Τουρκία Πάλι Κωνσταντινούπολη; Λίγα ακόμα tips

evagelina

Member
Μηνύματα
60
Likes
89
Επόμενο Ταξίδι
Βόσπορος
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Για την Κωνσταντινούπολη σε αυτό το forum έχουν ειπωθεί αρκετά, ίσως όχι τυχαία. Εγώ μετά την πρόσφατη δεύτερη επίσκεψή μου θα ήθελα να συμπληρώσω κάποιες στοιχεία, διευθύνσεις που μου φάνηκαν ενδιαφέροντα και ελπίζω να φανούν χρήσιμα στους νέους ταξιδιώτες.
Περιοχή διαμονής
Συχνά εδώ γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για την περιοχή διαμονής στην Κωνσταντινούπολη , εγώ την πρώτη φορά έμεινα πάνω στην Istiklal και τώρα διάλεξα την περιοχή Karakoy που είναι αμέσως μετά την γέφυρα του Γαλατά και νιώθω ότι είναι η πιο βολική περιοχή, είσαι με τα πόδια στο Eminonu σε 5 λεπτά, έχει καραβάκι για ασιατική πλευρά αλλά κ σε άλλες περιοχές στην προβλήτα του Karakoy, το τραμ Τ1 έχει στάση στην γέφυρα του Γαλατά και σε 4 στάσεις είσαι πλατεία Sultanahmet καθώς το tunnelσε λιγότερο από πέντε λεπτά σε γλιτώνει την τεράστια ανηφόρα και είσαι στην καρδιά της Istiklal. Μ άρεσε γιατί έχει ωραία μαγαζάκια καφέ και το καλύτερο για μένα μαγαζί με γλυκά( λεπτομέρειες παρακάτω) όπου έβλεπα πολλούς ντόπιους να παίρνουν το πρωινό τους .Γενικά και την επόμενη φορά πάλι στην ίδια περιοχή θα μείνω (γιατί σαφώς θα υπάρξει τρίτη φορά) Το ξενοδοχείο που έμεινα είναι το http://www.thehazeistanbul.com δεν ξέρω αν το προτείνω, πολύ καθαρό αλλά μικρά δωμάτια κ πάνω σε κεντρικό δρόμο με φασαρία! Μόνο αν το βρείτε όπως εμείς σε καλή τιμή.
Αξιοθέατα
Επειδή ήμουν με άτομα που επισκεύτηκαν για πρώτη φορά την Κωνσταντινούπολη κάναμε τα βασικά μας αξιοθέατα Αγία Σοφιά, Τοπ Καπί ,όπου έκλεισα από πριν εισιτήριο από εδώ
www.muze.gov.tr και έτσι γλιτώσαμε ουρές στην ζέστη εγώ έκλεισα και για το χαρέμι στο Τοπ Καπί αλλά μάλλον δεν χρειαζόταν. Στην Βασιλική κιστέρνα και τις δύο φορές η αναμονή είναι περίπου 15 λεπτά αλλά σαφώς αξίζει
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω μια εξαιρετική εμπειρία που ζήσαμε την Τρίτη ημέρα. που αποφασίσαμε να πάμε στο Πατριαρχείο. Πήραμε το λεωφορείο 99 από την αφετηρία στο Eminonuκαι σε 5 περίπου στάσεις ήμασταν στο Φανάρι. Βρήκαμε αμέσως το Πατριαρχείο, προσκυνήσαμε και μετά έκανα μια ερώτηση σ ένα κύριο πως θα πάμε στην Μονή της Χώρας και μας είπε ότι επειδή είναι μακριά να μας καλέσει ταξί. ‘Ετσι και έγινε και μας πρότειναν το εξής να μας πάει ο ταξιτζής σε διάφορα ελληνικού ενδιαφέροντος μνημεία και να μας περιμένει με 70 τουρκικές λίρες (ήμασταν 4 άτομα) Δεχτήκαμε και ήταν ότι καλύτερο ζήσαμε αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη. Ο ταξιτζής εξαιρετικός μας περίμενε με το χαμόγελο έξω από τα μνημεία και έτσι πήγαμε στην Παναγία των Βλαχερνών και πήραμε αγίασμα στην συνέχεια μας πέρασε από Θεοδοσιανά τείχη και φτάσαμε στην Μονή της Χώρας που απλά δεν πρέπει να χάσει κανείς. Είναι πανέμορφο μουσείο τώρα πια με τοιχογραφίες ψηφιδωτά και μια υπέροχη αρχιτεκτονική, πραγματικά ενθουσιαστήκαμε είναι πανέμορφα, στην συνέχεια μας πήγε στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής –Μπαλουκλί (που ανέφερε και η Λωξάντρα) πανέμορφο με τους τάφους των Πατριαρχών και το σιντριβάνι με το αγίασμα. Στην Ελλάδα σπάνια πάω σε μοναστήρια, εκεί πραγματικά συγκινήθηκα. Η βόλτα μας κράτησε 2, 5 ώρες περίπου και έκλεισε με πανηγυρικό τρόπο στην Μεγάλη του Γένους Σχολή που μας συμβούλεψαν να χτυπήσουμε το κουδούνι, μίλησε ο ταξιτζής στα τούρκικα και απλά άνοιξε η πόρτα ..και εμείς άφωνοι! Επιβλητικό πανέμορφο κτίριο γεμάτο ιστορία με θέα τον Κεράτιο! Ο Χρήστος μας ξενάγησε στο κτίριο και απλά νιώσαμε δέος. Μπήκαμε στις αίθουσες στον χώρο εκδηλώσεων βγάλαμε πολλές φωτογραφίες και μας ενημέρωσε για την ιστορία του σχολείου. Τώρα φοιτούν 58 Έλληνες μαθητές και προσπαθούν να κρατηθούν ‘ζωντανοί’ μέσα στην μουσουλμανική αυτή γειτονιά. Απέναντι είναι το μουσουλμανικό σχολείο που φοιτούσε ο Ερντογάν με φανατικούς μουσουλμάνους όπως μας τόνισε. Απλά όταν πάτε στο πατριαρχείο ζητήστε από τον Στέλιο τον φύλακα να σας καλέσει ένα ταξί και πραγματικά θα νιώσετε αξέχαστα συναισθήματα. Το απόγευμα μας πήρε τηλέφωνο για να παραστούμε στον εσπερινό με τον Πατριάρχη αλλά είχαμε περάσει στην Ασιατική πλευρά και δεν τα καταφέραμε.

Φαγητό
Δύσκολο να μην φας καλά στην Κωνσταντινούπολη με τόσους πειρασμούς στο δρόμο, από τους πλανόδιους τα μαγαζάκια τα εστιατόρια. Παράδεισος γεύσεων. Εμείς σ εστιατόρια φάγαμε στο κλασικό http://www.naumpasakonagi.com/ πλάκα είχε που γίναμε τουριστάκια κ βγάλαμε παπούτσια κ φάγαμε κεμπαπ αλλά εντάξει το φαγητό απλά καλό, μία δύσκολη μέρα ταλαιπωρίας φάγαμε στα γρήγορα στο http://www.hamdi.com.tr το οποίο βρήκα αρκετά βελτιωμένο από πέρυσι, δεν έτρεχαν πανικόβλητα τα γκαρσόνια και δεν μας πήραν το πιάτο πριν την τελευταία μπουκιά, ικανοποιητικό φαγητό νομίζω μίκρυναν τις ποσότητες. Στο Kandikoy φάγαμε πολύ καλά στο //www.ciya.com.tr/ που προτείνουν πολλοί από το φορουμ νόστιμα και απλά Αλλά η αποκάλυψη στο φαγητό ήταν άλλη και σας παρακαλώ να μην χάσετε αυτήν την γευστική πανδαισία http://www.mezze.com.tr/ ¨ένα μικρό εστιατόριο απέναντι από το Πέρα Παλάς που απλά μας ξετρέλανε Παραδοσιακές γεύσεις αλλά με μοντέρνες πινελιές ήταν ότι πιο γευστικό έχω φάει όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, γενικά τα τελευταία χρόνια. Κρύο ορεκτικό πήραμε την μελιτζάνα με μυρωδικά, ζεστά ορεκτικά χούμους με παστρουμά και πίτα γεμιστή με τυριά κ μελιτζάνα καθώς κυρίως δύο πιάτα με ψάρι και δύο με μοσχάρι. Ίσως το πιάτο με το σαλάχι να μας άρεσε λιγότερο τα άλλα απλά ήταν πεντανόστιμα. Δεν ξέρω πως μπορείς να περιγράψεις τις γεύσεις ,απλά ένιωσα ότι είχαν εκμεταλλευτεί όλα τα υλικά που τους παρείχε η φύση σε χορταρικά και μυρωδικά και έδιναν τέλειο αποτέλεσμα σε απλές συνταγές.
Τα γλυκά ταψιού γενικά δεν με τρελαίνουν αλλά πήγαμε σ ένα ζαχαροπλαστείο που μας είχαν συστήσει δίπλα στο ξενοδοχείο και ήταν πραγματικά υπέροχα. www.karakoygulluoglubaklava.com δεν ξέρω αν έχει αλλού εκτός Karakoy αλλά είναι εύκολο να το βρείτε δεξιά από την γέφυρα του Γαλατά στο πρώτο παράλληλο δρόμο πάνω από την παραλιακή οδό. Πεντανόστιμα με όχι πολλά σιρόπια όπως εδώ στην Ελλάδα, μικρές μπουκίτσες μεγάλη απόλαυση. Κάνουν και τυρόπιτα και σπανακόπιτα ταψιού, πολλοί ντόπιοι παίρνουν εκεί το πρωινό τους. Και τέλος έφαγα παγωτό από τον δρόμο από τους κυρίους που κάνουν τα κόλπα, μου φάνηκε φολκλόρ αλλά το παγωτό ήταν πεντανόστιμο, μαστιχωτό όπως που είχε πει κ μια φίλη μου!

Ασιατική πλευρά
Η ασιατική πλευρά ένιωσα( διορθώστε με αν κάνω λάθος) είναι η μη τουριστική περιοχή, εκεί βλέπεις την ζωή των μόνιμων κατοίκων χωρίς πολλές μαντίλες όπως στην Ευρωπαική πλευρά με τα μαγαζιά και τα εστιατόρια που πηγαίνουν καθημερινά. Εμείς βρισκόμασταν στο Eyup αρα πήραμε από εκεί καραβάκι για Uskundar(άλλη μια βόλτα στο Βόσπορο κ μάλιστα με 3λίρες δεν μας χάλασε) και σε μια ωρίτσα φτάσαμε στην Ασιατική πλευρά. (Από Eminonu και Κarakoy είναι 20 λεπτά περίπου.) Να πάτε την ώρα που δύει ο ήλιος, εμείς κάτσαμε στην ταράτσα μιας καφετέριας και απλά απολαύσαμε τον ήλιο να βουτά στον Βόσπορο, αν δεν είναι αυτό μαγεία… Μετά πήραμε το λεωφορείο 12A για Kandikoy και κάναμε την βόλτα μας μέσα στα στενά της πόλης ανάμεσα σε πολλούς νέους που έκαναν βόλτα και νιώσαμε λίγο τον παλμό την ζωής τους.
Έχει μέχρι τις 12 το βράδυ πλοίο για Karakoy και η μαγεία στον φωταγωγημένο Βόσπορο συνεχίζεται.

Δεν μας άρεσε
Το Ortakoy είχα διαβάσει πολλά και ίσως είχα άλλες προσδοκίες αλλά ομολογώ δεν τρελαθήκαμε κάναμε την βόλτα μας ήπιαμε το ποτάκι μας και πίσω, χωρίς να φάμε την πατάτα γιατί απλά δεν είχαμε χωνέψει. Κάτι από την τουριστική Χερσόνησο που έχουμε στην Κρήτη μου έκανε.
Εγώ λίγο βαρέθηκα στο Μεγάλο Παζάρι, προτιμώ σαφώς την Αιγυπτιακή Αγορά, πιο μικρή πολύχρωμη με αρώματα και γεύσεις .
Τον Κουμ Καπί , ήταν μια δύσκολη εμπειρία μέσα στην ζέστη, με πολύ βρωμιά και τσιγγάνους ξαπλωμένους παντού, δεν φοβήθηκα αλλά ταλαιπωρήθηκα χωρίς λόγο νομίζω. Τα εστιατόρια στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο όσο καλό ψάρι κ να έχουν ήταν τόσο τουριστικό το θέαμα που νομίζω δεν θα καθόμουν ποτέ.

Συμβουλή
Την πρώτη φορά που πήγα Κωνσταντινούπολη λόγω κλειστοφοβίας της ξαδέρφης μου δεν χρησιμοποιήσαμε μέσα μαζικής μεταφοράς μόνο ταξί και ποδαράκια. .Τώρα χρησιμοποιήσαμε τα πάντα και είναι έτσι πανεύκολη η περιήγηση στα αξιοθέατα. Πάρτε την istanbulkart από το κιόσκι στο Εminonu βάλτε αρκετές λίρες και ξεκινήστε την περιήγηση με μετρό λεωφορεία τραμ και πλοία! Η Κωνσταντινούπολη είναι η πιο όμορφη πόλη. Η Πόλη των Πόλεων!!
 

evagelina

Member
Μηνύματα
60
Likes
89
Επόμενο Ταξίδι
Βόσπορος
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ψάχνοντας στα πράγματα μου βρήκα το τηλέφωνο ενός ταξιτζή που μας έκανε tranfer αεροδρόμιο-ξενοδοχείο-αεροδρόμιο 30 ευρώ η διαδρομή (ήμασταν 4 άτομα)μ ένα Mini bus ευγενέστατος, συνεπής γιατί είχα κλείσει μέσω ίντερνετ με μια εταιρεία αλλά δεν βρεθήκαμε ποτέ . Ο κύριος αυτός μου έδωσε το τηλέφωνο και το mail του και μου είπε ότι με την ίδια τιμή μπορεί να κάνει μεταφορές από το αεροδρόμιο. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται να βάλω τηλέφωνο εδώ, η τιμή είναι καλή, το είχα ψάξει και δεν έβρισκα πιο φτηνή, όποιος ενδιαφέρεται ας μου στείλει προσωπικό μήνυμα για να του στείλω το τηλέφωνο και το email για να επικοινωνήσει μαζί του.
 

greenfan

Member
Μηνύματα
6
Likes
4
Θα συμφωνήσω απόλυτα με το meze by lemon tree που προτείνεις. Πήγαμε κι εμείς και φάγαμε εξαιρετικά πιάτα, κυριολεκτικά μικρές εκρήξεις γεύσεων. Από κρύα πήραμε μια μελιτζάνα και το ceviche τσιπούρας που ήταν εξαίσια, από ζεστά τις συγκλονιστικές γαρίδες και ένα σουφλέ μελιτζάνας και ένα κεμπάμπ για κυρίως. Ολα τα πιάτα ήταν πάρα πολύ γευστικά, αλλά η αποκάλυψη ήταν οι γαρίδες, με δεύτερο καλύτερο την τσιπούρα. Για αυτά και δύο μπύρες ποτήρι πληρώσαμε 180 λίρες, δηλαδή 62,5 ευρώ. Τιμή που στην Αθήνα, για αντίστοιχη εμπειρία, απλά δεν υπάρχει.
 

billkozani

Member
Μηνύματα
41
Likes
19
Επόμενο Ταξίδι
Βαρσοβια
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
χτες γυρισα από την πολη πηγα μονο για δυο νυχτες.Πολυ ωραια ηταν με βοηθησε πολύ το φορουμ.δεν με φτασαν 2 μερες ηθελα και άλλες.Παθαμε πλακα με το Πατριαρχειο και τα οστα που εχει από Αγιους και το μεγαλο ΣΟΚ ηταν η Αγια Σοφια.Μεγαλη συγκινηση από ολο το κοσμο.Ωραια η αγορα του καπαλι τσαρσι αλλα και η πλατεια τακσιμ που ειχε πιο ευρωπαικη νωτα.Τελεια η κρουαζιερα στον Βοσπορο αξιζε τα λεφτα της.Αυτά με λιγα λογια...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.818
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom