ΗΠΑ Καναδάς Καναδάς - Αλάσκα, Τα Τελευταία Σύνορα

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Όχι όχι...κάποιο άλλο ήταν που δεν θυμάμαι καθόλου ποιο, ούτε αν είναι δικό μου ή αν το δανείστηκα.
Αν σας ενδιαφέρει γενικά, θα ψάξω όμως... Ε, πόσα βιβλία να'χω διαβάσει, 300? 400? 500? Θα το βρώ!!! :haha::haha::haha:
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Στελλα ανακαλυπτουμε κι`εμεις την Αλασκα μεσα απο την καλογραμμενη και ενδιαφερον ιστορια σου.
Ανυπομονω για την συνεχεια και γενικα για εντυπωσεις της χωρας αυτης.
 
Μηνύματα
245
Likes
892
Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες και την ομορφη αφηγηση.
Ανυπομονω να μαθω τελικα ποιο κερδισε στη ζυγαρια ...ο Βορειος Πολος ή ο Νοτιος Πολος.

Κέρδισαν και οι δύο! Για διαφορετικούς λόγους ό καθένας.
Η Παταγονία σού θυμίζει τον πλανήτη μας πρίν τη Δημιουργία! Σε γεμίζει Δέος. ΄Εως και τρόμο! Η Αλάσκα είναι η Δόξα τής Δημιουργίας! Σού δημιουργει Ανάταση ψυχής...
Αλήθεια, τί να διαλέξεις?
Εγώ υπήρξα ευλογημένη, διότι χάρηκα και τίς δύο μορφες τής Υδρογείου. Και διαλέγω καί τίς δύο...
Εύχομαι σε όλους σας να έχετε την ίδια τύχη με τη δική μου. Και σάς ευχαριστώ για τα κολακευτικά σας σχόλια...
 
Μηνύματα
245
Likes
892
Καναδάς




ΚΑΝΑΔΑΣ


Τα σύνορα μπορεί να αλλάζουν
Όμως η Αλάσκα δεν αλλάζει…

Ο σημερινός Καναδάς, που ένα μέρος του αποτελεί και την Αλάσκα, είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο με την αραιότερη κατοίκηση. Καταλαμβάνει το 2/5 της Βόρειας Αμερικής, και η έκτασή του –χερσαία και λιμναία- φτάνει τα 9.970.610 τ. χιλ. Κύριε ελέησον! Τι ιλιγγιώδες νούμερο είναι τούτο; Και ο αριθμός των κατοίκων του; Μόλις και μετά βίας 26, άντε 27.000.000 ψυχές! Μνήσθητί μου! Λογαριάζουν πως, σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο, ζουν 3 άνθρωποι. Δεν πεθαίνουν από πλήξη, οι χριστιανοί; Τόση ερημιά…

Το κράτος αποτελείται από 10 επαρχίες και δύο εδαφικά διαμερίσματα. Και θέλω παρ’ ευθύς να σας τα ονοματίσω όλα εδώ, για να μην πάθετε το δικό μου χουνέρι, με το τρυφερό εκείνο φιλμ του Ζαν Ζακ Ανώ, «Η Αρκούδα». Οι τίτλοι μάς πληροφορούσαν, ότι γυρίστηκε στην Βρετανική Κολομβία. Κι ως το τέλος της ταινίας εγώ σπαζοκεφάλιαζα, πού να ήταν τάχα αυτό το μέρος; Εγώ, την Κολομβία τη σκέτη, την ήξερα στην Νότια Αμερική. Όμως, εκεί, οι Βρετανοί δεν είχαν –περιέργως- νετερέσια! Ε, πού στο διάβολο, λοιπόν, ήταν αυτός ο τόπος; Περιττόν να σας πω πως ουδ’ επί στιγμήν πήγε ο νους μου στον Καναδά. Ακόμα και όταν το ανεκάλυψα στην Εγκυκλοπαίδεια, δεν το πίστευα. Δεν ξέρω γιατί. Για να μην τρέχετε λοιπόν κι εσείς στα σοφά κιτάπια σας, ελάτε να δούμε εδώ μαζί τις δέκα επαρχίες του Καναδά, που είναι, από δύση προς ανατολή: Γιούκον, Βρετανική Κολομβία, Αλμπέρτα, Σασκατσιουάν, Μανιτόμπα – ο σιτοβολώνας- Οντάριο – όπου και ο Νιαγάρας- Κεμπέκ, Νησί του Πρίγκηπα Εδουάρδου, Νέα Σκωτία, και η ανατολικότατη Νέα Γη.


Τα δύο εδαφικά διαμερίσματα είναι το ΒΔ χερσαίο, και το ηπειρωτικό υδάτινο σύνολο – σκεφθείτε πόσα νερά υπάρχουν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο!-που είναι πλουσιότατο… Πρωτεύουσα η Οτάβα.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%...-map-greek.png

Λόγω παγωμένου εδάφους και αβάσταχτα χαμηλών θερμοκρασιών – ιδίως στις βόρειες περιοχές,-μονάχα το 50% της όλης εκτάσεως του Καναδά κατοικείται. Το άλλο μισό μένει στην ευφρόσυνη διάθεση της Φύσης, που ανενόχλητη μεγαλουργεί, συχνά υποβοηθούμενη κι από τους ευαίσθητους Καναδούς – αυτούς, τέλος πάντων, τους τρεις ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο..

Ο Καναδάς, φυσικά, ανήκει στις προηγμένες, γενικώς, χώρες του κόσμου. Και η γεωγραφική του θέση είναι σημαντική λόγω των συνόρων του. Κι ακούστε, σας παρακαλώ, τα τρελά της υδρογείου. Ενώ έχει 8.895 χιλ. κοινών συνόρων με τις ΗΠΑ, και νανουρίζεται από δύο μεγάλους ωκεανούς, στα ΒΔ της συνορεύει και με την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, αλλά και με την Βόρεια Ευρώπη. Βρίσκεται βλέπετε στην κορφή της υδρόγειου σφαίρας, όπου πολλές άλλες χώρες αλλά και ήπειροι ακουμπούν! Παλαβή χώρα, αλλά τύχη βουνό. Τόσο απομακρυσμένη αλλά και τόσο κοντινή σε ότι πιο σημαντικό του κόσμου μας, από πολιτικής και οικονομικής πλευράς: ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Ευρώπη.

Αφήστε, βέβαια, τι διαθέτει γεωφυσικώς! Φιόρδ, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, παγετώνες, δάση όρη, άγρια βουνά, ατέλειωτες οροσειρές, βαθειά φαράγγια, τούνδρες, βοσκοτόπια, και δεν ξέρω τι άλλο. Κι από πανίδα; Τα ελέη του Θεού! Τάρανδοι, καριμπού, αρκούδες, λύκοι, αλεπούδες, φώκιες, πιγκουίνοι, κάστορες, λύγγες, βιζόν, ασβοί, σκίουροι, άλκες, λέμινγκ, μανγκούστες..

Α, ο Θεός στάθηκε πολύ γενναιόδωρος με τον Καναδά. Βέβαια, το «έρριξε», σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες! Ωστόσο, εξ αιτίας αυτών των θερμοκρασιών, προικίστηκε η χώρα με μερικά παραπανίσια καλούδια!!! Αχ, το ευλογημένο το νερό! Όπου υπάρχει, έστω κι από πάγους προερχόμενο, μετατρέπει τον τόπο σε Παράδεισο. Κομματάκι ψυχρουλό Παράδεισο, είναι η αλήθεια, αλλά πάντα Παράδεισο, πώς να το κάνουμε;

Από πλευράς, τώρα, εθνικής ομοιογένειας, ο Καναδάς είναι μέγα μωσαϊκό. Οι περισσότεροι κάτοικοι προέρχονται από την Μ. Βρετανία. Ξωπίσω τους οι Γάλλοι. Και πάρα πίσω, όλοι εκείνοι που προέρχονται από όλα τα κράτη της Ευρώπης, των Ελλήνων μη εξαιρουμένων. Υπάρχουν, ακόμα, Ασιάτες, Ινδιάνοι που ανήκουν σε 570 φυλές. Οι Εσκιμώοι, δυστυχώς, αποτελούν σήμερα, απλά, μειονότητα.

Πάντως, στον Καναδά οι Άγγλοι και οι Γάλλοι επέλεξαν να ζουν χωριστά, εγκαθιστάμενοι σε διαφορετικές περιοχές. Το 90% φερ’ ειπείν των κατοίκων της Νέας Γης είναι Βρετανοί, ενώ μονάχα το 10% των Άγγλων κατοικεί στο Κεμπέκ την ανατολική ηπειρωτική περιοχή, που Γαλλοκρατείται. Εκείθεν και η διγλωσσία, καθώς και οι θρησκευτικές διαφοροποιήσεις, με επικεφαλής τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Αγγλικανούς, αλλά και αυτούς που ανήκουν στην Ενωμένη Εκκλησία του Καναδά (τι σόι φρούτο να είναι και αυτό άραγε;).) Από κοντά, βέβαια, ακολουθούν οι Προτεστάντες, οι Εβραίοι, και οι Ελληνορθόδοξοι, που δεν είναι και λίγοι. Με άλλα λόγια, κάθε περιοχή ή πόλη έχει τη γλώσσα και το θρήσκευμά της. Κάτι σαν: «μαζί και χώρια για να μην ψειριάζουμε».

Πάντως είναι Ομόσπονδο Κράτος δέκα επαρχιών, με εκλεγμένους δικούς του Κυβερνήτες. Όλος ο Καναδάς όμως έχει αρχηγό του τον εκάστοτε Βρετανό Μονάρχη, τον οποίον εκπροσωπεί, εκεί, ο Γενικός Κυβερνήτης. Παρ΄ότι έχει δύο επίσημες γλώσσες, το περίεργο αυτό κράτος δεν έχει επίσημη θρησκεία. Προφανώς για να μη μεγαλώσει το κομφούζιο......

Κατά καιρούς, οι Αγγλόφωνοι και οι Γαλλοφωνοι «αρπάζονται», και δημιουργούνται ταραχές, ιδίως στο Κεμπέκ όπου πλειοψηφούν οι Γάλλοι. Ευτυχώς, όμως, κάπου, κάπως βρίσκουν τη λύση τους.

Ουφ, καλέ, λέω να τελειώσω, για την ώρα, δυστυχώς! με τα ιστορικογεωργαφικά του ταξιδιού. Καίγομαι να σας περιγράψω τι είδαν τα ξαφνιασμένα μάτια μου, μέσα στις 22 μέρες που περιδιάβαζα αυτήν την περίεργη περιοχή του πλανήτη. Και δεν ήταν και λίγα. Περιμένετε και θα δείτε….
 
Last edited by a moderator:

Eftichia

Member
Μηνύματα
858
Likes
1.285
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ταξίδι-Όνειρο
καραιβικη
μην μας ξεχνάς.....περιμένουμε με αγωνία!!!

ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες.;)
 

ikarialover

Member
Μηνύματα
678
Likes
850
...Καίγομαι να σας περιγράψω τι είδαν τα ξαφνιασμένα μάτια μου, μέσα στις 22 μέρες που περιδιάβαζα αυτήν την περίεργη περιοχή του πλανήτη. Και δεν ήταν και λίγα. Περιμένετε και θα δείτε….
Να δεις κι εμείς πόσο ανυπόμονα περιμένουμε τη συνέχεια της ιστορίας σου..Ονειρεμένος προορισμός, υπέροχη γραφή!
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Ας ειναι καλα ο Ιουλιος Βερν ..απο αυτον εμαθα πολλα μερη του κοσμου σε νεαρη ηλικια.
Διαβαζα τα βιβλια του με ενα χαρτη διπλα στο μαξιλαρι μου.
Αυτος μου εμαθε που ειναι η British Columbia.
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.511
Likes
7.700
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ταξίδι-Όνειρο
Νιγηρας-Μαλι
αχ και παλι αχ αχχχχχχχ ρημαδα κριση!!!!!!!!!!!
 

Menia21

Member
Μηνύματα
781
Likes
2.020
Επόμενο Ταξίδι
Το σχεδιάζω...
Ταξίδι-Όνειρο
Photography trip
Παταγονία και Αλάσκα... Δύο προορισμοί που κάποια στιγμή ελπίζω να πραγματοποιηθούν στο μακρινό μέλλον... Για την ώρα no money no honey, no time my dear, οπότε αναμένω τη συνέχεια και μου τρέχουν τα σάλια ήδη...
 
Μηνύματα
245
Likes
892
Χριστός ανέστη!
Και ποτέ μην απογοητεύεστε! Στα ταξίδια, ποτέ δεν ξέρετε τί και πότε μπορεί να προκύψει! Ξέρετε ότι πάντα έλεγα, "Ας πάω στην Παταγονία, κι άς πεθάνω!", σίγουρη ούσα ότι ουδέποτε θα τα κατάφερνα!...Κι ομως! ΄Οταν ύστερα από χρόνια, βρέθηκα εκεί, δεν ήξερα πώς να...ξορκίσω τίς χαζομάρες που έλεγα!!! Οπότε.....
dum spiro spero!!!!
Ευχαριστώ πάντα για το ενδιαφέρον σας, και την υπομονή σας να με διαβάζετε....
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.880
Likes
14.419
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Σας διαβάζω από την παγωμένη Λιθουανία και
χαίρομαι πολύ που συναδει ό καιρός με την
ιστορία σας.
χρόνια πολλά σε όλους !
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.299
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom