Γαλλία Παρίσι - Όνειρο ζωής

traveller_30

Member
Μηνύματα
59
Likes
292
Επόμενο Ταξίδι
New York
Ονειρεμένο Ταξίδι
New York
Εμείς πάντως είχαμε μπει από την κεντρική είσοδο με την κάρτα για τα μουσεία και δεν περιμέναμε σχεδόν καθόλου.Το 2010 αυτό.
Εμείς περίμεναμε κανένα 15λεπτο. Προχωράει γρήγορα η ούρα. Όντως όμως έχει κι άλλη είσοδο που δεν έχει καθόλου ουρά. Δεν το γνωρίζαμε τότε.. Γενικά περιμέναμε πολλή ώρα στις Βερσαλίες, στον Πύργο του Άιφελ και στους Πύργους της Παναγίας των Παρισίων. Οι υπόλοιπες ουρές προχωρούσαν πολύ γρήγορα!
 

thgr

Member
Μηνύματα
362
Likes
288
Ονειρεμένο Ταξίδι
Χαβάη
To 99,9999999999999% των επισκεπτών, μπαίνουν στο Λούβρο από την κεντρική είσοδο (πυραμίδα) και τρώνε τη φρίκη της τεράστιας αναμονής.

Το υπόλοιπο 0,0000000000001 %, μπαίνει από την είσοδο των Λεόντων (Port des Lions) επί της οδού François Mitterrand (πλευρά του ποταμιού), η διαδικασία έκδοσης εισητηρίου και ελέγχου κρατάει το πολύ 5 λεπτά και η περιήγηση αρχίζει από το τμήμα των αφρικανικών αρχαιοτήτων. Απολαμβάνεις κι αφήνεις τους άλλους να περιμένουν.

Καλή διασκέδαση.
Η συγκεκριμένη είσοδος δεν είναι πάντα ανοιχτή.
 

traveller_30

Member
Μηνύματα
59
Likes
292
Επόμενο Ταξίδι
New York
Ονειρεμένο Ταξίδι
New York
Κυριακή 13 Ιουλίου: Τρίτη μέρα

Τρίτη μας μέρα στο Παρίσι λοιπόν και το πρόγραμμα είχε Notre Dame! Άλλο ένα σημαντικό και υπέροχο μνημείο του Παρισιού που ανυπομονούσαμε πολύ να επισκεφτούμε! Έφτασε επιτέλους και η βαλίτσα μας απο το Βελιγράδι και αφού προγευματίσαμε στο ξενοδοχείο πήραμε το μετρό προς την Notre Dame. Ο καιρός ωστόσο ήταν συννεφιασμένος και ευτυχώς το ξενοδοχείο μας προμήθευσε με ομπρέλα, η οποία μας φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στην πορεία!

Πρώτη μας στάση ήταν το συντιβάνι Saint Michel. Το συντριβάνι βρίσκετε ακριβώς απέναντι απο την Notre Dame και είναι πραγμάτικα απίθανο και επιβλητικό καθώς απεικονίζει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να παλεύει με τον διάβολο.

Saint-Michel (10).jpg


Όταν τελιώσαμε με τις απαραίτητες φωτογραφίες, περάσαμε απέναντι στην πλατεία που βρίσκετε η Notre Dame. Πραγματικά όσα κι αν γράψει κανείς για τον ναό αυτό είναι αδύνατο να τον περιγράψει με λόγια.. Δέος, συγκίνηση και ενθουσιασμός μας διαπερνούσε αντικρίζοντας τον, μέχρι που προσέξαμε την πραγμάτικα τεράστια ουρά απο τουρίστες που περίμεναν να μπούνε μέσα.. Φυσικά, τίποτα δεν μπορούσε να μας σταματήσει απο το να μπούμε μέσα, γι αυτό σταθήκαμε κι εμείς στο τέλος της ουράς. Ευτυχώς, η ουρά προχωρούσε γρήγορα και σε κανένα 20λεπτο μπήκαμε μέσα. Το εσωτερικό ήταν ακόμα πιο όμορφο. Τεράστια εκκλησία, δεν έβλεπες το τέλος με το μάτι, ενώ αυτό που φυσικά ξεχώριζε ήταν το τεράστιο ρόδο απο βιτρώ καθώς και το τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο.

Notre Dame (19).jpg
Notre Dame (20).jpg Notre Dame (29).jpg Notre Dame (53).jpg Notre Dame (21).jpg

Βγήκαμε απ'το ναό και πήγαμε στην αριστερή του πλευρά για να σταθούμε σε νέα ουρά που οδηγούσε στους πύργους. Εδώ περιμέναμε περισσότερο απο μία ώρα, αλλά πραγματικά άξιζε η αναμονή. Ανεβήκαμε τα περίπου 350 σκαλιά και φτάσαμε στην οροφή. Ξεχωρίζουν τα υπέροχα αγάλματα (gargoyles), που προσδίδουν ένα μυστικιστικό και σκοτεινό τόνο στην μορφή της εκκλησίας. Επίσης η θέα του συννεφιασμένου και σκοτεινού Παρισιού απο εκεί ψήλα και δίπλα στα gargoyles ήταν πραγματικά μοναδική και απερίγραπτη.

Notre Dame Towers (14).jpg
Notre Dame Towers (28).jpg Notre Dame Towers (31).jpg
Notre Dame Towers (46).jpg


Κατεβήκαμε απ'τους πύργους της εκκλησίας και αποφασίσαμε να μπούμε και στις κατακόμβες. Πεταμένα λεφτά ωστόσο αφού δεν είχε πραγματικά τίποτα να δείς και να κάνεις. Διαβάσαμε λίγο για την ιστορία και το πώς κτίστηκε ο ναός και φύγαμε.

Φύγαμε εκστασιασμένοι απο την Notre Dame και ξεκινήσαμε να περπατάμε προς το Πάνθεον, το οποίο ήταν καμιά δεκαριά λεπτά απόσταση, για να το επισκεφτούμε και μέσα αφού δεν προλάβαμε χτές. Κάπου εκεί ξεκίνησε να βρέχει, αλλά ευτυχώς είχαμε την ομπρέλα μαζί μας!

Για να είμαι ειλικρινής το Πάνθεον δεν μας πολυάρεσε.. Εξωτερικά είναι βέβαια ένα πολύ εντυπωσιακό κτήριο, αλλά στο εσωτερικό του δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο να δούμε. Ίσως φυσικά να φταίει το γεγονός ότι το μυαλό μας είχε μείνει κολλημένο ακόμα στην Notre Dame! Το Πάνθεον, αν και αρχικά είχε κτιστεί ως εκκλησία, μετατράπηκε σε μαυσωλείο. Περπατήσαμε λίγο μέσα, περάσαμε απο τους τάφους του Βολταίρου και του Βίκτωρ Ουγκό και φύγαμε.

Pantheon (2).jpg
Pantheon (9).jpg Pantheon (51).jpg Pantheon (1).jpg

Καθίσαμε σε μια καφετέρια για καφέ και ξεκούραση και πήραμε το μετρό για τον τελευταίο σταθμό της ημέρας. Το κοιμητήριο Pere Lachaise.. Το κοιμητήριο αποδείχτηκε εξαιρετική επιλογή, ειδικά το συγκεκριμένο συννεφιασμένο και βροχερό απόγευμα! Το τοπίο ήταν εκπληκτικό και καταπράσινο, γεμάτο επιβλητικούς τάφους και σκοτεινά, μελαγχολικά αγάλματα. Στην αρχή χαθήκαμε και δυσκολευτήκαμε πολύ να προσανατολιστούμε, παρά το ότι είχαμε φωτογραφίσει τον χάρτη που υπήρχε στην είσοδο του κοιμητηρίου. Περιπλανηθήκαμε αρκετή ώρα και φυσικά περάσαμε απο τους τάφους των Jim Morrison, Maria Callas, Oscar Wilde, Chopin και Edith Piaf.

Cemetere Du Pere Lachaise (32).jpg
Cemetere Du Pere Lachaise (13).jpg Cemetere Du Pere Lachaise (19).jpg Cemetere Du Pere Lachaise (21).jpg Cemetere Du Pere Lachaise (4).jpg
Cemetere Du Pere Lachaise (22).jpg


Είχε ήδη αρχίσει να βραδιάζει και είμασταν πραγματικά ξεθεωμένοι απο το πολύ περπάτημα. Επιστρέψαμε με το μετρό στην περιοχή Marais και καθίσαμε για φαγητό σε ένα μικρό bistro που βρήκαμε στη περιοχή. Μικρός περίπατος στην περιοχή και επιστροφή στο ξενοδοχείο να ξεκουράσουμε τα ταλαιπωρημένα μας κορμιά απ'το περπάτημα! Η επόμενη μέρα ήταν Εθνική γιορτή και αργία για τους Γάλλους, η επέτειος της επανάστασης (Bastille Day) και την περιμέναμε με ανυπομονησία!
 
Last edited:

traveller_30

Member
Μηνύματα
59
Likes
292
Επόμενο Ταξίδι
New York
Ονειρεμένο Ταξίδι
New York
Δευτέρα 14 Ιουλίου: Τέταρτη μέρα

Η 14η Ιουλίου είναι μία πολύ σημαντική μέρα για τους Γάλλους, αφού είναι η ημέρα που γιορτάζουν το ξεκίνημα της Γαλλικής επανάστασης το 1789. Η ιστορία φέρει το ξεκίνημα της επανάστασης την ημερομηνία αυτή από τη φυλακή της Βαστίλης, γι αυτό και οι Γάλλοι την ονομάζουν Bastille Day. Το πόσο περήφανοι είναι οι Γάλλοι για την ημέρα αυτή θα το μαθαίναμε κι εμείς πολύ σύντομα καθώς θα την γιορτάζαμε μαζί τους!

Μετά από το πρόγευμα στο ξενοδοχείο λοιπόν, ξεκινάμε με μετρό μέχρι την Pont Alexandre III αφού από εκεί και πέρα η κυκλοφορία είχε κλείσει και μόνο πεζός μπορούσες να συνεχίσεις. Όσο προχωρούσαμε τόσο περισσότερος κόσμος υπήρχε στους δρόμους. Κατεύθυνση όλων η Champs Elysees, όπου ήδη είχε ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση για τους εορτασμούς της 14ης Ιουλίου.

Από ένα σημείο και μετά ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο να προχωρήσεις. Αυτό ήταν πραγματικά που μας έκανε πολύ εντύπωση, το γεγονός ότι όλοι οι Γάλλοι ήταν στους δρόμους γύρω από την Champs Elysees και συμμετείχαν στους εορτασμούς. Τρυπώσαμε λοιπόν κι εμείς, φτάσαμε όσο πιο κοντά μπορούσαμε και παρακολουθήσαμε κι εμείς την παρέλαση. Περάσανε από μπροστά μας πολλά στρατιωτικά οχήματα, στρατιώτες πάνω σε άλογα ή και πεζοί, παρελαύνοντας την Champs Elysses μέχρι την περίφημη Αψίδα του Θριάμβου.

Champs-Elysse Parade (20).jpg
Champs-Elysse Parade (21).jpg Champs-Elysse Parade (1).jpg

Μόλις τελείωσε η παρέλαση ο κόσμος άρχισε να σκορπίζετε δεξιά κι αριστερά κι έτσι κι εμείς ξεκινήσαμε τη δική μας πορεία για την ημέρα αφού είχαμε πολλά σχεδιασμένα να δούμε σήμερα. Εν τω μεταξύ στρατιώτες είχαν στηθεί σε διάφορα σημεία στην περιοχή και έβγαζαν φωτογραφίες με τον κόσμο! Αφού φωτογραφηθήκαμε κι εμείς μαζί τους ξεκινήσαμε για τον πρώτο μας σταθμό που ήταν η Place de la concorde, η οποία ήταν πάρα πολύ κοντά στην περιοχή που βρισκόμασταν.

Champs-Elysse Parade (30).jpg


Η Place de la concorde είναι μία από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες πλατείες του Παρισιού. Κεντρική πλατεία, ενώνει βασικά το 7ο με το 8ο διαμέρισμα του Παρισιού (κάτω και πάνω) και την Champs Elysees με τους κήπους του Λούβρου (αριστερά και δεξιά). Κεντρικά της πλατείας βρίσκετε ο τεράστιος οβελίσκος (Obelisk of Luxor) και στα πλάγια βρίσκονται δύο πανέμορφα σιντριβάνια με μέδουσες και διάφορα πλάσματα του νερού. Η πλατεία είναι πραγματικά πάρα πολύ όμορφη αλλά έπρεπε να συνεχίσουμε την πορεία μας!

Place De La Concorde (10).jpg
Place De La Concorde (8).jpg Place De La Concorde (16).jpg

Περάσαμε απέναντι στον Σηκουάνα και περπατήσαμε μέσα στα πολλά μαγαζάκια με σουβενίρ που είχαν ανοίξει στις όχθες του. Κατευθυνθήκαμε προς το νησάκι μέσα στο Σηκουάνα το Ile de la Cite και προχωρήσαμε προς το παρεκκλήσι Sainte Chapelle. Σταθήκαμε στην ουρά, παρόλο που με την κάρτα περνάς χωρίς να χρειαστεί να περιμένεις, γιατί αν είσαι κάτω των 26 και δικαιούσαι δωρεάν εισιτήριο πρέπει να περιμένεις στην ουρά. Περιμέναμε κανένα 45λεπτο για να μπούμε μέσα. Το γοτθικής αρχιτεκτονικής παρεκκλήσι είναι πραγματικά εκπληκτικό και για όποιον βρίσκετε στο Παρίσι επιβάλλετε να το επισκεφθεί. Αυτό που ξεχωρίζει πραγματικά στο παρεκκλήσι είναι τα υπέροχα βιτρό του τα οποία αποτελούν ένα πραγματικό αριστούργημα!

Saint Chapelle (2).jpg
Saint Chapelle (22).jpg Saint Chapelle (38).jpg Saint Chapelle (18).jpg Saint Chapelle (16).jpg
Saint Chapelle (42).jpg


Αφού απολαύσαμε αρκετή ώρα το πανέμορφο αυτό παρεκκλήσι, περάσαμε από τα δικαστήρια δίπλα και προχωρήσαμε στο Conciergerie, τις πρώην φυλακές του Παρισιού. Η ουρά εδώ ήταν πολύ μικρότερη και το εισιτήριο είναι κοινό με το Sainte Chapelle, άρα όποιος δεν έχει την κάρτα για τα μουσεία, ας προτιμήσει να ξεκινήσει από εδώ πρώτα για να αποφύγει το 45λεπτο που περιμέναμε στο παρεκκλήσι.

Το Conciergerie είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς περνάς μέσα από τις φυλακές, βλέπεις παλιά κελιά φυλακισμένων και μαθαίνεις την ιστορία της Μαρίας Αντουανέτας, η οποία ήταν φυλακισμένη στο Conciergerie λόγω της συμβολής της στην Γαλλική επανάσταση. Βγήκαμε στην εσωτερική αυλή των φυλακών και καταλήξαμε στο κελί της Μαρίας Αντουανέτας στο οποίο παρέμεινε μέχρι την εκτέλεση της. Όπως είπα και πριν η επίσκεψη στο Conciergerie ήταν ενδιαφέρων και μπορεί να συνδυαστεί εύκολα, λόγω και κοινού εισιτηρίου, με το Sainte Chapelle.

Conciergerie (3).jpg
Conciergerie (12).jpg Conciergerie (13).jpg

Φύγαμε από το Ile de la Cite, κατευθυνθήκαμε προς τα πάνω με σκοπό να φτάσουμε στο Hotel de Ville. Στο δρόμο είδαμε ένα μεγάλο πύργο σε ένα πάρκο και πήγαμε κοντά για φωτογραφίες. Ο πύργος ονομάζεται Tour Saint-Jacques, ο οποίος είναι ότι απέμεινε από το γοτθικό ναό Saint Jacques de la Boucherie, o οποίος καταστράφηκε κατά τη Γαλλική επανάσταση. Όμορφος πύργος, καθίσαμε και λίγο στο πάρκο για ξεκούραση και συνεχίσαμε προς το Hotel de Ville, το οποίο ήταν 3 λεπτά απόσταση από τον πύργο.

Tour Saint Jacques (5).jpg
Tour Saint Jacques (8).jpg


Το Hotel de Ville, το οποίο είναι το δημαρχείο του Παρισιού, είναι ένα τεράστιο σε έκταση κτήριο. Η πλατεία μπροστά έχει μικρά σιντριβάνια και είναι όμορφη πλατεία για καφεδάκι και ξεκούραση. Ωστόσο, τη συγκεκριμένη μέρα, λόγω των εορτασμών για τη 14η Ιουλίου, στην πλατεία στηνόταν εξέδρα που θα φιλοξενούσε συναυλία το απόγευμα αφιερωμένη στη Γαλλική επανάσταση. Έτσι δεν μείναμε πολλή ώρα, εξάλλου δεν μπορούσαμε να μπούμε μέσα στο κτήριο, και συνεχίσαμε να περπατάμε στην οδό Ρίβολι με κατεύθυνση την Place des Vosges.

Hotel De Ville (1).jpg
Hotel De Ville (21).jpg Hotel De Ville (13).jpg

Περπατώντας στη Ρίβολι προσέξαμε άλλον ένα πολύ όμορφο μπαρόκ ναό, τον Saint Gervais. Μπήκαμε για λίγο να δούμε το εσωτερικού και αυτού του ναού, ο οποίος περιλαμβάνει όμορφα αγάλματα και εκκλησιαστικό όργανο, όπως και οι υπόλοιποι. Κάθε εκκλησία όμως στο Παρίσι έχει τη δική της μοναδικότητα και ομορφιά και αξίζει να επισκεφτείτε όσες περισσότερες βρεθούν στο δρόμο σας.

Saint Gervais (7).jpg
Saint Gervais (20).jpg


Ακολουθώντας τις πινακίδες, φτάσαμε στη Place des Vosges. Άλλη μία πολύ όμορφη πλατεία, με πανέμορφα χρώματα. Ένα τεράστιο δέντρο στο κέντρο της πλατείας, την χωρίζει σε τέσσερα ομοιόμορφα κομμάτια, τα οποία έχουν από ένα μικρό σιντριβάνι στο κέντρο τους. Πολύς νεαρόκοσμος, φοιτητές θα έλεγα, στα γρασίδια της πλατείας. Καθίσαμε κι εμείς για λίγο στο γρασίδι και χαζεύαμε τα γύρω κτήρια τα οποία είχαν ένα ομοιόμορφο κοκκινωπό με μπεζ χρώμα. Στην πλατεία βρήκαμε και το σπίτι του Victor Hugo. Δυστυχώς το μουσείο ήταν κλειστό, λόγω της αργίας, κι έτσι δεν μπήκαμε μέσα.

Place Des Vosqes (1).jpg
Place Des Vosqes (2).jpg Place Des Vosqes (4).jpg Maison De Victor Hugo (1).jpg

Επιστρέψαμε στο δρόμο απ’ τον οποίο είχαμε στρίψει και συνεχίσαμε να προχωράμε ευθεία μέχρι την επόμενη πλατεία. Περπατήσαμε κανένα 5λεπτο μέχρι που φάνηκε η July Column, στο κέντρο της Place de la Bastille. Η πλατεία αυτή, έχει στηθεί στο σημείο που βρισκόταν η φυλακή της Βαστίλης, απ’ την οποία είχε ξεκινήσει η επανάσταση. Η τεράστια κολόνα στο κέντρο της πλατείας στήθηκε ως μνημείο για τα γεγονότα της 14ης Ιουλίου 1790.

Στην απέναντι πλευρά του δρόμου είδαμε την όπερα της Βαστίλης. Το μοντέρνο αυτό κτήριο φάνηκε σαν παραφωνία στα μάτια μας. Ο λόγος ήταν ότι μέχρι στιγμής τα περισσότερα κτήρια στο Παρίσι ήταν σε ένα γοτθικό, μπαρόκ ρυθμό, ενώ η όπερα ήταν σαφώς ένα πολύ πιο μοντέρνο κτήριο. Πάντως αρκετός κόσμος, που επίσης μας φάνηκαν φοιτητές, ήταν καθισμένοι στα σκαλιά της όπερας.

Bastille (7).jpg
Bastille (8).jpg Opera Bastille (2).jpg

Φτάνοντας στην όπερα, είχαμε καλύψει όλα όσα είχαμε σχεδιάσει για σήμερα. Ωστόσο ήταν απογευματάκι ακόμα και είχαμε περιέργεια να δούμε και το Παρίσι από αυτή του τη μεριά. Συνεχίσαμε έτσι να περπατάμε ευθεία και όσο περπατούσαμε, τόσο αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η μεριά του Παρισιού είναι σαφώς πιο μοντέρνα, κάτι που την έκανε λιγότερο ελκυστική στα μάτια μας. Ωστόσο είχαμε ξαναβρεί τον Σηκουάνα στα δεξιά μας και τον ακολουθήσαμε κανένα 15λεπτο μέχρι που φτάσαμε στο Jardin des Plantes.

Μπήκαμε στο πάρκο, το οποίο είναι το κύριο βοτανικό πάρκο της Γαλλίας. Στο τέλος του πάρκου είδαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, το οποίο όμως δεν επισκεφθήκαμε. Χαζέψαμε λίγο τα λογής λογής λουλούδια και φυτά, τα οποία έδιναν πολλά πανέμορφα χρώματα στο πάρκο και κατευθυνθήκαμε προς τον μικρό ζωολογικό κήπο που έχει μέσα στο πάρκο. Δεν είχαμε πολύ ώρα στη διάθεση μας γιατί θα έκλειναν σε λίγο, έτσι περπατήσαμε προς τους πιθήκους και τα αιλουροειδή. Χαζέψαμε λίγο τα πιθηκάκια, τους ουρακοτάγκους καθώς και δύο τεράστιες λεοπάρδαλης, τις οποίες επισκεφθήκαμε την ώρα του δείπνου τους!

Jardin Des Plantes (8).jpg
Jardin Des Plantes (12).jpg Jardin Des Plantes (39).jpg Jardin Des Plantes (69).jpg Jardin Des Plantes (9).jpg
Jardin Des Plantes (78).jpg


Αλήθεια, είναι αδύνατο να αντιληφθεί κανείς πόσο πολύ περπάτημα κάναμε αυτή τη μέρα. Ξεκινώντας το πρωί από τη Champs Elysees και καταλήγοντας αργά το απόγευμα στο Jardin des Plantes, πραγματικά τα πόδια μας είχαν σταματήσει πλέον να ακολουθούν τις οδηγίες μας και αρνούνταν πεισματικά να περπατήσουν ούτε δευτερόλεπτο ακόμα! Έτσι αναγκαστήκαμε να υπακούσουμε στις διαταγές τους και πήραμε ταξί για το ξενοδοχείο. Αλλά το ωραιότερο κομμάτι της μέρας δεν είχε φτάσει ακόμα και εμείς το περιμέναμε με πολλή ανυπομονησία.

Δειπνήσαμε στο ξενοδοχείο, ίσως το καλύτερο steak που δοκιμάσαμε στη ζωή μας και πήραμε το μετρό για τον Πύργο του Άιφελ. Κατά τις 22:00 είχαμε φτάσει. Χιλιάδες οι Παριζιάνοι, καθώς και οι υπόλοιποι τουρίστες σαν κι εμάς που κατευθύνονταν προς το ίδιο σημείο. Ζωντανή μουσική (όπερα φυσικά!!!) ακουγόταν από την πλατεία. Φτάσαμε όσο πιο κοντά στον Πύργο μπορούσαμε. Ο κόσμος συνέχισε να μαζεύετε, πραγματική λαοθάλασσα, δεν μπορούσες να προσδιορίσεις μέχρι που έφτανε ο κόσμος.

2-3 λεπτά πριν τις 23:00 ξεκίνησε ζωντανά η ορχήστρα τον Εθνικό Ύμνο της Γαλλίας. Ο κόσμος τραγουδούσε μαζί και η τρίχα είχε πάει κάγκελο κυριολεκτικά.

23:00 ακριβώς ξεκίνησε… Το πιο θεαματικό, ανεπανάληπτο show που είδαμε στη ζωή μας. Ο πύργος άλλαξε χρώματα, βάφτηκε στο μπλε, άσπρο και κόκκινο! Και ξεκίνησαν τα πυροτεχνήματα. Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας απολύτως τρόπος να περιγράψω αυτό που βλέπαμε. Δεν υπάρχουν λόγια, λέξεις να το περιγράψεις χωρίς να το αδικήσεις. Θα αρκεστώ μόνο στο ότι κράτησε περίπου 45 λεπτά. Υπερθέαμα! Ο ουρανός είχε πάρει φωτιά κυριολεκτικά. Ο κόσμος ζητωκραύγαζε! Η νύχτα έγινε μέρα.. Έξαψη, συγκίνηση, υπερηφάνεια… Κι όσο κι αν ακούγετε χαζό δάκρυα στα μάτια.. Δεν ξέρω γιατί, αλλά εκείνο το βράδυ λάτρεψα τους Γάλλους. Είπα στον εαυτό μου, όταν με το καλό γεράσω εδώ θέλω να περάσω τα τελευταία χρόνια της ζωής μου!

Tour Eiffel (86).jpg
Tour Eiffel (81).jpg


Κατά τις 12:00 ξεκινήσαμε να φύγουμε.. Φυσικά μια κουβέντα είναι, αφού ο κόσμος ήταν τόσο πολύς που για αρκετή ώρα ήμασταν εγκλωβισμένοι, ακίνητοι στο πλήθος. Όταν ξεμπερδέψαμε επιστρέψαμε, αναγκαστικά με τα πόδια λόγο της κίνησης, πίσω στο ξενοδοχείο.

Paris (69).jpg


Κοιμηθήκαμε; Μπα! Πώς να κλείσεις μάτι μετά από αυτό που ζήσαμε; Υπερένταση παρά την κούραση της μέρας.. Έπρεπε να κοιμηθούμε όμως ξέροντας πως ακολουθούσε άλλη μια γεμάτη μέρα με την επίσκεψη μας στο παλάτι των Βερσαλλιών.

Αν σας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθείτε το Παρίσι την περίοδο αυτή, κλείστε αμέσως εισιτήρια. Αυτό που θα ζήσετε θα το θυμάστε μια ζωή. Θα γίνετε κι εσείς ένα με τους Γάλλους και θα ζήσετε αυτή τη μέρα με την ίδια περηφάνια που την ζούνε κι αυτοί!
 

Attachments

Last edited:

traveller_30

Member
Μηνύματα
59
Likes
292
Επόμενο Ταξίδι
New York
Ονειρεμένο Ταξίδι
New York

Τρίτη 15 Ιουλίου: Πέμπτη μέρα


Όσο περνούσαν οι μέρες, το πρωινό ξύπνημα είχε αρχίσει να δυσκολεύει.. Ωστόσο η σημερινή μέρα θα μας έβρισκε στο παλάτι των Βερσαλλιών, έτσι σηκωθήκαμε σχετικά γρήγορα γνωρίζοντας ότι η ουρά για είσοδο στο παλάτι είναι ανυπόφορη. Προγευματίσαμε και κατευθυνθήκαμε προς το σταθμό των τρένων και πήραμε το RER C για Βερσαλλίες.

Περίπου μία ώρα αργότερα φτάσαμε στο σταθμό των τρένων στις Βερσαλλίες. Από το σταθμό, ακολουθήσαμε τις πινακίδες και ένα 5λεπτο αργότερα αντικρίσαμε το παλάτι. Η πρώτη μας εντύπωση δεν μπορώ να πω πως ήταν και η καλύτερη. Αυτό γιατί η μία πλευρά του παλατιού είχε σκαλωσιές, προφανώς κάποια επισκευή γινόταν και το κέντρο έξω απ’ το παλάτι είχε πραγματικά υπερβολικό κόσμο, τόσο που πραγματικά απελπιστήκαμε.

Chateau De Versailles (2).jpg
Chateau De Versailles (12).jpg


Αφού προσανατολιστήκαμε στο από πού ξεκινούσε η ούρα (δεν ήταν και πολύ εύκολο :p), σταθήκαμε κι εμείς στην τεράστια ουρά, παρόλο που κανείς απ’ τους δύο μας δεν θα πλήρωνε το €18 εισιτήριο. 1 ώρα και 15 λεπτά αργότερα καταφέραμε επιτέλους να φτάσουμε στο άλλο άκρο της ουράς και μετά τον συνηθισμένο έλεγχο, προχωρήσαμε προς την είσοδο του παλατιού.

Αν η είσοδος ενός σπιτιού, προμηνύει για το εσωτερικό του, τότε η τεράστια ολόχρυση είσοδος του παλατιού έλεγε πολλά! Το παλάτι των Βερσαλλιών αποτελεί το απόλυτο σύμβολο του μοναρχισμού στη Γαλλία. Τα συναισθήματα μας ήταν ανάμεικτα. Από τη μία πραγματικός θαυμασμός για το χρυσάφι, τον πλούτο και τη σπάνια ομορφιά του παλατιού. Από την άλλη όμως, γνωρίζοντας την καταπίεση και την φτώχια που ζούσε ο απλός κόσμος εκείνη την εποχή (που δεν διαφέρει βέβαια και πολύ από τη δικιά μας), μας έπνιγαν τα αισθήματα της αδικίας και της περιφρόνησης προς την τότε πλουτοκρατία και μοναρχία του Βασιλιά Λουδοβίκου.

Chateau De Versailles (9).jpg
Chateau De Versailles (13).jpg


Όσον αφορά το παλάτι, μας πήρε περίπου 2 ώρες να το γυρίσουμε. Περιλαμβάνει πολλά πανέμορφα δωμάτια, στα οποία ζούσαν οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες της εποχής εκείνης. Επίσης περιλαμβάνει πολλά δωμάτια με πανέμορφους πίνακες και αγάλματα. Ωστόσο το πιο όμορφο με διάφορα κομμάτι του παλατιού είναι το διάσημο δωμάτιο με τους καθρέφτες (Hall of Mirrors), με τους τεράστιους καθρέφτες και τους πανέμορφους πολυέλαιους. Επίσης εντυπωσιακό το Chapel, με το πανέμορφο (χρυσό βέβαια!) εκκλησιαστικό όργανο και τις απίθανες τοιχογραφίες. Εντυπωσιασμένοι μείναμε και με τα ταβάνια σχεδόν σε κάθε δωμάτιο με απίθανες ζωγραφιές, τοιχογραφίες και εικόνες.

Chateau De Versailles (64).jpg
Chateau De Versailles (38).jpg Chateau De Versailles (77).jpg Chateau De Versailles (79).jpg Chateau De Versailles (96).jpg Chateau De Versailles (91).jpg
Chateau De Versailles (85).jpg


Βγήκαμε απ’ το παλάτι και κατευθυνθήκαμε προς τους τεράστιους κήπους των Βερσαλλιών. Λόγω και της εποχής, οι κήποι ήταν πραγματικά πανέμορφοι και καταπράσινοι. Σίγουρα με διαφορά το ομορφότερο κομμάτι της ημέρας, καθώς και από τις ομορφότερες μας εμπειρίες στο Παρίσι.

Jardins De Versailles  (9).jpg
Jardins De Versailles  (45).jpg Jardins De Versailles  (33).jpg
Jardins De Versailles  (14).jpg


Οι κήποι είναι χωρισμένοι σε διάφορα διαμερίσματα. Με τη βοήθεια του χάρτη που μας έδωσαν ξεκινήσαμε από το πρώτο διαμέρισμα στα αριστερά και προχωρούσαμε πάντα προς το επόμενο. Μας έκανε πάρα πολύ εντύπωση το γεγονός ότι κάθε κομμάτι των κήπων ήταν πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο. Εκπληκτικά αγάλματα και σιντριβάνια. Απίστευτοι θάμνοι κουρεμένοι σε διάφορα σχήματα. Μικροί λαβύρινθοι μέσα από θάμνους. Επίσης οι κήποι έχουν σημαντικές αναφορές στην Ελληνική μυθολογία και στους Θεούς τους Ολύμπου, με το άρμα του Ποσειδώνα, την είσοδο στον Άδη με τον Θεό Πλούτωνα και άλλα πολλά.

Jardins De Versailles  (51).jpg
Jardins De Versailles  (37).jpg Jardins De Versailles  (48).jpg Jardins De Versailles  (61).jpg
Jardins De Versailles  (57).jpg


Επίσης σε ένα από τα διαμερίσματα, που καθίσαμε για λίγη ξεκούραση, παρακολουθήσαμε και show με σιντριβάνια και νερό το οποίο χόρευε στους ρυθμούς της κλασσικής μουσικής. Ήταν πραγματικά υπέροχο το θέαμα και το χαζέψαμε για αρκετή ώρα.

Αν δεν κάνω λάθος, κάτσαμε στους κήπους κοντά στις 3 ώρες. Απολαύσαμε τη σπάνια ομορφιά που σου προσφέρουν, περιπλανηθήκαμε μέσα σε όλο αυτό το πράσινο και φωτογραφήσαμε τα πάντα! Φύγαμε λοιπόν, με τον ίδιο τρόπο που ήρθαμε, κατάκοποι απ’ την κούραση και το περπάτημα. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και κοιμηθήκαμε αμέσως.

Το βραδάκι βγήκαμε ξανά στην περιοχή Marais για φαγητό και κρασί. Επιστρέψαμε κατά τις 23:00 στο ξενοδοχείο και ξανακοιμηθήκαμε για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας.. Η επόμενη μέρα είχε Eurodisney!!!!
 

Attachments

Last edited:

traveller_30

Member
Μηνύματα
59
Likes
292
Επόμενο Ταξίδι
New York
Ονειρεμένο Ταξίδι
New York
Τετάρτη 16 Ιουλίου: Έκτη μέρα

Ίσως το πιο εύκολο πρωινό ξύπνημα της ζωής μας. 8 το πρωί κτυπάει το ξυπνητήρι και πεταγόμαστε αμέσως απ’ το κρεβάτι. Πρωινό στα πολύ γρήγορα και ξεκινάμε για το σταθμό των τρένων. 10:00 ανοίγει το πάρκο της Eurodisney, 9:30 θέλαμε να είμαστε εκεί για να μην χάσουμε ούτε λεπτό!

Πήραμε το RER A για Eurodisney και μετά από περίπου 45 λεπτών διαδρομή είχαμε φτάσει. Η αλήθεια είναι ότι από τις ιστορίες που είχα διαβάσει στο travelstories για το Παρίσι, δεν ήξερα τι να περιμένω.. Κάποιοι είχαν ενθουσιαστεί, έζησαν ξανά τα παιδικά τους χρόνια και πέρασαν υπέροχα. Κάποιοι άλλοι μίλησαν υποτιμητικά για το πάρκο, χαρακτηρίζοντας το ως πάρκο για παιδιά 10-15 χρονών, γούστα είναι αυτά. Εγώ πάντως από παιδί είχα όνειρο μου να βρεθώ έστω και για μια μέρα στον τόπο αυτό όπου τα παραμύθια γίνονται πραγματικότητα! Χρόνια μετά, η επιθυμία μου παρέμενε η ίδια!

Φτάσαμε στην ώρα μας :clap:. Αριστερά μας ήταν τα στούντιο και μπροστά μας το πάρκο. Είχαμε κλείσει από το internet εισιτήρια και για τα δύο, αλλά μία μέρα προφανώς δεν αρκεί για να κάνεις τα πάντα. Έτσι αποφασίσαμε να μπούμε στο πάρκο και αν έμενε χρόνος μετά, περνούσαμε κι απ’ τα στούντιο.

Eurodisney (2).jpg
Eurodisney (4).jpg


Περάσαμε απ’ τον έλεγχο, πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε και μπήκαμε μέσα..! Ήταν σαν όνειρο.. Πραγματικά ήταν λες και μπήκαμε σε μια άλλη πόλη, λες και είχαμε επισκεφτεί μια άλλη χώρα σε μια άλλη εποχή. Ίσως το Χόλυγουντ το 1950; Η κεντρική πλατεία γεμάτη μικρά μαγαζάκια, με κύριους και κυρίες ντυμένους με ρούχα από άλλη εποχή. Άμαξες, ημίψηλα καπέλα, στο κέντρο της πλατείας ένα gazebo! Και ακριβώς απέναντι το χαρακτηριστικό ροζ κάστρο της Disneyland, το κάστρο της Ωραίας κοιμωμένης.

Eurodisney (9).jpg
Eurodisney (10).jpg Eurodisney (11).jpg Eurodisney (209).jpg Eurodisney (211).jpg
Eurodisney (15).jpg


Η Disneyland είναι βασικά χωρισμένη σε τέσσερις διαφορετικές χώρες. Από αριστερά προς τα δεξιά βρίσκουμε την Frontier land, τη χώρα των western και των ινδιάνων. Ακολουθεί η Adventure land, χώρα της περιπέτειας. Στη συνέχεια βρίσκουμε την Fantasy land, χώρα των παραμυθιών και τέλος βρίσκετε η Discovery land, της επιστημονικής φαντασίας!

Γνωρίζοντας ότι η Fantasy land, τραβάει τον περισσότερο κόσμο ξεκινήσαμε τη μέρα μας από εκεί. Ξύπνησαν τα παιδιά μέσα μας, θυμηθήκαμε τα παιδικά μας χρόνια και πιστέψαμε ξανά σε κάτι που πιστεύαμε μικροί, αλλά πλέον το είχαμε ξεχάσει ως ενήλικες.. την μαγεία! Είδαμε από κοντά το κάστρο της Ωραίας κοιμωμένης, περάσαμε στα τρενάκια της Χιονάτης και του Πινόκιο, περιπλανηθήκαμε στον λαβύρινθο της Αλίκης και ήπιαμε τσάι με τον τρελό καπελά στη χώρα των θαυμάτων. Πήγαμε επίσης βόλτα με βαρκούλες, όπου δεξιά κι αριστερά έβλεπες μινιατούρες από κλασσικά παραμύθια. Το ομορφότερο πιστεύω κομμάτι της Fantasy land ήταν η μουσική, που μας θύμισε τα παραμύθια και τις ταινίες που βλέπαμε μικροί και μπορώ να πώ μας συγκίνησε και μας μελαγχόλησε λίγο (χωρίς βέβαια να μας χαλάσει τη διάθεση!!)

Eurodisney (49).jpg
Eurodisney (34).jpg Eurodisney (43).jpg Eurodisney (52).jpg Eurodisney (56).jpg Eurodisney (77).jpg
Eurodisney (86).jpg
Eurodisney (66).jpg


Ακολουθήσαμε το δρομάκι στ’ αριστερά μας και περάσαμε στη χώρα της περιπέτειας! Κεντρικό κομμάτι της Adventure land είναι ένα μεγάλο πειρατικό πλοίο και ένας τεράστιος βράχος σε σχήμα νεκροκεφαλής. Αφού εξερευνήσαμε για λίγο, ανεβήκαμε στο δέντρο και είδαμε το σπίτι του Ροβινσώνα Κρούσο και προχωρήσαμε σε ένα από τα ωραιότερα τρενάκια στη Disneyland! Τους πειρατές της Καραϊβικής! Περιμέναμε αρκετή ώρα στην ουρά αλλά άξιζε την αναμονή. Περάσαμε μέσα σε μία βάρκα, ανάμεσα από υπέροχα σκηνικά με πειρατές, μάχες και θησαυρούς! Πήγαμε και στο Indiana Jones το οποίο δεν μας ενθουσίασε (45 λεπτά αναμονή, 1,5 λεπτό η κούρσα :mad:), περάσαμε κι απ’ τον Aladdin και προχωρήσαμε προς την επόμενη χώρα.

Eurodisney (93).jpg
Eurodisney (95).jpg Eurodisney (109).jpg Eurodisney (106).jpg Eurodisney (99).jpg Eurodisney (130).jpg Eurodisney (137).jpg
Eurodisney (116).jpg
Eurodisney (121).jpg


Η Frontier land, ίσως η χώρα με τα πιο όμορφα σκηνικά, σε γυρίζει πίσω στο χρόνο στην εποχή των westerns, των cowboys και των Ινδιάνων! Το σπίτι του τρόμου ήταν εξαιρετικό, παρόλο που δεν ήταν τρομακτικό, είχε όμως εξαιρετικά σχεδιασμένα σκηνικά, μουσική και γενικά τρομακτικό παρουσιαστικό. Πήγαμε βόλτα στην λίμνη με το Molly Brown και επισκεφτήκαμε το χωριό της Ποκαχόντας. Η μεγάλη ατραξιόν όμως είναι ο Big Thunder Mountain, με το οποίο περάσαμε με τρενάκι μέσα απ’ το βουνό και τα ορυχεία!

Eurodisney (162).jpg
Eurodisney (148).jpg Eurodisney (152).jpg Eurodisney (157).jpg Eurodisney (165).jpg Eurodisney (171).jpg Eurodisney (174).jpg
Eurodisney (141).jpg


Καταλήξαμε στη Discovery land, όπου ξεχωρίζει το Space Mountain. Δεν μπήκαμε μέσα, καθώς μας έπιασε ζαλάδα και μόνο που το είδαμε! Ωστόσο πήγαμε βόλτα με αυτοκινητάκια του 1950, εξερευνήσαμε τον Ναυτίλο και βοηθήσαμε τον Buzz του Toy story να σκοτώσει τα τερατάκια που απειλούσανε τη γη! Ξεκουραστήκαμε για λίγο, φάγαμε burgers σε ένα εστιατόριο στη Discovery land και ξεκινήσαμε γρήγορα αφού περνούσε η ώρα, για να επισκεφθούμε για λίγο και τα studios!

Eurodisney (180).jpg
Eurodisney (183).jpg Eurodisney (188).jpg Eurodisney (194).jpg Eurodisney (197).jpg

Με το που μπήκαμε μέσα στα studios μείναμε πραγματικά εντυπωσιασμένοι! Νιώθαμε ότι ζούσαμε κυριολεκτικά στο Hollywood! Μετανιώσαμε που δεν είχαμε κλείσει ένα βράδυ στη Disneyland, γιατί ο χρόνος που μας είχε απομείνει ήταν πολύ λίγος και θα θέλαμε να εξερευνήσουμε και αυτό το πάρκο. Τελικά προλάβαμε και μπήκαμε στο Ratatouille, το οποίο ήταν εξαιρετικό και σε ένα τρενάκι που μας μετάφερε σε σκηνικά διάφορων ταινιών και μας έδειξε πως γίνονταν κάποια ειδικά εφέ, όπως η βροχή, ο σεισμός, έκρηξη και φωτιά! Από το λίγο που προλάβαμε να δούμε στα στούντιο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν και παιχνίδια κάπως πιο τρομακτικά που απευθύνονται σε πιο ενήλικους (λίγο ακατάλληλα για υψοφοβικούς σαν εμάς όμως :bleh:).

Eurodisney (215).jpg
Eurodisney (212).jpg Eurodisney (216).jpg Eurodisney (218).jpg Eurodisney (229).jpg Eurodisney (237).jpg
Eurodisney (243).jpg


Επιστρέψαμε στο πάρκο για το κλείσιμο της βραδιάς. Ο κόσμος σιγά σιγά είχε αρχίσει να μαζεύεται στην κεντρική πλατεία. Κατά τις 22:30 το firework show ξεκίνησε από το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης! Το θέαμα ήταν απίστευτο, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους! Ιστορίες και παραμύθια ξεδιπλώνονταν μπροστά στα μάτια μας μέσα από τα βεγγαλικά και μέσα από πίδακες νερού και φωτιάς! Ο Micky Mouse, o Γκούφυ, ο Πήτερ Παν και οι υπόλοιποι ήρωες της Disney εμφανίστηκαν προσφέροντας γέλιο και χαρά σε όλους!

Απερίγραφτο το συναίσθημα που νιώσαμε εκείνο το βράδυ! Όλα τα προβλήματα και όλες οι έννοιες μας είχαν εξαφανιστεί. Ήταν λες και από την ώρα που περάσαμε το κατώφλι της Disneyland είχε όλος ο υπόλοιπος κόσμος χαθεί! Όλος ο κόσμος που ήταν εκεί εκείνη τη μέρα, ασχέτως ηλικίας περνούσε καταπληκτικά! Όλος ο κόσμος χαμογελούσε, γελούσε, μεγάλοι άνθρωποι έτρεχαν από το ένα παιχνίδι στο άλλο σαν μικρά παιδιά. Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Έλληνες δεν είχε καμία σημασία. Όλοι γίναμε ένα στον υπέροχο κόσμο της Disneyland, στον κόσμο των παραμυθιών, στον κόσμο της μαγείας και των ονείρων!

23:00 η ώρα και τρέχαμε σαν τρελοί να προλάβουμε το τρένο της επιστροφής. Είχαμε ξεχαστεί φυσικά και αν δεν το προλαβαίναμε μας έβλεπα να κοιμόμασταν σε κανένα παγκάκι! Ευτυχώς προλάβαμε το τελευταίο τρένο για κάτι δευτερόλεπτα και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο όπου κοιμηθήκαμε πραγματικά χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι!
 
Last edited:

kabamarou

Member
Μηνύματα
1.437
Likes
2.205
Ωραίες φωτογραφίες! Αν κάποιος έχει κρατήσει κάποια στοιχεία μέσα του από το παιδί που ήταν κάποτε και από τα όνειρα που έκανε πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να μην τον αρέσει η Disneyland.
 

traveller_30

Member
Μηνύματα
59
Likes
292
Επόμενο Ταξίδι
New York
Ονειρεμένο Ταξίδι
New York
Ωραίες φωτογραφίες! Αν κάποιος έχει κρατήσει κάποια στοιχεία μέσα του από το παιδί που ήταν κάποτε και από τα όνειρα που έκανε πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να μην τον αρέσει η Disneyland.
Ευχαριστώ πολύ! Όντως αυτό ακριβώς είναι η Disneyland τα όνειρα που κάναμε μικροί!
 

traveller_30

Member
Μηνύματα
59
Likes
292
Επόμενο Ταξίδι
New York
Ονειρεμένο Ταξίδι
New York

Πέμπτη 17 Ιουλίου: Έβδομη μέρα


Κοιμηθήκαμε λίγο περισσότερο σήμερα, αφού από τη μία τα περισσότερα αξιοθέατα τα είχαμε επισκεφθεί και είχαμε ακόμα δυόμιση μέρες μπροστά μας και από την άλλη μετά τη χθεσινή μέρα στη Disneyland, είχαμε ανάγκη από λίγη ξεκούραση..

Προγευματίσαμε και σήμερα στο ξενοδοχείο και πήραμε το μετρό για το κέντρο! Σήμερα θα αφιερώναμε τη μέρα σε δύο πολύ σημαντικά μουσεία του Παρισιού. Πρώτος μας προορισμός το μουσείο του Λούβρου!

Περπατώντας κατά μήκος του μουσείου αντιληφθήκαμε πόσο τεράστιο σε έκταση ήταν! Προχωρήσαμε προς τους κήπους του Λούβρου (Jardin des Tuileries) και πρώτα επισκεφθήκαμε την Arc de Triomphe du Carrousel. Σίγουρα είναι πολύ μικρότερη η αψίδα από την πασίγνωστη Αψίδα του Θριάμβου, αλλά λόγω και του ότι βρίσκετε μέσα στο καταπράσινο πάρκο και με φόντο την πυραμίδα του Λούβρου, είναι εξίσου εντυπωσιακή.

Jardin Des Touileries (14).jpg
Jardin Des Touileries (8).jpg Jardin Des Touileries (13).jpg

Η πυραμίδα, η οποία αποτελεί την κεντρική είσοδο του μουσείου, αποτελεί από μόνη της ένα πραγματικά πανέμορφο αξιοθέατο. Μαζί με τα σιντριβάνια πίσω από την πυραμίδα, τραβούν τα βλέμματα και τα φωτογραφικά φλάς χιλιάδων τουριστών! Ο κόσμος στην ουρά μπροστά από την πυραμίδα ήταν πάρα πολύς, ωστόσο η ουρά προχωρούσε σχετικά εύκολα. Αφού περάσαμε το σχετικό έλεγχο μπήκαμε μέσα στην πυραμίδα και φτάσαμε στην είσοδο του μουσείου. Πήραμε τον απαραίτητο χάρτη και σχεδιάγραμμα που μας έδωσαν για καθοδήγηση και ξεκινήσαμε!

The Louvre (107).jpg
The Louvre (103).jpg The Louvre (112).jpg

Όπως έχουν ήδη πει πάρα πολλοί συμφορουμίτες, είναι αδύνατο να δει κάποιος ολόκληρο το μουσείο του Λούβρου μέσα σε λίγες ώρες.. Μιας και δεν θέλαμε να περάσουμε όλη μας τη μέρα μέσα στο μουσείο, έπρεπε να αποφασίσουμε που θα πηγαίναμε και τι θα βλέπαμε.. Όπως όλοι οι Έλληνες αποφασίσαμε να δούμε τα Ελληνικά :)p), τα Αιγυπτιακά, την Μόνα Λίζα (παρά τα αρνητικά σχόλια που είχαμε ακούσει, δεν λέει να πας στο Λούβρο και να μην περάσεις απ’ τον πιο διάσημο πίνακα του μουσείου!) και στα διαμερίσματα του Ναπολέον!

The Louvre (48).jpg
The Louvre (19).jpg


Βλέποντας όσο πιο αντικειμενικά μπορώ, έχω να δηλώσω ότι η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης είναι τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα από όσα τουλάχιστον εμείς είδαμε! Σε περίοπτη θέση και τα δύο αυτά αγάλματα, τραβούσαν πάρα πολλούς τουρίστες, οι οποίοι θαύμαζαν τα δύο αυτά Ελληνικά εκθέματα!

The Louvre (14).jpg
The Louvre (5).jpg The Louvre (43).jpg

Όσο για τη διάσημη Μόνα Λίζα, ήταν ακριβώς όπως μας την είχανε περιγράψει! Ένας υπερβολικά μικρός πίνακας, μέσα σε μία θήκη σε έναν κίτρινο τοίχο χωρίς άλλους πίνακες, με πάρα πολλούς τουρίστες γύρω της, που μάλλον όπως κι εμείς έψαχναν να καταλάβουν τι ακριβώς έβλεπαν!! Και το πιο αστείο είναι ότι οι υπόλοιποι πίνακες στη συγκεκριμένη αίθουσα, όπως «Ο μυστικός δείπνος» του Veronese, είναι πραγματικά υπέροχοι αλλά κανείς δεν τους έδινε σημασία..

The Louvre (23).jpg
The Louvre (24).jpg


Τέλος, πήγαμε από τα δωμάτια του Ναπολέον, τα οποία είναι πραγματικά πάρα πολύ εντυπωσιακά. Τα πάντα ντυμένα στο χρυσάφι (περισσότερο χρυσάφι κι από τις Βερσαλλίες!!), εξαιρετικά μεγάλα κι επιβλητικά δωμάτια όπως άρμοζε βέβαια στον Ναπολέοντα! Η τραπεζαρία περιέχει ένα υπερβολικά τεράστιο τραπέζι διακοσμημένο από χαλκό και χρυσό ενώ το τεράστιο σαλόνι έχει ένα πανέμορφα ζωγραφισμένο ταβάνι από τον Charles-Raphael Marechal!

The Louvre (74).jpg
The Louvre (74).jpg The Louvre (70).jpg

Όλα αυτά κρατήσανε περίπου τρείς ώρες! Ξεθεωμένοι απ’ το περπάτημα αλλά και εντυπωσιασμένοι από την τεράστια συλλογή τέχνης που κατέχει το υπέροχο αυτό μουσείο και γνωρίζοντας πως βασικά δεν είχαμε δει τίποτα μέσα σε τρείς ώρες βγήκαμε και πάλι στους κήπους! Καθίσαμε στο καφέ του Λούβρου, το οποίο ήταν μεν ακριβό, αλλά για ένα καφέ που ήτανε να πιούμε πρόσφερε εξαιρετική θέα στο τεράστιο πάρκο του Λούβρου! Η μέρα ήταν εξαιρετική και πάρα πολλοί Γάλλοι βρίσκονταν στο πάρκο σε μικρές και μεγάλες παρέες. Αρκετοί Γάλλοι ήταν με τα μαγιό τους και έκαναν ηλιοθεραπεία, στο γρασίδι του πάρκου!

Περπατήσαμε ακόμα λίγο στους πανέμορφους αυτούς κήπους. Λίγο περπάτημα και διασταυρώσαμε στην απέναντι πλευρά του Σηκουάνα με προορισμό το δεύτερο αξιοθέατο της ημέρας το Musee d’ Orsay. Μπροστά απ’ το μουσείο στη μικρή πλατεία είδαμε αγάλματα από ζώα (ρινόκερος, άλογο και ελέφαντας). Το μουσείο Orsay είναι ένα πραγματικό διαμάντι του Παρισιού. Πριν γίνει μουσείο, ήταν σταθμός των τρένων, γι αυτό η διάταξη και το σχήμα του είναι μοναδικά! Το εσωτερικό του θυμίζει σταθμό των τρένων ενώ ξεχωρίζει το τεράστιο ρολόι που υπάρχει στον πάνω όροφο και το οποίο ξεχωρίζει και από έξω απ’ το μουσείο.

Musee Orsay (13).jpg
Musee Orsay (8).jpg Musee Orsay (21).jpg
Musee Orsay (20).jpg


Το μουσείο έχει τεράστια συλλογή από πίνακες. Δυστυχώς δεν είμαι λάτρης της τέχνης και των πινάκων και αφού είχαμε περάσει ένα τρίωρο στο Λούβρο είχα ψιλοβαρεθεί.. Απ’ την ‘άλλη όμως η φίλη μου είναι λάτρης της ζωγραφικής και όλο άκουγα δες αυτόν τον Van Gogh, δες κι αυτόν τον Monet! Λόγω του ότι δεν είμαι ειδικός από αυτά, δεν μπορώ να πω πολλά για το μουσείο, παρά μόνο ότι γενικά ως κτήριο (εσωτερικά και εξωτερικά) είναι πάρα πολύ όμορφο και ότι αν κάποιος ενδιαφέρεται για πίνακες και ζωγραφική το μουσείου αυτό είναι must!

Musee Orsay (1).jpg
Musee Orsay (2).jpg Musee Orsay (3).jpg Musee Orsay (12).jpg

Φύγαμε απ’ το Musee d’ Orsay, εγώ ένιωθα πολύ κουρασμένος. Η φίλη μου ήθελε να επισκεφθούμε και το Musee Rodin, το μουσείο με την τεράστια συλλογή από γλυπτά (αν είχα καταλάβει καλα!), αλλά πραγματικά δεν άντεχα άλλο μουσείο, είχα στραμπουλίξει και το πόδι μου και δυσκολευόμουνα να περπατήσω. Έτσι απλά περπατήσαμε κατά μήκος του Σηκουάνα και περάσαμε απ’ το Μusee Rodin για να το δούμε από έξω. Καθίσαμε σε μια καφετέρια και δειπνήσαμε με φόντο τον Πύργο του Άιφελ!

Musee Rodin (1).jpg


Κατά τις 8:30 πήραμε το μετρό με προορισμό την Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomphe). Θέλαμε να την επισκεφθούμε το βράδυ, για να δούμε από ψηλά το Παρίσι την ώρα που αρχίζει να νυχτώνει και η πόλη αρχίζει να φωτίζεται! Για ακόμα μια φορά έκανα χρήση της κάρτας (η φίλη μου και πάλι μπήκε χωρίς χρέωση) και περάσαμε! Ανεβήκαμε τα περίπου 300 σκαλιά και φτάσαμε στην κορυφή!

Arc De Triomphe (3).jpg
Arc De Triomphe (5).jpg


Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό! Για ακόμα μια φορά μείναμε εντυπωσιασμένοι από τη θέα του Παρισιού από ψηλά! Η αψίδα βρίσκετε στο τέλος 12 διαφορετικών δρόμων που καταλήγουν στην αψίδα (ένας από τους δρόμους φυσικά η διάσημη Champs Elysees). Η ώρα που είχαμε αποφασίσει να πάμε ήταν εξαιρετική ιδέα! Σιγά σιγά άρχισε να σκοτεινιάζει και η πόλη άρχισε να φωτίζεται! Εκείνη τη στιγμή αντιληφθήκαμε γιατί το Παρίσι είναι η Πόλη του Φωτός! Το θέαμα μοναδικό! Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε το Παρίσι από ψηλά βράδυ (είτε από τον Πύργο του Άιφελ, είτε από τον Πύργο Montparnasse, είτε από την Αψίδα)! Εμείς επιλέξαμε την Αψίδα ακριβώς γιατί είναι το κεντρικό σημείο όλων αυτών των δρόμων, βλέπεις και φωτισμένο τον Πύργο του Άιφελ!

Arc De Triomphe (15).jpg
Arc De Triomphe (13).jpg Arc De Triomphe (18).jpg Arc De Triomphe (20).jpg
Arc De Triomphe (24).jpg


Κάτσαμε εκεί περίπου μία ώρα. Κατεβήκαμε από την Αψίδα και περπατήσαμε την φωτισμένη Champs Elysees! Πάρα πολύς κόσμος είχε κατακλίσει το διάσημο αυτό δρόμο. Δεν είμαστε (ευτυχώς!) εθισμένοι με τα ψώνια, έτσι οι τεράστιες βιτρίνες των πανάκριβων οίκων δεν ήταν για εμάς! Για εμάς σημασία είχε η υπέροχη αρχιτεκτονική και τα πανέμορφα κτήρια κι αξιοθέατα αυτής της πόλης!

Κατά τις 23:00 επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας, και πέσαμε για ύπνο να ξεκουραστούμε για να μπορέσουμε την επομένη να απολαύσουμε τα γραφικά σοκάκια της Μονμάρτης!!
 

Attachments

Last edited:

traveller_30

Member
Μηνύματα
59
Likes
292
Επόμενο Ταξίδι
New York
Ονειρεμένο Ταξίδι
New York
Παρασκευή 18 Ιουλίου: Όγδοη μέρα

Ξυπνήσαμε άλλη μια μέρα στο όμορφο Παρίσι! Προτελευταία μας μέρα και το μόνο που είχε μείνει ως εκκρεμότητα με βάση το πρόγραμμα μας ήταν η Μονμάρτη και η εκκλησία Sacre Coeur. Αποφασίσαμε λοιπόν να επισκεφτούμε την περιοχή και στη συνέχεια θα αποφασίζαμε από εκεί τι θα κάναμε.

Πήραμε το μετρό και φτάσαμε στην περιοχή της Μονμάρτης. Η αρχική μας άποψη για την περιοχή δεν ήταν και η καλύτερη (στο σημείο που μας άφησε το μετρό). Στενοί δρόμοι, κόσμος που μας κοίταζε περίεργα και δεν θύμιζε τους αγαπημένους μας Παριζιάνους που είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε. Φτωχικές γειτονιές και βρώμικοι δρόμοι μας έκαναν να αναρωτιόμασταν μήπως κατεβήκαμε λάθος.

Ακολουθήσαμε ωστόσο τις πινακίδες που έδειχναν προς Sacre Coeur και σύντομα το σκηνικό άλλαξε. Τα στενά σοκάκια έγιναν ομορφότερα, οι βρώμικοι δρόμοι έγιναν γραφικά δρομάκια, οι ντόπιοι χάθηκαν στις ορδές των τουριστών που είχαν την ίδια κατεύθυνση με εμάς και η πανέμορφη, επιβλητική Sacre Coeur τραβούσε τα βλέμματα και σε μάγευε με το μέγεθος και την ομορφιά της!

Αποφασίσαμε να ανέβουμε τα περίπου 90 σκαλιά μέχρι την κορυφή της πλατείας όπου βρίσκετε η Sacre Coeur (λες και δεν είχαμε περπατήσει αρκετά μέχρι τώρα! :bleh:). Φτάνοντας στην πλατεία το βλέμμα μαγεύεται και μαγνητίζεται από την πανέμορφη θέα του Παρισιού που απλώνεται από την πλατεία. Για ακόμα μια φορά το βλέμμα πάγωσε στη θέα του Παρισιού από ψηλά και φανταστήκαμε πως θα ήταν η θέα από το σημείο αυτό στο ηλιοβασίλεμα!

Sacre Coeur (3).jpg
Sacre Coeur (1).jpg Sacre Coeur (10).jpg

Αφού χαζέψαμε για λίγο τη θέα, μπήκαμε στην Sacre Coeur. Όπως κι όλοι οι ναοί στο Παρίσι, έτσι και η Sacre Coeur είναι ένας τεράστιος ναός, με πολλά αγάλματα, εικόνες και βιτρό και μπορείς να περπατάς και να μελετάς τον ναό αρκετή ώρα. Πάντως αν και όλες οι εκκλησίες που μπήκαμε ήταν εντυπωσιακές, η Sacre Coeur είχε τη δική της σπάνια ομορφιά και είναι στα πιο σημαντικά αξιοθέατα που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί βρισκόμενος στο Παρίσι.

Sacre Coeur (6).jpg
Sacre Coeur (13).jpg Sacre Coeur (9).jpg Sacre Coeur (28).jpg

Βγαίνοντας από την εκκλησία, αποφασίσαμε να περιπλανηθούμε για λίγο στα γραφικά σοκάκια της Μονμάρτης. Παντού ζωγράφοι να επιδεικνύουν το ταλέντο τους με ζωγραφιές από πορτραίτα και όμορφα τοπία. Μαγαζάκια παντού με σουβενίρ, κόσμος πολύς να περιπλανιέται στα στενά της περιοχής, νεαροί με κιθάρες να παίζουν μουσική και να τραγουδούν και στο κέντρο ο επιβλητικός ναός της Sacre Coeur! Όλα αυτά συνθέτουν το πανέμορφο πορτραίτο της περιοχής της Μονμάρτης, γραφικότατο, ρομαντικό και πανέμορφο!

Φύγαμε από την Μονμάρτη, με όμορφα συναισθήματα, ερωτευμένοι και με αυτή την πλευρά του Παρισιού. Η συνέχεια της μέρας κύλισε κάπως πιο αυθόρμητα. Πήραμε το μέτρο και κατευθυνθήκαμε προς την περιοχή που βρίσκεται το Parc des Princes, το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Paris Saint Germain. Περπατήσαμε αρκετά από το σημείο που μας άφησε το μετρό (αφού κάναμε μία στάση για μεσημεριανό σε ένα μικρό εστιατόριο της περιοχής).

Το γήπεδο φυσικά, ήταν κλειστό αφού δεν πραγματοποιούνται tours. Φωτογραφίσαμε για λίγο από έξω το γήπεδο και καταλήξαμε στην μπουτίκ της Paris Saint Germain, όπου κάναμε τα απαραίτητα μας ψώνια!

Parc Des Princes (5).jpg
Parc Des Princes (3).jpg Parc Des Princes (6).jpg

Φύγαμε από την περιοχή και με τη βοήθεια του μετρό για ακόμα μια φορά καταλήξαμε στο Moulin Rouge! Οι βραδινές του παραστάσεις είναι φυσικά σε εξωπραγματικές τιμές για εμάς, ενώ είχαμε ούτως ή άλλως διαβάσει ότι έχει χάσει πολύ από την παλιά του αίγλη και δεν αξίζει κάποιος να χρυσοπληρώσει για τις παραστάσεις του. Φωτογραφίσαμε ωστόσο από έξω τον πασίγνωστο κόκκινο ανεμόμυλο του Moulin Rouge και αφού περπατήσαμε λίγο στην περιοχή Red light με τα καμπαρέ και τα ερωτικού είδους καταστήματα φύγαμε με κατεύθυνση το ξενοδοχείο μας για ξεκούραση.

Moulin Rouge (2).jpg
Moulin Rouge (3).jpg Moulin Rouge (1).jpg

Το βράδυ δειπνήσαμε ελαφριά σε ένα bistro στην περιοχή μας, προμηθευτήκαμε με ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και αποφασίσαμε να περάσουμε το βράδυ μας όπως περνάνε τα βράδια της Παρασκευής οι περισσότεροι Παριζιάνοι.

Κατευθυνθήκαμε προς τον Πύργο του Άιφελ και καθίσαμε το γρασίδι που απλώνεται μπροστά από τον Πύργο. Όσο προχωρούσε η ώρα τόσο πλήθαινε και ο κόσμος στο γρασίδι. Νεαρόκοσμος κυρίως, με μπύρες και κρασί, αρκετοί με κιθάρες να τραγουδούν σε παρέες ενώ κάθε μία ώρα που περνούσε, ο Πύργος αναβόσβηνε τα φωτάκια του για να θυμίζει στον κόσμο που είχε μαζευτεί την επιβλητική του παρουσία. Ήταν η στιγμή εκείνη, που ο κόσμος σταματούσε να κουβεντιάζει, οι κιθάρες σταματούσαν να παίζουν και οι φωτογραφικές μηχανές έπαιρναν φωτιά!

Tour Eiffel (11).jpg
Tour Eiffel (10).jpg Tour Eiffel (13).jpg Tour Eiffel (5).jpg

Η νύχτα ήταν πανέμορφη και ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι με την επιλογή μας να μην βγούμε σε κάποιο μπαράκι, αλλά να περάσουμε το βράδυ στο Πύργο του Άιφελ! Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο, με ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μία το βράδυ που είχαμε περάσει ήταν εξαιρετικό, από την άλλη το βράδυ αυτό ήταν και το τελευταίο μας στην πανέμορφη πόλη του έρωτα και του φωτός. Τελευταίος μας ύπνος λοιπόν στο μαγευτικό Παρίσι
 
Last edited:

traveller_30

Member
Μηνύματα
59
Likes
292
Επόμενο Ταξίδι
New York
Ονειρεμένο Ταξίδι
New York
Σάββατο 19 Ιουλίου: Ένατη μέρα (Επίλογος)

Τελευταία μας μέρα στο Παρίσι.. Δύσκολο το πρωινό ξύπνημα σήμερα. Δεν θέλαμε να το δεχτούμε πως έφτασε η μέρα να αποχαιρετίσουμε το Παρίσι. Είχαμε δεθεί τόσο πολύ με την πόλη αυτή που πιστέψαμε πως γίναμε ένα με την καθημερινότητα της και δεν θα ερχόταν ποτέ αυτή η δύσκολη μέρα του αποχωρισμού.. Μετά από τα πρώτα συναισθήματα κατάθλιψης που έφερε το κτύπημα του ξυπνητηριού, αντιληφθήκαμε πως μας είχαν απομείνει πολύ λίγες ώρες στο Παρίσι και έπρεπε να τις εκμεταλλευτούμε στο έπακρο!

Έτσι αφού μαζέψαμε γρήγορα τα πράγματα μας και κάναμε ένα τελευταίο ψάξιμο για να σιγουρευτούμε πως δεν αφήσαμε τίποτα πίσω, κατεβήκαμε, κάναμε το check out, τους αφήσαμε τη βαλίτσα μας να την φυλάνε και ξεκινήσαμε ένα τελευταίο γύρω στα αγαπημένα μας σημεία του Παρισιού.

Με το μετρό φτάσαμε στο Λούβρο και περπατήσαμε ξανά τους πανέμορφους κήπους του. Κάναμε και τις απαραίτητες αγορές από αναμνηστικά δωράκια για όλους και συνεχίσαμε να περπατάμε παράλληλα με τον Σηκουάνα μέχρι το μεσημέρι. Τσιμπήσαμε κάτι στο πόδι και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για να ξεκινήσει η επιστροφή μας..

Δεν θα πω κάτι περισσότερο γιατί αλήθεια, ποιος θέλει να διαβάσει για την επιστροφή;; Το μόνο σίγουρο είναι ότι πακετάραμε μαζί μας όμορφες αναμνήσεις, μαγικές στιγμές και πραγματοποιήσαμε ένα όνειρο που είχαμε κι οι δύο μας από παιδιά. Ευχαριστημένοι, αφού καταφέραμε να δούμε όλα όσα θέλαμε να δούμε, χορτασμένοι από όλα αυτά που κάναμε και περάσαμε, αποχωρήσαμε από την Πόλη του φωτός.

Όχι για πολύ όμως.. Φεύγοντας απ’ το Παρίσι αφήσαμε πίσω μας ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μας. Η πόλη αυτή μας σημάδευσε, μας έκλεψε ένα κομμάτι απ’ τη ψυχή μας, μας έκανε να την ερωτευτούμε.

Θα επιστρέψουμε ξανά; Χωρίς αμιφολία! Πολύ σύντομα ελπίζω!!

Συμβουλές – Tips

  • Αν είστε κάτω τον 25 να ξέρετε ότι δικαιούστε δωρεάν είσοδο σχεδόν παντού (εξαίρεση ο Πύργος του Άιφελ και ο Πύργος Monparnasse)

  • Αν είστε άνω των 25, κάντε την πιο έξυπνη αγορά με την Paris Museum Pass (ανάλογα με τις μέρες που θα μείνετε στο Παρίσι) και την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το αεροδρόμιο.
http://en.parismuseumpass.com

  • Αν έχετε λίγες μέρες μπροστά σας και δεν θέλετε να περιμένετε ουρά στον Πύργο του Άιφελ για να δείτε τη θέα από ψηλά, μπορείτε να απολαύσετε το Παρίσι από ψηλά είτε από τον Πύργο Monparnasse (είσοδος €15), την Αψίδα του Θριάμβου (περιλαμβάνεται στην Museum Pass) και στην Μονμάρτη (δωρεάν απίθανη θέα μπροστά από την Sacre Coeur).

  • Αν σκέφτεστε αν θα συμπεριλάβετε τις Βερσαλλίες στο πρόγραμμα σας (το εισιτήριο περιλαμβάνεται στη Museum Pass), μην προσπεράσετε τους πανέμορφους κήπους (θα είναι έγκλημα!!!!)

  • Από εκκλησίες όλες είναι πανέμορφες ωστόσο αυτές που ξεχωρίζουν και θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε είναι η Παναγία των Παρισίων (Notre Dame), η Sacre Coeur και η Saint Chapelle. Η ουρά στην Notre Dame, μπορεί να φαίνετε υπερβολική αλλά προχωράει πολύ γρήγορα. Ωστόσο για να ανεβείτε στους πύργους της θα πρέπει να περιμένετε στην ουρά αρκετή ώρα.

  • Για την Eurodisney, να ξέρετε πως μέσα σε μία μέρα γυρίζετε άνετα το πάρκο της Eurodisney, με είσοδο σε όλα τα παιχνίδια. Ωστόσο αν θέλετε να επεσκέφθητε και τα studios, σίγουρα θα χρειαστείτε τουλάχιστον άλλη μία μέρα.

  • Ο καιρός στο Παρίσι ακόμα και τον Ιούλιο μπορεί να είναι πολύ ύπουλος, γι αυτό να έχετε μαζί σας και λίγο πιο ζεστά ρούχα.

  • Το μετρό στο Παρίσι είναι ο καλύτερος τρόπος διακίνησης στην πόλη. Σε κάθε αξιοθέατο και σε κάθε περιοχή που θα επισκεφθείτε υπάρχει στάση του μετρού. Επίσης οι γραμμές του μετρό ενώνονται σε αρκετά σημεία κάνοντας τη διακίνηση πανεύκολη. Άρα όταν θα επιλέξετε ξενοδοχείο δεν χρειάζεται να ξοδέψετε τρελά λεφτά και να βγείτε εκτός προϋπολογισμού για ξενοδοχείο κοντά σε συγκεκριμένα αξιοθέατα. Μπορείτε να κλείσετε ξενοδοχείο σε οποιοδήποτε σημείο του Παρισιού, φτάνει να βεβαιωθείτε πως κοντά στο ξενοδοχείο υπάρχει στάση του μετρό!

  • Το πρώτο σας βράδυ κάντε μια βόλτα το Σηκουάνα με καραβάκι! Η βόλτα εκτός από πανέμορφη και ρομαντική, είναι και πολύ χρήσιμη για να σας βοηθήσει να προσανατολιστείτε στην πόλη.
http://vedettesdupontneuf.com/cruises

  • Τέλος η πιο πολύτιμη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να διαβάσετε όλες τις ιστορίες στο travelstories και όλα όσα έχουν γραφτεί στα forum για το Παρίσι! Το travelstories αποτέλεσε τον πιο χρυσό οδηγό τόσο στον προγραμματισμό για το ταξίδι όσο και για την πραγματοποίηση του!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.688
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom