Λίμνη Μεταλλείου & Καταρρακτες Σκρα,Κιλκίς. Προταση για ημερησια εκδρομη

chrgkoutz

Member
Μηνύματα
358
Likes
1.180
Ονειρεμένο Ταξίδι
Δάση Βόρειου Καναδά
Λίμνη Μεταλλείου & Καταρρακτες Σκρα,Κιλκίς. Προταση για ημερησια εκδρομη

Mια προταση ημερήσιας φθινοπωρινης εκδρομής –κι όχι μονο- προς Θεσσαλονικεις, σε δυο υπεροχους προορισμους του νομου Κιλκίς, συνολικής απόστασης περίπου στα 75 χιλιόμετρα απο Θεσσαλονίκη>Στην τεχνητή λίμνη Μεταλλείου (41°02'02.2"N 22°26'48.1"E), που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα (~11) από το χωριό Πηγή, λίγο βορειότερα από την Αξιούπολη και τους μαγευτικους Καταρρακτες Σκρα. (41°03'55.8"N 22°23'29.0"E). Οι συντεταγμενες για οσους διαθετουν GPS, που δεν περιεχουν τους προορισμους αυτους.

Για να φτάσετε αρχικα στην Λίμνη Μεταλλείου, διασχίζετε την Αξιούπολη με κατεύθυνση το χωριό Πηγή και το Κότζα Ντερέ (Μεγάλο Ρέμα).
DSC02095a.jpg

Στη διασταύρωση κάνετε αριστερά προς το χωριό Πηγή και φτάνοντας στην πλατεία του χωριού στρίβετε πάλι αριστερά. Το σημείο αυτό θέλει προσοχή και αν βρείτε κάποιον από τους κατοίκους του χωριού, επιβεβαιώστε τις κατευθύνσεις που ακολουθείτε. Το οδόστρωμα από το χωριό Πηγή μέχρι τη Λίμνη είναι πολύ καλό και η διαδρομή μαγευτική μέσα από το όρος Πάικο. Το δάσος έχει αρκετά φυλλοβόλα δέντρα οπότε το φθινόπωρο είναι είναι η πιο θεαματική εποχή για να το διασχίσετε. Σε πολλά μέρη θα συναντήσετε ρέματα κατάφυτα από πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Σε αρκετά σημεία έχουν διαμορφωθεί χώροι ξεκούρασης και πικ νικ από το Δασαρχείο Γουμένισσας.
GREECE.KILKIS.MINES LAKE3a (2).jpg

DSC02102a.jpg

Περπατωντας για την λιμνη
DSC02116a.jpg

Το σημειο εκρροης-υπερχειλισης της λιμνης
Φτάνοντας στη λίμνη θα δείτε ένα λοφάκι στο οποίο έχουν κατασκευαστεί σκαλιά. Ανεβείτε εκεί για να θαυμάσετε τη θέα της λίμνης από ψηλά αλλά και να δείτε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Η Λίμνη Μεταλλίου είναι τεχνητή, έχει βάθος 35 μέτρα και μήκος 2 χλμ. Είναι γεμάτη πέστροφες οι οποίες μπορούν να ψαρευτούν και να καταναλωθούν..επί τόπου. Κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου σε αυτή τη περιοχή υπήρχαν ορυχεία εξόρυξης μετάλλων κατασκευασμένα από τους Γάλλους. Κάποιες από τις τρύπες των ορυχείων που δεν έχουν θαφτεί κάτω από το νερό φαίνονται μέχρι και σήμερα από τον δρόμο προς την τεχνητή λίμνη. Η λίμνη προσφέρεται για κανό και καγιάκ- οι υπόλοιποι θα αρκεστείτε σε μια βόλτα στο φράγμα, την απέναντι όχθη ή και την παραλίμνια περιοχή.
DSC02123 - a.jpg


GREECE.KILKIS.MINES LAKEa (2).jpg

DSC02130a.jpg

GREECE.KILKIS.MINES LAKE1a.jpg

Αφηνουμε την λιμνη κι ακολουθουμε το δρομο βορειοδυτικα απο το εκκλησακι του Αγιου Νικολαου κι οχι αυτον,που οδηγει στην παραλιμνια διαδρομη.
Συνεχιζουμε για περιπου 9 Km από την λιμνη και φτανουμε στην δεξια στροφη που οδηγει προς το χωριο Σκρα,αλλα εμεις ακολουθούμε το δρόμο προς το χωριό Κούπα. Μετά από 3 χλμ. φτάνουμε σε πλάτωμα όπου μπορούμε να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας ή αν το αυτοκινητο μπαινει και σε «δυσκολους» δρομους,μπορουμε να κατεβουμε μεχρι κατω,οπου υπαρχει κι άλλος χωρος σταθμευσης. Από εκει ξεκινάει η πεζοπορική μας διαδρομή,αλλα και η μαγεια της περιοχης.
Ένα κατηφορικό πετρόχτιστο μονοπάτι σύντομα θα μας οδηγήσει στο ρέμα Κοτζά-Ντερέ.
PC310069a.jpg

PC310044aa.jpg

Από εδώ κι ύστερα το τοπίο μεταβάλλεται.Πλατάνια, σκλήθρα, κισσοι και άλλα αναρριχώμενα φυτά. Λίγο πιο πέρα το μονοπάτι διακλαδώνεται στα αριστερά μας. Ακολουθώντας το αριστερό μονοπάτι μετα από λιγο αντικρύζουμε συνεχομενους μικρους καταρράκτες να πέφτουν με ορμή από μια μικρή πλαγιά δεξιά μας,πλαι από το ξυλινο γεφυρακι.Επιστρέφουμε στο κεντρικό μονοπάτι και μετά από 5′ ανηφορικής πορείας φτανουμε στην «σμαραγδένια λίμνη». Εδώ τα λόγια περιττεύουν.
Το γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών της μικρής λιμνούλας οφείλεται, όπως λενε, στους απολιθωμένους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον πυθμένα της. Υπάρχει και ένα σχοινί με κόμπους κρεμασμένο σε ένα δέντρο για όσους τολμηρούς θελήσουν να απολαύσουν μια βουτιά στα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά της. Ένας μικρός καταρράκτης φροντίζει για την ανανέωση των νερών της.
GREECE.KILKIS.SKRA WATERFALL1a.jpg

PC310050a.jpg

PC310055a.jpg
PC310073a.jpg

Η περιήγηση στους καταρράκτες του Σκρα τελειώνει λίγο παραπάνω. Μεγάλοι καταρράκτες πέφτουν από ύψος 5 μέτρων, με φόντο μια μικρή σπηλιά με λεπτούς σταλακτίτες που κρέμονται από την οροφή του βράχου.
GREECE.KILKIS.SKRA WATERFALL - a.jpg

PC310057α.jpg

Πριν εγκαταλειψουμε την περιοχη,ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ….. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ! Όταν φεύγουμε από τέτοια μέρη το μόνο πράγμα που αφήνουμε πίσω μας είναι τα ίχνη μας, την φυση όπως ηταν και τίποτα άλλο!!!
Αλλα πριν φυγετε,καλο θα ηταν να επισκεφτείτε το χωριο Σκρα και το μνημείο της περιβόητης
Μάχης του Σκρα (41°05'35.2"N 22°23'04.7"E), η οποια ηταν μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και το οποιο βρισκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού.

Η επιστροφη,αφου απολαυσετε ένα υπεροχο ηλιοβασιλεμα στα νερα του Αξιου,
PC310083a.jpg

PC310081a.jpg

μπορει να γινει μεσω Αξιουπολης,από την Ε.Ο. Ευζωνων-Θεσσαλονικης , η οποια είναι λιγο μεγαλυτερη κατά 5-10 Κm,αλλα σιγουρα πιο γρηγορη.
Καλη σας εκδρομη και συστηστε την και σε οσους δεν εχουν -ακομη- επισκεφτει τις περιοχες αυτες.
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.687
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom