Εδεσσα-Ταξιδι στο χρονο

GKCAPO

Member
Μηνύματα
767
Likes
305
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Μολις ειδα την καινουρια διαφημισγ του εοτ (ο γυρος του κοσμου στην Ελλαδα!) και εχει δυο εικονες του νομου! Ελβετικα σπα στην Αριδαια και κλεινει με τους καταρρακτες της Εδεσσας!
...το περασμένο Πάσχα είχαμε κλείσει 2 οικογένειες (δική μου και του αδελφού μου) 3ημερο στα λουτρά Πόζαρ. Εμείς τελικά δεν μπορέσαμε, ο αδελφός μου όμως ενθουσιάστηκε!!
....είναι καλοί άνθρωποι!!! μου είπε. Φαγητό στο "Διόνυσο" στην Όρμα.Φυσικά ζαχαροπλαστείο "ζιλη"(ή κάπως έτσι). Ξενοδοχείο θα σας πω....το βρήκα!!!.. Ξενοδ. "ΓΑΛΑΞΙΑΣ" (η ιδιοκτήτρια κα Πετρούλα Λεπτίκα εξαιρετική!!! και πρέπει να ακούγονται κάτι τέτοια)
Το έχουμε προγραμματισμένο στα "επείγοντα" ένα διήμερο (αν μας ταιριάξει μπορεί να "ψηφίσουμε" κολυμπώντας στη πισίνα)
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Μπραβο στον αδερφο σου που τιμαει τα μερη μας! Αν διαβασες ολο το αρθρο μου απο την αρχη, θα δεις οτι τα μερη που εφαγαν ειναι απο αυτα που προτεινω και εγω, οποτε τα θεωρω πολυ καλες επιλογες! Αν ερθετε και χρειαστεις οποιαδηποτε πληροφορια, πες μου!
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Απο τελος Ιουνιου αρχιζουν οι προβολες του θερινου σινεμα στην πολη, που βρισκεται σε ενα υπεροχο σημειο με θεα, διπλα στο ενυδρειο. Οσοι πιστοι προσελθετε!
 

gmask1

Member
Μηνύματα
22
Likes
1
ερωτήσεις για ΄Πέλλα

Αχινέ,

οι πληροφορίες σου εξαιρετικές.
Τη γνώμη σου για το ξενοδοχείο eliton.
Είμαι ακόμα μπερδεμένος με τις πισίνες (εξωτερικές, εσωτερικές, δημόσιες, ιδιωτικές..). Κατατοπίστε με καλύτερα σας παρακαλώ...
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Δυστυχως για τα ξενοδοχεια δεν μπορω να βοηθησω. Οπως λεω και στο αρθρο, το καλυτερο μερος για να μεινω θεωρω οτι ειναι το σπιτι μου! Δεν εχω ακουσει ομως ασχημα σχολια για κανενα ξενοδοχειο στην περιοχη. Υπαρχει τετοιος ανταγωνισμος που ολοι προσπαθουν για το καλυτερο. Τωρα για τις πισινες.
1. Υπαρχει μια μεγαλη εξωτερικη (με νερο στους 36-37 βαθμους), που λειτουργει ολο το χρονο. Μπορει να εχει χιονι γυρω και να κολυμπαει κοσμος μεσα. Βρισκεται στο τερμα του δρομου και για αυτην πληρωνεις ενα μικρο ποσο στην καφετερια που ειναι διπλα της. Αποδυτηρια υπαρχουν επισης, αν και θερμαινονται μονο με ενα aircondition και μπορει να εχει λιγο κρυο.
2. Υπαρχουν εσωτερικες πισινες σε δυο εγκαταστασεις.
α) Μπαινοντας στα λουτρα στο αριστερο σου χερι υπαρχουν μικρες εσωτερικες (καινουριες εγκαταστασεις). Εκει κλεινεις μιση ωρα (δεν ξερω αν υπαρχει δυνατοτητα και για μια). Το κακο ειναι οτι οι κρατησεις γινονται αυημερον και συνηθως τις γιορτες τις καπαρωνουν ολες τα ξενοδοχεια.
β) Ανεβαινοντας στα λουτρα στο πλαιο κτιριο διπλα στο ποταμι εχει δυο μεγαλες εσωτερικες και καποιες χαβουζες σαν λιμνουλες με πετραδακια κατω). Ειναι πιο παλιες οι εγκαταστασεις, αλλα ειναι μεγαλυτερες και βολευει για παρεα.
3. Εξω απο αυτο το κτιριο υπαρχει και ο καταρρακτης που καταληγει σε μια τεχνητη λιμνουλα. Παλιοτερα ηταν δωρεαν, τωρα νομιζω βαλανε εισοδο και σε αυτο. Δεν ειναι ομως πολυ βαθια, οποτε αν θελεις κολυμπι να προτιμησεις τη μεγαλη εξωτερικη πισινα ή καποια απο τις μεγαλες εσωτερικες.
Ελπιζω να βοηθησα...
 
Μηνύματα
108
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Βουκουρέστι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Εδω και καιρο τριγυριζει στο μυαλο μου η ιδεα να γραψω ενα μικρο οδηγο για οσους θελουν να επισκεφτουν την περιοχη ή για οσυς ψαχνουν ιδεες για μια κοντινη εκδρομη. Λιγα λογια λοιπον και πολλες πληροφοριες!

!. Πως να φτασετε


Απο Θεσσαλονικη εχετε τρεις επιλογες.
α. Λεωφορειο. Ακριβο (γυρω στα 7 ευρω η απλη μεταβαση) και λιγο ψυχοβγαλτης αφου μπαινει στα χωρια. Το καλο ειναι οτι σε αφηνει στο κεντρο της πολης και εχει καθε ωρα. Για πληροφοριες: 2381023511 (KTEΛ Εδεσσας) και 2310 (ΚΤΕΛ Πελλας-Θεσσαλονικη).
β. Τρενο. Η πιο φτηνη και βολικη επιλογη, αν δεν εχεις ΙΧ. Βεβαια σε αφηνει στην βορεια ακρη της πολης, αλλα η διαδρομη κυριως μετα τη Σκυδρα, οταν τα βαγονια αρχιζουν να ανεβαινουν το βουνο ειναι μαγευτικη. Εχει αρκετα συχνα, αλλα ελεγξτε τα δρομολογια γιατι τα αλλαζουν καθε τρεις και λιγο. Τηλ: 23810-23510 (Εδεσαα) 2310-517517 (ΟΣΕ Θεσ/κης)
γ. Η πιο γρηγορη και βολικη επιλογη ειναι βεβαια το αυτοκινητο ή η μηχανη σας. Γεμιστε βενζινη βγαινοντας απο Θεσσαλονικη, οπου οι τιμες ειναι παντα καλυτερες. Μετα τη Χαλκηδονα, αλλα και μετα τα Γιαννιτσα εχουν δοθει καινουρια κομματια δρομου και ετσι το πολυ σε μια ωρα και ενα τεταρτο θα ειστε στην πολη μας. Αν παρολα αυτα σας πιασει λιγουρα στο δροο, η Χαλκηδονα φημιζεται για τα σουβλακια και τα γλυκα της.

Απο Αθηνα:
α. Λεωφορειο: Κακη επιλογη κατα τη γνωμη μου, αφου κανει πολλες ωρες και το ταξιδι ειναι σουπερ κουραστικο. Εχει τρεις φορες τη μερα (παλια ηταν 8, 3 και 8 το βραδυ) και φροντιστε καλυτερα να εχετε κλεισει θεση. Για πληροφοριες: 2381023511 (KTEΛ Εδεσσας)
β. Τρενο: Εδω θα πρεπει να συνδυασετε τα δρομολογια, αφου δεν υπαρχει πλεον απευθειας τρενο απο Αθηνα για Εδεσσα. Θα σταματησετε στο Πλατυ και μετα θα παρετε αλλο τρενο μεχρι την Εδεσσα. Επισκεφτειτε την ιστοσελιδα του ΟΣΕ για να βρειτε το δρομολογιο που σας ταιριαζει. www.ose.gr/
γ. ΙΧ φυσικα. Η καλυτερη επιλογη οπως παντα. Αφηνοντας την Εθνικη μπορειτε να παρετε το δρομο για Βεροια, σταματωντας εκει για να δοκιμασετε Ρεβανι (σπεσιαλιτε τους). Ο δρομος ομως Βεροια-Εδεσσα ειναι χαλια. Μπορειτε (καλυτερα) να παρετε το δρομο για Αλεξανδρεια, μετα Γιαννιτσα και απο εκει Εδεσσα. Δειτε το στο χαρτη, μπορει να μη φαινεται η καλυτερη επιλογη, ομως η ποιοτητα του δρομου θα σας γλιτωσει χρονο.

Απο Δυτικη Ελλαδα
Τρενα δεν υπαρχουν (η γραμμη σταματαει Κοζανη και Φλωρινα) και τα λεωφορεια δεν βολευουν (πρεπει να φτασετε μεχρι Βεροια και απο εκει να μετεπιβιβαστειτε). Αν παρετε το ΙΧ σας, επιλεξτε τον δρομο μεσω Μετσοβου-Γρεβενων-Κοζανης-Πτολεμαιδας. Μην επιχειρισετε να ερθετε μεσω Πενταλοφου. Περισσοτερα χιλιομετρα, κακη ποιοτητα οδοστρωματος.


2. Τι να δειτε

Υποθετουμε οτι ακολουθησατε κατα γραμμα τις οδηγιες και εχτε πλεον φτασει. Και τωρα? Τι υπαρχει να δειτε?

Εδεσσα:
α. Τους Καταρρακτες βεβαια, τους μεγαλυτερους στην Ελλαδα, και το πανεμορφο παρκο τους (θα σας θυμισει ευρωπαικο παρκο). Στην εισοδο του παρκου υπαρχει περιπτερο με δωρεαν ενημερωτικο υλικο για τους επισκεπτες. Παρτε οσα φυλλαδια μπορειτε, ειναι ιδιαιτερως χρησιμα και κατατοπιστικα. Κατεβειτε μεχρι κατω τα διαφορα επιπεδα του παρκου και πηγαινετε πισω απο τον καταρρακτη, να βλεπετε το νερο να πεφτει μπροστα σας. Σας επιτρεπω να ανταλλαξετε και ενα φιλι για να μεινει αξεχαστη η στιγμη. Αν εχετε χρονο στο προτελευταιο επιπεδο του παρκου υπαρχει ενα σπηλαιο με σταλακτιτες και σταλαγμιτες. Πολυ μικρο, αλλα αρκετα ομορφο.
β. Το Κανναβουργειο. Ειναι ενα παλιο εργοστασιο (που τωρα λειτουργει ως εστιατοριο-καφε), κατω απο το παρκο των καταρρακτων. Μην αγχωθειτε να το βρειτε, σας οδηγουν οι πινακιδες. Στο δρομο θα περασετε απο ενα Ενυδρειο με ψαρια του γλυκου νερου και ερπετα, θα αφησετε στο αριστερο σας χερι χωμενο (πιθανοτατα δεν θα τον προσεξετε, αφου δεν φαινετε καλα απο το πλακοστρωτο) τον θερινο κιν/φο της πολης και θα ανεβοκατεβετε αρκετα σκαλακια. Καποια στιγμη θα δειτε στο δεξι σας χερι ενα τεραστιο νερομυλο. Απο εκει οδηγειστε στα δυο συνεχομενα ασανσερ (!) που σας κατεβαζουν στο Κανναβουργειο και απο τα οποια θαυμαζετε τη θεα ολου του καμπου (ως γνωστον η Εδεσσα ειναι χτισμενη σε υψωμα, γι αυτο το λογο αλλωστε αποκαλειται μαζι με τη Βεροια και την Ναουσα τα "μπαλκονια της Μακεδονιας").
γ. Την παραδοσιακη συνοικια Βαροσι με τα αναπαλαιωμενα σπιτια μακεδονικης αρχιτεκτονικης (με χαγιατια). Πιειτε οπωσδηποτε καφε στο Βαροσι-4 Εποχες. Ειναι ενα καινουριο καφε (σερβιρει και ποτα και κρυα πιατα) με υπεροχη διακοσμηση και θεα. Περπατηστε μεχρι τη Μητροπολη (Αγια Σκεπη) και την κατοικια του Μητροπολιτη που ειναι χτισμενη στην ακρη του γκρεμου, καντε βολτα στα πλακοστρωτα, αναψτε ενα κερακι στις παλιες εκκλησιες και, αν το βρειτε ανοιχτο, επισκεφτειτε το Λαογραφικο μουσειο (οι περισσοτεροι Εδεσσαιοι αγνοουν την υπαρξη του και σιγουροι λιγοι απο εμας το εχουμε επισκεφτει). Αν ειναι Μαιος τοτε ειστε διπλα τυχεροι, γιατι στο χωρο του παλιου Παρθεναγωγειου και διπλα ακριβως απο μια βυζαντινη εκκλησια λειτουργει εκθεσιακος χωρος με διαφορεςς εκθεσεις (ζωγραφικης, γλυπτικης κτλ).
δ. Βγαινοντας απο το Βαροσι κατευθυνθειτε προς τον Ψηλο Βραχο (High Rock για δυσκολες ωρες!). Εκει θα φτασετε αν προχωρατε κατα μηκος του γκρεμου (ειναι δυο βηματα απο τη Μητροπολη). Ειναι ενας βραχος που στεκεται αψηφωντας τους σεισμους που περασαν και το νομο της βαρυτητας. Απο πανω του υπαρχει ενα συμπαθητικο καφε-πιτσαρια. Η θεα ειναι μακραν η καλυτερη της πολης, οποτε αν εχει καλο καιρο σας προτεινω να καθησετε εξω.
ε. Οι κεντρικοι δρομοι της πολης πεζοδρομηθηκαν μολις περυσι. Στον πεζοδρομο λοιπον θα κανετε τη βολτα σας, θα δειτε τα μικρα καταρρακτακια και θα πιειτε καφε ή ποτο στο "στενο" ("της αμαρτιας" το ελεγαν παλια-καμια σχεση!), ενα πλακοστρωτο στενακι με πολλα μπαρακια και καφε.
στ. Στην εξοδο της πολης για Φλωρινα και με μια μικρη παρακαμψη δεξια, ακριβως απεναντι απο το δημαρχειο, ειναι η παλια βυζαντινη γεφυρα με ενα ακομα ομορφο παρκο (το λεγομενο παρκο του κολυμβητηριου). (Στην περιοχη αυτη γινεται και το παζαρι της πολης με ρουχα, παπουτσια, λευκα ειδη, αλλα και λαχανικα, ψαρια και ο,τι αλλο μπορει κανεις να φανταστει καθε Πεμπτη πρωι.) Στο ποταμι κολυμπανε κυκνοι και παπακια και ακολουθωντας τη ροη του καταληγετε και παλι στο κεντρο.
ζ. Τωρα, αν θελετε να εξαντλησετε τα αξιοθεατα της πολης, καντε μια βολτα απο το παλιο ρολοι (δυο λεπτα με τα ποδια απο τον πεζοδρομο, ρωτηστε καλυτερα, γιατι ειναι λιγο χωμενο). Οταν χτιστηκε φαινοταν απο ολη την πολη, αλλα πλεον το τριγυριζουν πολυκατοικιες. Ακριβως κατω απο το ρολοι ειναι το κτιριο που στεγαζει τον κινηματογραφο (χειμερινο). Εχει προβολες καθε μερα, πλην της Δευτερας, οπου προβαλει ταινιες η κινηματογραφικη λεσχη μονο για τα μελη της.
η. Σε μικρη αποσταση απο το Ρολοι βρισκεται το παλιο Τζαμι. Ειναι σε αρκετα καλη κατασταση, αλλα εντελως αναξιοποιητο. Λειτουργει ως αποθηκη αρχαιολογικου υλικου της εφοριας αρχαιοτητων. Αξιζει παντως μερικες φωτογραφιες.

3. Που να φατε

Οι επιλογες σας μεσα στην πολη είναι πολλες, ωστοσο τα καλυτερα μερη είναι κατά τη γνωμη μου εξω από αυτην. Επειδη όμως πιθανοτατα δεν θα θελετε να κινηθειτε, προτεινω τα εξης.
α. Καταρρακτες. Είναι το δημοτικο εστιατοριο, All time classic επιλογη για τουριστες, κυριως λογω της θεσης του. Αξιοπρεπη πιατα, καλες τιμες και μια νορμαλ ατμοσφαιρα, που αν και δεν προσφερει κατι, τουλαχιστον δεν ενοχλει (μιλαω για το εσωτερικο, εξω ειναι σουπερ). Δοκιμαστε Τσομπλεκι. Είναι το παραδοσιακο πιατο της περιοχης, κρεας με λαχανικα (κυριως μελιτζανες) και τυρια σε πηλινο.
β. Σταθμος. Είναι η πρωτη απαντηση που θα σας δωσει πιθανοτατα ενας Εδεσσαιος αν τον ρωτησετε που να φατε. Βρισκεται διπλα ακριβως στο σιδηροδρομικο σταθμο και εχει πολύ ωραιο περιβαλλον με τζακι και ξυλινη διακοσμηση, αλλα και πεντανοστιμα φαγητα. Δοκιμαστε πεστροφα ψητη, είναι μουρλια.
γ. Παραμυθι. Είναι ένα καινουριο εστιατοριο με πιο ψαγμενα πιατα (κοτοπουλο με καρυ, ριζοτα, περιεργα ζυμαρικα), το οποιο ανοιξε προσφατα. Βρισκεται στον κεντρικο δρομο, από το σιδηροδρομικο σταθμο πηγαινοντας προς το κεντρο και λιγο πριν φτασετε στη Νομαρχια στο αριστερο σας χερι. Ο νεαρος σεφ κανει θαυματα, κυριως στις σαλατες, αλλα και στα γλυκα που κερνανε στο τελος. Highlight τα ψωμακια με διαφορες γευσεις που σερβιρουν στην αρχη. Το μονο προβλημα είναι ότι δεν ξερω αν είναι ανοιχτα και το μεσημερι.
δ. Αν υποθεσουμε ότι βιαζεστε και δεν εχετε ορεξη να καθησετε καπου για ωρες, τον καλυτερο γυρο της πολης θα τον φατε στο Mario’s Grill, διπλα ακριβως από τα Goody’s στον πεζοδρομο. Εχει τραπεζακια να καθησετε, οποτε δε θα σας φαει η ορθοστασια. Τωρα αν θελετε σουβλακια (καλαμακια δηλαδη) ρωτηστε καποιον να σας στειλει στη Βλαχα. Είναι σε ένα στενο παραλληλα με τον πεζοδρομο και αν και το περιβαλλον είναι…καπως, ωστοσο τα σουβλακια είναι σκετη μαγεια.

Αδικείς ΄΄Της Βουλγάρας το στέκι΄΄ και για κάτι πιο πρόχειρο το ΄΄Θωμά''
 

axinos

Member
Μηνύματα
712
Likes
220
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγραδι ισως...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Επανέρχομαι μετά απο καιρο, γιατι επισκεφτηκα την ταβερνα που ειχε προτεινει η Μαρεδια στο χωριο Προμαχοι και ονομαζεται ο Κατω Μυλος. Δεν εχω να πω πολλα, απλα τελειο! Απιστευτες μεριδες, ψαγμενες γευσεις, φρεσκοτατα ολα, ενας υπεροχος ιδιοκτητης και....25 ευρω για 2 ατομα (12,5 το ατομο δηλαδη, ουτε στα goodys δεν τρωμε τοσο φτηνα) με 2 τεραστιες μεριδες (εγω τη δικια μου την πηρα εν τελει πακετο σπιτι, δεν καταφερα να τη φαω), σαλατα, μπουγιουρντι, 1/2 λιτρο κρασι και γλυκακι κερασμα! Ο ιδιοκτητης μας ειπε οτι εχει και ιστοσελιδα, οσο ομως και αν προσπαθησα, δεν μπορεσα να τη βρω :) Αν σας βγαλει ο δρομος στα λουτρα ποζαρ, αξιζει να πατε μεχρι εκει για φαγητο (και δοκιμαστε και μικρα φασολια με λουκανικα στο τηγανι, που δεν πηρα εν τελει εγω και το μετανιωνω ακομη).
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.865
Likes
26.632
Επανέρχομαι μετά απο καιρο, γιατι επισκεφτηκα την ταβερνα που ειχε προτεινει η Μαρεδια στο χωριο Προμαχοι και ονομαζεται ο Κατω Μυλος. Δεν εχω να πω πολλα, απλα τελειο! Απιστευτες μεριδες, ψαγμενες γευσεις, φρεσκοτατα ολα, ενας υπεροχος ιδιοκτητης και....25 ευρω για 2 ατομα (12,5 το ατομο δηλαδη, ουτε στα goodys δεν τρωμε τοσο φτηνα) με 2 τεραστιες μεριδες (εγω τη δικια μου την πηρα εν τελει πακετο σπιτι, δεν καταφερα να τη φαω), σαλατα, μπουγιουρντι, 1/2 λιτρο κρασι και γλυκακι κερασμα! Ο ιδιοκτητς μας ειπε οτι εχει και ιστοσελιδα, οσο ομως και αν προσπαθησα, δεν μπορεσα να τη βρω :) Αν σας βγαλει ο δρομος στα λουρα ποζαρ, αξιζει να πατε μεχρι εκει για φαγητο (και δοκιμαστε και μικρα φασολια με λουκανικα στο τηγανι, που δεν πηρα εν τελει εγω και το μετανιωνω ακομη).
Ο Κάτω Μύλος
 

tsikarita

Member
Μηνύματα
91
Likes
12
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ_ΚΟΥΒΑ
Υπέροχη η Έδεσσα, αν και λίγο υποβαθμισμένη. Συμβουλή μου, επισπευτείτε και το χιονοδρομικό!
 
Last edited by a moderator:

Panagiota^

Member
Μηνύματα
658
Likes
276
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιράν, Εκουαδόρ, Τανζανία
Συμφορουμίτες, υπάρχει καμιά γαστρονομική πρόταση για Παλαιό Άγιο Αθανάσιο; Ισχύει πως μαζεύει τόσο κόσμο που θέλει κράτηση και καθημερινή σε περίοδο γιορτών;
Επίσης, με πιεσμένο πρόγραμμα αξίζει η επίσκεψη στην Αρχαία Πέλλα ή να το αφήσω γι'άλλη φορά; Τι λέει γενικά ως χώρος; Έχω ακούσει πως δεν είναι καλά διατηρημένος.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom