Τζαμάικα Ρεγγε , ραστα και ρηλαξ!!!

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Συχνα αναρωτιεμαι απο που θα αρχιζα την περιπλανηση μου στην Τζαμαικα.
Σιγουρα οχι απο την Treasure beach…οχι,οχι απο κει.Μου αρεσει να κραταω τα καλυτερα για το τελος..
Η ανατολικη ακτη και η παραλια Λονγκ Mπει θα ηταν οτι πρεπει.Αν και απευθυνεται κυριως σε σερφερς , η περιοχη ειναι πανεμορφη και καθολου τουριστικη.
Τα αξιοθεατα πολλα.Κατ’αρχην ο ιδιος ο δρομος που φιδογυριζει στους λαξεμενους απο το κυμα βραχους προσφεροντας απιστευτη θεα στη θαλασσα της καραιβικης και στα ησυχα χωριουδακια πνιγμενα στο πρασινο , πριν περασει πανω απο τη γεφυρα του ποταμου Ντραιβερ που οδηγει στους καταραχτες Ριτς.
Δεκαδες λιμνουλες σχηματιζονται απο το ποταμι που κατεβαινει , ισως οχι τοσο εντυπωσιακα οσο αυτο του Ocho rios , αλλα προσφερει την ηρεμια και απομονωση που δε βρισκεις στα γελαστα -ακρως τουριστικα- νερα.
Και ακριβως πισω απο το Πορτ Αντονιο , η αγαπημενη μου κοιλαδα Ριο Γκραντε , μια περιοχη με οργιαστικη βλαστηση και φυτειες μπανανας υπο τη σκια των Μπλου Μαουντενς.Εδω το ενδιαφερον μονοπωλει το ραφτινγκ στα νερα του ποταμου και η εντυπωσιακη καταβαση του , απο τοτε που ο ηθοποιος Ερολ Φλιν αρχισε να κανει με τους φιλους του αγωνες με σχεδιες στο ποταμι. Η εννιαμετρη σχεδια με θεσεις για δυο ατομα στο πισω μερος κανει συχνες στασεις για κολυμπι , πικνικ , σνακ , ποτα αλλα και ganja.
Εμενα κανεις δε μου προσφερει τιποτα...πιανω βιαστικα τα ραστα κοτσιδια μου κατω απ’το πλεχτο κιτρινομαυρο καπελο και αφου ελεγχω τα μπαμπου αν ειναι καλα δεμενα , σπρωχνω με το κονταρι μου τη σχεδια.Το τοπιο που διασχιζει ο Ριο Γκραντε τις δυο ωρες απο το Μπεριντειλ ως την ακτη ειναι καταπληκτικο περνωντας κατω απο αψιδες που σχηματιζουν τα δεντρα και τα μπαμπου , η απο στενα περασματα στους βραχους γνωστα ως Lover’s Rock.
Πλησιαζοντας την ακτη φτανει στα αυτια μου το τραγουδι των εργατων που φορτωνουν μπανανες στα πλοια...αρχιζω να σιγομουρμουραω κι εγω το ‘Day O’ το banana boat song , τραγουδι που εκανε γνωστο ο Μπελαφοντε.
Κι ενω οι μισοι τουριστες ψαχνουν το αυτοκινητο τους που οδηγησε μεχρι εδω ο oδηγος απο το σημειο εκκινησης και οι αλλοι μισοι τρεχουν στο Rafter’s rest για καφε , Red stripe και σουβενιρ , εγω θα ψαχνω τον mr. Tallyman.
‘Six hands , seven hands , eight hands , bunch!!’ Tραγουδουσαν ρυθμικα μεταφεροντας τα τεραστια τσαμπια κερδιζοντας το tally με ιδρωτα απ’το ξημερωμα ως το σουρουπο..
Σημερα οι ερημη αποβαθρα και οι αδειες αποθηκες , ελαχιστα θυμιζουν οτι το Πορτ Αντονιο ηταν καποτε η πρωτευουσα της μπανανας...Ακομα σημερα γινεται εμποριο μπανανας , αλλα οι εργατες εχουν αντικατασταθει απο μοντερνα μηχανηματα και το τραγουδι Day O μαλλον θα ειμαι η μονη που το ακουει...
 

lefteris

Member
Μηνύματα
474
Likes
175
Επόμενο Ταξίδι
Σαιντ Λούις - Σικάγο
Ταξίδι-Όνειρο
γυρος των ΗΠΑ
:clap: καταπληκτικη περιγραφη :clap:

ειναι σιγουρο οτι δεν εχεις παει; μηπως στην προγουμενη σου ζωη ησουν ρασταφαρι; :lol:
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Ξεχασα να αναφερω οτι πηγε εναs ξαδερφοs μου με γκρουπ ομωs , οπου τουs ειχαν φοβισει και δεν πηγαν σε πολλα μερη εξω απ'το ξενοδοχειο. Και φυσικα πουθενα μονοι τουs , ουτε βολτα!!Πηγαν τουλαχιστον στα βασικα τουριστικα μερη.
Ευχαριστω λοιπον τον Δημητρη - που μου παρεχει το dvd οποτε χρειαζομαι τη δοση μου -και την φαντασια μου που ελπιζω καποτε να με αφησει ησυχη!!

Και ναι Λευτερη , αυτο με την προηγουμενη ζωη μου εχω αρχισει να το σκεφτομαι πολυ:roll::haha:
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Το Πορτ Αντονιο ειναι ενα πανεμορφο φυσικο λιμανι και ολη η γυρω περιοχη θυμιζει πλωτο κηπο. Εχει πολλα αξιοθεατα , αλλα οπως σωστα μαντευετε , δε θα σας πω τιποτα απο αυτα.Με ενδιαφερει περιοσσοτερο να ανακαλυψω τους κρυφους κολπισκους αναμεσα στα πρασινα κομματια γης που βουτανε στα τυρκουαζ νερα.Τις μυστικες λευκες αμμουδιες και τα γραφικα ψαροχωρια σφηνωμενα αναμεσα στα αγρια ακρωτηρια.Πανεμορφες παραλιες οπως η Φρεντσμανς κοουβ με το δροσερο ποταμακι να συναντα τη θαλασσα και 1χλμ πιο κατω η παραλια San San Bay με το δικο της σημα κατατεθεν το νησακι Pellew , γνωστο και ως Monkey island , μονο που τωρα πια δεν ζουν μαιμουδακια εδω. Στο νησακι πηγαινουν βαρκες αλλα και κολυμπωντας ειναι κοντα.Τα νερα του ειναι πανεμορφα...

Λιγο πιο περα απλωνεται η Μποστον Μπει , μια τεραστια παραλια γνωστη στους σερφερς και στους καλοφαγαδες.Στους πρωτους για τα μεγαλα κυματα στους δευτερους για τα δεκαδες κιοσκια στο δρομο και στην παραλια που πουλανε τα περιφημα καπνιστα κοτοπουλα , χοιρινα και ψαρια.
Τα μαριναρισμενα κρεατα ηταν καποτε τροπος να διατηρηθουν για αρκετο διαστημα , ενω σημερα ειναι πασιγνωστος γευστικος τροπος μαγειρικης της Τζαμαικα και οι κατοικοι του Μποστον Μπει καυχιουνται οτι φιαχνουν το καλυτερο jerk pork του νησιου.
Το Boston Jerk δε μοιαζει με κανενα. Την ωρα του φαγητου , ο κοσμος που πλημμυριζει την παραλια καθεται σε ξυλινα παγκακια γυρω απο ξυλινους παγκους που στηνουν οι jerk vendors και εκει του σερβιρουν στη λαδοκολα το jerk το οποιο τρωγεται με το χερι για μεγαλυτερη απολαυση και προαιρετικα ξυπολητοι με τα ποδια να ανακατευουν την αμμο..
Προσοχη!εχουμε προμηθευτει απο πριν νερα και μπυρες Red stripe γιατι μετα την πρωτη βουτια στην απολυτη γευστικη εμπειρια , δεν υπαρχει γυρισμος! Ελαχιστοι ειναι οι τροποι για να κατευνασεις την καυτερη σως!
Οι διασημες μαρινατες φιαγμενες απο ενα μειγμα πιπεριας , κανελας , πιπεριου πιμιεντο και μοσχοκαρυδου , πωλουνται στην Μποστον Μπει σε μπουκαλια για να συνοδεψουν τις αυθεντικες Τζαμαικανες σπεσιαλιτε που θα φιαχνω στο σπιτι...

Αμεσως μετα , εμφανιζεται η Γαλαζια λιμνη καταμεσις ενος ειδυλλιακου τοπιου το οποιο θαυμασαμε ολοι στην ομωνυμη ταινια.Το εστιατοριο που βρισκεται ακριβως απο πανω προσφερει φαγητο-σε αλμυρες τιμες - και καταπληκτικη θεα. Μια βουτια στα κρυσταλλινα νερα που αλλαζουν ολες τις αποχρωσεις του σμαραγδι κατα τη διαρκεια της μερας , εδω που κολυμπησε η Μπρουκ με τον Κρις και φευγω προς αναζητηση του Τομ Κρουζ.

Μολις 3χλμ πιο ανατολικα βρισκεται το ξενοδοχειο Dragon Bay γνωστο απο την ταινια ‘Κοκτειλ’. Στο μπαρακι που βρισκεται πανω στην παραλια χειριζοταν με επιδεξιοτητα τα μπουκαλια ο Τομ φιαχνοντας δροσερα κοκτειλς , ενω ονειρευοταν να ανοιξει το δικο του μπαρακι ‘Κοκτειλ και ονειρα’.
Μπορει να μη μου το φιαξει ο Τομ , αλλα θα παρω το ωραιοτερο κοκτειλ , θα βρω μια αιωρα πανω στην αμμο και θα μεινω συντροφια με τον Μαρλει , μεχρι ο ηλιος να βαλει φωτια στον οριζοντα. Ενα κοκτειλ στο χερι κι απο ονειρα αλλο τιποτα!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Ενα απο τα ονειρα μου λοιπον , ειναι να παω στη Τζαμαικα , αλλα κυριως στη νοτια ακτη που ειναι και το λιγοτερο τουριστικο μερος του νησιου.
Βεβαια τελευταια οι τουριστες εχουν ανακαλυψει την Treasure beach αλλα ευτυχως η πλειοφηφια φοβαται να βγει απο τα μεγαλα ξενοδοχεια και την ασφαλεια του Negril και του Montego bay.

Ο Floyd απο την Treasure beach , ειδε ενα βραδυ στον υπνο του μια ξυλινη πλατφορμα πανω σε πασαλους που μολις εξηχαν απο το νερο , με παλαπα οροφη και ανοιχτο γυρω γυρω και τον ιδιο να σερβιρει red stripe beers . Την επομενη μερα αποφασισε να το φιαξει.
Περιπου ενα χιλιομετρο απο τις νοτιοδυτικες ακτες της Τζαμαικα , υπαρχει μια λευκη λωριδα αμμου που μολις που εξεχει απο το νερο και καποιοι υφαλοι εκει κοντα που ξεκουραζονται πελεκανοι.
Ετσι το μπαρακι του Floyd πηρε το ονομα Pelican bar , και ειναι το πιο κουλ μπαρακι σε ολη την καραιβικη.

Φιλοι Τζαμαικανοι μου εχουν πει οτι ο Floyd λατρευει το μπαρακι του και δεν το εγκαταλειπει ποτε. Οταν λοιπον πριν ενα-δυο χρονια ειχαν ειδοποιηθει οτι ερχεται τυφωνας στην περιοχη , εκεινος δεν εφευγε απο το μπαρακι και αναγκαστηκαν να τον παρουν σηκωτο.
Το μπαρακι εξαφανιστηκε και ο Floyd το ξαναφιαξε με την υποσχεση να παραμεινει κι ας φυγει μαζι με το μπαρακι του σε περιπτωση επομενου τυφωνα.
Ο Floyd χαιρετα τουs επισκεπτεs του μπαρ

Ειναι τοσο...χαλια που ειναι τελειο!!
 
Last edited by a moderator:

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
φοβερό μπαράκι

εκεί τουλάχιστον το κάπνισμα πιστεύω να επιτρέπεται!:haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.321
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom