Αυστραλία Μελβούρνη - Καμπέρα - Σίδνεϊ : Οι Νοτιοανατολικές Πρωτεύουσες

Nikos1986

Member
Μηνύματα
905
Likes
4.003
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια

11. Σίδνεϊ

Κατ'αρχάς, πριν ξεκινήσω την αφήγηση για το Σίδνεϊ, θα ήθελα να πω και δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ στην @liz, για τις πολύτιμες συμβουλές της για την πρωτεύουσα της ΝΝΟ! :clap:


Στο Σίδνεϊ θα μέναμε τις τελευταίες ημέρες των διακοπών. Θα φτάναμε εκεί στις 29/12 και αφού γιορτάζαμε την αλλαγή του χρόνου, θα αναχωρούσαμε για την Αθήνα στις 5/1.

Τα ξενοδοχεία στο Σίδνεϊ, όπως είναι αναμενόμενο, γεμίζουν την περίοδο των γιορτών. Έτσι, ίσως είναι δύσκολο να βρει κανείς δωμάτιο στο κέντρο και σε φυσιολογικές τιμές. Εμείς είχαμε επιλέξει να μείνουμε μέχρι την Πρωτοχρονιά στο Ibis Sydney Airport, κοντά στο αεροδρόμιο. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο βρίσκεται μεταξύ των σταθμών του αεροδρομίου και της στάσης του CityRail "Mascot". Την Πρωτοχρονιά θα αλλάζαμε ξενοδοχείο και θα πηγαίναμε πιο κοντά στο κέντρο, στο Holiday Inn Darling Harbour.

Πάντως, πιστεύω πως θα πρέπει να κάνω την κριτική για τα δύο ξενοδοχεία... Πριν ξεκινήσουμε, το Ibis το επιλέξαμε ως λύση ανάγκης, καθώς τα ξενοδοχεία στο κέντρο είτε είχαν γεμίσει, είτε είχαν ανεβάσει πολύ τις τιμές τους. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, βρισκόταν πάνω στον κεντρικό δρόμο που βγάζει στο αεροδρόμιο και απείχε κανένα δεκάλεπτο περπάτημα μέχρι τον πλησιέστερο σταθμό του CityRail, τον "Mascot". Αντίθετα, το Holiday Inn, βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο σταθμό "Paddy’s Markets" του LightRail και με διάφορα μαγαζιά κοντά. Παρότι πριν πάμε στην πόλη περιμέναμε να περάσουν οι μέρες στο Ibis για να πάμε πιο κοντά στο κέντρο, σαν πελάτες μείναμε πολύ πιο ευχαριστημένοι από το Ibis απ’ότι από το κεντρικό Holiday Inn. Το προσωπικό στο Ibis ήταν πολύ πιο ευγενικό, σε σύγκριση με αυτό του Holiday Inn. Ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση μας έκανε η αδικαιολόγητη επιμονή της υπαλλήλου στη ρεσεψιόν του Holiday Inn να της αδειάσουμε το δωμάτιο από τις 10:00 το πρωί, ενώ ως ώρα για το check-out αναφερόταν ρητά η 11:00. :icon_evil: Επίσης, υπήρχε πρόβλημα με τον θόρυβο. Μας εξέπληξε ευχάριστα η ηχομόνωση στο Ibis, που αν και δίπλα από τον δρόμο ήταν ιδιαίτερα ήσυχο μέσα. Αντίθετα, στο Holiday Inn, μας έδωσαν δωμάτιο το οποίο (υποθέτω) βρισκόταν δίπλα σε μηχανήματα πιθανόν εξαερισμού ή κλιματισμού, με αποτέλεσμα ένα συνεχές ενοχλητικό βουητό καθ'όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Ίσως κάποιος κουρασμένος από την περιήγηση στην πόλη να το αγνοήσει αυτό, αλλά η στάση της υπαλλήλου την τελευταία ημέρα μας άφησε πολύ άσχημες εντυπώσεις φεύγοντας από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

Ημέρα 9: Circular Quay & Harbour Bridge & Opera House & Royal Botanic Gardens [συνέχεια]
Η πτήση Καμπέρα-Σίδνεϊ ήταν κι αυτή πολύ σύντομη, μόλις 50 λεπτά. Όπως έγραψα και στην εισαγωγή, τα 3 πρώτα βράδια θα μέναμε στο Ibis Sydney Airport, κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ την Πρωτοχρονιά θα πηγαίναμε στο Holiday Inn Darling Harbour, το οποίο βρισκόταν πιο κοντά στο κέντρο της πόλης.

Στο μικρό Dash-8 είχαμε καθίσει αριστερά, έχοντας ωραία θέα της πόλης, πριν ακόμα προσγειωθούμε.


Η θέα από το αεροπλάνο, έχοντας φτάσει σχεδόν στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ

Αφού προσγειωθήκαμε στις 12:10, ξεκινήσαμε για το ξενοδοχείο. Το ξενοδοχείο μας βρισκόταν μεταξύ των στάσεων "Domestic Airport" και "Mascot" του CityRail, οπότε είπαμε να πάμε απευθείας εκεί με τα πόδια από το αεροδρόμιο. Αφήσαμε τις βαλίτσες στο ξενοδοχείο μας και πήγαμε να πάρουμε το CityRail για, πού αλλού, την Κυκλική Αποβάθρα (Circular Quay).

Η Circular Quay βρίσκεται μεταξύ των 2 οροσήμων της πόλης, της Γέφυρας του Λιμανιού (Harbour Bridge) στα δυτικά και της Όπερας στα ανατολικά. Από την ίδια την Circular Quay αναχωρούν βάρκες με διάφορα δρομολόγια στο Port Jackson.

Η κατασκευή της γέφυρας του Σίδνεϊ (Harbour Bridge), που διήρκησε 6 χρόνια, ολοκληρώθηκε εν μέσω ύφεσης, στις 19 Μαρτίου 1932. Η ίδια η γέφυρα έχει μήκος περίπου 500 μέτρα, ενώ ο δρόμος βρίσκεται 60 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από το 1992, εκτός από την γέφυρα, υπάρχει και υποθαλάσσιο τούνελ που συνδέει το βόρειο με το νότιο Σίδνεϊ. Στο νότιοανατολικό πυλώνα της γέφυρας υπάρχει παρατηρητήριο, όπου κανείς μπορεί να ανέβει για να θαυμάσει την θέα. Επίσης, πραγματοποιούνται αναρριχήσεις στην κορυφή του τόξου της γέφυρας, με τη συνοδεία υπευθύνου.




Η Γέφυρα του Λιμανιού

Στο συνέχεια πήγαμε προς τα κτήρια της Όπερας (Opera House). Το μεγαλύτερο από τα τρία κτήρια περιλαμβάνει την μεγάλη αίθουσα συναυλιών καθώς και ένα μικρό θέατρο. Στο δεύτερο μεγαλύτερο κτήριο βρίσκεται η αίθουσα της όπερας, ενώ το μικρότερο "οπεράκι" στεγάζει το εστιατόριο Bennelong.

Όσον αφορά την ιστορία των κτηρίων, η απόφαση για την κατασκευή της Όπερας πάρθηκε το 1948. Το 1957 ανατέθηκε στον Δανό αρχιτέκτονα Jørn Utzon ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων. Το σχέδιο της Όπερας φημολογείται ότι συλλήφθηκε από τον αρχιτέκτονα ενώ ξεφλούδιζε ένα πορτοκάλι, ενώ μια άλλη φήμη λέει πως έτσι αποτύπωνε τα ιστία των πλοίων που πηγαινοέρχονταν στο λιμάνι. Τελικά, οι εργασίες ξεκίνησαν 2 χρόνια μετά, αλλά οι καθυστερήσεις και το υψηλό κόστος στάθηκαν αφορμές για την παραίτηση του Utzon το 1966. Μία άλλη ομάδα αρχιτεκτόνων ανέλαβαν την επίβλεψη των εργασιών, βασιζόμενοι και αυτοί στα σχέδια του Utzon. Εν τέλει, η Όπερα εγκαινιάστηκε το 1973.

Όταν επισκεφθήκαμε το Σίδνεϊ, λόγω των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, τμήμα του χώρου ακριβώς κάτω από τα σκαλοπάτια είχε κλείσει. Παρ'όλ'αυτά, ο κόσμος μπορούσε να ανέβει τα σκαλοπάτια και να περπατήσει ανάμεσα στα "κοχύλια". Δίπλα από την Όπερα υπάρχουν καφετέριες και μπαράκια, που ήταν γεμάτα από κόσμο. Γενικά, το Σίδνεϊ δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες κατά τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι ντόπιοι δεν χάνουν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν τον καλό καιρό για μια βόλτα.






Τα κτήρια της Όπερας

Στη συνέχεια, και καθώς είχε αρχίσει να απογευματιάζει, ξεκινήσαμε για τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους (Royal Botanic Gardens). Λόγω των προετοιμασιών για τους εορτασμούς, και εδώ μεγάλο μέρος των κήπων ήταν κλειστό. Παρ'όλ'αυτά, το παραθαλάσσιο μονοπάτι ήταν ανοικτό και μπορέσαμε να το περπατήσουμε. Στον χώρο, πέρα από τους ίδιους τους βοτανικούς κήπους, για όποιον επισκέπτεται την πόλη, βρίσκεται και το πρώτο Κυβερνείο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Το κύριο ορόσημο του μονοπατιού, είναι η Mrs Macquaries Chair, ένα "κάθισμα" σκαλισμένο στα βράχια. Στο σημείο αυτό θαύμαζε συχνά τη θέα η Elizabeth Macquarie, σύζυγος του κυβερνήτη Lanclan Macquarie. Ο κυβερνήτης Macquarie ανέλαβε τη διοίκηση της πόλης από το 1810 έως το 1821 και ουσιαστικά ξεκίνησε την μετατροπή του Σίδνεϊ από μια πόλη καταδίκων σε ανεξάρτητη πόλη.


Η θέα από το παραλιακό μονοπάτι των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων


Η Mrs Macquaries Chair, στην καμπύλη του μονοπατιού

Μπορεί το μόνο ανοικτό τμήμα να ήταν το παραθαλάσσιο μονοπάτι, αλλά εδώ ο κόσμος ήταν αισθητά λιγότερος (τουλάχιστον την ώρα που πήγαμε) από αυτόν στην Circular Quay, όπου γινόταν χαμός. Επίσης είναι πολύ βολικό σημείο για ωραίες φωτογραφίες με τα δύο ορόσημα της πόλης: την Γέφυρα και την Όπερα.

Γενικά η πόλη μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις από την πρώτη μέρα. Παρά τον κόσμο, ύστερα από 4 σερί βροχερές μέρες, ο καιρός ήταν υπέροχος και μπορούσες να κάνεις την βόλτα σου άνετα. Μέσα στην πρώτη μέρα είδαμε και από κοντά τα 2 γνωστότερα αξιοθέατα της πόλης, εκατέρωθεν της Circular Quay!

Ημέρα 10: Australian Museum
Την δεύτερη ημέρα μας στο Σίδνεϊ, θα επισκεπτόμασταν το Αυστραλιανό Μουσείο. Στη συνέχεια θα επισκεπτόμασταν μετά από χρόνια τους συγγενείς μας, σε ένα από τα προάστια της πόλης.

Το Australian Museum είναι το πρώτο μουσείο που ιδρύθηκε στην Αυστραλία, το 1827. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι κυρίως φυσικής ιστορίας. Υπάρχουν βαλσαμωμένα ζώα, όπως λιοντάρια και τίγρεις. Δεν λείπουν επίσης οι σκελετοί, μεταξύ άλλων του τυρανόσαυρου, του κροκόδειλου και του κιβί. Επίσης εκτίθενται πολλά άλλα εκθέματα, όπως μετεωρίτες και Αιγυπτιακές σαρκοφάγοι.




Σκελετοί κροκοδείλων (πάνω) και τυρανόσαυρου (κάτω)






Μετεωρίτης (πάνω) - Βαλσαμωμένη Τίγρη (μέση) - Αιγυπτιακή Σαρκοφάγος (κάτω)

Το μουσείο ήταν ωραίο, και εμένα προσωπικά μου άρεσαν πολύ οι σκελετοί των δεινοσαύρων, καθώς και οι μετεωρίτες και οι γνώσεις που αποκόμιζες για τους κομήτες.

Το απόγευμα της δεύτερης μέρας μας στο Σίδνεϊ, το περάσαμε βλέποντας τους θείους και τα ξαδέρφια μας, που μένουν μόνιμα εκεί. Όσες φορές είχαμε συναντηθεί στο παρελθόν ήταν αφότου είχαν έρθει στην Ελλάδα και επιτέλους αυτή τη φορά καταφέραμε και πήγαμε εμείς εκεί! :)

Ημέρα 11: Powerhouse Museum
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς επιλέξαμε να επισκεφθούμε το Powerhouse Museum. Το συγκεκριμένο μουσείο περιλαμβάνει πάρα πολλά εκθέματα σχετικά με τις επιστήμες. Δυστυχώς, την περίοδο που το επισκεφθήκαμε γινόταν ανακαίνιση στο κτήριο, με αποτέλεσμα πολλοί χώροι του να είναι κλειστοί.

Παρ'όλ'αυτά, υπήρχαν μοντέλα δορυφόρων καθώς και του ISS και πετρώματα από το Φεγγάρι. Επίσης είδαμε πραγματικά ηλιακά αυτοκίνητα που έχουν συμμετάσχει σε αγώνες. Από μέσα μαζικής μεταφοράς, υπήρχαν από παλιά αεροπλάνα μέχρι και βαγόνια τραμ.






Τηλεκατευθυνόμενο Όχημα (πάνω) - Μηχανή Πυραύλου (μέση) - Διαστημικό Λεωφορείο (κάτω)


Ηλιακό Αυτοκίνητο

Εμένα προσωπικά, από όσα μουσεία επισκεφθήκαμε στο Σίδνεϊ, το Powerhouse ήταν αυτό που μου άρεσε περισσότερο. Μπορεί ένα μεγάλο τμήμα του να ήταν κλειστό λόγω των εργασιών, αλλά εάν ξαναβρισκόμουν στην πόλη θα πήγαινα σίγουρα για να το ξαναδώ.

Καθώς το βράδυ θα γινόταν η αλλαγή του χρόνου με τα γνωστά πυροτεχνήματα στο λιμάνι, ξεκινήσαμε για το ξενοδοχείο σχετικά νωρίς. Καθώς γυρνούσαμε, είδαμε και το δημαρχείο της πόλης.


Το δημαρχείο του Σίδνεϊ

Καθώς όποιος επισκεφθεί την πόλη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν θα θέλει να χάσει τη γιορτή στο λιμάνι, πιστεύω πως θα βοηθήσουν κάποιες πληροφορίες και θα πρέπει να τις παραθέσω, καθώς κάποια από αυτά ούτε κι εγώ τα ήξερα.

Από το απόγευμα, σταματά η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γύρω από το λιμάνι (λέγοντας λιμάνι εννοώ γύρω από τη γέφυρα, την Όπερα κλπ). Ακόμη και λεωφόροι που κατά κανόνα έχουν κίνηση, πλέον γεμίζουν με πεζούς που κατευθύνονται προς το λιμάνι.
Το CityRail συνεχίζει να λειτουργεί, και μάλιστα με τρένα και το βράδυ, για τον κόσμο που πηγαινοέρχεται. Όμως, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, νομίζω πως ο σταθμός "Circular Quay" ήταν κλειστός, οπότε κάποιος θα πρέπει να κατέβει σε άλλη στάση και να περπατήσει.
Επίσης, τμήμα της Circular Quay δεσμεύεται για όσους έχουν πάρει προηγουμένως εισιτήριο. Δεν ξέρω πόσο κάνει, από πού το παίρνει κανείς και πόσο νωρίτερα πρέπει να κλείσει, καθώς δεν το ξέραμε και δεν είχαμε ψάξει για αυτό.
Η υπόλοιπη Circular Quay χωρίζεται σε τμήματα, και καθώς μαζεύεται κόσμος η αστυνομία δεν αφήνει άλλο κόσμο να κατέβει, καθώς αυτά γεμίζουν ένα-ένα. Καθώς πάρα πολύς κόσμος κατεβαίνει για τα πυροτεχνήματα, καλό είναι να έρθει κανείς νωρίς. Εμείς είχαμε καθίσει σε καλή θέση, προς την πλευρά της γέφυρας, στο ύψος του Sailors’ Home. Ήμασταν δίπλα στη θάλασσα, και παρότι δε βλέπαμε την γέφυρα, είχαμε τέλεια θέα προς την Όπερα. :cool:
Στην πόλη ρίχνουν δύο φορές πυροτεχνήματα. Η πρώτη φορά, είναι γύρω στις 21:00, για τις οικογένειες που έρθει με μικρά παιδιά. Και όπως είχε πει ο Πέτρος στο Χάι-Ροκ, τα μεσάνυχτα ξεκινάει το άλλο το πάρτι... Το καλό! :D

Παρά την ορθοστασία, δεν μας πείραζε καθόλου. Για τα πυροτεχνήματα στις 9 δεν το ξέραμε, οπότε ξαφνιαστήκαμε λίγο όταν τα είδαμε. Οι επόμενες ώρες πέρασαν σχετικά γρήγορα με μουσική. Κάποια στιγμή άρχισαν την αντίστροφη μέτρηση και στο μηδέν ξεκίνησε η γιορτή! Πάρα πολλά πυροτεχνήματα έσκαγαν τόσο από την γέφυρα όσο και από το μέρος της Όπερας, καθώς μόλις είχε μπει το 2012! Μετά τις ευχές για καλή χρονιά, ο περισσότερος κόσμος άρχισε να φεύγει, είτε για να συνεχίσει στο σπίτι είτε σε κάποιο από τα μπαράκια και τα κλαμπ που βρίσκονταν στην περιοχή.

Μετά την αλλαγή του χρόνου, πήγαμε για φαγητό, σε ένα από τα μαγαζιά που βρήκαμε ανοικτό στην Κυκλική Αποβάθρα. Αφού φάγαμε το πρώτο γεύμα της νέας χρονιάς, κατευθυνθήκαμε σιγά-σιγά προς το ξενοδοχείο...

Ημέρα 12 – Πρωτοχρονιά: Bondi Beach
Για την Πρωτοχρονιά δεν υπήρχε δισταγμός: θα πηγαίναμε στην θάλασσα. Πρώτα όμως θα μετακομίζαμε, από το Ibis Sydney Airport που είχαμε διανυκτερεύσει τις πρώτες ημέρες στο Holiday Inn Darling Harbour, το οποίο ήταν πιο κοντά στο κέντρο της πόλης. Παρά την καλύτερη τοποθεσία (αν και το Ibis δεν ήταν και τόσο μακριά από την στάση "Mascot" του CityRail), το προσωπικό του Ibis ήταν πολύ περισσότερο ευγενικό, όπως περιέγραψα στην αρχή του post για το Σίδνεϊ. Σε μια επόμενη επίσκεψη στην πόλη, εγώ τουλάχιστον, θα το ξαναπροτιμούσα σε σχέση με το Holiday Inn με κλειστά μάτια.

Κλείνοντας την παρένθεση για τη μετακόμιση, στο Σίδνεϊ υπάρχουν πολλές παραλίες που βλέπουν στον Ειρηνικό. Οι πιο εύκολα προσβάσιμες είναι αυτές που βρίσκονται μεταξύ των Bondi και Coogee. Σε πολλές παραλίες υπάρχουν ναυαγοσώστες, ενώ έχουν τοποθετηθεί δίχτυα μέσα στο νερό, ώστε να προστατεύουν τα νερά κοντά στην ακτή από επικίνδυνες μέδουσες μέχρι και καρχαρίες. Επίσης υπάρχουν ελικόπτερα που κάνουν περιπολίες πάνω από τις παραλίες για να ειδοποιήσουν σε περίπτωση κινδύνου. Φυσικά ενδέχεται να έχει κύμα, κάτι που έχει συντελέσει και στην διάδοση του σέρφινγκ.

Για τις παραλίες δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση με το CityRail. Αν και υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της γραμμής, προς το παρόν το CityRail σταματάει στην στάση "Bondi Junction". Από εκεί μπορεί κανείς να πάρει πολλά λεωφορεία (όπως τα 333 και 380) τα οποία πάνε στην παραλία Bondi ή σε κάποια από τις γειτονικές παραλίες.
Αν και υπάρχουν τα ΜΜΜ, η παραθαλάσσια διαδρομή μεταξύ των παραλιών Bondi - Tamarama - Bronte - Clovelly - Coogee είναι κλασικός περίπατος και θα δείτε πολλούς να ξεκινούν την διαδρομή από το νότιο άκρο της Bondi.

Εμείς επιλέξαμε να πάμε στην Bondi. Η γνωστότερη παραλία του Σίδνεϊ, αν και με κύμα, ήταν γεμάτη κόσμο. Υπάρχει ένας δρόμος με φοίνικες που τρέχει σε όλο το μήκος της παραλίας, στον οποίο (όπως είναι φυσικό) υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα. Παρ'όλ'αυτά, η παραλία δεν σου δίνει την εντύπωση πως είναι δίπλα στον δρόμο, καθώς είναι ιδιαίτερα φαρδιά και ένα μικρός χώρος πρασίνου, ο οποίος χρησιμεύει και σαν χώρος εκδηλώσεων, παρεμβάλλεται μεταξύ του δρόμου και της παραλίας. Στην θάλασσα καθίσαμε σχεδόν όλο το μεσημέρι και το απόγευμα, με ένα διάλειμμα για φαγητό.


Ο παραλιακός δρόμος στην Bondi


Η παραλία Bondi

Και εκείνο το βράδυ επισκεφθήκαμε τους συγγενείς μας για να ευχηθούμε για τον καινούριο χρόνο. :) Αυτήν την ημέρα, είδαμε πώς γιορτάζουν την αλλαγή του χρόνου οι ντόπιοι με την καλοκαιρινή λιακάδα δίπλα στην θάλασσα! Η αλλαγή του χρόνου κάτω από τον καταγάλανο ουρανό και δίπλα από τη θάλασσα ήταν κάτι που προσπαθούσα να το φανταστώ καιρό πριν φύγουμε, καθώς δεν είχαμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Παρότι ξυπνώντας το πρωί και λέγοντας "πάμε για μπάνιο" ακουγόταν αρχικά εντελώς αφύσικο, είναι κάτι το οποίο ανυπομονώ να ξαναζήσω!

Ημέρα 13: Australian National Maritime Museum & Sydney Tower & Darling Harbour
Τη δεύτερη ημέρα του νέου χρόνου, θα την αφιερώναμε στο Darling Harbour. Αν και το Darling Harbour είναι η περιοχή του κέντρου που εκτείνεται νοτιοδυτικά της Γέφυρας, οι περισσότεροι όταν αναφέρονται σε αυτό εννοούν τον κόλπο Cockle.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η περιοχή γύρω από το λιμάνι ήταν βιομηχανική ζώνη και στη συνέχεια μετατράπηκε σε υποβαθμισμένο προάστιο της πόλης. Το 1984, με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας, αποφασίστηκε η ανάπλαση της περιοχής. Πλέον το Darling Harbour σφύζει από κόσμο, καθώς εκεί στεγάζονται μουσεία, εμπορικά και συνεδριακά κέντρα κλπ.

Ιδανικά, θα θέλαμε να δούμε και τα δύο τουριστικά αξιοθέατα του Cockle Bay, το Australian National Maritime Museum και το Sydney Aquarium. Καθώς όμως θα μας πίεζε πολύ ο χρόνος, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στο Australian National Maritime Museum, καθώς είχαμε ήδη επισκεφθεί το ενυδρείο στη Μελβούρνη.

Το Australian National Maritime Museum βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Cockle Bay. Έξω από το μουσείο, βρίσκονται ελλιμενισμένα διάφορα πλοία, μεταξύ αυτών ένα αντιτορπιλικό και ένα ομοίωμα του Endeavour. Το ναυτικό μουσείο περιλαμβάνει διάφορα εκθέματα σχετικά με τη θάλασσα, από ένα μοντέλο του Endeavour του Cook, μέχρι στολές που φορούσαν οι Αυστραλοί αθλητές της κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης εκτίθενται μηχανισμοί φάρων και διασωστικά ελικόπτερα. Από τα κορυφαία εκθέματα του μουσείου, είναι το σκάφος "Spirit of Australia", το οποίο κατέχει από τις 8/10/1978 έως και σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στο νερό, με 317 μίλια/ώρα (511 χιλιόμετρα/ώρα). Ακόμη και κάποιος που δεν είναι φαν της ναυτιλίας, πιστεύω θα ενθουσιαστεί με το μουσείο και κυρίως με το "Spirit of Australia".




Μοντέλο του Endeavour (πάνω) και το Spirit of Australia (κάτω)

Η πεζοδρομημένη γέφυρα Pyrmont ξεκινά μπροστά από το Ναυτικό Μουσείο και καταλήγει στο κέντρο της πόλης, ακριβώς απέναντι. Υπερυψωμένος πάνω από την γέφυρα, διέρχεται ο monorail.


Η γέφυρα Pyrmont

Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το τρίτο ορόσημο της πόλης, μετά τη Γέφυρα και την Όπερα: τον Sydney Tower. Ο Sydney Tower με ύψος 305 μέτρα, είναι το ψηλότερο κτήριο της πόλης. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1981 και υπάρχει παρατηρητήριο στην κορυφή του. Η θέα από την κορυφή είναι εκπληκτική, κυρίως προς την είσοδο του Port Jackson, προς το Manly και την Bondi. Όμως, χαμηλότεροι ουρανοξύστες κόβουν την θέα προς την Όπερα και τη Γέφυρα. Πάντως το να ανέβει κανείς αξίζει, πέρα από τη θέα, για να δει και την εξάπλωση της πόλης γύρω από τον Port Jackson.


Η θέα από τον Sydney Tower προς την Circular Quay




Ανεμπόδιστη θέα από τον Sydney Tower προς το Manly στα βορειοανατολικά (πάνω) και προς τις παραλίες στα νοτιοανατολικά (κάτω)


Η θέα ακριβώς κάτω, προς το Hyde Park και τον St Mary's Cathedral

Για το βράδυ, είχαμε κλείσει εισιτήρια για να δούμε το Mission Impossible 4 (που είχε ξεκινήσει να παίζεται λίγες μέρες πριν στους κινηματογράφους) στον IMAX του Darling Harbour. Για τη διαδρομή είπαμε να πάρουμε τον monorail, για να δούμε πώς είναι. Η διαδρομή που κάνει είναι μια μικρή κυκλική 7 στάσεων, αλλά η κίνηση πάνω στην υπερυψωμένη ράγα έχει πλάκα.
Όσον αφορά τον IMAX, είναι σαν να βλέπεις στον κινηματογράφο σε high definition. Είναι μια εμπειρία η οποία πιστεύω δεν πρέπει να χάσει όποιος βρεθεί σε μια πόλη με τέτοιο κινηματογράφο. Για την ταινία, προσωπικά τουλάχιστον, δε με ξετρέλανε όπως το 1 ή το 2, αλλά τουλάχιστον ήταν καλύτερη από το χάλι το 3.

Παρά την ορθοστασία της ημέρας αυτής (φτάσαμε στο Ναυτικό Μουσείο κατά τις 11:30 και φύγαμε από τον Sydney Tower κατά τις 6:30), ήταν μια από τις καλύτερες μέρες που περάσαμε στις διακοπές. Το Ναυτικό Μουσείο ήταν πολύ ωραίο, ενώ πιστεύω πως όποιος επισκεφθεί την πόλη θα θελήσει να ανέβει στον Sydney Tower. Παρότι μας κοβόταν η θέα προς την Circular Quay, ο πεντακάθαρος ουρανός ήταν ό,τι έπρεπε για να δούμε ανεμπόδιστα όλη την υπόλοιπη πόλη. Το κερασάκι στην τούρτα, ήταν η εμπειρία του IMAX. Μπορεί η συγκεκριμένη ταινία να μην ήταν τόσο καλή όσο περίμενα αλλά, κακά τα ψέματα, πήγαμε για να δούμε τι παραπάνω έχει το IMAX από τους "συνηθισμένους" κινηματογράφους και το αποτέλεσμα μας αντάμειψε...

Ημέρα 14: Taronga Zoo & Manly
Καθώς οι διακοπές πλησίαζαν προς το τέλος, έμενε να δούμε ένα μέρος από το βόρειο τμήμα της πόλης. Το Λούνα Παρκ, το Κιριμπίλι, ο Ζωολογικός Κήπος Ταρόνγκα και το Μανλί αποτελούν κλασικούς προορισμούς. Η πρόσβαση σε αυτούς είναι δυνατή φυσικά και με αυτοκίνητο, όμως η διαδρομή με το πλοίο από την Circular Quay, πέρα από πιο σύντομη, είναι και πολύ πιο γραφική.

Σήμερα είχαμε επιλέξει να δούμε αρχικά τον ζωολογικό κήπο Ταρόνγκα και το απόγευμα να επισκεπτόμασταν το Μανλί.

Πηγαίνοντας με τα πλοία από την Circular Quay προς τα ανατολικά, μπορεί κανείς να βγάλει υπέροχες φωτογραφίες της πόλης κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την απογευματινή διαδρομή προς το Manly, καθώς το πρωί (που πηγαίναμε στον ζωολογικό κήπο) είχαν τελειώσει οι μπαταρίες της φωτογραφικής μηχανής και είχαμε μόνο την μέτρια κάμερα του κινητού.




Η Γέφυρα του Λιμανιού (πάνω) και η Όπερα (κάτω)




Άποψη της πόλης (πάνω) και το νησάκι Fort Denison (κάτω)

Κατά τη διαδρομή περάσαμε δίπλα και από το Fort Denison, ένα νησάκι που αρχικά χρησιμοποιούταν ως φυλακή ενώ το 1857 χτίστηκε φρούριο για τη θωράκιση της πόλης. Αν θυμάμαι καλά, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το νησί, αλλά εμείς δεν πήγαμε εκεί.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Taronga Zoo, πρόκειται για τον πιο εύκολα προσβάσιμο ζωολογικό κήπο της πόλης. Εκεί, όπως είναι αναμενόμενο, θα δει κανείς τα ενδημικά ζώα της Αυστραλίας, όπως το καγκουρό και τα χαριτωμένα κοάλα. Επίσης υπάρχουν κροκόδειλοι καθώς και δράκοι του Κομόντο, από τη γειτονική Ινδονησία.






Τα δύο χαρακτηριστικά μαρσιποφόρα ζώα της Αυστραλίας: το καγκουρό και το κοάλα




Ο κροκόδειλος που συναντάται και στη βόρεια Αυστραλία (πάνω) και ο δράκος του Κομόντο από τη γειτονική Ινδονησία (κάτω)

Πέρα από διάφορα ζώα της περιοχής, υπάρχει και ένα τμήμα με ζώα της σαβάνας: καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες, μανγκούστες, ελέφαντες και ιπποπόταμους.










Ζώα της σαβάνας: καμηλοπάρδαλη, ζέβρα, ελέφαντας∙ επίσης υπήρχαν και τίγρεις

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλα ζώα, από σκαντζόχοιροι μέχρι χιμπατζήδες. Επίσης, κοντά στην είσοδο του ζωολογικού κήπου, υπάρχει και μια πισίνα με φώκιες.


Πολλά μικρά παιδιά είχαν μαζευτεί στην φώκια, στην πισίνα κοντά στην είσοδο του Taronga

Τέλος, πέρα από τα ζώα που φιλοξενεί, από τον ίδιο τον κήπο μπορεί κανείς να θαυμάσει και τη θέα προς το κέντρο της πόλης, στην απέναντι ακτή.


Το κέντρο της πόλης, όπως φαίνεται από τον ζωολογικό κήπο

Ύστερα από σχεδόν τέσσερις ώρες στον Taronga Zoo, πήραμε το καραβάκι για να γυρίσουμε στην Circular Quay. Για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη, πιστεύω πως ο ζωολογικός κήπος είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από τις επισκέψεις στα μουσεία. Πολλά από τα ζώα, τουλάχιστον εμείς, δεν τα είχαμε ξαναδεί. Όπως τα αντιπροσωπευτικά ζώα της χώρας, το καγκουρό και το κοάλα.

Αφού επιστρέψαμε στην Κυκλική Αποβάθρα, πρώτο μέλημά μας ήταν να βρούμε μπαταρίες για τη φωτογραφική μηχανή. Στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε σε άλλο πλοίο, αυτή τη φορά για το Manly. Το Manly βρίσκεται στον "λαιμό" μιας χερσονήσου, βορειοανατολικά του κέντρου της πόλης, στο σημείο που ο Port Jackson βγαίνει στον Ειρηνικό. Παρ'ότι μόλις 10 km μακριά από την Κυκλική Αποβάθρα, κάνοντας βόλτες στο προάστιο αυτό, κανείς νομίζει πως έχει ξεφύγει από τους ρυθμούς της πόλης.

Στα αριστερά της προβλήτας που δένει το σκάφος, υπάρχει η παραλία Manly Cove με άμμο. Στο δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας, τον Manly Pathway of Olympians, υπάρχουν αναμνηστικές πλάκες προς τιμήν διαφόρων αθλητών της χώρας που έχουν διακριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τέλος, στην άλλη άκρη της παραλίας υπάρχει ένα ακόμα ενυδρείο, το OceanWorld, στο οποίο καθώς είχε περάσει η ώρα δεν πήγαμε.




Η παραλία Manly Cove (πάνω) και μία από τις πλάκες στο Manly Pathway of Olympians (κάτω)

Από την αποβάθρα του Manly, έχει κάποιος δύο επιλογές για να συνεχίσει τη βόλτα του. Η μια είναι να ακολουθήσει την οδό Corso που πάει ευθεία βορειοανατολικά, διασχίζοντας το "λαιμό" της χερσονήσου και καταλήγοντας στον Ειρηνικό, στην παραλία Manly Beach. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν διάφορα μαγαζιά. Η δεύτερη επιλογή είναι να χαθεί στους δρόμους προς τα νοτιοανατολικά, προς την άκρη της χερσονήσου, το North Head. Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες αμμουδιές.

Αν και είχε πάει ήδη 7, ξεκινήσαμε τη βόλτα μας προς το North Head. Ο περίπατος αυτός ήταν ίσως ο πιο ευχάριστος που κάναμε στις διακοπές. Φαρδιοί δρόμοι με δέντρα στα πεζοδρόμια, ελάχιστα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν, ωραία σπίτια με κάποιους να έχουν βγει στις αυλές για μπάρμπεκιου, διάσπαρτες παραλίες και το πορτοκαλί φως από τον ήλιο που έδυε.






Οι δρόμοι στο Manly και μία από τις παραλίες, η Little Manly Kiosk

Καθώς είχε αρχίσει να πέφτει το βράδυ, επιστρέψαμε πίσω στην αποβάθρα του Manly. Είχαμε αποφασίσει να πάρουμε το τελευταίο πλοίο για την Circular Quay, οπότε θα είχαμε χρόνο να περπατήσουμε την Corso προς την Manly Beach. Αν και ο δρόμος ήταν σχεδόν άδειος, φτάσαμε μέχρι το τέρμα. Στον γυρισμό, σταματήσαμε κατά τις 10 σε μια πιτσαρία (το μόνο μαγαζί που είχε μείνει ανοικτό) κοντά στην αποβάθρα για να φάμε, πριν πάρουμε το πλοίο για να γυρίσουμε πίσω στην Circular Quay και μετά στο ξενοδοχείο.

Εκείνη την ημέρα, αφήσαμε τα μουσεία και περπατήσαμε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Τόσο τον Taronga Zoo, όσο και την βόλτα στο Manly τα συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάποιον που έχει μια μέρα ελεύθερη στην πόλη. Στον Taronga Zoo, μπορεί να αφιερώσεις πολλές ώρες, όπως και στο Manly. Καθώς είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει, δεν είχε νόημα να περπατήσουμε έως τους γκρεμούς στο νότιο άκρο του North Head. Παρ'όλ'αυτά, το τμήμα του προαστίου που είδαμε φαινόταν να βρίσκεται πολύ μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς που επικρατούν στην πόλη του Σίδνεϊ, το οποίο έχει πληθυσμό σαν την Αθήνα.

Ημέρα 15: Kirribilli & Λούνα Παρκ & Bondi Beach
Από το προηγούμενο βραδάκι ο καιρός είχε αρχίσει να χαλάει, βγάζοντας σύννεφα και αρκετό αέρα. Με τον φόβο μιας πιθανής βροχής, αφήσαμε τα Vaucluse και το Watsons Bay, δύο ακόμη προάστια που θέλαμε να δούμε. Έτσι, για αρχή αποφασίσαμε να κινηθούμε πιο κοντά στο κέντρο, και ύστερα θα βλέπαμε πώς θα πήγαινε.

Από την Circular Quay πήραμε για ακόμα μια φορά το πλοίο, που θα μας πήγαινε απέναντι, στο Kirribilli. Το ίδιο το Kirribilli δεν λέει και πολλά για τον επισκέπτη, πέρα από δύο κτήρια που είναι χτισμένα στα νότια της μικρής χερσονήσου. Το πρώτο είναι το "Kirribilli House", το οποίο είναι η επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού. Το δεύτερο είναι το "Admiralty House", κατοικία του Γενικού Κυβερνήτη της χώρας, ο οποίος εκπροσωπεί τη Βασίλισσα Ελισσάβετ. Και τα δύο κτήρια είναι κλειστά (κατά κανόνα) για το κοινό. Όμως, από το Kirribilli κανείς μπορεί να θαυμάσει την θέα της πόλης, όντας απέναντι ακριβώς από την Circular Quay.




Περνόντας με το πλοίο απέναντι στο Kirribilli (πάνω) και η θέα προς το κέντρο της πόλης (κάτω)

Από το Kirribilli, περνώντας κάτω από τη Γέφυρα, φτάνει κανείς στο Λούνα Παρκ της πόλης. Σαν λούνα παρκ δεν είναι μεγάλο και με μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών, αλλά είναι ωραίο για μια βόλτα.


Η είσοδος του Λούνα Παρκ :)

Για το απόγευμα, καθώς αυτή θα ήταν η τελευταία μας ημέρα στο Σίδνεϊ, είπαμε να επισκεφθούμε για δεύτερη φορά την παραλία Bondi, που είχαμε πάει και την Πρωτοχρονιά. Καθώς γενικά όλη την ημέρα φύσαγε και η θερμοκρασία είχε πέσει, ο κόσμος στην παραλία ήταν αισθητά λιγότερος από την Πρωτοχρονιά. Οι περισσότεροι από όσους είχαν μείνει, αντί για το σέρφινγκ επιδίδονταν σήμερα στο kitesurfing (αυτό με το αλεξίπτωτο πλαγιάς και τη σανίδα). Δυο-τρείς από αυτούς ή ήταν εξπέρ ή απλά ατρόμητοι, πάντως έκαναν μερικές πολύ εντυπωσιακές "πτήσεις".


Το απόγευμα είχε αρχίσει να φυσάει και να βγάζει κρύο, όμως στην Bondi είχαν μαζευτεί κάποιοι kitesurfers

Παρά το κρύο, καθίσαμε στην παραλία μέχρι το απόγευμα, οπότε και άρχισε να βρέχει. Το βράδυ, γυρίσαμε πάλι πίσω στην πόλη, για φαγητό σε ένα από τα εστιατόρια στην Circular Quay. Αφού επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο, ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε τις βαλίτσες, καθώς αύριο με βαριά καρδιά θα αφήναμε την πόλη,∙ για την πτήση της επιστροφής στην Αθήνα...

Ημέρα 16: Kingsford Smith
Η τελευταία (και πρακτικά ολόκληρη διαθέσιμη) ημέρα που θα είχαμε στο Σίδνεϊ, ξημέρωσε ηλιόλουστη. Δυστυχώς δεν ξέραμε πως πολλές φορές υπάρχει η δυνατότητα να αφήσεις τις αποσκευές στο ξενοδοχείο ή στο αεροδρόμιο για φύλαξη και να τις πάρεις μετά, πριν την πτήση. Έτσι, ενώ θα μπορούσαμε π.χ. να επισκεπτόμασταν τα προάστια Vaucluse και το Watsons Bay που σκεφτόμασταν και από την προηγούμενη ημέρα, ξεκινήσαμε για το αεροδρόμιο. Εκεί θα περνούσαμε τις υπόλοιπες 9 περίπου ώρες, μέχρι να άνοιγε το check-in. Έτσι, πιστεύω πως στην τελευταία ημέρα ανήκει δικαιωματικά ο τίτλος του ονόματος του αεροδρομίου!;)

Καθώς θα είχαμε πολλές ώρες για να περάσουμε εκεί, με την πτήση της Etihad να φεύγει στις 21:50, πήραμε ένα καροτσάκι με ρόδες και αρχίσαμε να γυρνάμε ξανά και ξανά το αεροδρόμιο.

Οι λάτρεις του plane-spotting θα ενθουσιαστούν, καθώς υπάρχει μια μεγάλη εξωτερική πλατφόρμα-βεράντα με θέα στον διάδρομο απογείωσης-προσγείωσης. Μεταξύ των πολλών αεροπλάνων που πηγαινοέρχονταν κάθε τρεις και λίγο, χορτάσαμε και πολλά από τα 380 της Qantas.








Στο αεροδρόμιο υπήρχε εξωτερικός χώρος, όπου μπορούσες να θαυμάσεις και να φωτογραφήσεις τα αεροπλάνα :clap:

Μία ιδιαίτερα συγκινητική σκηνή που θυμάμαι ακόμα, ήταν αυτή των παιδιών μιας τάξης, μάλλον δημοτικού, που είχαν έρθει για να αποχαιρετίσουν μια συμμαθήτριά τους που θα έφευγε για Αγγλία.


Το 747 της BA στο "Kangaroo Route", με τελικό προορισμό το Λονδίνο

Συνεχίζοντας τις βόλτες, πέσαμε πάνω και σε ένα γκισέ της Hawaiian με τους τυχερούς που θα έφευγαν για Χονολουλού. Εντάξει, λέμε άσ'το δεν πειράζει, δεν θα μας χαλάσει την διάθεση που εμείς γυρνάμε στην πατρίδα. Μετά από άπειρες γύρες, πέρασαν οι ώρες και άνοιξε το γκισέ για να ξεφορτωθούμε τις βαλίτσες.

Όπως και όταν ερχόμασταν, έτσι και τώρα που θα φεύγαμε μας έδωσαν για να συμπληρώσουμε ένα έντυπο, παρόμοιο με αυτό που είχαμε συμπληρώσει και παραδώσει στη Μελβούρνη όταν ήρθαμε, και το οποίο θα παραδίδαμε στον υπάλληλο στο τελωνείο.

Πλησιάζοντας στην πύλη, να'το σταθμευμένο δίπλα από το αεροπλάνο της Etihad, αυτό της Hawaiian με τους τυχερούς επιβάτες που είχαμε δει πριν από μερικές ώρες στο γκισέ. Δεύτερη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση. Είτε παίζουν με τον πόνο μας είτε θα το παίρναμε στην πλάκα και θα λέγαμε "άντε, μακάρι κάποια μέρα να πάμε κι εμείς εκεί...". Κάπου από αυτό το σημείο ξεκινάει και η πρώτη ταξιδιωτική ιστορία που είχα ανεβάσει στο forum.


Το αεροπλάνο της Hawaiian και στο βάθος αυτό της Etihad στο αεροδρόμιο

Εν τέλει, κατά τις 21:10 μπήκαμε στο αεροπλάνο και ενώ έξω είχε αρχίσει να ρίχνει καρεκλοπόδαρα. Έτσι, και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό (όπως στο σκέλος Άμπου Ντάμπι - Μελβούρνη όταν ερχόμασταν), ξεκινήσαμε σχεδόν στην ώρα μας για το 15ωρο ταξίδι μέχρι το Άμπου Ντάμπι... :cry:


Εάν η Αυστραλία ήταν η χώρα που ονειρευόμουν περισσότερο να επισκεφθώ έως τότε, σίγουρα το Σίδνεϊ ήταν η πόλη που ανυπομονούσα περισσότερο να δω. Παρ'όλ'αυτά, θα (προσπαθήσω τουλάχιστον να) συνοψίσω τις εντυπώσεις και τις προτάσεις μου χωρίς συναισθηματισμούς :innocent:. Στην πόλη αφιερώσαμε αρκετές ημέρες, καθώς έπεφτε μέσα η Πρωτοχρονιά και επίσης θέλαμε να επισκεφθούμε και τους συγγενείς μας που μένουν μόνιμα εκεί.

Δύο εικόνες της πόλης που έχει ο καθένας, είναι η Όπερα και η Γέφυρα του Σίδνεϊ. Μαζί με τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους και τουλάχιστον το Australian Museum είναι τα βασικά αξιοθέατα που θα δει κανείς γύρω από τη Circular Quay. Μια άλλη περιοχή της πόλης που σφύζει από ζωή, είναι το Darling Harbour. Μουσεία όπως το Powerhouse, το National Maritime Museum και το ενυδρείο (που δεν το επισκεφθήκαμε) βρίσκονται στην περιοχή.
Από την Circular Quay μπορεί κανείς να πάρει κάποιο από τα πλοία που αναχωρούν κάθε τρεις και λίγο για να επισκεφθεί το υπέροχο Manly και το ζωολογικό κήπο Taronga. Η βόλτα με το πλοίο στο Port Jackson θεωρώ είναι must, και κατά τη γνώμη μου αν κάποιος δεν έχει πολλές μέρες καλύτερα να τις αφιερώσει σε αυτά τα δύο μέρη ακόμη και εις βάρος των γνωστών παραλιών της πόλης.
Περνώντας τώρα στις παραλίες, οι πιο εύκολα προσβάσιμες είναι αυτές στα ανατολικά, από την Bondi και νότια. Αν και με κύμα, υπάρχουν ναυαγοσώστες και έχουν κόσμο: είτε απλά για ηλιοθεραπεία είτε για παιχνίδι στη θάλασσα είτε για να επιδοθούν σε κάποιο θαλάσσιο σπορ.

Αν και μείναμε μέρες, υπήρξαν δυο-τρεις περιοχές της πόλης που δεν επισκεφθήκαμε. Το Kings Cross, στα νοτιοανατολικά των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων δεν μου έκανε κλικ. Αντίθετα, θα ήθελα να βλέπαμε το προάστιο Paddington που βρίσκεται ακόμη νοτιοανατολικότερα. Τέλος, θα ήθελα, αν προλαβαίναμε, να βλέπαμε το Watsons Bay και το Vaucluse. Όπως αποδείχθηκε, είχαμε τον χρόνο, αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα τον σπαταλήσαμε στο αεροδρόμιο.

Σε σχέση με τη Μελβούρνη, τα αξιοθέατα που ενδιαφέρουν τον επισκέπτη είναι περισσότερο απομακρυσμένα και θα πρέπει να εξετάσει κανείς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο κέντρο βολεύουν πολύ τα μέσα σταθερής τροχιάς (CityRail και LightRail) και ίσως η μόνη απαραίτητη μετακίνηση με λεωφορείο να είναι αυτή από το σταθμό του CityRail "Bondi Junction" προς τις παραλίες. Αν κάποιος αποφασίσει να νοικιάσει αυτοκίνητο, για τις μετακινήσεις βόρεια-νότια, πέρα από τη γνωστή Γέφυρα του Λιμανιού που ξέρουμε όλοι, υπάρχει και το υποθαλάσσιο τούνελ.

Έχοντας κανείς αμάξι, υπάρχουν πολλές επιλογές για ημερήσιες εξορμήσεις από το Σίδνεϊ. Στα δυτικά της πόλης εκτείνονται τα Blue Mountains. Οι Three Sisters, τη φωτογραφία των οποίων πιθανότατα θα έχει δει κάποιος που ψάχνει για εκδρομές από το Σίδνεϊ, βρίσκονται εδώ. Επίσης στην περιοχή βρίσκονται τα σπήλαια Jenolan, καθώς και πολλοί καταρράκτες. Μία άλλη κοντινή εκδρομή είναι προς τα Southern Highlands, χοντρικά στο ύψος της παραλιακής κωμόπολης Kiama και εκτεινόμενα δυτικά. Στην περιοχή υπάρχουν κοιλάδες με ποτάμια (όπως η Kangaroo Valley) και χωριουδάκια, οι καταρράκτες Fitzroy και η Seven Miles Beach. Για τους λάτρεις της πανίδας, βόρεια του Σίδνεϊ βρίσκεται το Gosford, με το Australian Reptile Park.
Για τους σκληροπυρηνικούς, πιστεύω είναι πρόκληση η οδήγηση έως το Broken Hill και την πόλη-φάντασμα Silverton, στα σύνορα της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Νότιας Αυστραλίας. Το Broken Hill βρίσκεται ουσιαστικά στην έρημο και απέχει γύρω στα 500 km από την Αδελαΐδα και 1.100 από το Σίδνεϊ.
Για το τέλος, άφησα αυτό που μου φαινόταν καλύτερο: ένα πολύ πιο χαλαρό και όμορφο road trip, αυτό από το Σίδνεϊ έως το Μπρισμπέιν, την πρωτεύουσα του τροπικού Κουίνσλαντ. :) Η παραθαλάσσια διαδρομή είναι γύρω στα 1.000 km και μέσω όμορφων κωμοπόλεων και παραλιών καταλήγει στην εκπληκτική Gold Coast με τις παραλίες για σέρφινγκ. Και μόνο στην Gold Coast μπορεί κανείς να αφιερώσει μέρες, επισκεπτόμενος τα πολλά θεματικά πάρκα (SeaWorld, Warner Bros, Dreamworld, Wet'n'Wild κλπ) πριν φτάσει στο Μπρισμπέιν.

 
Last edited:

Nikos1986

Member
Μηνύματα
905
Likes
4.003
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
2. Λίγα Λόγια για την Αυστραλία

Γενικά
Η Αυστραλία βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, μεταξύ Ινδονησίας και Νέας Ζηλανδίας. Με έκταση σχεδόν 8.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι λίγο μικρότερη από τη Βραζιλία και περίπου 55 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Όμως είναι αραιοκατοικημένη, με πληθυσμό μόλις 22.000.000 κατοίκους. Καθώς το εσωτερικό της χώρας είναι έρημος, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων μένουν σε παράκτιες πόλεις, κυρίως της ανατολικής ακτής.

Η χώρα διαιρείται σε πολιτείες.
  • Η μεγαλύτερη πολιτεία, η Δυτική Αυστραλία, με πρωτεύουσα το Perth, καταλαμβάνει το δυτικό 1/3 της χώρας. Αν και τεράστιο τμήμα της πολιτείας καταλαμβάνεται από έρημο, υπάρχουν πολλές ωραίες παραλίες που βρέχονται από τον ζεστό Ινδικό Ωκεανό.
  • Στο κέντρο και βόρεια, βρίσκεται το Βόρειο Διαμέρισμα με πρωτεύουσα το Darwin. Σίγουρα η εικόνα που έχει ο καθένας από την περιοχή αυτή, είναι αυτή του Uluru. Ο τεράστιος μονόλιθος από αμμόλιθο, ηλικίας περίπου 600 εκατομμυρίων ετών, βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της χώρας. Σχεδόν η μισή έκταση της πολιτείας έχει παραχωρηθεί πλέον στους Αβορίγινες, οι οποίοι κατοικούσαν στη χώρα πολύ πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους.
  • Στο κέντρο και νότια, βρίσκεται η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, με πρωτεύουσα την Adelaide. Μεγάλο μέρος και αυτής της πολιτείας καταλαμβάνεται από έρημο, ενώ στα νότια και κοντά στα σύνορα με τη Βικτώρια, υπάρχουν εκτάσεις που καλλιεργούνται αμπέλια, παράγοντας φημισμένα κρασιά.
  • Το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, καταλαμβάνεται από το Κουίνσλαντ, με πρωτεύουσα το Brisbane. Πέρα από το τροπικό δάσος που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της πολιτείας, η περιοχή φημίζεται κυρίως για το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο. Τα κοράλλια εκτείνονται παράλληλα με την ανατολική ακτή της πολιτείας, σε μήκος 2.000 km.
  • Το μεγαλύτερο μέρος από το υπόλοιπο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, καταλαμβάνεται από την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Πρωτεύουσα της πολιτείας, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Sydney. Πέρα από τα δάση της Μεγάλης Διαχωριστικής Οροσειράς που βρίσκονται δίπλα από την πόλη (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα Blue Mountains), εκτείνεται έρημος.
  • Εντός της Νέας Νότιας Ουαλίας, βρίσκεται η μικρότερη πολιτεία της χώρας, το Εδαφικό Διαμέρισμα της Πρωτεύουσας. Περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της χώρας, την Canberra, καθώς και το Namadgi National Park, το οποίο, από μόνο του, καταλαμβάνει σχεδόν τη μισή έκταση της πολιτείας.
  • Νότια της Νέας Νότιας Ουαλίας βρίσκεται η πολιτεία της Βικτώρια. Πρωτεύουσα της πολιτείας είναι η Melbourne, ενώ οι "12 Απόστολοι" είναι το δεύτερο πιο φημισμένο φυσικό αξιοθέατο της χώρας, μετά από το Uluru.
  • Τέλος, νότια της Βικτώρια, βρίσκεται το νησί της Τασμανίας. Με πρωτεύουσα το Hobart, αποτελεί το σπίτι του γνωστού "διαβόλου της Τασμανίας".


Σχεδιάγραμμα της Χώρας [πηγή: wikipedia.org]

Σύντομη Ιστορική Ανασκόπηση
Οι Αβορίγινες (ή Κουρί) είναι οι “ιθαγενείς” της Αυστραλίας. Είναι απόγονοι των Γκράσιλ, ενός λαού που κατά πάσα πιθανότητα εγκαταστάθηκε στην χώρα πριν από τουλάχιστον 45.000 χρόνια. Καθώς εκείνη την περίοδο ήταν εποχή παγετώνων και η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερη απ’ότι σήμερα, ενδέχεται να έφτασαν περπατώντας στην Αυστραλία, καθώς ίσως η χώρα να ήταν ενωμένη με τη νοτιοανατολική Ασία. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που πιστεύεται πως αντίκρισαν την Αυστραλία, ήταν Πορτογάλοι, με βάση ευρήματα στο Broome της Δυτικής Αυστραλίας. Στη συνέχεια, οι Ολλανδοί προσπάθησαν να εγκατασταθούν στη νέα ήπειρο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Κουκ αποβιβάστηκε πρώτη φορά το 1770 στον κόλπο Botany (κοντά στο Sydney) και ύψωσε λίγο αργότερα τη Βρετανική σημαία στο σημερινό Κουίνσλαντ. Καθώς η Βρετανία είχε αρχίσει να χάνει τα εδάφη της στην Αμερική, από το 1788 άρχισε η αποστολή καταδίκων στην Αυστραλία, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το 1868. Εν τέλει, η Αυστραλία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1901.

Διαφορά Ώρας
Η Αυστραλία ακολουθεί 3 ζώνες ώρας. Κάποιες πολιτείες (Δυτική Αυστραλία, Βόρειο Διαμέρισμα, Κουίνσλαντ) δεν αλλάζουν ώρα χειμώνα-καλοκαίρι.
Η Δυτική Αυστραλία βρίσκεται 5 ώρες μπροστά από την Ελλάδα το δικό μας καλοκαίρι και 6 ώρες μπροστά το δικό μας χειμώνα.
Για το Βόρειο Διαμέρισμα, οι ώρες είναι 6,5 και 7,5 αντίστοιχα.
Για τη Νότια Αυστραλία, οι ώρες είναι 6,5 και 8,5 αντίστοιχα.
Για το Κουίνσλαντ, οι ώρες είναι 7 και 8 αντίστοιχα.
Για τις υπόλοιπες πολιτείες, οι ώρες είναι 7 και 9 αντίστοιχα.

Επικοινωνίες
Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από τις ζώνες ώρας... Με τίποτα δεν χρησιμοποιούμε την περιαγωγή για να μιλήσουμε με Ελλάδα. Οι εταιρείες κινητής χρεώνουν εξαιρετικά ακριβά την επικοινωνία: με 40 ευρώ / ώρα εισερχόμενης κλήσης και 170 ευρώ / ώρα εξερχόμενης κλήσης, είτε πρέπει να είμαστε πολύ σύντομοι είτε να καταφύγουμε σε VoIP (Skype, Viber κλπ). Ίσως εδώ να υπάρχουν πακέτα με φθηνές κλήσεις προς την Αυστραλία. Ή εκεί να υπάρχει κάποιο πακέτο με φθηνές χρήσεις προς Ελλάδα.
Όπως και να έχει, όποιος ταξιδέψει εκεί, θα πρέπει να ρίξει λίγο βάρος και στο πως θα επικοινωνεί με την πατρίδα. Αλλιώς, το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα, και από ένα σημείο και μετά συμφέρει να πάρει κανείς τους φίλους του μαζί στο ταξίδι. Παρεμπιπτόντως, το κόστος των αεροπορικών, ανά ώρα πτήσης, βγαίνει γύρω στα 25 ευρώ ανά ώρα για την economy, 75 για την business και 140 για την first... :mad:

Καιρός

Η χώρα είναι τεράστια, και καθώς περιλαμβάνει τροπικά δάση, ερήμους και εύκρατες περιοχές, δεν υπάρχει μια κατάλληλη εποχή για επίσκεψη οπουδήποτε. Γενικά, η χώρα μπορεί να χωριστεί στα 3, και ανάλογα με το τμήμα που σκοπεύει να επισκεφθεί κανείς, υπάρχουν κάποιες περισσότερο ή λιγότερο κατάλληλες “εποχές”.
Όπως είναι αναμενόμενο, στο κέντρο της χώρας (κυρίως σε Δυτική Αυστραλία και Βόρειο Εδαφικό Διαμέρισμα, αλλά και σε τμήματα της Νότιας Αυστραλίας και Νέας Νότιας Ουαλίας) όπου κυριαρχεί η έρημος, το εκεί καλοκαίρι είναι δύσκολο, με θερμοκρασίες πάνω από 40. Από την άλλη, τον εκεί χειμώνα, τα βράδια έχει κρύο.
Τα βόρεια, κυρίως το βόρειο Βόρειο Εδαφικό Διαμέρισμα και το βόρειο Κουίνσλαντ, επηρεάζονται από τους μουσώνες, με έντονες βροχές στο εκεί καλοκαίρι.
Αντίθετα με το κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας, στο νότο το εκεί καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου. Το κλίμα σε Περθ, Αδελαΐδα, Μελβούρνη, Χόμπαρτ και Σίδνεϊ είναι εύκρατο, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις. Μπορεί να τα επισκεφθεί κανείς και τον εκεί χειμώνα. Αλλά σε αυτή την εποχή, ο καλός καιρός έχει επιστρέψει στον βορρά, και είναι ευκαιρία για επίσκεψη στο βόρειο Κουίνσλαντ ή το Ντάργουιν.
 
Last edited:

Nikos1986

Member
Μηνύματα
905
Likes
4.003
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
3. Πρόσβαση & Μετακινήσεις

Από την Ευρώπη, δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για Αυστραλία. Η πιο συνηθισμένη επιλογή από την Ελλάδα, είναι μέσω κάποιας χώρας του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ κλπ). Τα προηγούμενα καλοκαίρια εκτελούνταν απευθείας πτήσεις για Σιγκαπούρη. Εδώ και χρόνια, έχει σταματήσει το δρομολόγιο για Μπανκόνκ. Αυτές οι δύο πόλεις την ΝΑ Ασίας είχαν παλιότερα τη μερίδα του λέοντος, αλλά πλέον οι περισσότεροι νομίζω πάνε μέσω κάποιας Αραβικής εταιρείας.
Το ταξίδι μέχρι π.χ. τα ΗΑΕ διαρκεί γύρω στις 5 ώρες. Από εκεί είναι άλλες 11 ώρες για Περθ και 14-15 μέχρι Μελβούρνη ή Σίδνεϊ. Γενικά, το ταξίδι με το αεροπλάνο διαρκεί γύρω στις 19-20 ώρες για την Ανατολική Ακτή, ενώ για Περθ είναι 3-4 ώρες λιγότερο.

Τα ΗΑΕ, δεν χρειάζεται βίζα, τουλάχιστον όσο μείνεις στο αεροδρόμιο. Αν θες να γυρίσεις το Άμπου Ντάμπι ή το Nτoυμπάι, δεν ξέρω τι παίζει για βίζα.

Πέρα από τη βίζα που πρέπει να βγάλεις για την Αυστραλία (βγαίνει και ηλεκτρονικά), στο αεροπλάνο σου δίνουν και ένα χαρτί για να συμπληρώσεις. Αυτό το παραδίδεις στον έλεγχο διαβατηρίων, μόλις προσγειωθείς. Ένα αντίστοιχο χαρτί συμπληρώνεις και πριν αναχωρήσεις από τη χώρα.

Οι τιμές των αεροπορικών για Αυστραλία παίζουν γύρω στο χιλιάρικο. Περιστασιακά, βγαίνουν κάποιες καλές προσφορές. Λίγο αφότου κλείσαμε τα εισιτήρια με την Etihad, η ίδια εταιρεία έβγαλε προσφορά στα 2 εισιτήρια το δεύτερο με έκπτωση 50%, δηλαδή 750 ευρώ το άτομο.

Η χώρα είναι τεράστια σε έκταση και οι μεγάλες πόλεις απέχουν πολύ μεταξύ τους. Εκτός αν έχει κανείς χρόνο και χρήμα, ώστε να νοικιάσει αμάξι για μέρες, η καλύτερη λύση για τις μεγάλες μετακινήσεις είναι το αεροπλάνο. Ενδεικτικά, η απόσταση Μελβούρνη – Καμπέρα, παρότι φαίνεται μικρή στο χάρτη, είναι 650 km (10 ώρες με το αμάξι), ενώ είναι άλλα 300 km έως το Σίδνεϊ. Πάντως, υπάρχουν πολλές κλασικές διαδρομές με αυτοκίνητο, όπως ο Great Ocean Road, η διάσχιση της Νάλαμπορ, η Ακτή των Κοραλίων, το Μπρισμπέιν – Κερνς κλπ. Η οδήγηση στην Αυστραλία γίνεται στα αριστερά, όπως στην Αγγλία. Η βενζίνη, όταν τουλάχιστον πήγαμε εμείς, ήταν γύρω στο 1,4$ / λίτρο στις πόλεις, ενώ σε απομακρυσμένα πρατήρια μάθαμε ότι έπαιζε λίγο πάνω από 2$ / λίτρο.
 
Last edited:

Samion

Member
Μηνύματα
10.363
Likes
9.288
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Ενα μικρης σημασιας update...
Οι πολεις της ΝΑ Ασιας εχουν επιστρέψει κ δυναμικα μαλιστα αφου πετουν κ low cost σε σχετικά χαμηλες τιμες. Αυτα θα τα βρουν οι ενδιαφερομενοι...
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
905
Likes
4.003
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
4. Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα στο οποίο καταλήξαμε, ήταν το εξής:
  • 19/12/2011 - 20/12/2011: Αναχώρηση από Αθήνα για Μελβούρνη, μέσω Άμπου Ντάμπι. Θα φτάναμε στη Μελβούρνη το απόγευμα.
  • 21/12/2011 - 26/12/2011: Θα γυρνούσαμε τη Μελβούρνη.
  • 27/12/2011: Πτήση το πρωί Μελβούρνη - Καμπέρα.
  • 27/12/2011 - 28/12/2011: Θα βλέπαμε την Καμπέρα.
  • 29/12/2011: Πτήση το πρωί Καμπέρα - Σίδνεϊ.
  • 29/12/2011 - 5/1/2012: Θα γυρνούσαμε το Σίδνεϊ.
  • 5/1/2012 - 6/1/2012: Επιστροφή από Σίδνεϊ για Αθήνα, πάλι μέσω Άμπου Ντάμπι.

Οι πτήσεις Αθήνα - Άμπου Ντάμπι - Μελβούρνη και Σίδνεϊ - Άμπου Ντάμπι - Αθήνα θα ήταν με την Etihad.
Οι εσωτερικές πτήσεις, Μελβούρνη - Καμπέρα και Καμπέρα - Σίδνεϊ, θα ήταν με την Qantas.

Στη Μελβούρνη, θα μέναμε στο Crown Promenade.
Στην Καμπέρα, θα μέναμε στο Crowne Plaza.
Στο Σίδνεϊ, μέχρι την πρωτοχρονιά θα μέναμε στο Ibis Sydney Airport, ενώ από την πρωτοχρονιά και μέχρι να φύγουμε στο Holiday Inn Darling Harbour.
 
Last edited:

Nikos1986

Member
Μηνύματα
905
Likes
4.003
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
5. Αθήνα - Άμπου Ντάμπι - Μελβούρνη

Επιτέλους η μεγάλη μέρα είχε έρθει! Είχαμε καταφέρει να τελειώσουμε και με τις τελευταίες εκκρεμότητες με τις εργασίες της σχολής και ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε.

Από την Αθήνα θα αναχωρούσαμε με την Etihad στις 13:50. Θα φτάναμε στο Άμπου Ντάμπι στις 20:25. Ύστερα από 2 ώρες, στις 22:30, θα αναχωρούσαμε για τη Μελβούρνη, όπου και θα φτάναμε στις 19:20, το απόγευμα της επόμενης ημέρας.

Από την Αθήνα φύγαμε στην ώρα μας. Το αεροπλάνο της Etihad διαφήμιζε το grand prix στο Άμπου Ντάμπι.


Το αεροπλάνο της Etihad στην Αθήνα

Αν και "μικρό" το Airbus 320, μας έκαναν εντύπωση οι ατομικές οθόνες που είχε σε κάθε θέση. Ωραίο για κάποιον (όπως εμείς) που δεν έχει ξαναδεί τέτοιες, σου έδιναν τη δυνατότητα να περάσεις την ώρα σου ευχάριστα, βλέποντας ταινίες. Επίσης, μπορούσες να δεις τη θέα από διάφορες κάμερες στο εξωτερικό του αεροπλάνου.
Όσον αφορά το φαγητό, ήταν η πρώτη φορά που μας έφεραν μενού για να διαλέξουμε μεταξύ 3 πιάτων. Ήταν κάτι που είχαμε ακούσει για τις μακρινές πτήσεις, αλλά δεν περιμέναμε την εταιρεία να τα παρέχει και σε μια πτήση 4,5 ωρών. Γενικά, από την εταιρεία μείναμε πλήρως ικανοποιημένοι.
Το φαγητό ήταν καλό, το πλήρωμα πολύ ευγενικό και το ηλεκτρονικό σύστημα ψυχαγωγίας έκανε το ταξίδι να φαίνεται συντομότερο.


Φωτογραφία από τον διάδρομο του αεροδρομίου του Άμπου Ντάμπι (η φωτογραφία είναι από την πτήση της επιστροφής)


Το Ferrari World στο Yas Island (η φωτογραφία είναι από την πτήση της επιστροφής)

Εν τέλει, φτάσαμε στην ώρα μας. Το αεροδρόμιο μας έκανε εντύπωση, καθώς φαινόταν σχετικά μικρό, τουλάχιστον σε σχέση με το μέγεθος της Etihad και τον κόσμο που πηγαινοέρχεται καθημερινά.
Αφού καθίσαμε για φαγητό, κάναμε μερικές βόλτες και περιμέναμε με ανυπομονησία την αναχώρηση για την επόμενη πτήση.


Φωτογραφία από το αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι

Για το σκέλος Άμπου Ντάμπι - Μελβούρνη, θα πετούσαμε με το μεγαλύτερο αεροπλάνο που είχαμε μπει μέχρι τότε, ένα Airbus 340-500. Πρώτη φορά μπαίναμε σε αεροπλάνο με 2 διαδρόμους! Λίγο πριν την απογείωση, που θα γινόταν στην ώρα της, ένας επιβάτης αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας, οπότε γυρίσαμε πίσω για να έρθει γιατρός. Εν τέλει, καθυστερήσαμε κανένα τρίωρο να φύγουμε. Κάποιοι επιβάτες είχαν αρχίσει τη γκρίνια για την καθυστέρηση, αλλά εμάς δεν μας ενοχλούσε καθόλου. Μια μικρή καθυστέρηση δεν θα μας χαλούσε στο ελάχιστο την διάθεση του ταξιδιού. Εν τέλει, απογειωθήκαμε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Όπως και στην πτήση από Αθήνα, υπήρχαν οθόνες σε κάθε κάθισμα. Επίσης και το φαγητό είχε να επιλέξεις από 3 πιάτα. Αν θυμάμαι καλά, πρέπει να μας σέρβιραν 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ αν κανείς ήθελε να τσιμπήσει κάτι, έφερναν και στο ενδιάμεσο. Γενικά, το πλήρωμα ήταν πολύ εξυπηρετικό, ενώ υπήρχε και μια Ελληνίδα αεροσυνοδός.


Ηλεκτρονικός χάρτης της διαδρομής, ενώ είμαστε στην Ινδία

Αν και προσπάθησα να κοιμηθώ περισσότερο, εν τέλει κοιμήθηκα κανένα τρίωρο, ενώ ήμασταν πάνω από τις Μαλδίβες.

Όταν μπήκαμε πάνω από την Αυστραλία, λίγες ώρες πριν την προσγείωση, μας μοίρασαν κάτι χαρτιά για να συμπληρώσουμε. Αυτά θα τα παραδίδαμε στο αεροδρόμιο μόλις θα φτάναμε. Εν τέλει, προσγειωθήκαμε κατά τις 10 το βράδυ. Καθυστερήσαμε λίγο στον έλεγχο διαβατηρίων, αλλά δεν πείραζε. Επιτέλους είχαμε φτάσει!
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
905
Likes
4.003
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
Αχαχούχα. Αγαπάμε Αυστραλία. Δώσε. :D
Είχα ζητήσει κάποτε την δυνατότητα για like^2... Πανέμορφες πόλεις, αν και με διαφορετική ατμόσφαιρα, και εξαιρετικά ευγενικός κόσμος! Πιστεύω πως η Μελβούρνη παίρνει βραβείο σε αυτό, αλλά αν είναι για κάποια σύγκριση, στον επίλογο. ;)

Ενα μικρης σημασιας update...
Οι πολεις της ΝΑ Ασιας εχουν επιστρέψει κ δυναμικα μαλιστα αφου πετουν κ low cost σε σχετικά χαμηλες τιμες. Αυτα θα τα βρουν οι ενδιαφερομενοι...
Σαφώς υπάρχουν πολλές περισσότερες επιλογές, υπό την προϋπόθεση πως κάποιος είναι διατεθειμένος να κάνει 2+ στάσεις για να πάει στον προορισμό του. Εγώ, όπως έγραψα και στο post, αναφερόμουν στην (κατά τη γνώμη μου) πιο συνηθισμένη επιλογή τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
905
Likes
4.003
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
6. Λίγα Λόγια για τη Μελβούρνη

Η πρωτεύουσα της πολιτείας της Βικτώρια, βρίσκεται σε χαρακτηριστική θέση, βόρεια του κόλπου Port Fillip. Το κέντρο της πόλης δε βρέχεται από θάλασσα, αλλά υπάρχουν παραλιακά προάστια, όπως το St Kilda. Ο ποταμός Yarra διαρρέει το κέντρο της πόλης κατά τον άξονα Ανατολής – Δύσης. Το downtown, με τα περισσότερα αξιοθέατα για τον επισκέπτη, βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού. Τα χαρακτηριστικότερα ορόσημα της νότιας όχθης (Southbank), είναι ο ουρανοξύστης Eureka και οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι.


Χάρτης του κέντρου της Μελβούρνης

Για τις μετακινήσεις στην πόλη, κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει τα λεωφορεία και το τραμ. Η πόλη δεν έχει μετρό. Επίσης υπάρχει σιδηροδρομικό δίκτυο. Όταν είχαμε επισκεφθεί την πόλη, τέλη του 2011, για τα εισιτήρια των ΜΜΜ μπορούσε να επιλέξει κανείς μεταξύ του Metcard και του myki. Αν θυμάμαι καλά, το παλιό Metcard ήταν σαν τα κανονικά εισιτήρια. Αντίθετα, το myki, ήταν σαν κάρτα που τη γεμίζεις με χρήματα, και την χτυπάς κάθε φορά που παίρνεις κάποιο ΜΜΜ. Τα δύο συστήματα έτρεχαν παράλληλα, αλλά πλέον η Metcard μάλλον θα έχει καταργηθεί.

Πάντως, πέρα από τη διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο, εάν κάποιος θελήσει να εξερευνήσει το κέντρο της πόλης και όχι τα προάστια (και έχει κλείσει ξενοδοχείο εκεί κοντά), τα ΜΜΜ είναι περιττά. Τα αξιοθέατα βρίσκονται κοντά μεταξύ τους, και σίγουρα η πόλη είναι πολύ ευχάριστη για να την περπατάς.

Μεταξύ του αεροδρομίου (Tullamarine) και του Southern Cross Station (σε Spencer Street στο κέντρο της πόλης) μπορεί κανείς να μετακινηθεί με τα λεωφορεία SkyBus. Είναι 24ωρα και η διαδρομή παίρνει γύρω στη μισή ώρα. Από το σταθμό Southern Cross περνούν λεωφορεία και τραμ, οπότε κανείς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για τη διαδρομή προς το ξενοδοχείο.
 
Last edited:

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.400
Likes
17.206
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Η metcard όντως έχει καταργηθεί, και ο μοναδικός τρόπος πλέον να κινηθεί κάποιος στη Μελβούρνη είναι με κάρτα myki. :)
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.363
Likes
9.288
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Σαφώς υπάρχουν πολλές περισσότερες επιλογές, υπό την προϋπόθεση πως κάποιος είναι διατεθειμένος να κάνει 2+ στάσεις για να πάει στον προορισμό του.
Θα τα βρει οποιος θελει...προς το παρον εχει για το μισο χρονο με μια μονο σταση SIN, κοστος εως κ κατω απο 700 και ολο με low cost...(scoot+jet star).
 

Nikos1986

Member
Μηνύματα
905
Likes
4.003
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία - Καλιφόρνια
7. Μελβούρνη

Στη Μελβούρνη φτάσαμε στις 20/12 το βράδυ. Θα μέναμε στην πόλη έως τις 27/12, οπότε και το πρωί θα αναχωρούσαμε για την πρωτεύουσα της χώρας, Καμπέρα.

Η Άφιξη
Ύστερα από σχεδόν 18 ώρες μέσα στο αεροπλάνο, έχοντας φτάσει βράδυ, το μόνο που μας ένοιαζε ήταν η ξεκούραση. Για τις μέρες που θα μέναμε στη Μελβούρνη, είχαμε διαλέξει το Crown Promenade. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην κάτω (νότια) πλευρά του Yarra, αλλά ουσιαστικά ήταν δίπλα στο ποτάμι και με λίγα λεπτά περπάτημα φτάναμε στο downtown.


Η θέα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου

Αφού αφήσαμε τις βαλίτσες, πήγαμε σε ένα φαστφουντάδικο που είχαμε δει ενώ ερχόμασταν, καθώς ήμασταν κουρασμένοι και ήταν αργά για να ψάξουμε για εστιατόριο. Μετά το φαγητό, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για ύπνο, ώστε να γεμίσουμε τις μπαταρίες για την πρώτη μέρα στην πόλη!

Ημέρα 1: Melbourne Aquarium & Central Business District (CBD) & Yarra River
Αρχικά, να παραθέσω κάποια tips για το διαβόητο jet-lag... Αν και η αντίδραση του καθενός στη μεγάλη διαφορά ώρας προφανώς είναι διαφορετική, και ίσως και κάποιοι να τα παραλένε, θα αναφέρω 2-3 πράγματα που (εμένα τουλάχιστον) με βοήθησαν, ώστε από το πρώτο πρωί εκεί ήταν σαν να είχαμε ξυπνήσει στην Ελλάδα. Καθώς πάμε ανατολικά, βοηθάει λίγες μέρες πριν πετάξουμε να αρχίσουμε να ξυπνάμε λίγο νωρίτερα και να κοιμόμαστε λίγο νωρίτερα, προσομοιώνοντας έτσι τις ώρες που θα κοιμόμαστε "κανονικά" εκεί. Επίσης, φτάνοντας εκεί βραδάκι, μπορούμε έχοντας κοιμηθεί λίγες ώρες στο αεροπλάνο, να κρατήσουμε μεν δυνάμεις για να πάμε στο ξενοδοχείο χωρίς να μας πάρει ο ύπνος στη διαδρομή, αλλά και ταυτόχρονα να είμαστε κουρασμένοι αρκετά ώστε να πέσουμε για ύπνο κανονικά το βράδυ. Θυσιάζεις δηλαδή τον πολύωρο ύπνο στο αεροπλάνο, ώστε να μην κυκλοφορείς εκεί σαν το φάντασμα. :cool:

Το πρώτο πρωί, θα βλέπαμε (τι άλλο) φυσικά το ενυδρείο και θα κάναμε μια βόλτα στο ποτάμι, για να γνωρίσουμε την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο. Κάνοντας μια μικρή παρένθεση, συνήθως τα ξενοδοχεία δεν περιλαμβάνουν πρωινό. Όμως, τόσο στην Southbank, όσο και στην Central Business District (βόρεια του ποταμού Yarra), υπάρχουν φαγάδικα, όπου μπορεί κανείς να πάρει σάντουιτς κλπ.

Το Melbourne Aquarium (είναι διαφορετικό από το Maritime Museum που είναι και αυτό εκεί κοντά) βρίσκεται δίπλα από τον ποταμό, στο δυτικό άκρο της CBD. Στο ενυδρείο υπάρχουν, μεταξύ άλλων, πιγκουίνοι, ξιφίες, καρχαρίες και σαλάχια. Πολλές από τις δεξαμενές είναι ανοικτές από πάνω. Επίσης υπάρχουν τροπικά ψάρια του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, που εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας, όπως τα lionfish. Εντυπωσιακά είναι και τα blind cave fish που, όπως προδίδει και το όνομά τους, είναι ψάρια χωρίς μάτια. Παρότι δεν μπορούν να δουν, όπως και οι νυχτερίδες, δημιουργούν μια νοητή εικόνα του περιβάλλοντος χώρου μέσω ηχητικών κυμάτων.








Πιγκουίνοι, ξιφίας, καρχαρίας και σαλάχι στο Melbourne Aquarium

Μετά το φαγητό, συνεχίσαμε για να εξερευνήσουμε την CBD με τα πόδια. Ένας από τους κεντρικούς δρόμους της περιοχής, είναι η Collins Street, που εκτείνεται παράλληλα στο ποτάμι. Ένα από τα ορόσημα της πόλης, οι Rialto Towers, βρίσκονται στον δρόμο αυτό. Οι "δίδυμοι πύργοι" χτίστηκαν το 1986 και έχουν ύψος 58 ορόφων (253 μέτρα). Παλιότερα υπήρχε παρατηρητήριο στον 55ο όροφο, αλλά πλέον οι πύργοι είναι κλειστοί για το κοινό.


Ο ένας από τους Rialto Towers (ο άλλος φαίνεται στην αντανάκλαση :))

Συναντήσαμε και πολλές μηχανές που είχαν στολιστεί τάρανδοι, λόγω των Χριστουγέννων που πλησίαζαν.


Πολλές μηχανές, αλλά και αυτοκίνητα, είχαν στολιστεί τάρανδοι

Στη διασταύρωση της Collins με έναν άλλο κεντρικό δρόμο, την Swanston Street, βρίσκεται το δημαρχείο της πόλης. Και το κτήριο του δημαρχείου ήταν ευφάνταστα στολισμένο, λόγω των γιορτών!


Το δημαρχείο της Μελβούρνης

Κατεβαίνοντας την Swanston Street, προς το ποτάμι, φτάσαμε έξω από τον Flinders Street Station, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Απέναντι από τον σταθμό, βρίσκεται η Federation Square. Στην πλατεία υπάρχουν καφετέριες, και επίσης διοργανώνονται εκδηλώσεις, όπως η "Carols by Candlelight" την παραμονή των Χριστουγέννων. Διαγώνια από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, βρίσκεται και ο St Paul’s Cathedral.


Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης, και στο βάθος ο Eureka Tower

Την υπόλοιπη ημέρα, την περάσαμε κάνοντας βόλτα κατά μήκος του ποταμού. Υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν τζόκινγκ, ενώ ήταν και πολλοί που έκαναν κωπηλασία στο ποτάμι. Φτάσαμε μέχρι το Cricket Ground και γυρίσαμε από την Swan Street και τη... Λεωφόρο!






Φωτογραφίες από τη βόλτα κατά μήκος του Yarra River



Παντού υπάρχει μια Λεωφόρος :clap:

Η πρώτη μέρα πέρασε πολύ ευχάριστα. Δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με την διαφορά ώρας, είδαμε για πρώτη φορά στη ζωή μας καρχαρίες, ξιφίες και σαλάχια και γνωρίσαμε λίγο την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο.

Ημέρα 2: Old Melbourne Gaol
Για την δεύτερη μέρα, αρχικά σχεδιάζαμε να επισκεφθούμε το (κατά τη γνώμη μου) καλύτερο μουσείο της πόλης, το Melbourne Museum. Σε αυτό θα αφιερώναμε 2 ημέρες, ώστε να το γυρίσουμε με την ησυχία μας. Καθώς όμως είναι από τα λίγα αξιοθέατα που παραμένουν ανοικτά και την παραμονή των Χριστουγέννων, αποφασίσαμε να το αφήσουμε για την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα (23 και 24/12).

Έτσι, για τη δεύτερη ημέρα μας στην πόλη, επιλέξαμε να δούμε το κτήριο των παλαιών φυλακών, το Old Melbourne Gaol. Το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από το 1842 έως το 1929 και στα χρόνια αυτά απαγχονίστηκαν εκεί 133 κατάδικοι. Μεγάλο μέρος του συγκροτήματος έχει κατεδαφιστεί, αλλά τα κτήρια της 2ης πτέρυγας υπάρχουν ακόμα. Εκεί μπορεί κανείς να δει τα κελιά, καθώς και την αγχόνη.


Το εσωτερικό των φυλακών με τα κελιά


Η αγχόνη των φυλακών

Από τους γνωστότερους κατάδικους που εκτελέστηκαν στις φυλακές αυτές, ήταν ο Ned Kelly. Η ιστορία του Ned Kelly έχει ως εξής: Στα νοτιοανατολικά της χώρας, από το 1850 και μετά, άρχισαν να ανακαλύπτονται κοιτάσματα χρυσού. Όπως και στην Αμερική, στην περιοχή άρχισαν να συρρέουν χρυσοθήρες. Επίσης είχαν εμφανιστεί ληστές, οι αποκαλούμενοι bushrangers, οι οποίοι όμως στα μάτια πολλών φτωχών είχαν αναχθεί σε λαϊκοί ήρωες. Ο πιο γνωστός από αυτούς, ήταν ο Edward "Ned" Kelly. Ο Kelly γεννήθηκε το 1854. Ύστερα από διάφορες ληστείες και επιδρομές στη Βικτώρια αλλά και στη Νέα Νότια Ουαλία, η αστυνομία τον εντόπισε το 1880 στην πόλη Glenrowan, κοντά στα σύνορα της Βικτώρια με τη Νέα Νότα Ουαλία. Ύστερα από την πυρπόληση του κτηρίου στο οποίο είχε κρυφτεί ο Ned Kelly με τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας, ο Kelly συνελήφθη. Δικάστηκε στη Μελβούρνη και απαγχονίστηκε τις 11 Νοεμβρίου 1880, στο Old Melbourne Gaol.

Στο εισιτήριο, περιλαμβάνεται επίσης η ξενάγηση στο Watch House, που λειτουργούσε ως κρατητήριο της πόλης από το 1909 έως το 1994. Οι ξεναγήσεις των γκρουπ γίνονται από "αστυνομικό" που υποτίθεται σε συλλαμβάνει και σε περνάει από τη διαδικασία του αυτοφώρου. Η "σύλληψη" δεν είναι τρομακτική για ένα μεγάλο, αλλά ένα μικρό παιδί ίσως νιώσει άβολα.

Σίγουρα η σημερινή ήταν ξεχωριστή εμπειρία. Είδαμε τις φυλακές εκ του ασφαλούς και η ξενάγηση στο τμήμα ήταν τελείως διαφορετική από τις συνηθισμένες ξεναγήσεις!

Ημέρα 3: Melbourne Museum & Parliament Precinct
Την τρίτη ημέρα, θα ξεκινούσαμε να βλέπουμε το πιο πλήρες μουσείο της πόλης, και ένα από τα καλύτερα που επισκεφθήκαμε στη χώρα, το Melbourne Museum. Για καλύτερη συνοχή, θα παραθέσω τα στοιχεία για το μουσείο, ένα μέρος του οποίου θα βλέπαμε σήμερα και το υπόλοιπο αύριο, σαν να το εξερευνούσαμε όλο την ίδια μέρα.
Το Melbourne Museum βρίσκεται βόρεια του ποταμού Yarra, στους Carlton Gardens. Απέναντι από το Melbourne Museum, στην ίδια πλατεία, βρίσκεται το Royal Exhibition Building. Υπάρχει πρόσβαση με ΜΜΜ, αλλά η διαδρομή από το ποτάμι μπορεί να γίνει εύκολα και με τα πόδια, παρότι το μουσείο είναι το πιο απομακρυσμένο από τα αξιοθέατα του κέντρου και ο δρόμος είναι κατά τμήματα ανηφορικός. Το μουσείο άνοιξε το 2000, και ως εκ τούτου ίσως να μην αναφέρεται σε παλαιότερους οδηγούς, όπως αυτός της Αυστραλίας του National Geographic Traveler (έκδοσης 1999).


Το μοντέρνο εξωτερικό του Melbourne Museum

Το Melbourne Museum, όσον αφορά τα εκθέματα τουλάχιστον, αποτελεί ένωση πολλών μουσείων σε ένα. Ένα τμήμα του είναι σχετικό με τη φυσική ιστορία. Εκτίθενται από σκελετοί και αυγά δεινοσαύρων, μέχρι βαλσαμωμένα λιοντάρια και πάντα. Φυσικά, υπάρχουν και ζώα άρρηκτα δεμένα με τη συγκεκριμένη χώρα, όπως καγκουρό, κοάλα, εμού (ζώο παρόμοιο με τη στρουθοκάμηλο), και οι εντυπωσιακοί πλατύποδες (ζώο με σώμα ενυδρίδας, ουρά κάστορα και πόδια και ράμφος σαν της πάπιας, το οποίο γεννά αυγά με τα μικρά στη συνέχεια να θηλάζουν)!




Σκελετός τυρρανόσαυρου (πάνω) και απολιθωμένα αυγά δεινοσαύρου (κάτω)




Βαλσαμωμένο λιοντάρι (πάνω) και πάντα (κάτω)


Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα, οι διαφορές στη δομή του κεντριού της μέλισσας και του σκορπιού






Τρία χαρακτηριστικά ζώα της Αυστραλίας: καγκουρό, κοάλα, πλατύποδας

Επίσης, σε άλλο τμήμα του μουσείου υπάρχουν εκθέματα σχετικά με τη γεωλογία, όπως πετρώματα, κρύσταλλοι και μετεωρίτες που έχουν πέσει στην Γη.






Ηφαιστειακή βόμβα (πάνω) και κρύσταλλοι (μέση και κάτω)


Μετεωρίτης, αν θυμάμαι καλά από τη Δυτική Αυστραλία

Ένα άλλο τμήμα είναι αφιερωμένο στην φυσική, από το οποίο όμως οι φωτογραφίες δεν βγήκαν καλές.

Υπάρχει επίσης ένα τμήμα στο οποίο καταγράφεται η ιστορία της χώρας γενικότερα, αλλά και της Μελβούρνης συγκεκριμένα.


Το Εθνόσημο της χώρας


Φωτογραφία της πόλης από τα πρώτα χρόνια

Τα εκθέματα του μουσείου τα είδαμε σε 2 ημέρες, καθώς το πρώτο απόγευμα θέλαμε να δούμε και την περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο.

Το ίδιο το κτήριο του κοινοβουλίου, είναι ένα κτήριο του 1850, και βρίσκεται βόρεια των κήπων Fitzroy. Γενικά, η περιοχή στην "Parliament Area" είναι ευχάριστη για περπάτημα, με πολλά εντυπωσιακά κτήρια της Βικτωριανής περιόδου. Η περίοδος αυτή ήταν περίοδος ακμής, καθώς ανακαλύπτονταν κοιτάσματα χρυσού στην χώρα, το ένα μετά το άλλο. Ένα άλλο ορόσημο της περιοχής, είναι ο καθεδρικός του St Patrick, γοτθικού ρυθμού, το κτίσιμο του οποίου ολοκληρώθηκε το 1897. Φυσικά, στην περιοχή υπάρχουν διάφοροι κήποι, με πιο γνωστούς τους κήπους Fitzroy. Όπως και τα περισσότερα ιστορικά κτήρια της περιοχής, έτσι και οι κήποι Fitzroy σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1850. Μέσα στους κήπους βρίσκεται και το Cook's Cottage, το πατρικό σπίτι του καπετάνιου James Cook, το οποίο μεταφέρθηκε από την Αγγλία στην Αυστραλία το 1934. Πλέον είναι μουσείο, το οποίο όμως δεν είχαμε χρόνο να επισκεφθούμε.


Το κτήριο του Κοινοβουλίου της Βικτώρια


Ο καθεδρικός του St Patrick


Όταν το απλό Hummer σου πέφτει λίγο μικρό... :)

Σε ένα τμήμα των Fitzroy Gardens έχει κατασκευαστεί η μινιατούρα ενός χωριού. Δίπλα βρίσκεται το Ola Cohn's Fairies Tree. Ο κορμός αυτού του ευκαλύπτου, που είναι περίπου 300 ετών, είναι σκαλισμένος με νεράιδες και ξωτικά, αλλά και με πραγματικά ζώα όπως καγκουρό και κοάλα. Είναι δύο πολύ όμορφα δώρα της γλύπτριας και συγγραφέως Ola Cohn, από το 1932, αφιερωμένα στα παιδιά της πόλης.




Το χωριό και ο κορμός (στο βάθος), που αφιέρωσε η Ola Cohn στα παιδιά της πόλης

Το πρωί, καθώς ανεβαίναμε προς το Melbourne Museum, είχαμε εντοπίσει διάφορα εστιατόρια με Ελληνική κουζίνα στην Lonsdale Street και είχαμε αποφασίσει να πάμε σε κάποιο από αυτά για φαγητό. Εν τέλει, επιλέξαμε το Tsindos και δεν το μετανιώσαμε, με ωραίο φαγητό, ελληνική μουσική και πολύ ευγενικό προσωπικό. Υπήρχαν Αυστραλοί που μιλούσαν Αγγλικά αλλά ακούγαμε και Ελληνικά. Όμως πρέπει να ήμασταν οι μόνοι που είχαμε έρθει από την πατρίδα. Κάνοντας μια μικρή παρένθεση, πρέπει να παραδεχθώ πως δεν πηγαίνω σε εστιατόρια με ξένη κουζίνα στο εξωτερικό (με εξαίρεση φυσικά τις πιτσαρίες). Όμως, η ατμόσφαιρα στο εστιατόριο που επιλέξαμε ήταν πολύ ωραία. Φυσικά δεν μπορείς να μην συγκινηθείς έστω, ξέροντας πως είσαι στην άλλη άκρη του πλανήτη και ακούς και μιλάς στα Ελληνικά και ανταλλάσεις απόψεις με ανθρώπους που επέλεξαν να εγκατασταθούν τόσο μακριά από την πατρίδα. Αν και είχαμε μια κουραστική ημέρα με πολύ ορθοστασία, αυτό το απόγευμα στο Ελληνικό εστιατόριο θα το θυμάμαι για πάντα.

Συνοψίζοντας, παρότι κουρασμένοι, κυρίως από την ορθοστασία στο μουσείο, ήμασταν εντυπωσιασμένοι από τα εκθέματα που είχαμε δει. Επίσης η βόλτα στην Parliament Area ήταν πολύ ωραία, με εντυπωσιακά κτήρια αλλά και πολύ κόσμο. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε, τουλάχιστον με βάση όσα έχουμε συνηθίσει εδώ, που είδαμε πολλούς φιλάθλους από 2 ομάδες (δεν θυμάμαι ποιες ήταν) που θα έπαιζαν λίγο αργότερα, να κάθονται μαζί στις καφετέριες περιμένοντας να αρχίσει ο αγώνας στο Melbourne Cricket Ground. Πολλούς φιλάθλους συναντήσαμε και αργότερα να πηγαίνουν στο γήπεδο, ενώ κάμποσοι είχαν μαζευτεί και στα μαγαζιά κοντά στο ξενοδοχείο μας. Τέλος, αν και 5 γεμάτα χρόνια μετά, ακόμα θυμάμαι σαν χθες την Ελληνική ατμόσφαιρα στο Tsindos.

Ημέρα 4: Melbourne Museum & Carols by Candlelight
Επιτέλους ξημέρωσε η παραμονή των Χριστουγέννων! Σήμερα θα συνεχίζαμε την επίσκεψη στο Melbourne Museum, καθώς ήταν ένα από τα λίγα μουσεία που θα παρέμενε ανοικτό εκείνη την ημέρα.

Τις λεπτομέρειες για το μουσείο τις έχω παραθέσει στην προηγούμενη ημέρα (3η), οπότε θα πάω απευθείας στο "ψητό" της ημέρας. Είχαμε επισκεφθεί τη χώρα την περίοδο των γιορτών και δεν θα χάναμε το "Carols by Candlelight".

Το Carols by Candlelight είναι μια γιορτή-φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε παραμονή Χριστουγέννων. Δεν είμαι σίγουρος αν πραγματοποιείται μόνο στην Μελβούρνη και με αυτό το όνομα, ή σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας. Πάντως στην Μελβούρνη η γιορτή γίνεται στη Federation Square, μια πλατεία απέναντι ακριβώς από τον σιδηροδρομικό σταθμό Flinders. Η πλατεία κατασκευάστηκε το 2002, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Αυστραλίας.
Στην πλατεία, για τις ανάγκες της εκδήλωσης, στήνεται εξέδρα και μια γιγαντοοθόνη. Πέρα από τα ζωντανά τραγούδια, η παραγωγή δείχνει ζωντανή εικόνα στη γιγαντοοθόνη και από άλλες πόλεις της χώρας που γίνονταν αντίστοιχες εκδηλώσεις. Είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος, και το κλίμα ήταν σίγουρα εορταστικό, με τραγούδια και φυσικά τα κάλαντα!


Στη Federation Square, που θα ξεκινούσε σε λίγο η εκδήλωση "Carols by Candlelight"

Ημέρα 5 – Χριστούγεννα: Eureka Tower & Royal Botanic Gardens
Είχαμε πλέον δύο ακόμα ολόκληρες ημέρες στη Μελβούρνη. Πιστεύαμε πως θα βρίσκαμε την ευκαιρία να επισκεπτόμασταν το St Kilda, ένα από τα παραθαλάσσια προάστια της Μελβούρνης, το οποίο είναι και προσβάσιμο με τα τραμ της πόλης. Όμως λογαριάζαμε χωρίς τον καιρό.

Από το πρωί των Χριστουγέννων ο καιρός φαινόταν πως θα μας τα χαλούσε. Είχε πολύ συννεφιά, φύσαγε και από ένα σημείο και μετά άρχισε να βρέχει για τα καλά. Λέμε εντάξει, πάμε να δούμε τον υψηλότερο ουρανοξύστη της πόλης, τον Eureka Tower. Παρ'όλ'αυτά, μας έπιασε χαλάζι στην (πολύ σύντομη) διαδρομή από το ξενοδοχείο. Ήμασταν τυχεροί, καθώς προλάβαμε να κάτσουμε σε μια από τις καφετέριες στη Southbank Promenade, μαζί με κάμποσους άλλους ξένους (μόνο οι ξένοι θα ξύπναγαν για να γυρίσουν την πόλη το πρωί των Χριστουγέννων :p). Όταν εν τέλει το χαλάζι σταμάτησε, κατευθυνθήκαμε προς τον ουρανοξύστη.

Ο Eureka Tower βρίσκεται στην νότια όχθη του Yarra. Με ύψος περίπου 300 μέτρα, είναι ο υψηλότερος ουρανοξύστης της πόλης, και ο δεύτερος υψηλότερος της χώρας, μετά τον Q1 στο Μπρισμπέιν. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μόλις το 2006, και συνεπώς δεν αναφέρεται σε παλιότερους οδηγούς ούτε διακρίνεται σε παλιές φωτογραφίες της πόλης. Αξίζει να αναφερθεί πως ένας από τους αρχιτέκτονες του κτηρίου είναι Ελληνο-Αυστραλός. Πέρα από το ύψος του, ο ουρανοξύστης ξεχωρίζει και από τα παράθυρα των 10 τελευταίων από τους 92 ορόφους, που είναι επιστρωμένα με φύλλα χρυσού.


Ο Eureka Tower

Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν με το πολύ γρήγορο ασανσέρ στον 88ο όροφο (Skydeck 88), όπου υπάρχει εντυπωσιακή θέα της πόλης από τα 285 μέτρα. Για όσους θέλουν να... βγουν έξω, υπάρχει ο γυάλινος κύβος "The Edge", ο οποίος προεξέχει 3 μέτρα έξω από το υπόλοιπο κτήριο. Τα εισιτήρια είναι ξεχωριστά για το παρατηρητήριο στο Skydeck 88 και για τον The Edge. Πάντως, έστω και αν αρκεστεί κανείς στο παρατηρητήριο, η θέα στην πόλη είναι εκπληκτική. Ακόμη και γειτονικοί ουρανοξύστες φαίνονται σπιρτόκουτα από εκεί πάνω!


Θέα από τον Eureka προς τα βορειοανατολικά (στο κέντρο κάτω φαίνεται η άκρη της Federation Square)


Ακόμη και οι άλλοι ουρανοξύστες φαίνονται πολύ μικροί από τον Eureka (θέα προς δυτικά)


Το Albert Park, χώρος που διεξάγονται οι αγώνες της F1 στα νοτιοανατολικά


Θέα προς τα νότια, στον Port Phillip Bay

Φεύγοντας από τον Eureka Tower δε ρισκάραμε να ξεκινήσουμε για το St Kilda. Έτσι, είπαμε να επισκεφθούμε τους διπλανούς κήπους. Στην πραγματικότητα, οι μεγάλοι κήποι στο σημείο καμπής του Yarra, αποτελούνται από 4 επιμέρους κήπους: τους Alexandra Gardens, Queen Victoria Gardens, Kings Domain και Royal Botanic Gardens. Από αυτούς, οι Kings Domain και Royal Botanic Gardens αξίζουν σίγουρα μια επίσκεψη.
Πέρα από τη βόλτα που μπορεί να κάνει κανείς στον χώρο πρασίνου, υπάρχουν και κάποια αξιοθέατα. Πέρα από τον χώρο εκδηλώσεων "Sydney Myer Music Bowl", τα κύρια ιστορικά αξιοθέατα είναι το Government House (η κατοικία του Κυβερνήτη) και το La Trobe's Cottage (η κατοικία του πρώτου Κυβερνήτη της Βικτώρια, Charles La Trobe, κατασκευασμένη το 1839).
Πάντως, από όλα τα κτίσματα στο πάρκο, ξεχωρίζει το Shrine of Remembrance (Ιερό της Μνήμης). Το μνημείο του 1934, κατασκευάστηκε έχοντας ως πρότυπο τις περιγραφές του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού. Με το μνημείο αυτό η Αυστραλία τιμά τους νεκρούς της κατά τη διάρκεια των πολέμων. Έξω από το μνημείο, βρίσκεται η Άσβεστη Φλόγα. Επίσης υπάρχουν οβελίσκοι, στους οποίους αναγράφονται οι πόλεμοι στους οποίους έχει συμμετάσχει η χώρα κατά τη διάρκεια των χρόνων. Τέλος, υπάρχει ένα μικρός χώρος με εκθέματα Πολεμικού Μουσείου, αν θυμάμαι καλά μέσα στο Shrine of Remembrance. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Μάχη της Κρήτης, κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ.




Το Ιερό της Μνήμης (πάνω) και η Άσβεστη Φλόγα (κάτω)






Φωτογραφίες από το εσωτερικό του Ιερού της Μνήμης (πάνω) και κάποια από τα εκθέματα (μέση και κάτω)

Φεύγοντας από το μνημείο, ο καιρός είχε αρχίσει να φτιάχνει. Μιας και πλέον είχε βγάλει λιακάδα, είπαμε να επισκεφθούμε τους γειτονικούς Royal Botanic Gardens. Οι κήποι είναι σχεδιασμένοι γύρω από την Ornamental Lake, και αν και μεγάλοι είναι πολύ ευχάριστο το περπάτημα. Περιλαμβάνονται φυτά από διάφορες περιοχές του πλανήτη, τόσο από τις εύκρατες περιοχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας όσο από ερήμους ή τροπικές περιοχές της Αφρικής και από αλλού. Ακόμη και αν σε κάποιον δεν αρέσουν τα φυτά, μπορεί να κάνει ξέγνοιαστους περιπάτους γύρω από τις λιμνούλες.


Ευφάνταστα κλαδεμένοι θάμνοι, στην είσοδο των Βοτανικών Κήπων






Φωτογραφίες από τους Royal Botanic Gardens

Καθώς πλησίαζε το σούρουπο, πάλι συννέφιασε και άρχισε να βρέχει. Παρότι δεν πήγαμε στο St Kilda, είδαμε μεγάλο μέρος των κήπων που ήταν δίπλα από το ξενοδοχείο μας. Θα δοκιμάζαμε την τύχη μας με τον καιρό την επόμενη (και τελευταία) ημέρα που θα είχαμε στην Μελβούρνη. Το highlight της σημερινής ημέρας, ήταν, εννοείται, η πρωινή επίσκεψη στον Eureka Tower. Ήταν η πρώτη φορά που ανεβήκαμε σε κάποιο τέτοιο κτήριο (όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά και γενικά) και η θέα ήταν εκπληκτική!

Ημέρα 6: Yarra River & Royal Botanic Gardens
Η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, ξημέρωσε όπως και η προηγούμενη, με καταρρακτώδη βροχή. Η εκδρομή στο St Kilda φαινόταν πως θα έπρεπε να προγραμματιστεί για την επόμενη φορά που θα επισκεπτόμασταν την πόλη.

Το πρόγραμμα που είχαμε σχεδιάσει για την Μελβούρνη είχε βγει χωρίς απρόοπτα. Καθώς είχαμε πάρει πλέον απόφαση πως το St Kilda δεν θα το βλέπαμε, αποφασίσαμε να περάσουμε την τελευταία μας ημέρα με βόλτες δίπλα στο ποτάμι και στους βοτανικούς κήπους που είχαμε δει και την προηγούμενη ημέρα. Τα διαστήματα που έβρεχε καλυπτόμασταν στα κιόσκια που υπήρχαν στο πάρκο.

Αργά το απόγευμα, και αφού είχαμε κάνει κάποια ψώνια, κατευθυνθήκαμε προς το ξενοδοχείο. Την επόμενη ημέρα το πρωί θα πετούσαμε για Καμπέρα. Καθώς στην Καμπέρα θα είχαμε ουσιαστικά μόνο 2 ημέρες, θα έπρεπε να ξεκινήσουμε την εξερεύνηση της πόλης από την πρώτη ημέρα. Έτσι έπρεπε να πέσουμε για ύπνο νωρίς, καθώς το επόμενο διήμερο θα είχαμε πολύ περπάτημα...

Ημέρα 7: Μελβούρνη – Καμπέρα [αρχή]
Σήμερα δεν θα προλαβαίναμε να βλέπαμε κάτι άλλο από τη Μελβούρνη. Παρά τον βροχερό καιρό των δύο προηγούμενων ημερών, η τελευταία μέρα ξημέρωσε με λαμπρό ήλιο. Αφού φύγαμε από το ξενοδοχείο, πήραμε το τραμ και στη συνέχεια το λεωφορείο για το αεροδρόμιο.

Η πτήση της Qantas θα αναχωρούσε στις 11:25 το πρωί, και σε μια ώρα θα φτάναμε στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας. Λόγω των μόλις 2 ημερών στην Καμπέρα, θα ξεκινούσαμε να την βλέπουμε, αμέσως αφότου τακτοποιούμασταν στο εκεί ξενοδοχείο μας.


Το 737 με το οποίο θα πηγαίναμε από τη Μελβούρνη στην Καμπέρα


Συνοψίζοντας για τις μέρες που περάσαμε στη Μελβούρνη, σχεδόν όλα όσα είχαμε προγραμματίσει να δούμε, τα είδαμε. Από μουσεία, σίγουρα ξεχώριζε το Melbourne Museum, το οποίο περιελάμβανε από σκελετούς δεινοσαύρων μέχρι παλιές φωτογραφίες της πόλης. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που ανεβαίναμε σε ουρανοξύστη, και σίγουρα η θέα από τον Eureka Tower ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί έως τότε. Οι βόλτες στις όχθες του Yarra ήταν αναζωογονητικές, όπως και στην περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο. Το ίδιο και στους σκιερούς δρόμους της Central Business District. Πέντε χρόνια μετά, θυμάμαι σαν χθες την παρεΐστικη ατμόσφαιρα στο Ελληνικό εστιατόριο, καθώς και το γιορτινό κλίμα στο "Carols by Candlelight" την παραμονή των Χριστουγέννων.

Επίσης, πιστεύω είναι άξια αναφοράς η ευγένεια και το καλωσόρισμα των Αυστραλών. Το "How are you?" ή το "How is your day?" πέρα από το τυπικό "Good Morning" σε πολλά από τα καταστήματα και φαγάδικα, μου έκανε τρομερή εντύπωση. Κυρίως αντιπαραβαλλόμενο με το καλωσόρισμα στις κεντρο-ευρωπαϊκές χώρες, που κυρίως είχα ταξιδέψει έως τότε. Δεν ήξερα αν απλά ήταν η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, αλλά και με συζητήσεις με άτομα που έχουν περάσει περισσότερο καιρό εκεί απ'ότι εγώ, έτσι είναι η νοοτροπία τους και η στάση τους γενικά. Το σλόγκαν "The Place To Be" που έχουν στις πινακίδες τα αυτοκίνητα της Βικτώρια, ταιριάζει γάντι στους κατοίκους και στη γενικότερη στάση τους. Δεν είναι άξιο απορίας το γιατί η Μελβούρνη (και άλλες πόλεις της Αυστραλίας) θεωρείται από τις πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο.

Όσον αφορά αυτά που δεν είδαμε: δεν ήταν πολλά. Αν ήταν κάποιο μουσείο που δεν επισκεφθήκαμε αν και θα θέλαμε, αυτό ήταν το Immigration Museum, σχεδόν απέναντι από το ξενοδοχείο μας. Αυτό που είχα πει στην πρώτη μου ταξιδιωτική ιστορία «πάντα υπάρχει ένα αξιοθέατο/μουσείο κλπ, το οποίο ενώ είναι κοντά στο ξενοδοχείο και λέμε “σίγουρα κάποια στιγμή θα πάμε να το δούμε”, τελικά δεν το επισκεπτόμαστε». Το συγκεκριμένο μουσείο περιλαμβάνει πραγματικές προσωπικές ιστορίες, από ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που ήρθαν για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στη Βικτώρια.
Όσον αφορά το παραθαλάσσιο προάστιο St Kilda, για 2 μέρες ο καιρός μας τα χάλασε και δεν το επισκεφθήκαμε.
Τέλος, αν είχαμε τη δυνατότητα, θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε έναν αγώνα της Formula 1 στο Albert Park, το πάρκο που περιβάλλει τη λίμνη που φαίνεται από τον Eureka Tower. Όμως οι ημερομηνίες δεν συνέπεφταν.

Τέλος, αν κανείς έχει αυτοκίνητο, υπάρχουν πολλές εκδρομές που μπορεί να κάνει στην περιοχή. Η κλασική διαδρομή της πολιτείας είναι ο Great Ocean Road, που διατρέχει ένα μεγάλο τμήμα της ακτογραμμής από τη Μελβούρνη έως τα σύνορα Βικτώριας - Νότιας Αυστραλίας. Επίσης, υπάρχουν πόλεις που πλούτισαν από τα κοιτάσματα χρυσού και αξίζουν μια επίσκεψη, όπως το Bendigo, το Maldon και φυσικά το Ballarat με το Sovereign Hill. Παραθαλάσσιοι προορισμοί είναι και το Phillip Island με τους πιγκουίνους και τα κοάλα, καθώς και η χερσόνησος Mornington, μια ανάσα από τη Μελβούρνη. Στα βουνά της πολιτείας, μπορεί να κάνει εκδρομές στα Macedon, Dandenong, καθώς και στις Βικτωριανές Άλπεις.
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.182
Μηνύματα
883.220
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom