Γκάνα Γκάνα-Κουμάσι-Άκρα(Παντού υπάρχει ένας Έλληνας)

andys

New Member
Μηνύματα
4
Likes
44

Έτοιμος πρός αναχώρηση για Γκάνα , αποφάσισα ,αφού με βοήθησαν πολύ οι προηγούμενοι ιδιαίτερα ο kalspiros ,να γράψω κι εγώ τις εντυπώσεις μου από το ταξίδι μου σε αυτήν την όμορφη χώρα.
Το ταξίδι είχε επαγγελματικό σκοπό, και χρειάστηκε να μείνω στην Γκάνα 6 ημέρες.
Πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο. Μετά από μεγάλη σκέψη και συζητήσεις με γιατρούς ,αποφάσισα να μην κάνω κανένα εμβόλιο ή να πάρω κάποιο χάπι για Μαλάρια κλπ , παρά μόνο αρωματικά μαντηλάκια με σιτρονέλα και βραχιολάκι σιντρονέλας με τρυπούλες (εγώ είχα τρυπήσει την πρώτη ημέρα 2 από τις 4 τρύπες και δεν με πλησιάζε από την μυρωδιά ,όχι κουνούπι αλλά ούτε ελέφαντας,οπότε την 2η ημέρα το πέταξα-πάντως δουλειά κάνει).
Φτάνοντας με Turkish Airlines στην Άκρα μετά από 7μιση ώρες πτήσης ,περιμένεις ως διεθνές αεροδρόμιο να σε περιμένει ένα πουλμανάκι να σε πάει στο κτίριο (φαντάζεσαι οτι μάλλον δεν θα έχει φυσούνα).
Αμ δε?? Το παίρνεις στο περπατητό από το αεροπλάνο στο κτίριο.Βγαίνοντας βέβαια από το αεροπλάνο νομίζεις οτι μπήκες στη σάουνα με τα ρούχα.35 βαθμούς με 90% υγρασία,χάνεις 2 κιλά για πλάκα σε δευτερόλεπτα.
Ακολούθως περιμένεις στο γραφείο μετανάστευσης μιν. κανά μισάωρο για να σου σφραγίσουν το διαβατήριο και περνάς τις θερμικές κάμερες.Φτάνοντας στην παραλαβή των αποσκευών σου έρχεται το πρώτο σοκ.Κανά 400 άτομα μπροστά να περιμένουν αποσκευές και να περάσεις τα desk δακτυλοσκόπησης.Απελπισία.
Γρήγορα καταλαβαίνεις οτι οι Γκανέζοι είναι φίλοι μας.
Συνεχίζω σε πρώτο προσωπο.
Εκεί λοιπόν που βλέπω 3 desk για 400 άτομα και βάλε βγάλε δάχτυλα , και με πιάνει σύγκρυο (δεν βγαινω από έδω ούτε σε 3 ώρες), ερχεται ένας κύριος που κατάλαβε οτι είχα μείνει με το σπινθιροβόλο βλέμμα της αγελάδας και μου λέει αν μπορεί να με βοηθήσει. Του δείχνω τις ουρές και με παίρνει και με περνάει πίσω από όλες τις ουρές και με πηγαίνει αντιθέτα .Σταματάει τις ουρές και μου λέει να περάσω ,τελειώνω την δακτυλοσκόπηση με περιποίηση VIP (και 5 ευρώ πουρμπουάρ- 20 σιντις ) και αφού ρίχνω το μηχάνημα δακτυλοσκόπησης και η κοπέλα στο desk με κοιτάει λες και της σκότωσα τον πατέρα βγαίνω έξω.
Δόξα τω θεώ , έφτασα.Αλλά που είναι ο άνθρωπος που με περιμένει????????????
Μόλις βγαίνω από τις διεθνείς πτήσεις ,ένα λεφούσι ταξιτζήδων (στην Γκάνα όποιος έχει αυτοκίνητο με 4 πόρτες μπορεί να το κάνει ταξί αρκεί να το δηλώσει) πέφτει επάνω μου λέγοντας μου όλοι να πάω μαζί τους διότι ξέρουν που πηγαίνω (ταξιτζήδες με κληρονομικό χάρισμα πρώτη φορά).
Με τα πολλά βρίσκω τον δικό μου ,ο οποίος με πηγαίνει στο μπάρ απέναντι από το αεροδρόμιο για το καλωσόρισμα.Όνομα σας παρακαλώ μην με ρωτάτε γιατί τα μισά φώτα από την φωτεινή πινακίδα ήταν καμμένα ,πάντως είχε ξύλινα τραπέζια και ξύλινες καρέκλες και μου έφεραν ένα αναψυκτικό ανανά με κάτι άλλο(ωραίο ήταν δεν μπορώ να πω)*Φώτο θα παραθέσω αργότερα σήμερα.
Μετάβαση στο ξενοδοχείο Golden Tulip Accra.ωραίο ξενοδοχείο, κάτι σαν 4 αστέρων εδώ με διαφορετική αρχιτεκτονίκη. Σου δίνουν την κάρτα και 2 μπουκάλια νερό , και σου λένε με αυστηρό ύφος ,από τη βρύση μόνο πλένεσαι, ούτε καν τα δόντια από τη βρύση (καλά ρε παιδιά το εμπέδωσα)
Πηγαίνοντας στο ασανσέρ βλέπω μια κοπέλα με ένα βιβλίο στο χέρι , ελληνικό. Στην Γκάνα ? Μου εξηγεί οτι ήταν εκεί για το ετήσιο συνέδριο της ActionAid και ανεβαίνω για ύπνο.
Πετάω από τι 9:40 το πρωί και έχει πάει 2 το πρωί .A/C στους 21 και ύπνος.
 

andys

New Member
Μηνύματα
4
Likes
44
Ξυπνάω την επόμενη ημέρα το πρωί και κατεβαίνω για πρωινό .Χμμμ πλανταν(αλμυρή μπανάνα η οποία τρώγεται μόνο αφού μαγειρευτεί) από εδώ , ανανάς από εκει. Ωραίο πρωινό δεν μπορώ να πω. Τα κλασσικά για καλό ξενοδοχείο, με τον σεφ να κάνει ομελετες ή οτι αλλο θελεις με αυγα, γιαουρτια, κρουασανάκια, ψωμιά όλων των ειδών ,και ανοίγω τα ταψιά . Για πρωινό μιλάμε ,μην ξεχνάμε, μοσχάρι με μαυρομάτικα φασόλια, κοτόπουλο με ρύζι ,πανσέτα με πατάτες βραστές, βραστά λαχανικά .
Εγώ τρώω γιαούρτια και δημητριακά, αυγουλάκια κλπ και γύρω μου έχει τισμπούσι κανονικό.
Ο καφές από μηχάνημα , παίρνω εσπρεσάκι, μπα δεν .... γαλλικό? Μια κουταλιά σε όλη την κανάτα. Βρε άιντε από εδώ , αχτύπητο φραπέ με φακελλάκι νεσκαφέ , (αν και το φακελακι ήταν νες καφέ original ο καφές βγήκε λίγο σας να έβαλα καφέ από τα lidl αλλά τέτοια ώρα ,τέτοια λόγια).
Ώρα για αναχώρηση για Κουμάσι. Μια κουβέντα είναι βέβαια κι αυτό.
Μία ώρα και ένα τέταρτο για το πολύ εφτά χιλιόμετα διαδρομή. Δεν το έχω ξαναζήσει. Είχα έρθει βράδυ βλέπεις και δεν ειχα καταλάβει τι παίζει. Παντού αυτοκίνητα, μα παντού ,όμως, οδική συμπεριφορά φυσικά ανύπαρκτη. Κάναμε είκοσι λεπτά μετρημένα για να βγούμε στον δρόμο για το αεροδρόμιο.Μιλάμε είκοσι λεπτα κολλήμενοι σε μια διασταύρωση. Δίπλα μου δεκάδες μικροπωλήτες ,κάτι σαν τους παλιούς Πακιστανούς στην Ελλάδα με οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς .Προσπαθούν να μου πουλήσουν οτι μπορεί να φανταστεί κανείς.Φυσικά όλα στεραιωμένα στο κεφάλι .(πάνω στο κεφάλι βάζουν ένα τουρμπάνι και από επάνω την λεκάνη με τα προιόντα) . Από κάρτες κινητών (ΜΤΝ είναι η πιο δημοφιλής εταιρεία) μέχρι κινέζικα πράγματα(Ναι οι Κινέζοι έχουν κάνει απόβαση κι εδώ), ψωμί, φρούτα, φανέλες ομάδων .ΤΑ ΠΑΝΤΑ
παθαίνω το πρώτο μεγάλο σοκ, Η 50αρα πωλήτρια δίπλα στο δρόμο , βάζει τη βούρτσα στο αυλάκι με το νερό που τρέχει δίπλα στον δρόμο και βουρτσίζει τα μαλλιά της. Μην με ρωτήσετε από που ερχόταν το νερό.
Με τα πολλά φτάσαμε στο αεροδρόμιο και μας βάζουν στην αίθουσα αναμονής , Μην φανταστείτε , μια μεγάλη σκηνή(τεράστια) με δυο τηλεοράσεις που επαιζαν ,άρχοντα των δαχτυλιδιών . Προσέχω οτι αν και μη καπνιστής, δεν καπνίζει κανείς.Δεν δίνω σημασία πρός το παρόν.
Πετάμε με την AWA (Kινεζιά κανονική), λές και πετάς με Ολυμπιακή της δεκαετία το 90. Μισή ώρα πτήση που μας δίνουν , έναν χυμό και μπισκοτάκια κανέλλας.ΚΑΙ ΝΕΡΟ ,ΠΑΝΤΟΥ ΝΕΡΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ.
Φτάνουμε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κουμάσι. Περιμένουμε τις αποσκευές , έρχονται.Βαλίτσα σπασμένη.Διαμαρτύρομαι.Απάντηση , δεν φταίμε εμείς στην Άκρα τις πετάνε όπως να ναι, όταν αργότερα ρώτησα στην Άκρα, μπορείτε να φανταστείτε την απάντηση , στο Κουμάσι τις πετάνε όπως να ναι. (Που σαι ΤΡΟΙΚΑ να τους δεις )
Με το που φτάνω μπροστά μου Ελληνάρας , πατριώτη του λέω και μιλάμε , των ρωτάω για το τσιγάρο που δεν καπνίζει κανείς και μου λέει , αδερφε στην Γκάνα το να καπνίζεις δημοσιως σε κάνει αυτομάτως αλήτη .ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΜΑΡΑΝΕ ΠΑΝΑΘΕΜΑ ΣΑΣ
Άφιξη στο στο ξενοδοχείο Golden Tulip Kumasi μετά από μια ώρα. (Οτι και να σας πούνε για την Γκανα το χειρότερο είναι η κίνηση.Μα το χειρότερο όμως).Στη διαδρομή βλέπω μια άλλη Γκάνα. Η απόλυτη φτώχια.
Τα <<καταστήματα>> είναι παράγκες 2Χ2 που οτι κι αν πουλάει κάποιος (από τηλεοράσεις μεχρι Μακαρόνια) είναι στο δρόμο έξω από το κατάστημα, Η παράγκα χρησιμεύει μόνο για να μπαίνουν τα προιόντα το βράδυ. Κρέας έξω με 35 βαθμούς στο τσιγγέλι, με χιλιάδες αυτοκίνητα να παιρνάνε δίπλα του όλη μέρα .(ΜΗΝ ΣΟΥ ΤΥΧΕΙ)
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ China Town αρκετές, μεγάλες διαφημίσεις του Samsung S6 Edge ,το που απευθύνονται θα σας το πω αργότερα. Μου εξηγούν για τα ΤΡΟ ΤΡΟ , βανάκια που κάνουν τα ταξί
 

andys

New Member
Μηνύματα
4
Likes
44
Συνεχίζω από προηγούμενο.

Τα Τρο Τρο λοιπόν είναι βανάκια (μην φανταστείτε κλούβες που έχουν οι εταιρείες στην Ελλάδα) , που κάνουν τα ταξί με μικρό κόστος και μπαίνουν όσοι χωράνε.(και όσοι δεν χωράνε λέω εγώ, σε δωδεκαθέσιο βανάκι ,μέτρησα 19 άτομα)
Την μεγαλύτερη εντύπωση πάντως μου έκανε οι τεράστιες αφίσες που καλούσαν τους πιστούς να παρευρεθούν σε προσευχές που διοργανώνουν πάστορες. Με τεράστιους τίτλους, ''ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ Mac KEOWN ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑ,ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΤΟΥΣ ΔΑΧΤΥΛΑ (όχι χρυσά σαν του Γιώργου Μάγκα με το κλαρίνο πάντως) ΘΑ ΣΑΣ ΑΓΓΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΥΓΕΙΑ'' ,στμάτησα σε μια τέτοια προσευχή την προτελευταία ημέρα και τι να δώ?
Είσοδος 12 σιντις (3 ευρώ) και μέσα κανά 500αρια άτομα και λίγα λέω, τα αδέρφια λένε ,προσεύχομαι για ότι τους πεί ο καθένας, (να πετύχει αύριο το παστίτσιο μου , αρχίζουν οι δυο τους με την χορωδία , στο όνομα του ΘΕΟΥ να πετύχει το παστίτσιο, βάλε οτι θέλεις στο κουτί, συν την είσοδο φυσικά) καιβγάζουν μεροκάματο (ΣΔΟΕ δεν έχει στην Γκάνα ενημερωτικά ) γιατί παντού είχε την γιαγιά με το θαυματουργό χέρι, τον μπάρμπα με τα θαυματουργά μάτια και παντού χαμός . (Δίνω ιδέα για μπίζνα).
Με τα πολλά ,φτάσαμε στο ξενοδοχείο ,το καλύτερο στο Κουμάσι και ξεκουράζομαι. Κατεβαίνω για φαγητό , παντού ανανάδες και πλαντάν , κανά δεκαριά φαγητά ,τύφλα να έχει η πολίτικη κουζίνα.Δεν μπορώ να πω ότι έχουν άσχημη κουζίνα ,αλλά πολύ μπαχαρικό, για την ακρίβεια έχει διάφορα πιάτα. Μπαχαρικά με κοτόπουλο, μπαχαρικά με μπέικο, μπαχαρικά με μοσχάρι και κάτι άλλα που αυτοί τρελλαίνονται με λάχανα και πράσα κλπ .
Στο ξενοδοχείο είχε απίστευτα γλυκά , πολύ ωραία.Την δυνατότερη Κόκα Κόλα που έχω πιεί.Φούλ στο ανθρακικό, γουλιά και κάψιμο .
Έρχονται μας παίρνουν για να πάμε για επιθεώρηση του γηπέδου Baba Yara . Συναντάμε τον πρόεδρο της ομάδας. 50άρης με κόκκινο πουκάμισο και μια αλυσίδα χρυσή (τα ορυχεία χρυσού είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής) κανά τρία κιλά λίγο λίγο, τέτοια είχα στο ποδήλατο μικρός, σκέφτηκα να του την φάω αλλά δεν ξέρω πως τιμωρούν την ληστεία εκεί ,οπότε το απέφυγα. Δίπλα του είδα πρώτη φορά την παραδοσιακή φορεσιά των Ασάντι (ένα πλεκτό αμάνικο άσπρο ή μπλέ σκούρο με άλλα χρώματα ,πλεκτό όχι με μαλλί αλλά στη ουσία κεντημένο ύφασμα με φόδρα) .Κάλτ φυσιογνωμίες με λουστρίν παπούτσια, παντελόνι από κουστούμι και από πάνω το αμάνικο. Ταμτάκος και λίγα λέω.
Μετάβαση στο προπονητικό κέντρο ,καμμιά ώρα δρόμος .Αφού περνάμε από τις φτωχογειτονιές του Κουμάσι ( η κίνηση -κίνηση, οι πλανόδιοι-πλανόδιοι και τα υπόλοιπα τα ίδια ) βλέπουμε και τα φάστ φούντ του Κουμάσι.
Ένα τσουκάλι στη φωτιά στο χώμα ,μια σχάρα δίπλα στη φωτιά στο χώμα και από επάνω ψήνουν οτι μπορείς να φανταστείς οτι μοιάζει με φαγητό (Λουκάνικα ,κρέας κλπ, 1 τρώει -3 πεθαίνουν και αυτοί μοιάζει να το απολαμβάνουν). Σε ένα καρβελάκι το κρέας και έτοιμο , σαλάτες -πατάτες δεν υπάρχουν.Τιμή 2 σιντις (μισό ευρώ).
Φτάνουμε σε ένα γήπεδο στην μέση του πουθενά που κανά 100αριά άτομα ,ραχάτηδες όλοι βλέπουν την προπόνηση ξαπλωμένοι στα χορτάρια. Αν κάτι προσεξα στους Γκανέζουν είναι η πειθαρχία, όλοι παρακολουθούν σιωπηλοί και μιλάνε μόνο ψιθυριστά.Πειθαρχημένοι σε όλα εκτός της οδήγησης .
Επιστροφή στο ξενοδοχείο και πέφτουμε πάνω στο τέλος του πανεπιστημιακού ωραρίου ,μια ώρα επιπλέον. ΕΛΕΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ
Στο ξενοδοχείο βρίσκω κάτι μηχανικούς που δουλεύουν στα ορυχεία και μου εξηγούν τα πράγματα ενω τρώμε. Φυσικά εγώ τους έκανα το τραπέζι (υπέγραψα την απόδειξη και πλήρωσε ο Γκανέζος , εγώ μόνο άπλας)
Μου λένε οτι στην Άκρα έχει ζωή αλλά εδώ τίποτα ,το ξενοδοχείο, ήταν μακριά και από το κέντρο ,στην γειτονιά των διπλωματών οπότε αρχίζω και καταλαβαίνω τι παίζει περίπου.
Ύπνος βαθύς με A/C .
Όλη ημέρα σε ενα αυτοκίνητο με A/C και μετά πάλι ξενοδοχείο με A/C .Σημειωτέον το πιο σκληρό νερό που έχω συναντήσει ποτέ στο μπανιο.
 

silversurfer

Moderator
Μηνύματα
2.322
Likes
3.452
Επόμενο Ταξίδι
Σικελία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γύρος Του Κόσμου
Ωραίος !!! Βάλε κ καμιά φωτό να αντιληφθούμε καλυτερα :)
 

andys

New Member
Μηνύματα
4
Likes
44
12063906_10207564183973546_820763023_n.jpg

H είσοδος του Golden Tulip Hotel στο Κουμάσι
12067164_10207564183373531_846031764_n.jpg

Πανοραμική φώτο του Baba Yara Stadium
12071383_10207564182613512_1529022945_n.jpg

Plantain παντού (Η αλμυρή μπανάνα που λέγαμε)
12071847_10207564180173451_202176841_n.jpg

Το Γκανέζικο καροτσάκι για μωρά (Λέμε Τώρα ...).Από πίσω το Φαστ Φούντ που περιέγραψα (Κάτι σαν Goody's ας υποθέσουμε) και το αυλάκι δίπλα στον δρόμο που η άλλη έβρεξε τη βούρτσα για να χτενιστεί.
Μια Φωτογραφία ,χίλιες λέξεις που λένε και οι Κινέζοι,οι οποίοι ευδοκιμούν στην χώρα
12076959_10207564182253503_478592898_n.jpg

Πλανόδιες πωλήτριες στο δρόμο.Το 90% είναι γυναίκες.Οι άντρες τις περισσότερες φορές είναι στην άκρη του δρόμου και παίζουν ή συζητάνε. Ο φεμινισμός ,λέξη άγνωστη ακόμα στην Γκάνα
12076969_10207564183093524_1126668239_n.jpg

Το τουρμπάνι -τουρμπανι, η μπλούζα iPhone όμως
12077017_10207564181573486_1006028312_n.jpg

Από την συνέντευξη τύπου .Δεν είμαι εγώ ο λευκός ,συνεργάτης μου
12077029_10207564184213552_243221179_n.jpg

Μοντέρνα κατασκευή στην Γκάνα,πολυκατοικία .Ναι στην μέση ο ένας όροφος εξέχει. Στο παγκάκι μένω εκεί με τίποτα
12077107_10207564182013497_1502560314_n.jpg

Παρακολουθώντας προπόνηση . Από την άλλη μεριά ξαπλώνανε κανονικά. Αν οι Γκανέζοι διακρίνονται για κάτι ,είναι η προσπάθεια τους να εντυπωσιάζουν. Αποτυχημένη προσπάθεια βέβαια αλλά όλο λένε και λένε
12077492_10207564184133550_175771253_n - Αντιγραφή.jpg

Φάστ Φούντ νο2 , Από πίσω μοτοσυκλέτα από το ΡΟΔΑ ΤΣΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΟΠΑΝΑ νο1
12077497_10207564182813517_1715329489_n - Αντιγραφή.jpg

Ο φούρνος της γειτονιάς μας. Μην σας δείξω που τα φτιάχνουν , δεν θα ξαναφάτε ψωμί στη ζωή σας.
12080749_10207564181213477_476969285_n - Αντιγραφή.jpg

Σπίτι με αυλή. Ααααααα και με τούβλα, Μεγαλοαστός όπως λέμε ένα πράγμα,θα καταλάβετε τις σας λέω
12080749_10207564181213477_476969285_n.jpg
12080756_10207564180893469_2135185211_n.jpg

Μικροαστοί.
12080865_10207564183213527_2086160995_n.jpg
12081001_10207564179653438_1467889683_n.jpg

Εκεί οι γυναίκες μπορεί να λένε και κανα όχι όταν ο σύζυγος τις προτείνει να πάνε για ψώνια. Μπουτίκ made in Ghana. Πολυκατάστημα ΜΤΝ κινητή τηλεφωνία από έξω. Ναι πουλάει και κινητά
12081495_10207564180373456_1069320392_n.jpg
12083985_10207564181613487_1658286807_n.jpg

προπονητικό κέντρο
12084038_10207564182493509_1583860339_n.jpg

δωμάτιο αξιπρεπέστατο
12084117_10207564184533560_1403512686_n.jpg

Μίλησε κανείς για κίνηση???
12084245_10207564180613462_614591120_n.jpg

12086738_10207564181333480_141853448_n.jpg
12087520_10207564181093474_926814624_n.jpg

Accra Mall,το ποδήλατο δίπλα όλα τα λεφτά.Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο τα περισσότερα προιόντα είναι πιο ακριβά από την Ελλάδα εκτός του Σούπερ Μαρκετ που έχει μεσα
12087606_10207564180013447_1548272328_n.jpg

Αριστερά το λευκό είναι το παραδοσιακό ένδυμα που έλεγα
12092227_10207564184613562_1400196651_n.jpg

Εμπορικός δρόμος ΤΙΙΙΙΙ????
12092254_10207564180973471_331758634_n.jpg

Πισίνα στο ξενοδοχείο
12092266_10207564179373431_78055551_n.jpg

12092426_10207564184733565_817714069_n.jpg
12092509_10207564180733465_1210915094_n.jpg

Εσωτερική πτήση.Κινεζιά κανονική
12092629_10207564180413457_1321129433_n.jpg
12119272_10207564182413507_1327082627_o.jpg

Μαθητές σχολείου
 

Fotini_Alexandra

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Παιδια καλησπερα! Σε λιγες μερες ταξιδευω στην Γκανα για 2 εβδομαδες για ενα internship. Θα ηθελα να σας ρωτησω, λαμβανομενου υποψη οτι εχω ηδη πληρωσει διαμονη και γευματα, ποσα χρηματατα σε ευρω θεωρειτε οτι πρεπει να εχω μαζι μου εκει για το διαστημα αυτο;

Θα εκτιμηθει πολυ η απαντηση σας!
 
Μηνύματα
95
Likes
65
εκει και χωρις εμβολια ουτε στον εχθρο μου παντως ευχαριστουμε πολυ για την ιστορια αλλα δε θα παμε
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.801
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom