Ιράν Περσία...μια γλυκόπικρη γεύση !!!...

panta45

Member
Μηνύματα
75
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη
Μερος τεταρτο ..................Κυριακη 27 Απριλη

Ξεκινημα με την δροσουλα 08.30 για το μουσειο χαλιων της Τεχερανης.
Πληθος περιτεχνων χαλιων, διαφορων τεχνοτροπιων, διαφορων περιοχων της Περσιας και διαφορων εποχων.Εργα τεχνης από ασημους αγνωστους καθημερινους ανθρωπους.
Συνεχεια με τα θερινα ανακτορα του Σαχη τα οποια βρισκονται στην περιοχη του Darbant που ειχα επισκεφθει την Παρασκευη με την αργια των μουσουλμανων.

Μια καταπρασινη ρεματια αναμεσα σε δυο λοφους και στο βαθος να κυλαει το ποταμακι. Τεραστια πλατανια και εξαιρετικα περιποιημενοι κηποι οι οποιοι σημερα είναι επισκεψιμοι από τον κοσμο (κατι σαν τον Εθνικο Κηπο στην Αθηνα). Μεσα σε ολη αυτή την καταφυτη εκταση βρισκεται το ανακτορο και διαφορα περιπτερα για φιλοξενια των καλεσμενων της οικογενειας του Σαχη. Τωρα είναι μουσεια και τουριστικες ατραξιον.

Ηδη ειχε φτασει μεσημερι,φαγητο σε ένα τοπικο εστιατοριο και γραμμη για το αεροδρομιο εσωτερικων πτησεων της Τεχερανης.

Αποχωρισμος οπο τον νεαρο ξεναγο μας,ο οποιος σπουδαζε τουριστικα επαγγελματα .Πολυ καλη επαγγελματικη επιλογη σε μια Περσια που τωρα ξεκιναει να ανοιγεται δειλα-δειλα στον κοσμο.
ΟΙ Ιρανοι εχουν δικαιωμα να ταξιδεψουν οπου δεν χρειαζονται Βιζα, δηλ.τα κρατη της πρωην Σοβιετικης Ενωσης,Ινδια,Κινα,Τουρκια,ισως και μερικα αλλα. Για τα παραπανω κρατη το μονο τους προβλημα είναι το οικονομικο. Για τα υπολοιπα…. το προβλημα είναι το καθεστως που με μεγαλη δυσκολια τους χορηγει Βιζα.:(

Στο αεροδρομιο μας δοθηκε η ευκαιρια να γνωρισουμε κάθε του γωνιτσα και κάθε του τουαλεττα, γιατι η πτηση μας εγινε με μιαμιση ωρα καθυστερηση για αγνωστους σε εμας λογους! Ολες οι ανακοινωσεις στο αεροδρομιο σε απταιστα Περσικα (Φαρσι). Δυστυχως τα ανυπαρκτα Περσικα μου δεν με βοηθησαν καθολου σ’ αυτην την περιπτωση…:roll:

Ενας ταξιτζης με ελαχιστα Αγγλικουλια,μας παρελαβε ειδοποιημενος από το πρακτορειο,και μας οδηγησε στο ξενοδοχειο.Συμπαθητικο μεσης κατηγοριας με όλα τα απαραιτητα.

Την επομενη το πρωι ενας ξεναγος με καμια δεκαρια αλλους τουριστες (Αγγλους,Γερμανους και Ιρανους) από άλλο γκρουπ ,μας οδηγησε στην Περσεπολη την πιο καλοδιατηρημενη πολιτεια της εποχης του Δαρειου του Ξερξη και του Κυρου. (Ξυπνησαν μνημες των σχολικων χρονων….)
Αισθανθηκα να ξαναζω σε γνωριμο περιβαλλον την ιστορια των Ελληνοπερσικων πολεμων και τις μακροχρονιες εκστρατειες της εποχης. Υπηρχαν την εποχη εκεινη, τεραστια κτιρια με κιονοστοιχιες και οροφη ξυλινη και ξυλογλυπτη. Καταλαβαινετε βεβαια τι απεμεινε μετα την φωτια που της εβαλε ο Μεγας Αλεξανδρος στα πλαισια της …εκπολιτιστικης του εκστρατειας!!!!. Κάθε ξυλινη κατασκευη και ξυλινο εργο τεχνης καταστραφηκε. Παρ όλα αυτά αντεξαν οι πετρες και τα μαρμαρα για να μας θυμιζουν εποχες δοξας και για τους δυο λαους μας.

Τεραστια αγαλματα με μορφες βασιλεων,αναγλυφες απεικονισεις τελετουργιων,και προσφορων στον Βασιλεα, διατηρουνται παρα πολύ καλα.Τα περισσοτερα και καλυτερα κομματια βρισκονται στο μουσειο της Τεχερανης και εδώ εχουν αντικατασταθει με αντιγραφα.

Η Περσεπολη δεν ηταν ζωντανη πολη ,δεν ειχε σπιτια και κατοικους.Την χρησιμοποιουσαν οι αρχοντες της Περσιας μονο για τελετες και για να γιορτασουν καποιο γεγονος, η νικηφορα εκστρατεια.

Το απογευμα μας παρελαβε μια υπαλληλος από το τουριστικο γραφειο μας και ανελαβε να μας δειξει το Σιραζ.
Σαν πολη δεν εχει τιποτα το ιδιαιτερο αρχιτεκτονικα εκτος από ένα καλοδιατηρημενο καστρο με τα τειχη του σε κεραμιδι χρωμα γιατι είναι κατασκευασμενο από τουβλα. Εκει εμενε η Βασιλικη οικογενεια με τους παρατρεχαμενους της όταν το Σιραζ ηταν πρωτευουσα της Περσιας,προ 400 χρονων και πισω. Είναι εντυπωσιακα τα διαμερισματα τους, και κυριως τα λουτρα τα οποια ειχαν συστηματα θερμανσης και εξαερισμου εκπληκτικα για την εποχη.

Στην Περσια δειχνουν ιδιαιτερη λατρεια στους ποιητες τους.Κατι που για εμας είναι αγνωστο. Ειναι θαμενοι σε πανεμορφα θολωτα κτιρια με τα γνωστα πλουμιδια και αραβουργηματα, ο δε περιβαλων χωρος είναι ολοδροσοι κηποι με νερα που τρεχουν, λιμνουλες και πολυχρωμα ευωδιαστα λουλουδια.

Σε δυο τετοια μαυσωλεια που επισκεφθηκαμε, Ιρανοι κάθε ηλικιας, γονατισμενοι με κατανυξη μπροστα στον υπερυψωμενο σκαλιστο ταφο, ακουμπουν το χερι τους στο καπακι και απαγγελουν ψιθυριστα στιχους από τα ποιηματα του αγαπημενου τους ποιητη. Αλλοι ακουμπισμενοι στην κιονοστοιχια με ένα βιβλιαρακι στο χερι με τα ποιηματα του ποιητη, διαβαζουν στιχους στην γαληνη και την ηρεμια της φυσης. (Άλλη κουλτουρα).;)

Εντυπωση προκαλει η υπαρξη στις ξυλινες εξωθυρες των σπιτιων, δυο ροπτρων. Ένα δεξια μεγαλυτερο που κανει μπασο ηχο και ένα αριστερα μικροτερο που βγαζει λεπτοτερο ηχο. Όπως μας εξηγησε η ξεναγος, όταν ενας αντρας προκειται να επισκεφθει το σπιτι,ειδοποιει κτυπωντας το μεγαλο ροπτρο,ώστε οι γυναικες που είναι μεσα να φορεσουν την μαντηλα τους και να ευπρεπιστουν όπως πρεπει !!! Όταν είναι γυναικα η επισκεπτρια, κτυπαει το μικρο ροπτρο ειδοποιωντας ότι δεν χρειαζεται να ενοχληθουν οι κυριες του σπιτιου από την παρουσια της. (Το βρισκω εξυπνο, μεσα στην ιδιαιτεροτητα του!!!!!)

Επισης εντυπωσιακο, να συναντας σε κάθε σου βημα τεραστιες αφισσες με φωτογραφιες Μουλαδων. Σιγουρα τους βλεπεις σε κάθε δημοσιο κτιριο, κυριως στα σχολεια, αλλα και στους δρομους στις νησιδες και σε πλατειες!!!!! Δοξαστε τους……:(
Παρα πολλα στρατοπεδα,μεσα, αλλα κυριως στις παρυφες των πολεων. Εν μερει δικαιολογημενα από τις απειλες και την πιεση που δεχονται από την υπερδυναμη!!

Συνεχιζεται……………..:clap:
 

marakixin

Member
Μηνύματα
148
Likes
14
Επόμενο Ταξίδι
Λονδινο
Ταξίδι-Όνειρο
αγια-πετρουπολη
panta ευχαριστω για το ταξιδι στο Ιραν. ομολογω οτι δεν ηταν μεσα στα ταξιδιωτικα μου ονειρα αλλα κοντεύεις να με πεισεις. περιμενω και εγω να ανακαλυψω το γλυκοπικρο της ιστοριας
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.885
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μα συνεχώς έχει τόνους γλυκείς και πικρούς.Περιμένω με πολύ ανυπομονησία
 

StellAnna

Member
Μηνύματα
921
Likes
362
Επόμενο Ταξίδι
Αίγυπτος επιτέλους!!!!!!!
Ταξίδι-Όνειρο
Μποτσουάνα? Γιατί όχι?
Φίλε Panta, όπως πάντα απολαυστικός. Ελπίζω να πήγες στο παζάρι του Σιράζ
 

panta45

Member
Μηνύματα
75
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη
Μερος πεμπτο …………..Δευτερα 28 Απριλη
Η συναντηση που σημαδεψε βαθια το ταξιδι μας !!!!!!......

Απογευμα περασμενο, ειχαμε ορεξη για βολτα στην παλια πολη. Ξεκιναμε με πληρη εξαρτηση, καμερα, φωτογραφικες, σακκιδιο στην πλατη με τα απαραιτητα, καναμε μπαμ ότι ειμαστε τουριστες. Με σηκωμενο χερι καναμε σημα στα ταξι που περνουσαν γεματα μηπως καποιο φιλοτιμηθει να σταματησει, αλλα ματαιος κοπος!!.. Καποια στιγμη σταματαει ένα ΙΧ με ένα ζευγαρι μεσηλικων στα μπροστινα καθισματα και μας ρωταει ευγενικα, με καλα αγγλικα, αν μπορουν να μας εξυπηρετησουν και να μας μεταφερουν στον προορισμο μας. Κοιταζομαστε με την καλη μου,….. ξανακοιταμε το ζευγαρι,… τους λεμε και εμεις ευγενικα ότι πηγαινουμε στην παλια πολη και ισως να τους βγαζουμε από το δρομολογιο τους, αλλα η απαντηση τους δεν σηκωνε αντιρρηση η υπεκφυγη. ¨Δεν εχουμε κατι συγκεκριμενο να κανουμε και θα ηταν μεγαλη ευχαριστηση μας να μιλησουμε αγγλικα μαζι σας, γιατι σπανιως εχουμε τετοια ευκαιρια¨. Τομπολα εμεις…..ξανακοιταζομαστε και… μπαινουμε στα πισω καθισματα !!!.

Αφου εγιναν οι απαραιτητες συστασεις, ρωτησαν από πού ειμαστε και εκαναν μεγαλη χαρα που προερχομαστε από μια χωρα με τοσο βαθια ιστορια όπως και η δικη τους! ¨Οι χωρες μας πολεμουσαν μεταξυ τους την εποχη εκεινη, αλλα τωρα εχουν αλλαξει πολλα πραγματα και για εσας και για εμας¨ειπε ο κυριος με σημασια!!..

Εργαζοταν σε ξενοδοχειο και από εκει η ανεση στα αγγλικα του. Μιλουσε και η κυρια, αλλα λιγο πιο δυσκολα. Μαθαμε λοιπον ότι πολύ θα ηθελαν να ερθουν στην Ελλαδα και στην Ευρωπη γενικοτερα, αλλα είναι σχεδον αδυνατον με την σημερινη κατασταση στην χωρα τους. Ειχαν ταξιδεψει Ινδια, Κινα, Ρωσια. Ειχαν ζησει τα νεανικα τους χρονια στο καθεστως του Σαχη, και αναπολουσαν με νοσταλγια τις ημερες εκεινες! Εδειχναν απελπισμενοι, απογοητευμενοι για καποια αλλαγη στο ορατο μελλον, διοτι και εκλογες που γινονται, ειτε αποκλειονται εξ αρχης τα αντιπολιτευομενα κομματα, ειτε μαγειρευονται τα αποτελεσματα γιατι το θεοκρατικο καθεστως είναι καλα εδραιωμενο. Σε ερωτηση μου, μηπως η πλειοψηφια του κοσμου την θελει την υπαρχουσα κατασταση, μας απαντησε ότι οι αντιφρονουντες είναι γυρω στο 75%, αλλα οποια φωνη τολμησει να πει κατι σχετικο με αλλαγη και μεταρρυθμιση, βουβαινεται!!!! Οι υπηρεσιες καταστολης είναι πανισχυρες, ασκουν τρομοκρατια και ελεγχονται απολυτως από τους μουλαδες.

Ο γιος τους ειχε τελειωσει μια σχολη παν/μιου σαν κτηνιατρικη και ειχε γνωρισει μια κοπελα φοιτητρια σε ένα τμημα βιομηχανιας τροφιμων από ότι καταλαβαμε. Αναγκαστηκαν να παντρευτουν προ 15 ημερων μετα από δεσμο ενός χρονου, γιατι ηταν αδυνατον να κυκλοφορουν μαζι σαν ζευγαρι. Η θρησκευτικη αστυνομια επεμβαινει και η ποινη για την κοπελα θα είναι αποβολη από το πανεπιστημιο και για τον νέο από αυστηρη συσταση, ξυλοδαρμο, μεχρι δικη!!!!!!.... Ο οποιοσδηποτε κομπλεξικος γειτονας που εχει προηγουμενα με το ζευγαρι ,η γιατι η κοπελα δεν του καθησε, η γιατι η φανατιλα του τον εχει τελειως τυφλωσει, και θεωρησει ότι προσβαλλεται το θρησκευτικο του συναισθημα, μπορει να παρει τηλεφωνο την θρησκευτικη αστυνομια και σε λιγα λεπτα καταφθανει το τζιπακι και τους μαζευει με απροβλεπτες συνεπειες!!!!!! ( Ομολογω ότι αισθανθηκα φρικτα.) :(

Παρα πολλοι νεοι αναγκαζονται να παντρευτουν, για να ζησουν το αυτονοητο για εμας. Να κυκλοφορουν μαζι,να πιανονται από το χερι,να ζουν στοιχειωδως τον ερωτα τους!!!
Μετα από λιγο ηρθαν και μας βρηκαν σε μια τσαγερι που ειχαμε κατσει, το νιοπαντρο ζευγαρι, προφανως ειδοποιημενο από τους γονεις τους. Δυο γλυκυτατα παιδια, η κοπελα τυλιγμενη στο σκουρο καφε ρασο με μαντηλα. Τους ευχηθηκαμε να είναι ευτυχισμενοι, και μαθαμε ότι μενουν με τους γονεις, γιατι είναι τρομερα δυσκολο να αποκτησεις η να νοικιασεις ένα σπιτι.

Τωρα μετα τον γαμο, μπορουσαν να κυκλοφορουν χερακι χερακι, αρκει να ειχαν μαζι τους το πιστοποιητικο γαμου, (Το στεφανοχαρτι….ντε !!!) για τον οποιοδηποτε ελεγχο της θρησκευτικης αστυνομιας !!!..... Η μαντηλα δεν χαλαρωσε ουτε στην τσαγερι μεσα και σε ερωτηση μου τι θα γινει αν λυσει την μαντηλα, απαντησε ότι θα εχει σοβαρες συνεπειες στο πανεπιστημιο και στις σπουδες της.
Μαθαινουν αγγλικα τα παιδια και ονειρο τους είναι να καταφερουν, σε λιγα χρονια, τελειωνοντας και η κοπελα να φυγουν για Αυστραλια!!!! Ευτυχειτε……..

Γυρισαμε με ψυχη μαυρισμενη στο ξενοδοχειο και παρα την κουραση της ημερας ηταν αδυνατον να κοιμηθουμε. Γυριζε στο μυαλο μας συνεχως ολη αυτή η βραδυνη εξομολογηση εκ βαθεων!!

Το πρωι της επομενης ημερας το ραντεβου με την ξεναγο ηταν στο ταξιδιωτικο γραφειο. Ειχε ερθει η στιγμη να πληρωσουμε το πρακτορειο με καυτο (στην κυριολεξια καυτο, γιατι το ειχα στο στηθος μου συνεχως) μετρητο σε Ευρω. Εκει μας ανακοινωσαν ότι δεν θα πετουσαμε το απογευμα για Ισφαχαν όπως προεβλεπε το σχεδιο, γιατι το αεροδρομιο ηταν κλειστο, λογω επισκεψης στο Σιραζ ενός εκ των μεγαλων μουλαδων. Ξαναδοξαστε τους!!!!.......Θα μας εστελναν με ταξι. Αποσταση 450 χλμ. Δεν ειχαμε περιθωρια επιλογης… Κάθε εμποδιο για καλο….ειπαμε. Θα γνωριζαμε και την υπαιθρο της Περσιας .

Μετα το ταξιδιωτικο γραφειο συνεχιστηκε η ξεναγηση στο Μουσειο Narajestan. Είναι ένα πανεμορφο παλιο αρχοντικο με πλουσια διακοσμηση στο εσωτερικο του, οι απαραιτητοι πλουσιοι και δροσεροι κηποι του, και στο υπογειο του ένα εξαιρετικο μουσειο κερινων ομοιωματων σε φυσικο μεγεθος, με αναπαραστασεις καθημερινων ασχολιων και επαγγελματων, με φορεσιες από διαφορες περιοχες της Περσιας και με ομοιωματα επιφανων πολιτων τους.

Μια τελευταια βολτα στην περιοχη της κεντρικης αγορας και επιστροφη στο ξενοδοχειο να ετοιμαστουμε για το ταξιδι προς Ισφαχαν.

Συνεχιζεται.........:clap:
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
αχ panta πόσο ωραία αφήγηση!! ειναι τρομερό να "μπαίνεις" στα δικά τους απο πρώτο χέρι..ευτυχώς που οι νέοι ανθρωποι μπορούν να ξεφύγουν αν θελήσουν,με όπλο το πτυχίο τους .υποθέτω οτι οι μορφωμένοι έχουν περισσότερες δυνατότητες διαφυγής ,έως ότου γίνει κάτι καλύτερο για αυτή την χώρα και τους κανόνες της ..
άλλο τώρα,οι travelστορικοι βλέπω έχουν συναντήσεις σε αθήνα και θεσσαλονίκη.ας κάνομε και μεις μιά στα χανιά οπως ειπαμε.ελπίζω να πετύχει.
συγχαριτήρια και πάλι για τα γραφόμενά σου.
 

panta45

Member
Μηνύματα
75
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη
άλλο τώρα,οι travelστορικοι βλέπω έχουν συναντήσεις σε αθήνα και θεσσαλονίκη.ας κάνομε και μεις μιά στα χανιά οπως ειπαμε.ελπίζω να πετύχει.
συγχαριτήρια και πάλι για τα γραφόμενά σου.
Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια.
Τη συναντηση στην Κρητη την θεωρω σιγουρη,μην μου το χαλασεις!!
 

xenos

Member
Μηνύματα
2.414
Likes
804
Επόμενο Ταξίδι
Ν.Α Ασια
Ταξίδι-Όνειρο
Bανουατου/Tαιλανδη
Απολαυστικη αφηγηση με γλυκοπικρα συναισθηματα.!!
 

zaniko

Member
Μηνύματα
117
Likes
26
Επόμενο Ταξίδι
Ντουμπρόβνικ
Ταξίδι-Όνειρο
Νοτια Αμερικη-Ανδεις
Οπως τα λές Panta.. κι εμάς μας έλεγαν οτι έκαναν αγώνες πριν 30τόσα χρόνια για να απαλλαγούν από το Σάχη. Και το γλέντησαν όταν το πέτυχαν! Που νάξεραν τί τους περίμενε, που να φαντάζονταν οτι θα νοσταλγούσαν τις μέρες του Σάχη!...
 

zaniko

Member
Μηνύματα
117
Likes
26
Επόμενο Ταξίδι
Ντουμπρόβνικ
Ταξίδι-Όνειρο
Νοτια Αμερικη-Ανδεις
οι travelστορικοι βλέπω έχουν συναντήσεις σε αθήνα και θεσσαλονίκη.ας κάνομε και μεις μιά στα χανιά οπως ειπαμε.ελπίζω να πετύχει.
Τιιιιιιιι παίζεται;;;;;;;;;;;; Θέλω κι εγώ! Νάρθω, με θέλετε;;;;;;;;;;)
 

panta45

Member
Μηνύματα
75
Likes
24
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλανδη
Τιιιιιιιι παίζεται;;;;;;;;;;;; Θέλω κι εγώ! Νάρθω, με θέλετε;;;;;;;;;;)
Ειδα νωριτερα οτι η renata παραδιδει ταχυρυθμα μαθηματα κρητικων. Μπορουμε να οργανωσουμε ενα γκρουπακι και να αρχισουμε απο βδομαδα στα Χανια !!....:haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.275
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom