Καρπενήσι - Ευρυτανία: Ελληνική...Ελβετία

vlasis18

Member
Μηνύματα
27
Likes
82
Βρέθηκα πρόσφατα στο Καρπενήσι για το 3ήμερο της 28ης Οκτωβρίου και είπα να μοιραστώ εντυπώσεις και πληροφορίες μαζί σας
Διαδρομή: Ως την Λαμία κανένα πρόβλημα (πλην των διοδίων). Από Λαμία το πρωτο μισό της διαδρομής ικανοποιητικό αφου η διαδρομή είναι σε κάμπο. Το δεύτερο μισό όμως έχει στροφιλίκι και ανηφοριά και χρειάζεται προσοχή για τους συνεπιβάτες, ειδικά αν είναι μικρά παιδιά. Αν τα έχει πάρει ο ύπνος καλά, διαφορετικά να οδηγείτε αργά και σταθερά και να κάνετε οπωσδήποτε στάση. Διαφορετικά, θα την πατήσετε όπως εγώ και θα ...έχετε μοσχοβολιά και άλλα, μέσα στο αυτοκίνητο για 4-5 ημέρες. Φθάνοντας στην πόλη υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο δεξιός οδηγεί μέσα σ΄αυτήν και ο αριστερός είναι ο περιφερειακός δρόμος που σας βγάζει στον δρόμο για τον Προυσό. Οσοι θα μείνετε εκτός πόλης (το συνιστώ) να ακολουθήσετε τον δεύτερο. Ακόμα και αυτοί που θα μείνουν στο Montana είναι καλυτερα να πάρουν τον δρόμο αυτό και να μπούν από την δεύτερη είσοδο της πόλης, αφού θα γλυτώσουν το όποιο μποτιλιάρισμα.
Διαμονή: Υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία και challets γύρω από την πόλη που είναι γραφικά και προσεγμένα, και εν πάσει περιπτώσει δίνουν το χρώμα της περιοχής και ολίγον του παραμυθιού στην εκδρομή. Νομίζω ότι υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια. Το Καρπενήσι σαν πόλη πέραν της δυσκολίας στο παρκάρισμα είναι πόλη χτισμένη σε πλαγιά με ανηφόρες και κατηφόρες και εάν έχει χιονίσει πιθανώς να υπάρχει πρόβλημα στην μετακίνηση. Εν πάσει περιπτώσει και χωρίς να μασάω τα λόγια μου και πάλι να ξαναπάω δεν θα μείνω εντός...
Αξιοθέατα - Διαδρομές : Αφού σημειώσω και πάλι ότι έμεινα μόνο ένα τριήμερο, θα τονίσω τα εξής:
Κατ΄ αρχήν η διαδρομή για την μονή της Παναγίας της Προυσιώτισας επιβάλλεται. Πέραν της ομορφιάς της διαδρομής, το μοναστήρι είναι γραφικό και αξίζει σαφώς την επισκεψή σας. Μετά από αυτό μπορείται να πιείτε καφεδάκι στο χωριό Προυσός και φυσικά να επισκεφθείτε την αλαντοποιϊα Στρεμμένου μετά το χωριό και να προμηθευτείτε το περίφημο προσιούτο της (κυρίως), λουκάνικα κλπ. Στάση στον γυρισμό να κάνετε στην τοποθεσία Διπόταμα, όπου κάτω από την καινούργια γέφυρα συναντώνται οι ποταμοί Καρπενησιώτης και Κρικελιώτης, και είναι το σημείο όπου οργανώνεται rafting. Για φαγητό μπορείτε να σταθείτε στην επιστροφή στο χωριό Γαύρος και συγκεκριμένα στην ταβέρνα ΠΕΤΑΛΟ (πηγαίνετε και θα με θυμηθείτε είτε για μαγειρευτό είτε για ψητό). Σημειώνω ότι αμέσως μετά το χωριό προς Προυσό, στο αριστερό σας χέρι υπάρχει εκτροφείο πέστροφας, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε απλώς - φαντάζομαι ότι για τα παιδιά θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Οι Κορυσχάδες με το μουσείο Εθνικής Αντίστασης είναι το πιό κοντινό χωριό στο Καρπενήσι από τα γνωστά. Γραφικό, περιποιημένο και με ιστορία.
Το Μεγάλο Χωριό είναι πέρα για πέρα τουριστικό και αμφιβάλλω αν θα βρείτε κάθισμα οπουδήποτε αν πάτε σε μέρες με μεγάλη κίνηση. Το δε περίφημο γαλακτομπούρεκο, το σερβίρουν πλέον άπαντες. Καλό δεν λέω, αλλά δεν είναι και προς λιποθυμία... Συμπερασματικά, λίαν τουριστικό, άχρωμο, και όχι ενδιαφέρον κατ΄εμέ. Αντίθετα το Παλαιό Μικρό Χωριό, έχει περισσότερο χρώμα και αξίζει να καθίσετε, καιρού επιτρέποντος βέβαια, στο καφέ του ξενώνα δίπλα στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, απ΄όπου μπορείτε να δείτε στο βάθος το όρος Βελούχι και στα πόδια σας όλη την κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη κάτω από τα καταπράσινα βουνά, ένθεν και ένθεν.
Το Saloon Cafe είναι ένα μέρος που θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε αν έχετε παιδιά. Βόλτα με τα άλογα για τους μικρούς μας φίλους είναι must. Είναι δίπλα στο δρόμο και ακόμα κι αν δεν το προσέξετε εσείς, θα το προσέξουν εκείνα. Προς Θεού μην πάρετε καφέ αν καθήσετε. Νερό χρωματισμένο θα σας σερβίρουν. Χίλιες φορές να πιέιτε τσάι ή ρακόμελο.
Τέλος για φαγητό σας έχω άλλες δυό καλές προτάσεις. Στο χωριό Γοριανάδες, το πρώτο μόλις φεύγουμε από Καρπενήσι στα δεξιά, υπάρχει η ταβένα ΑΓΝΑΝΤΙ. Και εκεί, ψητά και μαγειρευτά, είναι άπαιχτα. Για τους... μερακλήδες υπάρχει και γίδα βραστή αλλά και πατσάς. Τέλος στο χωριό Κλαύσιο, αριστερά του δρόμου προς Προυσό υπάρχει η ταβέρνα Φρειδερίκη, στην οποία δοκίμασα ζαρκάδι στιφάδο, το οποίο και μαλακό ήταν και πιό ελαφρύ απ΄ότι το περίμενα. Για την πολή του Καρπενησίου, μου είχαν πεί για την ψησταριά ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ, η οποία προς μεγάλη μου κατάπληξη ήταν κλειστή.
Να πάτε, να προσέχετε αυτά που είπαμε στη διαδρομή, να ενημερωθείτε για τον καιρό ούτως ώστε να πάτε κατάλληλα προετοιμασμένοι από ρούχα κλπ. και θα περάσετε καλά.
Να μην ξεχάσω την αναφορά στον Παύλο Μπακογιάννη, που αναμόρφωσε την περιοχή και την βοήθησε ν΄αναπτυχθεί. Ολοι, μα όλοι μας έλεγαν εκεί ότι αν δεν είχε δολοφονηθεί θα είχαν γίνει πολύ περισσότερα, ξεκινώντας βέβαια από τον δρόμο προς Λαμία. Τέλος πάντων...
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ειρηνικος ..παντου
Και αν μπορουσε να παει κανεις με τζιπ στα Αγραφα ..και κει να δειτε ομορφια !!!!
Και προς το χωριο Φιδακια ..πολυ ωραια διαδρομη.
Τι καιρο ειχε στην περιοχη το 3ημερο?
 

Kanel28

Moderator
Μηνύματα
1.431
Likes
2.428
Επόμενο Ταξίδι
Εδιμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Πολύ όμορφο ταξίδι. Σχεδόν το ίδιο πρόγραμμα είχαμε ακολουθήσει και εμείς πριν από κάμποσα χρόνια. Με τη διαφορά ότι φάγαμε στο Κρίκελο, τα πιο νόστιμα παϊδάκια που έχω γευτεί στη ζωή μου. Επίσης να προσθέσω ότι στο Μικρό χωριό υπάρχει και το λαογραφικό μουσείο που δείχνει και το χρονικό της καταστροφής του, από την κατολίσθηση. Εγώ προσωπικά είχα ανατριχιάσει.
 

8anstavrop

Member
Μηνύματα
14
Likes
19
DSC_3342.JPG
Ξεκινήσαμε 27 Δεκέμβρη από Πάτρα. Ακολουθησαμε τη διαδρομή επαρχιακής Ναυπάκτου Θέρμου προκειμένου να βρεθούμε στην Προυσου Καρπενησίου. Πάγος λακκούβα και προσκυνηταρια ... 10 πμ με 3 Β Κελσίου... Αποζημιωνεσαι όταν πριν το Θερμό δεις την Τριχωνίδα πανοραμικά.
Στάση Μ Δέντρο στον τόπο του πατρο Κοσμά. Μετά το Λαμπιρι οι πτυχομενοι ασβεστόλιθοι ελατια ... αλλάζει το τοπίο. Στάση στο ιστορικό μοναστήρι του Προυσσου. Επόμενη στάση πεστροφειο στο Γαύρο όπου τιμήσαμε ψητή πέστροφα. Σε κάποιο σημείο περνούσες κάτω από τα βράχια ... το οποίο είχε συνέπεια ένα κρεμασμένο λιθάρι να σπάσει το παρμπρίζ σε ένα προπορευομενο τζιπ.... Στάση Μεγάλο χωριό. .. απογοήτευση... Ένα πρανες με ένα στενοδρομι. Το περίφημο γαλακτομπουρεκο άνθρακες... λαιτ.. με μέλι και κανέλλα. .. ουδεμία σχέση με το πολιτικο. Αντίθετα το μικρό χωριό απέναντι απλωμένο και πιο όμορφο... ωραίο και το Βουτυρο ... έρημο. .. άλλο όμορφο... Οι Κορυσχαδες είναι ότι πιο όμορφο είδα σε χωριό σε όλη την Ευρυτανία. . Οι Γοριαναδες επισκιαζονται. Καρπενησι δωμάτιο στη Δυτική μεριά 7 λεπτά από το Κέντρο. Βράδυ κρασάκι στο σενσο. Κέντρο τόσο όσο. .. στολισμένο και καθαρό...
28 Δεκέμβρη
Χιονοδρομικο . Πιστες φουλ χιονι... βρώμικα σαλέ. .. ωραίος καφές στην ξαπλώστρα. . Το κάτω σαλέ μυριζε πετρέλαιο ... γκαπα γκουπα... έως 11 πμ. Μετά διαδρομή για Άγραφα . Αρχικά στάση στον ποταμό Μεγδοβα... πανεμορφο το ποταμι και η μεταλλικη γεφυρα. Βινιανη πετροχτιστο γεφύρι. Τρομερή διαδρομή με πολύ στροφιλικι. Μετά.... το πανέμορφο και αυθεντικό Κερασοχωρι με τα ωραία νερα και τον βράχο με το μονοπάτι που αγναντευεις τη μισή ευρυτανια. ... το βάζω μετά τους κορυσχαδες σε ομορφια αλλά πρωτο σε χαρακτήρα. Μετά το κρεντη. Οι περισσότεροι εκεί σταματούν. Εγώ συνέχισα στον Αγραφιώτη ποταμό μέχρι εκεί που ξεκινά άγριος χωματοδρομος... Κόσμος αποκλεισμένος από τον πολιτισμό.. Η τοπική Αυτοδιοίκηση και εκεί μεγαλούργησε ...
Αύριο Κρικελο. Άνω χωρα. Ελατου... Δεν ξέρω καθόλου τη διαδρομή .....
Χρόνια πολλά σε όλους σας

Συνέχεια. .. 30-12-2018
Η διαδρομή προς Κρικελο ήταν φοβερή. Ελατοδασος χιονισμένο με μέτριο στροφιλικι και καλή ασφαλτο. Αλατι τονους για τον παγο ( φωτο) . Στο κρικελο μένεις άνετα. .. πλατεία καφέ εστιατόριο δωμάτια... Συνέχεια παμε για ψηλό σταυρό .. το όριο Ευρυτανίας Ναυπακτίας. .. απο εκει και πέρα εγκατάλειψη και ερημιά Δήμος πλατάνου. Αγναντευεις την τεχνητή λίμνη του Ευήνου. Συνεχίζω για περδικοβρυση κρυονερια ελατου ανω Χώρα. Πάγος φόβος και τρόμος . Στην περδικοβρυση μια θεια μου λέει ''που πας πιδακιμ θσφαν οι λυκ'' Μεγάλη κλίση πολύς πάγος και παρόλο τα τρακτιον και το καλό γκριπ γυρίζω πάλι πίσω στη λίμνη Του Ευήνου για πλάτανο. Ανηφόρα με πάγο που δεν είχε πέσει πολύ αλάτι. Πολλά μπράβο πάλι στους τοπικούς άρχοντας. Αφού πέρασε η δοκιμασία βγαίνω στο ''ψηλό διασσελο'' μαγαζαρα στην κορφή του διασσελου πριν τα βουνά Που σε πάμε στο χωριό πλάτανος. Η θέα τρομερή καθώς αγναντευεις τις κορυφογραμμες της σειρας της Πίνδου που πέφτουν στην Ναυπακτία. Παντού μέχρι τώρα έλατα... Μετά ο πλάτανος μετά η ποκιστα. Έκανα στάση στυλια σε μια θεια μου φάγαμε λουκάνικα στο τζάκι τσιπουρακι και μετά Επιστροφή Ναύπακτο...
 

Attachments

Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.786
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom