Ιράν Περσία...μια γλυκόπικρη γεύση !!!...

panta45

Member
Μηνύματα
75
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη

Βρεθηκα στην ιδιαιτερη αυτη χωρα τον Απριλιο του 2008.
Υψηλη μου αποστολη…, συνοδος της συζυγου μου.., κατι σαν body guard !!!, η οποια συμμετειχε σε ένα ιατρικο συνεδριο στην Τεχερανη.

To προγραμμα ηταν, 2 ημερες συνεδριο, και στη συνεχεια 8 ημερες περιηγηση στην Περσια με την βοηθεια Ιρανικου τουριστικου πρακτορειου, που ειχαμε προσυμφωνησει μεσω internet.

Ηδη η Stella μας ειχε περιγραψει τις ομορφιες της Περσιας στο topic "Περσια-και με γκρουπ και μονοι", με την γλαφυροτητα και την ακριβεια της αφηγησης της, και ειχε δωσει στοιχεια και οδηγιες για το τι πρεπει να προσεξει ο μελλοντικος ταξιδιωτης και σε ποια αξιοθεατα να εστιασει περισσοτερο.
Τα στοιχεια αυτά τα ειχα μαζι μου και μου χρησιμευσαν πολλαπλα.

Η ταξιδιωτικη αυτή ιστορια ερχεται σαν συμπληρωμα της ιστοριας της Stella, και επι πλεον να προσθεσει την προσωπικη μου ματια και αποψη για τους υπεροχους και πολυπαθους ανθρωπους της.

Η πτηση με την Gulf Air με ενδιαμεσο σταθμο στην Doha, πολύ καλη. Με την επιβιβαση μας στην πτηση Doha- Τεχερανη, ολες οι γυναικες, συμπεριλαμβανομενης και της συζυγου, φορεσαν μαντηλα και καποιο ριχτο μακρυ πουκαμισο να καλυπτει τους γοφους!!! (Τερμα οι πονηρες ματιες.Μονο η φαντασια δουλευει από εδώ και περα !!!)

Αφιξη στην Τεχερανη τις πρωτες πρωινες ωρες, σε ένα αεροδρομιο καταθλιπτικο, να κινειται με νωχελικους ρυθμους. Ο ελεγχος των διαβατηριων μας εφαγε περιπου μια ωρα. Δικαιολογησα την σχολαστικοτητα τους από το γεγονος ότι εδώ και χρονια βρισκονται σαν χωρα, στο ματι του κυκλωνα!!. Στον «αξονα του κακου» κατά τον πλανηταρχη μας.

Το αεροδρομιο απεχει από την Τεχερανη 35 χλμ. Ειχαμε την πληροφορια ότι το ταξι με 15-20 $ σε μεταφερει στο κεντρο. Ετσι και εγινε και σε 20 λεπτα ειμαστε στο ξενοδοχειο παραδιδοντας το ταλαιπωρημενο σαρκιο μας, στα δροσερα σεντονια του υπεροχου κρεβατιου μας!!. (και ψαροκασελλα να ητανε,εκεινη την στιγμη υπεροχο θα το βλεπαμε μετα από τοση κουραση)!!!.

Την επομενη ημερα το ματι μας ανοιξε σχεδον μεσημερι, σε μια ηλιολουστη Τεχερανη. Επρεπε να προσανατολιστουμε και να ανακαλυψουμε που γινεται το συνεδριο, γιατι από την reception του ξενοδοχειου οι πληροφοριες ηταν ελλιπεις εως αντιφατικες.

Ο ταξιτζης, με τα εντυπα του συνεδριου που του δειξαμε ανα χειρας, αφου συμβουλευτηκε διαφορους της εμπιστοσυνης του, καταληξανε στο σημειο που επρεπε να κατευθυνθει.
Οι δρομοι πολύ καλοι αλλα με τραγικη κινηση, απιθανους ελιγμους των οδηγων και πολλα κορναρισματα. Αφου περασαμε τον οικιστικο ιστο της πολης, με βορεια κατευθυνση οπου και τα πιο πλουσια προαστεια, βρεθηκαμε σε ένα καταπρασινο παρκο με δεντρα, κηπους και εκτασεις με γκαζον, αψογα περιποιημενα.

Η περιοχη είναι η εδρα της κρατικης τηλεορασης, με δυο μοντερνα κτιρια στο ένα από τα οποια εφιλοξενειτο το παγκοσμιο ιατρικο συνεδριο! Το εσωτερικο του με ξυλινη επενδυση και διακοσμημενο με γλυπτα και παραστασεις από τους αρχαιολογικους τους χωρους και τα γνωστα ισλαμικα μοτιβα. Το περιβαλλον πολύ επισημο με κοστουμαρισμενους ολους σε ένα χλιδατο περιβαλλον.

Εγω αρχισα να αισθανομαι αβολα, γιατι ημουνα με σορτσακι και σαγιοναρες!!. Ο σκοπος της πρωτης μας επισκεψης στον συνεδριακο χωρο ηταν να δηλωσουμε ότι φτασαμε, να παρουμε τις καρτες εισοδου από την γραμματεια και να την κανουμε. Αμ δε!!!
Αντι για όλα αυτά, μολις ειδαν στο χαρτι εγγραφης στη γραμματεια του συνεδριου από πού ειμαστε, ανοιξαν κατι τεραστιες αγγαλιες και με ιδιαιτερη ζεστασια μας ευχαριστησαν που τους καναμε την τιμη να ερθουμε στην χωρα τους. Αδυνατον να ξεφυγουμε!

Μας οδηγησαν σε μια αιθουσα Vips, μεχρι να ολοκληρωθουν οι διαδικασιες στην γραμματεια, και ενας κοστουμαρισμενος σερβιτορος μας προσφερε τσαι και μια πιατελα με φρουτα λαχταριστα. Σχεδον αμεσως ηρθε και ενας καθηγητης να μας υποδεχτει, και να μας ρωτησει εάν υπαρχει κανενα προβλημα με την διαμονη μας και πως μετακινουμαστε, γιατι το συνεδριο γινεται εξω από την πολη. Του απαντησαμε ότι όλα είναι καλα και η μετακινηση γινεται ανετα με ταξι.
Το θεωρησε αδιανοητο να μην εχουμε οδηγο και αυτοκινητο, και από εκεινη την στιγμη εγινε ο μονιμος οδηγος μας για τις μετυακινησεις μας στο συνεδριο. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ?????

Η φιλοξενια τους είναι κατι το αδιανοητο για μας. Ειναι τοσο δοτικοι και τοσο ζεστοι σε σημειο υπερβολης.
Επιστρεψαμε στο ξενοδοχειο με τον οδηγο μας καθηγητη, και ορισαμε ραντεβου για την άλλη ημερα το πρωι, να περασει να μας παρει για το συνεδριο.
Πρωτη ημερα…Σαγιοναρα-Κοστουμι=1-0
Η σαγιοναρα πηρε την εκδικηση της…….:clap:



Το απογευμα ωρα 5.00 ηταν η τελετη εναρξης του συνεδριου.
Στην κεντρικη αιθουσα-αμφιθεατρο του συνεδριου κοστουμια και τουαλετες με μαντηλα, συνυπηρχαν αρμονικα.
Στο πανω μερος της σκηνης, δεξια και αριστερα, δυο τεραστια πορτραιτα με τις βλοσυρες φυσιογνωμιες των Αγιατολαδων να μας εχουν υπο την σκεπη τους!!

Αρκετοι ξενοι συνεδροι και από Ευρωπη και από Αμερικη, κυριως Ιρανο- αμερικανοι καθηγητες, οι περισσοτεροι όμως ηταν Ιρανοι γιατροι.
Μετα τα τυπικα λογιδρια ακολουθησε φολκλορικο προγραμμα με συγγροτημα παραδοσιακης μουσικης (μονον ανδρες). Εξαιρετικο σε αποδοση και εκπληκτικοι δεξιοτεχνες μουσικοι οι οποιοι εκαναν επιδειξη των ικανοτητων τους.

Στη συνεχεια ένα Ποπ συγγροτημα (μονον ανδρες), για ψυχαγωγια των νεωτερων . Τολμηρη παραχωρηση της κυβερνησης τον τελευταιο καιρο. Φυσικα απαγορευεται ο κάθε ειδους χορος !!!!!
Απαγορευεται ακομα και η χειραψια μεταξυ ανδρων και γυναικων, γιατι απαγορευεται το κάθε ειδους αγγιγμα μεταξυ ετεροφυλων, αν δεν είναι αδελφια η παντρεμενοι!!!

Ακολουθησε δεξιωση και φαγοποτι γερο με εξαιρετικες λιχουδιες και περιτεχνους μεζεδες που δεν καταφερα να ξαναβρω δυστυχως στην συνεχεια του ταξιδιου μας. Οινοπνευμα ουτε για αστειο!!Με το τελος της δεξιωσης μας περιμενε ο καλος μας οδηγος-καθηγητης και μας παρκαρε στο ξενοδοχειο μας.

Πλουσια η εμπειρια της πρωτης ημερας στην Τεχερανη, αλλα καθολου ταξιδιωτικη. Κυριως συνεδριακη.
Ο εμπειρος ταξιδιωτης όμως βγαζει τα συμπερασματα του σε οποιδηποτε χωρο και αν βρισκεται στην χωρα που ταξιδευει!! Σωστα ??

Συνεχιζεται......:lol:
 

Attachments

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ανυπομονώ για τη συνέχεια! Μη με έχεις στο περίμενε για πολύ γιατί θα πλαντάξω και θα πρέπει να με συνδράμει η σύζυγος.:killme:
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γουατεμάλα
Αγαπητέ panta καλώς ήρθες με τις όμορφες ιστορίες σου.
Αναμένω τη συνέχεια γιατί το Ιράν ,με αυτά που ακούω απ όσους το έχουν επισκεφθεί
έχει ανέβει στις πρώτες θέσεις της λίστας μου.
Με το πάσο σου,αλλά μη το παρακάνεις.....
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.882
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αν κρίνω από την εισαγωγή αλλά και από άλλο θέμα (Αργεντινή) η συνέχεια προμηνύεται συναρπαστική:clap:Νάσαι καλά να μας ταξιδεύεις! Περιμένουμε!!
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Καλώς τον και στο Ιράν
Μου φαίνεται ότι θα ανοίξουμε ειδικό γκρουπ οι Ιρανόπληκτοι
΄Οπως πάντα πολύ καλός στην περιγραφή.
Είπες μεγάλες αλήθειες.
Οι Ιρανοί αγαπούν πολύ τους έλληνες.
Τόσο πολύ που ξαφνιάζεσαι
Για συνέχισε, γιατί πήρα θέση στην οθόνη και δεν φεύγω από δω με τίποτε...
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Κι εγω πηρα θεση στην οθονη Panta45!
Βεβαια το Ιραν δεν εχει παραλιες :haha: (οπως τις εννοω εγω), αλλα εχει πολυ ενδιαφερον σαν χωρα και η αφηγηση σου ειναι ομορφη! Ειναι και ο τιτλος...ειμαι περιεργη να δω γιατι η γευση ηταν γλυκοπικρη τελικα..

Υ.Γ.Αν μπορεσεις στο τελος πες μας και για την Ντοχα αν ειχες χρονο και βγηκες καθολου απο το αεροδρομιο και πως σου φανηκε.
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
panta πάντα τέτοια .περιμένω με αγωνία .το ιράν ειναι στην καρδιά μου ,και σε παρακαλώ γράψε οτι θα φανει χρήσιμο σε μας .θα πάω εκεί ,μόλις βρω την κατάλληλη παρέα .
μακάρι να το ήξερα τότε ....
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Κι εγω πηρα θεση στην οθονη Panta45!
Βεβαια το Ιραν δεν εχει παραλιες :haha: (οπως τις εννοω εγω)
Να δεις κάτι παραλίες Ζωή μου που έχει στο νησί Κις, να ξετρελλαθείς.
Σιγά να μην φρόντιζαν οι πετρελαιάδες για την καλοπέρασή τους....
 

maredia

Member
Μηνύματα
121
Likes
19
Επόμενο Ταξίδι
In my new place
Ονειρεμένο Ταξίδι
Φλοριανόπολις, Βραζιλία
Συμφωνώ με τη Στέλλα. Το Kish island είναι καταπληκτικό. Δεν έχω πάει αλλά όπως έχω ξαναπεί έχω μια φίλη Ελληνίδα που δουλεύει και σπουδάζει εκεί και τα ξέρω από πρώτο χέρι.
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Εμπρός λοιπόν
Ειδική εκδρομή στο Κις
Για τις διαδικασίες της πρεσβείας, εδώ είμαι εγώ
 

panta45

Member
Μηνύματα
75
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη
panta πάντα τέτοια .περιμένω με αγωνία .το ιράν ειναι στην καρδιά μου ,και σε παρακαλώ γράψε οτι θα φανει χρήσιμο σε μας .θα πάω εκεί ,μόλις βρω την κατάλληλη παρέα .
μακάρι να το ήξερα τότε ....
Το ξερω οτι το Ιραν ειναι απο τους αγαπημενους σου μελλοντικους προορισμους.
Δεν ειναι τυχαιο το οτι ξεκινησα τωρα την αφηγηση μου για τι Ιραν!!
 

panta45

Member
Μηνύματα
75
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη
Παρακαλω τους Adm.Κεφαλαιο για την Περσια στην Foto Gallery !
Ευχαριστω...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.794
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom