Π.Γ.Δ.Μ. Η έκπληξη της Π.Γ.Δ.Μ.

Elenik

Member
Μηνύματα
295
Likes
97
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΗΣΙΑ ΚΟΥΚ - ΑΛΑΣΚΑ

Η επίσκεψη στην ΠΓΔΜ αποφασίστηκε μετά από πρόσκληση ενός φίλου που ζει εκεί να μας φιλοξενήσει. Γενικότερα δεν ήταν και ο προορισμός των ονείρων μου, αλλά είπαμε ότι ενα οικονομικό σκ θα ήταν μια χαρά. Άλλωστε τι έχει να κάνεις εκεί;;; Μάλλον τίποτα.. εκτός από τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με αυτά τα δεδομένα ξεκινήσαμε Παρασκευή απόγευμα μετά τις δουλειές μας. Θεσσαλονίκη - Σκόπια (η πόλη) είναι 180 χλμ περίπου. Το Ελληνικό κομμάτι του δρόμου είναι πολύ καλό, το Σκοπιανό μέτριο. Το νόμισμα της χώρας είναι το δηνάριο και η ισοτιμία σήμερα είναι 1€ = 61,3δηνάρια. Τη διαδρομή έως τα Σκόπια δεν την είδαμε καθώς είχε αρχίσει ήδη να νυχτώνει. Φτάσαμε στην πόλη γύρω στις 9, βρήκαμε το σπίτι του φίλου μας και ξεχυθήκαμε στην πόλη για μία πρώτη γνωριμία και φαγητό γιατί πεθαίναμε. Φάγαμε σε ένα Ιταλικό εστιατόριο, το φαγητό αδιάφορο γι' αυτό και δεν το αναφέρω, και μετά κάναμε μία βόλτα στην Κεντρική Πλατεία, όπου είναι κυριολεκτικά πνιγμένη στα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και της λοιπής οικογένειάς του (Φίλιππος, Ολυμπιάδα). Κατευθυνθήκαμε στην πλευρά της παλιάς πόλης, που είχε μπαράκια αλλά τελικά δεν καθήσαμε γιατί είχε βγάλει πάρα πολύ κρύο. Την μέρα εκείνη έτυχε να γίνεται στην πόλη ένα φεστιβάλ μπύρας μέσα στο κάστρο (το οποίο παρεπιπτόντως πολύ μου θύμιζε τα κάστρα της Θεσσαλονίκης), οπότε πήγαμε εκεί για λίγη ώρα και πίσω για ξεκούραση. Η επόμενη μέρα θα ήταν της τουριστικής περιηγήσεως στην πόλη των Σκοπίων.

 

Elenik

Member
Μηνύματα
295
Likes
97
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΗΣΙΑ ΚΟΥΚ - ΑΛΑΣΚΑ
Την επόμενη μέρα ακολουθεί χαλαρό ξύπνημα και πρωινό και βγαίνουμε αργά για την περιήγησή μας στην πόλη των Σκοπίων. Ξεκινήσαμε από την κεντρική πλατεία όπου είναι στημένα τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του πατέρα του Φιλίππου αλλά και της μητέρας του Ολυμπιάδας. Δεν μπορώ να κρατηθώ και να μη σχολιάσω ότι υπάρχουν 4 αγάλματα που παραστούν τον Μεγάλο Αλέξανδρο με την μητέρα του σε διάφορες φάσεις, δηλδή στο ένα η Ολυμπιάδα είναι έγκυος, στο άλλο έχει το Μεγάλο Αλέξανδρο μωρό και τα άλλα δύο σε πιο μεγάλη ηλικία. Επίσης τα αγάλματα γενικά στην πλατεία είναι αμέτρητα, ήτοι έχει ένα μεγάλο τον Φίλιππο πχ, και από κάτω είναι περικυκλωμένος από καμια δεκαριά μικρά με στρατιώτες. Στην πλευρά της "νέας" πόλης βρίσκεται και το σπίτι της Μητέρας Τερέζας. Η είσοδος είναι ελεύθερη, και τα εκθέματα περιορίζονται σε κάποια έπιπλα, κάποια χειρόγραφα της Μητέρας Τερέζας και κάποιες φωτογραφίες της. Συμπαθητικό θα το έλεγα, τίποτα περισσότερο. Εξ όσων γνωρίζω, η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε μεν στα Σκόπια, ωστόσο ήταν Αλβανικής καταγωγής. Τα περισσότερα χρόνια της δε τα έζησε στην Ινδία.
Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την παλιά πέτρινη γέφυρα (old stone bridge) η οποία ενώνει την παλιά με την καινούρια πόλη, με σκοπό να περιηγηθούμε στην παλιά. Κάτω από τη γέφυρα περνά ο ποταμός Αξιός (Vardar). Τα κτίρια στη μία όχθη του ποταμού μετά από έναν μεγάλο σεισμό του 20ου αιώνα κατεδαφίστηκαν και πλέον στη θέση τους έχουν ανεγερθή νέα με αρχαιοελληνική αρχιτεκνοτική, που στεγάζουν το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, του μουσείο μακεδονικών μαχών. Πιο εκεί βρίσκεται και το μουσείο του Ολοκαυτώματος των εβραίων. Για αυτά τα τρία δεν έχω πληροφορίες καθώς δεν τα επισκεφθήκαμε.
Στην παλιά πλευρά της πόλης τώρα, υπάρχουν πολλά καταστήματα, και καφέ παραδοσιακά, πέτρινα σοκάκια. Όλα είναι σχετικά απεριποίητα αλλά αποπνέουν μία πολιτισμική γνησιότητα. Έτσι θα το έλεγα εγώ. Ήπιαμε έναν καφέ, σε μία στοά, που παλιά χρησιμοποιούνταν για στάβλος (!!!). Συνεχίσαμε προς το παζάρι όπου ψωνίσαμε μερικά μπαχαρικά και χαζέψαμε τους πάγκους.
Εκεί διαπίστωσα ότι ενώ οι άνθρωποι ζουν φτωχά και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν (αυτή την εικόνα εισέπραξα) η πολιτική ηγεσία δαπανά ούτε ξέρω πόσα χρήματα προκειμένου να κατασκευάσει αγάλματα κλπ. Αυτή η πλευρά της πόλης εμένα μου άρεσε λοιπόν, η αυθεντικότητα που εισέπραξα από τους ανθρώπους, τα μαγαζιά, τα γραφικά σοκάκια, τα παραδοσιακά καφέ.
Ήρθε και η ώρα του φαγητού, και καθήσαμε σε μία ταβέρνα (συγχωρέστε με αλλά δεν θυμάμαι το ονομά της), με πολύ καλό φαί και εξαιρετικές τιμές. Φάγαμε κρεατικά 5 άτομα, σκάσαμε και στο τέλος πληρώσαμε 40€. Η συνέχεια του προγράμματος έλεγε matka lake!
 

Elenik

Member
Μηνύματα
295
Likes
97
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΗΣΙΑ ΚΟΥΚ - ΑΛΑΣΚΑ
Την matka lake λοιπόν ως αξιοθέατο δεν ήξερα την ύπαρξή της. Ωστόσο ψάχνοντας ανακάλυψα ότι είναι το νούμερο 1 αξιοθέατο της περιοχής. Και τελικά όχι άδικα. Ανηφορίσαμε ορεινά ορεινά και φτάσαμε με το αυτοκίνητο αρκετά κοντά. Εκεί ξεκινά το περπάτημα μέσα σε μονοπάτια ανάμεσα στα βράχια. Για την ακρίβεια από τη μία είναι ο βράχος και από την άλλη η λίμνη και ένα τεχνητό φράγμα. Εκπληκτικό σημείο. Εντύπωση μου έκανε ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες!! Είχε παντού ταμπέλες. Μετά από περπάτημα 5 -10 λεπτών φτάσαμε σε ένα σημείο που είχε ένα καφέ - εστιατόριο, το οποίο έχει και έναν ξενώνα. Υπάρχει και μία χριστιανική εκκλησία στο χώρο αλλά ήταν κλειστή. Όποιος θέλει μπορεί να συνεχίσει το περπάτημα παράλληλα με τη λίμνη και να διασχίσει και το ομώνυμο φαράγγι που έχει παρακάτω. Το σύνολο της πεζοπορίας είναι 6 χλμ απ' ότι μου είπαν. Εμείς δεν το κάναμε οπότε δεν ξέρω περισσότερα. Καθίσαμε στο καφέ, να πιούμε ένα καφεδάκι και να απολαύσουμε τη θέα. Σημαντική πληροφορία: Στα Σκόπια δεν ξέρουν να κάνουν καφέ. Το είδα παντού. Προτιμήστε τη λύση του espresso που είναι διεθνής καφές. Ακόμα και τον καπουτσίνο τον φέρνουν όχι με αφρόγαλα αλλά με σαντιγύ. Όταν λενε νες εννοούνε φραπε. Εγώ πάντως παραγγέλνοντας espresso είχα το κεφάλι μου ήσυχο. Στην συγκεκριμένη λίμνη αν πάτε νωρίς υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε καγιάκ, ή απλώς βαρκάδα. Αφού ήπιαμε τον καφέ μας (εγώ δηλαδή γιατί οι υπόλοιποι ρίσκαραν και βρίζανε) γυρίσαμε προς τα πίσω, κάναμε μία στάση σε ένα εμπορικό και ψωνίσαμε διάφορα χαζα. Οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από Ελλάδα, δηλαδή μπορεί και 2€ σε κάθε προιόν. Το βράδυ παρόλο που είχαμε πει να βγούμε στην παλιά πόλη για ένα ποτάκι, μας κέρδισε το σπίτι, με καλή παρέα και κουβέντα.
 

Nedelja

Moderator
Μηνύματα
1.773
Likes
3.136
Ταξίδι-Όνειρο
Whole Africa,Cuba
Όντως η Matka Lake προσφέρεται για ωραία βολτίτσα. Πήγα κι εγώ πέρσι τον Οκτώβριο και μου κάνει εντύπωση αυτό που λες για τις φωτογραφίες, προσωπικά δεν είδα καμιά ταμπέλα εκτός κι αν εννοείς κάπου κοντά σε ένα φράγμα που υπάρχει, στην υπόλοιπη περιοχή κι εμείς και οι υπόλοιποι φωτογραφίζαμε κανονικά. Πάντως αξίζει πραγματικά για όσους φτάσουν μέχρι εκεί να συνεχίσουν το μονοπάτι μετά το καφέ, είναι μια πολύ ξεκούραστη πεζοπορία παράλληλα με τη λίμνη και ανάμεσα στα δέντρα, εμείς είχαμε ένα κουτσό στην παρέα και δεν κάναμε όλη τη διαδρομή αλλά και 3-4χλμ που κάναμε ήταν πολύ όμορφα.
Και ναι ναι συμφωνώ για τον καφέ...μεγάλη πίκρα, τεράστια όμως...την πρώτη φορά που παραγγείλαμε καπουτσίνο κι έσκασαν οι κούπες με τη σαντιγύ μετά την αρχική βουβαμάρα μας έπιασε υστερικό γέλιο σε σημείο που πιστέψαμε οτι θα μας πετάξουν έξω....(σημείωση το σκηνικό σημειώθηκε στη Στρούγκα όπου πήγαμε μετά από παρότρυνση ελληνίδας που μας είπε οτι η ομορφιά της είναι εφάμιλλη της Βενετίας.... :eek: ).
Η λύση είναι μία πάντως...όποιος θέλει καπουτσίνο παραγγέλνει μακιάτο... :confused:

Για συνέχισε πάντως και βάλε και καμιά φώτο αν έχεις.
 

Elenik

Member
Μηνύματα
295
Likes
97
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΗΣΙΑ ΚΟΥΚ - ΑΛΑΣΚΑ
Επόμενη μέρα, Κυριακή, ημέρα που φεύγουμε από τα Σκόπια και το πρόγραμμα περιλαμβάνει Οχρίδα, Μπίτολα και μετά σπίτια μας. Από Σκόπια λοιπόν για Οχρίδα είναι περίπου δυόμιση ώρες. Εντυπωσιάστηκα από τη διαδρομή, κυρίως επειδή δεν το περίμενα. Παρένθεση: Εντυπωσιάστηκα από όλη τη χώρα, καθώς περίμενα κάτι εγκαταλελλειμένο και βρήκα κάτι κανονικό και σε κάποιες περιπτώσεις ωραίο. Επανέρχομαι λοιπόν. Σε κάποια σημεία της διαδρομής περνάμε από κατάφυτες εκτάσεις με ψηλά δέντρα σχεδόν δασικές, ο δρόμος είναι μέτριος και η περιοχή που διαβαίνουμε αραιοκατοικημένη. Τα χωριά πρόσκεινται κυρίως στην Αλβανία καθώς σε αρκετά σπίτια είναι κρεμασμένη η αλβανική σημαία. Φτάνοντας στην Οχρίδα, βρίσκουμε πάρκινκ μπροστά στη λίμνη, και αναρωτιόμαστε που πρέπει να πληρώσουμε. Φοβερή οργάνωση, έρχεται ένας τύπος και πληρώσαμε για τέσσερεις ώρες σχεδόν 2 ευρώ. Επειδή στην Οχρίδα αφιερώσαμε μόνο λίγες ώρες η ξενάγησή μας ήταν περιορισμένη. Κάναμε μία βόλτα στον βασικό πεζόδρομο, στην συνέχεια ανηφορίσαμε στην παλιά πόλη για την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Εκεί έχει εισητήριο 1,5 ευρώ περίπου. Εγώ μπήκα, οι λοιποί της παρέας όχι. Να διευκρινίσω ότι δεν είναι του γούστου μου οι εκκλησίες και οι τοιχογραφίες ωστόσο κάποια μέρη τα θεωρώ must to see, έτσι λοιπόν και αυτή η εκκλησία στην Οχρίδα. Δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα, πράγματι είχε παλιές τοιχογραφίες που αχνοφαίνονταν στους τοίχους και κάποιες εικόνες. Εδώ έχω να παρατηρήσω το εξής προς τους αρμόδιους (οι οποίοι προφανώς δεν διαβάζουν αυτά που γράφω αλλά κάπου πρέπει να τα πω και εγώ). Ή πρέπει να θεωρήσουν ότι η Αγία Σοφία είναι εκκλησία και να μην έχει εισητήριο, ή εφόσον έχει εισητήριο και θεωρείται μουσείο - μνημίο θα πρέπει στα "εκθέματα" να υπάρχει η αντίστοιχη επεξήγηση. Στην προκειμένη, πληρώνεις, μπαίνεις, βλέπεις, κανείς δεν σου λέει κάτι, αλλά ούτε και υπάρχουν επιγραφές και επεξηγήσεις κάτω από τις τοιχογραφίες.
Στην συνέχεια φύγαμε από εκεί, και επιλέξαμε την παραλίμνια διαδρομή για να πάμε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην περιοχή Κανέο της Οχρίδας. Παιδιά η διαδρομή αξίζει τα πάντα, πάρα πολύ ωραία, μέσα από βραχάκια, μετά βότσαλα παραλίας, μετά κάποια καφέ - μπιτσ μπαρ, μετά πάλι βραχάκια. τέλεια. Μετά από κανα δεκάλεπτο φτάνουμε, ανηφορίζουμε τα σκαλάκια (λίγα είναι), και η θέα είναι επίσης φοβερή, ξεδιπλώνεται όλη η λίμνη και απέναντι τα αλβανικά βουνά. Είχα διαβάσει στο φόρουμε ότι φεύγοντας υπάρχει ο βαρκάρης που μπορεί να σε κάνει μία βαρκάδα και να σε γυρίσει στο λιμάνι. Μας πλησίασε και εμάς ο "βαρκάρης" λοιπόν, ζήτησε 10€ για 3 άτομα. Στο forum είχα διαβάσει 5€ για δύο άτομα. Βαριόμασταν λίγο, θέλαμε και τη βαρκάδα μας και τα δώσαμε. Δεν το μετανιώσαμε, μας άρεσε πολύ, η άλλη οπτική της Οχρίδας από θαλάσσης. Στο γυρισμό καθίσαμε για ένα γρήγορο καφεδάκι και στην συνέχεια θα αναζητούσαμε τη μεσημεριανή μας τροφή.
 

Elenik

Member
Μηνύματα
295
Likes
97
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΗΣΙΑ ΚΟΥΚ - ΑΛΑΣΚΑ
Ακολουθώντας πιστά τις συμβουλή του μέλους του forum Nedelja πήραμε τον παραλιακό δρόμο από Οχρίδα προς το Μοναστήρι του Σαμουήλ αναζητώντας το χωριό Trpejca. Παραλίμνιο ψαροχώριο με εξαιρετική πέστροφα έλεγαν οι φήμες του forum και επιβεβαιώθηκαν. Να σημειώσω μόνο ότι κατεβαίνοντας τα σκαλάκια του χωριού και βγαίνοντας στην παραλία δεν έχει πλέον μόνο ένα μαγαζί αλλά τρία τέσσερα εστιατόρια. Ρωτώντας και κάποιους στην Οχρίδα μας συνέστησαν και κάτσαμε στο Riber. Το χωριό εξαιρετικό, η θέα εξαιρετική, το φαγητό και εξαιρετικό και φτηνό. Η σπεσιαλιτές τους που είναι η πέστροφα στα κάρβουνα πεντανόστιμη, και ενδεικτικά, για 3 πέστροφες, δύο σαλάτες και δύο ορεκτικά πληρώσαμε 40€. Αξίζει η επίσκεψη οπωσδήποτε. Και για όσους δεν το ξέρου η πέστροφα είναι trout στα αγγλικά (ούτε εγώ το ήξερα, από το forum το έμαθα). Ιδανική συνέχεια θα ήταν να πάμε προς Μπιτολα από τη διαδρομή του εθνικού πάρκου Gallicica (ή κάπως έτσι) αλλά η ώρα είχε περάσει αρκετά και δεν θέλαμε να είμαστε νύχτα πάνω στα βουνά, δεν θα βλέπαμε και τίποτα άλλωστε. Συνεπώς επιλέξαμε τη λύση του κλασσικού εθνικού δικτύου. Μπορώ να πω ότι η σήμανση είναι σχετικά ελλιπής. Από εδώ και από εκεί φτάσαμε αργούτσικα στην Μπίτολα, κατά τις 9μιση το βράδυ. Είχαμε ακούσει τα καλύτερα. Από Θεσσαλονίκη μας έλεγαν και μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την Μπίτολα. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο δημοτικό (μάλλον) πάρκινκ, δωρεάν, σε μια αλάνα δηλαδή και αρχίσαμε το περπάτημα στον πεζόδρομο. Τον περπατήσαμε όλο, παρατηρήσαμε τα διατηρητέα νεοκλασσικά κτίρια, και φτάσαμε στην Πλατεία με το αστέρι της Βεργίνας σε συντριβάνι (!!!) , τον Πύργο του ρολογιού, έναν πύργο του 17ου νομίζω αιώνα (ωραίο) και το άγαλμα του Φιλίππου. Γυρνώντας προς τα πίσω και ψάχνοντας κάπου να καθίσουμε για ένα γρήγορο καφεδάκι, αναρωτιόμασταν και οι τρεις που είναι το ωραίο σε αυτήν την πόλη. Πραγματικά εμάς δεν μας άρεσε, και να μην είχαμε σταματήσει δεν θα είχαμε χάσει κάτι. Γυρνώντας στην Ελλάδα ρώτησα που είναι το ωραίο και έμαθα ότι η πόλη είναι ιστορικής σημασίας καθώς τα παλαιά χρόνια ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο του ελληνισμού μετά την Κωνσταντινούπολη και πριν την Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά σήμερα δέν έχει να επιδείξει κάτι ωραίο κατά τη δική μου γνώμη. Κρατώ μία επιφύλαξη επειδή την επισκεφθήκαμε βράδυ, ίσως την ημέρα είναι λίγο πιο ωραία.
Σιγά σιγά πήραμε το δρόμο της επιστροφής, περνώντας το συνοριακό σταθμό της Νίκης και επιστρέφοντας σπιτάκι...!
 

Elenik

Member
Μηνύματα
295
Likes
97
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΗΣΙΑ ΚΟΥΚ - ΑΛΑΣΚΑ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:
Καταρχήν πολλά ευχαριστώ στο μέλος giannismits, του οποίου την ιστορία χρησιμοποίησα ως οδηγό, και στο μέλος nedelja για το φοβερό εστιατόριο στο χωριό trpejca με την τέλεια πέστροφα.
Η ΠΓΔΜ δεν είναι μία εγκαταλελειμμένη χώρα όπως ίσως κάποιοι νομίζουμε. Μπορεί να μην είναι Γαλλία ή Ελβετία αλλά έχει μία φυσική ομορφιά, και μια πολιτισμική αυθεντικότητα σε κάποια σημεία που την καθιστούν ωραία. Θα μπορούσε άνετα να γεμίσει ευχάριστα κάποιος 3 - 4 ημέρες, επισκεπτόμενος σκόπια και οχρίδα.
Στα Σκόπια η τεχνητή λίμνη - φαράγγι matka lake θεωρώ πως είναι το καλύτερο αξιοθέατο της πόλης αν όχι της χώρας. Κατά τα λοιπά η πόλη είναι γραφική στο κομμάτι της παλιάς αγοράς - παλιά πόλη με τα πέτρινα σοκάκια. Το νέο τμήμα, πλην των αγαλμάτων δεν έχει να επιδείξει κάτι άλλο.
Η Οχρίδα είναι μια παραλίμνια πόλη, ανηφορικά κτισμένη, θυμίζει αρκετά ελληνικά μέρη, είναι γραφική και αξίζει οπωσδήποτε μία επίσκεψη, σίγουρα παραπάνω από λίγες ώρες που της αφιερώσαμε εμείς.
Στο θέμα του καφέ υπάρχει ένα πρόβλημα, τον καπουτσίνο τον σερβίρουν με σαντιγύ, όταν λένε νες στον κατάλογο εννοούν φραπε. Αν θέλετε καπουτσίνο καταφύγετε στην λύση του μακιάτο ή αλλιώς γενικότερα στην διεθνώς ασφαλή λύση του εσπρέσσο.
Για εμάς ακόμα είναι φτηνά, ο καφές γύρω στο 1 με 1,5€, φαγητό με 10€ το άτομο σκάς (και λιγότερο), η βενζίνη κάνει 1,30 περίπου. Στα duty free όταν μπαίνεις στα σκόπια επιτρέπεται να αγοράσεις μία κούτα τσιγάρα το άτομο και ένα λίτρο αλκοόλ. Όταν όμως μπαίνεις Ελλάδα, μπορείς να εισάγεις 4 πακέτα τσιγάρα και ένα λίτρο αλκόολ κατ' άτομο.
Αυτά τα λίγα, καλά μας ταξίδια και καλά να περνάτε.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Κατ'αρχήν χαίρομαι που σε βοήθησε η ιστορία μου και σ'ευχαριστούμε για την αφήγηση.
Ομολογώ πως για την matka lake δεν ήξερα τίποτα και την έμαθα από την ιστορία σου.Την πόλη των Σκοπίων την είδα ελάχιστα και θα ήθελα να της δώσω άλλη μια ευκαιρία γιατί την παλιά πόλη δεν την είδα.
Κι εμένα πάντως η χώρα γενικά μου άφησε καλές εντυπώσεις.
 

burtonitsa

Member
Μηνύματα
102
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλία
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή
πραγματι παρουσίασες πολλα ωραια στοιχεία της πρωτεύουσας τα οποία εμείς δεν τα γνωρίζαμε και δεν είχαμε μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις για τις λίγες ώρες που βρεθήκαμε εκεί. την επόμενη φορά ελπίζω να με ξεναγήσουν!!! Η Οχρίδα πράγματι είναι στολίδι και ειδικά αν πας καλό καιρό μπορείς να κάνεις και το μπάνιο σου. Γενικά όλοι η χώρα είναι καταπράσινη με πολύ νερό και δεν μπορεί να σε γοητεύσει. Για την Μπίτολα τώρα τι να πώ. Εγώ την είδα μέρα. Με πολύ κόσμο, 'ομορφους πάγκους με λουλούδια. Δεν μπορώ να πω πως δεν πέρασα όμορφα τις 3 ώρες που βρέθηκα εκεί, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω μια πιο σφαιρική γνώμη.
 

betty p

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Hi!Θα ηθελα να ρωτησω πως μπορει καποιος να μεταβει στα Σκοπια απο Αθηνα περα απο αεροπορικως κ οδικως.Λεωφορειο,τρενο?Ευχαριστω εκ των προτερων :)
 

Elenik

Member
Μηνύματα
295
Likes
97
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΗΣΙΑ ΚΟΥΚ - ΑΛΑΣΚΑ
Εγώ πήγα με αυτοκίνητο από Θεσσαλονίκη, οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.801
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom