Κίνα Στη Κίνα του Μάο...(Ο γύρος του κόσμου)

soudianos

Member
Μηνύματα
3.698
Likes
6.305
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Λίγες μέρες μείναμε στο αγκυροβόλιο του Ειλάτ. Δυο Ισραηλινοί στρατιώτες οπλισμένοι σαν αστακο, με το χέρι στο αυτόματο, τριγύρισαν το κατάστρωμα, ο ένας από την μια πλευρά και ο άλλος κοντά στην σκάλα. Το Ισραήλ έχει καταφέρει και έκανε δικό του αυτό το μικρό κομμάτι παραλίας στην Ερυθρά για να έχει πρόσβαση στον Ινδικό ωκεανό και συνεπώς στην Ασία, και να μην εξαρτάται από την διώρυγα του Σουέζ που ανήκει στην Αίγυπτο. Την στιγμή που πλευρίζαμε πλήθος από πράκτορες φορτίου, τοπικές αρχές, διάφοροι υπάλληλοι και υπαλληλίσκοι μας περίμεναν. Τα νέα για το φορτίο τα είχαν πληροφορηθεί από εμάς. Ακολούθησε και ένα είδους προσωπικής ανάκρισης σε καθένα από μας ξεχωριστά Αλλά όλα αυτά ήταν τυπικότητες. Μήπως νόμιζαν πως επίτηδες κάναμε στο φορτίο τη ζημιά;


Το Ειλάτ ήταν μια πόλη κτισμένη στην έρημο. Έίχε το κλίμα της ερήμου, και η ζέστη μήνα Αύγουστο ήταν φοβερή. Νέα κτίρια, μερικά ξενοδοχεία τότε, μοντέρνοι δρόμοι, και ελάχιστο πράσινο μόνο σε κάποιο παρκάκι. Η Άκαμπα της Ιορδανίας, φαινόταν καθαρά απ’ εδώ. Ξεχωρίζαν οι μιναρέδες και τα μεγάλα κτίρια. Κι΄ αυτή ήταν κτισμένη στην άκρη της ερήμου. Πράσινο δεν φαινόταν πουθενά. Στο κέντρο της πόλης του Ειλάτ βρισκόταν και η κεντρική πλαζ. Οι στρατιώτες άνδρες ή κοπέλες, τοποθετούσαν το όπλο πάνω στα βότσαλα, έβγαζαν τα στρατιωτικά ρούχα και έκαναν το μπάνιο τους. Η ζέστη το μεσημέρι ξεπέρναγε τους σαράντα βαθμούς. Ήταν πολύ σύνηθες να κυκλοφορούν στρατιώτες οπλισμένοι, στα καταστήματα, στους δρόμους παντού. Στο μοναδικό νυχτερινό κέντρο λίγο έξω από την πόλη η ελληνική μουσική είχε την τιμητική της.


Τα κοντέινερς και τα αυτοκίνητα δεν άργησαν να ξεφορτωθούν. Μετά από μια εβδομάδα ξεκινήσαμε για τη διώρυγα του Σουέζ. Είναι η μεγαλύτερη διώρυγα στον κόσμο κι έχει μήκος 168 χλμ. Είναι έργο του Λεσσέψ και οι εργασίες του ανοίγματος του τέλειωσαν το 1869. Αρκετοί Έλληνες εργάτες δούλεψαν εδώ, και οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν ακολούθως στη Αίγυπτο. Πολλοί επίσης Έλληνες πλοηγοί μας τύχαιναν κατά τον διάπλου της διώρυγας. Για πολιτικούς λόγους τους προτιμούσαν οι Αιγύπτιοι έναντι των Άγγλων ή των Γάλλων. Εδώ δεν έχει λεκάνες όπως η διώρυγα του Παναμά. Όμως στα περισσότερα σημεία του χωράει ένα μόνο πλοίο. Από το μέρος της Ερυθράς θάλασσας βρίσκεται η πόλη του Σουέζ, σύγχρονη με πολλά ναυτιλιακά γραφεία. Στη μέση είναι η Ισμαϊλία με πιο γνήσιο Αιγυπτιακό χρώμα. Είναι πνιγμένη στο πράσινο και στους κοκκοφοίνικες. Το πλοίο περνά πολύ κοντά από την κεντρική πλατεία με τα κτίρια του ισλαμικού ρυθμού καιτους μιναρέδες. Στο κέντρο του καναλιού υπάρχει μια λίμνη όπου συχνά αγκυροβολούν τα πλοία, για να περάσουν αυτά που έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση, και ακολούθως να συνεχίσουν. Από το μέρος της Μεσόγειο βρίσκεται το Port Side, πόλη και λιμάνι που έχει καθιερωθεί σαν περιοχή αφορολόγητων ειδών. Σε όλη την ανατολική πλευρά του καναλιού επικρατεί έρημος και άμμος. Κάποια εποχή έβλεπες και μερικά τανκς μισοθαμένα στο έδαφος.



Βρεθήκαμε ξανά στη Μεσόγειο. Σε λίγες μέρες μπήκαμε στο Αιγαίο και πήγαμε στη Σμύρνη. Συμπληρώθηκε έτσι ο γύρος του κόσμου, που σε αυτό συντέλεσαν το είδος του φορτίου και τα λιμάνια Υπήρξαν κι άλλες όμοιες περιπτώσεις με το γύρο του κόσμου, περισσότερες από ανατολάς προς δυσμάς. Αυτό το ταξίδι είχε όπως ανέφερα μερικές μοναδικές ιδιαιτερότητες που το ξεχώριζε από τα άλλα.



Στη Σμύρνη βρέθηκα μπροστά σ’ ένα αξέχαστο πολιτισμικό σοκ. Μαζί μ ένα φίλο μου μπήκαμε σε κάποιο χρυσοχοείο για αγορά χρυσού που τότε ήταν φτηνά εκεί. Ο καταστηματάρχης ήταν μόνος του. Ήταν ψηλός, μελαχρινός, εύσωμος, με μεγάλα όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Σωστός άντρακλας. Του μιλήσαμε στα αγγλικά αλλά αμέσως μας κατάλαβε ότι ήμασταν Έλληνες και άρχισε να μας μιλά στα ελληνικά Όμως αυτά δεν ήταν ελληνικά αλλά Κρητικά, με λέξεις ξεχασμένες που είχα χρόνια να ακούσω. Λέξεις που από τότε είχαν εξαφανιστεί από το κρητικό λεξιλόγιο. Ήταν απόλαυση που τον άκουγα και είχε αυτή τη βαριά προφορά που ξεχωρίζει τους κατοίκους των χωριών του νομού Χανίων. Με γύριζαν πολλά χρόνια πίσω.
- Μα εσύ του λέω μιλάς Κρητικά. Τότε αυτό το θηρίο από τη Σμύρνη με μια νοσταλγία και με μάτια θολά που έβλεπαν το βάθος του χρόνου, μου είπε:
- Είμαι από τη Σούδα…, φύγαμε από εκεί όταν ήμουν 12 χρονών…..

Τέλος

Soudianos
13-4-2010
 

renata

Member
Μηνύματα
5.540
Likes
1.950
Επόμενο Ταξίδι
Νεπάλ
Ε!!!! όχι!!!! φοβερό το τελευταίο...ανατρίχιασα!!!
Α ρε soudiane που έχει πάει η σκούφια σου!!! υποκλίνομαι!!!
 

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική
ιστοριες σαν τις δικες σου με κανουν να συνειδητοποιω, ποσο τυχερη ειμαι οντας μελος σ αυτο το φορουμ...
υποκλινομαι στις εμπειριες σου, στη συγγραφικη σου πενα, στις γνωσεις σου κ σ ευχαριστω για αλλη μια φορα, γι αυτο το συναρπαστικο ταξιδι, στο οποιο μας επετρεψες να ειμαστε συνταξιδευτες σου....
 

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Αντωνη ευχαριστουμε, υπεροχο το ταξιδι μας εκανες να ονειρευτουμε.
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.025
Likes
1.580
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Καπετάνιε τα συγχαρητήρια μου για την εξιστόρηση του ταξιδιού σου την οποία απόλαυσα ολοκληρωμένη. Γλαφυρό κείμενο, συνδυασμός εξιστόρησης - περιγραφής τόπων – γεωγραφικών και ιστορικών στοιχείων, διανθισμένο με άφθονες πληροφορίες για την ζωή στο εμπορικό πλοίο. Ιδιαίτερα μου άρεσε ο τρόπος που περιγράφεις τεχνικής φύσεως ναυτικά θέματα ώστε να γίνουν κατανοητά σε μας τους ανίδεους. Μπράβο και πάλι.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
:oscar:
Καπετάνιε μου, το πλήρωμα, για μια ακόμα φορά...σε υπερευχαριστεί για όλα τα σπουδαία που μοιράστηκες μαζί μας !:D

Με το μοναδικό σου τρόπο και πάλι μας κατέκτησες...έτοιμοι για νέες περιπέτειες...:D
(Δεν φαντάζομαι να θέλεις να μας αλλάξεις, ε ? ;) )

Μέχρι να ξανασαλπάρουμε...:hug:
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.698
Likes
6.305
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
ευχ παίδες κι εγώ.

βρε Pandora δε βαρέθηκες τη θάλασσα:clap::clap:
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
:cry::cry::cry:
αυτό ήταν λοιπόν; αποβιβαστήκαμε, τελείωσαν τα βράδυα πλάι στην πισίνα με ποτό; πάνε τα ταξίδια και οι περιπέτειες;:klaps:Θα μου λείψετε όλοι!
 
Last edited by a moderator:

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Μην κλαις μικρή θαλασσινή,
δεν πρόκειται ο καπετάνιος να μας αφήσει σε ησυχία:)
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.698
Likes
6.305
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
:oscar:


Με το μοναδικό σου τρόπο και πάλι μας κατέκτησες...έτοιμοι για νέες περιπέτειες...:D
(Δεν φαντάζομαι να θέλεις να μας αλλάξεις, ε ? ;) )

όχι βέβαια. το πλήρωμα πρέπει να έχει εμπειρία;)

στο προτελευταίο όμως που έγραψα για τη φουρτούνα εξαφανιστήκατε όλοι:haha:
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Ζαβλαμάς μας έπιασε με τόση φουρτούνα,
ποτέ όμως δεν εγκαταλείψαμε.
Καπετάνιε μας αδικείς:(
 

coccobill

Member
Μηνύματα
326
Likes
347
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα
Δεν ηταν απο τις ιστοριες που ηθελα να τελειωσει αλλα..τα μελη του πληρωματος περιμενουν το επομενο μπαρκο!!:D
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.779
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom