Τσεχική Δημοκρατία Στην Πράγα μια φορά...μια πόλη όνειρο!!!

Maraki_p

Member
Μηνύματα
37
Likes
36
Ταξίδι-Όνειρο
Σκωτία
Τι μπορεί να πει κανείς που να μην έχει ήδη ειπωθεί γι' αυτή την πόλη; Η Πράγα είναι μια πόλη βγαλμένη από κάποιο μεσαιωνικό παραμύθι! Διαπνέει ένα μυστήριο, μια μαγεία που σε γοητεύει! Μικρά σοκάκια, πανέμορφα ψηλά κτήρια, αγάλματα, αρκετό πράσινο και χρώματα παντού...Πώς μπορούσα λοιπόν να μην την επιλέξω; Να ζήσω κι εγώ λιγάκι από το παραμύθι της...

Προλογικά...
Η απόφαση γι' αυτό το ταξίδι πάρθηκε το Νοέμβριο και το ταξίδι προγραμματίστηκε για τον Απρίλιο, λίγο πριν από το Πάσχα, για 8 ημέρες (ξέρω ότι για πολλούς από εσάς οι 8 ημέρες είναι πολλές, αλλά εγώ όταν πηγαίνω σε έναν προορισμό θέλω να αφιερώνω χρόνο και να βλέπω όσο περισσότερα πράγματα μπορώ χωρίς την πίεση του χρόνου, επίσης η πρώτη μέρα ήταν μισή γιατί φτάσαμε μεσημέρι και την τελευταία φύγαμε πρωί, οπότε ουσιαστικά ήταν 6,5 γεμάτες ημέρες). Συνολικά ήμασταν μια παρέα 4 άτομα. Τα εισιτήρια μας ήταν στα 200€ το άτομο με βαλίτσα με την Aegean. Για τη διαμονή μας επιλέξαμε το Clarion Hotel Prague City , το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Praha 2-Nové Město (Tylovo Nám. 15/3). Αποδείχτηκε τελικά εξαιρετική επιλογή. Απέχει περίπου 10 λεπτά από την πλατεία Wenceslas και 5 λεπτά από την Namesti Miru. Είναι κοντά στο σταθμό του μετρό I.P. Pavlova και σε στάση των τραμ. Κλείσαμε 2 δίκλινα από το site του ξενοδοχείου, που το καθένα στοίχισε 515€ (για 7 βράδια) με πρωινό και δωρεάν ακύρωση.
Εννοείται πως όλο τον καιρό μέχρι να έρθει η ώρα της αναχώρησης είχα διαβάσει ότι σχετικό υπήρχε μέσα στο Forum, αλλά και σε άλλους διαδικτυακούς τόπους. Συγκεκριμένα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στα εξής site: www.prague.eu, www.travel2prague.gr, www.prague.fm, καθώς και στο youtube στο κανάλι Stream.cz International (Honest Guide Prague) στο οποίο ένας Τσέχος ξεναγός ο Janek δίνει πληροφορίες για την Πράγα.
Για τη μεταφορά μας από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο προτιμήσαμε την εταιρεία Prague Airport Transfers, καθώς όλοι είχαμε από μια μεγάλη βαλίτσα και δε θέλαμε να ταλαιπωρηθούμε με τα Μ.Μ.Μ., κρατώντας δυνάμεις για την υπόλοιπη μέρα. Η μεταφορά μας στοίχισε 21€, δηλαδή 5€ και κάτι/άτομο. Το κλείσαμε μέσω του site τους και επιλέξαμε να δώσουμε τα χρήματα εκεί στον οδηγό (μπορείς να πληρώσεις σε κορώνες ή σε ευρώ). Αν θέλετε πάντως να χρησιμοποιήσετε τα Μ.Μ.Μ., η Πράγα διαθέτει ένα αρκετά καλό συγκοινωνιακό δίκτυο και στο site www.dpp.cz μπορείτε να βρείτε όποια πληροφορία χρειάζεστε για τις μετακινήσεις σας, όπως τη μεταφορά από το αεροδρόμιο ή τα εισιτήρια .
Το νόμισμα της Τσεχίας είναι οι κορώνες Τσεχίας και η ισοτιμία το διάστημα που ήμασταν εκεί ήταν 26,5 czk προς 1€. Είχαμε αποφασίσει να κρατάμε μετρητά και να κάνουμε την αλλαγή σε κάποιο ανταλλακτήριο εκεί. Εγώ είχα αφήσει κάποιο ποσό και στην χρεωστική μου κάρτα για να μπορώ να κάνω κάποιες αγορές με αυτή. Στα περισσότερα μαγαζιά, εστιατόρια, καφέ δέχονται κανονικά κάρτες, απλά το πρόβλημα όταν είσαι παρέα είναι ότι ο λογαριασμός πρέπει να πληρωθεί συνολικά και να τα βρείτε μετά μεταξύ σας και αυτός ήταν ο λόγος που προτιμήσαμε να έχουμε μαζί μας και μετρητά. Όσο αφορά τα ανταλλακτήρια θέλει πολλή προσοχή! Πολλά δίνουν χάλια ισοτιμία, αλλά γράφουν χωρίς προμήθεια και από κάτω με μικρά γράμματα γράφουν άλλα, τα περισσότερα είχαν μεγάλη προμήθεια και πάει λέγοντας. Κάποια που είχα βρει τα οποία ήταν σχετικά καλά είναι: 1)στο κάτω μέρος της πλατείας Wenceslas σε απόσταση περίπου 200 μέτρα στην οδό Na Můstku 2, 2)Old Town Square οδός Kaprova 14. Επίσης, το site www.travel2prague.gr προτείνει κάποια.
 

Maraki_p

Member
Μηνύματα
37
Likes
36
Ταξίδι-Όνειρο
Σκωτία
Ημέρα 1η

Το ταξίδι μας ξεκινάει στις 5/4/2017 από το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης και με μια μικρή ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο της Αθήνας φτάνουμε στις 10:35 στην πανέμορφη Πράγα. Αφού πήραμε, λοιπόν, τις βαλιτσούλες μας κατευθυνθήκαμε προς την έξοδο για να βρούμε τον οδηγό, μιας και είχαμε κλείσει μεταφορά με ιδιωτική εταιρεία προς το ξενοδοχείο με την εταιρεία Prague Airport Transfers. Μισή ώρα μετά περίπου φτάσαμε στο ξενοδοχείο.
Αν και φτάσαμε αρκετά νωρίτερα από την ώρα που μπορούσαμε να κάνουμε check in τα δωμάτιά μας ήταν έτοιμα! Το προσωπικό ήταν αρκετά φιλικό! Μας έδωσαν ένα χάρτη της Πράγας και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες. Ανεβάσαμε τις βαλίτσες στα δωμάτια και ξεκινήσαμε την εξόρμηση μας!
Το ξενοδοχείο απείχε περίπου 10 λεπτά από την πλατεία Wenceslas και από εκεί η πλατεία της παλιάς πόλης ήταν σχετικά κοντά, οπότε είχαμε αποφασίσει να περπατήσουμε όλη αυτή την απόσταση. Φτάσαμε στην πλατεία Wenceslas από την πλευρά που είναι το Εθνικό μουσείο, το οποίο αν και είναι ένα ωραίο κτήριο δυστυχώς εμείς το πετύχαμε υπό αναστήλωση. Ακριβώς μπροστά από το μουσείο είναι ένα μνημείο προς τιμήν του Jan Palach του Τσέχου φοιτητή που είχε αυτοπυρποληθεί διαμαρτυρόμενος εναντίον της σοβιετικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία το 1969. Διασχίζοντας την πλατεία είχε μερικά ξύλινα σπιτάκια με φαγητό και διάφορα αναμνηστικά. Λόγω του ότι το Πάσχα των καθολικών συνέπεσε φέτος με το ορθόδοξο, είχαν διάφορους εορτασμούς κι εκεί, οπότε σε όλες τις πλατείες υπήρχαν αυτά τα σπιτάκια.
DSC02083.JPG

DSC02135.JPG

Στο τέλος της πλατείας στρίψαμε στην οδό Na prikope για να πάμε προς την πύλη της Πυρίτιδας. Η οδός Na prikope είναι ένας εμπορικός δρόμος με αρκετά γνωστά μαγαζιά. Στο τέλος της φτάνεις στη Namesti Republiky. Εκεί βρίσκονται εκτός από την Πύλη της Πυρίτιδας, το Δημοτικό μέγαρο, στη βάση του οποίου λειτουργεί μια καφετέρια, η εθνική τράπεζα της Τσεχίας, το Divaldo Hybernia και το μεγαλύτερο εμπορικό της Πράγας, το Palladium. Αφού βγάλαμε όλες τις απαραίτητες φωτογραφίες περάσαμε κάτω από την Πύλη για να διασχίσουμε την οδό Celetna και να καταλήξουμε στην παλιά πόλη.

DSC02161.JPG


Κάτω από την Πύλη υπήρχε ένα ανταλλακτήριο το οποίο μας τράβηξε την προσοχή, καθώς έγραφε χωρίς προμήθεια και είχε καλή ισοτιμία. Ήταν πολύ καλό για να ναι αληθινό. Οπότε για να σιγουρευτούμε ρωτήσαμε αν αλλάζαμε 100 ευρώ πόσες κορώνες θα παίρναμε και αφού ξέραμε την επίσημη ισοτιμία θα καταλαβαίναμε. Η ισοτιμία του με βάση το ποσό που μας είπε αντιστοιχούσε σε 25 και κάτι κορώνες προς 1 ευρώ. Σταματήσαμε λοιπόν λίγο απέξω και συζητούσε και όπως μας έβλεπε ο υπάλληλος τελικά μας είπε ότι αν αλλάζαμε εκείνη τη στιγμή θα μας έδινε 26 κορώνες προς 1 ευρώ. Μας φάνηκε σχετικά καλή ανταλλαγή και έτσι αλλάξαμε εκεί όλα μας τα μετρητά.
Φτάνοντας στην πλατεία της παλιάς πόλης εννοείται πως το πρώτο που τράβηξε την προσοχή μας ήταν το αστρονομικό ρολόι. Ευτυχώς προλάβαμε την παρέλαση των 12 αποστόλων, η οποία ξεκινούσε τη στιγμή που φτάσαμε. Ο Πύργος του αστρονομικού ρολογιού μαζί με το σύμπλεγμα κτηρίων που βρίσκονται πλάι του αποτελούν το παλιό Δημαρχείο. Κανονικά είναι και εσωτερικά επισκέψιμο αξιοθέατο, αλλά απ’ ότι διάβασα λόγω ανακαίνισης ίσως η πρόσβαση να είναι περιορισμένη από ένα χρονικό σημείο και μετά. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site www.prague.eu.
DSC02225.JPG


DSC02221.JPG

Μέχρι να γυρίσουμε λιγάκι την πλατεία η ώρα είχε περάσει και έπρεπε να κατευθυνθούμε προς το εστιατόριο Lokal στο οποίο είχαμε κάνει κράτηση μέσω του site τους. Είναι ένα καλό εστιατόριο, το οποίο προτιμούν και οι ντόπιοι. Το φαγητό το βρήκα εύγευστο και η μπύρα ήταν εξαιρετική (δοκίμασα μια μαύρη kozel).
Μετά το φαγητό σειρά είχε μια βόλτα στην Εβραϊκή συνοικία (Josefov). Εκεί υπάρχουν κάποιες συναγωγές όπως η Ισπανική συναγωγή, η Παλιά-Νέα συναγωγή, η Μεγάλη συναγωγή και άλλες, το εβραϊκό κοιμητήριο και ένα εβραϊκό μουσείο. Εμείς δεν επιλέξαμε να μπούμε σε κάποιο από αυτά τα αξιοθέατα, αλλά αν κάποιος το επιθυμεί μπορεί με ένα ενιαίο εισιτήριο. Κοντά στην Ισπανική συναγωγή υπήρχε και ένα άγαλμα προς τιμήν του Franz Kafka (Dušní Street).
DSC02283.JPG


Επίσης, στην εβραϊκή συνοικία είναι και η οδός Parizska, ένας εμπορικός δρόμος με τα πιο high end ονόματα της μόδας η οποία φτάνει μέχρι την πλατεία της παλιάς πόλης.
Από την Parizska φτάσαμε μέχρι το Rudolfinum. Είναι ένα Νέο-Αναγεννησιακό κτήριο στο οποίο δίνονται κονσέρτα μουσικής. Βρίσκεται στην πλατεία Jan Palach δίπλα στον ποταμό Μολδάβα. Στην πλατεία βρίσκεται άλλο ένα μνημείο προς τιμήν του Palach (Sculptural composition of the Son’s and Mother’s Houses). Επίσης, στο σημείο αυτό ξεκινάει η γέφυρα Mánesův την οποία μπορείτε να διασχίσετε και να βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες με θέα τη γέφυρα του Καρόλου και του ποταμιού ή να κατηφορίσετε κάνοντας έναν περίπατο με θέα το ποτάμι.
20170405_172824.jpg


20170405_180656.jpg


20170405_182240.jpg

Επόμενος προορισμός μας ήταν η Καφετέρια Slavia, για ένα απογευματινό καφεδάκι με θέα το ποτάμι. Απέναντι από την καφετέρια βρίσκεται το κτήριο του Εθνικού θεάτρου.


Μετά τον καφέ γυρίσαμε στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούμε γιατί η επόμενη μέρα θα ήταν αρκετά γεμάτη με επίσκεψη στο κάστρο της Πράγας και όχι μόνο!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.740
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom