Γκάμπια Μάλι Μαυριτανία Μπενίν Μπουρκίνα Φάσο Νίγηρας Σενεγάλη Τόγκο Δ.Αφρική: Togo, Benin, Niger, Burkina Faso, Mali, Senegal, Mauritania, Gambia

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.628
Likes
50.315
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα

Ακολουθεί μια περίληψη του πρόσφατου πολύμηνου ταξιδιού, ή μάλλον του αφρικανικού του κομματιού, διότι είχε και ολίγη Ευρώπη.

Επισκέφθηκα τις εξής χώρες (όλες για πρώτη φορά): Τόγκο, Μπενίν, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Σενεγάλη, Μαυριτανία και Γκάμπια. Γράφω τις εντυπώσεις μου ανά χώρα περιληπτικά κι όχι κάποια αναλυτική ιστορία. Ουσιαστικά κάθε φράση στα «απρόοπτα» δικαιολογεί και από μία ιστορία, αλλά η σύνοψη του ταξιδιού με μια μικρή αξιολόγηση των όσων έζησα εκεί (και κάποιες ενδεικτικές φωτογραφίες) είναι η εξής:

Τόγκο:


  • Γενικώς, πού πήγαμε, τι κάναμε:
Ο βασικός λόγος επίσκεψης ήταν…πως δεν χρειαζόταν βίζα εκ των προτέρων, οπότε αποτελούσε καλό σημείο εκκίνησης. Το Λομέ ήταν μια απογοητευτική πρωτεύουσα, από τις πιο αδιάφορες που έχω δει, το trekking στα βουνά μας προσέφερε όμορφα τοπία και μερικά συμπαθητικά χωριά, αλλά το κλου ήταν ασφαλώς η διαμονή με τη φυλή των Tamberma στα βόρεια, όπου διαμείναμε στα «κάστρα» τους από λάσπη. Απίστευτες καταστάσεις με ανθρώπους που ζουν σε άλλο αιώνα, σε εκπληκτική φύση και με πολλά… happenings.

  • Απρόοπτα:
Η εισαγωγή στην Αφρική έγινε με υπερχρέωση (έστω κατά 4 ευρώ) της βίζας μας στο αεροδρόμιο, προσφορά ενός τελώνη να αγοράσουμε κόκα («Κόκα έχετε; Όχι; Θέλετε να αγοράσετε;») και το καταπληκτικό σίριαλ με τους ψεύτικους ταξιτζήδες που μας παρέδωσαν στις 2 το πρωί σε κάτι μοτοσικλετιστές, που άρπαξαν τους σάκους μας, έφαγαν τις ψιλές τους κι επιστρέψαμε ποδαράτοι στο αεροδρόμιο σε αναζήτηση πραγματικού ταξιτζή, που αποδείχθηκε φίλος των άλλων… Μπάχαλο το καλύτερο μουσείο της χώρας που είναι 3 δωμάτια και όπου ο ξεναγός σου φοράει κορώνες από χρυσάφι του 1700 μ.Χ στο κεφάλι για να βγάλεις φωτογραφίες… Εξαιρετικός ο μάγος που ήθελε να μας πουλήσει φετίχ-φυλαχτά για 170 ευρώ, μετά μίλησε με το πνεύμα (των εκπτώσεων; ) και μας έκανε έκπτωση 50% (γελάσαμε και πάλι) και τελικά το πνεύμα του είπε πως δεν έχουμε λεφτά, οπότε ας του αφήσουμε ό,τι έχουμε. Ελπίζω το πνεύμα να τον είχε προειδοποιήσει και για τα φάσκελα που έφαγε. Για τους Tamberma θέλω 3 σελίδες να τα γράψω, απίστευτη εμπειρία, που ολοκληρώθηκε με δείπνο κάτω από ένα μπαομπάπ, με όλη την οικογένεια (9 γυναίκες είχε ο φύλαρχος) να τραγουδάει σε κατάσταση μπυροκατάνυξης. Τι να λέμε, ενδεικτικά αναφέρω μας επέβαλαν πρόστιμο… 0,25 ευρώ επειδή τους σκοτώσαμε τον… οικογενειακό σκορπιό τους.

  • Μας άρεσε:
Οι Tamberma, ο κόσμος γενικώς που μας είχε ψιλογραμμένους (το εκτιμήσαμε αργότερα, όταν πήγαμε σε άλλες χώρες όπου μας έπρηξαν, πολύ αξιοπρεπείς οι Τογκολέζοι), η φύση απρόσμενα όμορφη, φανταστική βραδιά σε ένα μοναστήρι που μας φιλοξένησαν μοναχές και μας την έπεσαν κάτι γκόμενες, η φιλοξενία από ντόπια οικογένεια, η ασφάλεια που νιώθαμε εκτός Λομέ, το ότι δεν παίρνουν προμήθεια στα ευρώ, τα παραδοσιακά ρούχα που φορούν όλοι (μα όλοι), οι εικόνες με τις γυναίκες να κουβαλούν απίθανα ογκώδη πράγματα στο κεφάλι τους (π.χ μια κουβαλούσε 8 βαλίτσες), το ότι δεν είδαμε κανένα τουρίστα, πόσο γελάσαμε με τα αμερικανάκια των Peace Corps, το πόσο αυθεντικά είναι τα χωριουδάκια τους.

  • Δεν μας άρεσε:
Το Λομέ (αίσχος), οι τιμές (πανάκριβη η διαμονή σε απαράδεκτα στάνταρ), η ανασφάλεια στην πρωτεύουσα, το φαγητό, οι δρόμοι (οι χειρότεροι που έχω δει οπουδήποτε), η ανύπαρκτη δημόσια συγκοινωνία, η αρχιτεκτονική, η έλλειψη μνημείων και εμφανούς ιστορίας, η βροχή, η μικρή ποικιλία πραγμάτων να δεις, να κάνεις και να φας.

  • Βαθμολογία:
· Αρχαία 0
· Αρχιτεκτονική 4
· Φαγητό 3
· Φύση 5
· Άνθρωποι 7
· Κόστος 6
· Ποικιλία 5
· Αυθεντικότητα 9
· Μοναδικότητα 3
· Ασφάλεια 7

ΣΥΝΟΛΟΝ: 49, πολύ χαμηλά αν σκεφθεί κανείς πως το 50 είναι η βάση, σε σύνολο 60 χωρών κατατάσσεται στην 49η θέση. Δεν είναι καμιά εντυπωσιακή ή πολύ ιδιαίτερη χώρα, μια απλή χώρα της Δυτικής Αφρικής, χωρίς ιδιαίτερη ταυτότητα, αλλά και χωρίς πολλούς τουρίστες, πολύ αυθεντική. Με μια λέξη, ελαφρώς αδιάφορη αλλά ευχάριστη με μικρές πινελιές excitement.
 
Last edited:

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Ελπίζω οι επόμενες περιλήψεις να είναι πιο ενδιαφέρουσες για σένα... Ευχαριστούμε για το πρώτο μέρος - οπότε να μην αγχωθούμε να πάμε και Τόγκο, εκτός αν ακούσουμε ότι βελτιώθηκαν όσα αναφέρεις...:xmas_smile:
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.428
Likes
7.801
Καλά βρε Yorgo... δείπνο με τους Tamberma-μπυροκατάνυξη με το φύλαρχο, μούφα-ταξιτζήδες, φιλοξενία από καλόγριες, πεσιματική από γκόμενες και τα περνάς έτσι στο φτερό??? Θέλουμε λεπτομέρειες!!! :xmas_smile:
 

Sokratis

Member
Μηνύματα
1.414
Likes
1.056
Επόμενο Ταξίδι
Puerto Rafti
9 γυναίκες είχε ο φυλαρχος

Ας πηγαινε μαζι τους μια βολτα κατα via dei Condotti μερια να βλεπαμε με ποσες θα ειχε απομεινει...
Καταπληκτικη εισαγωγη, περιμενω εναγωνιως τη συνεχεια και αν ειναι δυνατο και φωτογραφιες.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
"Ήρθε ο Μάγος με τα δώρα...":xmas_wink:
Καλώς το παληκάρι μας κι ως έτοιμοι από καιρό, στρωνόμαστε για υπέροχες αφρικανικές περιπέτειες...Μη μας λυπηθείς, πες τα όλα...:xmas_biggrin:

Ευχές πολλές για καλή χρονιά :xmas_biggrin:
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Περίληψη;;;;;;;;;;;;
Δεν είμαστε καλά!! Ανέμενα αναλυτικότερες αναφορές!
Πάντως χαίρομαι γιατί από το Togo μόνο τη περιοχή Tamberma είχα στο μάτι. Φωτό παρακαλώ για να δείξεις περί τινος πρόκειται!!
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ονειρεμένο Ταξίδι
yeah, whatever...
.....άρε Γιώργο... πφφ... τι να πω? .... σε περίμενα πως και πως!

ΥΓ πολύ μου αρέσει η ιδέα σου με την βαθμολόγηση και κατάταξη των χωρών που επισκέφτηκες.. Πάω να φτιάξω κι εγώ το top-26 μου!!
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.336
Likes
14.199
Πολύ ωραία αρχή για τοσα άγνωστα μέρη.Αν δεν βαριέσαι δίνε περισσότερες λεπτομέρεις καθώς περνάς ενδιαφέροντα θέματα "στα ψιλά".Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια.

Καλή Χρονιά και Καλά Ταξίδια!
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γουατεμάλα
Τόση μα τόση αναμονή και πας να την βγάλεις με μια ξεπέτα?:xmas_sad:

Καλή Χρονιά Γιώργο:xmas_wink:
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Με το μαλακό παιδιά,Cuba Si,Internet No λέει ο άνθρωπος.

Κι εσύ ρε κάθαρμα (Yorgos),γράψε δυό κουβέντες παραπάνω,κάντες ένα copy paste από word,δεν χρειάζεται να είσαι μέσα για να γράψεις.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
....καλη η εισαγωγη..λεπτομερειες περιμενουμε!!:xmas_wink:
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Γιωργο καλή χρονιά!!
βαλε σε παρακαλώ μια φωτο σου με την κορώνα απο χρυσάφι..
έτσι για να δώσουμε ένα τόνο πολυτελειας στην χώρα αυτή!!:xmas_mrgreen:
αν δεν έβγαλες εσύ που δύσκολο το βλέπω,βάλε οτι ναναι!!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.740
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom