Ιράν Περσία...μια γλυκόπικρη γεύση !!!...

panta45

Member
Μηνύματα
75
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη

Μερος τριτο
Σαββατο 26 Απριλη
Αρχιζει το τουριστικο μερος του ταξιδιου


Για να γινουν καλυτερα κατανοητες οι ταξιδιωτικες εντυπωσεις, νομίζω θα είναι χρησιμα καποια στοιχεια για την Περσια.

Είναι τεραστιο κρατος για τα δικα μας μετρα ,τα …..Ευρωπαικα.
Το μεγεθος του, ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ…. είναι οσο η Γερμανια,η Γαλλια, οι Κατω χωρες, η Ισπανια και η Πορτογαλλια μαζι!!!.....Το φανταζοσασταν ???
Το βορειο τμημα της είναι πιο εφορο και πιο πλουσιο, ενώ ο νοτος είναι πιο φτωχος και καθυστερημενος. Εχει μεγαλες εκτασεις με ερημους κυριως στα ανατολικα, και αγονα ξερα βουνα. Παρ όλα αυτά θα μπορουσε να είναι ένα πλουσιο και ευημερουν κρατος, λογω πετρελαιων. Δυστυχως, δεν είναι για την πλειονοτητα των Ιρανων, η τουλαχιστον δεν φαινεται αυτος ο πλουτος,στον πολύ κοσμο.

Το νομισμα τους είναι το ριαλ (IR).Την εποχη που πηγαμε 1 Euro = 14.000 IR.
Φαγητο σε κοινο εστιατοριο 20.000 IR = 1,5 Euro
Εισοδος Μουσειου =30.000 IR = 2 Euros
1,5 lt νερο εμφιαλωμενο = 2.000 IR = 15 cent
Taxi μικρη διαδρομη = 5.000 IR = 35 cent
Εσωτερικη πτηση Τεχερανη-Ισπαχαν = 144.000 IR = 10 Euros
Ξενοδοχεια από 200.000-700.000 IR = 15-50 Euros

Βενζινη……κρατηθειτε…400 IR το λιτρο = 35 λιτρα με 1 Ευρω !!!!!!!
Αυτη η τιμη είναι με κρατικη επιχορηγηση. Δηλαδη κάθε ΙΧ δικαιουται 200 λιτρα το μηνα με αυτή την τιμη.Πανω από τα 200 λιτρα, ο οδηγος την πληρωνει 600 IR το λιτρο = με1 Ευρω παιρνει 23 λιτρα. Κάθε ΙΧ εχει μια μαγνητικη καρτα σαν πιστωτικη και κάθε μηνα την φορτωνει με 200 λιτρα. Σε κάθε γεμισμα στο βενζιναδικο, αφαιρειται η ποσοτητα που εβαλε μεχρι να τα εξαντλησει.

Αυτος είναι και ενας λογος που κυκλοφορουν παρα πολλα σαραβαλα στους δρομους. Δεν κανουν αποσυρση, γιατι κάθε 4 τροχο δικαιουται καρτα μειωμενης τιμης καυσιμου, ειτε είναι καινουριο ειτε σαραβαλο. Ετσι και να αποκτησουν καινουριο, διατηρουν και το παλιο για την καρτα του !!!.

Το εισητηριο του λεωφορειου εχει 200 IR. Δηλαδη με 1 Euro αγοραζεις 70 εισητηρια !!!!!
Το εισητηριο του metro τους εχει 650 IR. Δηλαδη με 1 Euro αγοραζεις 25 εισητηρια !!!!!!

Το οδικο δικτυο παρα πολύ καλο, αλλα στην Τεχερανη υπαρχει εντονοτατο κυκλοφοριακο προβλημα και ρυπανση μεγαλη της ατμοσφαιρας, με νεφος καυσαεριων. Τα τελευταια χρονια γινεται προσπαθεια να αντικατασταθει ο στολος τουλαχιστον των ταξι για να μειωθει το προβλημα.

Οποιαδηποτε οικονομικη συναλλαγη, γινεται μονον cash και στο νομισμα τους !!! Ετσι ο τουριστας πρεπει να κουβαλαει ολοκληρο τον προυπολογισμο του ταξιδιου του, μαζι του, σε μετρητα !!!!!. Τραπεζικες συναλλαγες και ΑΤΜ για αναληψη χρηματων δεν ισχυουν. Οι τραπεζες τους, αν και πολλες ,είναι μονο για δικη τους χρηση !!!
Ανταλλακτηρια συναλλαγματος παντου,χωρις κανενα προβλημα.

Χρησιμη συμβουλη για τους επομενους ταξιδιωτες στο Ιραν: Προμηθευτειτε μεγαλα χαρτονομισματα σε euro, με συστημα να τα μεταφερετε εσωτερικα επανω σας ,συνεχως. Ειναι ο ασφαλεστερος τροπος.


Αρκετες για την ωρα οι χρηστικες πληροφοριες. Ξαναγυριζουμε στα ταξιδιωτικα μας.

Ωρα 08.00 το πρωι ,στο λομπυ του ξενοδοχειου, μας περιμεναν 2 νεαροι οι οποιοι μας συστηθηκαν ως ξεναγοι μας. Το ταξιδιωτικο γραφειο που ειχαμε κλεισει την περιηγηση μας στην Περσια, ειχε εδρα το Σιραζ ,την πολη στην οποια θα πηγαιναμε σε 2 ημερες μετα την Τεχερανη.

Νομιζαμε ότι θα μας ενταξουν σε καποιο γκρουπ μαζι με αλλους τουριστες. Αμ δε !!!....Απεδειχθη ότι θα ειμαστε οι δυο μας με 2 ξεναγους και θα κινουμαστε με ταξι η ΙΧ αυτοκινητα με εξοδα του πρακτορειου.(Το πακετο περιελαμβανε,ξενοδοχεια με πρωινο,αεροπορικα εισητηρια εσωτερικων πτησεων,ξεναγησεις, μετακινησεις και μεταφορες από και προς το αεροδρομιο, και ένα γευμα την ημερα , για 8 ημερες με 590 Euros το ατομο).
Απολυτως ιδιωτικη ξεναγηση. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ???...

Ξεκινησαμε από το Golestan Palace, το παλατι του Σαχη εδώ και 400 χρονια, από τοτε που η πρωτευουσα μεταφερθηκε από το Σιραζ στην Τεχερανη. Χλιδη απιστευτη και πλουτος αμυθητος. Ηταν επιδειξη ισχυος ,την εποχη εκεινη, περαν της στρατιωτικης.
Μαρμαρινος λεπτοδουλεμενος θρονος, πολλα βιτρω και επισμαλτωμενα εκπληκτικα πλακακια και κεραμικα,στους τοιχους του παλατιου.Δεν συζητω για τα φανταστικα επιπλα,μπιμπελο και διακοσμητικα εσωτερικων χωρων!

Συνεχεια στο Εθνικο Μουσειο της Τεχερανης οπου φυλασσονται ευρηματα 5.000 ετων π.Χ. Εντυπωσιακη είναι η μαρμαρινη στηλη του κωδικα του Χαμουραμπι, από το 1800 π.Χ., χαρις στην οποια αποκρυπτογραφηθηκε η σφηνοειδης γραφη.
Μεγαλο μερος του μουσειου καταλαμβανουν αγαλματα και αναγλυφες παραστασεις μαρμαρινες που σωθηκαν από την Περσεπολη. Εκει εχουν αντικατασταθει από αντιγραφα για αποφυγη της φθορας του χρονου και των καιρικων συνθηκων.

Ακολουθησε επισκεψη στο θησαυροφυλακιο του Σαχη. Τα μετρα ασφαλειας μοναδικα ! Φυσικα ουτε φωτογραφιες ουτε καμερες ουτε κινητα. Ελεγχος σε μαγνητικες πυλες συνεχομενες και στενη επιτηρηση των μικρου αριθμου επισκεπτων. Οι προθηκες από αλεξισφαιρο τζαμι, με τα χρυσοποικιλτα περιδεραια και στεματα, στολισμενα με διαμαντια ,ηχουσαν στο παραμικρο αγγιγμα του εξωτερικου περιβληματος.
Πολύ χλιδα,που σε μπουκωνε. Αντικειμενα που είναι καταδικασμενα να κρυβονται βαθια πισω από χαλυβδινες θωρακισμενες πορτες, με δεκαδες φυλακες γυρω τους. Εις δοξαν της ματαιοδοξιας και απληστιας του ανθρωπου!!…

Το απογευμα ελευθερο ξεναγησης, μας εδωσε την ευκαιρια να χωθουμε στην αγορα της Τεχερανης. Τυπικα σουκς, εικονα ανατολιτικης αγορας, γεματη μικρα μαγαζακια με πολυχρωμες πραματειες, και εντονο φωτισμο. Πολλοι ντοπιοι, κυριως γυναικες, να παζαρευουν με τους καταστηματαρχες για τις αγορες τους.

Από τα παραδοσιακα τους φαγητα ισως το πιο περιεργο και αντιπροσωπευτικο είναι το Dizi. Το περιεργο εγκειται στο σκευος του σερβιρισματος και στην ολη διαδικασια προετοιμασιας του για να το φας.
Καταφθανει ένα πηλινο κιουπι υψους 20 εκ. γεματο με καυτη σουπα μεσα στην οποια κολυμπανε αρνισιο κρεας,λαχανικα,μελιτζανες,κολοκυθακια,πατατες,και διαφορα μπαχαρικα. Μαζι με το κιουπι ερχεται ένα μεταλλικο εργαλειο, σαν αυτό που ο χασαπης κοπαναει τις μπριζολες. Η διαδικασια λοιπον είναι να λιωσεις με το κοπανιστηρι όλα τα λαχανικα και το κρεας σε ένα πιατο, ώστε να γινουν σαν πουρες, και να ριξεις τον πολτο μεσα στο κιουπι με τον αχνιστο ζωμο κρεατος. Τοτε είναι ετοιμο το Dizi να το απολαυσεις.
Σιγουρα δεν είναι από τα πιο ευπαρουσιαστα πιατα, αλλα πιστεψτε με είναι ....νοστιμοτατο !

Επιστροφη στο ξενοδοχειο για ξεκουραση. Μας περιμενει η αυριανη ξεναγηση και το απογευμα πτηση για το Σιραζ.

Συνεχιζεται………. :clap:
 

Attachments

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ανυπομονώ για τη συνέχεια! Μη με έχεις στο περίμενε για πολύ γιατί θα πλαντάξω και θα πρέπει να με συνδράμει η σύζυγος.:killme:
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Αγαπητέ panta καλώς ήρθες με τις όμορφες ιστορίες σου.
Αναμένω τη συνέχεια γιατί το Ιράν ,με αυτά που ακούω απ όσους το έχουν επισκεφθεί
έχει ανέβει στις πρώτες θέσεις της λίστας μου.
Με το πάσο σου,αλλά μη το παρακάνεις.....
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.884
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Αν κρίνω από την εισαγωγή αλλά και από άλλο θέμα (Αργεντινή) η συνέχεια προμηνύεται συναρπαστική:clap:Νάσαι καλά να μας ταξιδεύεις! Περιμένουμε!!
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Καλώς τον και στο Ιράν
Μου φαίνεται ότι θα ανοίξουμε ειδικό γκρουπ οι Ιρανόπληκτοι
΄Οπως πάντα πολύ καλός στην περιγραφή.
Είπες μεγάλες αλήθειες.
Οι Ιρανοί αγαπούν πολύ τους έλληνες.
Τόσο πολύ που ξαφνιάζεσαι
Για συνέχισε, γιατί πήρα θέση στην οθόνη και δεν φεύγω από δω με τίποτε...
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.346
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Κι εγω πηρα θεση στην οθονη Panta45!
Βεβαια το Ιραν δεν εχει παραλιες :haha: (οπως τις εννοω εγω), αλλα εχει πολυ ενδιαφερον σαν χωρα και η αφηγηση σου ειναι ομορφη! Ειναι και ο τιτλος...ειμαι περιεργη να δω γιατι η γευση ηταν γλυκοπικρη τελικα..

Υ.Γ.Αν μπορεσεις στο τελος πες μας και για την Ντοχα αν ειχες χρονο και βγηκες καθολου απο το αεροδρομιο και πως σου φανηκε.
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
panta πάντα τέτοια .περιμένω με αγωνία .το ιράν ειναι στην καρδιά μου ,και σε παρακαλώ γράψε οτι θα φανει χρήσιμο σε μας .θα πάω εκεί ,μόλις βρω την κατάλληλη παρέα .
μακάρι να το ήξερα τότε ....
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Κι εγω πηρα θεση στην οθονη Panta45!
Βεβαια το Ιραν δεν εχει παραλιες :haha: (οπως τις εννοω εγω)
Να δεις κάτι παραλίες Ζωή μου που έχει στο νησί Κις, να ξετρελλαθείς.
Σιγά να μην φρόντιζαν οι πετρελαιάδες για την καλοπέρασή τους....
 

maredia

Member
Μηνύματα
121
Likes
19
Επόμενο Ταξίδι
In my new place
Ταξίδι-Όνειρο
Φλοριανόπολις, Βραζιλία
Συμφωνώ με τη Στέλλα. Το Kish island είναι καταπληκτικό. Δεν έχω πάει αλλά όπως έχω ξαναπεί έχω μια φίλη Ελληνίδα που δουλεύει και σπουδάζει εκεί και τα ξέρω από πρώτο χέρι.
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Εμπρός λοιπόν
Ειδική εκδρομή στο Κις
Για τις διαδικασίες της πρεσβείας, εδώ είμαι εγώ
 

panta45

Member
Μηνύματα
75
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη
panta πάντα τέτοια .περιμένω με αγωνία .το ιράν ειναι στην καρδιά μου ,και σε παρακαλώ γράψε οτι θα φανει χρήσιμο σε μας .θα πάω εκεί ,μόλις βρω την κατάλληλη παρέα .
μακάρι να το ήξερα τότε ....
Το ξερω οτι το Ιραν ειναι απο τους αγαπημενους σου μελλοντικους προορισμους.
Δεν ειναι τυχαιο το οτι ξεκινησα τωρα την αφηγηση μου για τι Ιραν!!
 

panta45

Member
Μηνύματα
75
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη
Παρακαλω τους Adm.Κεφαλαιο για την Περσια στην Foto Gallery !
Ευχαριστω...
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.159
Μηνύματα
882.439
Μέλη
38.877
Νεότερο μέλος
Constansimota

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom