Νήσοι Σολομώντα 'Ενα ξεχασμένο μέρος, Νησιά του Σολομώντα

konstilia

Member
Μηνύματα
25
Likes
128
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Τα πάντα ¨-)
Η ζωή στο χωριό ήταν πολύ απλή..
Ξύπναγα νωρίς, πρωινό και στη δουλειά..
Διάλειμμα για μεσημεριανό και πίσω στο νοσοκομείο για όσο χρειαστεί..
Βραδινό και κατά τις 10 νάνι..χωρίς ρεύμα μετά τις 9 δεν μπορούσα να κάνω και πολλά..
Στον ελεύθερο χρόνο-όταν έμενα στο χωριό-κυρίως skype, διάβασμα και ημερολόγιο με τις λεπτομέρειες της ημέρας..

Τίποτα το ιδιαίτερο βασικά αλλά η ημέρα πέταγε…απίστευτα εντυπωσιακό..

Εγώ έμενα ακριβώς απέναντι από το νοσοκομείο, έχουν φτιάξει ένα ‘’συγκρότημα σπιτιών’’ για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου..Το νοσοκομείο είναι λίγο πριν το χωριό, οπότε με ντόπιους, εκτός των νοσηλευτών και των οικογενειών τους, δεν μπορούσα να έχω ιδιαίτερη επαφή εκτός δουλειάς..Οι γείτονες μου με ντρέπονταν, οι άντρες ούτως ή άλλως δεν θα με έκαναν παρέα, οι γυναίκες ντρέπονταν να μου μιλάνε, τα παιδιά με λάτρευαν γιατί έφερνα καραμέλες από την πόλη..

Οι πρώτες ερωτήσεις ήταν πόσο χρονών είμαι και αν είμαι παντρεμένη…Στα Νησιά του Σολομώντα παντρεύονται απίστευτα μικρές,16 με 18, και αν δεν παντρευτούν τουλάχιστον έχουν παιδιά από αυτή την ηλικία..Το γεγονός ότι είμαι Λευκή, Ανύπαντρη και μόνη μου τόσο μακριά ήταν ασύλληπτο για τις γυναίκες εκεί..Δεν ήμουν φυσιολογική ¨-)

Η οικογένεια εκεί είναι το παν..καταρχάς λέγοντας οικογένεια μιλάω για την ευρύτερη οικογένεια…Παππούδες, γιαγιάδες, θείοι, θείες, ανίψια, αδέρφια θείων…200-300 άτομα…εκτός από την εξ’αίματος οικογένεια, οικογενειακές υποχρεώσεις κάποιος έχει και στους λεγόμενους Wantocks (One Talk) δηλαδή σε όσους μιλάνε την ίδια γλώσσα, όλο το χωριό τους δηλαδή!!!!!

Είναι πολύ ιδιαίτερο το σύστημα των Wantock…οφείλουν να βοηθάνε τους Wantocks τους που έχουν ανάγκη για όσο καιρό έχουν την ανάγκη..από οικονομική βοήθεια έως φιλοξενία για όσο χρειάζεται.. Θεωρητικά είναι όμορφο..Όταν όμως πρόκειται για ‘’οικογένειες’’ των 200-300 ατόμων ακόμα και το 1/10 να χρειάζεται την ‘’ανάγκη’’ σου είναι απίστευτο, πχ να ταΐζεις 20 άτομα αντί για 4-5 που είναι η οικογένεια σου..Όλοι βοηθάνε στις δουλειές του σπιτιού αλλά όχι οικονομικά γιατί απλά δεν έχουν την δυνατότητα..Έπειτα..Ποιος καθορίζει την ‘’ΑΝΑΓΚΗ’’??Υπάρχουν πολλές ανάγκες..ανάγκη φιλοξενίας για να πάει το παιδί σε ένα καλύτερο σχολείο?..Ανάγκη οικονομικής βοήθειας ή φιλοξενίας για λόγους υγείας (υπάρχει ένα ‘’μεγάλο’’ νοσοκομείο στην πρωτεύουσα στο οποίο έρχονται από όλες τις επαρχίες-νομούς)?..Φιλοξενία-φαγητό στη μεγάλη πόλη όπου ‘’υπάρχουν ευκαιρίες’’ μέχρι να βρεθεί κάποια???Και μέχρι πότε είναι το μέχρι??Αυτό ποιος το καθορίζει?Αυτός που έχει την ‘’ανάγκη’’?Και αν δεν ψάχνει την ευκαιρία και απλά μάλλον βαρέθηκε στο χωριό και ήθελε να έρθει στην πρωτεύουσα για κάποιο διάστημα??Υπάρχει όριο??Δυστυχώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ και για αυτό ένα όμορφο-ίσως ιδανικό σύστημα –να βοηθάς όποιον έχει ανάγκη- καταλήγει τις περισσότερες φορές σε εκμετάλλευση..

Από την άλλη κάποιος που κυριολεκτικά δεν έχει τίποτα είναι δύσκολο να καταλάβει μάλλον ότι εκμεταλλεύεται κάποιον άλλο που έχει..!!!

Γυρνώντας στη ζωή στο χωριό για τους ντόπιους…Δεν έχει πολύ διαφορά με τη ζωή σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας-ακόμα και σήμερα- εκτός από το ότι είναι πιο περιορισμένη λόγω έλλειψης μέσων μεταφοράς…Μένουν μαζί οι ευρύτερες οικογένειες..

Ξύπνημα..δουλειές του σπιτιού και του κήπου για τις γυναίκες..μαγείρεμα για τις γυναίκες ..δουλειές του σπιτιού και νάνι..Ότι αφορά το σπίτι αφορά τις γυναίκες..Φυσικά πολλές γυναίκες δουλεύουν κιόλας..Ο ρόλος του άντρα??Αν έχει κάποια δουλειά η δουλειά του..Διαφορετικά τα ‘’Κοινά’’ του χωριού και να τα βρίσκει έτοιμα στην καλύτερη των περιπτώσεων…στη χειρότερη να μπεκρολογάει και να γυρνάει σπίτι μεθυσμένος και ότι αυτό συνεπάγεται..

Δυστυχώς από όταν έχουν μπει οι ασιατικές αγορές στη χώρα (γύρω στα 10-15 χρόνια) μαζί με τα υπόλοιπα αγαθά έφεραν και το αλκοόλ..
Δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα όλων των αναπτυσσόμενων χωρών..Ξέρω ότι εκεί ο αλκοολισμός αποτελεί μεγάλο πρόβλημα..Πίνουν για να μεθύσουν..και είναι πάρα πολύ επιθετικοί όταν είναι μεθυσμένοι..απίστευτα πολλά κρούσματα ενδο-οικογενειακής βίας και βιασμοί γυναικών..

Θα μου πείτε και γιατί δεν τους αφήνουν…

Στα Solomons οι γυναίκες φεύγουν από τις οικογένειες των γονιών τους κυρίως όταν παντρεύονται και φτιάχνουν δική τους οικογένεια..Όταν ο γαμπρός ‘’ζητάει’’ τη νύφη από την οικογένεια της η οικογένεια της ζητάει ένα αντίτιμο σε shell money (χρήματα φτιαγμένα από κοχύλια-διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή)..το πόσα θα ζητήσει εξαρτάται κυρίως από το κοινωνικό επίπεδο της οικογένειας της!!(Ενδεικτικά στην κεντρική αγορά τα shell money κοστίζουν 100 ευρώ το 1)..Οπότε ο άντρας είναι σαν να ‘’αγοράζει’’ τη γυναίκα του!!!!Πληρώνει την οικογένεια της για να την ‘’αποκτήσει’’..είναι ‘’κτήμα΄΄ του!!!
Για αυτό δεν τους αφήνουν ¨-(

Ακόμα και να γυρίσουν στην οικογένεια τους για να είναι προστατευμένες οι οικογένειες τους δεν θέλουν να μπλεκτούν και να βοηθήσουν γιατί ο γαμπρός έχει το δικαίωμα να τους ζητήσει ένα είδος αποζημίωσης-compensation!!!

Γενικά την αποζημίωση τη ζητάνε για απίστευτες βλακείες..που να το σκάσει η νύφη..!!

Είναι απίστευτα πολύπλοκο..Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν οργανώσεις στην πρωτεύουσα για την προστασία των γυναικό-παίδων που έχουν υποστεί ενδο-οικογενειακή βία..

Αυτά για την ώρα ¨-)
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237

konstilia

Member
Μηνύματα
25
Likes
128
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
Τα πάντα ¨-)
Ειναι τουλάχιστον 6 και αρκετοί αγννοουμενοι μου είπε μια φίλη που ειναι εκει..και ήταν "τυχεροί" που χτύπησε το Temotu όπου ζει μόνο 20.000 κόσμος..αυτα έμαθα εγω απο τον συντονιστή της εκκένωσης στο Gualdacanal
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.693
Likes
6.667
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική Ναμιμπια
Τι ανακαλυψα μέσα στη μαυρη νυχτα ! Δεν την ειχα πάρει ειδηση αυτη την ιστορία .
Εχει να πεσει πολυ διαβασμα ......
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.693
Likes
6.667
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική Ναμιμπια
Μα για αυτό μου αρεσουν οι διαγωνισμοι ! Συνηθως διαβαζω ολες τις ιστοριες , αλλά ετυχε το 2012 και το 13 να λειπω αρκετους μηνες σε χωρα με ανυπαρκτο σχεδον ιντερνετ και ετσι εχασα επεισοδια που τωρα βλεπω οτι αξιζουν το κοπο να ξενυχτησω.
 
Μηνύματα
1.990
Likes
6.322
Είναι 19 Απριλίου νομίζω, 18 ή 19..Τρίτη βράδυ…την Κυριακή ήρθαμε στο Marovo Lagoon με την Alessandra και τον Selwyn.
Κυριακή βράδυ πήγαμε στο σπίτι του John Wein και μείναμε...Δευτέρα την περάσαμε όλη την ημέρα στη βάρκα, snorkelling στα νησιά, desert islands, μόνο εμείς, το βράδυ γυρίσαμε σπίτι. Ο Selwyn πήγε για ψάρεμα και φάγαμε φρέσκο ψάρι το οποίο έλιωνε στο στόμα..Είχε moonlight, βγήκαμε για βαρκάδα με canoa, κάναμε το γύρο του ακριβώς απέναντι νησιού, το οποίο ήταν απίστευτο.. Το φεγγάρι καθρεφτιζόταν στο lagoon και όλο το νησί καθρεφτιζόταν, σκηνή από moovies ή documentary..Τυχεροί που δεν βυθιστήκαμε γιατί το canoa έβαζε νερό από παντού…ο S. έκανε κουπί και εγώ με τα χέρια προσπαθούσα να βγάλω το νερό..με άφησε σε ένα άλλο σημείο του νησιού και γύρισα πίσω στο σπίτι barefoot (δεν είχα πάρει τις σαγιονάρες μου) μέσα στη βροχή..
Σήμερα ήρθαμε στο Kokete...είναι ένα πανέμορφο χωριό το οποίο βρίσκεται στο Lagoon πάντα, στο Marovo Lagoon...Το οποίο δεν έχω λόγια να το περιγράψω..Εδώ μεγάλωσε ο S.
Δεν μας περίμεναν, δεν τους είχε ειδοποιήσει ότι θα ερχόμασταν!!!Θα μου πεις πώς να τους ειδοποιήσει αφού εδώ δεν πιάνει το κινητό??Όταν φτάσαμε μαζεύτηκε όλο το χωριό να μας καλοδεχθεί ¨-) Άνοιξαν το logde όπου θα μείνουμε και άρχισαν να το καθαρίζουν άτομα από το χωριό, έτσι ώστε να μας φιλοξενήσουν… Το έκαναν αγνώριστο..Εγώ όταν μπήκα μέσα στην αρχή σκέφτηκα ουπςςς …εδώ πέρα θα μείνουμε??δεν υπήρχε χώρος, ήταν πολύ βρώμικο..θα κοιμόμουν βέβαια.. αλλά …ήταν απίστευτα βρώμικο…
Μέσα σε 1 ώρα το είχαν κάνει αγνώριστο, πεντακάθαρο..
Αυτή τη στιγμή βλέπω ένα ουράνιο τόξο γύρω από το φεγγάρι!!!!
Μας έφτιαξαν την κουζίνα, έξω από το σπίτι…
O S. Και ένας ξάδελφος του μας μαγείρεψαν..
Εμείς κάναμε ντους στη μέση του χωριού..υπάρχει μια ντουζιέρα η οποία είναι καλυμμένη γύρω γύρω και βάλαμε ένα lava lava για να καλύψουμε την πόρτα και να…για να κλείσουμε το..τέλος πάντων για να μπορέσουμε να κάνουμε ντους!!!!Απίστευτα τα γέλια με την Ale..Από την άλλη θα έπρεπε απλά να χαιρόμαστε που υπάρχει η δυνατότητα για ντους!!
Ήρθαμε εδώ στο lodge..ξάπλωσα..είδα τον πιο απίστευτο ουρανό..τα απίστευτα αστέρια..είχα την αίσθηση ότι τα αστέρια πέφτουν από τον ουρανό..λες και αιωρούνται..
Ήρθε μια θεία του S., η οποία μας έφερε πατάτες και ψάρι, του λέει …είναι θεία του …και του λέει ¨δε θυμάμαι το όνομά σου!!¨χα χα χα
Φάγαμε καταπληκτικά..κάτω από έναν απίστευτο ουρανό, με πανσέληνο..δεν ξέρω αν ήταν χθες ή σήμερα..τέλος πάντων..τεράστιο φεγγάρι..και τα σύννεφα τα οποία περνάνε..και το αεράκι όσο όσο πρέπει για να σε φρεσκάνει..
Πίνω nes cafe..και φτιάχνω coconut wine!!!
Χθες γνωρίσαμε έναν Ελβετό, ο οποίος είναι εδώ εδώ και 10 χρόνια και φτιάχνει κρασί από ανανά και πήγαμε και συστηθήκαμε και πήραμε το κρασί του..
Και με όλα αυτά ο S. είπε ¨ και εγώ μπορώ να φτιάξω coconut wine, το οποίο θα το αφήσουμε 1-1 ½ μέρα και θα το ανοίξουμε την Πέμπτη όταν θα έρθει η Roslyn να το πιούμε…
Εεε..εφόσον φτιάξαμε το coconut wine χαζεύαμε τα σύννεφα τα οποία περνάνε και παίρνουν απίστευτα σχήματα.. ¨-)
Τώρα αυτή τη στιγμή, για να καταλάβεις, για να καταλάβετε, για να καταλάβω..δεν ξέρω σε ποιον αναφέρομαι..σε εμένα και στο ημερολόγιο μου μάλλον..βλέπω ένα ουράνιο τόξο σε σύννεφο, γύρω γύρω από το φεγγάρι, το οποίο δεν μπορώ να φωτογραφίσω γιατί έχω μείνει από μπαταρία από τις τόσες πολλές φωτογραφίες που έχω πάρει σε 3 μέρες..
Και θα έπρεπε να …δηλαδή..
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω αυτό που ζω, δεν υπάρχουν λόγια να το εκφράσω..
Εφόσον φτιάξαμε το coconut wine, την οποία συνταγή ελπίζω να θυμάμαι αύριο για να την γράψω..δεν είμαι πολύ σίγουρη ότι θα τη θυμάμαι ¨-)
Εεεε..μας έφερε nes cafe,μας έφερε ζεστό νερό και nes cafe..
Εγώ στην αρχή δεν το ήθελα..
Ουσιαστικά η Α. έφτιαχνε nes cafe και τη κοίταζα και σκεφτόμουν, και έλεγα …τι γίνεται??δεν υπάρχει αυτό το πράγμα..και ήθελα να την βγάλω φωτογραφία να φτιάχνει τον καφέ μέσα στη νύχτα στο Kokete στη μέση του πουθενά..και λέω ..όχι όχι..δε θέλω..και μετά το σκεφτόμουν..και λέω..σε τι sureal κατάσταση βρίσκομαι???
Οπότε έπρεπε ακόμα και τον NesCafe να τον πιω γιατί είναι τόσο sureal..που δεν υπάρχει …δεν υπάρχει αυτό που ζω..Θα ήταν απίστευτη διαφήμιση για τη Nes αυτή ¨-)
Αυτό που ζω είναι ένα όνειρο.. είναι ένα πανέμορφο όνειρο..και αυτή τη στιγμή είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που το καταγράφω …γιατί …γιατί δε..θα ένιωθα ότι το ονειρεύτηκα αν δεν το κατ'έγραφα..
Αααα..πίνω nes cafe …το είπα αυτό..
Κάποιος μας έφερε coconuts..η Α. λέει τα ονόματά μας..και κάποιος μας έφερε coconuts πάρα πολλά coconuts..πρέπει να είναι 2,4,6,8,10,13-14 coconut τα οποία..δεν ξέρω ακριβώς αν τα έφερε όλα για εμάς …είναι απίστευτο..
Λοιπόν,9 λεπτά registration…νομίζω ότι θα συνεχίσω να πίνω τον καφέ μου, να χαζεύω το φεγγάρι, πολύ πιθανόν να πιούμε coconut σε λίγο..
Είμαστε εδώ εγώ, η Α., ο Σ ( local, το αγόρι της Α.),3 ντόπιοι..στη μέση του πουθενά..
Δηλαδή..αν χανόμασταν από εδώ αυτή τη στιγμή απλά οι οικογένειες μας θα ανησυχούσαν..κανένας δε θα μας έβρισκε..το κάνω λίγο fricky βέβαια τώρα....τώρα που το σκέφτομαι..
Η Α. έχει πιάσει συζήτηση στο Pidgin με 2 ντόπιους..και τα coconut όλο και πληθαίνουν..
Είμαι απλά ευτυχισμένη..
Είναι 11 λεπτά που καταγράφω..μμμ..είμαι πραγματικά σε ένα παραμύθι..είναι απίστευτο..»
«Θα φτιάξουμε και δεύτερο κρασί αυτή τη στιγμή …η Α. έχει ήδη καθίσει..και εγώ θα καθίσω με τον καφέ μου να φτιάξω το δεύτερο κρασί..ααα ίσως φτιάξουμε και quazo... με φωνάζει… ¨-) γεια»
«Ξέχασα να πω …μην ξεχνάμε ότι η μέση του πουθενά είναι σε ένα νησί, στα Solomon Islands, τα οποία μέχρι πριν από 30 χρόνια είχαν κανιβαλισμό και πριν από 10 χρόνια-7-8 χρόνια- αλληλοσκοτώθηκαν, κάτι σαν εμφύλιος, ένταση το λένε εδώ και κυνηγούσαν κεφάλια μέχρι πριν από 30 χρόνια..είναι λίγο spookie ουσιαστικά …και είναι τόσο μακριά από το σπίτι μου..ποτέ δε θα φανταζόμουν φυσικά ότι θα βρεθώ εδώ..θέλω να φτάσει το 1’ για να το κλείσω ¨-)ο S. άρχισε να της εξηγεί το κρασί και τώρα θα πάω να τους βοηθήσω και εγώ»..
Ξέχασα να πω το πιο σημαντικό…
Κοιμήθηκα με την πόρτα και τα παράθυρα ανοιχτά χθες ¨-)
Όχι ρε Θεέ!!!! Αυτό είναι ποίημα, περιγραφή κατευθείαν για την ψυχή και για να οργιάζει η φαντασία!! Δεν έχω λόγια, απλά ΖΗΛΕΥΩ και ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ!!! :oops::oops: Αν και την ιστορία την είχα διαβάσει ξανά πιο παλιά, τώρα με αποτελείωσε.. Συγχαρητήρια που το έζησες όλο αυτό, και για τη μεταφορά της εμπειρίας σου :)
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.747
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom