Αυστραλία Μελβούρνη - Καμπέρα - Σίδνεϊ : Οι Νοτιοανατολικές Πρωτεύουσες

Nikos1986

Member
Μηνύματα
897
Likes
3.945
Επόμενο Ταξίδι
Γενεύη - Ανεσί
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αυστραλία - Καλιφόρνια
13. Επίλογος

Για μια μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, η Αυστραλία είναι συνώνυμο του "πολύ μακριά". Η σχετικά πρόσφατη ιστορία της χώρας, σε συνδυασμό με την έλλειψη π.χ. μουσείων παγκόσμιας εμβέλειας (εν αντιθέσει για παράδειγμα με τις ΗΠΑ), αποτελούν αρχικά ανασταλτικούς παράγοντες για κάποιον που σκέφτεται να επιχειρήσει το ταξίδι. Όμως, ξεκινώντας το ψάξιμο για τη χώρα (η οποία σχεδόν από μόνη της αποτελεί μια ήπειρο) κάποιος δεν αργεί να αρχίσει να ανακαλύπτει πολλούς λόγους για να την επισκεφθεί.

Όλες οι μεγάλες πόλεις της χώρας βρίσκονται στα παράλια, με κλίμα που επιτρέπει σε κάποιον να τις επισκεφθεί όλο τον χρόνο (εκτός ίσως από το Ντάργουιν). Όλο και περισσότερες πρωτεύουσες της Αυστραλίας συνδέονται με την Αθήνα (ή και άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) με μία αλλαγή αεροπλάνου, ενώ η Qantas σχεδιάζει από το 2018 να ξεκινήσει non-stop πτήσεις μεταξύ Λονδίνου - Περθ.

Για την Αυστραλία, μπορεί κανείς να επιλέξει να επισκεφθεί είτε την πρωτεύουσα κάποιας πολιτείας είτε να επισκεφθεί την επαρχία, συνδιάζοντας και ένα road trip.

Από τις πρωτεύουσες πιστεύω για τους περισσότερους οι πρώτες επιλογές θα ήταν η Μελβούρνη και το Σίδνεί. Προσπάθησα να δώσω στις εισαγωγικές ενότητες κάποιες επιπλέον πληροφορίες για να βοηθήσω κάποιον που σχεδιάζει το ταξίδι εκεί.

Όσον αφορά τη Μελβούρνη, τουλάχιστον για κάποιον που επιλέξει να μείνει στο κέντρο, ίσως και να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ. Τα κύρια αξιοθέατα της πόλης είναι κοντά μεταξύ τους και η πόλη είναι εξαιρετικά ευχάριστη στο περπάτημα. Στη Southbank το κύριο αξιοθέατο είναι ο Eureka Tower με το παρατηρητήριο στον 88ο όροφο όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το κέντρο της Μελβούρνης. Επίσης είναι ευχάριστη η βόλτα στους βοτανικούς κήπους. Στην βόρεια όχθη του Yarra, πιστεύω δεν πρέπει να χάσει κανείς την επίσκεψη στο Melbourne Museum, που καλύπτει τα πάντα από τη φυσική μέχρι την ιστορία. Μια άλλη περιοχή της πόλης που μου άρεσε, ήταν η Parliament Area, γύρω από το κοινοβούλιο. Αλλά και στην CBD είναι ωραία η βόλτα, όπως στην Collins Street. Όλα αυτά τα αξιοθέατα μπορεί κανείς να τα δει σε ένα γεμάτο τετραήμερο, όμως πιστεύω πως στην πόλη αξίζουν 5-7 ημέρες.
Αφήνοντας κάποιον στην Καμπέρα χωρίς να το γνωρίζει, αποκλείεται να υποπτευθεί πως βρίσκεται στην πρωτεύουσα μιας χώρας. Η Καμπέρα έχει πολύ λίγο κόσμο και αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό. Τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται στο Parliament Triangle και κυρίως στο κομμάτι βορειοανατολικά του κοινοβουλίου. Από μουσεία επισκεφθήκαμε το Questacon, ένα επιστημονικό μουσείο. Κάποιος με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα θα προτιμούσε την Εθνική Πινακοθήκη. Πέρα από το κοινοβούλιο, πιστεύω θα ήταν πολύ ωραίο να επισκεπτόμασταν το Australian War Memorial, που δεν το προλάβαμε. Στην Καμπέρα είναι πολύ ευχάριστη η βόλτα στις όχθες τις λίμνης Griffin και (ιδανικά με λίγα σύννεφα και λίγο αεράκι) είναι ό,τι πρέπει για ένα ξέγνοιαστο απόγευμα. Καθώς την πατήσαμε υποτιμώντας τις αποστάσεις, θα προειδοποιήσω πως η βόλτα γύρω από τη λίμνη παίρνει περισσότερη ώρα απ'ότι υπολογίσει κανείς κοιτώντας τον χάρτη :). Την Καμπέρα, τουλάχιστον το κέντρο, τη βλέπει κανείς σε 1-2 μέρες, ανάλογα με το πόσο είναι διατεθειμένος να περπατήσει ή αν έχει αυτοκίνητο.
Το Σίδνεϊ πιστεύω χρειάζεται τις περισσότερες μέρες από τις τρεις πόλεις που επισκεφθήκαμε. Τα αξιοθέατα γύρω από τη Circular Quay, δηλαδή την Γέφυρα του Λιμανιού και την Όπερα τα ξέρουμε όλοι. Όταν πήγαμε ήταν κλειστοί οι Βοτανικοί Κήποι απ'όπου πρέπει να έχει και πολύ ωραία θέα προς τα δύο κύρια αξιοθέατα του λιμανιού. Το Australian Museum αποτελεί κυρίως μουσείο φυσικής ιστορίας, ενώ το Powerhouse είναι σχετικό με τις επιστήμες. Από τον Sydney Tower έχει κανείς θέα όλης της πόλης, αλλά δυστυχώς όχι και προς την Κυκλική Αποβάθρα. Τελειώνοντας με το κέντρο, γύρω από το Darling Harbour υπάρχουν διάφορα πόλοι έλξης σχετικοί με τη θάλασσα, όπως το ενυδρείο και το Ναυτικό Μουσείο. Το εκεί καλοκαίρι οι παραλίες στα ανατολικά γεμίζουν κόσμο, τόσο ντόπιους όσο και επισκέπτες. Τέλος, ώρες μπορεί να φάει κανείς στον Taronga Zoo και στο Manly, συνδυάζοντας τα και με μια κρουαζιέρα στο Port Jackson. Για το Σίδνεϊ πιστεύω 6 μέρες είναι οι ελάχιστες που θα έπρεπε να αφιερώσει κάποιος.

Για κάποιον που επιλέξει το road trip, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές. Η χώρα έχει πολύ ωραία τοπία και μπορεί κανείς να δει από έρημο μέχρι τροπικό δάσος. Κλασικές μεγάλες (έως πολύ μεγάλες) διαδρομές είναι το Σίδνεϊ-Περθ ή το Αδελαΐδα-Ντάργουιν που διασχίζουν τη χώρα οριζόντια και κάθετα αντίστοιχα. Όμως, τουλάχιστον όσο έχω δει εγώ, θα ήθελα πρώτα να κάνω το Σίδνεϊ-Μπρισμπέιν ή το Περθ-Μπρουμ! Πέρα από τις τεράστιες αποστάσεις και ενδεχομένως τις καιρικές συνθήκες στην έρημο, κανείς θα πρέπει να ξέρει πως η οδήγηση γίνεται στα αριστερά, όπως την Αγγλία.

Ο κόσμος μου έκανε πολύ ευχάριστη εντύπωση. Αν και το εκεί καλοκαίρι (και κυρίως την περίοδο των εορτών) επισκέπτονται πολλοί ξένοι την χώρα, οι ντόπιοι παραμένουν ιδιαίτερα ευγενικοί και καλοσυνάτοι προς τον επισκέπτη. Πιο ευγενικός μου φάνηκε ο κόσμος στη Μελβούρνη, με το "How is your day?" για κάποιο λόγο να το θυμάμαι ακόμα. Όχι ότι στις άλλες πόλεις δεν ήταν ευγενικοί, ίσα-ίσα, απλά αλλά στη Μελβούρνη είχαν αναγάγει την ευγένεια σε άλλο επίπεδο.
Με αφορμή τους γνωστούς εορτασμούς, πολύς κόσμος επισκέπτεται το Σίδνεϊ για την Πρωτοχρονιά. Όμως, από τις 3-4 Ιανουαρίου ο κόσμος έχει αρχίσει να πέφτει αισθητά σε σχέση π.χ. με την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όπου γίνεται ένας ψιλοχαμός. Οπότε αν κάποιος δεν μπορέσει να βρίσκεται στην πόλη την Πρωτοχρονιά, θα μπορέσει τουλάχιστον να τη δει χωρίς την κοσμοσυρροή.

Αν είναι να επιστήσω την προσοχή κάποιου που αποφασίζει να επισκεφθεί τελικά τη χώρα, αυτό είναι το κόστος της επικοινωνίας με την Ελλάδα. Τα αεροπορικά και τα ξενοδοχεία τα ξέρει κανείς και κατά τον προγραμματισμό του ταξιδιού, ενώ το φαγητό είναι λίγο πιο ακριβό από τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Όμως, το τηλέφωνο και η περιαγωγή κοστίζουν πάρα πολύ και μπορεί κανείς να φτάσει να πληρώσει όταν γυρίσει πίσω, τηλεφωνικό λογαριασμό συγκρίσιμο με τα αεροπορικά. Οπότε, θα συμβούλευα κάποιον να χρησιμοποιεί είτε κάποιο πρόγραμμα VoIP (π.χ. Skype) μέσω Wi-Fi είτε να ψάξει καλά για κάποιο πρόγραμμα με φθηνές κλήσεις προς Αυστραλία.

Το ταξίδι στην Αυστραλία για εμένα ήταν ένα ταξίδι που ήθελα να κάνω από μικρός. Αν και αυτή την πρώτη φορά επικεντρωθήκαμε στις 3 νοτιοανατολικές πρωτεύουσες, όλα όσα είδαμε ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες που είχαμε πριν το ταξίδι. Πρόκειται για μια χώρα που συνδυάζει μια Σκανδιναβική ποιότητα ζωής με τη Μεσογειακή ζεστασιά και πάλι ανυπομονώ να την ξαναεπισκεφθώ: μάλλον κάνοντας το road trip Σίδνεϊ - Μπρισμπέιν!!! :)
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.780
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom