Προτάσεις για βόρεια Ελλάδα

dmdoc

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
899
Δεν είναι αυτό το θέμα όμως!!!!
Και η getxowoman περιμένει κ άλλες προτάσεις
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.194
Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Και φυσικά γιά κάποιον που θέλει την ηρεμία του υπάρχουν ακόμα πολλές περιοχές στη Χαλκιδική όπου δεν γίνεται ο κακός χαμός...το πρώτο πόδι λόγω και της κοντυνότερης απόστασης πρός τη Θεσνίκη όντως πήζει στον κόσμο από μέσα Ιουλίου μέχρι μέσα Αυγούστου,αλλά υπάρχει και το δεύτερο πόδι με πολλές επιλογές,Τορώνη,Σάρτη,Συκιά με εκπληκτικές παραλίες,όμορφα τοπία,οικονομικά καταλύματα,λιγότερο κόσμο,το ίδιο ισχύει και πρός τρίτο πόδι Πυργαδίκια,ακτή Σαλονικιού και από την αντίθετη πλευρά πάλι του τρίτου ποδιού Ιερισσό,Ν.Ρόδα που έχει θάλασσες καταπληκτικές!!αλλά και πρόσβαση από κει στα ορεινά γραφικά χωριά της Χαλκιδικής.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ορσιμένοι εδώ μάλλον κάνουν πλάκα. Αφού κάθε σαλονικιός που απόκτησε πέντε φράγκα έκτισε από ένα σπίτι στην Χαλκιδική (και κάθε σαββατοκύριακο γεμίζει τις παραλίες της, τα μπιτσ μπάρ και τα κλάμπ) τώρα την λοιδωρεί, λέει ότι είναι για μικροαστούς, για οικογενειάρχες με παιδάκια και κουβαδάκια. Γέμισε λέει (υποτιμητικά)βαλκάνιους. καλό και τούτο. Που αν δεν ήταν οι βαλκάνιοι όλη η βόρεια ελλάδα θα είχε ψοφήσει στην πείνα. χάλασε λέει η χαλκιδική, γιαυτό προτείνουν να βάλουμε πλώρη για τα βουνά και τα λαγκάδια, για τα βουνά της ξάνθης, για το σπήλαιο της αλιστράτης, το μοναστήρι στην Καστοριά και για ράφτινγκ στον Νέστο. Εκεί δεν έχει μικροαστούς και βαλκάνιους, μόνο αριστοκρατία και κάποιους άλλους πιο ψαγμένους. Έμαθα και κάτι άλλο που δεν το ήξερα. Τον Αύγουστο στην Χαλκιδική έχει ζέστη. Και μάλιστα αφόρητη. Δεν αντέχεται βρε παιδάκι μου. Ε τότε ρε παιδιά έχετε δίκιο. Τραβάτε αυγουστιάτικα στον Νέστο και στην Κερκίνη να σας κάνουν τα κουνούπια σουρωτήρι και αφήστε την χαλκιδική για μας που τώρα την γνωρίσαμε.όψιμα. Και οι ανόητοι μετά απο 38 χρόνια ακόμη την λατρεύουμε. Καλό και αυτό το βραδινό.
Αν αναφερεσαι σε μενα εχω να σου δηλωσω οτι καταρχην πλακα δεν κανω και κατα δευτερον:
στην Χαλκιδικη πρωτοπηγα (μαλλον με πηγαν οι γονεις μου) τον Αυγουστο του δυστυχους μεν σωτηριου δε ετους 1974, οταν δηλαδη τα λιγοστα ξενοδοχεια του πρωτου ποδιου ηταν εντελως αδεια, επειδη ολοι φοβοντουσαν τα χειροτερα λογω τουρκικης εισβολης στην Κυπρο.
Τη δεκαετια του 1980 την περασα σε ελευθερο καμπιγκ στο Κρυαριτσι, μαλιστα στην πιο μεσα παραλια. Τη δεκαετια του 1990 αρχισα να την κανω σιγα σιγα, αν ακι πλεον ειχα παιδι οποτε και θα ημουν το πλεον καταλληλο target group για την Χαλκιδικη, οταν δηλαδη αρχισαν να κτιζονται συγκροτηματα μεζονετων ακομη και πανω σε βιοτοπους. Τωρα πια μονο για κανενα Π/Σ/Κ μεχρι τα μεσα Ιουλιου. Μετα απο το Σεπτεμβριο ξανα. Οταν εχουν φυγει ολοι και θυμιζει ξανα αυτο που καποτε υπηρξε.
Ισα -ισα πιστευω οτι ο καθε σαλονικιος που απεκτησε πεντε φραγκα και μια μεζονετα στην Χαλκιδικη δεν την λοιδωρει καθολου: πως θα υποβαθμιζε ετσι χωρις λογο την περιουσια του; Ειδικα αυτος ειναι που λεει "σαν την χαλκιδικη πουθενα στον κοσμο", μπας και ανεβει κι αλλο η αξια του ακινητου, αναφερομενος ομως προφανως στις παιδικες του αναμνησεις μιας Χαλκιδικης προ τεσσαρακονταετιας!
Για να σε βγαλω λοιπον απο την εικονα που εφτιαξες με το μυαλο σου δεν απεκτησα ποτε σπιτι στην Χαλικιδικη και ουτε θελω να αποκτησω, γιατι δε θελω να ειμαι σε μερος που το κρατος δεν εχει επιβαλλει καποιους -εστω και ελαχιστους- περιορισμους στη δομηση. Το μονο μερος που μου αρεσει οικιστικα ειναι ο Παρθενωνας, αλλα γειτνιαζει επικινδυνα με τον τοσο αθλιο οικιστικα Μαρμαρα που μου κοβει τη διαθεση μαχαιρι.
Οσον αφορα τους βαλκανιους δεν εχω τιποτε με την καταγωγη τους και η αναφορα δεν ειναι υποτιμητικη -αλλωστε ολοι μας γεωγραφικα ειμαστε βαλκανιοι- χρησιμοποιησα τον γεωγραφικο προορισμο για να προσδιορισω το φθηνο τουρισμο, που τωρα πια στις μερες μας ειναι βαλκανικος. Παλιοτερα ηταν κυριως η γερμανικη εργατικη ταξη που μας επισκεπτοταν τα καλοκαιρια στην Χαλκιδικη.
Εξευτελιζοντας λοιπον ετσι το προιον μας, η Χαλκιδικη εχει γινει ενας μαλλον φθηνος προορισμος (ναι ενταξει το sani resort και κανα δυο αλλα ειναι ακριβα, αλλα ως εκει), ενω ειχε ολες τις φυσικες προυποθεσεις για λιγοτερο τουρισμο μεν, πιο ακριβοπληρωμενο δε. Ο φθηνος τουρισμος ειναι πιθανον να πληγει περισσοτερο σε περιοδους κρισης, ενω ο τουρισμος που απευθυνεται σε υψηλοτερα εισοδηματα μπορει να ανθεξει περισσοτερο και να αφησει φυσικα και περισσοτερο εισοδημα. Αυτα σχετικα με το ψωμι που χορτασε η Χαλκιδικη. Θα μπορουσε να εχει χορτασει δηλαδη παντεσπανι και σαμπανια αν ειχε ακολουθησει αλλον δρομο. Βεβαια η κυρια προυποθεση του να αναπτυχθει ακριβος τουρισμος ειναι, εκτος του φυσικου περιβαλλοντος που ειναι απαραιτητη προυποθεση φυσικα, ο ανθρωπος και ο σχεδιασμος που θα κανει, οποτε αστα να πανε. (Αυτο το τελευταιο βεβαια δεν αφορα την Χαλκιδικη αποκλειστικα, αλλα ολη την Ελλαδα).
Τα δικα μου γουστα, λοιπον, ειναι τοσο του βουνου και του λογγου-για φθινοπωρο και ανοιξη- οσο και της θαλασσης, αλλα στο θεμα θαλασσα προτιμω τις Κυκλαδες, τα Κυθηρα, και καποια αλλα απο τα νησια του Αιγαιου που εχουν κατι υπεροχες χωρες με εκπληκτικη αρχιτεκτονικη, η οποια ακομη αντιστεκεται στην μανια μας να τα εκποιουμε ολα. Για ποσο; Θα δειξει. Δεν ειμαι αισιοδοξη οτι θα αντισταθουν και αυτα για παρα πολυ. Το φαινομενο της μεζονετας εχει αρχισει να κανει και εκει την εμφανιση του, δυστυχως. Τουλαχιστον ομως οι πυρηνες των παλιων οικισμων ακομη προστατευονται. Η μικροαστικη λαιλαπα της αντιπαροχης εχει δυστυχως μολυνει τα παντα. Και εφοσον το τζινι της απληστειας εχει βγει απο το μπουκαλι αντε να το ξαναβαλεις μεσα! Δυσκολα τα πραγματα! Και λεγοντας μικροαστικη ενοοω την νοοτροπια που προερχεται απο τις μεγαλες πολεις της Αθηνας και της Θεσσαλονικης και επιβαλλει κανονες οικονομικους και μοντελα αναπτυξης και σε πιο μικρα μερη που δεν τα χρειαζονται. Ισως στην μεταπολεμικη Αθηνα και Θεσσαλονικη το μοντελο της αντιπαροχης να ηταν μονοδρομος, αλλα για την Χαλκιδικη (και οχι μονο) του 1990 δεν ηταν η μονη λυση. Δεν υπηρχε κανενας λογος η Χαλικιδικη να γινει ετσι οπως εγινε. Μια που πηγαινεις τοσα χρονια θα θυμασαι φανταζομαι πως ηταν τοτε και πως ειναι σημερα: θεωρεις το σημερα καλυτερο απο το τοτε; Δε μπορω να πιστεψω κατι τετοιο! Η μαλλον οι δικες μου αναμνησεις μιλανε για εναν παραδεισιο τοπο με ελαχιστους και μικρους οικισμους, οπου χιλιομετρα ολοκληρα μπορουσες να περιπλανιεσαι απο παραλια σε παραλια, χωρις beach bar να ηχορυπαινουν, χωρις να τρεχουν σαν τρελλα καποια κρις κραφτ, jet ski (τα οποια ειναι και επικινδυνα εκτος των αλλων γιατι σπανια τηρουν τους κανονισμους).κλπ. Εκανες μπανιο στα κρυσταλινα νερα και εκεινο που εβλεπες κοιτωντας προς την ακτη ηταν τα πευκοδαση και οχι τα πασης φυσης -αθλιας αρχιτεκτονικης -συγκροτηματα που ξεφυτρωσαν, δεν ξερω με ποιον περιεργο τροπο, μεσα στα εναπομεινατα, απο τις ποικιλες πυρκαγιες, πευκα. Ευτυχως που το Πορτο Καρας εχει στην ιδιοκτησια του χιλαδες -ακομη ακτιστα- στρεμματα και ετσι εχουμε μια αισθηση σε εκεινο το σημειο, πως ηταν η Χαλκιδικη πριν τριαντα πεντα χρονια.
Α και για να μην τα ριχνω μονο στους μικροαστους κατοικους της Θεσσαλονικης, να πω κιολας οτι το εγκλημα της Χαλκιδικης δε θα ειχε συντελεστει αν πολλες Μονες του Αγιου Ορους κυριως, δεν πουλουσαν μεγαλες εκτασεις γης προκειμενου να ανοικοδομηθουν αυτα τα συγκροτηματα.
Το να αγαπας εναν τοπο για οποιους λογους ειναι απολυτως σεβαστο. Με το να εθελοτυφλεις, ομως, μπροστα στα ελαττωματα τα οποια του δημιουργησαμε με την παροδο του χρονου λογω της αναρχης αναπτυξης που του επιβαλλαμε, δεν του προσφερεις και μεγαλη υπηρεσια. Το σαλονικιωτικο σλογκαν: "σαν την χαλκιδικη πουθενα στον κοσμο" ουσιαστικα μας αφηνει σε μια αποχαυνωση, μας εμποδιζει να κατανοησουμε τα προβληματα του τοπου, οποτε χωρις τη συνειδητοποιηση των προβληματων της περιοχης πως θα εμποδισουμε το κακο να προχωρησει και σε περιοχες που ακομη εχουν γλιτωσει και πως θα σωσουμε οτι μπορει να σωθει;

Και οσον αφορα τα κουνουπια, επικες επιδρομες εχω ζησει στο Κρυαριτσι την ωρα της δυσης: κατα σμηνη να μας επιτιθενται και για να γλιτωσουμε να πρεπει να μπουμε κακην κακως στις σκηνες μας. Δευτερη επιθεση λιγο πριν την ανατολη: αν ηθελες να κοιμηθεις με το σλιπιγκ μπαγκ εξω το χαραμα γινοσουν σουρωτηρι. Τετοιες επιδρομες δεν εχω ξαναζησει ουτε στη Δυτικη Μακεδονια, ουτε στα Ζαγοροχωρια, ουτε φυσικα στα νησια του Αιγαιου. Η Χαλκιδικη αν δεν ραντιστει απο πανω ως κατω εγκαιρως δεν παιζεται στο κουνουπι.
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.727
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Σταύρο κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Χαλκιδική είναι ένας ευλογημένος τόπος. Τον οποίο τόπο τον πήραμε και τον κάναμε δυστυχώς σαν τα μούτρα μας (για να μην πω σαν τον κ.... μας). Αν εγώ που ξέρω την Χαλκιδική μόλις τα τελευταία είκοσι χρόνια δυσανασχετώ με το χάλι της, απορώ πώς εσύ που την γνωρίζεις 38 χρόνια δεν έχεις αγανακτήσει ακόμη με την κατάντια της.
Η Χαλκιδική έχει γίνει η αποθέωση της πλαστικής καρέκλας, του φθηνιάρικου αλλά ακριβού δωματίου, του προκάτ φαγητού, της μίζερης διασκέδασης, των 120-ντεσιμπέλ-μεσημεριάτικα μπιτς μπαρ, των δρόμων που Παρασκευή με Κυριακή πήζουν από την κίνηση και δεν κουνιέται φύλλο, της σομόν μεζονέτας κολλητά - πιο κολλητά η μία στην άλλη.
Όσο ωραίες παραλίες κι αν έχει (που έχει), όσο πράσινο κι αν είχε (που δεν της έμεινε και πολύ) η σημερινή Χαλκιδική δεν αντέχεται. Οι εξορμήσεις μου προς τα κει πλέον είναι Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Ιούλιο και Αύγουστο δεν θα έστελνα ούτε τον εχθρό μου. Τότε την χαρίζω σ' αυτούς που γεμίζουν τα μπιτς μπαρ και τα κλαμπ κάθε σαββατοκύριακο. Για να πηγαίνουν κάτι θα βρίσκουν ίσως...
 

coccobill

Member
Μηνύματα
326
Likes
347
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα
Και για να ξαναμπαινουμε on topic νομιζω πως η προταση της Rosa ειναι η πλεον ενδιαφερουσα. Ακολουθησαμε αυτες τις διαδρομες τον Ιουλιο και δεν το μετανιωσαμε που δε συμπεριλαμβανοντουσαν παραλιες. Μειναμε στους Τοξοτες- βολευει αν θες να κανεις τα στενα του Νεστου ειτε με τα ποδια ειτε με τραινο (μαλλον χαιρεσαι καλυτερα τη διαδρομη αν την περπατησεις). Για διαμονη κοιτα Nefeles tou Nestou - Epiplomenes katoikies stous Toxotes tou Dimou Topeirou stin Xanthi
Τα δαση οξιας, ο καταρρακτης του Λειβαδειτη με τους δρυοκολαπτες και τα αγρια αλογα που συναντας στο δρομο σου δεν τα βλεπεις καθε μερα... Αν σας βγουν οι μερες, αξιζουν (πολυ!!) τα σπηλαια της Αλιστρατης και του Μαρα στη Δραμα. Για διαμονη εκει : Καλώς ήλθατε στη σελίδα του ξενώνα Βοζίκι. Αναπαλαιωμενο αρχοντικο με πρωινο και πισινα στα 50Ε!!
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Συνεχιζοντας το topic απο εκει που το αφησαμε να προτεινω στην getxowoman, αν τελικα κινηθει στα ανατολικα της Μακεδονιας, το Παρανεστι που ειναι ενα πολυ συμπαθητικο χωριο πανω στον Νεστο. Εχω μεινει στο ξενοδοχειο Φιλοξενια και οντως ηταν πολυ καλο: Welcome to Hotel Philoxenia - Paranesti Drama, Greece Αξιζει η επισκεψη στον σχεδον εγκαταλελειμενο παραδοσιακο χωριο Ανω Θολος και στο Δασος του Φρακτου καμια 30 χιλιομετρα πιο περα.
Και για οσους ενδιαφερονται για extreme sport αν και το ποταμι Αυγουστο μηνα πολλα νερα δε θα εχει: Riverland Outdoor Activities (Canoe, Kayak, Rafting, Mountain Bike, Tours) - Λίστα Εκδρομών/Δραστηριοτήτων
Επισης ωραια διαδρομη ειναι με το τρενο απο Δραμα μεχρι τους Τοξοτες!
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Λοιπον Ευχαριστω Ολους, οι πληροφοριες σας με εχουν καταενθουσιασει και πολυ χαιρομαι με την προετοιμασια αυτου ταου ταξιδιου, το ιδιο και ο συζυγος! Σκεφτομουνα να μεινω Σταυρουπολη, διοτι ειναι καλο ορμητηριο για τα Πομακοχωρια, στα οποια θελω να αφιερωσω 2 μερες, και επισης ειναι και μολις 40 λεπτα απο Ξανθη! Ειδα τωρα οτι και το χωριο που προτεινεις ΕΡΣΗ ειναι κανενα 20λεπτο απο Σταυρουπολη! Λοιπον μια μερα θα την αφιερωσω στο Νεστο, μαλλον κανενα κανο εκει, και ναι θα παρω και το τρενο! Αλλη μια μερα θα αφιερωσω στο Δασος του Φρακτου, με εχει φαει η κολλητη, ειναι καταπληκτικο δασος κτλ! Τωρα θα ηθελα να μου πειτε ποια Πομακοχωρια αξιζει να δω! Φανταζομαι ολα, αλλα οκ θα αφιερωσω 2 μερες εκει, αρα θα ηθελα να γινει μια επιλογη. Επισης 4χ4 δεν εχω, αλλα αν χρειαστει νοικιαζουμε για 2-3 μερες. Αφου μαλλον θα μεινω Σταυρουπολη εχετε να προτεινετε κατι για υπνο; Επισης, μιας και θα περασω και μια μερα στη Ξανθη, για γνωριμια με την πολη, φωτος, χαλαρωση και φαγητο, μηπως παιζει καμια καλη προταση για φαγητο; Σας ευχαριστω ξανα! Α ακομα και κανενα ζαχαροπλαστειο, αλλα μαλλον θα εχω παρει αρκετες λιχουδιες απο Σαλονικα :), αλλα οκ αν ξερετε κατι, ευπροσδεκτο!
 

Leftris B

Member
Μηνύματα
1.783
Likes
1.110
Επόμενο Ταξίδι
τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
japan
Λοιπον Ευχαριστω Ολους, οι πληροφοριες σας με εχουν καταενθουσιασει και πολυ χαιρομαι με την προετοιμασια αυτου ταου ταξιδιου, το ιδιο και ο συζυγος! Σκεφτομουνα να μεινω Σταυρουπολη, διοτι ειναι καλο ορμητηριο για τα Πομακοχωρια, στα οποια θελω να αφιερωσω 2 μερες, και επισης ειναι και μολις 40 λεπτα απο Ξανθη! Ειδα τωρα οτι και το χωριο που προτεινεις ΕΡΣΗ ειναι κανενα 20λεπτο απο Σταυρουπολη! Λοιπον μια μερα θα την αφιερωσω στο Νεστο, μαλλον κανενα κανο εκει, και ναι θα παρω και το τρενο! Αλλη μια μερα θα αφιερωσω στο Δασος του Φρακτου, με εχει φαει η κολλητη, ειναι καταπληκτικο δασος κτλ! Τωρα θα ηθελα να μου πειτε ποια Πομακοχωρια αξιζει να δω! Φανταζομαι ολα, αλλα οκ θα αφιερωσω 2 μερες εκει, αρα θα ηθελα να γινει μια επιλογη. Επισης 4χ4 δεν εχω, αλλα αν χρειαστει νοικιαζουμε για 2-3 μερες. Αφου μαλλον θα μεινω Σταυρουπολη εχετε να προτεινετε κατι για υπνο; Επισης, μιας και θα περασω και μια μερα στη Ξανθη, για γνωριμια με την πολη, φωτος, χαλαρωση και φαγητο, μηπως παιζει καμια καλη προταση για φαγητο; Σας ευχαριστω ξανα! Α ακομα και κανενα ζαχαροπλαστειο, αλλα μαλλον θα εχω παρει αρκετες λιχουδιες απο Σαλονικα :), αλλα οκ αν ξερετε κατι, ευπροσδεκτο!
ε από Ξάνθη δε θα ξεχάσεις να αγοράσεις υπέροχες καριόκες από τον διάσημο Παπαπαρασκευά;)
 

anny

Member
Μηνύματα
3.423
Likes
1.791
Επόμενο Ταξίδι
Ιστρια
Ταξίδι-Όνειρο
γύρος του κόσμου
Επισης, μιας και θα περασω και μια μερα στη Ξανθη, για γνωριμια με την πολη, φωτος, χαλαρωση και φαγητο, μηπως παιζει καμια καλη προταση για φαγητο; Σας ευχαριστω ξανα! Α ακομα και κανενα ζαχαροπλαστειο, αλλα μαλλον θα εχω παρει αρκετες λιχουδιες απο Σαλονικα :), αλλα οκ αν ξερετε κατι, ευπροσδεκτο!
Στην Ξάνθη, δύσκολα θα κακοπέσεις στο θέμα φαγητό. Εμείς πήγαμε σχεδόν στην τύχη και παντού ήταν πολύ καλά.
Οι βορειοελλαδίτες παρόλα αυτά, σίγουρα θα έχουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις.

Πάντως σημείωσε ότι τα σουτζουκάκια τους είναι άπαιχτα. :D
Άσε που με το φραπεδάκι μερικές φορές σε τρατάρουν και ... τυροπιτάκι.:shock:
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Αν θα πας στην ξανθη παρε και σιροπιαστα απο τον Νεντιμ. Αυτο ξεκινησε απο Κομοτηνη αλλα πλεον εχει υποκαταστημα και στην Ξανθη. Θεικα σιροπιαστα και υπεροχα μπαντεμ (=αμυγδαλοψιχα, μαρτζιπαν ευρωπαιστι). Home Page
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Αν θα πας στην ξανθη παρε και σιροπιαστα απο τον Νεντιμ. Αυτο ξεκινησε απο Κομοτηνη αλλα πλεον εχει υποκαταστημα και στην Ξανθη. Θεικα σιροπιαστα και υπεροχα μπαντεμ (=αμυγδαλοψιχα, μαρτζιπαν ευρωπαιστι). Home Page

Ή μαθαπαν στα ισπανικα! Θελω να πεταξω τωρα για Ξανθη, λεμε! :haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.738
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom