...

IMG_4539.jpg


IMG_4556.jpg


IMG_4554.jpg


IMG_4551.jpg



Υπήρχαν εποχές που το Atar έσφυζε από τουρισμό. Οι πτήσεις charter των ταξιδιωτικών πρακτορείων πήγαιναν κι έρχονταν. Από κοντά καρπώνονταν όλο και κάποιους που λοξοδρομούσαν από το ράλλυ Παρίσι-Dakar.
Τώρα το αεροδρόμιο σίγησε παντελώς. Αρκούσε μια αιματηρή επίθεση το 2007 κατά πέντε γάλλων τουριστών από οπλοφόρους κι η αναδυόμενη απειλή της Αl Qaeda του Μαγκρεμπ, για να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες και να βαφτεί όλη η περιοχή κατακόκκινη ως απαγορευμένη ζώνη. Το συμβάν ήταν καίριο πλήγμα για μια περιοχή με ισχνούς πόρους, που ζούσε από τον τουρισμό. Κυριολεκτικά νέκρωσε...

IMG_4546.jpg


Ο ξενώνας-κάμπινγκ Bab Sahara στο Atar, από τους λίγους που επιβίωσε της κρίσης, αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς ταξιδευτές.

IMG_4542.jpg


Οι ολλανδοί ιδιοκτήτες του απαρνούμενοι τις τουλίπες και τα coffeeshops της χώρας τους ήταν αυτοί που μας συμβούλεψαν πού να κινηθούμε και μας εξασφάλισαν το αυτοκίνητο με τον οδηγό.

Πάνω στον αυτοσχέδιο χάρτη χαράξαμε τη διαδρομή των επόμενων ημερών. Θα ήταν η παρθενική εμπειρία μου στη Σαχάρα, σε off road πίστες, σε χιλιόχρονες πόλεις θαμμένες κάτω από την άμμο και σε οάσεις που ξεφυτρώνουν ανέλπιστα εκεί που μοιάζει ν’απλώνεται μονότονα το ατέλειωτο χαλί της ερήμου.

IMG_4549.jpg
 
Last edited:

deka

Member
Μηνύματα
471
Likes
347
Επόμενο Ταξίδι
Mama Africa
Ταξίδι-Όνειρο
Περού/Γουατεμάλα/Ν.Πάσχα
Αααχ, Mama Africa!
Ευχαριστούμε, Γουρουνάκι, για την -όπως πάντα- εξαιρετική αφήγηση και τις εκπληκτικές φωτογραφίες.
Ταξιδεύω μαζί σας!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.329
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom